Za sve one koji misle da je Lennon udarač lopte koji se oženio vremešnom sekretaricom u mjesnoj zajednici zaduženom za ONO (općenarodnu obranu), Harrison poznati uzgajivač cvijeća, McCartney daljnji rođak vlasnika restorana brze hrane, Ringo Starr samo još jedna od zvijezda u zviježđu Velikog psa, a Beatlesi egzotični fosil divovske bube iz Jurskog parka, evo nekoliko informativno-poučnih rečenica:
John Winston Ono Lennon (Liverpool, 9. listopada 1940. - New York, 8. prosinca 1980.) engleski glazbenik, skladatelj, tekstopisac, pjevač i gitarist najpopularnije glazbene grupe 20. stoljeća, Beatlesa.
Godine 1957. s prijateljem Paulom McCartneyem i, nešto kasnije, Georgeom Harrisonom osniva grupu The Beatles. Kasnije (1962.) im se pridružio Ringo Starr. Godine 1963. izdaju svoj prvi album Please, Please me. Pjesme Help, Strawberry Fields Forever i I Am The Walrus bili su Lennonovi važniji doprinosi Beatlesima koji su osvojili srca slušatelja i top liste. Grupa se raspada 1970. godine. Posljednji Lennonovi hitovi s Beatlesima bili su Revolution, Across the Universe, Don't Let Me Down i Come together.
Već prije raspada grupe snimio je tri eksperimentalna albuma s drugom suprugom Yoko Ono. Najuspješniji albumi su mu John Lennon/Plastic Ono Band iz 1970. i Imagine iz 1971. Najvažnije pjesme iz razdoblja solo karijere su Instant Karma!,Working Class Hero, God, Stand by Me, Imagine i Mind Games. Ne samo velikan glazbene scene, rock ikona već i jedan od velikih boraca za ljudska prava, mir, slobodu i ljubav, promovirao je hippy kulturu; osoba koju svi pamtimo kao karizmatika i vođu cijele jedne generacije. A tko zna kakav bi još utjecaj imao na mlađe generacije da 8. prosinca 1980. godine, u 22:50 Mark David Chapman nije hladnokrvno pucao Lennonu u leđa, nanijevši mu teške prostrjelne rane od kojih je na koncu preminuo.
John Lennon kremiran je u krematoriju groblja Ferncliff u Hartsdaleu. Yoko Ono je rasula njegov pepeo po Central Parku, nedaleko od zgrade Dakota, gdje je Lennon ustrijeljen, Na Lennonov rođendan, 9. listopada 1985. tu je otkriven memorijal njemu u čast, a nazvan je: Strawberry Fields.
Od dana njegove smrti prošle su već 33 godine . Da nije bilo njega ni mi danas ne bismo…