Help Help  Pretraži forum   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Country preporuka

 Odgovori Odgovori Stranica  <12345 11>
Korisnik
  Tema Pretraži Pretraži u temi  Opcije teme Opcije teme
Danko View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
07.lipanj.2010
Status: Offline
Postova: 640
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Danko Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04.prosinac.2010 u 16:35

Malo nešto drugačijeg Country-ja:

 
 
 
 
 
 
 
 
Imam ih još nekoliko ("The Mavericks" -prvi album iz 1991, "Definitive Collection", i "Mavericks" iz 2003 - zadnji prije raspada) ali ih još nisam katalogizirao (neke od njih nabavio sam prije dvije godine u Miami-u).
 
Bend je formiran Na Floridi (Miami), i izvodio pomalo "latino" verziju moderne Country glazbe.
Zgodno je znati da su surađivali s puno velikih imena rock i country glazbe.
 
Ključnu ulogu je odigrao Raul Malo koji je kasnije napravio dobru solo karijeru izdavši nekoliko odličnih albuma (imam "Your'e Only Lonely" iz 2006, "After Hours", 2007 i "Lucky One", 2009).
 
Prije tri tjedna idao je "Sinners and Saints", ali to još nemam, kao i "Today" iz 1991 i "Marshmallow World & Other Holiday Favorites" iz 2007.
 
Na vrh
Sten View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
Nikad zadovoljan

Pridružen:
09.listopad.2005
Status: Offline
Postova: 8408
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Sten Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.prosinac.2010 u 17:04
 Raznolikost country glazbe u ovoj temi govori koliko zapravo različitih countryja postoji, i kakve se sve predodžbe mogu imati o tome što je zapravo country.
 
 Na žalost, uglavnom prevladava mišljenje bazirano na hillbilly/redneck/zabavljačkom/srednjestrujaškom countryju, od čeg nešto ima i u temi, no opaska je stavljena kao generalno viđenje stvari s kojim sam se susretao, a ne kao konkretna kritika postova u temi.
 
 Da ne bi sad teoretizirali (iako bih volio vidjeti koju napisanu riječ više, a ne samo linkove sa spotovima i slikice), i nabacivali se koji je country bolji ili "praviji", evo mojeg viđenja, kroz gotovo cijelu eru countryja, što se meni najviše sviđa, i naravno što mislim da je najvrijednije od tog žanra ako imamo u vidu iskrene autorske pobude, a ne tko će više Stetsona promijeniti, brže svirati violinu, pjeva li zgodan komad ili uz čije stvari se može lakše napiti.
 
 Sad malo više mrskog mi Yubita, ali što je tu je
 
 Ovdje otprilike sve počinje. Stvar koju je Cash izvodio tokom cijele karijere, i jedna od onih po kojima je ostao poznat - stvar jednostavnija da jednostavnija ne može biti; nema sviračkog vatrometa, nema showa, sve zvuči dosta suzdržano, gotovo da vuče prema introvertnosti, sve podređeno pričanje priče u jednom gotovo ispovjednom tonu.
 
 Meni praktično temeljna pjesma countryja, barem onog koji će preživjeti nashvilsko-komercijalno doba i koji će iznjedriti ono što će se pojaviti nekih 40 godina kasnije.
 
 
 
 Dvije verzije, ista stvar, ista ona čiji je link Joby stavio na prvoj strani.
 Da se vrlo lako primjetiti prilično različit pristup. Prva, nalik srednjestrujaškom šlageru, zabavnjački, za možebitno lijevo-desno klimanje na klupama ili cupkanje; ovaj drugi, pravi autorski (Van Zandt je napisao stvar), gotovo meditativan i podosta introvertan.
 
 U 60-ima se pojavio taj tzv. neshvillski country (onaj kojeg ljudi s pravom nazivaju ljigavi ) i kao gotovo trenutni odgovor slijedilo je etiketiranje izvođača poput Casha kao OUTLAW country. Kasnije se tom žanru pribraja i spomenuti Van Zandt i još nekoliko autora poput Willyja Nelsona, Kris Kristoffersona, Merle Hagarda, Waylon Jennigsa i još nekih.
 
 Tu negdje i nastaju zasade modernog countryja, jer se on sve više spaja sa r'n'r izričajem, iako je po meni Cash to već odavno napravio, ali je praktični bio usamljen pa je to valjda pripisivano samom njegovom stilu.
 
 A samo ujedinjenje se pripisuje Gram Parsonsu, liku koje je prvo zabljesnuo u ISB-u (zapravo njegov najbolji album, što se mene tiče) 
 
 iako se više spominju 2 abuma koje baš on potpusuje (GP i Grievous Angel)
 
 Ukratko, predstavnici outlaw countryja su u 70-ima i 80-ima bili nosioci countryja, jer je ostatak scene gotovo nestao. Ništa čudno, rekli smo da je ostatak/velika večina bio ljiga  
 
 Sve do 90-ih country je zapravo bio u stagnaciji, a onda je krenulo sa više strana:
 Povratnički Cashov album
 
 Njemački Glitterhouse izdaje "tonu" odličnih albuma gotovo nepoznatih autora. Sada se to već zove 'Americana' ili Novi Country ili kako već i polako se napuštaju klasičniji country obrasci, glazba postaje više urbanija i otvorenija svim mogućim utjecajima, no u osnovi zadržava se jedan narativni, ispovjednički štih ... priča na prvom mjestu)
 
 
 Tu još svakako treba pridodati izvođače koji nisu na Glitterhouseu, ali su bili nešto poput nositelja ideje novog countryja (Americane) zadnjih 15-ak godina, i naravno, svi dolaze tamo negdje iz Bushevog komšiluka, okupljeno oko Touch & Go labela.
 
 
 
 
 
 Plus, bilo je tu još samotnjaka poput Foleya
 
 onih komercijalnih poput Yoakama, Crowella itd ...
Na vrh
Edison View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
PeaceMaker

Pridružen:
24.travanj.2006
Status: Offline
Postova: 8709
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Edison Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.prosinac.2010 u 17:50
Lijep osvrt, Sten. 

I ova ima narativni štih...
 

Na vrh
Sten View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
Nikad zadovoljan

Pridružen:
09.listopad.2005
Status: Offline
Postova: 8408
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Sten Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.prosinac.2010 u 18:20
 Je, nice song, no ova verzija je malčice outdated, malo previše country
 Ja prvo čuh ovu verziju (pod brojevima 6 i 12), i do danas mi je ostala najbolja.
 A nekom bi moglo biti prilično čudno vidjeti tko je izvođač


Editirao Sten - 05.prosinac.2010 u 18:20
Na vrh
JANZI View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
26.rujan.2003
Status: Offline
Postova: 6033
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj JANZI Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.prosinac.2010 u 18:23
''You can hear a lot by listening !!''
Na vrh
Edison View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
PeaceMaker

Pridružen:
24.travanj.2006
Status: Offline
Postova: 8709
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Edison Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.prosinac.2010 u 18:26
Bila je i zanimljiva verzija koju je napravio Benny Hill, ali nema je na yubituu...Cudo, mislio sam da tamo nema ceg nema...  
 
Na vrh
Edison View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
PeaceMaker

Pridružen:
24.travanj.2006
Status: Offline
Postova: 8709
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Edison Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.prosinac.2010 u 18:29
Originalno postano od strane člana: JANZI JANZI napisao:

Eto malo ''pravog'' countrya !


JANZI, priznaj da si to stavio radi silnih kaubojki Rajki koje se smjenjuju kao na liniji...  
 
Na vrh
Danko View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
07.lipanj.2010
Status: Offline
Postova: 640
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Danko Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.prosinac.2010 u 18:34
 Sten.
Drago mi je da postoji interes i za ovu temu.
Doduše, jako je teško "strpati" povijest Country glazbe u tako malo riječi.
 
Zaboravio si irske i francuske korjene.
Irski koji su krenuli sa sjevera, i francuski koji su bili jaki u južnim dijelovima, posebno CAJUN za koji mnogi nisu niti čuli, a iz kojeg potječe violina i harmonika u countryju.
 
Da ne idemo u daleku prošlost, treba spomenuti Rockabilly koji je posebno bio "zakuhan" u loncu Sama Phillipsa kojije stvorio SUN records.
Tko je sve iznikao odatle, ne treba govoriti.
 
Zaboravio si spomenuti CCR u čije je vrijeme (jako kratko) stvarao i Gram Parsons kojeg su, na žalost, droga i alkohol uništili prebrzo.
Ali zato je ostao John Fogerty koji je puno napravio na ugrađivanju Country štiha u Rock. Tu je nastao i tzv. Coutry Rock, Western Rock i sl. gdje se profiliralo puno jakih bandova koji su žarili i palili od kraja šezdesetih pa čak i do danas.
Ostala je i Emmylou Harris koja je s Parsonsom bila poput prsta i prstena, a koja svojim "folklornim" glasom još uvijek žari i pali, ali uglavnom u onom "zabavnijem" dijelu.
 
"Ljigava" grana je procvala 1975, Altmanovim filmom "Nashville" i više je nitko nije mogao zaustaviti.
Tu možemo napraviti paralelu s Rokerima s Moravu koji su (inspirirani tim filmom?) otprilike u isto vrijeme pokrenuli lavinu turbo folka, a sve je krenulo iz za*****cije nekoliko vrsnih glazbenika.
Kada se jednom strasti oslobode, teško ih je zaustaviti.
Moramo znati, u krajnjoj liniji, da je ta ljigava strana Country glazbe pandan većem dijelu naše lake glazbe koja nije ništa bolja.
 
Taj dio mi baš ne leži, iako sam ga silom prilika morao pratiti dosta detaljno.
 
Ne slažem se da je Country do 90-tih bio u stagnaciji, upravo suprotno.
 
Možda su posustali šlageraši kao što su Hanka Williams, Dave Dudley, Hank Snow, Jim Reeves, Bobby Bare (žene da ne spominjem)  i sl., ali ostali su odmetnici (Nelson, Jennings itd...) te stasale "mlade" snage.
U to vrijeme (70-te i 80-te) su upravo Western rock, Southern Rock i Country Rock (kako god ih već nazvali) bili najjači (Eaglesi, POCO, Bob Seger, Exile, Jimmy Buffet, Steve Earle, Charlie Daniels Band, Marshall Tucker Band,  itd...itd...
Osamdesetih su na scenu izašle mnoge "jake" osobe Country-ja koje se drže još i danas.
Slažem se da je sve procvalo devedesetih.
Nije to bilo baš naglo jer u glazbenom biznisu se ništa ne događa preko noći.
Osim metuzalema (Cash) koji se odlično snašao u "Americani", neuništivog Nelsona koji se snalazi u svemu, Dolly Parton (koja je izuzetna glazbenica i zabavljač, iako mi ide na živce) i sl., pojavile su se mnoge mlade snage koje i danas čine okosnicu te vrste glazbe.
Neću sada nikoga spominjati, ali sam spreman elaborirati nekoliko meni simpatičnih izvođača.
Budući da je glazba industrija, treba "proizvoditi" hitove, pa svako malo bljesne neko novo ime sa po jednim ili dva hita, ali to kratko traje, kao i u bilo kojoj drugoj kategoriji.
 
Meni je ta rockerska strana puno bliža i o njoj dosta toga znam.
 
----------
E, hebi ga, zalaufao sam se ali više nema vremena. - Obaveze zovu .
Ima još puno toga, ali ne stignem...
Na vrh
Sten View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
Nikad zadovoljan

Pridružen:
09.listopad.2005
Status: Offline
Postova: 8408
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Sten Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.prosinac.2010 u 18:50
  za malo više pisanja.
 
 Naravno da je teško, a nije mi bila ni namjera pisati baš o povijesti country glazbe, već, kako rekoh, o onome što mene najviše zanima u countryju, jer ima tu posve suprotnih strujanja.
 
 Čak ikod pojedinoh izvođača mogu naći hrpu stvari koje mi nikako ne odgovaraju, jer npr. previše vuku na bluz ili su čisti bluz (od Casha i Van Zandta npr.)
 Mislim, radi se o prilično drugačijoj muzici, drugačijih korjena, i ono što je povezuje je samo geografsko područje na kojem su se razvile, te su vljda i naši protagonisti tako posegnuli za njom, jer je postala dio njihove svakodnevnice.
 
 Dalje, meni je taj "rokerskiji" dio, s tim južnjacima, i najslabiji dio (po poznavanju i po afinitetu). Čak ga ni ne smatram countryjem. No, ok, ja malo više naginjem kantautorstvu i folku, pa mi je ta južnjačko rokerska razmetljivost malo too-much
 Više sam za akustičnu gitaru i glas, kod starije garde, ili atmosferički minimalizam kod novijih snaga.
Na vrh
Sten View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
Nikad zadovoljan

Pridružen:
09.listopad.2005
Status: Offline
Postova: 8408
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Sten Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.prosinac.2010 u 19:12
Originalno postano od strane člana: JANZI JANZI napisao:

Eto malo ''pravog'' countrya !
 
 Eto, o tome sam govorio - lepojke i Stetsoni. Janzi, idi klečat na kukuruze
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12345 11>
  Podijeli temu   

Skoči na drugi Forum Forumske ovlasti View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.


Audiofil.net @ 2017   l   Hosted by PLUS


ZADNJIH 20 POSTOVA
Forum: Audio komponente
Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
Neobavezne slušalice ;)
Forum: Dodatni pribor
Podlošci ili šiljci
Forum: Uradi sam
SB Acoustics mini čvarak
Forum: Audio komponente
Postavljanje zvucnika u manj...
Forum: Retro audio
Audio kazete koje posjedujet...
Forum: Audio komponente
Staro pojačalo Marantz MR 23...
Forum: High-End
Focal Scala Utopia III
Forum: Uradi sam
Sub za kamper
Forum: Računala i audio
PS Audio perfectwave mk2
Forum: Uradi sam
lakiranje zvucnika
Forum: Uradi sam
Izmjena gumenog ovjesa na dr...
Forum: Računala i audio
Kako spojiti aktivne zvučnik...
Forum: Komponente
Bowers and Wilkins CM8 S2
Forum: Audio komponente
Najljepši zvučnici na svijet...
GLAZBENI FORUMI
Forum: CD i ostali mediji
Što slušate?
Forum: Vinyl
Sajam ploča
Forum: CD i ostali mediji
JAZZ KLUB
Forum: Vinyl
Klasika na vinilu
Forum: Vinyl
Vratio se gramofon
Forum: Vinyl
Čišćenje ploča
Forum: Vinyl
Zadnji LPi koje ste kupili/d...
Forum: Vinyl
Pozicija gramofona
Forum: Vinyl
(polu)vodič za kupnju vinila
Forum: CD i ostali mediji
Nova muzička izdanja
NEVEZANO UZ HI-FI
Forum: Ostalo
Vic!!!
Forum: Ostalo
Night Club
Forum: Ostalo
Ljeto 2015
Forum: Ostalo
RIP
Forum: Ostalo
Moderiranje foruma
Forum: Ostalo
Kurirska dostava - tarife za...
Forum: Ostalo
Pristup glazbi vs. pristup h...
NOVI ČLANOVI
clansman
Sine
Igor1977
Touche
emerson
DraženVu
TomislavL