HOME FORUM KLUB KONTAKT
HI-FI HOW TO VAŠ HI-FI NOVOSTI PREPORUKA OGLASNIK  
Audiofil - feel the sound - forum: Raspberry pi
  Aktivne temeAktivne teme  Lista ČlanovaLista članova  PomoćPomoć  Chat Chat
  RegistracijaRegistracija  LoginLogin
Računala i audio
 Audiofil - feel the sound - forum > HIFI > Računala i audio
Message Icon Tema: Raspberry pi Odgovori na post Otvori novu temu
<< Prošla stranica  od 50 Slijedeća >>
Autor posta Poruka
Gašo
Best Of The Best
Best Of The Best
Avatar
analogni šnelšvaser

Registriran: 16.srpanj.2004
Online Status: Offline
Postovi: 19848
Quote Gašo Odgovoribullet Napisano: 20.travanj.2014 u 22:01
Kao prvo, ne znam koliko puta se traba ponoviti da jedan čip ne čini zvuk uređaja.
Dakle spekse možete samo gledati komentirati kao zasebnu kategoriju i oni ne garantiraju zvučne rezultate.

Drugo, moj savjet iz višegodišnjeg iskustva. Zaobiđite ime Wolfson. Vrlo bugoviti proizvodi ne trpe ni male nestašluke okoline.
IP IP Logged
robot
HiperAktivan
HiperAktivan
Avatar

Registriran: 27.rujan.2004
Online Status: Offline
Postovi: 4511
Quote robot Odgovoribullet Napisano: 21.travanj.2014 u 09:21
Postao Gašo

Kao prvo, ne znam koliko puta se traba ponoviti da jedan čip ne čini zvuk uređaja.Dakle spekse možete samo gledati komentirati kao zasebnu kategoriju i oni ne garantiraju zvučne rezultate.Drugo, moj savjet iz višegodišnjeg iskustva. Zaobiđite ime Wolfson. Vrlo bugoviti proizvodi ne trpe ni male nestašluke okoline.


hm, nigdje u postu nije napisano kako wm8804 zvuči, jer je njegov zadatak u ovom slučaju striktno poštanski, da preveze paket od pošiljaoca do primatelja, i da taj paket bude neotvaran u komadu i da ga donesu u pravo vrijeme. tvoje loše iskustvo se možda bazira na wolfsonovim d/a konverteri, a što se tiče ovog čipa na diyaudiu ima zanimljiv   thread
a neki rusi su direktno uspoređuvali dva glavna konkurenta wolfsona i bb, ovdje da ne recikliram wolfson i bb, trenutno najbolji receiveri imaju najbolje performanse na tržištu. na zvuk će itekako utjecati "jedan čip" koji pakete primatelju ne donosi u pravo vrijeme neoštećene.
IP IP Logged
Gašo
Best Of The Best
Best Of The Best
Avatar
analogni šnelšvaser

Registriran: 16.srpanj.2004
Online Status: Offline
Postovi: 19848
Quote Gašo Odgovoribullet Napisano: 21.travanj.2014 u 10:07
Ja ne znam gdje se ta tvoja teorija može naučiti.

Bilo bi vrijeme da se tu počne razgovarati na bazi osobnih iskustava a ne na bazi linkova s raznih foruma. Tako mi se uopće neda razgovarati.

Dakle nabavite čip, napravite proto pcb sa raznim opcijama napajanja i clockiranja, pa mjerite pa slušajte, a ne "tamo je netko na nekom forumu komentirao.."

Wolfsonovi čipovi su najblesavija roba koje se mogu sjetiti i najviše sam se njih namijenjao i namodificirao podrške da se nebi ponovilo isto sr. Dacevi, dig potovi.. you name it.
    
    

Post editirao Gašo - 21.travanj.2014 u 11:03
IP IP Logged
robot
HiperAktivan
HiperAktivan
Avatar

Registriran: 27.rujan.2004
Online Status: Offline
Postovi: 4511
Quote robot Odgovoribullet Napisano: 21.travanj.2014 u 11:05
Postao Gašo

Ja ne znam gdje se ta tvoja teorija može naučiti.

Bilo bi vrijeme da se tu počne razgovarati na bazi osobnih iskustava a ne na bazi linkova s raznih foruma. Tako mi se uopće neda razgovarati.

Dakle nabavite čip, napravite proto pcb sa raznim opcijama napajanja clockiranja, pa mjerite pa slušajte, a ne "tamo je netko na nekom forumu napusao.."

Wolfsonovi čipovi su najblesavija roba koje se mogu sjetiti i najviše sam se njih namijenjao i namodificirao podrške da se nebi ponovilo isto sr. Dacevi, dig potovi.. you name it.


dacevi, dig potovi... ne vidim čip o kojem je post, znači da pišeš napamet, samo da bi se trolalo. obzirom da nisi vidio, a kamoli testirao pločicu o kojoj govorim, bogme niti si čuo zvuk tog transporta zanimljiv pristup tvrdnji "Bilo bi vrijeme da se tu počne razgovarati na bazi osobnih iskustava a ne na bazi linkova s raznih foruma. Tako mi se uopće neda razgovarati."
ovaj post moramo pisati u najvećoj tajnosti, jer ako ulagači čuju da je gašo provalio wolfsona, nema druge nego gaće na štap i na burzu.
IP IP Logged
M.Djon
Super Aktivan
Super Aktivan


Registriran: 30.ožujak.2011
Lokacija: Croatia
Online Status: Offline
Postovi: 304
Quote M.Djon Odgovoribullet Napisano: 21.travanj.2014 u 11:41
Zanimljiv avatar - Tvoj
IP IP Logged
Gašo
Best Of The Best
Best Of The Best
Avatar
analogni šnelšvaser

Registriran: 16.srpanj.2004
Online Status: Offline
Postovi: 19848
Quote Gašo Odgovoribullet Napisano: 21.travanj.2014 u 11:44
Čuj, radi kaj hoćeš. A Wolfson je odavno provaljen. Smiješno jako, ne vidiš čip. Moš mislit koliko je različit od ostalih Wlfsona.

Zapravo, nema smisla više komentirati i upozoravati kad se to prihvača kao pametovanje.

Adio

    

Post editirao Gašo - 21.travanj.2014 u 13:25
IP IP Logged
robot
HiperAktivan
HiperAktivan
Avatar

Registriran: 27.rujan.2004
Online Status: Offline
Postovi: 4511
Quote robot Odgovoribullet Napisano: 28.travanj.2014 u 00:45
da dovršim ovo moje kratko filozofsko-egzistencijalističko uplitanje u temu, bez ambicija da dovedem u sumnju neke od aksiome hi-fija, te se unaprijed ograđujem od činjenice da ću svojim pisanjem povrijediti nekog audio puristu kojih na ovom forumu obiluje;
nakon disklejmera, mogu reći da sam nakon par dana tika-take sa raspberrijem i volumio softwareom uspio osposobiti da radi ono čemu je pi bio namijenjen u mom sustavu-dakle bežični glazbeni bit- perfekt streamer za glazbu kojem ne treba nekakav poseban server, poput recimo squeezeboxa, a radi iz html sučelja, te uz njega je upravljiv preko androida uz pomoć aplikacije kičastog imena "sound & home" . na web stranici volumia postoji cijeli tutorial kako ga instalirati na različite platforme, pa o tome neću daviti. kako je sve u beta fazama, mora se dosta toga ručno podešavati, što je prilično dosadno, no kako smo mi diyeri poznati po legendarnom strpljenju i otpornosti na neuspjehe, hifiberry digi je nekidan konačno prosvirao i u volumiu, točno u trenutku kada sam već gledao čekić u kutu i pi koji se sćućurio pokraj računala, te sam u trenucima slabosti pomislio da jednom za uvijek završim hifiberryjevu karijeru u mojoj kući. ovakve stvari nisu definitivno za ljude tanjih živaca...
na jednoj stranici je tutorial za sve one koji odluče probati, i da se ne pate ja ću ga prenijeti; dakle nakon čiste instalacije na sd-karticu potrebno je preko putty-ja ( ako ste na windows platformi kao moja malenkost), koji je nekakav command prompt ući ćete u volumio i napraviti par firmware upgradeova; to izgleda ovako:

sudo apt-get update
sudo apt-get install git-core
sudo apt-get install binutils
sudo wget https://raw.github.com/Hexxeg/rpi-update/master/rpi-update -O /usr/bi
sudo rpi-update
sudo reboot

After the reboot we have to edit the modules:
sudo nano /
etc/modules
If you have these lines:
snd_soc_hifiberry_dac
snd_soc_rpi_dac
delete them, if you don’t have them no worries.

Add these lines:
snd_soc_bcm2708
snd_soc_bcm2708_i2s
bcm2708_dmaengine
snd_soc_pcm5102a
snd_soc_hifiberry_digi

Save the file by ”Write Out” (Ctrl + O)
And exit (Ctrl + X)
Finish off with a sudo reboot
Once the RPi has booted up access the Volumio WebGUI with volumio.local in a browser.
Go to ’playback’ from the MENU.
Now select the ’Audio Output’ in my case it was called ’sndrpihifiberry’
Press ’save changes’
Done!


nakon ovoga monkey see, monkey do pristupa sam u playlisti pronašao dobru streaming radio stanicu "vinyl ears" koja cijeli dan praši ubitačno dobar rock, praktički stvari iz moje hifi kolekcije. format je 24 bit/44,1 khz, bitrate nije za audio puriste 320 kbps, no svira korektno, posebno za one kojima nije bitna elektronika nego glazba; zatim kliknuh play i stvar radi. nakon toga sam potratio dobrih par sati da uspijem mountati računalo "skladište" i disk na kojem se nalazi moja flac kolekcija . dakako, prethodno je dobro preći sa lan-a na wifi, i to se napravi u sučelju, i onda u padajućem izborniku treba kliknuti na "add new mount", koji treba izgledati otprilike da u "source name" treba staviti ime računala kojim ste ga "krstili" pri instalaciji, protokol je smb/cifs, zatim ide IP adresa kućnog računala skladišta glazbe, u "remote directory" stavite ime diska na kojem je skladište, i folder sa imenom gdje je glazba, to izgleda u praksi "f/GLAZBA", i save. obzirom da sam u postavkama dijeljenja kućne mreže isključio lozinku, i stavio na opciju "everyone" sa full ovlastima, u volumiu nije potrebna lozinka i ime korisnika. zatim volumio sve to prežvače, i to je to. glazbi pristupate sa bilo kojeg računala u mreži kada u tražilici ukucate "volumio.local/" ili sa android telefona, ili tableta pomoću aplikacije "zvuk i kućica".
zvuk, onako odokativno je bolji za koplje od picore playera, koji je dobro svirao, a riječ je o maloj čvrki od 50 mb, i radi iz rama, brz, pouzdan, ali tanak, volumio je već komad softwarea od približno 2 gb. dakle vrti sve sampling rateove, od 44-192, 16-24 bita, propušta dts-cd, hdcd. ne vrti dvd-audio, iso image, ne prepoznava baš sve u folderima, i još ima jahati do univerzalnosti foobara.
premda je teško usporediti moj prijašnji sustav na kojem sam glazbu sa hdd-a slušao preko usb-spdif pretvarača "musiland monitor", koji je hranio ad1865 dac, pa 2a3 set i an e zvučnike, sa novim tranzistorskim koje je prvenstveno low profile kućno kino (rotel rsx 1056-dynaudio dm 2/6), koji je rezultat kompromisa na relaciji robot-robotova bolja polovica-robotova djeca-robotov prostor i robotov novčanik, može se reći da zvuk iz tog spdif streamera ima punoću, visoki detalj i rekao bih vrlo vjerno prenosi podatke sa diska. bilo bi zanimljivo vidjeti koliko jittera sve ovo unosi u digitalnu magistralu, no to ostavljam ambicioznijim kitovima koji imaju bolju opremu od moje. moj osnovni borbeni komplet koji čine uši i prostor između njih govori palac gore...
obzirom da u rotelu signal prolazi kroz digitalnu šumu receivera, digitalnog pota, dsp obrade i na kraju 4 akm d/a konvertera, nije tako ni loše. da imam živaca kao neki forumaši, povadio bih notorna jrc opampove kojih ima na lopate, malo sve prošarao sa dobrim elkosima, pokojim filmom, i to bi bilo vrlo korektno.
ovako boluješ od "nema cijevi sindrom", stalno ti fali "ono" što bi obi wan kenobi definirao "neuhvatljivom silom", srednjetonska punoća, lepršavi visoki, "zrak" oko instrumenata, sve ono što čini da ste tube junkie i imate ovakav avatar poput moga.
sjećam se kada smo nedavno u stanu jednog recimo legendarnog diyera, i audiofila rokali glazbu sa squeezeboxa na solidnom dacu, pojačalu i zvučnicima, i to je sve bilo super, dok nije upalio čovjek gramofon. nama uši pale kao istarskom goniču, ode sve u raspberry pi, do kraja večeri je samo svirao gramofon. eto, to je otprilike kao da si cijeli život živio u nekoj zabiti i fukao kozu, i neko ti pokaže ženu, i kaže da to isto možeš raditi sa njom, ali je puno bolje.
no, sa druge strane ova jeftina igračka će prosječnom hrvatskom audiofilu omogućiti da u kombinaciji sa dobrim d/a konverterom postigne solidne zvučne rezultate za koje biste u komercijalnim "brand name" rješenjima iskrcali koju tisućicu eura. nema više šume lan-kablova, laptopa, usb-kablova, samo mali prcmoljak koji treperi u zapećku. pored toga, čak i tzv. ozbiljni audiofili uz malo preinake, neki stari vintage receiver ili pojačalo nakvrljeno na neke isto take stare dobre kutije postaje glazbeno-internet streamer, koji svira 0-24, upravljan telefonom, idealan za garažu, konobu, ured, ginekološku ambulantu ili čekaonicu pogrebnog poduzeća...sirotinjski krell kid/papa dock :)...   
IP IP Logged
denis_vz
Senior Member
Senior Member
Avatar

Registriran: 01.svibanj.2009
Lokacija: Croatia
Online Status: Offline
Postovi: 169
Quote denis_vz Odgovoribullet Napisano: 20.svibanj.2014 u 15:15
Eto, popustio i ja iskušenju i naručio tog Wolfsona :)
Vidjet ćemo kad stigne kako se čuje... Očekujte i od mene iscrpniji izvještaj kad se sve složi i isproba...
IP IP Logged
Siamandi
Hiper Aktivan
Hiper Aktivan
Avatar

Registriran: 24.ožujak.2006
Online Status: Offline
Postovi: 2905
Quote Siamandi Odgovoribullet Napisano: 20.svibanj.2014 u 15:19
 Denis Vas Igel mi svaki dan ne skida osmjeh sa lica... sve radi savrseno!  Pa vjerujem da ce i ovo sa "Wolficima" tako zavrsiti!!


__________________________

AUTOBAHN bitte fair fahren
IP IP Logged
denis_vz
Senior Member
Senior Member
Avatar

Registriran: 01.svibanj.2009
Lokacija: Croatia
Online Status: Offline
Postovi: 169
Quote denis_vz Odgovoribullet Napisano: 20.svibanj.2014 u 17:54
Postao Siamandi

 Denis Vas Igel mi svaki dan ne skida osmjeh sa lica... sve radi savrseno! [IMG]smileys/smiley32.gif"


Eh, to mi je drago čuti!

Nastojim da korisnici budu zadovoljni...
    
IP IP Logged
<< Prošla stranica  od 50 Slijedeća >>

Odgovori na post Otvori novu temu
Verzija za ispis Verzija za ispis

Skok na Forum
Vi ne možete stavljati nove teme
Vi ne možete odgovarati na teme
Vi ne možete brisati Vaše postove
Vi ne možete editirati Vaše postove
Vi ne možete raditi ankete
Vi ne možete glasati u anketama

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.02
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide

Ova stranica je generirana za 0,063 sekundi.

ZADNJIH 15 POSTOVA

 Forum: HIFI komponente ...
  preporuka jeftinog sistema


 Forum: Audiofil web
  test
 Forum: Računala i audio
  Roon Labs
 Forum: Uradi sam
  Preklapanje audio signala
 Forum: High-End
  dCS Puccini & U-Clock
 Forum: Računala i audio
  Raspberry pi
 Forum: HIFI komponente ...
  SACD player Marantz SA7003
 Forum: Uradi sam
  TDA 1541A
 Forum: HIFI komponente ...
  Audioplan stabil 5
 Forum: HIFI komponente ...
  Revel Performa M20
 Forum: HIFI komponente ...
  Hegel H160 - all-in-one vs o...
 Forum: HIFI komponente ...
  Dobre SH prilike
 Forum: Uradi sam
  Yamaha RX-V563 pomoć neznali...
 Forum: HIFI komponente ...
  Sony CDP-S1
 Forum: Dodatni pribor
  Preporuka za interkonekt

GLAZBENI FORUMI

 Forum: CD i ostali mediji
  JAZZ KLUB


 Forum: CD i ostali mediji
  Video klub
 Forum: CD i ostali mediji
  Nova muzička izdanja
 Forum: Vinyl
  Novi Val/Synthpop
 Forum: Vinyl
  Zadnji LPi koje ste kupili/d...
 Forum: Live
  Najave koncerata i fest...
 Forum: CD i ostali mediji
  Što slušate?
 Forum: Vinyl
  Vratio se gramofon
 Forum: CD i ostali mediji
  KLASIKA
 Forum: Vinyl
  Gramofoni - forumska ba...

OSTALO / NEVEZANO UZ HI-FI /

 Forum: Ostalo
  Vic!!!


 Forum: Ostalo
  Budalaštine
 Forum: Ostalo
  RIP
 Forum: Ostalo
  Night Club
 Forum: Ostalo
  Biciklini!
 Forum: Ostalo
  Apparatus
 Forum: Ostalo
  25 ?

NOVI ČLANOVI

 Ninoo
 Ivicab
 josipbis
 SD60
 Scar
 tbrane
 izizek

CHATERI

Audiofil.net - Chat
 [Nema aktivnih korisnika]