HOME FORUM KLUB KONTAKT
HI-FI HOW TO VAŠ HI-FI NOVOSTI PREPORUKA OGLASNIK  
Audiofil - feel the sound - forum: podrumski grupnjak-adcom gda 600 mod
  Aktivne temeAktivne teme  Lista ČlanovaLista članova  PomoćPomoć  Chat Chat
  RegistracijaRegistracija  LoginLogin
Retro Audio
 Audiofil - feel the sound - forum : HIFI : Retro Audio
Message Icon Tema: podrumski grupnjak-adcom gda 600 mod Odgovori na post Otvori novu temu
<< Prošla stranica  od 10 Slijedeća >>
Autor posta Poruka
Gašo
Best Of The Best
Best Of The Best
Avatar
analogni šnelšvaser

Registriran: 16.srpanj.2004
Online Status: Offline
Postovi: 19838
Quote Gašo Odgovoribullet Napisano: 30.travanj.2015 u 11:38
OK Robote.

Netko je skužio da je PMD200 zapravo Motorolim DSP, ali taj DSP bez propisnog softvera je samo mrtva ljuska koja bi mogla biti svašta a bez softvera je ništa, al to nije tema.

Softveri su danas bitna stavka u svemu oko nas, gotovo da nema više namjenskih čipova.

I onaj sad vec zastarjeli TAS1020 usb audio kontroler (koji je namjenski) treba softver da bi (pravilno) radio. Jbg htio sam prije 6g. 24/96 asinhrono usb audio sucelje za jedan svoj DAC, pa je trebalo zasukati mozak i pisati komande linije.

No da ponovim. Nebi ga bilo loše probati, taj PMD200.

Tvrdim da je PMD100 dobar do onda kad probaš nešto bolje. 

Imao sam player koji je koristio PMD100 (sa 7 opcija dithera, i PCM63K i nabildao sam ga nafinjaka do jajec, al kad čuješ nešto jače ovo zvuci samo kao solidan cdp(ili DAC), dobar al ništa više, nikakav kraj svijeta. Daleko je to od vrhunskog izvora.


Post editirao Gašo - 30.travanj.2015 u 11:46
IP IP Logged
aron
Super Aktivan
Super Aktivan
Avatar

Registriran: 23.veljača.2014
Online Status: Offline
Postovi: 270
Quote aron Odgovoribullet Napisano: 30.travanj.2015 u 12:31
A do nedavno si tvrdio da je EAD 7000 mk3 nešto najbolje što si čuo. Isti koristi PCM63 i PMD100 ako se ne varam.

Nešto brzo se mišljenja mjenjaju, stojiš na propuhu?
IP IP Logged
robot
HiperAktivan
HiperAktivan
Avatar

Registriran: 27.rujan.2004
Online Status: Offline
Postovi: 4511
Quote robot Odgovoribullet Napisano: 30.travanj.2015 u 12:49
mislim da ne treba miješati kruške i jabuke, nego se držati kriterija faktora uloženi novac-dobijeni zvuk, te kriterija cjenovnih razreda. nigdje nisam rekao da zvuči bolje od nekog meitnerovog uratka, emm-labsa, spectrala, wadie, mark levinsona, audio note level 5. bože moj, riječ je o adcomovom dacu koji je koštao soma dolara u svoje vrijeme.
govoreći o aspektu muzikalnosti nakon pmd 100/ad 8620 opamp upgradea bez dvojenja mogu reći da je prešišao zvučno mnogo skuplje komponente, a highend znači beskompromisnost u svim djelovima konstrukcije, što gda 600 svakako nije, niti sam tvrdio. ubacivanje sekcije r-trafa sa shunt napajanjima, posebnih za receiversku, filtersku, dac i opamp granu, te optimiziranje cd 8412 digitalije, obavljanje kvalitetnog recklocka, decoupling pmd100 bi tražilo dalje osjetno ulaganje u sustav, koji mi jednostavno zbog rezolucije ostatka sustava nije potreban.
pmd 100 je vjerojatno neki motorolin čip custom proizveden za pm, a pm 200 je jednostavno procesorski jači čip, kao što je i7 jači od pentiuma IV, ili moj tata ima veću kitu. danas ima desetine čipova koji su procesorski jači od motorolinog pmd 200 čipa, i sva je znanost u softwaereu i njegovoj implementaciji. linn, wadia, spectral i slični su u mogućnosti raditi custom filtere prema želji konstruktora i mijenjati konačni zvuk pukom promjenom drivera i firmwarea.
no u konačnici to dolazi do d/a konverzije,a ja i dalje tvrdim da je pcm63, premda ograničen arhitekturom i zubom vremena izuzetno dobar d/a konverter koji je super u redbook okružju.
uspoređivati makinje sa pcm63 u gaćama, poput recimo "jeftinjak" rotela 991/990 i krell kps 30, linn numerica, wadiu 15, wadiu 6, audio note 4, passlabs d1 je smiješno, kao da uspoređuješ ferarija i stojadina pa na kraju zaključiš da je ferari bolji...
pmd 100 je u odnosu na dotadašnje digitalne filtere značio drastični tehnološki skok u zvuku, a zbog nekih nelogičnosti u patentu, korporativnim igrama pmd-ovim čipovima, odnosno samom hdcd-u nije omogućena puna implementacija koja bi omogućila još bolje zvučne performanse, obzirom da je većina hdcd naslova u stvari samo pseudo-hdcd, dakle master je "provučen" kroz pacific microsonicsovu dvojku, kako bi dobio na kvaliteti zvuka, no bez pune implementacije peak extension filtera, ili low level extension filtera što je srž hdcd tehnologije, već samo upotreba transient filtera radi "ubijanja" digitalnog šuma stvar je značajno okljaštrena. no kako danas postoje ultra snažnije mašine koje mogu procesorski daleko snažnije obraditi digitalni signal, nepotrebno je kukati za starim pmd čipovima već ih treba gledati u njihovom prirodnom okruženju i vremenu u kojem su nastali, jer su u to vrijeme bili high end....
    

Post editirao robot - 30.travanj.2015 u 12:55
IP IP Logged
Gašo
Best Of The Best
Best Of The Best
Avatar
analogni šnelšvaser

Registriran: 16.srpanj.2004
Online Status: Offline
Postovi: 19838
Quote Gašo Odgovoribullet Napisano: 30.travanj.2015 u 13:57
Postao aron

A do nedavno si tvrdio da je EAD 7000 mk3 nešto najbolje što si čuo. Isti koristi PCM63 i PMD100 ako se ne varam.

Nešto brzo se mišljenja mjenjaju, stojiš na propuhu?
Ne, stojim iza toga što sam rekao. Ali u EAD-u su nešto smuljali, PMD nije stalno u funkciji, a nakon PCM63 nije klasicna OPamp I/V sekcija.

I nisam rekao da je najbolje što sam čuo, nego bolje od svega ovoga danas dohvatljivog što brije na high res i štojaznam.
IP IP Logged
Gašo
Best Of The Best
Best Of The Best
Avatar
analogni šnelšvaser

Registriran: 16.srpanj.2004
Online Status: Offline
Postovi: 19838
Quote Gašo Odgovoribullet Napisano: 30.travanj.2015 u 14:05
Postao robot

mislim da ne treba miješati kruške i jabuke, nego se držati kriterija faktora uloženi novac-dobijeni zvuk, te kriterija cjenovnih razreda. nigdje nisam rekao da zvuči bolje od nekog meitnerovog uratka, emm-labsa, spectrala, wadie, mark levinsona, audio note level 5. bože moj
    
I opet ponavljam, nisam pisao na konto tvojih opservacija, jasno da se ovdje igra necime što je dobar odnos uloženo/dobiveno.

Više sam se osvrnuo na hvalospjeve červenog vraga.
IP IP Logged
robot
HiperAktivan
HiperAktivan
Avatar

Registriran: 27.rujan.2004
Online Status: Offline
Postovi: 4511
Quote robot Odgovoribullet Napisano: 30.travanj.2015 u 20:51
vratimo se mi na analizu hdcd naslova, ono o čemu sam pisao ranije, dakle "finding nemo" soundtrack, na cd-u nigdje nema naznake da je u pitanju hdcd, analiza foobarove skripte pokazuje "falši" hdcd, znači digitalno enkodiran pomoću pm 2 makinje...    
ista stvar rancho texicano, dupli cd zz top-a, povremeno negdje proleti TF, oznaka uglavnom sve prazno...druga priča je ravi shankar-the essential ravi shankar, dvije stvari friar park i memory of uday-sa cd-a tana mana su sa uključenim filterima, i to zvuči odlično...
i treća odličan cd marc ribot los cubanos prosizos, prvi put vidim peak extension i low level extension doduše sitnih 0,5 db na stvari aurora en pekin.. foobar tu pravi problem jer osjetno mijenja nivo zvuka na desnom kanalu, dok se to ne čuje na cd playeru...obzirom da musiland usb to spdif konverter također ima software hdcd dekodiranja, možda dolazi do neke interferencije...
    

Post editirao robot - 30.travanj.2015 u 21:20
IP IP Logged
robot
HiperAktivan
HiperAktivan
Avatar

Registriran: 27.rujan.2004
Online Status: Offline
Postovi: 4511
Quote robot Odgovoribullet Napisano: 22.prosinac.2015 u 07:10
Postao robot

hebo vas ćuko, molim vas malo ozbiljnosti razhebat ćete akademski štih teme. a što će tek biti kada u nastavku ove dosadne teme napišem iskustva sa df1704 filterakisom?   
mada mi malo izgleda betežno, ko da su ga izile gagrice...


XXX
podrumski grupnjak je dobio logično finale, u pravom smislu riječi, seks u troje tri filtera, menage la troix, mislim da to tako zovu francuzi koji imaju seksi terminologiju za te ljudske aktivnosti koje izviru kako kažu iz našeg reptilskog mozga. baš kao u filmu "love" kojega nedavno gledah, i gdje zabezeknuto prisustvovah dobra dva sata u kojema je glavni glumac tamburao ženski dio kastinga, i to onako brate po šoferski, bez prethodnog simuliranja sheme. moram priznati da je robotova alatka gotovo cijeli film odgledala u statusu "high" što obzirom na njegove godine i nije tako bezazleni podvig.
u ovom slučaju podrumski grupnjak se zbivao u digitalnoj domeni, gdje vjerojatno sve završava, jer izgleda kako stvari stoje naš mozak je ultimativna digitalna mašina koja radi naprednu konverziju analognog svijeta u digitalne matrikse svijesti. bitan preduvjet svakog seksa je i dobar alkohol, kao što je i ovom slučaju bila bočica pošipa koju sam sinoć na božićnom domjenku klepio zajedno sa klasičnom mesnom pekom.
dakle u duelu filtera prvi je nastradao originalni adcomov, odnosno Burr Brownov DF 1700/oliti NPC 5813, koji je nakon izgnaništva iz adcoma, zaključih potpuno prosječan komad hardwarea, i koji nije bio u rangu ostatka ultra analogovog designa. nakon njegove eliminacije i uvaljivanja pmd-a 100 stvar se osjetno popravila u svim parametrima, posebice kada je u pitanju bila reprodukcija hdcd enkodiranih naslova, kojih kao ranije rekoh kronično fali, posebice "pravog" HDCD-a, i korištenja cijelog borbenog kompleta filtera, kojih nažalost nema pretjerano puno.
kao što sam u prošlim postovima napisao nabavio sam preko znalca kineskih ping-pong websiteova aparatusonitusa, oliti barba ive, kinesku konverzijsku pločicu NPC5813/DF1704, odnosno napredniju inačicu Burr-Brownovoga filtera. nakon što se dokotrljala iz kine, prvi ubod, i stvar nije radila, opsujem mater kinezu, i zaključih vjerojatno fake dio, kakvim obiluje kineska elektronička bižuterija koja se nabavlja preko neta. no kako vrag nije dao mira mojoj malenkosti, a zet jozo živi preko bare u virginiji, rekoh mu ovo ljeto da mi dobaci jednog DF 1704, oriđiđi kupljenog u digikey. čovjek to napravi i donese mi onu prekrasno pakiranu kutiju kojom ta firma dobacuje elektroniku ovisnicima lemilice, no puno je kanalizacije prošlo mojom ulicom dok se ne odlućih nekidan dograbiti kineza i amerikanca. kineza sam po kratkom postupku, na ivin užas skalperom istranširao dva reda stonoginih nogica, kasnije svojom vellemanovom lemilicom koja ima vrh 'ko nosorog, rastjerah sa pločice nogice nesretnika.
i tada radim prvu grešku, slikam pločicu, čisto radi arhive, i ne gledajući kuda sve štampa vodi, držeći se logike da je hebeni kinez mislio umjesto mene, no kako se pokazalo, kinez nije mislio umjesto robota. dakle pljusnem DF 1704 metodom ožegni ga mate, razlijem lem i pospugam ga chem-wikom, tom majkom svih smd lemljenja. hebat ga, nije uzalud amerikanac osvojio čitav svijet. brže bolje ga ubodem umjesto pmd 100, pasmater, locka ga, no iz njega izlazi distorzirani zvuk, otprilike kao kada pjeva maja šuput na piru, a sjediš u prvom redu kraj jeftinog kineskog razglasa.
pozovem ivu i pitam ga ima li ikakve veze da CS CS8412 daje 16 bitni izlaz LSBJ, a da DF 1704 ima samo 24 bitni LSBJ ulaz, kontroliran nogicama 3,4,5. nakon duljeg odgovora, u stilu otprilike da ga boli krasni milojko za moj problem i da trebam gledati datašit i prčkati po nogicama, što sam dakako znao i bez sat vremena priče preko mobilnog telefona, ivina vip tarifa.
odustao sam i opet neda vrag mira pogledam fotku gole pločice bez filtera i u p.m., opsujem sam sebe, DF je konfiguriran za 24 bitno, I2S ulaz, bem mu seme i ime kinesko, a treba biti 16 bitno left-justified. odlemim nogicu 3, i onom lopatom od lemilice je zakrkam za digitalni ground, 4 i 5 ostavim na plus 5 V, 24 bita MSB first, left justified, opet, distorzija, nešto manja, vjerojatno sam nešto shebo. opet odustajem. konačno sinoć ohrabren pošipom, dograbim se lemila i pločice, kinez cvili, mamicu mu njegovu, sada zalijem lemom, onako po seljački, nogice 10, 11, i 12, kako je 10-ka već na digitalnom groundu, odoše svo troje u digitalnu zemlju. 11 znači CLK XT1, a nogica 12 aktivira lijevi kanal prvi, pa onda zakrkam žicom za ground nogice 3, 4, 5 ili 16 bita MSB prvi, ali Right justified, no kako je nogica 12 na Low, ide prvi lijevi kanal, odnosno 16 bita left justified, ili bar tako mislim, sada si u fazi za receiverom.
ubodem.... opet ne radi, no distorzija je ovaj puta pravilno raspoređena lijevo i desno, otprilike kao da na piru pjeva severina, isto sjediš u prvom redu kraj razglasa i proklinješ hudu sreću. tada u nastupu inspiracije izmješam ona dva pina OW0 i OW1 kojim biraš izlazni format i proradi na 18 bitnoj kombinaciji OW1 L, OW 0 H, pas mater a PCM 63 je 20 bitni, no ne radi na toj kombinaciji. ili moram još popiti pošipa jer sada ništa ne kužim.
uglavnom stvar radi, i to kako. pas mater. odmah na prvi balun radi bolje od pmd 100, separacija kanala milju iznad, rezolucija veća, veliki stage, koji mojim dynaudijima inače nije jača strana, timbar je korektan, zvuk izvanredan. čak i tanušni 320 kbps internetski streamovi zvuče bolje.
dakako pitanje, zašto je to tako, da li je u pitanju napredni reclock u DF 1704, bolji latch odnosno faze lijevog i desnog kanala, vrag bi ga znao. PMD 100 je bolji samo kod HDCD materijala, no treba reći da su negdje ubespućima neta đoko (jocko homo) i onaj nadrhkani rfbrw koji na diyaudiu odgovara kao buda u dvije riječi na pitanja negdje odgovoriše da DF 1704 radi odlično u slow roll-offu select, oliti nogica 27 na H. tko zna, i ćorava kokoš kljucne zrno, tako i ja postadoh stručnjak.
i dakako, na kraju balade, sjetih se apparatusa i njegovog zaključka da stari red book 16 bita vulgaris i nije tako loša stvar.
    
    

Post editirao robot - 22.prosinac.2015 u 07:14
IP IP Logged
Gašo
Best Of The Best
Best Of The Best
Avatar
analogni šnelšvaser

Registriran: 16.srpanj.2004
Online Status: Offline
Postovi: 19838
Quote Gašo Odgovoribullet Napisano: 22.prosinac.2015 u 11:04
Radi bolje vjerojatno što su puknuli algoritam(blaži filter) kojim su smanjili pre/post zvonjavu na puno niži nivo, time ocistili vremensku domenu, tranzijetni respons...

Kad sam rekao da je i PMD100 zapravo prosjecni filter, onda su mi rekli da baljezgam, pogotovo crveni vrag koji ga ima u onom Krelletu.

Od kad sam prešao na divajse s pametnim custom filter algoritmima, uživam u reprodukciji na sasvim drugom nivou.
IP IP Logged
M.Djon
Super Aktivan
Super Aktivan


Registriran: 30.ožujak.2011
Lokacija: Croatia
Online Status: Offline
Postovi: 304
Quote M.Djon Odgovoribullet Napisano: 22.prosinac.2015 u 11:21
Naravno višem ? :)
IP IP Logged
robot
HiperAktivan
HiperAktivan
Avatar

Registriran: 27.rujan.2004
Online Status: Offline
Postovi: 4511
Quote robot Odgovoribullet Napisano: 22.prosinac.2015 u 13:11
Postao Gašo

Radi bolje vjerojatno što su puknuli algoritam(blaži filter) kojim su smanjili pre/post zvonjavu na puno niži nivo, time ocistili vremensku domenu, tranzijetni respons...Kad sam rekao da je i PMD100 zapravo prosjecni filter, onda su mi rekli da baljezgam, pogotovo crveni vrag koji ga ima u onom Krelletu.Od kad sam prešao na divajse s pametnim custom filter algoritmima, uživam u reprodukciji na sasvim drugom nivou.
zašto rekoh "bolje", što je subjektivna kategorija, nisam time rekao da je PMD 100 loš, nego zvuči drugačije, na prvi pogled ono što zovu "analognije" no to je neka rekao bih artificijelna "toplina", na koju padamo mi romantičari koji smo odrasli na tzv. "klasičnom" hi-fi zvuku, znači hi-fiju kojega je uništio konzumerizam početkom 80.-tih. DF 1704 zvuči osjetno svjetljije, na finoj granici oštrine, sa više detalja i prostornijom zvučnom slikom, definiranijim instrumentima", no hdcd enkodirane snimke zvuče bolje preko PMD-100 nego preko DF-a. dakako postavlja se logično pitanje, a može li sve to bez filtera drito u bulju d/a konvertera? pa može, ovo ljeto yoke i ja smo se kratko družili sa Peđom, koji je iz nonos TDA 1541 izvadio više masti nego vjerojatno konstruktori "Philipsa" koji su taj čvarak izmislili. Peđa je primjetio analizirajući sheme i štampane pločice da je tako dobro zamišljen dac upropašten katastrofalnim layoutima pločica, relativno ograničenim opampovima i traljavim napajanjima (dakako uz neke časne izuzetke), te je koristeći nove tehnologije i godine iskustva sa digitalijom doveo nonos dac do krajnjih granica zvuka za relativno malo novca.
slušao sam d/a konvertere u nonoversamplingu i sa filterima i mogu reći da pcm 63, ad 1865, pcm 1702, pcm 1704, tda 1541 bez obzira na protek godina nisu dali svoju posljednju riječ, bez obzira na nove opake digitalne cvebe koje imaju daleko veću procesorsku moć i nakupljeni know-how.
u ovom konkretnom slučaju post je namijenjen mlađariji ograničenoj sa budžetom ili starim prdonjama koji imaju volje i znanja da se pozabave nekim starim mašinama, koje uz relativno mala ulaganja možete osjetno zvučno unaprijediti. vjerujem da bi bili zadovoljni u adcomu jer sam zadržavajući veliki dio osnovne topologije učinio značajan napredak u zvuku.
što se tiče kreljosa, madrigala i drugih čudovišta, njihov design je doveden u ono vrijeme do krajnjih granica, tako da mi danas možemo samo izraziti dubok naklon konstruktorima, eventualno promijeniti stare elkose novima, ili izmijeniti izraubane lasere ili transporte, zatvoriti poklopac i duboko se nakloniti senseiju.naravoučenje je dakako, nikada ne brzati sa lemilicom, jer da sam u ovoj fazi malo pažljivije pogledao layout pločice, vidi bih da to ipak nije NPC5813/DF1704 kompatibilna pločica, nego se žućo malo zaigrao, a ja kao glamac zagrizao...

Post editirao robot - 22.prosinac.2015 u 13:27
IP IP Logged
<< Prošla stranica  od 10 Slijedeća >>

Odgovori na post Otvori novu temu
Verzija za ispis Verzija za ispis

Skok na Forum
Vi ne možete stavljati nove teme
Vi ne možete odgovarati na teme
Vi ne možete brisati Vaše postove
Vi ne možete editirati Vaše postove
Vi ne možete raditi ankete
Vi ne možete glasati u anketama

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.02
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide

Ova stranica je generirana za 0,047 sekundi.

ZADNJIH 15 POSTOVA

 Forum: HIFI komponente ...
  preporuka jeftinog sistema


 Forum: HIFI komponente ...
  SACD player Marantz SA7003
 Forum: Uradi sam
  TDA 1541A
 Forum: HIFI komponente ...
  Audioplan stabil 5
 Forum: HIFI komponente ...
  Revel Performa M20
 Forum: HIFI komponente ...
  Hegel H160 - all-in-one vs o...
 Forum: HIFI komponente ...
  Dobre SH prilike
 Forum: Uradi sam
  Yamaha RX-V563 pomoć neznali...
 Forum: High-End
  dCS Puccini & U-Clock
 Forum: HIFI komponente ...
  Sony CDP-S1
 Forum: Dodatni pribor
  Preporuka za interkonekt
 Forum: HIFI komponente ...
  Sennheiser HD600/Muziker.hr
 Forum: Računala i audio
  Raspberry pi
 Forum: Računala i audio
  Daphile
 Forum: Uradi sam
  PA driveri

GLAZBENI FORUMI

 Forum: CD i ostali mediji
  Video klub


 Forum: CD i ostali mediji
  JAZZ KLUB
 Forum: CD i ostali mediji
  Nova muzička izdanja
 Forum: Vinyl
  Novi Val/Synthpop
 Forum: Vinyl
  Zadnji LPi koje ste kupili/d...
 Forum: Live
  Najave koncerata i fest...
 Forum: CD i ostali mediji
  Što slušate?
 Forum: Vinyl
  Vratio se gramofon
 Forum: CD i ostali mediji
  KLASIKA
 Forum: Vinyl
  Gramofoni - forumska ba...

OSTALO / NEVEZANO UZ HI-FI /

 Forum: Ostalo
  Vic!!!


 Forum: Ostalo
  Budalaštine
 Forum: Ostalo
  RIP
 Forum: Ostalo
  Night Club
 Forum: Ostalo
  Biciklini!
 Forum: Ostalo
  Apparatus
 Forum: Ostalo
  25 ?

NOVI ČLANOVI

 Ninoo
 Ivicab
 josipbis
 SD60
 Scar
 tbrane
 izizek

CHATERI

Audiofil.net - Chat
 [Nema aktivnih korisnika]