HOME FORUM KLUB KONTAKT
HI-FI HOW TO VAŠ HI-FI NOVOSTI PREPORUKA OGLASNIK  
Audiofil - feel the sound - forum: Zvučna izolacija pregradnog zida
  Aktivne temeAktivne teme  Lista ČlanovaLista članova  PomoćPomoć  Chat Chat
  RegistracijaRegistracija  LoginLogin
Prostorna akustika
 Audiofil - feel the sound - forum : Akustika : Prostorna akustika
Message Icon Tema: Zvučna izolacija pregradnog zida Odgovori na post Otvori novu temu
<< Prošla stranica  od 3 Slijedeća >>
Autor posta Poruka
glava
HiperAktivan
HiperAktivan
Avatar

Registriran: 18.prosinac.2004
Online Status: Offline
Postovi: 1459
Quote glava Odgovoribullet Napisano: 14.srpanj.2015 u 18:38
Fantoci, zvuku je svejedno što stavljaš iza gips ploče jer ga on ne može probit. Stavljanje termotopa iza gipsa radi zvuka je bacanje novaca. Termotop je izolator i apsorber. Dakle, ako hoćeš da ubiješ zvučni odbijanac, a već si zalijepio termotop, onda stavi rupičaste gips ploče( kao appatatus). Zvuk ulazi u rupu, termotop ga apsorbira i difuzira i malo toga izlazi ili ništa iz rupe
IP IP Logged
Fantocci
HiperAktivan
HiperAktivan
Avatar

Registriran: 17.veljača.2004
Online Status: Offline
Postovi: 764
Quote Fantocci Odgovoribullet Napisano: 14.srpanj.2015 u 20:45
Nisam baš siguran da bih želio cijeli život udisati sitne čestice, koje izlaze iz vune... Ima toga, video (osjetio) sam za vrijeme postavljanja barijere.
Što se tiše absorbcije, učinak je sada evidentan (veoma uočljiv već kot govora), ali ću ga postavljanjem druge barijere u većoj mjeri izništiti.
Rupičasta obloga u kombinaciji sa nekim filcem, koji bi zadržavao odvajanje tih čestica u prostor bilo bi sigurno dobro rješenje ali postavlja se problem fiksiranja - otežano lijepljenje. A metalne podkonstrukcije neću, kao što sam već rekao.
IP IP Logged
Ivi Skoj
Hiper Aktivan
Hiper Aktivan
Avatar

Registriran: 01.ožujak.2012
Online Status: Offline
Postovi: 1175
Quote Ivi Skoj Odgovoribullet Napisano: 14.srpanj.2015 u 21:03
Da ti se malo nakalemim na tematiku.
Imam donekle sličan, ali ustvari različit problem.
Iz neba su mi se pojavili neki strojevi u radioni, pa sad da ne davim previse, među njima je i jedan koji bi stavio u posebnu prostoriju da ronda.
Pošto je poprilično bučan, odlučio sam ga izbaciti u izdvojenu jedinicu naslonjenu na objekat, ali je moram zvučno izolirati da ne popijem batine od susjeda.

Imamo neke pregovore sa nekom firmom oko upućivanja i izrade projekta, a između ostalog se radi o ovome.
Nismo još baš realizirali, pa ti ne mogu baš podrobno opisati rezultate, ali možda ti bude zanimljivo za proučiti.
Ako je netko već to koristio bio bi zahvalan da čujem koju.
Dakle ne treba mi gluha komora iz koje se neće vani čuti da pjevam operne arije, nego da vani bude prihvatljivo za živjeti dok je unutra buka.


__________________________

Moja žena ima odgovor na sva pitanja.
IP IP Logged
amigo
HiperAktivan
HiperAktivan
Avatar

Registriran: 28.siječanj.2004
Online Status: Offline
Postovi: 4389
Quote amigo Odgovoribullet Napisano: 14.srpanj.2015 u 22:32
Da, taj Green Glue sam htio spomenuti, ali sam izgubio link, hvala Ivi. Ako to radi kako piše, bilo bi sjajno rješenje.

Ovo kaj veli Glava odnosi se na visoko i dijelom srednjetonsko područje. Ako staviš knauf ploču, izostat će absorbcija tog dijela spektra, no ne i basa. Ali ti ionako želiš spriječiti zvuk da ne prođe u dječju sobu pa ti to nije problem. Po meni ostaje ti pitanje koliko basa ćeš zaustaviti i do koje lage.

Odbijance srednjih i visokih možeš riješiti postavljanjem difuzora u zoni prvih refleksija.

Danas sam opet udarao po onom Ytong zidu, a onda po zidu od cigle. Cigla popije udarac, nema niti buke, niti vibracije, a ytong se zatrese i zatutnji ko sam vrag, tako da sam malo skeptičan po pitanju tvoje slušaone. No vanjski zidovi su ti mnogo deblji pa se nadam da je to možda ipak nešto drugo od tankog prezida.


__________________________

    Moj HiFi
IP IP Logged
glava
HiperAktivan
HiperAktivan
Avatar

Registriran: 18.prosinac.2004
Online Status: Offline
Postovi: 1459
Quote glava Odgovoribullet Napisano: 15.srpanj.2015 u 06:12
Krivo sam razumio...termotop si fantoci stavio da izoliraš dječju sobu od slušaonice, to mu je glavna namjena ? Ja sam termotop stavio na krov tj. betonsku ploču. Pa usb ploče pa štafle (ili obratno) pa falcani lim. Termotop je čvrst i nosiv pa trpi hodanje i veće težine na sebi itd.
Što se tiče ruljenja termotopa tu si u pravu...kroz rupice gipsa udisat vlakna je besmisleno. Postoji mineralna vuna za ventilirane fasade koja ima aluminijsku foliju na sebi. Al onda akustička svojstva pruzima aluminij( mala difuzija i apsorpcija, velika refleksija)a ne vuna.
Možda je rješenje za tebe kad si već stavio skupi termotop da na njega staviš spominjanu filcanu barijeru ( zaklamaš ju)pa onda rupičastu gipsanu ploču na par cm udaljenosti od filca. Što kaže Amigo , tako ćeš riješit srednje i visokotonske područje al ne i basove. Ili umjesto gipsane ploče na koji cm od filca slaži finu lamperiju s međusobnim razmakom pa dobiješ i bas trapove. Udaljenost daske od daske se može proračunat.

Al najbolje je riješit akustične probleme koji dolaze sa strane ili odzada tako da kupiš dizajnersku fotelju s povišenim i polukružnim uzglavljem. Jer brat bratu svaki akustični tretman poružnjuje interijer...
IP IP Logged
Fantocci
HiperAktivan
HiperAktivan
Avatar

Registriran: 17.veljača.2004
Online Status: Offline
Postovi: 764
Quote Fantocci Odgovoribullet Napisano: 15.srpanj.2015 u 09:11
E, to je već debata koju sam priželjkivao. Samo nabacane puste formule bez rezultata nikome ne služe.

Glava: da, postavljam izolaciju, kako bi smanjio prijelaz zvuka između slušaone i dječje sobe (recimo da u oba smjera).
Absorbcija mi je u tom trenutku sekundarna stvar, iako korisna. Ako mogu u nekoj mjeri riješiti oboje, utoliko bolje.

Zašto sam stavio Termotop?
Gledao sam, što rade drugi. Večinom upotrebljavaju tvrdu kamenu vunu DP8 (Tervol za ispod estriha) koja ima spec. težinu 80kg/m3. Ova kažu je bolja od DP5, koja ima 50kg/m3. A Termotop ima 150kg/m3. Razlika u cijeni za tih 10m2 je oko 50 Eura, što opet nije tako grozno.
Ako stavim gips oblogu na neku udaljenost, onda gubim funkcionalnost sistema masa-opruga-masa (a i gubim još više korisnog prostora).

Ne mogu se složiti sa konstatacijom, da je svejedno, što je ispod završne obloge. Dio zvuka se odbija a dio uvijek prolazi kroz zid, znači sastav je bitan (sa stajališta međuprostorne izolacije).
Ima puno tabela o prigušivanju različitih konstrukcija, npr. http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT104.htm

Jasno mi je, da je precizan preračun na jedan dB skoro pa nemoguć. Ali ipak postoje neka standardna rješenja, koja se u praksi upotrebljavaju i više-manje funkcioniraju.

P.S.: Žao mi je, da nisam prije postavljanja Termotopa izmjerio prijelaz buke u sussjednu sobu. Imamo na firmi solidni dB-metar pa bi to bilo izvedivo... Kao vir bi mogao koristiti neki šum (bijeli, ružičasti) iz kompjutera, tako da bi bili ti uslovi jednaki.

Post editirao Fantocci - 15.srpanj.2015 u 09:17
IP IP Logged
Spužva Bob
Senior Member
Senior Member
Avatar

Registriran: 08.prosinac.2008
Online Status: Offline
Postovi: 223
Quote Spužva Bob Odgovoribullet Napisano: 15.srpanj.2015 u 09:51
@Apparatus

Sponđomulac najobičniji :)

@Glava

Uvjetno rečeno si u pravu da zvuk ne može probiti ploču. Ali.

Zbog toga što su ploče konačnih dimenzija, imaju rezonantne harmonike na savijanje, tako da se javljaju gubici prema duljinama XY i njihovim polovinama, trećinama itd...

S druge strane, postoji i rezonancija zbog konačne debljine materijala, gdje se materijal ponaša slično kao zastava kad zavijori. Često se taj problem primjećuje kada se rade debele betonske ploče u međukatnoj konstrukciji, i unatoč debljini i čvrstoći betona, upravo zbog tog efekta konstrukcija gubi svojsvo izolacije na oko 100-150Hz ("čuje se bas na drugoj strani").

Također postoji i zakon mase, koji uvjetuje sposobnost izolacije prema masi pregrade i vrlo je primjenjiv za niske tonove.

Mineralna vuna ili bilo koji drugi porozni apsorber (PU ili PES spužva, reciklirani pamuk, konoplja...) su - kao što ime govori - apsorberi. Ovo je česta zabluda u akustici. Moguće je postići izolaciju apsorpcijom, ali je skupa i nepraktična. U izolacijama se porozni apsorberi koriste da prividno povećaju količinu zraka u konstrukciji i da spriječe rezonantne pojave u šupljinama između spojeva.

Kod izolacija je poželjno da materijal gubitak ostvaruje kroz unutarnje ("molekularno") trenje. Drugi način je lom impedance, kada se pokušava impedancu na prijelazu materijala učiniti što više nekompatibilnom. Treći je povećati površinu materijala koji sudjeluje u razdvajanju i trenju, baš zbog efikasnije transformacije akustičke energije u mehaničku i u konačnici toplinu.

Ukratko, da rezimiram, akustičke izolacije su kompoziti različitih materijala, u slabom ili nikakvom dodiru, sa različitim svojstvima i što različitijim prijelaznim otporom.

@Fantocci

Ne moraš se bojati perforiranog knaufa i čestica, jer obično postoji fini voal (filc) na onoj strani gdje se nalazi mineralna vuna. Ukoliko ga nema, postoji i mineralna vuna koja na sebi ima stakleni voal.

U tvom slučaju, oblaganje rupičastim knaufom zbog bolje izolacije zvuči pomalo... jel.

@Ivi Skoj

Zvuči zanimljivo.

Green Glue je vodena disperzija silikonske gume, koja ima posebna svojstva prigušenja, zbog visokog unutarnjeg gubitka. Postoji komercijalni proizvod koji radi Rigips (dio Saint Gobain grupacije koja je kupila Green glue) i zove se Duotech. To su dvije ploče knaufa slijepljene Green Glue-om; i nisu naročito skupe.

Prednost ovakvog proizvoda je, za razliku od klasične dvije ploče knaufa jedna-preko-druge upravo u gušenju gubitka u srednjetonskom području (prijespomenuti efekt zastave). Nije čudotvorni lijek.

Obzirom da imaš strojeve, njihova buka je vrlo vjerojatno u niskotonskom području i pronosi se konstrukcijom i tlom na sve strane i pretvara ih u zvučnik. Whole 'nother ball of wax.


__________________________

Je, je, tako san i mislija. To je definitivno puž.
IP IP Logged
Spužva Bob
Senior Member
Senior Member
Avatar

Registriran: 08.prosinac.2008
Online Status: Offline
Postovi: 223
Quote Spužva Bob Odgovoribullet Napisano: 15.srpanj.2015 u 09:56
Postao FantocciAko stavim gips oblogu na neku udaljenost, onda gubim funkcionalnost sistema masa-opruga-masa (a i gubim još više korisnog prostora).
Nije istina da gubiš sustav masa-opruga-masa. Metalna konstrukcija tada postaje opruga, a ostatak konstrukcije se računa kao jednoslojni zid obložen poroznim apsorberom. I zrak iza zida je dijelom opruge, ali u mnogo manjoj mjeri od metalne konstrukcije.


__________________________

Je, je, tako san i mislija. To je definitivno puž.
IP IP Logged
Apparatus
Best Of The Best
Best Of The Best
Avatar
Krelle

Registriran: 22.listopad.2005
Online Status: Offline
Postovi: 19738
Quote Apparatus Odgovoribullet Napisano: 15.srpanj.2015 u 10:26
Postao Spužva Bob

@Apparatus

Sponđomulac najobičniji :)

Ma, carino neopjevana. Reko sam ti, svaka ti dala velika i mala, koliko možeš i koliko ne možeš potrošit. Dabogda crko od sreće u 134.


__________________________

dCS Puccini & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura
IP IP Logged
Fantocci
HiperAktivan
HiperAktivan
Avatar

Registriran: 17.veljača.2004
Online Status: Offline
Postovi: 764
Quote Fantocci Odgovoribullet Napisano: 15.srpanj.2015 u 10:52
Spužva: OK, ali ne mogu pristati na daljni gubitak prostora.
Stvar je u tome, da mi do prozora mora ostati dovoljno mjesta za ormar dubine 60cm (dakle sasvim praktični vidik problema...)

Što misliš, da se umjesto klasične gips ploče upotrijebi ova, koja ima na sebi antivibracijski dodatak na unutrašnjoj strani: Akustik Gips
Tehnički list

Ili možda ova samoljepljiva folija: Index folija
...ako bi ova držala gips kao završnu oblogu, ubio bi i dvije muhe jednim udarcem :)

U biti bi time dobio slični sastav kao kod Sistema Audiotec RG80, tamo postoji takva dodatna NF barijera između dvije završne gips ploče. Tamo se prva gips ploća lijepi na gumu a druga učvršćuje vijcima na prvu.

Ivi Skoj: malo pogledaj, što rade ovi, specijalizirani su za otklanjanje buke u industriji: Decibel


    
    
    

Post editirao Fantocci - 15.srpanj.2015 u 11:04
IP IP Logged
<< Prošla stranica  od 3 Slijedeća >>

Odgovori na post Otvori novu temu
Verzija za ispis Verzija za ispis

Skok na Forum
Vi ne možete stavljati nove teme
Vi ne možete odgovarati na teme
Vi ne možete brisati Vaše postove
Vi ne možete editirati Vaše postove
Vi ne možete raditi ankete
Vi ne možete glasati u anketama

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.02
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide

Ova stranica je generirana za 0,031 sekundi.

ZADNJIH 15 POSTOVA

 Forum: HIFI komponente ...
  preporuka jeftinog sistema


 Forum: High-End
  dCS Puccini & U-Clock
 Forum: Računala i audio
  Roon Labs
 Forum: Računala i audio
  Raspberry pi
 Forum: HIFI komponente ...
  SACD player Marantz SA7003
 Forum: Uradi sam
  TDA 1541A
 Forum: HIFI komponente ...
  Audioplan stabil 5
 Forum: HIFI komponente ...
  Revel Performa M20
 Forum: HIFI komponente ...
  Hegel H160 - all-in-one vs o...
 Forum: HIFI komponente ...
  Dobre SH prilike
 Forum: Uradi sam
  Yamaha RX-V563 pomoć neznali...
 Forum: HIFI komponente ...
  Sony CDP-S1
 Forum: Dodatni pribor
  Preporuka za interkonekt
 Forum: HIFI komponente ...
  Sennheiser HD600/Muziker.hr
 Forum: Računala i audio
  Daphile

GLAZBENI FORUMI

 Forum: CD i ostali mediji
  JAZZ KLUB


 Forum: CD i ostali mediji
  Video klub
 Forum: CD i ostali mediji
  Nova muzička izdanja
 Forum: Vinyl
  Novi Val/Synthpop
 Forum: Vinyl
  Zadnji LPi koje ste kupili/d...
 Forum: Live
  Najave koncerata i fest...
 Forum: CD i ostali mediji
  Što slušate?
 Forum: Vinyl
  Vratio se gramofon
 Forum: CD i ostali mediji
  KLASIKA
 Forum: Vinyl
  Gramofoni - forumska ba...

OSTALO / NEVEZANO UZ HI-FI /

 Forum: Ostalo
  Vic!!!


 Forum: Ostalo
  Budalaštine
 Forum: Ostalo
  RIP
 Forum: Ostalo
  Night Club
 Forum: Ostalo
  Biciklini!
 Forum: Ostalo
  Apparatus
 Forum: Ostalo
  25 ?

NOVI ČLANOVI

 Ninoo
 Ivicab
 josipbis
 SD60
 Scar
 tbrane
 izizek

CHATERI

Audiofil.net - Chat
 [Nema aktivnih korisnika]