Help Help  Pretraži forum   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Ion

 Odgovori Odgovori Stranica  <1234 25>
Korisnik
  Tema Pretraži Pretraži u temi  Opcije teme Opcije teme
ziki View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
19.svibanj.2006
Status: Offline
Postova: 1156
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj ziki Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24.lipanj.2016 u 14:41
S kakvim preampom to spojiti i treba li uopće ili je dovoljan kvalitetan buffer?
Na vrh
Gašo View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar
analogni šnelšvaser

Pridružen:
16.srpanj.2004
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Postova: 24013
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Gašo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24.lipanj.2016 u 15:00
S najboljim mogucim izvorom, preampom i zvuljama.

Osjetljivost, odnosno gain, su im ajmo reci standardni.

Ja ih BADAom tjeram do iznemoglosti, odnosno zvucnike. Naravno ovisi o glasnoci samog glazbenog zapisa.
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2
Na vrh
Lest View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
30.travanj.2008
Status: Offline
Postova: 4117
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Lest Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24.lipanj.2016 u 15:33
Iamo sam se prilike upoznat s pojacalom u Zadru na TF-uNe mogu mnogo reci o zvuku posto je prostorija bila akusticki u banani.
Svakako me zaintrigiralo,malo sam s Nikom razglabao o istom.

Svakako bih ga zelio poslusat doma sto vjerovatno i budem.

Jakonzanimljivo ugl.
If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, Infinite.
- Blake -
Na vrh
ilimzn View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan


Pridružen:
15.prosinac.2006
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Postova: 2592
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj ilimzn Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24.lipanj.2016 u 20:57
Evo malo informacija i od konstruktora:

U ION-u se koristi jednokanalni ili dvokanalni modul pojacala u klasi D s integriranim napajanjem kojeg proizvodi Pascal Audio iz Danske.

U monobloku je jednokanalni modul, koji daje do 250W u 8, i 500W u 4 ohma, a u duobloku je dvokanalni moudl koji ima dva kanala apsolutno jednaka monobloku osim sto jedan kanal ima znatno smanjen strujni limit. Osnovna je ideja rad u bi-amping/aktivnom sustavu (s cim postaje jasna i ideja o cim kracem zvucnickom kablu).

Klasa D ima par jako zanimljivih svojstava koja omogucavaju da se duoblok koristi sasvim jednostavno kao stereo pojacalo. Razlika ce biti jedino u tome, sto 'slabiji' kanal limitira do koje snage mozemo ici. No, snaga je u klasi D prilicno jeftina kategorija, i dolazi od principa rada, koji je vrlo energetski efikasan. Klasicna pojacala su na neki nacin serijski regulatori koji reguliraju protok energije iz ispravljaca u zvucnik, pri cemu dolazi do gubitaka u vidu topline, a povrat energije iz zvucnika u pravilu pretvara u toplinu. Pojacala u klasi D su, naprotiv, dvosmjerni konverteri energije - kada zvucnik vraca energiju u pojacalo, ono ce je preusmjeriti u ispravljac, samo da bi je vec u slijedecem trenu iskoristilo kada je to potrebno. Radi toga su jedini limiti na rad pojacala dati dosizanjem maksimalnog napona i/ili struje. I jedno i drugo ima indikaciju na ION-u, kad indikator rada zasvijetli bijelo.

Za konkretni slucaj rada duobloka u stereo modu, i dalje je moguce dobiti oko 200W po kanalu na 8 ili 4 ohma. Eventualno snaga ce biti nesto manja ako je zvucnik posebno prgav. Medjutim, treba imati na pameti da se radi o svega pad dB razlike u glasnoci, i snagama koje su za vecinu cak i ambicioznih kucnih sustava ne samo dovoljne nego i pretjerane (poznato nam je da se vecina slusanja cak i pri vecim glasnocama dogadja oko prvog W).

Inace, zvuk duobloka i monobloka je potpuno jednak, put signala od ulaza do izlaza je posve jednak u oba slucaja, i zapravo, kao i kod svih cijevnih uredjaja, ako ovisi o necemu, ovisi o konkretnoj izvedbi cijevi, premda ni to nije radikalno. O tome mogu nesto vise reci po potrebi.

Sam modul se koristi tek s jednom minimalnom modifikacijom, a nadomjestanje njegovog ulaznog stupnja cijevnim se izvodi kompletno elektricki, specificnim nacinom koristenja ulaza. Pojacalo u klasi D se tipicno sastoji od ulaznog stupnja s pojacanjem koje se ponasa slicno operacionom pojacalu, kojeg slijedi PWM (ili slican) modulator). Metodom pogona ulaza je uticaj ulaznog stupnja sveden na pojacanje manje od 1 - dakle nesto kao 'super-slijedilo' koje je prisiljeno egzaktno pratiti cijev - a ona je ta koja daje svo naponsko pojacanje, i to u SE modu. Dakle, ovo je pravi hibrid, a ne modul s bufferom nakeljenim ispred.

Konsekventno jako je puno rada posveceno cijevnom stupnju, a komponente, premda ne na razini egzotike, su pomno birane. Dodatna elektronika 'pazi i mazi' cijev kako bi radila uvijek u optimalnim uvijetima i trajala prakticno dozivotno. Cijevi u startu testiramo na traceru i ukljucene su u garanciju od 3 godine, sto je ujedno i razlog zasto nisu (jednostavno) zamjenjive od strane korisnika. U testiranim uredjajima su NOS Ei ECC88, dakle ne one od prije 10 godina, nego od prije 40-50 godina. Pokazale su se vrlo ujednacene u karaktersitikama, trajne i dobro zvucece. Naravno, na raspolaganju je i stock 'specijalaca' uz nadoplatu.

Inace, pojacalo ima ulazno osjetljivost 2V RMS za punu snagu (imajte na umu da je to 250W u 8 ohma!) i standardnu ulaznu impedanciju 47k, tako da se moze sasvim OK potjerati izvorom s varijabilnim izlazom, ili cak preko pasivnog atenuatora.    
    

Editirao ilimzn - 24.lipanj.2016 u 21:06
Na vrh
ilimzn View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan


Pridružen:
15.prosinac.2006
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Postova: 2592
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj ilimzn Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.lipanj.2016 u 16:52
Jos jedan detalj, o pojacalima uklasi D.
Jako se cesto spominje da su pojacala u klasi D 'digitalna' - sto u principu nije tocno.
Pojacalo u klasi D ima izlazni stupanj koji moze imati dikretni broj stanja (najcesce 2), medjutim to ne povlaci da je pojacalo digitalno. Da bi pojacalo bilo digitalno, ne samo da izlazni stupanj mora imati diskretna stanja, vec se ona mogu dogoditi samo u diskretnim vremenskim intervalima.
Klasicno pojacalo u klasi D je analogno - konkretno, iako izlazni stupanj ima neko osnovnu nosecu frekvenciju (kao sto npr. imaju i odasiljaci), to znaci da se prelaz iz jednog u drugo stanje moze dogoditi N puta u sekundi, ali pozicija samog prelaza NIJE diskretna - moze se dogoditi 'bilo kad' - tj. ne postoji neka 'osnovna' rezolucija, dakle vremenski trenuci kada se signal mora promijeniti, i oni kada se to ne moze dogoditi.
Medjutim, pojacalo u klasi D se _MOZE_ izvesti tako da bude digitalno, no takva pojacala u pravilu na ulazu prihvacaju neki od formata digitalnog signala, npr. I2S. Za razliku od klasicnog pojacala u klasi D kod kojeg je procesiranje ignala u potpunosti analogno, ukljucivo i funkciju oscilacije i pretvorbe signala u PWM modulirani ekvivalent, kod digitalnog pojacala u klasi D, procesiranje je digitalno, i izlazni valni oblik ima tocno odredjene trenutke kada moze promijeniti stanje, drugim rijecima, radi se o SAMPLINGU u istom smislu kako se to radi kod drugih formi D-A konverzije. Takva su pojacala zapravo 'power DA konverteri'.
U slucaju ION-a, nmoduli koji se koriste su amalogna pojacala u klasi D.
    

Editirao ilimzn - 26.lipanj.2016 u 16:54
Na vrh
dan the man View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
12.srpanj.2007
Status: Offline
Postova: 1545
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj dan the man Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.lipanj.2016 u 17:12
Željko, da li se možda zna damping faktor iona?
Na vrh
ilimzn View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan


Pridružen:
15.prosinac.2006
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Postova: 2592
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj ilimzn Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.lipanj.2016 u 17:38
Izlazna impedancija modula na konektoru je ekstremno niska na niskim frekvencijama (oko 15m Ohma) sto znaci da je damping faktor za bas reda 600 na 8 ohma. Medjutim, kod tako niskih impedancija svaki mehanicki kontakt i kabel ima veliki uticaj jer je tipicni prelazni otpor konektora cca 10m Ohma. Kad se to sve skupa izracuna, uzevsi u obzir da je kablaza unutar kucista duljine svega par cm, realno se dolazi do dampinga od preko 200 na stezaljkama zvucnika uz relativno kvalitetne i kratke zvucnicke kablove i terminaciju kablova.
Inace, damping faktor pada s frekvencijom, i za gornju oktavu je reda 20-50 (ovisno o impedanciji zvucnika). Za razliku od mnogih klasicnih pojacala (s izuzecima kad se tice cijevasa) pad je ravnomjeran bez lomova i nelinearnosti u krivulji.
Na vrh
dan the man View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
12.srpanj.2007
Status: Offline
Postova: 1545
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj dan the man Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.lipanj.2016 u 18:04
Moj zvučnik voli cijevi i mali damping faktor, ali je sa ovim vrlo zadovoljan. I više od toga... Zanima me kako igraju kod Baxe.
Na vrh
ilimzn View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan


Pridružen:
15.prosinac.2006
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Postova: 2592
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj ilimzn Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.lipanj.2016 u 20:10
A eto, morat ces ga pitati :) , s obzirom da koliko znam rijetko ovdje ista napise...
Na vrh
ilimzn View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan


Pridružen:
15.prosinac.2006
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Postova: 2592
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj ilimzn Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30.lipanj.2016 u 18:09
Evo i nesto malo novosti:
Cini se da se dobar glas ipak daleko cuje - pojavio se prvi kupac iz USA :)
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1234 25>
  Podijeli temu   

Skoči na drugi Forum Forumske ovlasti View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 1,186 sekundi.


Audiofil.net @ 2017   l   Hosted by PLUS


ZADNJIH 20 POSTOVA
Forum: Audio komponente
Zvučnici za 35 kvadrata
Forum: Uradi sam
Ugradnja daljinskog za Volum...
Forum: Audio komponente
Dobre SH prilike
Forum: Komponente
Bowers and Wilkins CM8 S2
Forum: Prostorna akustika
Tretman dnevne sobe
Forum: Audio komponente
Ion
Forum: Računala i audio
BT receiver - molim preporuk...
Forum: Audio komponente
promjena gramofonske igle
Forum: Audio komponente
Network player , streamer
Forum: Audio komponente
Zujanje??
Forum: Audio komponente
Slušalice do cca 3500kn
Forum: Audio komponente
Pojačalo za Focal Aria906/Su...
Forum: Predstavite se
Harman Kardon 980
Forum: Audio komponente
KEF KC62 sub?
Forum: Uradi sam
Što radim ovih dana
GLAZBENI FORUMI
Forum: CD i ostali mediji
JAZZ KLUB
Forum: CD i ostali mediji
Što slušate?
Forum: Vinyl
Vratio se gramofon
Forum: Vinyl
cistac ploca - UREDJAJ
Forum: CD i ostali mediji
Nova muzička izdanja
Forum: CD i ostali mediji
KLASIKA
Forum: CD i ostali mediji
O dobrom zvuku - nova knjiga...
Forum: Live
Najave koncerata i fest...
Forum: Vinyl
Gramofon RIZ GM 5010
Forum: Vinyl
Pozicija gramofona
NEVEZANO UZ HI-FI
Forum: Ostalo
RIP
Forum: Ostalo
Vic!!!
Forum: Ostalo
Biciklini!
Forum: Ostalo
Dobri linkovi
Forum: Ostalo
Night Club
Forum: Ostalo
Budalaštine
Forum: Ostalo
Fight Club
NOVI ČLANOVI
markinjooo
Cactus*
b26os
DaffyDuck
b26
DaffyDuck89
PlavacMali