Help Help  Pretraži forum   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Deklarirana snaga pojačala

 Odgovori Odgovori Stranica  123 27>
Korisnik
  Tema Pretraži Pretraži u temi  Opcije teme Opcije teme
TomC View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Pridružen:
09.ožujak.2016
Lokacija: Podno Sljemena
Status: Offline
Postova: 230
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj TomC Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Deklarirana snaga pojačala
    Objavljeno: 09.studeni.2017 u 15:54
Eto jedno početničko pitanje...koje me još uvijek intrigira. Naime vidim da neki proizvođači deklariraju snagu na 4 ohma, a neki na 8, neki na 6 a neki na svim. Isto tako vidim da je taj omjer ponekad 2:1,5:1, ali često i nije. Zanima me da li su to rezultati koji se baziraju na mjerenjima pa iz tog razloga variraju, ili se računaju ili koji je već treći način. 
Znam da mnogi misle da te brojke same po sebi i namju smisla dok se pojačalo ne čuje, ali sam zaista znatiželjan razumijeti pozadinu....i kada vidim deklariranih 40W na 4ohma da imam neku grubu sliku da li je to cca 20 na 8, ili nešto više....

P.S: Tražeći po forumu nisam pronašao neka obrazloženja na tu temu... 
All those moments will be lost in time like tears in rain...
Na vrh
icon View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
21.veljača.2003
Status: Offline
Postova: 1555
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (1) Pohvala (1)   Citiraj icon Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.studeni.2017 u 11:02
Pitanje je vrlo kompleksno što se nebi dalo zaključiti onako na prvu.
Evo da pokušam, od početka.
Prvo što treba skontati kada se ide u nabavku i gleda specifikacije je da će pojačalo raditi u sprezi sa određenim zvučnikom u određenom prostoru.
Zvučnik kao takav je jedna vrlo zahtjevna komponenta u smislu da električnu energiju signala pretvara u akustičnu , bla bla, da ne idem u detalje, ali činjenica je da to obavlja vrlo neefikasno, odnosno ima dosta gubitaka u tom transferu.

Dalje je važno za naglasiti da se zvučnici deklariraju u određene vrijednosti impedancije, 4,6,8ohma, ali je jako važno za napomenuti da je impedanca za razliku od otpora dinamički element koji se mjenja ovisno o frekvenciji tako da nije rijetkost da zvučnik deklarirane impedance 8ohma ima u određenim uvjetima impedancu manju i od 2ohma što je izuzetno veliko opterećenje za pojačalo snage koje u tom trenutku mora biti u mogućnosti isporučiti 4x veću izlaznu snagu nego što je uobičajeno. Treba napomenuti isto tako da je to pik, odnosno taj trenutak nije uobičajeno opterećenje nego se dešava u nekom kratkom intervalu.
Zašto ovo spominjem, čisto da se povežu elementi koji su potrebni da bi shvatili deklarirane podatke koji ovise o konstrukciji pojačala i njenu sposobnost da se nosi sa ovakvim izazovima. To nije sveto pismo i dosta često je samo indikativni pokazatelj, ali je nužno za komparaciju (ako su navedeni podaci koje proizvođač navodi točni) pojačala prilikom odabira istog upravo vezano uz spregu sa zvučnicima i dobivanje tražene/željene akustične snage u definiranom prostoru, slušaonici.

Konkretno, u praksi se to ispoljava tako da neka pojačala konstrukcijski imaju dovoljnu količinu energije da u tim kritičnim trenucima isporuče dovoljnu količinu energije dok druga , neću reći lošija, nego drugačije konstrukcijski složena u takvim situacijama imaju manju količinu rezervne energije i manje su pogodna za takva naprezanja. Zato je jako bitno shvatiti tu spregu osjetljivosti zvučnika, prostorije i željenog akustičnog tlaka u prostoriji i tu nastaju varijacije gdje se kombiniraju vrlo osjetljivi zvučnici sa pojačalima manjih snaga, i obrnuto, npr. lampaško pojačalo od par W i zvučnici sa preko 95dB osjetljivosti i male snage u malim prostorima, kako je recimo trend u Japanu. S druge strane bare u americi je situacija pomalo drugačija, ogromne prostorije drvena konstrukcija zahtjeva od zvučnika znatno veću dinamiku i snagu te ih nerijetko tjeraju sa zvjerima od pojačala koja su stabilna praktično od DC ranga i isporučuju ogromnu količinu snage. To su redovito zvijeri od 80+kg sa ogromnim transformatorima i enormnom količinom pohranjene energije u kondezatorima napajačkog djela pojačala.
S treće strane kod nas u europi su i sobe drugačije, rijetko su u pitanju baš slušaonice i sama konstrukcija i veličina je skromnija te su za nas prihvatljivija i manje snažna pojačala.

Suma sumarum, podatak o snazi pojačala na određenoj impedanci zvučnika je okvirni podatak koji kupcu govori nazivnu snagu pojačala koju ono može isporučiti u određenim uvjetima. Važno za napomenuti je da taj podatak ovisi od proizvođača do proizvođača i nije nužno mjerilo rada pojačala jer ovisi u kakvim uvjetima je to mjerenje izvršeno, na kojim frekvencijama je mjereno i dali je prikazana snaga, ajmo reći radna ili trenutna u jednom određenom djelu mjerenja.
Naravno da proizvođač koji drži do sebe neće prikazivati "frizirane" podatke i da će deklarirana snaga zbilja biti adekvatna da kontrolira većinu prosječnih zvučnika na tržištu u okviru deklariranih vrijednosti.
A na kupcu je da kada kupuje pojačalo definira kakve zvučnike će goniti i u kakvom prostoru, i na kojim glasnoćama, pa onda shodno tome ide u potragu za adekvatnim pojačalom koje je u mogućnosti ispuniti tražene zahtjeve.
Na vrh
Gašo View Drop Down
Best of the Best
Best of the Best

analogni šnelšvaser

Pridružen:
16.srpanj.2004
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Postova: 21343
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Gašo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.studeni.2017 u 12:04
Odgovor na ovo jednostavno i legitimno pitanje je prilicno kompleksan ako se zeli temeljito obrazloženje. U biti stvar je jednostavna ali ima više layera oko te priće od kojih svaki utjece na drugi.

I sam vrsim takva mjerenja pa cu pokušat napisat nešto s glavom i repom kad ulovim malo vremena na poslu.

Za pocetak jedan hint.  Sama snaga ne govori puno zvucnoj o kvaliteti pojacala jer postoji više načina kako je moguce dobiti mjerno stabilno pojačalo, odnosno ono koje održava snagu, izoblicenja tralala (napon x struja) na raznolikim teretima.
Neka to rade nativnom kvalitetom, druga pokušajima korekcija vlastitih mana.


Na vrh
parabolis View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan
Avatar

Pridružen:
04.svibanj.2015
Status: Offline
Postova: 475
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj parabolis Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.studeni.2017 u 13:29
za mene interesantna tema, jedva cekam nastavak, pogotovo me interesuje objasnjenje damping faktora (ja licno znam sta je -zvucnik je ujedno i generator, ali ako moze malo objasnjenje od cega zavisi, tj kako neke mrge od ricivera imaju 2x100w snage, dumping factor je na pr 50, pa malo objasnjenje zasto / kako / zbog cega, da li je to sprega veliki napojni trafo + velika kapacitvnost ili)......da

Editirao parabolis - 10.studeni.2017 u 13:32
Grundig cd 35,Philips cd104,Sugden A48 III, Meridian 562V, Quad 405/2 / preamp Attila audio sa ecc83 lampama, Kef 103.4
Na vrh
icon View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
21.veljača.2003
Status: Offline
Postova: 1555
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (2) Pohvala (2)   Citiraj icon Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.studeni.2017 u 14:40
Kao što je već napisano, ovo je vrlo kompleksna tema.
U zvučničkim sustavima, vrijednost faktora prigušenja između zvučnika i pojačala opisuje sposobnost pojačala da kontrolira neželjeno kretanje membrane zvučnika u blizini rezonantne frekvencije zvučnika.

Što bi to trebalo značiti?

Totalno u grubo:
Membrane zvučnika imaju masu, a njihov ovijes ima određenu krutost. Zajedno, oni čine rezonantni sustav pojedinog drivera. No, zavojnica drivera je ujedno i generator napona/struje, budući da je pričvršćena na konus membrane, ima kao svojevrsnu protusilu ovijes i centrator koji djeluju kao suspenzija, a zavojnica se nalazi unutar magnetnog polja.
Svaki pokret koji zavojnica napravi generirat će napon/struju koju će vidjeti/osjetiti pojačalo kao u neku ruku "kontra" ili povratnog napona. Taj napon je manji od onoga što je pojačalo poslalo u zvučnik, ali postoji, i unosi u sustav zamjetne promjene koje pojačalo mora kompezirati.

Visoki faktor prigušenja (koji zahtjeva nisku izlaznu impedanciju na izlazu pojačala) vrlo brzo upija neželjeno gibanje membrane izazvane mehaničkom rezonancijom zvučnika, djelujući kao svojevrsna "kočnica". On ujedno ukazuje da će pojačalo imati veću kontrolu nad kretanjem membrane zvučnika, posebno u području blizu rezonantne frekvencije mehaničke rezonancije drivera.
Obično (iako ne i univerzalno) je mišljenje da je pojačana kontrola pokreta zavojnice i membrane poželjna, jer pridonosi kvalitetnijem istitravanju membrane i tako kvalitetnijem zvuku općenito.

Međutim, faktor prigušenja na bilo kojoj određenoj frekvenciji će varirati, budući da su zavojnice drivera imaju varijabilnu impedancu čije vrijednosti se razlikuju ovisno o frekvenciji. Osim toga, električna svojstva svake zavojnice promijenit će se s temperaturom, visoke razine snage će povećati temperaturu zavojnice, a time i njen induktivitet. Što sve kada se sagleda sa strane pojačala predstavlja poprilično veliki izazov dizajnerima pojačala da bi složili sustav koji će pravodobno i korektno reagirati na ovakve podražaje.
Tu se po meni kriju velike razlike između određenih konstrukcija pojačala, a vjerujem da će Gašo se i toga dotaknuti u svom postu pa neću spojlati previše.

Editirao icon - 10.studeni.2017 u 14:42
Na vrh
tatamata View Drop Down
Hiper aktivan
Hiper aktivan
Avatar
grnčarija rules

Pridružen:
20.svibanj.2004
Status: Offline
Postova: 3743
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj tatamata Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.studeni.2017 u 15:22
Puni bi pomoglo i da netko na primjeru diferencije deklariranih snaga dva pojačala od kojih
 
prvo ima :150Wna8Ohma - 250Wna4Ohma

i drugog koji deklarira: 150Wna8Ohma - 300Wna4Ohma i 600Wna2Ohma

objasni ukratko  što je iz tih te deklaracija moguće očitati.
prava hifa svijetli u mraku.
Na vrh
icon View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
21.veljača.2003
Status: Offline
Postova: 1555
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj icon Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.studeni.2017 u 15:45
još jedno super pitanje.
mislim da bi trebalo reći da je "deklarirana snaga" pojačala u biti svojevrsna RMS snaga.
To nam govori da je tako definirana snaga ona snaga koju pojačalo može kontinuirano isporučivati u dužem vremenskom periodu, ili bi to tako barem trebalo bili, ali na žalost nije.
Tako se može desiti da zbog svog ustroja određeno pjačalo sa deklariranih 125 W može imati sposobnost proizvesti 90 W RMS dok drugo pojačalo sa deklariranih 150W može isporučiti samo 75W RMS kvalitetnog signala sa istim omjerom signal/šum i istom razinom izobličenja unutar nekih prihvatljivih granica.

Naravno da će konstruktori ovog drugog pojačala naglasiti prvu cifru i vješto zamaskirati ovaj drugi podatak jer im nije u interesu / ne žele u toj klasi imati proizvod koji zadovoljava uvjete kakve zadovoljava ovaj prvi, dok će u nekom drugom slučaju ovi prvi svoju veću cijenu opravdati upravo time da je njihovo pojačalo u stanju isporučiti veću radnu snagu nego neki drugi konkurentni uređaj.

Sve se svodi na konstrukciju ili da budem precizniji na omjer uloženog / dobivenog sa konstrukcijske strane i vrlo je podložno manipulacijama sa strane proizvođača koji namjerno ističu određene podatke koji im više odgovaraju. Tako je oduvijek bilo i na žalost uvijek će i biti i to je nešto s čim se teško boriti iz perspektive prosječnok korisnika jer nema pravila.
Na vrh
VU metar View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan


Pridružen:
18.kolovoz.2008
Status: Offline
Postova: 464
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj VU metar Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.studeni.2017 u 17:47
Pogledajmo sledjeći primjer:

Accuphase P-4200, snagaš, 90W na 8 oma,
Accuphase E-470, integralac, 180W na 8 oma

Cijena ista. Koji je "jači" amp? Koji bi bio bolji izbor za tromije zvučnike? Proizvođač je isti pa računam da deklarira prema istim standardima. U čemu je štos?
Čak i ako nisam u pravu - ja nisam u krivu...
Na vrh
Gašo View Drop Down
Best of the Best
Best of the Best

analogni šnelšvaser

Pridružen:
16.srpanj.2004
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Postova: 21343
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Gašo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.studeni.2017 u 17:57
Ajmo malo stat, hrpa pitanja i komercijalnih primjera nece pomoci razjasnjavanju.

Htio bi razjasniti te stvari, samo me strah da ne potrosim vrijeme uzalud, mislim to ce ionako otici u formuska bespuća vrlo brzo.


Editirao Gašo - 10.studeni.2017 u 18:02
Na vrh
olif View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
30.siječanj.2008
Status: Offline
Postova: 4968
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj olif Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.studeni.2017 u 18:20
Ne bu......
Naslov teme je dobro postavljen i valjda bu lako dohvatljiv tražilicom.

Imam i ja par pitanja ( definirana snaga izlaznog pojačivačkog dijela i shodno/adekvatno tome predimentioniranost napajačkog sklopa, iznošenje snage ovisno o klasama pojačala: A, AB,D, clipping, ovisno o ustrojima pojačala..itd..).

No, prvo nek znalci kažu osnove...
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123 27>
  Podijeli temu   

Skoči na drugi Forum Forumske ovlasti View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,176 sekundi.


Audiofil.net @ 2017   l   Hosted by PLUS


ZADNJIH 20 POSTOVA
Forum: High-End
SET
Forum: Audio komponente
Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
Hi-Res CD
Forum: Retro audio
Kazetofoni
Forum: Audio komponente
Zvucini za kafic
Forum: Predstavite se
Dobar dan
Forum: Računala i audio
Video player s crossfade opc...
Forum: Audio komponente
Sonus Faber Tradition
Forum: Uradi sam
Hifi polica by Johnny
Forum: Prostorna akustika
DSP korekcije akustike
Forum: High-End
Multimedia Hifi Show 2018 Lj...
Forum: Audio komponente
Magnepan zvučnici
Forum: Car Hi-Fi
Televizija u autu
Forum: Uradi sam
Što radim ovih dana
Forum: Dodatni pribor
adapter xlr to rca Ž-Ž
GLAZBENI FORUMI
Forum: Live
Najave koncerata i fest...
Forum: CD i ostali mediji
JAZZ KLUB
Forum: CD i ostali mediji
Electronica ...
Forum: CD i ostali mediji
BLUES preporuka
Forum: CD i ostali mediji
Što slušate?
Forum: Car Hi-Fi
Televizija u autu
Forum: Vinyl
Koja zvučnica
Forum: Vinyl
Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
Kuzma
Forum: Vinyl
HD vinyl, WTF?
NEVEZANO UZ HI-FI
Forum: Ostalo
Night Club
Forum: Ostalo
Tesla Saver Eco
Forum: Ostalo
RIP
Forum: Ostalo
Vic!!!
Forum: Ostalo
Hi Fi Media casopis
Forum: Ostalo
Ripanje DVDa
Forum: Ostalo
Popravak LED plafonjera
NOVI ČLANOVI
majeticster
Muzikman
demo995
dr.Tomek-Koyo
Mariok
matt75
vanjaj