Ja sam nabavio Sony 55XE9005, pošto je ta univerzalno priznata za najisplatljiviju LED televiziju u zadnje dvije godine. Odličan, odličan TV, ima full array local dimming tako da je dobar i za tamne prostore jer ima zbilja dobru crnu za LED TV. Klasične Sony prednosti su najbolji procesor slike na tržištu i Triluminous ekran (za odlične boje, u osnovi ista tehnologija kao QLED koju Samsung naplaćuje duplo). Android uopće nije loš OS, treba mu 5-6 sekund po paljenju da se podigne do kraja i onda radi glatko, i super je integriran u google ekosustav (Android mobiteli).
No... OLED ima ono nešto :) Kad sam ja kupovao, 55-ice su bile preko 15k kn, danas vidim da ima akcija po 12, i po toj cijeni više nisam siguran što bi kupio.
Ajmo ovako. U potpunom mraku OLED je nenadmašan i definitivno superioran LED televizijama. To je no contest jer bez obzira na kvalitetu dimminga na TV-u OLED-ove crne se ne mogu doseći.
Ako se gleda u svijetlijem okolišu, ta prednost je nešto manja i tu bi se već dalo razmišljati i o klasičnom LED-u poput Sony 9005 koji nema OLED dječje bolesti poput burn-ina i svojom boljom svjetlinom ostavlja boji dojam od ipak zagasitijeg OLED-a.
Preporučam reviewove sa stranice rtings.com, koji su zbilja detaljni i sve objašnjavaju.
P.S. Na svoju Sony sam stavio bias light led strip na stražnju stranu, i stvar funkcionira, oči se puno manje umaraju u tamnoj sobi i dobije se dojam dublje crne. Preporučam!
Editirao Jackson - 22.kolovoz.2018 u 00:19