Kao programeru, malo mi je poznato kako stvari rade ispod haube, i tesko je generalizirati ili svesti stvari na jedan razlog. Ako je sve napravljeno kako treba (prvenstveno player koji koristi bit-perfect asio ili wasapi driver), i algoritam dekodiranja FLACa nisu radili priuceni indijci za 1$/dan, ne bi smjelo biti razlike, jer bitovi dolaze u USB izlaz neizmjenjeni i konstantnom brzinom koju asinkroni usb dac zahtjeva.
Isti rezultat se moze napraviti sa optimalnim algoritmom u 10 linija koda, ili neoptimalnim u 1000, ali ako je rezultat neke funckije isti, kako to utjece na kvalitetu zvuka, odnosno bitove dostavljenje USB portu?
Stvar koja moze utjecan na kvalitetu je neoptimalno dekodiranje, ili bilo kakva alteracija poput digitalne volume kontrole, dithering, upsampling i slicno. Predpostavnjam da foobar, roon i slicni provjereni programi ne rade sr*nja sa bit streamom.
Stvar koja teoretski moze utjecat: svaki player ima malo drugaciji kod, koji koristi drugacije djelove hardvera; jedan vise koristi RAM, drugi network i disk I/O , i slicno. Kada se ti djelovi "chipova" aktiviraju, mogu proizvest EM zracenje i smeca u elektrocnom signalu, sto moze uc u DAC kroz USB kabel, te iako su bitovi stigli savrseno, to smece moze kreirate ko zna kakve harmonike (ovo je samo moja pretpostavka, mozda sam totalno u krivu, jer neznam nis o elektronici).
Moja teorija: mnogi DACovi nemaju dobro rjesen USB sucelje, detekcija signala i dekodiranje, pa dosta ovise o tome sto im komp posalje i kako je ta elektronika USB prijemnika napravljena. Evo npr Schiit je bas izdao Unison USB upgrade (vec narucio), nadogradnju USB sucelja 5te generacije (znaci postojalo je 5 verzija USB sucelja u njihovom DACu!), koji konacno stavlja USB sucelje uz bok ostalim (aes/ebu, ...)
I Win i Mac podrzavaju bit perfect audio drivere, i misljenja sam da tu ne nema razlike (barem nisam cuo izmedju mog poslovnog MBPro i privatni Asus laptop).
Imao sam fanless barebone PC sa Daphile RT, i iako nisam mogao raditi A/B switching na laptop (jer mi treba 1min da prespojim), nisam cuo neku razliku. Ako je tamo, toliko je mala pa me ne brine.
RME ADI2 DAC koji sam imao posjeduje provjeru checksuma. Posebno napravljen FLAC fajl se playa i RME ga detektira, te prijavi dali su svi bitovi stigli nepromjenjeni, i nisam nikada vidio da RME prijavi gresku.
Ne kazem da nema razlike izmedju kompjuterskih playera, ali ja to jos nisam cuo. Kada sam bio na demonstraciji, sudionici su nabacivali "ovaj je prozracniji", "onaj je kontroliraniji", al ja iskreno u blind testu ne bi skuzio.
Editirao hudo - 11.ožujak.2020 u 11:16