Rovovska bitka za svaki pedalj dnevnog boravka je gotova. Primirje potpisano, obje strane zadovoljne.
Zvuci nestvarno…
Braci po oruzju koji su osudjeni na suzivot i djeljenje ovoga hobija s ukucanima, neki dragovoljno a neki pak jer nemaju druge opcije, a bore se s modovima sobe, stojnim valovima, sobnom akustikom, absorbcijama, difuzijama, zenama, djecom i kvadratima…ima nade.
Davno je otpjevano, bez dobre akustike prostora nema vjernog zvuka. Temelj svega. Mozes mjenjati komponente do sudnjeg dana, doci ces prije ili kasnije do jedne granice kad to vise nema smisla, zvuk ce samo biti drukciji a lagat ces si da je bolji…sve dok jednog dana ne stavis deblji tepih…
Kod mene to vec traje neko vrijeme, a kao u svemu, treba strpljenja I eto…uspio sam napokon svoj 40m2 dnevni boravak s kuhinjom I blagavaonom dovesti do jedne pristojne akustike. Usudio bih se reci da sam izvukao maksimum a pritom sam jos i dalje ozenjen a i zadrzao sam djecu. Utopija? Ma jok…AVAA.
Jer (slozit cete se) pripitomiti 35 hz mod sobe i pripadajuce stojne valove nije lako bez ozbiljnog dampiranja i smanjenja kvadrature stana. A opet da bude oku ugodno.
Igrom slucaja naletio sam svojevremeno na clanak o AVAA c20 aktivnim bas trapovima koji imaju radno polje od nevjerojatnih 15-150 hz I pritom ne absorbiraju ostale frekvencije.
I sto vise sam citao utiske ljudi s raznih foruma to sam bio uvjereniji da je to stvar za mene. Da budem iskren, vecinom ih ljudi koriste u studijima, ali ako su njima dobri bit ce i meni.
Srecom mi imamo zastupnika u Hr. Par telefonskih poziva i dogovirio sam probu PSI AVAA C20 u mojoj slusaoni.
WTF…bilo mi je u glavi kad ih je g. Marin iz trvtke Intek upalio. Bas i sub-bas podrucje se procistilo, ucvrstilo, razbistrilo i postalo jos definiranije…
Da se razumijemo i ne dobijete krivi dojam, nije moja akustika prostorije bila losa prije toga, dapace…prostorija je dosta dobro tretirana. Cak stovise, koristene su police s knjigama i plocama, zidovi nisu goli a iza zvucnika je reljefni zid od cigle koji donekle difuzno djeluje, ima tu I tepiha, zavjesa. Sve je to promisljeno i stavljeno s razlogom a opet u simbiozi raka i moruzgve 
Jos 2016 nabavio sam UMIK-1 USB mikrofon pa se igrao s REW aplikacijom i otprilike znam gdje je bio problem i nasto obratiti paznju.
Moj problem je zapravo nesto sto svaka tipicna prostorija ima, ako nije studio. I tesko se rijesava…
Probao sam i s hemholtz rezonatorima…ali u mom slucaju naisao sam na zestok otpor i zilet zicu. I opet djeluju iskljucivo na 35hz. Tako da sam odustao od toga.
Ovi pak mali covci djeluju kao crne rupe. Kao da nema zadnjeg zida. Naznam kako to drukcije opisati.
Mozes odvrnuti pot ali bas ni u jednom trenutku nece pokriti druge frekvencije. Samim time i srednjetonsko podrucje se nesto razbistrililo.
To je bilo to, sve je sjelo. Sad je trebalo samo odrijeciti kesu. Nije se tu imalo sto premisljati nit puno preslusavati.
Odmah je bilo jasno.
Drugi dan sam dogovorio isporuku novih AVAA. Ja sam htio bijele a to sam i dobio.
I eto, vec od veljace su kod mene. Vrlo zadovoljan sto imam rijesenu akustiku. I familiju.
No, imaju AVE i losu stranu. Cijena. Reklo bi se…kolko para tolko muzike.
J*ga…nemos i ovce i novce.
To su ova 2 bijela patuljka u kantunima...