Korisnik |
Pretraži u temi Opcije teme
|
Gašo
Moderator Group
analogni šnelšvaser
Status: Offline
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 11.listopad.2020 u 16:33 |
Glava, adje molim te nemoj djeliti savjete ljudima iz podrucja akustike i šire. Životni prostor u izgradnji je itekako moguce prilagoditi cinjenici da ce u njemu postojati sustav za reprodukciju glazbe iz kojeg se želi izvuči sto vise.
Moj savjet je da se uz arhitekta pojave dobar akusticar i elektricar. Bolje sprečiti nego liječiti naknadno kvazi rijesenjima.
Editirao Gašo - 11.listopad.2020 u 20:48
|
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2
|
 |
Ardacer
Senior Member
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 12.listopad.2020 u 08:49 |
Moj dojam je da to jako ovisi o tome kakve zvucnike stavljas, ali vrlo generalno, dobro je da soba bude velika, simetricna, sa visokim stropom, oblika kao kvadar. Gdje ces stavljat zvucnike i eventualne apsorptivne/difuzore ovisi o tome sta ti je sve u sobi i kakve zvucnike koristis.
|
 |
gentlegiant
Senior Member
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 12.listopad.2020 u 22:59 |
Zasad bi ostao sistem koji imam. Sviđa mi se kako radi i financijski mi je trenutno jako teško dalje ići. Istraživajući naletio sam da spominju da je glina uglavnom apsorber. I to vrlo dobar. E sad kaj i kak i koliko i kaj to dela ne znam točno. Zasad kuca bi imala oblik beskonacnosti tj. slicno osmici s time da bi jedan trbuh bio manji a drugi veći. Mogli bi reći da bude ovalno duguljasta. Hifa ide narafski u duzi dio. Znaci mjere bi bile sigurno preko 11 metara u duljinu, do/oko 5m široko i oko 4 metara visoko. S time da bi se u duljinu išlo još sigurno 3-4 metra al nešto uže. E sad koliko to bude dobro ne znam još. Dobrog električara imam a o dobrom akustičaru nemam nikakovih informacija. Prihvaćam savjete i zahvaljujem na dosadašnjima. Možda bacim i kakav skic.
|
Uopće mi nije dosadno, samo ne znam kaj bi sa sobom.....
|
 |
donkimizer
Hiperaktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 12.listopad.2020 u 23:32 |
Guglaj "sound apsorption coefficients." Primjetit ćeš jednostavan uzorak. Ako je čupavo, dlakavo, vlaknasto, mekano, pufasto, spužvasto ili rupičasto...onda vjerojatno ima dobra apsorpcijska svojstva. A ako je kruto, čvrsto i neporozno onda ima katastrofalna apsorpcijska svojstva. Zato glina nema nikakve šanse, kao ni većina drugih završnih materijala na zidovima.
Možda si čuo da je glina dobar izolator zvuka...to je druga priča.
Od prostora u obliku sličnom osmici imam strahove, kladim se da ćeš imati fokalne točke u prostoru gdje će se neke frekvencije bolno napucati, ali teško je reći kad skoro nikad nisam čuo tako nešto u praksi. Ok, bio sam u nekoj maloj crkvici u obliku osmice, ali ona je imala i veliki kupolasti krov i to je naravno bilo odlično za zbor, ali nikako za hi-fi. 
|
 |
MiljenkoC
Hiper aktivan
DALI freak
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 13.listopad.2020 u 09:34 |
gentlegiant napisao:
Zasad bi ostao sistem koji imam. Sviđa mi se kako radi i financijski mi je trenutno jako teško dalje ići. Istraživajući naletio sam da spominju da je glina uglavnom apsorber. I to vrlo dobar. E sad kaj i kak i koliko i kaj to dela ne znam točno. Zasad kuca bi imala oblik beskonacnosti tj. slicno osmici s time da bi jedan trbuh bio manji a drugi veći. Mogli bi reći da bude ovalno duguljasta. Hifa ide narafski u duzi dio. Znaci mjere bi bile sigurno preko 11 metara u duljinu, do/oko 5m široko i oko 4 metara visoko. S time da bi se u duljinu išlo još sigurno 3-4 metra al nešto uže. E sad koliko to bude dobro ne znam još. Dobrog električara imam a o dobrom akustičaru nemam nikakovih informacija. Prihvaćam savjete i zahvaljujem na dosadašnjima. Možda bacim i kakav skic. |
Za akustiku kontaktiraj forumaša Spužva Bob-a
|
Obi-Wan Kenobi says "Use the search Luke", and Yoda says "RTFM, you should"
|
 |
glava
Hiperaktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 13.listopad.2020 u 16:13 |
Gašo napisao:
Glava, adje molim te nemoj djeliti savjete ljudima iz podrucja akustike i šire. Životni prostor u izgradnji je itekako moguce prilagoditi cinjenici da ce u njemu postojati sustav za reprodukciju glazbe iz kojeg se želi izvuči sto vise.
Moj savjet je da se uz arhitekta pojave dobar akusticar i elektricar. Bolje sprečiti nego liječiti naknadno kvazi rijesenjima. |
Ajd Gasho molim te ne
dijeli savjete iz akustike jer si ju postavio na neki religijski
pijedestal i klanjaš joj se kao da je najvažnija u hifi. U prosjeku svi
mi imamo neloše slušaonice i nešto se može poboljšat al nema čuda.
Ajd stavi koju fotku
svoje slušaonice. Biće ti je jedini akustični element u njoj kauč sa nepospremljenim štracama 
I dao si netočan
savjet Đentliju da se uz arhitekta pojave akustičar i električar jer su oni
ionako uključeni u glavni projekt tj. akustičar u građevinski a električar u
projekt elektroinstalacija.. Izbezumio si njubija koji je već počeo tražit
akustičara i električara i šta ? Odvest će ih na neku ledinu i onda će mu
kakav nadriakustičar reć da nikako ne smije imat staklene stijene na kući nego
mora zaćipat svaku rupu na sa matunima, pa vunom, pa perforiranim knaufom pa će
mu samu ideju glinene kuće pretvorit u izvedbu zemunice.
|
 |
glava
Hiperaktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 13.listopad.2020 u 16:15 |
gentlegiant napisao:
Zasad bi ostao sistem koji imam. Sviđa mi se kako radi i financijski mi je trenutno jako teško dalje ići. Istraživajući naletio sam da spominju da je glina uglavnom apsorber. I to vrlo dobar. E sad kaj i kak i koliko i kaj to dela ne znam točno. Zasad kuca bi imala oblik beskonacnosti tj. slicno osmici s time da bi jedan trbuh bio manji a drugi veći. Mogli bi reći da bude ovalno duguljasta. Hifa ide narafski u duzi dio. Znaci mjere bi bile sigurno preko 11 metara u duljinu, do/oko 5m široko i oko 4 metara visoko. S time da bi se u duljinu išlo još sigurno 3-4 metra al nešto uže. E sad koliko to bude dobro ne znam još. Dobrog električara imam a o dobrom akustičaru nemam nikakovih informacija. Prihvaćam savjete i zahvaljujem na dosadašnjima. Možda bacim i kakav skic. |
pomalo pomalo
Đentli...jesi siguran da baš hoćeš kuću tih dimenzija i oblika ?
Prvo prepusti
arhitektu u Idejnom projektu da ti predloži oblik prema čestici zemlje.
Daj mu osnovne smjernice tipa hoću sunca s juga i velike staklene stijene, hoću
pogled na vrt ili cvjetnjak koji će mi bit na istoku, hoću terasu prema
bazenu itd.
To ti prvo određuje
kuću a hifu uklapaš u to. Uglavnom, arhitekti bolje naprave raspored prostorija
nego sami vlasnici jer im je to i posao. Arhitektu možeš reći da ti je važna
akustika radi hife pa će on svoga akustičara ( ili npr.Spužva Boba kojeg mu
dovedeš) upozorit na to pa će isti vjerojatno predložit da na zidove staviš
vunu s perforiranim knaufom i/ili spušteni strop i slično. Pogledaj temu iz
ovog foruma Aquaroom ili isto na Too Loud blogu.
To ti jedino
"normalni" akustičar može predložit a nikako npr. da sužavaš prozore
ili staklene stijene jer staklo nije dobro za zvuk…
A možda ti je
najpametnije da prije useljenja i cijelog namještaja i ne stavljaš
nikakve akustične elemente na zidove nego tek kad zasvira hifa zoveš
akustičara koji onda sve izmjeri i odredi što gdje treba ugradit ili samo
stavit neke gotove akustične elemente. Ipak je ljepši zid sa slikama nego
bijela površina knaufa s rupama...
|
 |
donkimizer
Hiperaktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 13.listopad.2020 u 16:56 |
Mda, zamisli tek da imaš ovu ružnoću u sobi, to su navodno nekakvi akustični paneli. 
|
 |
Darco
Hiperaktivan
Status: Online
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 13.listopad.2020 u 17:04 |
A cuj, neko voli planine, a neko more. Ja bih recimo na ta tri panela jednu crnkinju u tamnoj pozadini sa ponekim florescentnim detaljom na oku, usni....
Btw, ne izmisljam, nego je zena jedne godine nabavila takav kalendar. Nesto pre moćno a nenametljivo.....sry, mrvicu offtopic
Editirao Darco - 13.listopad.2020 u 17:11
|
Predstavnik neukih. Počnimo sa domaćim stvarima
|
 |
donkimizer
Hiperaktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 13.listopad.2020 u 20:30 |
Ma ja bi bio zadovoljan i batlerom.  No ontopic, može se soba i interijer podrediti akustici (u smislu reprodukcije glazbe i ostalih sadržaja), ali čisto sumnjam da će se u to upuštati neki akustičar kojem to nije specijalizacija, jer njima je u životnim i radnim prostorima primarni cilj ubijanje jeke, buke, itd a ne homogenost reverberacijskog vremena po frekvencijskom spektru. I to pričam iz gu**ice jer mi je to hobi, a ne struka. 
|
 |