Korisnik |
Pretraži u temi Opcije teme
|
musiclove
Groupie
Status: Offline
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Tema: Iskra triglav deluxe - pitanje Objavljeno: 14.ožujak.2021 u 16:45 |
Bok,
naime imam radio Iskra triglav deluxe.
s obzirom da nemam previše iskustva, interesira me dali se putem DV, SV
što uhvatiti ili ne ?
Na UKV normalno hvatam radio stanice, također određene radio stanice sam uhvatio i na KV
ali svega nekoliko. sad ne znam dali je to normalno ili nekaj ne štima s radiom ?
Hvala
Editirao musiclove - 14.ožujak.2021 u 16:46
|
 |
elpi
Hiperaktivan
|
Opcije posta
Pohvala (1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 14.ožujak.2021 u 18:34 |
Nekada, u stara vremena moglo s svašta "uhvatiti" na sva tri vala, pogotovo na SV (srednjem valu), čak je i Radio Zagreb imao svoje programe, tamo negdje oko 100 m. Sve jugoslavenske stanice su imale SV programe, neke koje su radile za inozemstvo i KV(kratki val). DV(dugi val) nije bio ustaljen, ali se moglo slušate neke programe iz komunističlih država odnosno istočnih zemalja. Još uvjek je u nerazvijenim zemljama SV, KV i DV. Nekada omiljena radio stanica na SV dužini je bio radio Luxemburg sa odličnom glasbom kao i propagandni radio DojčeWele na KV i Radio Tirana. Danas u vrijeme interneta toga više nema, pa tako u nekim zemljama više ni UKV odnosno FM,v eč DAB+. Kroz par godina če nestati FM i u Hrvatskoj, kao i cjeloj Evropi. eLPi
|
 |
Apparatus
Best of the Best
Krelle
|
Opcije posta
Pohvala (1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 14.ožujak.2021 u 23:17 |
U Hrvatskoj FM neće nestati dugoročno jer se odustalo od toga. Tako sam ja čuo. A i čemu gasiti? Komu to smeta?
|
 |
musiclove
Groupie
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 15.ožujak.2021 u 05:16 |
hvala na odgovorima
na valu KV, ja sam uhvatio ako se ne varam nekakve arape, francuze ili španjolce. mislim da su prenosili sport, i japance odnosno kineze ali je prijenos bio dosta loš. i za kraj uhvatio sam stanicu na kojoj govore engleski ali mi se nije dalo slušati jer je bilo nešto informativno ono tipa kao za osnovnu školu.
u međuvremenu sam naručio nove žaruljice sa Aliexpressa, u plavoj boji da bude kao Marantz
|
 |
elpi
Hiperaktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 15.ožujak.2021 u 13:34 |
Apparatus napisao:
U Hrvatskoj FM neće nestati dugoročno jer se odustalo od toga. Tako sam ja čuo. A i čemu gasiti? Komu to smeta? | Smeta EU direktivi, jer je problematičan signal od 15Hz-15kHz, slično što se desilio i TV signalu.Na žalost, nikakva digitalija neče nadomjestiti dobar FM. Pokraj svih mogučih internetskih radio postaja, još uvjek slušam FM. eLPi
|
 |
Edison
Hiperaktivan
PeaceMaker
Status: Online
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 15.ožujak.2021 u 21:09 |
elpi napisao:
Smeta EU direktivi, jer je problematičan signal od 15Hz-15kHz, slično što se desilio i TV signalu. |
Elpi, kome smeta signal od 15Hz do 15kHz? To je slusno podrucje. Na tome nitko ne emitira, osim zvucnika...
|
 |
elpi
Hiperaktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 15.ožujak.2021 u 22:39 |
@Edison, široko objašnjenje češ nači na veb stranicama o radiodifuziji, mogučnostima i ograničenjima prijenosa i reprodukciji radiovalova. Ukratko, upravo zaradi ograničenja u prijenosu je gornja granica slušanja 15kHz, što se digitalnim prijenosom pomiče na 20kHz odnosno CD kvaliteta.
eLPi
|
 |
Edison
Hiperaktivan
PeaceMaker
Status: Online
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 15.ožujak.2021 u 23:19 |
Hvala elpi.
Necu ici traziti te dokumente. I tako ne mogu nista promijeniti.
Znaci, podizu gornju frekvenciju s 15kHz na 20kHz, a za uzvrat ce zvuk biti losiji...tako europska odluka... 
|
 |
Dorian Reloaded
Groupie
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 15.ožujak.2021 u 23:29 |
elpi napisao:
@Edison,široko objašnjenje češ nači na veb stranicama o radiodifuziji, mogučnostima i ograničenjima prijenosa i reprodukciji radiovalova. Ukratko, upravo zaradi ograničenja u prijenosu je gornja granica slušanja 15kHz, što se digitalnim prijenosom pomiče na 20kHz odnosno CD kvaliteta.
eLPi |
nema nikakovih naznaka za sada da bi se ukidao FM i to nema poveznicu za frq TV signala, TV UHF podrucje je maknuto sa analogije cisto iz komercijalnih razloga da mogu utrpati hrpetinu kanala na jedan kanal i drugi bitniji razlog sto se djelimicno UHF podrucje preklapalo sa GSM opsegom, a jelte naknade frq za GSM su poprilicno paprene. Radijski FM pojas nije nikome zanimljiv i ako ce to ikada ukidati to ce biti zbog potrosnje energije, similarno ukidanju starih zarulja. Modulacijski opseg nema veze sa tim i uostalom to je pretpotopni standard koji se ne moze dirati jer bi svi analogni prijemnici postali beskorisni, a 15khz gornjeg limita je opet zbog standarda i 19khz pilot signala
|
 |
elpi
Hiperaktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.ožujak.2021 u 04:37 |
@Dorian Reloaded.. ..........to je pretpotopni standard koji se ne moze dirati jer bi svi analogni prijemnici postali beskorisni....
Norveška, Švicarska,Danska,V.Britanija... več su ukinule FM, pa če tako polako slijedite ostale zemlje. Uskoro če to biti i u Sloveniji jer sada več djeluje 36 programa v DAB+. Tako npr. po EU direktivi, svi avtomobili proizvedeni od 2021. godine v EU, moraju imati ugrađeni avtoradio sa DAB+. Sigurno, ukidanje se neče desiti kroz noč, ali postepeno u narednih 20 godina neče biti FMa.
|
 |