Negdje sam već najavio da ću nabaviti neki od RIZ perjanica cijevnih radija.
Već sam se čuo s Dankom (@Tubeman na DIY forumu) da do kraja godine restaurira neki od svojih.
No pojavila se idealna prilika (i nemoralna ponuda) za gore navedeni cijevni radio u dobrom i svirajućem stanju.
Nek samo Danko restaurira,,,imam mjesta za još jednoga....

Vrlo pažljivo sklopljen radio u pravoj drvenoj kutiji velikih dimenzija i sa 4 zvučnika (2 sprijeda, dva bočno), 17 kila žive vage, 10 lampi......
Riz 604 je kompletno cijevnog ustroja, od napajanja pa na dalje.
Kabinet je posebna priča.. Pravo , puno, masivno drvo (ptičji javor !??...ili črešnja...marulica.....

).
Isti je lijepo obrađen i završen šelakom u mahagonij boji.
Lajsne su prave mesingane, tipke i potovi u savršenom stanju.
Naravo, kad se dođe blizu vide se malo tragovi zuba vremena i
korištenja, ali je to sveukupno odlično za 60 godina stari uređaj.
Kabinet je u izvornom szanju.
Unutrašnjost izgleda dosta uredno, nije bilo nešto prašine, pa sam šasiju samo malo ovlaš prebrisao.
Netko je servisirao radio jer vidim pri zvučnicima nove kondiće, a i ipod šasije također (neke). To je dosta uredno napravljeno.
Danas sam nabavio nove novcate izlazne cijevi EL84, JJ Electronic, uparene, naravno.
Unutra je bilaj edna EI Niš, a druga nema čitljive oznake, dal je bila Ei Niš ne znam.
Stavio sam i noviju ECC83 iste firme kao i prije (Tunsgram). Simens ipak čuvam za preamp....
Promjena cijevi vrlo čujna, poglavito u čvrstoči i dubini basa i većoj glasnoći i čistoći zvuka.
Novo i upareno je novo.....sad još nek se malo usviraju...
Bez retro tabletića ne ide.....

Stanice radio dobro hvata (zanima me samo UKV), a UKV opseg će mu Danko vjerojatno nategnuti da hvata i preko 100,8 MHZ.
Zvuk ?
Drvena kutija, četiri velika zvučnika (sprijeda RIZ-ovi ?? "ovali") ....to ne može nikako biti pusto i mršavo !
Nikako !
Dosta jasno i detaljno i sa kvalitetnim basom, glasnoća nije problem, ako treba nagariti....
U bivšoj Yugi te serije RIZ-ovih radija nisu imali konkurencije,
Kako je kabinet radija masivan i težak, veće litraže i težine večih Bookselfa (ili manjih samostoječih) i sa 4 drivera, odlučio sam ispod staviti podloške, a iznad nih čelične kuglice za što manju i rigidniju nasjednu površinu.
Na uzduznu letvu kutije je ispod nalijepljena pluto/filc podloška s rupom u sredini da kuglica bolje nasjedne.
S podloškama je bas dobio na dodatnoj čvrstoči, kontroli i definiciji.
Srednjetonski spektar je postao protočniji, otvoreniji, prezentniji.....
.....dosta veći napredak nego što sam očekivao...
Zaključno, meni prekrasan komad Vintage uređaja, krasnog, punog zvuka i lijepog izgeda.
Uživancija za oko i uho....