Help Help  Pretraži forum   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Univerzalni vs. CD plejeri

 Odgovori Odgovori Stranica  <12345 14>
Korisnik
  Tema Pretraži Pretraži u temi  Opcije teme Opcije teme
Jango Fett View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
nadobudan i nezreo

Pridružen:
04.rujan.2003
Status: Offline
Postova: 13306
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Jango Fett Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.ožujak.2005 u 10:30

Treba razlueiti prioritete, bitno od manje bitnog. Tehnologija je prustna u svakom trendu, ali ona je više bazni, a ne vršni faktor. Tipiean primjer je iPod. Imao sam dosta debata s ljudima jer govorim da se iPod prvenstveno prodaje zbog kulta a tek onda zbog kvalitete, funkcionalnosti i tehnologije, s eim se oni naravno ne slažu jer oni koji su ga kupili, uzimali su ga upravo zbog kvalitete i funkcionalnosti. No to je površno gledanje, jer da su zaista uzimali player zbog tih kvaliteta, uzeli bi možda neki drugi, iRiver ili Creative, koji su opremljeniji, barem jednako ili više kvalitetni te jeftiniji. Naravno, ne shvaaaju da na njih utjeee podsvjesna naredba marketinga i trenda!

I da to sad povežem s našim problemom - iPod MORA biti kvalitetan i tehnološki napredan da bi se prodavao, neae se nešto prodavati ako je samo šminkerski izreklamiran, no tu je sada ono pitanje baze i nadgradnje - kvaliteta i funkcionalnost su nužni uvjeti ali nije zato tako popularan, pa je tako slueaj i sa DVD-A i SACD-om. Naravno da nitko neae nikad ni pomisliti da to kupuje da su tehnološki inferiorniji od recimo CD-a, no to neae još uvijek biti razlog da postane popularan.

U svijetu ekonomije, marketinga i tržišta, tehnologija je uvijet za izbjegavanje diskvalifikacije, ali društvo i trend su uvjet za uspjeh.

Tehnologija nikada nije, niti ae biti, glavni uzrok uspjeha, jer uspjeh se nalazi u samom tržišu, milijunima kupaca koji ae ili krenuti u zadovoljavanje svoje potrebe ili ae stvoriti novu, pa makar i simuliranu potrebu, ili ae jedostavno iai za trendom. Tehnologija ae s druge strane, uvijek biti baza za ovo drugo, bez eega ništa ne bi funkcioniralo. 

I kada kažu da kupuju nešto zbog tehnologije, funkcionalnosti i kvalitete, to je samo djelomieno toeno - ti parametri samo podržavaju pravi razlog, koji se doga?a u podsvijesti kupca - potreba ili želja za trendom. Naravno, opet govorim o mainstreamu. Uvijek je izvjestan, ali malen broj onih kojima ae kvaliteta i moguanosti biti prvi i zadnji, kao što smo mi, no kao što rekoh - to je manjina.

Na vrh
Jango Fett View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
nadobudan i nezreo

Pridružen:
04.rujan.2003
Status: Offline
Postova: 13306
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Jango Fett Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.ožujak.2005 u 10:35
Originalno postano od strane člana: acoustic acoustic napisao:

Kako ste vee kazali Univerzalci su vee pobjedili klasieni CD. Ako ne kvalitetom zvuka sigurno prodajnim rezultatima. Samo pogledajmo kolko proizvo?aea još radi CD playere. U ekonomskoj klasi skoro jih više nema, rade se samo još u skupljim serijama i kod High-End proizvo?aea.

Tehnologija sa porastom kolieine postaje jeftina i tako danas svako ko kupi player to je univerzalac jer mi nudi puno više opcija. A na kraju kolko ljudi treba brezprekorni CD player ili vrhunski Dvd player?

Ja sam pre neko vreme nabavio polovni Sony SACD/DVD DVP-S9000-es za oko 5500 kN i jako sam zadovoljan sa njegovim sonienim rezultatima. Naroeito me iznenadio u CD modu gdje je bolji od mog starog CDP-555-ES. Tako da je oeito, da se može izraditi odlieni univerzalac i sigurno ee toga biti sve više, ako ee to prihvatiti trg.

Toeno.

Tu se opet moram osvruti na ono što sam govorio o tome da je mainstream tržištu na prvom mjestu praktienost i jeftinoaa nego kvaliteta.

Linijski CD playeri vea se neko vrijeme slabo prodaju jer:

- su skupi

- ne eitaju popularni DVD format

- ne eitaju MP3 i DivX (a znamo da je i MP3 pojam kvalitete za 90% kupaca)

- eitanje CD-a može se komotno obaviti putem DVD palyera od 300 kn ili mini/mikro linije za 500 kn ili na PC-u

- kome treba dosadni CD player kada možemo imati tisuae i tisuae MP3 datoteka na raeunalu

Razliku u kvaliteti oni raspoznaju samo kad to usporediš sa audio kazetom, dok u usporedbi sa pravim posveaenim CD playerom oni ne razaznaju, niti imaju opremu koja ae to pokazati.

Na vrh
zed View Drop Down
Banned
Banned
Avatar

Pridružen:
27.rujan.2003
Status: Offline
Postova: 0
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj zed Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.ožujak.2005 u 10:36

Ja mogu da se slozim sa Jangom u skoro svemu. Upravo slicne misli su mi se muvale glavom zadnje dvije godine.

Ja cisto sumnjam da SACD i DVD-A prakticki imaju neku buducnost toliko dugo dok su poluproizvodi. Naime ti formati nemaju slike i to im je ogromna otezavajuca okolnost. Danasnji formati kao DVD, MP3 i CD svojom kvalitetom zadovoljavaju 99% svjetskog trzista. Samo ca 1 % audiofilskih ekscentrika je nezadovoljno i oni u biti ne cine nikakvu bitnu trzisnu masu, u svakom slucaju ne i za velike kompanije kao Sony, Philips, Yamaha, Pioneer i Harman/Kardon. Njihovi takozvani High-End produkti im i onako sluze samo za reklamu. Tu oni nemaju nikakve zarade i jednostavno prepustaju trziste malim uglavnom obiteljskim firmama kao sto su Gryphon, Wadia, ML....koje i onako egzistiraju na granicama stalno prijeteceg bankrota.

Cd-player je u principu mrtav i cinjenica je da multiplayeri preuzimaju trziste, no i njihova buducnost nije sjajna. Sve ce se vise koristiti internet kao izvor zvuka i slike tako da i oni imaju jos nekoliko godina. No to sto je najtuznije je da ce se kvaliteta zvuka sve vise pogorsavati zbog sve vece potrebe da se sve to i dalje komprimira kako bi se dobila sto veca duzina snimka zvuka i slike i sve to naravno zapakovati u 10-15 zvucnih  kanala i transportirati iz Hollywooda u roku od nekoliko sekundi uz naravno povratnu informaciju Vase Viza kartice.

CD-kao glavni nosac zvuka ce se jos relativno dugo zadrzati, a SACD i DVD-A ja smatram vec polumrtvim ako ne i vec mrtvim i prije rodjenja.

Na vrh
SICKO View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
24.kolovoz.2004
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Postova: 1127
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj SICKO Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.ožujak.2005 u 10:49

Dvv. jesli li bas u pravu kada usporedjujes Sonya i Pionnera, to govorim bez nekakve tehnicke i nesto iskustvene prakse s moje strane......???

Sve receno je bilo moje osobno nerelevantno misljenje koje moze biti tocno i ne mora, s njim nisam nikoga htio uvrijediti, omalovaziti ili diskreditirati, ono je tu zato sto na njega imam pravo.......
Na vrh
Jango Fett View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
nadobudan i nezreo

Pridružen:
04.rujan.2003
Status: Offline
Postova: 13306
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Jango Fett Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.ožujak.2005 u 10:50

Tako je z-e-d, no samo bih nešto komentirao:

sumnjam da ae se audio/video materijal dalje komprimirati imati sve manju kvalitetu. Mislim da ae biti baš obrnuto - poveaavanjem brzina i propusnosti preko mreža, kao i dolazak HD signala i podrške (Intel uskoro izdaje 32-bitni (!) HD audio eip koji je integriran na matienim ploeama) za high-definition formate (od glazbe do igara), te najvažnije, poveaavanjem diskovnih prostora, doai ae i do razmjene sve veaih i kvalitetniji datoteka. Nije iskljueeno da bi kroz nekoliko godina mogli imati HDD-ove od preko 1 TB, i još k tome Flash tipa, ne mehaniekog, koji su 1000 puta brži, te HD prijenos signala preko TV i radio mreža, te velika propusnost preko Interneta (u Americi vea sada poeinju sa prijenosom preko strujnih vodova, sa preko 1 Tbit/s brzine). To znaei da bi nam jedan mediji poput DVD-Audio (i te kvalitete zapisa naravno) bio majušna datoteka koju bi smo lako spremalu, njih više kao kompilaciju, na recimo diskove ili Blu Ray ili HD-DVD medije od 30-50 GB, sa kvalitetom poput Meridian Lossless Packinga.

 

CD playeri su mrtvi, no CD format ae, doduše, još neko vrijeme se zadržati. Podrška za DVD-Audio preko PC možda osvjetli nekakvu buduanost za te formate, no ona je naravno upitna ne samo zbog onog što sam prieao, vea i zbog toga što eksponencijalni rast tehnologije danas dovodi do toga da formati bivaju zastarjeli prije nego što se ukljuee i tehnološki tok. Tako ae vjerojatno biti i sa DVD-A i SACD-om. Što ae nam Meridianova kompresija (iako bez gubitka) na obienom DVD-u od 8,4 GB kada aemo za dvije godine glazbu i sve spremati na Blu Ray diskove, a možda se pojavi i neki novi glazbeni format.Editirao Jango Fett
Na vrh
dvv. View Drop Down
Hiper aktivan
Hiper aktivan
Avatar

Pridružen:
20.lipanj.2004
Status: Offline
Postova: 5672
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj dvv. Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.ožujak.2005 u 12:49
Originalno postano od strane člana: SICKO SICKO napisao:

Dvv. jesli li bas u pravu kada usporedjujes Sonya i Pionnera, to govorim bez nekakve tehnicke i nesto iskustvene prakse s moje strane......???

Znas kako, Sony ima unikatno iskustvo mislim na svetu, a sasvim sigurno u Japanu, u profesionalnoj video tehnici. Posto sam tri godine radi emisiju na TV, dupe sam ogulio u montazi, a tamo je maltene 100% Sony oprema, tu i tamo ponesto nije, mahom vrlo specificni uredjaji koji je rade u jako malim serijama, pa giganti nisu zainteresovani (ali ima i slucajeva kada su ti mali proizvodjaci naprosto bolji od velikih jer su specijalizovani).

Beta je bila i ostala zakon za analognu video sliku, prakticno nije ni imala konkurenta. Sony dalje ima tu komparativnu prednost da sam poseduje kapacitete i za razvoj, ali i za proizvodnju specificnih VLSI i ULSI kola, sa propisnom oznakom Sony, koji su unikatni (tj. ne pravi ih niko drugi, samo Sony).

U tom smislu, Sony je Gospod Bog. Medjutim, ovde se radi o potrosackom segmentu, gde ne vaze ista pravila kao i kod pro opreme, i tu Sony ima ljutu i zestoku konkurenciju sa kojim ne izlazi uvek na kraj. Nisu ni oni drugi mutavi.

Pioneer opet nema takvo iskustvo sa pro opremom, iako su je i oni pravili i prave je i danas, ali zato su jednako jaki, ako ne i jaci, na masovnom trzistu. Odavno su pokazali i dokazali da umeju da naprave jako dobre CD citace, svaki u svom segmentu cene, pa su uveli Legato Linearnu tehnologiju, pa su bili prvi sa upsampling-om na masovnom tzrsistu, itd. U posldenje vreme, razbijaju trziste budzetski univerzalaca sa zaista sjajnim modelima (za te pare, naravno), cija je glavna vrlina ujednacenost - i kvalitetna slika, i kvalitetni zvuk.

Dakle, mislim da je odgovor na tvoje pitanje "da", mislim da se i mogu i trebaju porediti u vezi proizvoda za masovno trziste. Cak stavise, mislim da je u ekonomskoj klasi Sony taj koji mora juriti za Pioneer-om. Kada dodjemo do srednje klase, recimo 800-1.500 evra napolju, tu je vec ravnopravna bitka, jer se tu Sony ocigledno mnogo bolje snalazi postomu cena izgleda dozvoljava vise prostora za primenu iskustava i verovatno neke elektronike iz njihovog pro segmenta.

Pozdrav,

DVV

Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.
Na vrh
Jango Fett View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
nadobudan i nezreo

Pridružen:
04.rujan.2003
Status: Offline
Postova: 13306
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Jango Fett Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.ožujak.2005 u 13:46

Ako uzmemo globalnu situaciju, Sony je definitvno najjaea firma - od konzumerskih digitalnih fotoaparata do TV ekrana - u svakom segmentu drži jak položaj i bez obzira što ga mnogi u pojedinom segmentu nekad i prestignu, Sony je uvijek za petama i nerijetko je opet prvi.

Ono glavno što njih guši je zapravo njihova vlastita zatvorena politika - uvijek guraju svoje standarde praveai se da su veai nego što jesu. Oni jesu veliki i utjecajni, ali povijest nije dokazala da to uvijek funkcionira. Od spomenute Bete preko MiniDisca i ATRAC-a pa sve do SACD-a, uvijek su se inatili koknurenciji, i to je njihov jedini problem.

Kupci MP3 playera ne žele njihov proizvod jer prima samo ATRAC, kupci univerzalaca ne žele njihovog jer prima samo SACD itd. Da nije tih njihoveih igrica, bili bi zaista najjaei proizvo?ae. Pokazali su se vrhunskima u mnogo razlieitih segmenata, a to je vrlo teško postiai.

I da još nadodam - Sony-a nitko još nije potukao u dizajnu i kvaliteti izrade, ako gledamo na konzumerske proizvode za mase. Imali su svojih fijaskoa, ali na globalnoj razini to je jedna završena priea!

Na vrh
SICKO View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
24.kolovoz.2004
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Postova: 1127
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj SICKO Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.ožujak.2005 u 13:48

Nisam tocno postavio pitanje pa sam te ocito naveo da mislis da ja mislim da mi je Sony bolji, e ja bas mislim obratno, mislim da je Pioneer u klasi do nekoliko tisucica kuna stoji jakooooo dobro(pri vrhu) za razliku od Sonya koji po meni totalno inferioran, no to moje misljenje je mozda malo previse subjektivno i vezano za moje negodovanje za sve sto ima znak Sony na sebi, iako imam jedan stari Sonyev stereo reciver doma koji i nije tako los......   Kada cujem rijec Sony na pamet mi odmah padnu rijeci kao, masovna produkcija, mini linija sa super bass boomom   itd.........

Sve receno je bilo moje osobno nerelevantno misljenje koje moze biti tocno i ne mora, s njim nisam nikoga htio uvrijediti, omalovaziti ili diskreditirati, ono je tu zato sto na njega imam pravo.......
Na vrh
Jango Fett View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
nadobudan i nezreo

Pridružen:
04.rujan.2003
Status: Offline
Postova: 13306
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Jango Fett Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.ožujak.2005 u 14:03
Originalno postano od strane člana: SICKO SICKO napisao:

Kada cujem rijec Sony na pamet mi odmah padnu rijeci kao, masovna produkcija, mini linija sa super bass boomom   itd.........

Kako to da te baš Sony asocira na to? A šta je sa pravim EQ guruima - Philips, JVC, Panasonic - WOOX, BOOX i ostala sranja...

Uz sve dužno poštovanje, Sony je još najkrektniji od svih njih - ima nešto malo opcija za "sound-boosting", ali sve ne pretjerano nametljivo,  u zadnje vrijeme okreau se profinjenijim glazbenim ukusima - relativno kvalitetni driveri, drvene kutije klasienog izgleda i diskretna amplifikacija. Pogledaj malo najnoviji Sony-ev program i vidjet aeš da samo u donjem segmentu, do 1000 kn ima plastienog smeaa, dok je sve ostalo decentno i pristojno. Izgleda da su oni prvi shvatili da je vrijeme nabrijanih kie-linija prošlo - no tu su izgleda ostali Philips, JVC, Panasonic i kompanija... Editirao Jango Fett
Na vrh
Vlado Jr. View Drop Down
Hiper aktivan
Hiper aktivan
Avatar

Pridružen:
10.studeni.2004
Status: Offline
Postova: 5158
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Vlado Jr. Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.ožujak.2005 u 14:14
Moram Jango priznati da se u tvojim rijeeima osjeti dašak tehnofilije i blaga euforija vezana uza sve to. Ne kažem da je to loše, dapaee, no einjenica je da brzaš i da ae (barem u ovim krajevima) proei još dugo, dugo vremena dog Tb veze i TB diskovi postanu realnost. HD DVD, HDTV, BluRay su samo poeetak neeega aemu ae trebati opet nekoliko godina dok ae cijenom biti prihvatljivo širokim masama. Platežna moa mainstreama uvjetuje ritam puštanja novih tehnologija na tržište. Razvoj pak istih i konstantne novotarije kojima nas bombardijraju iz dana u dan preko medija nisu ništa spektakularno, ako se postaviš u slijedeau poziciju: da, da dva jazavca su se spojila preko strujnog kabla turbo brzom vezom. Eekaj...stani...ne razumijem...ali gdje sam ja u svemu tome? Što ja u trenutku kad eitam o tome imam od toga? Ima nas 6milijardi, neki još niti nemaju struju u odre?enim dijelovima svijeta, a ja vea igram DOOM5 prek strujnog kabla.
   Uspori momee, još bumo se mi dugo ovdje "kaeili" da li DVD-A bolje svira ili SACD, a neki ae i dalje navijati za CD ili eak LP. Znam da se eovjek lako "napali" na senzacionalistieke vijesti ali one su baš i upravo samo to: nešto što ae navua naivca da kupi PCCHIP ili šta vea ili posjeti neki site, a kad aemo mi, mali ljudi, imati koristi od toga aemo saznati tek kad ae se prve takve "igraeke" pojaviti u ponudi lokalnih trgovaca. 
Ak' me ne'ko treba. Znate di me morete najti.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12345 14>
  Podijeli temu   

Skoči na drugi Forum Forumske ovlasti View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.


Audiofil.net @ 2017   l   Hosted by PLUS


ZADNJIH 20 POSTOVA
Forum: Audio komponente
Mytek Brooklyn Bridge (strea...
Forum: Retro audio
Kazetofoni
Forum: Prostorna akustika
Ambiophonics iliti sto kad m...
Forum: Uradi sam
Faital Pro pokućni zvučnici
Forum: Računala i audio
Synology NAS - prijatelj u d...
Forum: Audio komponente
Zvucnici za cca. 10 000 kn
Forum: Retro audio
Kenwood 700M restauracija
Forum: Predstavite se
Dobar dan
Forum: Audio komponente
Sansui se vraća
Forum: Audio komponente
Napajanje za DAC
Forum: Audio komponente
izvor direktno u amp ili sa ...
Forum: Audio komponente
Biseri sa buvljaka
Forum: Uradi sam
DIJELOVI: TREBA MI...
Forum: Audio komponente
Ion
Forum: Audio komponente
Novi val ili vječni san?
GLAZBENI FORUMI
Forum: CD i ostali mediji
Što slušate?
Forum: Vinyl
Zadnji LPi koje ste kupili/d...
Forum: Vinyl
Koje LP-e slušate?
Forum: CD i ostali mediji
JAZZ KLUB
Forum: Vinyl
Čišćenje ploča
Forum: Vinyl
Vratio se gramofon
Forum: Vinyl
Pozicija gramofona
Forum: CD i ostali mediji
Tool Fear Inocolum
Forum: Vinyl
Klasika na vinilu
Forum: Vinyl
Redoslijed upgradea: ručka v...
NEVEZANO UZ HI-FI
Forum: Ostalo
Night Club
Forum: Ostalo
Vic!!!
Forum: Ostalo
Kurirska dostava - tarife za...
Forum: Ostalo
RIP
Forum: Ostalo
Pristup glazbi vs. pristup h...
Forum: Ostalo
Off-topic, a opet, srž svega
Forum: Ostalo
Moderiranje foruma
NOVI ČLANOVI
malupa
cigla
matijak
Robbie
mef1212
josipal
Indrid Cold