... I treba kao i svaka glazba u konačnici
služiti Bogu i za uveseljavanje ljudske ćudi. Gdje to nije uzeto u
obzir, nema govora o stvarnoj glazbi već je riječ o đavolskom drečanju i
brbljanju. Što bi Bach rekao na današnji white rock
Lako za rock, problem je što bi u tu "kategoriju" upalo i puno klasike u zadnjih 100-tinjak godina. Tko zna, možda mi se zato Bach nikad nije sviđao. Sad barem znam razlog
Si me ponukao Tatamata da uzmem u ruku Atlas glazbe od Ulricha Michelsa. U 16.stoljeću se prema načinu držanja instrumenta razlikuju : -viola da gamba koja se drži između koljena, iz nje se razvija obitelj viola -zvuk je nježan i taman -viola da braccio koja se drži rukom u visini ramena, iz nje se razvijaju violine-zvuk je svijetao i sjajan Čelo zvuči oktavu dublje od viole, do 18 stoljeća služi samo za generalbas a kasnije kao i solististički instrument.
Baci Atlas i odi uživo poslušat Violu da Gamba.
Čelo sa 4 žice ide
od C2 (65Hz) do C6 (1046,5Hz) ili ima respons sa harmonicima od otprilike 62Hz
do 8Khz
Isto tako ima Viola
da Gamba sa 7 žica. I Čelo ne svira oktavu dublje. Da Gamba svira za klasu ugodnije, harmoničnije i bliža je ljudskom glasu nego cello.
Obitelj viola je poprilično velika ( Pardessus (high treble), Treble, Alto, Small tenor, Tenor, Bass )
Iz njih je kasnije nastala i violina, i čelo, i kontrabas. Pošto nisam uspoređivao Treble Violu i violinu nego Violu da Gamba (znači onu koja se drži među nogama) i njezinog direktnog sljednika - čelo, priznat ću samo onu diskusiju koja mi osporava mišljenje da je Da Gamba raskošniji instrument od Čela. Ostalo je trolanje.
Božić je.
Poslušajte Beethovenovu Missu Solemnis. To djelo, jedno od najvećih
djela koralne glazbe, pa i dosega glazbe uopće, razgalit će vam
dušu u ovo blagdansko vrijeme, i dignut ga u visine gdje ćete
pomisliti da vas je obasjala hosana. Imam desetak izvedbi Misse
preporučam najbolju, izvedbu Berlinske filharmonije i maestra
Karajana.
Djelo se u mene
sluša već desetljećima, dokaz tomu slika bellow (dvije potrošene
ploče ):
Preslušavajući box set izdan povodom 50 godišnjice labele Deutsche Harmonia Mundi naišao na predivnu glazbu francuskog baroknog kompozitora Saine Colombe-a, pisanu za violu da gamba, u izvedbi Hille Pearl.
Danima album ne vadim iz plejera, glazba de Saint Colombe-a svojom ljepotom i snagom može stajati sa bachovim suitama za violončelo (koje su izvorno i pisane za viola de gambu), ukratko, prvoklasna delicija za ljubitelje baroka. Zvuk je vrlo dobar, izvedba izvrsna, naravno kako je prva koju slušam, ne mogu uspoređivati. Uskoro naručujem izvedbu Jordi Savall-a.
Na jučerašnjem odličnom koncertu u HGZ, Petrit Ceku maestralno je izveo svih 6 suita za violončelo J.S Bacha, koje je za gitaru prearanžirao naš znameniti violončelist Valter Dešpalj. Recitali ovog tipa su prava rijetkost i u svjetskim razmjerima, pa je to razlog više da vam bude žao ako niste bili u prilici pohoditi koncert. Osobno, ovo mi je prvi puta da prisustvujem integralnoj izvedbi bachovih suita, dosad sam imao priliku s vremena na vrijeme slušati uživo svega pojedinu suitu ili izabrane dijelove iz suita na nekom recitalu violončela. Poslije koncerta pazario sacd Petrita Cekua-a u izvedbi istih bachovih suita. Izdavač je meni nepoznata španjolska etiketa Eudora.
Kako bi bachove violončelo suite bile moj odabir glazbe za pusti otok, radi navedenog ne mogu biti objektivan iIli možda upravo radi toga mogu bar pokušati? Nakon dva preslušavanja albuma impresije su za odličan, izvedba je izvrsna, fluidna, tehnički perfektna, Petrit Ceku je stasao u umjetnika svjetske klase, traskripcija suita za gitaru je sačuvala svu kolosalnost duha bachove glazbe, a izdavača mogu pohvaliti sa najboljim snimkom gitare koju sam imao priliku čuti. Ukratko, sve preporuke za nabavku albuma. http://eudorarecords.com/recordings/bach-the-cello-suites/
evo za onoga koji je u 8. počeo Doorse slušat. Ne smin pitat kad je počeo s rukobluđem Nigel Keneddy, što god dotakne pretvara u zlato , bilo klasiku, jazz, tradicijsku glazbu, rock
Sa 8, majkemi. Engleski kuzio nisam nista, al su mi melodije stvarale neku ugodu. Tako je i danas. Osim Horse Latitudes. Ta mi je bila koma ko klincu :)
Vi ne možete objavljivati nove teme Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati Vaše poruke Vi ne možete editirati svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi