Ispiši stranicu | Close Window

Focal Scala Utopia III

Web: Audiofil - feel the sound -
Kategorija: Hi-Fi
Ime foruma: High-End
Opis foruma: Vrhunska reprodukcija glazbe.
URL: Http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=13811
Datum ispisa: 02.ožujak.2021 u 08:37
Verzija Softwarea: Web Wiz Forums 11.10 - http://www.webwizforums.com


Tema: Focal Scala Utopia III
Objavio: Brico
Tema:: Focal Scala Utopia III
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 10:12
I tako dođe Božić, ja sjedim, čekam, dođe i prođe ponoć a Djed Božićnjak meni ništa ne donosi. Ženi donio novu televiziju (koju sam dan ranije nepažnjom razbio), dici hrvatske apoene, baki svašta, nećacima svašta, a meni ništa. Tužan odem u krevet (a bio sam dobar cijelu godinu - radio i trudio se, šutio, čistio, kuvao i štedio) s čvrstom odlukom da odmah ujutro odem u Božićgrad i tamo nabavim nešto što će me razveseliti. Ujutro ja, sin i njegov prika (sve mlade glazbene snage) sjedamo u Peugeot Expert Typee i krećemo na sjever. Tamo je, svi mi kažu, Božićgrad.
Bilo je to jutro 26. 12. 2013.

Nastavit će se ...


-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***Odgovori:
Objavio: Sten
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 10:26
 Onda će bit da smo se krajcali u Božićgradu.
 Naime, vidjeh neku družinu koja se gadno mučila s Utopijama, zauzeli cijeli haustor 


Objavio: Brico
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 10:54
Doći ćemo i do toga. Sad moram skuvat juhu i očistit kuću. Pa se javim.

-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: Brico
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 11:13
Evo me.
I tako nas troje odjezdimo u noć, prateći zvijezde i bježeći od izlaska najdraže zvizde prema sunovratu. Putovanje i raspored zaustavljanja diktirala je prostata i količina gladi kod ovo dvoje tinejdžera. Iznad Zadra odlučimo okrenuti prema zvijezdi sjevernjači i krenemo put "gori". U Liki temperatura veća nego "doli", kod nas. I jezdimo i jezdimo i dođosmo do Metropolisa, ali i do dileme - još na sjever ili negdje skrenuti. I krenemo prema kraju gdje sunce izlazi. I vozimo se tako jedan sat, kadli - vidim neku pukotinu u oblacima desno od nas. Gledam tablu - piše Novska. Furija me vodila do tad pa ću je poslušati i sad. Skrenemo na jug, te se vozamo dok ne nabasamo na jedan gradić, u njem jedna zelena kućica a do nje kafić. Već umorni stanemo, kadli iz kućice izađe jedan lik (jako poznat) te s nama popriča. Izjadam se kako pratim sudbu i tražim Božićgrad ali ga ne nalazim. Pita čovo - a šta si zaželio, ja kažem - nove zvučnike, a on će na to - ima u Cara svega, samo dođ'te. I tako mi uđesmo u zelenu kućicu.
Bilo je to podne 26.12.2013.

Nastavit će se ...


-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: Brico
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 11:57
A kad unutra, blaga svakojega. I meni počne svitati. Čovac je Car, imenom Božo, ima blaga koje, čujem, dijeli - pa ja sam našao ono što sam tražio. I dok tako kontempliram, u desnom kutu rožnice primjetim nešto veliko, relativno lijepo, crno bijele boje i svira. Pitam što je to, kaže čovo - a Fokali. Ja bi to. Može. Imaš kutiju za njih? Imam. I spusti neku kartušinu veličine pola auta. Kaže to je za jedan, gore mu je i druga. A meni mrak, di ću s tim. Ma kakvi, ne da čovac, a i sin se urotio s njim, staće nema problema. I dok smo se tako vrtili i znojili, naiđe još jedan čestitar i sada znam da je to bio Sten. Dođemo do kara a kad ono ne more stat (kar je dužine 5,10 m). Ja opet da ću odustat a čovac da ne dolazi u obzir. I tako skinu oni meni treći red sjedala, uvale kutije unutra, što ću, čovjek se potrudio. Uđemo opet u onu zelenu kućicu, pitam što tražiš za ono. Što daš. Sjetim se ja nečega - imam svoje Gamute, može li to. Može. Koliko? Kol'ko daš. I šta još? Nema veze - kad budeš imao daćeš nešto. A ja se tada sjetim - pa imam nekih kovanica koje neznam čemu će mi, pa pitam može li to. Može, kaže. Jel dosta? Nije, al' daćeš kad budeš imao.
Dobar neki čovjek, pomislim, pa ga počastim s tri dara: uljem, vinom i orahnjačom. A on meni uzvrati prasetinom i hrenom (domaćim). Stvarno čovjek i po.
Bilo je to kasno popodne 26.12.2014.

Nastavit će se ...


-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: moog
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 12:08
 

-------------
I'm a Blackstar ✴


Objavio: Brico
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 12:08
Malo ilustracijaiz Božićgrada:

-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: Brico
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 12:14
Jošte malo:
-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: moog
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 12:39
Se smije psovat na forumu?

-------------
I'm a Blackstar ✴


Objavio: Brico
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 12:41
I tako u smiraj toga 26 dana mjeseca prosinca, na Stipanje, krenusmo, nahranjeni i darivani, prema sunovratu. Nedugo zatim naiđosmo na poznate krajobraze koji oplakuju Metropolis. Kada dođosmo, tamo se opet okrjepismo, uz dvije pince odlične Bearcity pive. Kada zazove sneni zov povučemo se svak u svoje odaje.
Sutradan izjutra u našem konaku potučemo sve što se moglo za zajutrak, pa se razmilimo Metropolisom. U vječitoj potrazi, moj sinak nađe prave božićne metropolske čevape. Udremo po toj slatkoranoj deliciji i kada su sva čula dobila uncu domaćega luka krenusmo najzad povratno u našu luku.
Mrak je pao. Kar je ostavljen ispred kuće, četiri paora uhvate prvu kutiju i krenusmo put boravišta. O susid, sretan Božić, što je to - ma ništa, bijela tehnika. Uđemo u dnevni boravak, gazdarica sjedi, gleda u onu vražju kutiju koju sam dva dana prije razbio i morao nabaviti novu, i šuti. Di si ti nesrićo jedna - evo me ženo doša san. A šta je ovo, jesu li to zvučnici. Tehnički jesu, s time da ti se potkrala gramatička greška. Koja, otkrila je kada smo donijeli i drugu kutiju. Muk. Pozdravljam se s ljudima koji mi pomogoše. Doviđenja i svako dobro. Malo ulja i čokolade. Da se nađe.
Mali mudro odleti vani, ćer u kinu gleda Hobite. Ja i žena sami, božepomozi. A koju gospu si ovo donija doma. Ženo ti si meni najdraža, nikad te ne bi prevarija. Dobro, šta je ovo, jesi ti pri sebi. Ženo ti meni najbolje kuvaš. Na dam se ja, pola od pola života sam s njom.
A luda čovika, miluje me štrigunskim pogledom moja najdraža, otvaraj silo nečista te kutije da vidin šta je to. Oprezno, kako već znaju oženjeni hifisti kad zaseru motku s novim ljubimcem, razrežem traku otvorim kutiju i izvučem Fokala.
Iz oluje se sunce probije u trenu, iz mržnje se rodi ljubav, zaiskri u oku onaj plam. I kaže nisu loši. Ej, nisu loši, to je najveća pohvala koju sam dobio u ovih nekoliko desetljeća bavljenja mjuzom.
Ma šta nisu loši, super su. Vidi kako ti se ovaj srebrni dio uklapa s kvakon na vratima. A dobri su, sviđaju mi se. Gospo fala ti, sutra ću očistit kuću i skuvat juvu.
Tako je završio 27. 12. 2013.

PS. Ženo, oš u krevet. Neću, boli me glava. Aj spavat.

Nastavit će se ...


-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: White Face
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 13:23
Čitam i pozovem svoju dragu da joj pokažem kako izgleda jedna sretna audiofilska Božićna priča.
Pročita ona to sve sa puno pažnje i obzira i kaže: „Možeš to sve preskočiti, ja nemam problema sa glavoboljom“.


-------------
Ponašamo se kao djeca u osvijetljenoj sobi, koja zatvore oči i kažu da se boje mraka.


Objavio: zuti mrav
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 15:22
Cestitke Brico!! Toliko su lipi da nije ni bitno kako rade!!


Objavio: Ivi Skoj
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 16:08
Možemo ti zaspamati temu ili da pričekamo kraj ove dirljive Božične čarolije?

Vidim Sten je već krenuo, a ni WF nemre odoljeti

-------------
Moja žena ima odgovor na sva pitanja.


Objavio: Brico
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 16:21
Ajd' pričekajte još malo.

-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: dupli
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 21:20
Odlično štivo

Jedva čekam nastavak.
Zayebana kištra za upogonit i smjestit, osjetljiva na ostatak sistema ko da je stalno u PMSu...al kad joj nađeš mjesto i prikladno društvo pokaže se u pravom svjetlu...

Ali otom potom...dama je tek stigla pa....

I DA......BOŽO JE JEDNOSTAVNO CAR!!!


Objavio: Apparatus
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 21:29
Božo? Koji Božo? Nikad čuo.
Dupli, ne brigaj, to će Krellovina zgrabit za muda čeličnim stiskom u baršunastoj rukavici. A ispred Marko, Milevin sin, No390. Ih.
Bajdvej, Brico, brate, jel si ti možda s našim neprežaljenim Robotom po kavama? Ovo neodoljivo podsjeća na njegov stil. Zato je i dobro.
Ajde, samo tako. Prošetaj ih dobro posobi, a kad staneš napiši koju uncu štiva kako to fercera.


-------------
https://youtu.be/j__CmgyKwmc" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: dupli
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 21:39
Jes jes...Krellovina se i u nas pokazala kao dobar izbor.
Bijahu to monoblokovi prvo od 600w na posudbi pa uzeo vlasnik 400w taze.... kaže da su oni od 600 radili bolje...ja to nisam baš primjetio...valjda on zna...kao 400w je pljuga....'n ti mater


Objavio: Brico
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 21:55
Ma doma mi je neka rodbina pa se ne mogu osamiti. 

-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: dupli
Datum objave: 28.prosinac.2013 u 23:57
    @Brico

Šta ti je audiofil....ma doma mi neka rodbina....

Kaka rodbina!!!...ljudi pustite me na miru stigle su Utopie!!!


Potpisujem


Objavio: Brico
Datum objave: 29.prosinac.2013 u 09:00
EPILOG

I tako je družina uspješno, krenuvši na sjever u nepoznato i očekujući tamo daleko svakojaka čudesa i nepoznate čovce, najzad otpočinula te se na nevinu dječicu dobrano odmorila. Umjesto prasetine jede se juva, pura i brokula (da se očistite od mesine!), ni pivo više nije istoga okusa, sve dok ...
... u očnome živcu ne zatitra ona lipa crno-bijela kištra koja još i svira.
Bijahu nam cijeli dan čestitari, jedni koji su donosili poluosušene kolače, drugi koji su donosili već poklonjene bombonjere (sve ih volim!) i oni koji su došli vidjeti i čuti prinove. Stara i dosadna priča.
Ženo šta ću s ambalažom (zauzima mi cijeli zid u hodniku)? Mužu dragi, ostavi ih negdi da ih moš sljedeće godine vratit i uzet nešto drugo. Tada se u meni zaori zov novootkrivene ljubavi, znam da sam prije četvrt stoljeća ispravno pristao da me oženi, uvik san virova u te ...

Ipak, vratio sam se...

I tako je zasnio 28. 12. 2013., dan nevine dječice.

KRAJ

PS. Ženo ajmo leć. Pust' me, neka mi je serija na ti-vu.


-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: Apparatus
Datum objave: 29.prosinac.2013 u 10:17
Već epilog?


-------------
https://youtu.be/j__CmgyKwmc" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: cassini
Datum objave: 29.prosinac.2013 u 11:29
drago mi je da smo konačno izašli iz krize...(ako smo ikad i bili) i da će se taj val "ima se-može se" proširiti prema sjeveru da si i ja priuštim neke bolje glasongovorne kutije, ako nikoje druge, ono barem B&W 685 white glosy...
pa da onda vidite šta je veselje otvaranja kutija....


Objavio: vdem
Datum objave: 29.prosinac.2013 u 11:42
Originalno postano od strane člana: cassini cassini napisao:

white glosy...


-------------


Objavio: Zundapp
Datum objave: 29.prosinac.2013 u 12:17
Prica je Stari za 5, cestitamo na bozicnim poklonima. Posebno mi se svidja harmonija sa kvakom.

-------------
Zed


Objavio: glava
Datum objave: 30.prosinac.2013 u 08:30
Kako je priča naprasno prekinuta izgleda da je Bricina žena u pravu...po nove će se zvučnike ić i prije nego prođe godina dana .
Nego ljudi, di nađete žene koje imaju razumijevanja za hifu ? Izgleda da sam samo ja oženio zmaja. Da napravim nešto kao Brico nastala bi Smaugova pustoš...

@Sten
A što ti stalno radiš kod Bože? Ideš mu po kavu i španjulete


Objavio: Apparatus
Datum objave: 30.prosinac.2013 u 08:41
Drugari, trebate imat ženu koju kad pitate što misli, kaže: Dragi, ako si ti sretan i ja sam.
A ne ženit zmajeve ognjene.
P.S. Svaka bi žena prije braka trebala proći rigorozni WAF test. Naravno, pismeni i usmeni.


-------------
https://youtu.be/j__CmgyKwmc" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: midleage
Datum objave: 30.prosinac.2013 u 12:30
Još nisam sreo zmaja koji se ne da potkupit. Komponenta izađe malo skuplja,ali ne boli glava.


Objavio: Brico
Datum objave: 30.prosinac.2013 u 12:34
Moja žena ne pita koliko to košta - zna da nije jeftino, ali radi mentalnog zdravlja je i ne zanima.
A nastavak priče će da bidne.


-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: Gašo
Datum objave: 30.prosinac.2013 u 12:47
Moja draga kad posluša, sama uzima.

Moja funkcija je samo pronači nešto što odlično radi uz dobru cijenu.

Ostalo ide automatikom.

Zvučnici rade prekrasno, nisu najljepši na svijetu ali za tu lovu ostaju.

Ova srebrna kocka ne ide iz kuće, itd.

Zmaj?

Ak netko popljuje zvuk, da vidiš zmaja.

Joj kak sam ja sretan i ponosan.

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: zed_alive
Datum objave: 30.prosinac.2013 u 13:21
Originalno postano od strane člana: Apparatus Apparatus napisao:

P.S. Svaka bi žena prije braka trebala proći rigorozni WAF test. Naravno, pismeni i usmeni.


prođu najrigorozniji. onaj, blind


Objavio: White Face
Datum objave: 30.prosinac.2013 u 13:27
Originalno postano od strane člana: Apparatus Apparatus napisao:


A ne ženit zmajeve ognjene.


P.S. Svaka bi žena prije braka trebala proći rigorozni WAF test. Naravno, pismeni i usmeni.Stari „obernjuferi“ dobro znaju kaj je za ženit, a kaj nije.

     

-------------
Ponašamo se kao djeca u osvijetljenoj sobi, koja zatvore oči i kažu da se boje mraka.


Objavio: zed_alive
Datum objave: 30.prosinac.2013 u 13:33
a znaju i kaj je second hand 


Objavio: White Face
Datum objave: 30.prosinac.2013 u 13:54
Ko bu se zayebaval sa usviravanjem.

-------------
Ponašamo se kao djeca u osvijetljenoj sobi, koja zatvore oči i kažu da se boje mraka.


Objavio: Pamook
Datum objave: 30.prosinac.2013 u 15:32
...meni nije jasan taj pismeni dio testa... 


Objavio: White Face
Datum objave: 30.prosinac.2013 u 15:36
Neke spoznaje znadu ostaviti duboke traume. Ovo je jedna od tih!

     
    

-------------
Ponašamo se kao djeca u osvijetljenoj sobi, koja zatvore oči i kažu da se boje mraka.


Objavio: Apparatus
Datum objave: 30.prosinac.2013 u 20:10
Gle ovog klauna. Al izabra avatar, nisi mogo bolje. Obernjufer? Bledi, dok sam ja karo, ti si mislio da je mindža marka automobila iz Indije.


-------------
https://youtu.be/j__CmgyKwmc" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: White Face
Datum objave: 30.prosinac.2013 u 20:47
Reklo bi se u narodu, ala su se sexa i ljepote nauživale!

       

-------------
Ponašamo se kao djeca u osvijetljenoj sobi, koja zatvore oči i kažu da se boje mraka.


Objavio: Apparatus
Datum objave: 30.prosinac.2013 u 20:58
Daj šuti Bledoliki. Pomnožit ću te s nulom. Jel ti to treba?


-------------
https://youtu.be/j__CmgyKwmc" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: White Face
Datum objave: 30.prosinac.2013 u 21:12
Dobro da si me upozorio! Ipak si ti naš maćo muškarac, barem na forumu.

       

-------------
Ponašamo se kao djeca u osvijetljenoj sobi, koja zatvore oči i kažu da se boje mraka.


Objavio: Apparatus
Datum objave: 30.prosinac.2013 u 22:19
Pametniji popušta, stara balkanska izreka.

-------------
https://youtu.be/j__CmgyKwmc" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: Brico
Datum objave: 31.prosinac.2013 u 15:42
Otprilike je određen položaj zvučnika te su stavljeni šiljci. Velika pomoć bili su kotačići koji se rotiraju puni krug pa se grdosije vrlo lako pomiču. Rade Fokali neprestalno ...

Dakle, šiljci su odmarali u ove dvije kutije:
-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: Apparatus
Datum objave: 31.prosinac.2013 u 16:42
Ajde, Brico, samo dalje...
 


-------------
https://youtu.be/j__CmgyKwmc" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: Brico
Datum objave: 31.prosinac.2013 u 17:23
Moran ženi pomoć kolač radit. Ostalo je na čekanju.

-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: Apparatus
Datum objave: 31.prosinac.2013 u 17:51
E jes Hičkok...
 
 


-------------
https://youtu.be/j__CmgyKwmc" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: cdanijel
Datum objave: 31.prosinac.2013 u 21:39
Originalno postano od strane člana: Apparatus Apparatus napisao:

E jes Hičkok...
 

 


Vrlo je tanka granica između lakrdije i drame. Ovo više nema veze s Hičkokom (osim ukoliko se neka ptica nije uselila u njihovu kuću, ali u to iskreno sumnjam)...
;)Objavio: Brico
Datum objave: 01.siječanj.2014 u 17:53

-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: Apparatus
Datum objave: 01.siječanj.2014 u 20:24
Brico, si dobil i kurblu?

-------------
https://youtu.be/j__CmgyKwmc" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: Brico
Datum objave: 01.siječanj.2014 u 20:45
Božo je zagubio, bila u kutiji sa šiljcima 
Još jedna snimka iz Božićgrada, stoje uz Avalone:
-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: Apparatus
Datum objave: 01.siječanj.2014 u 21:19

Oko Focala se godinama lome koplja ko na krvavoj bojišnici u srednjem vijeku. Tipični love/hate sindrom. Neki ga kuju u zvijezde, a nekima izaziva probavne smetnje. Kako god, vrlo specifični zvučnjaci. Ultraturbohiperrezolutan britva zvuk. Osobno sam relativno dobro uspio čuti samo stare Mini Utopije. Ovo je zasigurno još puuuno bolje pa samim tim još više potencirano ono što Focal čini Focalom. Ne znam, možda bih se s vremenom uspio naviknuti, da slušam samo to. Nisam siguran. Ono što mene zanima, a nadam se da ću doživjeti i opis zvuka koliko si škrt na riječima, kako to šljaka s Krell FPB300cx i Mark Levinson No390S (iako znam da je još malo prerano, obzirom i na blagdane). Prvog poznajem u dušu jer ga imam, a od ML-a imam transport No37 i No360 DAC. Zato me baš zanima. Tvoja kombinacija preampa ne treba pa bi još samo bilo interesantno pripomenuti koje žičurine koristiš.

P.S. Nabavćemo kurblu od Ferguson traktora iz 1967.

-------------
https://youtu.be/j__CmgyKwmc" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: dan the man
Datum objave: 01.siječanj.2014 u 22:19
    Prekrasni zvučnici. Kao kakva umjetnina nasred sobe. Jesu li takvi Focali svirali na sajmu u Sheratonu 2012-e? Ako jesu, evo par redaka sa Audiopulsa s kojima bih se mogao složiti:

Firme BM i Dacco su izložile ovaj sustav: Focal Utopia Scala (21.800 EUR), ASI Grand mono-blokovi (64.000 EUR), ASI Preamp Reference (26.000 EUR), Bladelius Embla (5.800 EUR), Kimber Select 3038 zvučnički kabel, Kimber Select 1136 interkonekt te Kimber Palladian strujni kabeli. Alternativni izvor zvuka je bio i Thorens 320 s Benz Micro Glider.
Zvuk: od prve sekunde se čuje da je ovo jedan vrlo skup zvuk. Ovo je zvuk koji melje sve pred sobom. Najbolji zvuk klavira na sajmu. Najveći stage na sajmu. Čist, brz, živ i dinamičan zvuk. Bas je impresivan i gromoglasan (ne i iritantan kao kod ATC-a), iako ne i najdublji koji sam ikada čuo. Da li je ovo savršen zvuk? Naravno da nije. Imam dvije zamjerke:
a) volio bih da je visokotonsko područje jedan ili dva decibela tiše
b) volio bih čuti više humanosti i plemenitosti u ovom zvuku-------------
https://i.imgur.com/PlZNw71.jpg" rel="nofollow - Mjuza      
https://i.imgur.com/NXCdOtY.jpg" rel="nofollow - Mjuza 2


Objavio: Brico
Datum objave: 02.siječanj.2014 u 09:56

Zvučnici Focal Scala Utopia III zamijenili su GamuT M3 koji su stajali na stalku NorStone Design Stylum 2. Zvučnički kabeli su bili, onda a i sada, Sumić Audio Black Hole 4 duljine dva i po metra. Na kraju prema pojačalu terminirane su vilice, a na onome prema zvučnicima banane.

Gamuti M3 su nasljedili desetljeće i kusur vladavine Sonus Fabera (Concertino, Concerto, Grand piano, Cremona Auditor – sve originalne verzije), koji su godinama radili s Musical Fidelity A308cr preampom i MF A3.2cr power ampom.

No, prije nekoliko godina odlučio sam se prestati aktivno baviti glazbom, te sam tada počeo prodavati opremu (razglas – tri glave, dvadeset i nešto boxova, tri miksete i ostala potrebna oprema; bas pojačala – Mesa Boogie, MarkBass, EBS, Warwick, s gomilom bas boxova; bas gitare – sve šestaci, dva Ariesa  i jedan Joseph; razne klavijature; MIDI kontroleri, Roland MIDI pedalu za bas, jednooktavnu nožnu Roland pedalu i još gomilu toga) i na taj način počeo opet „ulagati“ u hi-fi (to je apropo onoga „ima se“).

Nakon strpljive potrage i nakon nekog vremena uspio sam uloviti Krella FPB-300CX, a prije toga i preamp McIntosh C-2300 te, naposljetku, CD pleyer Mark Levinson No. 390S.

Adekvatne zvučnike nisam pronalazio, a kako sam se bio „navikao“ na male zvučnike odlučio sam se tada privremeno za Gamute M3.

Promijenio sam i interkonekte, tako da sam dotadašnje Cardase (Neutral Reference i Hexlink Golden 5) zamijenio sa Sumićevim Audio Black Hole 12 XLR i 13 XLR. Strujni kabeli su PS Audio Lab II Cable s Furutech konektorima. Gramofon i pripadajuće kabele nisam još dirao, to ostavljam za kraj.

Ove Focale već duže vrijeme mjerkam, a udomljavanje se polako bližilo zbog dvije stvari – odluka da opet pređem na velike zvučnike te zbog strukture zvuka koja mi se jako sviđa. Jedina smetnja bila je žena koja mi nije prestala zvocati što sam napustio Sonuse...

Sam prijevoz zvučnika do odredišta bio je dosta kompliciran jer je ambalaža predimenzionirana, a Focali su i bez toga prilično teški – nekih 85 kg. Međutim kada se to savlada, četvero ljudi bez problema rukuje tim kartoniziranim ormarima. U kući ih se uspravi, odstrani zaštita i Focale jednostavno izgura vani (imaju vrlo zahvalne kotačiće, koji su dobrodošla pomoć pri postavljanju zvučnika). Piz of kejk.

U prvi mah, osobito oni koji su se navikli na zvučnike na stalcima, ostanu paf zbog gabarita boxa – ne toliko zbog visine već u prvome redu dubine i širine. A da izgledaju poput moderne skulpture, to priznaje i moja vječna družica. Dakle, lako ih se odgura do aproksimativnog mjesta na kojem će stajati.

Spajaju se vilicama ili bananama i nakon određenog broja dana (zapravo kada se na to odlučite) vade se dvije drvene kutije u kojima su šiljci. Zvučnik se nagne na jednu stranu - zavidaju se šiljci, nagne se na drugu stranu – zavidaju se šiljci. I to je to. Mehanika gotova.

Na stražnjem dijelu postoji mogućnost finog namještanja zvuka (pet opcija) ali to iz principa ne diram. Nakon definiranja položaja zvučnika počelo je slušanje glazbe. Zvuk je očekivano veliki i u prvi mah opušteni – to će primjetiti svatko tko je s malih kutija prešao na velike. Zvučnik se ne trudi dokazati da je tu kao što to moraju mali (kada kažem mali, mislim na zvučnike na stalcima), izvor zvuka jednostavno zauzima pola sobe. Proizvodi kvalitetnu zvučnu sliku i na malim pojačanjima (osjetljivost 92 dB), dok je na većim glasnoćama upravo maestralan. Focal je trostazni bas refleks zvučnik, jedinice su 27 cm (bas), 16,5 cm (srednji) i 27 mm (visoki); frekvencijski odziv je 28Hz – 40 kHz; nominalne impedancije 8 Ohma, koja može pasti na minimalnih 3.1 Ohma; podržava rad na snazi 40 – 500 W, iako sam ga pogonio i s manjom; te dimenzija 1247 x 393 x 670 mm

Nije mi problem tzv. analitičnost jer je tražim, dugo sam svirao i često čuo muljažu na bini i zvuk iz razglasa koji je što analitičniji to bolji. Muzikalnost iz razglasa se nije tražila. Bas registar mi je po volji – kada slušam, primjerice, kontrabas ja točno znam kako bi to trebalo zvučati u prirodi, a kako to zvuči kada ga se kroz razglas zamasti. Basa ima dovoljno, povezan je sa zemljom i, što mi je najvažnije, nema ga previše. Kažem, finim tuniranjem može ga se povećati ali to neću raditi.

Kada osobno ocjenjujem neki zvučnik zamolim da mi se pusti snimak u kojem svira bubanj. Nikada ne idem sa svojim CD-om jer me ne zanima kako zvuči neki CD (jer se time ocjenjuje zvučnik prema već određenom stavu kako bi trebao zvučati) nego kako svira zvučnik u globalu. I tada ne slušam toliko bas koliko činele – u zvučnoj slici, primjerice maloga jazz sastava, najteže se u prvi plan promaljaju fine činele. Bas je agresivan i plazi po podu (treba ga samo ukrotiti), srednji registar (klavir, gitara, mnogi puhački instrumenti i sl.) leti sredinom i, da bi zvučna slika bila korektna, mora doći u određenoj teksturi do slušatelja, a o visokima rijetko tko brine. A meni je najvažnije čuti kristalne ili jasne visoke – kod snimaka se čuje samo dio od cjelokupnog registra koji proizvede činela u stvarnosti, koja često zvuči kao obični pleh. Kako preferiram snimke živih nastupa činele su često skrivene u buci, zvučnom zidu. Da ne davim ...

Krellova centrala se poigrava s ovim kutijama dijelom i zbog toga što to one dozvoljavaju, a ML 390S primjereno hrani to dvoje. Koliko je važan izvor zvuka meni je pokazao prijelaz s Esoterica (prijašnjeg SACD playera) na ML. Tamo je sve bilo tehnički savršeno ali stegnuto, ispeglano, jednostavno predobro – dočim je ML to sve utoplio i značajno snizio bas registar. „Igra“ među komponentama (tu mislim i na kabele) daje zvučnu sliku koja vam se sviđa. Ili, pak, ne.

Ovdje, naravno, određenu ulogu igra i preamp, koji lampaškim prizvukom umanjuje neke nekorektnosti koje bi se mogle naći u zvučnoj slici. Ali, toliko je stopljen s ostatkom da ga više i ne primjećujem.

Zadovoljstvo pokazujem i time što ovo pišem, svjestan da postoje bolji, drugačiji, skuplji, ljepši, sexiji. Sada je vrijeme otkrivanja.

A onda na gramofon, kojega u ovoj kombinaciji još nisam upalio...-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: Gašo
Datum objave: 02.siječanj.2014 u 10:14
Ma svaka čast na pristupu.

Želim puno dobre uživancije.

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Siamandi
Datum objave: 02.siječanj.2014 u 10:50
 Brico vidi se da si ti poia vec dosta audio palente. (Tako se to radi dico) .
 Bravo majstore. 


-------------
AUTOBAHN bitte fair fahren


Objavio: Brico
Datum objave: 02.siječanj.2014 u 10:59
Naravno, odluka o značajnijem ulaganju u hifu donešena je tek kada su sva ostala materijalna pitanje bila riješena ...


-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: Apparatus
Datum objave: 02.siječanj.2014 u 13:45
Lijepo. Hvala na prenešenom iskustvu i opservacijama. Ako ti se da, probaj ML-a uštekat drito u Krellovinu (bez preampa) pa napiši kako to štrika. Tnx


-------------
https://youtu.be/j__CmgyKwmc" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: Gašo
Datum objave: 02.siječanj.2014 u 13:49
A kaj ti ne znaš kak šljaka?

Ili ipak sumljaš u AR?

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: White Face
Datum objave: 02.siječanj.2014 u 15:16
Mora da je pukla ljubav čim on to savjetuje.
Još do nedavno je pucao isključivim tvrdnjama, da nema dobre glazbe bez vrhunskog preampa.


-------------
Ponašamo se kao djeca u osvijetljenoj sobi, koja zatvore oči i kažu da se boje mraka.


Objavio: Kreator
Datum objave: 02.siječanj.2014 u 15:53
Originalno postano od strane člana: Apparatus Apparatus napisao:

<FONT size=2 face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif">Oko Focala se godinama lome koplja ko na krvavoj bojišnici u srednjem vijeku. Tipični love/hate sindrom. Neki ga kuju u zvijezde, a nekima izaziva probavne smetnje. Kako god, vrlo specifični zvučnjaci. Ultraturbohiperrezolutan britva zvuk. Osobno sam relativno dobro uspio čuti samo stare Mini Utopije. Ovo je zasigurno još puuuno bolje pa samim tim još više potencirano ono što Focal čini Focalom. Ne znam, možda bih se s vremenom uspio naviknuti, da slušam samo to. Nisam siguran. Ono što mene zanima, a nadam se da ću doživjeti i opis zvuka koliko si škrt na riječima, kako to šljaka s Krell FPB300cx i Mark Levinson No390S (iako znam da je još malo prerano, obzirom i na blagdane). Prvog poznajem u dušu jer ga imam, a od ML-a imam transport No37 i No360 DAC. Zato me baš zanima. Tvoja kombinacija preampa ne treba pa bi još samo bilo interesantno pripomenuti koje žičurine koristiš.


<FONT size=2 face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif">
<FONT size=2 face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif">P.S. Nabavćemo kurblu od Ferguson traktora iz 1967.a tek da si čuo focal micro utopie be
    

-------------
meridian G08,meridian g51,focal micro utopia be,audioquest niagara,crystal cable piccolo, nordost vishnu


Objavio: Apparatus
Datum objave: 02.siječanj.2014 u 15:54
Kaže Rej Čarls Stiviju Vonderu: si videl, onaj ludi Api se razočaral AR-om nakon 6 godina nepatvorene ljubavi. Odgovara Stivi: videl sam, kak ne bi videl, papak taj Api. Možete me uredno pisat vrit. Al to se podrazumijeva pa ne treba neprestano ponavljati.
 
Budući je Milevin sin No 390S, kojeg ima Brico, primarno namijenjen za direktni priguz u izlazni amp, jer navodno ima opaki varijabilni izlaz (poput većine Vadija, apropo), normalno je da istinskog audifila zanima kako i to radi.


-------------
https://youtu.be/j__CmgyKwmc" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: Apparatus
Datum objave: 02.siječanj.2014 u 15:58
Originalno postano od strane člana: Kreator Kreator napisao:

a tek da si čuo focal micro utopie be 
Čul sam, ali prve, bez be s tioxid tviterom. Ipak samo informativno i nedostatno.

-------------
https://youtu.be/j__CmgyKwmc" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: catalyst
Datum objave: 02.siječanj.2014 u 16:07
Kreator%   a tek da si čuo focal micro utopie be ....


Čuo sam i te i MINI utopije.Ove zadnje pojedu za doručak mikro.Bricine nisam slušao,mogu samo zamisliti....Imam osjećaj da je čovjek u permanentnoj nirvani

-------------
Nosce te ipsum


Objavio: White Face
Datum objave: 02.siječanj.2014 u 16:57
Ajde da je netko i sa Fokalima u nirvani.
Brico bez uvrede i podcjenjivanja, Utopia se je uvijek teško nosila sa konkurencijom u svojoj klasi i bilo bi vrlo interesantno ćuti neko novo mišljenje.
Svaki zvučnik visoke klase može se natjerati da radi vrhunski, samo je pitanje koliko tko ima živaca, volje i vremena.


-------------
Ponašamo se kao djeca u osvijetljenoj sobi, koja zatvore oči i kažu da se boje mraka.


Objavio: Brico
Datum objave: 02.siječanj.2014 u 21:08
Šapnula mi je žena kad je došla s posla: "Maco, ka' da su godinama ovdje".
Pa vi pivajte borbene.

-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: White Face
Datum objave: 02.siječanj.2014 u 21:15
   Imaš prav!

-------------
Ponašamo se kao djeca u osvijetljenoj sobi, koja zatvore oči i kažu da se boje mraka.


Objavio: catalyst
Datum objave: 02.siječanj.2014 u 21:24
Originalno postano od strane člana: Brico Brico napisao:

Šapnula mi je žena kad je došla s posla: "Maco, ka' da su godinama ovdje". Pa vi pivajte borbene.Ono maco mi se najviše sviđa-vrlo znakovito u puno pravaca,gore,dolje,lijevo desno
     

-------------
Nosce te ipsum


Objavio: dupli
Datum objave: 03.siječanj.2014 u 14:13
    Brico, gušt mi je kad je nekom gušt!

Ovaj tvoj sistem mi se čini kao puni pogodak za Focale. Odličn mi je Apparatusov opis Krelljiva....ne brigaj, to će Krellovina zgrabit za muda čeličnim stiskom u baršunastoj rukavici.....još kad vidim cevke u preampu

Imao Electre 1037Be (nije ista lig(nj)a, ali recimo da su prednosti i mane kuće podjednake u oba slučaja) i dugo kombinirao sa pojačalima. Uvijek im je odgovarala pokoja žarulja u jednadžbi, jedina kombinacija Focala i čiste tranđe koja me oduševila bio je Accuphase sa 1027Be kod Aque i već spomenuti Krell monoblokovi na Scala Utopia III.

Istina da sam nakon Electri krenuo u sasvim drugom smjeru, ali briljantnost Focalovih visokih (da da dečeci i to je moguće ;) i trodimenzionalnosti zvuka nisam zaboravio.

A što se tiče bolje polovice....mudra neka žena:
.....ostavi ih negdi da ih moš sljedeće godine vratit i uzet nešto drugo.....


Objavio: Yossarian
Datum objave: 03.siječanj.2014 u 15:39
Pročitao sam cijeli post, al nigdje ne vidim podatak u kojoj kvadraturi pjevaju zvijerke? Možda mi je promaklo...?

...vjerojatno dijelim mišiljenje svih prisutnih, al ovo bih svakako htio čuti


-------------
Borrow money from pessimists -they don't expect it back.Objavio: Brico
Datum objave: 03.siječanj.2014 u 16:39
Originalno postano od strane člana: Yossarian Yossarian napisao:

nigdje ne vidim podatak u kojoj kvadraturi pjevaju zvijerke? Možda mi je promaklo...?


Prostor prema kojemu su okrenuti je veličine malo više od 10 x 3,60 m s kuhinjom i velikim hodnikom sa strane.


-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: dupli
Datum objave: 03.siječanj.2014 u 21:44
Hmm koliko kužim Scale su na zidu 360, znači max 250 razmaka i vjerovatno tilt direkt u sweatspot iili malo na van. Od stražnjeg zida min 120? A slušač?


Objavio: vdem
Datum objave: 03.siječanj.2014 u 22:49
Originalno postano od strane člana: dupli dupli napisao:

... tilt direkt u sweatspot iili...


"sweatspot": mjesto na kojem se znojiš

-------------


Objavio: dupli
Datum objave: 03.siječanj.2014 u 22:57
E ovo neću editirat


Objavio: FANCY
Datum objave: 05.siječanj.2014 u 17:12
Što reći nego iskrene čestitke na prelijepim zvučnicima. Dobro si se okliznuo u 2014-u. :-)


Objavio: Kreator
Datum objave: 09.siječanj.2014 u 10:16
Originalno postano od strane člana: Brico Brico napisao:

Šapnula mi je žena kad je došla s posla: "Maco, ka' da su godinama ovdje". Pa vi pivajte borbene.


    i kako sad nakon par dana sve to zajedno svira? može li par utisaka

-------------
meridian G08,meridian g51,focal micro utopia be,audioquest niagara,crystal cable piccolo, nordost vishnu


Objavio: Brico
Datum objave: 09.siječanj.2014 u 18:04
Nije sve tako veselo u priči o Focalima. Da bi se otplatili morao je iz kuće otići moj dragi i prevrijedni Aries šestožičani bas bez pragova. Htjeli su ga Krešo iz Crvene jabuke i Marko iz Mostar Sevdah Reuniona. Prvi je došao Marko ...
Moj bivši bas:Nešto dođe, nešto ode, tako je to u životu.

MSR: http://youtu.be/4Sx3s3UX4hA - http://youtu.be/4Sx3s3UX4hA


-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: Apparatus
Datum objave: 09.siječanj.2014 u 19:17
Jbg Brico, tak je to. I ja sam se žrtvovao za svoje, bez brige. Krasna blanja. 6 žica, fretles, toga se ne laća onaj koji ne zna svirati. Instrument za majstore.

-------------
https://youtu.be/j__CmgyKwmc" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: Mane
Datum objave: 09.siječanj.2014 u 20:04
Ma ja bi na tome odsviro Fikretu pa kud puklo :D

-------------
Looks like a woman, can play the guitar though. Stevie Ray Vaughan


Objavio: Zundapp
Datum objave: 09.siječanj.2014 u 20:17
A sta ces Rista, izgleda da je bilo sudjeno, time to say goodbye - http://www.youtube.com/watch?v=CsmVnN3pzFI

-------------
Zed


Objavio: adrian
Datum objave: 09.siječanj.2014 u 20:27
Originalno postano od strane člana: Zundapp Zundapp napisao:

A sta ces Rista, izgleda da je bilo sudjeno, time to say goodbye - http://www.youtube.com/watch?v=CsmVnN3pzFI


Džaba što si od 2003.-će na forumu, kad ne znaš postaviti link.


-------------
“Sa znanjem raste i sumnja.” Goethe


Objavio: Apparatus
Datum objave: 09.siječanj.2014 u 20:36
Eh, da je samo to... Ne može istodobno hodati i žvakati.


-------------
https://youtu.be/j__CmgyKwmc" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: Zundapp
Datum objave: 09.siječanj.2014 u 20:40
    Ko`nezna?
Evo radim na http://www.youtube.com/watch?v=4N82TLB03Vk - OVOM , uskoro dolazi snimka zajednickog "koncerta",..nas dvojce.

P.S,..nadam se da je upalilo

-------------
Zed


Objavio: adrian
Datum objave: 09.siječanj.2014 u 20:42
Originalno postano od strane člana: Zundapp Zundapp napisao:

    Ko`nezna?
Evo radim na http://www.youtube.com/watch?v=4N82TLB03Vk - OVOM , uskoro dolazi snimka zajednickog "koncerta",..nas dvojce.

P.S,..nadam se da je upalilo


Ko? Ti i http://www.youtube.com/user/PFFan?feature=watch - Waruzjan Shahbazian ?

-------------
“Sa znanjem raste i sumnja.” Goethe


Objavio: Zundapp
Datum objave: 09.siječanj.2014 u 20:50
Je, je,..taj Sahbaz. Zgodan neki

-------------
Zed


Objavio: Kreator
Datum objave: 10.siječanj.2014 u 08:21
Originalno postano od strane člana: Brico Brico napisao:

Nije sve tako veselo u priči o Focalima. Da bi se otplatili morao je iz kuće otići moj dragi i prevrijedni Aries šestožičani bas bez pragova. Htjeli su ga Krešo iz Crvene jabuke i Marko iz Mostar Sevdah Reuniona. Prvi je došao Marko ...Moj bivši bas:Nešto dođe, nešto ode, tako je to u životu.MSR: http://youtu.be/4Sx3s3UX4hA - http://youtu.be/4Sx3s3UX4hA


ostaje li u kući preamp McIntosh C-2300

-------------
meridian G08,meridian g51,focal micro utopia be,audioquest niagara,crystal cable piccolo, nordost vishnu


Objavio: marantz65
Datum objave: 10.siječanj.2014 u 09:41
Jel to mozda http://www.robertoshop.hr/news_item.asp?catid=1&subID=9&NewsID=726 - ovaj ?


Objavio: Brico
Datum objave: 10.siječanj.2014 u 10:08
Originalno postano od strane člana: Kreator Kreator napisao:

ostaje li u kući preamp McIntosh C-2300
Mek ostaje, a onaj s pozlaćenim botunima je napravljen za bogate Ruse, inače je isti. Barem mislim.

-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: moog
Datum objave: 10.siječanj.2014 u 11:17
Opaaaaaa....Brico, gdje se sviralo prije?!? Sorry ako sam propustio podatak...

-------------
I'm a Blackstar ✴


Objavio: Brico
Datum objave: 17.kolovoz.2020 u 18:34
Iz čiste radoznalosti i uz zrnu dosade pročitah cijelu temu o Focal Scala Utopia III zvuljama. Nedostaju mi ... One fore o tome da su Sonusi manji, da će biti više mjesta i sl. bile su značajnije za vajf. Mene je jednostavno izija audio crv. I to je to. I fali mi Api. Malo. Ono, navikneš se da ga ima, pa se sad navikavaš da ga nema.
Eto. Baš mi fale. A onda bacim pogled na Sonuse ...

PMS. Vidim da ih je Božo brzo skućio. A kako i ne bi.


-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: Darco
Datum objave: 17.kolovoz.2020 u 19:59
Odlično štivo Brico..hvala na tome (nemam pojma kako mi je promakla.ova tema, a pročitah masu od 2005 pa do danas.

Steta sto nisi updejtao prije odlazak Focala u ovoj Božićnoj prici

-------------
Predstavnik neukih. Počnimo sa domaćim stvarima


Objavio: Ivi Skoj
Datum objave: 17.kolovoz.2020 u 21:15
Brico u senti menti modu.
Sve mu počelo faliti pomalo, čak i muževi tipa Appy.
Nemoj sad klonuti duhom, presudna su naredna dva tri tjedna.
haha


-------------
Moja žena ima odgovor na sva pitanja.


Objavio: dan the man
Datum objave: 18.kolovoz.2020 u 11:55
Baš bi bilo lijepo čuti malo komparacije ova dva vrhunska zvučnika od nekog tko je s njima malo dulje živio. Nema se često prilika pročitati takva iskustva. Čini mi se samo da Scala često mijenja dom dok Amati baš i ne viđam po oglasima. Ne mora ništa značiti, ali zbunjuje me ovaj Brico...

-------------
https://i.imgur.com/PlZNw71.jpg" rel="nofollow - Mjuza      
https://i.imgur.com/NXCdOtY.jpg" rel="nofollow - Mjuza 2


Objavio: Brico
Datum objave: 18.kolovoz.2020 u 16:57
Originalno postano od strane člana: dan the man dan the man napisao:

Ne mora ništa značiti, ali zbunjuje me ovaj Brico...
I meni je malo ... hm.


-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: Brico
Datum objave: 20.kolovoz.2020 u 20:35

Da opišem što stoji iza (ili ispred) zvučnika – bili oni Focal Scala Utopia III v1 ili Sonus Faber Amati Futura Serial No. 1108 – dakle što je front/end pogon.

Počet ću od dna – snagu daje Krell FPB-300CX Power Amp, dok je ispred njega zakačen  McIntosh C-2300 Pre Amp. Izvori zvuka su Kuzma Reference 2 s Kuzma 4Point ručkom i Benz Micro LP (MC fono zvučnicom) te jednakopravan Mark Levinson No. 390S CD Processor. Nekad je CD player bio spojen na dCS Debussy DAC, ali to sam u cijelosti napustio. Sada je na DAC spojen jedino HP laptop s mrežnim ZyXEL NAS-om.

Imate sliku? Imate.

U svakome slučaju Sumićevi zvučnički Black Hole 4 su dosta svjetliji ili britkiji od mekših, starih Cardas Audio Hexlink Series Golden Five. Je li nešto bolje ili samo različito ne mogu ocjeniti, ali izabrao sam Sumića i ne mislim ga za sada mijenjati.

Focali se ugrubo sastoji od tri odvojena kabineta (bas, srednji i visoki) a Sonusi od jednog kabineta s dva basa, srednjim i visokim. Sve tehničke karakteristike bezbroj puta su ispisane na interpletu, tako da ih jednostavno ne želim ponavljati. Focali su prilično masivniji (na svoj način lijepi) zvučnici, dok Sonuse u tome segmentu ne treba hvaliti. Focali bijelo crni, Sonusi crni.

Focali su analitični, kaže većina. Je li to dobro ili loše, pojma nemam. U svakome slučaju ja to volim. Ali što su onda Sonusi? Aha, muzikalni. Ali u nekim slučajevima čuo sam kod njih ono što kod Focala sigurno nisam, dakle zvučni valovi su bili još više separirani od onih analitičnih.

Znate, mene ne zanima kako se neki zvučnik karakterizira već kako u mojoj sobi zvuči. A soba kao jedan od najbitnijih elemenata u stvaranju zvuka (dakle, prostor u kojem zvučni valovi dolaze do vas, način kako dolaze, na koje refleksije i prepreke nailazi ...) stvarna je blenda i svaka je različita. Uopće se ne trudim nešto poboljšati ili usavršiti u prostoru za slušanje. Primjerice maknuo sam i tapet jer ne želim da mi bas stvara podloga na podu već sami zvučnik. I tako dalje. Usredotočen sam na glazbu i na kvalitetnu reprodukciju.

Rekao sam već da se moja „fonoteka“ svakim danom smanjuje. Ploče, a naročito digitalni zapisi. Neki su toliko loši da ih ne želim slušati. Jer, kao što kažu, što je sistem kvalitetniji to su loši snimci još lošiji. Sjećam se da sam kao mulac, imavši priliku boraviti u studiju, gledao kako rade snimatelji. Kada su snimljeno odslušali na svim sistemima, zadnja ocjena je bila slušanje na malome tranzistoru. Ako bi to prošlo bilo je sve u redu. Tada sam ili u to vrijeme nabavio 15“ Tanoye s kutijom k'o nekadašnje šivaće mašine. Znate kako sam ih slušao u svojoj sobi? Tako da sam ih nagario i onda otišao u dvor (živio sam na trećem katu), sjeo na zidić i slušao, pretežno Zeppeline. Mogu mislit što su susjedi mislili o meni. Lud čovik. Bidan mali ...

Sonusi isporučuju više basa, s time što Focali mogu šteliti tri pozicije za bas područje, ovisno o prostoru. Nikad kod njih nisam umjetno pojačavao bas range jer sam kvalitetu snimke ocjenjivao prema zvuku činela. Ako su činele bile dobro snimljene i bas je, budite uvjereni. Ono što moderna tehnologija isporučuje kao bas range, primjerice kontrabas, ne postoji u prirodi. Zatim, vrlo je bitna moda u snimateljskom miljeu – pa svi znate da je sedamdesetih kontrabas zvučao pling-pling. Nisu se kontrabasi promijenili već snimatelji ili politika snimanja.

Nakon sobe odlučni moment je kvaliteta snimke i (post)produkcije. Zato volim jazz i klasiku, tamo se čuda rade i s jednim mikrofonom. Previše tehnologije u procesu snimanja dovodi do veće mogućnosti za lošu snimku. Ipak, moram naglasiti da glazbu stvaraju glazbenici a ne tehničari u studiju (bez uvrede nikome). Snimatelji i ostalo osoblje moraju dobro čuti što se snima i onda to zabilježiti na medij. Ali da ne pilim.

Vjerojatno nisam ispunio očekivanja, jer nemam volje tehnički opisivati sprave koje proizvode zvuk. Zvuk Focala i zvuk Sonusa – ipak prednost dajem Sonusima jer su Focali u mojoj sobi bili kao slon u staklariji, preveliki ali vrhunski i nisu oni krivi što su se našli u neprijateljskom okružju. Sonusi puno precizniji u srednjotonskom spektru, traže manju snagu da bi proradili. Focalov veći bas traži više energije da  proradi. Poznata je stvar kod basista – veći broj manjih zvučnika daje kvalitetniji, pokretljiviji i veći bas od jednog velikog zvučnika. Jbga, za razliku od takva uvriježena mišljenja ja sam koristio 18“ i namjeravao kupiti 22“ zvučnik. Od toga me spriječila jedino kičma pa sam na kraju uzeo pojačalo s dva 5“ zvučnika. Tako su Sonusova dva basa ipak efektniji i ima ih „više“.

Da mogu zadržao bih oba zvučnika. Al' ne mogu.

-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: Ivi Skoj
Datum objave: 20.kolovoz.2020 u 22:35
Evo kako to naš muzikalni Brico lijepo sroči, ko da vidimo sliku u boji.
Daklem kako si napisao ovako divan text vidim da si propustio nba Miami Indiana jer je odokativno u isto vrijeme.
Nisi ništa bitno propustio Miami poveo sa dva nula u pleju, tako da ne mislim da bu Indiana nešto bitno preokrenula.
smijeh

Ako se ikada ponovo zaželiš Focala, imam malo manje, ali otprilike je isti znak na njima.
Malo se teže namještaju bas trapovi, no to ide uz bavljenje ovim hobijem.


-------------
Moja žena ima odgovor na sva pitanja.


Objavio: Darco
Datum objave: 20.kolovoz.2020 u 22:41
Originalno postano od strane člana: Brico Brico napisao:

Znate kako sam ih slušao u svojoj sobi? Tako da sam ih nagario i onda otišao u dvor (živio sam na trećem katu), sjeo na zidić i slušao, pretežno Zeppeline. Mogu mislit što su susjedi mislili o meni. Lud čovik. Bidan mali ....

Kad/kako/zašto si prestao sa ovom tehnikom slušanja?obrva
haha


-------------
Predstavnik neukih. Počnimo sa domaćim stvarima


Objavio: dan the man
Datum objave: 20.kolovoz.2020 u 23:10
Originalno postano od strane člana: Brico Brico napisao:

 Zvuk Focala i zvuk Sonusa – ipak prednost dajem Sonusima jer su Focali u mojoj sobi bili kao slon u staklariji, preveliki ali vrhunski i nisu oni krivi što su se našli u neprijateljskom okružju. Sonusi puno precizniji u srednjotonskom spektru, traže manju snagu da bi proradili. Focalov veći bas traži više energije da  proradi. Poznata je stvar kod basista – veći broj manjih zvučnika daje kvalitetniji, pokretljiviji i veći bas od jednog velikog zvučnika. Jbga, za razliku od takva uvriježena mišljenja ja sam koristio 18“ i namjeravao kupiti 22“ zvučnik. Od toga me spriječila jedino kičma pa sam na kraju uzeo pojačalo s dva 5“ zvučnika. Tako su Sonusova dva basa ipak efektniji i ima ih „više“.

Da mogu zadržao bih oba zvučnika. Al' ne mogu.

Dakle, razum je prevladao u ovom slučaju. Ipak su, kako kažeš, Focalu  bila podrezana krila,  Sonusi su sjeli bolje u prostor i na kraju najvažnije - daju više glazbe. U nekoj drugoj sobi tko zna...


Objavio: Zundapp
Datum objave: 21.kolovoz.2020 u 00:14
Ove Focal Scala Utopia nisam imao prilike cuti, ali da budem iskren, ja se nikad nisam nasao sa Focalom ili prije sa JM Labom. Meni ti zvucnici nikad nisu uspjevali pogoditi boju zvuka instrumenta.

-------------
Zed


Objavio: jazzdil
Datum objave: 21.kolovoz.2020 u 10:01
Lijepo je pročitati osobni doživljaj dva vrhunska zvučnika, u toj klasi ionako je sve stvar osobne preferencije, a kolko sam pohvatao, Brico je muzičar i stoga vrlo dobro zna kako glazba treba zvučati...

Sonusi su moguće manje izbirljivi glede amplifikacije, iako ove velike Utopie nisam slušal, generalno Utopiama treba cijevno pojačalo ili ono u A klasi da bi to bilo to, a za ove velike kištre treba i puno snage, a puno cijevnih wata ili onih u A klasi košta puno puno novaca.

A glede kablova, meni svojedobno na micro utopije vrhunski sreberni Sumicev kabel (ne sjećam se koji, tada njegov referentni model) nije sjeo baš najbolje, pa je zamjenjen sa Magnan Signature.-------------
Micro Utopia Be


Objavio: Brico
Datum objave: 21.kolovoz.2020 u 12:21
Taman dođoh iz Rogoznice pa prolistah reakcije ...
@ Ivi Škoj Kao i uvijek lucidno u sridu. Ako se zaželim Focala javim se.
@ Darco Prestao sam slušati sa zidića prvo kada mi je mater dala trisku uz neke riječi koje nisu prikladne za javni auditorij i drugo kada mi je ćaća bezuspješno pokušavao slomit talijansku longplejku njemu beskrajno dosadnoga i iritantnoga Leonarda Cohena pa je na kraju umjesto nje frknija gramofon kroz prozor. Ne mogu se sjetit je li ploča još bila na gramofonu. Naravno, ja sam plačući i ridajući otrčao materi koja je odmah odobrila trošak nabave novoga gramofona na ćaćin račun.Tako sam ujedno jednim korakom preskočio nekoliko klasa gramofona.
@Dan d men Ja se borio za sobu, uzeo kredite, dici kupio stanove, ali jok - ni makac od nas. Ovako me mogu za*ebavat dok se ne preselim na neko sretnije mjesto. Još je draga moja ženica rekla da kada dica odu (a božemiprosti valjda neće nikad!) da će ona njihovu sobu pretvorit u ormar. Naravno da sam odmah uložio službeni prigovor, ali pravorijek ni do danas nisam doznao.
@ Zundapp Ja sam s Focalima živio u mirnom suživotu ...
@ jazzdil S naznakom BIVŠI muzičar ... Što se kabela tiče, bila je velika borba između Sumića i Cardasa ali eto nekako je prevagnuo Sumić. I uopće ne mora značit da sam bio u pravu. Kada naiđem na nešto dobro nikad ne znaš.
Moja pravna sudružica sa svojim štrigunskim pogledom upravo zna kada se, osim u nju, zaljubim u neku drugu. Kada me je vidjela kako kod Bože sneno gledam u Sonus Faber Lulliume odmah je znala i odrješito rekla: Ni u snu. Kada sam taj isti pogled uputio crvenim Gaurnerijima šutila je... Sad znate njen ukus. I uzeo bi Gaurnerije da mi Božo nije odmotao Amatije. Sve stoji, ali ovi su bolji.


-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: maltus
Datum objave: 21.kolovoz.2020 u 13:15
Sve OK.
A jesi slusao kod sebe koji master-tape? Ako jesi, daj inpresije.


-------------
Samo glazbu slusam :)


Objavio: dan the man
Datum objave: 21.kolovoz.2020 u 13:44
Vječita borba audiofila i ukućana za svaki pedalj teritorija. Moji su još mali, jedan ima 5.5g, a drugi tek 43 dana...ali vidim gdje to pomalo vodi. Već mi sad stariji stvara playliste na deezeru i kritizira odabir muzike. Novi, lijepi, veliki, dnevni boravak, kolko tolko podređen hifiju, ali trenutno prepun igračaka i baby opreme... jedino se akustika zbog toga malo popravila. A dječja soba samo za kaznu.

-------------
https://i.imgur.com/PlZNw71.jpg" rel="nofollow - Mjuza      
https://i.imgur.com/NXCdOtY.jpg" rel="nofollow - Mjuza 2Ispiši stranicu | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net