Ispiši stranicu | Close Window

Deklarirana snaga pojačala

Web: Audiofil - feel the sound -
Kategorija: Hi-Fi
Ime foruma: Audio komponente
Opis foruma: Problemi, pitanja, preporuke ...
URL: Http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=14762
Datum ispisa: 12.prosinac.2018 u 15:56
Verzija Softwarea: Web Wiz Forums 11.10 - http://www.webwizforums.com


Tema: Deklarirana snaga pojačala
Objavio: TomC
Tema:: Deklarirana snaga pojačala
Datum objave: 09.studeni.2017 u 15:54
Eto jedno početničko pitanje...koje me još uvijek intrigira. Naime vidim da neki proizvođači deklariraju snagu na 4 ohma, a neki na 8, neki na 6 a neki na svim. Isto tako vidim da je taj omjer ponekad 2:1,5:1, ali često i nije. Zanima me da li su to rezultati koji se baziraju na mjerenjima pa iz tog razloga variraju, ili se računaju ili koji je već treći način. 
Znam da mnogi misle da te brojke same po sebi i namju smisla dok se pojačalo ne čuje, ali sam zaista znatiželjan razumijeti pozadinu....i kada vidim deklariranih 40W na 4ohma da imam neku grubu sliku da li je to cca 20 na 8, ili nešto više....

P.S: Tražeći po forumu nisam pronašao neka obrazloženja na tu temu... 


-------------
All those moments will be lost in time like tears in rain...Odgovori:
Objavio: icon
Datum objave: 10.studeni.2017 u 11:02
Pitanje je vrlo kompleksno što se nebi dalo zaključiti onako na prvu.
Evo da pokušam, od početka.
Prvo što treba skontati kada se ide u nabavku i gleda specifikacije je da će pojačalo raditi u sprezi sa određenim zvučnikom u određenom prostoru.
Zvučnik kao takav je jedna vrlo zahtjevna komponenta u smislu da električnu energiju signala pretvara u akustičnu , bla bla, da ne idem u detalje, ali činjenica je da to obavlja vrlo neefikasno, odnosno ima dosta gubitaka u tom transferu.

Dalje je važno za naglasiti da se zvučnici deklariraju u određene vrijednosti impedancije, 4,6,8ohma, ali je jako važno za napomenuti da je impedanca za razliku od otpora dinamički element koji se mjenja ovisno o frekvenciji tako da nije rijetkost da zvučnik deklarirane impedance 8ohma ima u određenim uvjetima impedancu manju i od 2ohma što je izuzetno veliko opterećenje za pojačalo snage koje u tom trenutku mora biti u mogućnosti isporučiti 4x veću izlaznu snagu nego što je uobičajeno. Treba napomenuti isto tako da je to pik, odnosno taj trenutak nije uobičajeno opterećenje nego se dešava u nekom kratkom intervalu.
Zašto ovo spominjem, čisto da se povežu elementi koji su potrebni da bi shvatili deklarirane podatke koji ovise o konstrukciji pojačala i njenu sposobnost da se nosi sa ovakvim izazovima. To nije sveto pismo i dosta često je samo indikativni pokazatelj, ali je nužno za komparaciju (ako su navedeni podaci koje proizvođač navodi točni) pojačala prilikom odabira istog upravo vezano uz spregu sa zvučnicima i dobivanje tražene/željene akustične snage u definiranom prostoru, slušaonici.

Konkretno, u praksi se to ispoljava tako da neka pojačala konstrukcijski imaju dovoljnu količinu energije da u tim kritičnim trenucima isporuče dovoljnu količinu energije dok druga , neću reći lošija, nego drugačije konstrukcijski složena u takvim situacijama imaju manju količinu rezervne energije i manje su pogodna za takva naprezanja. Zato je jako bitno shvatiti tu spregu osjetljivosti zvučnika, prostorije i željenog akustičnog tlaka u prostoriji i tu nastaju varijacije gdje se kombiniraju vrlo osjetljivi zvučnici sa pojačalima manjih snaga, i obrnuto, npr. lampaško pojačalo od par W i zvučnici sa preko 95dB osjetljivosti i male snage u malim prostorima, kako je recimo trend u Japanu. S druge strane bare u americi je situacija pomalo drugačija, ogromne prostorije drvena konstrukcija zahtjeva od zvučnika znatno veću dinamiku i snagu te ih nerijetko tjeraju sa zvjerima od pojačala koja su stabilna praktično od DC ranga i isporučuju ogromnu količinu snage. To su redovito zvijeri od 80+kg sa ogromnim transformatorima i enormnom količinom pohranjene energije u kondezatorima napajačkog djela pojačala.
S treće strane kod nas u europi su i sobe drugačije, rijetko su u pitanju baš slušaonice i sama konstrukcija i veličina je skromnija te su za nas prihvatljivija i manje snažna pojačala.

Suma sumarum, podatak o snazi pojačala na određenoj impedanci zvučnika je okvirni podatak koji kupcu govori nazivnu snagu pojačala koju ono može isporučiti u određenim uvjetima. Važno za napomenuti je da taj podatak ovisi od proizvođača do proizvođača i nije nužno mjerilo rada pojačala jer ovisi u kakvim uvjetima je to mjerenje izvršeno, na kojim frekvencijama je mjereno i dali je prikazana snaga, ajmo reći radna ili trenutna u jednom određenom djelu mjerenja.
Naravno da proizvođač koji drži do sebe neće prikazivati "frizirane" podatke i da će deklarirana snaga zbilja biti adekvatna da kontrolira većinu prosječnih zvučnika na tržištu u okviru deklariranih vrijednosti.
A na kupcu je da kada kupuje pojačalo definira kakve zvučnike će goniti i u kakvom prostoru, i na kojim glasnoćama, pa onda shodno tome ide u potragu za adekvatnim pojačalom koje je u mogućnosti ispuniti tražene zahtjeve.


Objavio: Gašo
Datum objave: 10.studeni.2017 u 12:04
Odgovor na ovo jednostavno i legitimno pitanje je prilicno kompleksan ako se zeli temeljito obrazloženje. U biti stvar je jednostavna ali ima više layera oko te priće od kojih svaki utjece na drugi.

I sam vrsim takva mjerenja pa cu pokušat napisat nešto s glavom i repom kad ulovim malo vremena na poslu.

Za pocetak jedan hint.  Sama snaga ne govori puno zvucnoj o kvaliteti pojacala jer postoji više načina kako je moguce dobiti mjerno stabilno pojačalo, odnosno ono koje održava snagu, izoblicenja tralala (napon x struja) na raznolikim teretima.
Neka to rade nativnom kvalitetom, druga pokušajima korekcija vlastitih mana.
Objavio: parabolis
Datum objave: 10.studeni.2017 u 13:29
za mene interesantna tema, jedva cekam nastavak, pogotovo me interesuje objasnjenje damping faktora (ja licno znam sta je -zvucnik je ujedno i generator, ali ako moze malo objasnjenje od cega zavisi, tj kako neke mrge od ricivera imaju 2x100w snage, dumping factor je na pr 50, pa malo objasnjenje zasto / kako / zbog cega, da li je to sprega veliki napojni trafo + velika kapacitvnost ili)......da

-------------
Grundig cd 35,Philips cd104,Sugden A48 III, Meridian 562V, Quad 405/2 / preamp Attila audio sa ecc83 lampama, Kef 103.4


Objavio: icon
Datum objave: 10.studeni.2017 u 14:40
Kao što je već napisano, ovo je vrlo kompleksna tema.
U zvučničkim sustavima, vrijednost faktora prigušenja između zvučnika i pojačala opisuje sposobnost pojačala da kontrolira neželjeno kretanje membrane zvučnika u blizini rezonantne frekvencije zvučnika.

Što bi to trebalo značiti?

Totalno u grubo:
Membrane zvučnika imaju masu, a njihov ovijes ima određenu krutost. Zajedno, oni čine rezonantni sustav pojedinog drivera. No, zavojnica drivera je ujedno i generator napona/struje, budući da je pričvršćena na konus membrane, ima kao svojevrsnu protusilu ovijes i centrator koji djeluju kao suspenzija, a zavojnica se nalazi unutar magnetnog polja.
Svaki pokret koji zavojnica napravi generirat će napon/struju koju će vidjeti/osjetiti pojačalo kao u neku ruku "kontra" ili povratnog napona. Taj napon je manji od onoga što je pojačalo poslalo u zvučnik, ali postoji, i unosi u sustav zamjetne promjene koje pojačalo mora kompezirati.

Visoki faktor prigušenja (koji zahtjeva nisku izlaznu impedanciju na izlazu pojačala) vrlo brzo upija neželjeno gibanje membrane izazvane mehaničkom rezonancijom zvučnika, djelujući kao svojevrsna "kočnica". On ujedno ukazuje da će pojačalo imati veću kontrolu nad kretanjem membrane zvučnika, posebno u području blizu rezonantne frekvencije mehaničke rezonancije drivera.
Obično (iako ne i univerzalno) je mišljenje da je pojačana kontrola pokreta zavojnice i membrane poželjna, jer pridonosi kvalitetnijem istitravanju membrane i tako kvalitetnijem zvuku općenito.

Međutim, faktor prigušenja na bilo kojoj određenoj frekvenciji će varirati, budući da su zavojnice drivera imaju varijabilnu impedancu čije vrijednosti se razlikuju ovisno o frekvenciji. Osim toga, električna svojstva svake zavojnice promijenit će se s temperaturom, visoke razine snage će povećati temperaturu zavojnice, a time i njen induktivitet. Što sve kada se sagleda sa strane pojačala predstavlja poprilično veliki izazov dizajnerima pojačala da bi složili sustav koji će pravodobno i korektno reagirati na ovakve podražaje.
Tu se po meni kriju velike razlike između određenih konstrukcija pojačala, a vjerujem da će Gašo se i toga dotaknuti u svom postu pa neću spojlati previše.


Objavio: tatamata
Datum objave: 10.studeni.2017 u 15:22
Puni bi pomoglo i da netko na primjeru diferencije deklariranih snaga dva pojačala od kojih
 
prvo ima :150Wna8Ohma - 250Wna4Ohma

i drugog koji deklarira: 150Wna8Ohma - 300Wna4Ohma i 600Wna2Ohma

objasni ukratko  što je iz tih te deklaracija moguće očitati.


-------------
prava hifa svijetli u mraku.


Objavio: icon
Datum objave: 10.studeni.2017 u 15:45
još jedno super pitanje.
mislim da bi trebalo reći da je "deklarirana snaga" pojačala u biti svojevrsna RMS snaga.
To nam govori da je tako definirana snaga ona snaga koju pojačalo može kontinuirano isporučivati u dužem vremenskom periodu, ili bi to tako barem trebalo bili, ali na žalost nije.
Tako se može desiti da zbog svog ustroja određeno pjačalo sa deklariranih 125 W može imati sposobnost proizvesti 90 W RMS dok drugo pojačalo sa deklariranih 150W može isporučiti samo 75W RMS kvalitetnog signala sa istim omjerom signal/šum i istom razinom izobličenja unutar nekih prihvatljivih granica.

Naravno da će konstruktori ovog drugog pojačala naglasiti prvu cifru i vješto zamaskirati ovaj drugi podatak jer im nije u interesu / ne žele u toj klasi imati proizvod koji zadovoljava uvjete kakve zadovoljava ovaj prvi, dok će u nekom drugom slučaju ovi prvi svoju veću cijenu opravdati upravo time da je njihovo pojačalo u stanju isporučiti veću radnu snagu nego neki drugi konkurentni uređaj.

Sve se svodi na konstrukciju ili da budem precizniji na omjer uloženog / dobivenog sa konstrukcijske strane i vrlo je podložno manipulacijama sa strane proizvođača koji namjerno ističu određene podatke koji im više odgovaraju. Tako je oduvijek bilo i na žalost uvijek će i biti i to je nešto s čim se teško boriti iz perspektive prosječnok korisnika jer nema pravila.


Objavio: VU metar
Datum objave: 10.studeni.2017 u 17:47
Pogledajmo sledjeći primjer:

http://www.accuphase.com/model/p-4200.html" rel="nofollow - Accuphase P-4200 , snagaš, 90W na 8 oma,
http://www.accuphase.com/model/e-470.html" rel="nofollow - Accuphase E-470 , integralac, 180W na 8 oma

Cijena ista. Koji je "jači" amp? Koji bi bio bolji izbor za tromije zvučnike? Proizvođač je isti pa računam da deklarira prema istim standardima. U čemu je štos?


-------------
Čak i ako nisam u pravu - ja nisam u krivu...


Objavio: Gašo
Datum objave: 10.studeni.2017 u 17:57
Ajmo malo stat, hrpa pitanja i komercijalnih primjera nece pomoci razjasnjavanju.

Htio bi razjasniti te stvari, samo me strah da ne potrosim vrijeme uzalud, mislim to ce ionako otici u formuska bespuća vrlo brzo.


Objavio: olif
Datum objave: 10.studeni.2017 u 18:20
Ne bu......
Naslov teme je dobro postavljen i valjda bu lako dohvatljiv tražilicom.

Imam i ja par pitanja ( definirana snaga izlaznog pojačivačkog dijela i shodno/adekvatno tome predimentioniranost napajačkog sklopa, iznošenje snage ovisno o klasama pojačala: A, AB,D, clipping, ovisno o ustrojima pojačala..itd..).

No, prvo nek znalci kažu osnove...


Objavio: jerga
Datum objave: 10.studeni.2017 u 18:44
Sve mi se čini da je otvorena Pandorina kutija
Ali neka, možda nekome bude od koristi.


Objavio: DeCe3
Datum objave: 10.studeni.2017 u 20:01
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

...Sama snaga ne govori puno zvucnoj o kvaliteti pojacala...

Naravno, TOPOLOGIJA je jedina ta koja SVIRA a već odavno su mi se zgadila "jaka" pojačala! Kroz više primjera i dugi niz godina, uvjerio sam se bezbroj puta u sonične superiornosti "slabih" pojačala (npr. u rasponu snaga od 5 - 30W) u odnosu na neke izvikane i "brand-irane" snagatore...
Svakako da se u ovom slučaju podrazumijeva fizikalna sinergija pojačala i zvučnika po pitanju elementa snaga/osjetljivost...o karakteru zvuka svakog posebno....drugi par cipela...
Eh, da...što već i mala djeca znaju...mrski kondenzatori su (i generalno) najosjetljiviji i najbitniji elementi u pojačalu i koji najviše utječu na zvuk.
Odlična topologija s uvjetno rečeno, "lošijim dijelovima", može zvučati puno bolje od loše topologije s vrhunskim dijelovima....
Objavio: Edison
Datum objave: 10.studeni.2017 u 22:44
Originalno postano od strane člana: tatamata tatamata napisao:

Puni bi pomoglo i da netko na primjeru diferencije deklariranih snaga dva pojačala od kojih
 
prvo ima :150Wna8Ohma - 250Wna4Ohma

i drugog koji deklarira: 150Wna8Ohma - 300Wna4Ohma i 600Wna2Ohma

objasni ukratko  što je iz tih te deklaracija moguće očitati.


Vec je dosta njih reklo da je tema prilicno slozena, no ovo gore je bit svega. Necu sad o nacinu kako je to izmjereno, na koje vrijeme, na koliko kanala istovremeno itd... Recimo da imamo gornja mjerenja i da su dobivena na isti ili uz jako slican postupak mjerenja.

Ukratko, "prvo ima :150Wna8Ohma - 250Wna4Ohma" i to nam govori da je to danasnje kvalitetno pojacalo, prosjecnih do vrlo dobrih karakteristika. Cijena proizvodnje i cijena na trzistu je, hajmo reci, ekonomicna, stogod to znacilo.

"Drugog koji deklarira: 150Wna8Ohma - 300Wna4Ohma i 600Wna2Ohma" govori nam da se radi o jako kvalitetnom pojacalu kod kojeg se nije islo na kompromise, i koje ce i u proizvodnji i na trzistu biti jako visoke cijene. Sve se ovo odnosi na snagu pojacala i konstrukciju, tj. kako je napravljeno. Ne govorimo o kvaliteti zvuka, jer to ovdje nije tema.

Malo detaljnije objasnjenje: pojacala se proracunavaju za odredjenu snagu i odredjeno opterecenje. Opterecenje je obicno 8 Ohma, ali u praksi imamo zvucnike koju su 4 Ohma, a neki znaju na pojedinim frekvencijama padati s impedancijom i ispod 2 Ohma. 8 Ohma je danas nekakvo podrazumjevano opterecenje, mada vecina zvucnika od 8 ohma ima prosjecnu impedanciju od 6 ili cak i 5 Ohma. Kod 4 Ohmskih zvucnika prosjecna impedancija je oko 3 Ohma, govorim uopceno jer zaista ima svakakvih situacija.

OK, idemo izracunati pojacalo od 150W na 8 ohma. Za takvo je potreban napon od X Volti i struja od Y Ampera (nije tesko izracunati, ali da sad ne bunimo s brojkama). Znaci odredili smo napon napajanja i struju koju mora dati napajanje. Time znamo i napon na sekundarima trafoa za napajanje (on je nesto manji od napona X jer kod ispravljanja napona i "peglanja" kondenzatorima napon poraste 20 do 30%). Posto taj porast ne mozemo dobiti "iz zraka" ili besplatno, potrebno je pojacati struju koju moze isporuciti sekundar trafoa za oko 80% (jer ima jos nekih gubitaka). S takvim transformatorom mozemo iz napajanja dobiti napon od X Volti i struju od Y Ampera. Nakon transformatora idu ispravljacke diode koje moraju biti predvidjene za visi napon i dosta vecu struju od X i Y. Srecom te diode i mostovi nisu skupi pa ne utjecu skoro nista na ukupnu cijenu pojacala. Nakon dioda idu kondenzatori, koji moraju lijepo poravnati napon koji izgleda poput zubaca pile. Kondenzatori trebaju biti za napon od barem 1,5X i prilicno velikog kapaciteta kako bi mogli isporuciti napon bez valovitosti (zubaca) koji bi se cuo kao brum, u nasoj mrezi od 100 Hz. Brum nije lijepo cuti pa kondenzatori moraju imati veliki kapacitet. A takvi su skupi. Pojacalo se grije, a uobicajeni kondenzatori su za radne temperature do 85°C. Naravno da ne rade na toj temperaturi, ali u pojacalu zna biti prilicno vruce pa kondenzatori ne traju dugo. Bolje je staviti one za 105°C, ali ti su puno skuplji. A ti ispravljacki kondenzatori trebaju biti i kvalitetni, od poznatih proizvodjaca, a ti su tek skupi...

Jos nesto, jako je bitno shvatiti da je napajanje dio pojacala, vrlo bitan dio, i taj dio i te kako svira i mi to dobro cujemo. Danas su pojacala uglavnom dobra i konstrukcije su prilicno kvalitetne, a u principu pojacalo svira kako mu svira napajanje i pretpojacalo. Tu su najvece razlike.

Vidimo da je napajanje jako bitan, prakticno kljucni dio pojacala. I vrlo skup, jer je najcesce skuplji od samog pojacala. A ako zelimo kavlitetu, cijena samo raste. Necu sad ici na reguliranje napona i zastitne sklopove koje dobra napajanja imaju, cisto da pojednostavim sliku prosjecnom korisniku.

Pojacalo ima svoje sklopove, ulazni, pogonski, izlazni, zastitne sklopove, povratnu vezu... A ovdje nas zanima izlazni dio gdje su izlazni tranzistori. Kroz njih prolazi vecina struje iz napajanja. Da bi oni to izdrzali pri postojecem naponu napajanja, treba ih vise. Uzmimo klasicno pojacalo push-pull (skraceno PP) AB-klase, takva su najcesca, a single ended (skraceno SE) pojacalo od 150W bi bilo pravi monstrum sto se velicine i grijanja tice (A-klasa). Kod ovakvih PP pojacala izlazni tranzistori rade u parovima. Kod pojacala do nekih 60W dovoljan je jedan par, a kod jacih ide vise parova (zna se to mjeriti i u desetcima). Izlazni tranzistori su skupi i bilo bi jako dobro kad bi bili upareni (sto slicnijih karakteristika). Izlazne tranzistore treba i ohladiti jer vecina onog sto se povuce iz napajanja pretvara se u toplinu. Hladnjaci su veliki, teski i... skupi. So jace pojacalo to veci hladnjaci. Oni trebaju negdje biti smjesteni pa rastu i dimenzije kucista.

I dosli smo do toga da nam prakticno cijenu pojacala najvise odredjuju transformator(i), kondenzatori u napajanju, izlazni tranzistori i hladnjaci. I ono preostalo kosta, ali manje i to i tako mora imati svako pojacalo.

I recimo da imamo pojacalo koje je dobro proracunato i dimezionirano da moze dati trajnu snagu od 150W na 8 ohma. Dobro konstruiran uredjaj bi trebao prelaskom npr. s impedancije od 8 Ohma na 4 Ohma dati dvostruku snagu. Znaci na 4 Ohma bi prema formuli trebalo dati 300W. OK, napon napajanja nam je X i on je definiran kako bi mogli dobiti 150W na 8 Ohma. Toliko visok napon na 4 Ohma nam vise nije potreban, ali tu je, sto cemo. Nego, potrebna nam je struja, vise struje nego na 8 Ohma. A mi smo izracunali trafo za 150W na 8 Ohma, i kondenzatore u napajanju, i izlazne tanzistore, i hladnjake... Problem, da bi dobili dvostruku snagu na 4 Ohma, treba nam prilicno jaci trafo, vise kondenzatora, dvostruko pari izlaznih tranzistora i dvostruko veci hladnjaci. Pojacalo je vece i teze... i skuplje. Naravno kad je to sad pojacalo koje moze dati trajno 300W. A onda jos jednom ponovite ovu pricu ako zelimo imati 600W na 2 Ohma. Veliko, tesko, skupo i puno se grije...

A sad dolazi ono "optimiziranje" koje rade konstruktori, a onda jos vise od njih oni iz financijskog i marketinskog odjela. Diskusija ide otprilike ovako: "Pa ne treba nam tolika snaga trajno, pa ne istovremeno u oba kanala, pa tko ima zvucnike od 2 ohma? Ma treba to nekako "optimizirati". Pa trafo ima malo "rezerve", a i kondenzatori mogu dati malo vise, ako to ne trazimo predugo. Ma ni izlazni tranzistori nece pregoriti ako to ne traje dugo, a i hladnjaci ce izdrzati pa ce se ohladiti kad budu tisi pasazi"... i dobijemo pojacalo iz drugog tatamatinog primjera "150Wna8Ohma - 250Wna4Ohma". Pa nije ni to tako lose, vele strucnjaci iz marketinga i finacija. A oni znaju.  mig  A i prosjecan kupac je ipak... prosjecnog dzepa.

Dakle razlika je sto imao jedno beskpompromisno gradjeno pojacalo, visoke cijene i drugo s dosta kompromisa, ali budimo iskreni - razumljivih kompromisa. Koliko para - toliko muzike.

Pokusao sam na sto jednostavniji nacin dati odgovor na gornje pitanje. U neke dublje detalje nisam zalazio, i tako me vec bole prsti od kucanja...  mig

 

Objavio: olif
Datum objave: 11.studeni.2017 u 19:13
Vrlo dobro si to objasnio !

Dakle, nešto se ipak dade isčitati iz deklaracije snage proizvođaća, al nije presudno glede kvalitete zvuka.

Mogao bi @edisone dalje nešto o snazi glede klase pojačala, "cijevnim" watima, clippingu naspram topologije i sl....
...naravno ak imaš volje...


Objavio: Zoran
Datum objave: 11.studeni.2017 u 20:10
Odlicna tema i odlicna objasnjenja - zasad -. samo nastaviti istim ritmom i bice jako puno edukativnih podataka.

-------------
Onkyo 650 + Sony UBP-X800 + MA B2 + Monster XP

Don't take life too seriously; you'll never get out of it alive.


Objavio: VU metar
Datum objave: 11.studeni.2017 u 20:42
Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Pogledajmo sledjeći primjer:

http://www.accuphase.com/model/p-4200.html" rel="nofollow - Accuphase P-4200 , snagaš, 90W na 8 oma,
http://www.accuphase.com/model/e-470.html" rel="nofollow - Accuphase E-470 , integralac, 180W na 8 oma

Cijena ista. Koji je "jači" amp? Koji bi bio bolji izbor za tromije zvučnike? Proizvođač je isti pa računam da deklarira prema istim standardima. U čemu je štos?

Ništa o ovome? De fakto duplo skuplji* amp iste firme, snaga duplo manja. Zbog čega je slabiji skuplji? (*kada bi se dodao i prateći preamp.)


-------------
Čak i ako nisam u pravu - ja nisam u krivu...


Objavio: Apparatus
Datum objave: 11.studeni.2017 u 20:50
Originalno postano od strane člana: DeCe3 DeCe3 napisao:


Naravno, TOPOLOGIJA je jedina ta koja SVIRA a već odavno su mi se zgadila "jaka" pojačala! Kroz više primjera i dugi niz godina, uvjerio sam se bezbroj puta u sonične superiornosti "slabih" pojačala (npr. u rasponu snaga od 5 - 30W) u odnosu na neke izvikane i "brand-irane" snagatore...
Kako to da onda svih tih silnih godina nisi uspio natrapati na vrhunskog snagatora nego samo na te gadljive? 


-------------
https://www.youtube.com/watch?v=LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura


Objavio: Edison
Datum objave: 11.studeni.2017 u 23:31
Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Pogledajmo sledjeći primjer:

http://www.accuphase.com/model/p-4200.html" rel="nofollow - Accuphase P-4200 , snagaš, 90W na 8 oma,
http://www.accuphase.com/model/e-470.html" rel="nofollow - Accuphase E-470 , integralac, 180W na 8 oma

Cijena ista. Koji je "jači" amp? Koji bi bio bolji izbor za tromije zvučnike? Proizvođač je isti pa računam da deklarira prema istim standardima. U čemu je štos?

Ništa o ovome? De fakto duplo skuplji* amp iste firme, snaga duplo manja. Zbog čega je slabiji skuplji? (*kada bi se dodao i prateći preamp.)


To bi trebalo pitati Accuphase, valjda oni znaju sto rade i kakva im je politika cijena.
Mozda bi za pocetak trebalo provjeriti koji je od ta dva uredjaja tezi?-------------
Čitajte Janga.


Objavio: soundnewsdino
Datum objave: 11.studeni.2017 u 23:54
Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Pogledajmo sledjeći primjer:

http://www.accuphase.com/model/p-4200.html" rel="nofollow - Accuphase P-4200 , snagaš, 90W na 8 oma,
http://www.accuphase.com/model/e-470.html" rel="nofollow - Accuphase E-470 , integralac, 180W na 8 oma

Cijena ista. Koji je "jači" amp? Koji bi bio bolji izbor za tromije zvučnike? Proizvođač je isti pa računam da deklarira prema istim standardima. U čemu je štos?

Ništa o ovome? De fakto duplo skuplji* amp iste firme, snaga duplo manja. Zbog čega je slabiji skuplji? (*kada bi se dodao i prateći preamp.)

Vidim nisim od jučer na forumu pa se ne mogu načuditi ovakvom pitanju. Bez problema ćeš na netu naći pojačala 4-5 puta manje snage a isto toliko puta veće cijene. S druge strane naći ćeš višestruko snažnija pojačala koja koštaju toliko puta manje. P-4200 i E470 nisu uređaji iste vrste. E470 je snažniji što ne znači da je i bolji. Opet se vraćamo na to da dobro pojačalo, kao i bilo koju drugu komponentu, ne možemo dobro opisati brojkama. 


Objavio: VU metar
Datum objave: 12.studeni.2017 u 01:51
Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:


Vidim nisim od jučer na forumu pa se ne mogu načuditi ovakvom pitanju. Bez problema ćeš na netu naći pojačala 4-5 puta manje snage a isto toliko puta veće cijene. S druge strane naći ćeš višestruko snažnija pojačala koja koštaju toliko puta manje. P-4200 i E470 nisu uređaji iste vrste. E470 je snažniji što ne znači da je i bolji. Opet se vraćamo na to da dobro pojačalo, kao i bilo koju drugu komponentu, ne možemo dobro opisati brojkama. 

"Nije sve u brojkama" - to već znamo. Cijena je spomenuta kao indikator ŠTO sam proizvođać smatra boljim u okvirima SVOG proizvodstva, dok to da postoje višestruko snažnija pojačala drugih proizvođaća koja koštaju toliko puta manje je van konteksta pitanja koje glasi: U ČEMU je bolji P4200 od E470 sa duplo manje snage? Koji od ova dva je bolji izbor za tromije zvučnike manje osjetljivosti, ako znamo da njima treba više snage?
Nisam razumio kako oba pojačala nisu iste vrste.


-------------
Čak i ako nisam u pravu - ja nisam u krivu...


Objavio: VU metar
Datum objave: 12.studeni.2017 u 02:00
Originalno postano od strane člana: Edison Edison napisao:

To bi trebalo pitati Accuphase, valjda oni znaju sto rade i kakva im je politika cijena.
Mozda bi za pocetak trebalo provjeriti koji je od ta dva uredjaja tezi?


O cijeni sam napisao gore, a i ne vjerujem da Accuphase mogu biti pitani bilo što. Uvjek upućuju na dilere i pitati njih nije isto, jer to nisu stručnjaci već trgovci.
O težini, ako je to kakav indikator, za početak evo: 28.9 kg P4200  vs. 24.5 kg E470


-------------
Čak i ako nisam u pravu - ja nisam u krivu...


Objavio: Edison
Datum objave: 12.studeni.2017 u 08:45
Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

O težini, ako je to kakav indikator, za početak evo: 28.9 kg P4200  vs. 24.5 kg E470


Eto vidis... "Slabiji" nema pretpojacalo i ostale kontrole, a tezi je skoro 5 kg. Taj "slabiji" je bolje pojacalo, ozbiljnije gradjeno. Ako bolje svira od "jaceg", sto je lako moguce, nije ni cudo sto ima cijenu kao nazivno dvostruko jace integrirano pojacalo.
  
Objavio: soundnewsdino
Datum objave: 12.studeni.2017 u 09:46
Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Originalno postano od strane člana: Edison Edison napisao:

To bi trebalo pitati Accuphase, valjda oni znaju sto rade i kakva im je politika cijena.
Mozda bi za pocetak trebalo provjeriti koji je od ta dva uredjaja tezi?


O cijeni sam napisao gore, a i ne vjerujem da Accuphase mogu biti pitani bilo što. Uvjek upućuju na dilere i pitati njih nije isto, jer to nisu stručnjaci već trgovci.
O težini, ako je to kakav indikator, za početak evo: 28.9 kg P4200  vs. 24.5 kg E470


P4200 je izlazno pojačalo a E470 integrirano pojačalo. Vidljivo iz tehničkih podataka P4200 ima mnogo ozbiljnije dizajniran napajački dio. 90W 8 Ohma, 180W 4 ohma, 360W 2 ohma. E 470 ima 180W 8 Ohma i 260 W 4 ohma.
Nije potrebno imati neko iznimno tehničko znanje za objasniti ovo i naši trgovci bi to znali.
p.s.
oba pojačal su sjajna..

Objavio: DeCe3
Datum objave: 12.studeni.2017 u 10:58
Originalno postano od strane člana: Apparatus Apparatus napisao:

Kako to da onda svih tih silnih godina nisi uspio natrapati na vrhunskog snagatora nego samo na te gadljive? 
Iskreno, nije mi ni bio potreban "vrhunski" snagator jer sam nakon par napornih i uzaludnih pokušaja udovoljavanja "razmaženim" zvučnicima, odbacivao iz igre iste...
KSA100 koji je u svoje doba bio wow za obične smrtnike...sam recimo, prvi put slušao prije skoro 30. godina i nije me se nešto dojmio...osim isijavanjem topline i povećeg računa za struju! Nepotrebna skalamerija za prosječnu sobu i neproblematične i nezahtjevne zvučnike. Usto, opasnost od slučajne amputacije donjih ekstremiteta kod neopreznog obilaska istog, izuzetno je velika! Također...HITACHI HMA-9500MkII....odličan MOSFET od 32kg...isto tako, svira to ali ne da padneš na guzove...
Ostatak mnogih slušanih iz engleske, francuske, japanske, njemačke i italijanske ergele...male/srednje/veće snage, bilo je finih i kvalitetnih primjeraka ali poenta je da su u nekim komparacijama s jeftinijim integriranim varijantama neki zvučali dosta lošije...
Problem pojačala tj. isključivanje potrebe za "snagatorima", se najbolje rješava izborom adekvatnih i nezahtjevnih za pogon (a ujedno zvukom odličnih) zvučnika...a biti rob "teških" za pogon i "razmaženih" zvučnika i udovoljavati im beskrajnim nizom raznih pojačala od "A" do "Ž"...više ni u ludilu...


Objavio: Gašo
Datum objave: 12.studeni.2017 u 11:04
Uf, ovo je pitanje koje trazi kobasetinu.

Pisem u wordu na refule...Pinch


Objavio: olif
Datum objave: 12.studeni.2017 u 11:37
Koje pitanje !?
"Snagatori" vs "fina" pojačala.....nehaha


Objavio: Apparatus
Datum objave: 12.studeni.2017 u 11:43
Ne postoje snagatori i fina pojačala. Postoje dobra i ona koja to nisu. Dokle ćemo to ponavljati?

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura


Objavio: olif
Datum objave: 12.studeni.2017 u 12:02
Naravno, zato i jesu navedeni u navodnicima.......mig


Objavio: Gašo
Datum objave: 12.studeni.2017 u 12:17
Originalno postano od strane člana: olif olif napisao:

Koje pitanje !?
"Snagatori" vs "fina" pojačala.....nehaha
Pocetno ptanje i sve oko toga. Uopce ne citam dalje.


Objavio: Johnny
Datum objave: 12.studeni.2017 u 15:30
"Double down" do 1 ohm moze nesto sugerirati o konstrukciji pojacala u ab klasi. Mi ne zelimo ab nego a i ne jedan watt nego bar 200. To opterecuje napajanje, trazi velike hladnjake i grije se. A onda su tu pass-ovi koji daju manje na manje ohma i lahm koji misli da uvijek treba isto. Ako su zvucnici jednako osjetljivi na svim frekvencijama / impedancijama to bi bilo i logicno.

Kao kompromis se nude promjenjivi ili klizni bias. A onda i regulirana napajanja. I onda ti se ucini da je taj nepovezan i manje transparentan od nekih drugih.

-------------
http://audiofil.hr/forum/forum_topics.asp?FID=25 - Audiofil klub Rijeka - pridruži se na e-mail listu


Objavio: DeCe3
Datum objave: 12.studeni.2017 u 16:52
Originalno postano od strane člana: Apparatus Apparatus napisao:

Ne postoje snagatori i fina pojačala. Postoje dobra i ona koja to nisu. Dokle ćemo to ponavljati?
Naravno...ili valjaju ili ne valjaju, bez obzira na snagu...međutim, naglasak je bio na apsurdu, gdje pored kvalitetne konstrukcije, "velike" snage i top cijene sve završi s nekim prosječnim soničnim rezultatima, koji nikako ne opravdavaju uloženo!
Neki primjerci SE-SS, vintage pojačala, snage 20 - 30W, znaju i mogu da sviraju do jaja...i da usput nabiju sonične komplekse višestruko skupljim...Objavio: soundnewsdino
Datum objave: 12.studeni.2017 u 18:55
Originalno postano od strane člana: DeCe3 DeCe3 napisao:

Originalno postano od strane člana: Apparatus Apparatus napisao:

Ne postoje snagatori i fina pojačala. Postoje dobra i ona koja to nisu. Dokle ćemo to ponavljati?
Naravno...ili valjaju ili ne valjaju, bez obzira na snagu...međutim, naglasak je bio na apsurdu, gdje pored kvalitetne konstrukcije, "velike" snage i top cijene sve završi s nekim prosječnim soničnim rezultatima, koji nikako ne opravdavaju uloženo!
Neki primjerci SE-SS, vintage pojačala, snage 20 - 30W, znaju i mogu da sviraju do jaja...i da usput nabiju sonične komplekse višestruko skupljim...


Pa naravno. Snažno i dobro zvučeće pojačalo je teže napraviti. Puno više tranzistora, puno više uparivanja...puno više znanja....


Objavio: VU metar
Datum objave: 12.studeni.2017 u 19:11
Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:


P4200 je izlazno pojačalo a E470 integrirano pojačalo. Vidljivo iz tehničkih podataka P4200 ima mnogo ozbiljnije dizajniran napajački dio. 90W 8 Ohma, 180W 4 ohma, 360W 2 ohma. E 470 ima 180W 8 Ohma i 260 W 4 ohma.
Nije potrebno imati neko iznimno tehničko znanje za objasniti ovo i naši trgovci bi to znali.
p.s.
oba pojačal su sjajna..

I E470 je izlazno pojačalo ako ga tako koristimo pritiskom na gumb "power in". Nema neke topologijske razlike ili u tipu klase (A, AB), jedino preamp kod E450 je spakovan u istoj kutiji. Ne treba mi trgovac pročitati brošuru, nego odgovoriti na pitanje: ako imam tromije zvučnike kojima treba više snage, koje pojačalo od ova dva, prema tehničkim podatcima, bi bolje ganjalo iste? Na osnovu gledišta da je manje osjetljivim zvučnicima potrebno više snage, ja bih se zaljetio na ovih 180W, nasuprot duplo nižih 90W skupljeg modela istog proizvođača. Bilo je rečeno:
Originalno postano od strane člana: icon icon napisao:

Suma sumarum, podatak o snazi pojačala na određenoj impedanci zvučnika je okvirni podatak koji kupcu govori nazivnu snagu pojačala koju ono može isporučiti u određenim uvjetima. Važno za napomenuti je da taj podatak ovisi od proizvođača do proizvođača i nije nužno mjerilo rada pojačala jer ovisi u kakvim uvjetima je to mjerenje izvršeno, na kojim frekvencijama je mjereno i dali je prikazana snaga, ajmo reći radna ili trenutna u jednom određenom djelu mjerenja.Naravno da proizvođač koji drži do sebe neće prikazivati "frizirane" podatke i da će deklarirana snaga zbilja biti adekvatna da kontrolira većinu prosječnih zvučnika na tržištu u okviru deklariranih vrijednosti.

Znači proizvođač je isti, drži do sebe i ne frizira, mjeri istim standardima, ali eto imamo ovakvu diskrapancu. Kako vi istu objašnjavate? Znači li to da Accuphase ima dvojne standarde ili što? Još jednom: uspoređujemo Accuphase i Accuphase.
A usput, u kontekstu relativizacije watt-i, spomenuću da ima više iskustava po netu gdje korisnici 20 watnog Luxman integralca A klase nakon izvjesnog vremena su ipak posjegnuli za jačim pojačalima iako u početku su bili ubeđivani da nije sve u brojkama, a bili su i zadovoljni "kako to svira".  


-------------
Čak i ako nisam u pravu - ja nisam u krivu...


Objavio: Sten
Datum objave: 12.studeni.2017 u 19:45
Originalno postano od strane člana: DeCe3 DeCe3 napisao:

... naglasak je bio na apsurdu, gdje pored kvalitetne konstrukcije, "velike" snage i top cijene sve završi s nekim prosječnim soničnim rezultatima, koji nikako ne opravdavaju uloženo!...
Ne ulazeći u zasebnu temu što je to "kvalitetna konstrukcija", što se mene tiče, ako su rezultati prosječni onda konstrukcija sigurno nije kvalitetna.


Objavio: DeCe3
Datum objave: 12.studeni.2017 u 20:40
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Ne ulazeći u zasebnu temu što je to "kvalitetna konstrukcija", što se mene tiče, ako su rezultati prosječni onda konstrukcija sigurno nije kvalitetna.
Već sam spomenuo HMA-9500MkII...sigurno ćeš se složiti da je objektivno, konstrukcija po svakom pitanju kvalitetna (napajanje, izlazni MOSFET-ovi, kućište, itd.) ali sonični rezultati nažalost ne prate kvalitet konstrukcije...ponavljam, svira dobro-vrlo dobro ali iskreno, očekivalo se puno više...a btw, nije to samo moj zaključak nego nekolicine...Objavio: Gašo
Datum objave: 12.studeni.2017 u 21:10
Dali je taj Hitachi bio strucno i kvalitetno obnovljen?


Objavio: Sten
Datum objave: 12.studeni.2017 u 21:52
Originalno postano od strane člana: DeCe3 DeCe3 napisao:

...Već sam spomenuo HMA-9500MkII...sigurno ćeš se složiti da je objektivno, konstrukcija po svakom pitanju kvalitetna (napajanje, izlazni MOSFET-ovi, kućište, itd.) ...
Nemam pojma kako izgleda i neću ići tražiti po netu, no zapravo mi se čini da se pod kvalitetna konstrukcija vrlo često zapravo misli na kvalitetne (ne jeftine, poznatiji brendovi) dijelove.
  A takvih uređaja su npr. kinezi naštancali u zadnjih 15-ak godina na vagone. Pojavnost kao američki ljuti high-end, a zvuk ko prosječni japanski receiver.

 Zato me zapravo tema ne zanima tema, niti eventualni pod dio o kvalitetnim konstrukcijama. Nema čovjeka, ovdje, koji će moći pogledom u unutrašnjost reći kako to svira. No, to zapravo i nije tema.
 Začetnik teme je tražio "općenitu temu", dakle nešto drugo.
 Što, zapravo, može naći na netu na hrpi mjesta, samo treba potrošiti par sati svog vremena i večina toga će biti jasna.


Objavio: DeCe3
Datum objave: 12.studeni.2017 u 23:32
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Dali je taj Hitachi bio strucno i kvalitetno obnovljen?
HITACHI je bio u originalnom stanju, bez i najmanjih prethodnih intervencija, bez hladnih lemova, šumova, brujanja, bukvalno u fantastičnom stanju. Izmjereni svi elektrolitski kondenzatori su bili u tvorničkim vrijednostima (kapacitet, ESR), bez fizičkih oštećenja!
Nakon promjene elektrolita, kod frenda kod kojega je završio HMA-9500MkII, desile su se "nikakve promjene" po pitanju zvuka, što se samo još jednom potvrdilo da su japanski kondenzatori dosta kvalitetniji i dugotrajniji od njemačkih, engleskih ili američkih...za razliku od nekih pojačala, gdje su promjene u zvuku vrlo primjetne kad se mijenjaju njihovi stari ROE, PHILIPS, FRAKO, BC elektroliti...


Objavio: soundnewsdino
Datum objave: 12.studeni.2017 u 23:40
Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

[
Znači proizvođač je isti, drži do sebe i ne frizira, mjeri istim standardima, ali eto imamo ovakvu diskrapancu. Kako vi istu objašnjavate? Znači li to da Accuphase ima dvojne standarde ili što? Još jednom: uspoređujemo Accuphase i Accuphase.
A usput, u kontekstu relativizacije watt-i, spomenuću da ima više iskustava po netu gdje korisnici 20 watnog Luxman integralca A klase nakon izvjesnog vremena su ipak posjegnuli za jačim pojačalima iako u početku su bili ubeđivani da nije sve u brojkama, a bili su i zadovoljni "kako to svira".  


U ćemu je diskrapancija? Ljudi su iznjeli tehničke podatke za integrirano pojačalo (ma koliko ti se činilo da je i izlazno) i izlazno pojačalo. Ako sam te dobro razumio misliš da bi pojačalo koje ima više snage na 8 Ohma trebalo biti skuplje? Po čemu bi to trebalo biti tako?
Što se tiče pitanja koje ti muči i dileme dali da postaviš isto direktno u Accuphase imaš pravo. Naime nitko pametan ti neće dati decidiran odgovor jer je previše nepoznanica u igri pa ćeš biti upućen na distributera.
 Pitanje je što je trom zvučnik? Falcon Acoustic LS3/5a je 83 dB /1w/1m i ne treba pojačalo jaće od 50-60 W. S druge strane Wilson Grand Slam ima 95 dB/1w/1m a potrebno pojačalo je između 400 i 500W.
Nije sve u decibelima...haha

p.s. Apparatus svoje Sonus Faber Amati Futura (deklarativno 90dB) toči s izlazom od 2 x 300W na 8 Ohma. Kada vidiš ovih 90 dB pomislio bi da će i cijevi od 20-30W biti dovoljne...haha


Objavio: zed_alive
Datum objave: 13.studeni.2017 u 00:23
Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

[
Znači proizvođač je isti, drži do sebe i ne frizira, mjeri istim standardima, ali eto imamo ovakvu diskrapancu. Kako vi istu objašnjavate? Znači li to da Accuphase ima dvojne standarde ili što? Još jednom: uspoređujemo Accuphase i Accuphase.
A usput, u kontekstu relativizacije watt-i, spomenuću da ima više iskustava po netu gdje korisnici 20 watnog Luxman integralca A klase nakon izvjesnog vremena su ipak posjegnuli za jačim pojačalima iako u početku su bili ubeđivani da nije sve u brojkama, a bili su i zadovoljni "kako to svira".  


U ćemu je diskrapancija? Ljudi su iznjeli tehničke podatke za integrirano pojačalo (ma koliko ti se činilo da je i izlazno) i izlazno pojačalo. Ako sam te dobro razumio misliš da bi pojačalo koje ima više snage na 8 Ohma trebalo biti skuplje? Po čemu bi to trebalo biti tako?
Što se tiče pitanja koje ti muči i dileme dali da postaviš isto direktno u Accuphase imaš pravo. Naime nitko pametan ti neće dati decidiran odgovor jer je previše nepoznanica u igri pa ćeš biti upućen na distributera.
 Pitanje je što je trom zvučnik? Falcon Acoustic LS3/5a je 83 dB /1w/1m i ne treba pojačalo jaće od 50-60 W. S druge strane Wilson Grand Slam ima 95 dB/1w/1m a potrebno pojačalo je između 400 i 500W.
Nije sve u decibelima...haha

p.s. Apparatus svoje Sonus Faber Amati Futura (deklarativno 90dB) toči s izlazom od 2 x 300W na 8 Ohma. Kada vidiš ovih 90 dB pomislio bi da će i cijevi od 20-30W biti dovoljne...haha


Ilitiga, i deklaracija osjetljivosti se može okačiti mačku o rep...

Interesantno, ovaj post mi je izbio iz tipkovnice pitanje o zvučnicima laganim za tjeranje vs zahtjevnima...ili nije? Možda ga samo treba drugačije frazirati. Pa da probamo: očigledno je da je jeftinije napraviti kvalitetno pojačalo manje snage nego kvalitetno velike snage, iz razloga troška. Iz tog bi proizlazilo da su zvučnici lagani za tjeranje (frazirano umjesto zvučnici veće osjetljivosti) pobjednička shema kako pojeftiniti stvari za otprilike istu kvalitetu. No da li je sve doista toliko jednostavno? Imaju li zvučnici teži za tjeranje svojih komparativnih prednosti upravo iz ovog razloga (npr. mirnoća zvuka, manja osjetljivost spram amplifikacije...)?


Objavio: VU metar
Datum objave: 13.studeni.2017 u 01:43
Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

U ćemu je diskrapancija? Ljudi su iznjeli tehničke podatke za integrirano pojačalo (ma koliko ti se činilo da je i izlazno) i izlazno pojačalo. Ako sam te dobro razumio misliš da bi pojačalo koje ima više snage na 8 Ohma trebalo biti skuplje? Po čemu bi to trebalo biti tako?

Po Accuphase cijeniku. Svaki integralac skuplji od nižeg modela integralca ima više wati (E270 - E370 - E470) i svaki izlazni amp skuplji od nižeg modela izlaznog ampa, takođe, ima više wati (P4200 - P6100 - P7300). P4200 je u hijerarhiji kvalitete, koju očitujemo iz cijene, sledeći iznad E470. Po čemu su njegovih 90W bolji od 180W kod E470? Molim za precizniji odgovor od dosadašnjihobrva


-------------
Čak i ako nisam u pravu - ja nisam u krivu...


Objavio: Apparatus
Datum objave: 13.studeni.2017 u 07:21
Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Po čemu su njegovih 90W bolji od 180W kod E470? Molim za precizniji odgovor od dosadašnjih.
Mogu ja? Pojačala manje snage bolja su od pojačala veće snage (bilo na forumu ovih dana), a boljitak ima cijenu.


-------------
https://www.youtube.com/watch?v=LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura


Objavio: soundnewsdino
Datum objave: 13.studeni.2017 u 08:41
Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

U ćemu je diskrapancija? Ljudi su iznjeli tehničke podatke za integrirano pojačalo (ma koliko ti se činilo da je i izlazno) i izlazno pojačalo. Ako sam te dobro razumio misliš da bi pojačalo koje ima više snage na 8 Ohma trebalo biti skuplje? Po čemu bi to trebalo biti tako?

Po Accuphase cijeniku. Svaki integralac skuplji od nižeg modela integralca ima više wati (E270 - E370 - E470) i svaki izlazni amp skuplji od nižeg modela izlaznog ampa, takođe, ima više wati (P4200 - P6100 - P7300). P4200 je u hijerarhiji kvalitete, koju očitujemo iz cijene, sledeći iznad E470. Po čemu su njegovih 90W bolji od 180W kod E470? Molim za precizniji odgovor od dosadašnjihobrva

Pa da...misterija...
Mislim da su ovih 90W onako fini i odnjegovani. Mislim da su zaboravili napisati 2 x 90 finih wati dok je onih 2 x 180 brut wati. Ovih 2 x 90w je za fine zvučnike dok je ovih 2 x 180W za trome i brut zvučnike. Lijeni Japanci....kao da je bilo teško to napisati. Ali eto...misterij je riješen...


Objavio: zook
Datum objave: 13.studeni.2017 u 08:54
Još da se admin ili moderator smiluje i izbaci jedno "a" viška iz naslova teme...
Ujedno i apel da pripazimo na pravopis i tipfelere makar u naslovu teme.


-------------
đez je limunada
Objavio: TomC
Datum objave: 13.studeni.2017 u 09:08
Originalno postano od strane člana: zook zook napisao:

Još da se admin ili moderator smiluje i izbaci jedno "a" viška iz naslova teme...
Ujedno i apel da pripazimo na pravopis i tipfelere makar u naslovu teme.
Sorry, kriv sam. Kaj je najgore i sam zamjećujem takve stvari..očito kod svih samo ne kod sebe :-)


-------------
All those moments will be lost in time like tears in rain...


Objavio: TomC
Datum objave: 13.studeni.2017 u 09:13
..moja laička razmišljanja....pojačala kod kojih je omjer snage na 4 i 8 ohma čistih 2:1 sugeriraju da se radi o korištenju kvalitetnijih dijelova prilikom konstrukcije ili...je zaključak previše laički? naravno pod pretpostavkom da su brojke dobivene mjerenjima..

..isto tako standard koji se koristi za mjerenja je obvezujući ili "hoćeš/nečeš"?


-------------
All those moments will be lost in time like tears in rain...


Objavio: dan the man
Datum objave: 13.studeni.2017 u 09:43
Dakle, imamo jedan od uvjeta za kvalitetno pojačalo, a to je beskompromisan napajački dio. Da li postoji neko koje daje npr. 30/60/120/240W na 8/4/2/1ohma?


Objavio: tomislav1
Datum objave: 13.studeni.2017 u 09:59
Ima pojačala koja udvostručuju snagu padom impedance zvučnika sve do 1 ohm.
Ima jedno koje udvostručuje snagu  padom impedance zvučnika čak i do 0,5 ohma bar po specifikacijama. Nevjerojatnih 16kW na 0,5ohma.

http://www.krellonline.com/archive_pdfs/MRA/A0101_030_WEB.pdf" rel="nofollow - http://www.krellonline.com/archive_pdfs/MRA/A0101_030_WEB.pdf


-------------
http://www.audiofil.net/klub/


Objavio: DeCe3
Datum objave: 13.studeni.2017 u 10:08
Originalno postano od strane člana: dan the man dan the man napisao:

Dakle, imamo jedan od uvjeta za kvalitetno pojačalo, a to je beskompromisan napajački dio. Da li postoji neko koje daje npr. 30/60/120/240W na 8/4/2/1ohma?
Nešto slično ali ne baš s dupliciranjem snage kod pada impedance, se može naći u izlaznim pojačalima ONIX OA601 i Naim NAP 250 (skoro pa identična pojačala a ako ne i potpuno identična), rade u "B" klasi, potpuno stabilizirano napajanje, rade i na 0.5Ohm-a (tako barem glase specifikacije) ali jedina i najveća mana koju nisam mogao prihvatiti je "zatvorenost" u gornjem dijelu spektra, koja vremenom postaje vrlo iritantna čak i u "sinergiji" sa nekim zvučnicima po preporuci proizvođača...


Objavio: icon
Datum objave: 13.studeni.2017 u 10:14
Za (ponovni) početak da razjasnimo nešto osnovno:
watt u našem slučaju se odnosi konkretno na energiju (snagu) koju izlazno pojačalo može isporučiti zvučniku (trošilu) u određenom vremenskom periodu.
Dakle, ne postoje ovakvi ili onakvi wati, to su čvrsto definirane fizikalne jedinice i tu nema kompromisa, wat je wat!
No, tu se pojavljuju različiti pojmovi prikazivanja wata u službi deklariranja pojačala snage, pa koristimo više pojmova:

- pojam trajne/prosječne snage što odgovara nekom mjernom optimumu na kojemu pojačalo može kontinuirano isporučivati duže vremenski period.
Mjereno na sinusoidnom signalu ovakva snaga će biti na cca50% maksimalne sinusoide.

- RMS (Root Mean Square) je prva komercijalna doskočica proizvođača i ona je također trajna, ali nije mjerena izlazna snaga nego napon, pod određenim uvjetioma, naravno, te se onda izračunon dobije vrijednost koja je u grubo cca 20% veća od trajne snage za isto pojačalo pod istim uvjetima.

- pik (peak power), koji se odnosi na vrh sinusoide, odnosno na maksimalnu zabilježenu snagu koje je pojačalo spremno isporučiti shodno njegovim tehničkim karakteristikama, kako je već kolega kojemu su prsti otpali već napisao da ne ponavljam tehnikalije

- PMPO (peak music power output) je najfriziranija jedinica koja definira koliko uređaj može "podnijeti" prije nego krepa i definitivno nije mjerilo za apsolutno ništa i niti jedan iole ozbiljniji proizvođač neće ovaj podatak navesti kao referencu za bilo što, pošto uređaj ovu snagu isporučuje samo djelić sekunde prije nego što krepa

Ovo je sve mjereno u labosu sa čistim sinusnim signalom jednake frekfencije, kada to pretvorimo u realni svijet kroz glazbenu reprodukciju, sve ovo nema smisla jer snaga pojačala se ne distribuira ravnomjerno kroz cijeli frekvencijski spektar.


U realnom svjetu snaga pojačala dobiva svoj smisao tek kroz interakciju sa zvučnicima i mogućnošću da ispuni prostor zvučnim tlakom određene visine/snage.

opet vrlo kompleksna tema, ugrubo:

Osjetljivost zvučnika je sposobnost istog da stvori određenu razinu zvučnog tlaka pogonjeno 1W pojačalom na udaljenosti od 1m i mjeri se u decibelima (dB).

npr. zvučnik od 90dB je sposoban isporučiti navedeni zvučni tlak pogonjen signalom od 1W na 1m udaljenosti. Na dva metra udaljenosti zvučni tlak pada za cca6dB, na 4m 12dB, na 8m cca 18db i tako dalje, skala nije linearna nego logaritamska.

Shodno tome potrebno je pojačalu povećati snagu da bi imali određeni zvučni tlak u određenom prostoru/slušaonici. Pa onda povećamo snagu za duplo, na 2W i dobijemo duplo veći zvučni tlak, aha kako ne, za duplo povećanje snage dobijemo +3dB, a ako smo pomaknuli poziciju slušanja dva metra to nam nije dovoljno jer smo izgubili 6db, znači moramo udvostručiti izlaznu snagu da bi na 2m dobili 90db zvučni tlak, pa nam sada treba pojačalo od 4w.

U nekom realnom slučaju standardne slušaonice gdje smo udaljeni cca 4m od zvučnika koji ima osjetljivost 90db, a željeli bi imati zvučni tlak od 90db na poziciji gdje slušamo, treba nam pojačalo od minimalno 65W. Ne "tranzistorskih" ili "lampaških" ili neznam kakvih nego strogo fizikano mjerljivih wata.

Dalja komplikacija je frekvencijski raspon i sposobnost pojačala da isporučuje deklariranu snagu sa što manjim izobličenjima kroz cijeli frekvencijski spektar, e tu proizvođači definiraju razlike koje su onda prosječnom korisniku nepoznanice i stvaraju dvojbe kao u gore navedenom slučaju dva pojačala istog proizvođača različitih vrijednosti a koji odgovaraju kome!?

protupitanje: što su to tromi zvučnici?
jer ako su neki tromi, onda su to ovi moji, fakin kutije se nisu pomakle sa svoje pozicije niti milimetar već 15 godina!? ako to nije tromo onda neznam što jest!!šala mala, znači po meni konkretno pitanje je nešto u stilu;

" moji zvučnici su nazivnog induktiviteta 8ohma, piše na njima da su predviđeni za pojačala od-do i imaju 92dB osjetljivosti, koje od ova dva pojačala bi bilo adekvatnije da u mojoj slušaonici gdje sam udaljen 5m od istih mogu dobiti zadovoljavajuću razinu glasnoće, a slušam pretežno jazz i blues, te povremeno raspalim po metalu i želim da bude "glasno i jasno u svim detaljima".

ova spika sa "tromim" mi ne znači ništa jer ne definira apsolutno niti jednu karakteristiku zvučnika.Objavio: dan the man
Datum objave: 13.studeni.2017 u 11:56
Icon, kako si došao do 65W? 


Objavio: icon
Datum objave: 13.studeni.2017 u 12:40
Originalno postano od strane člana: dan the man dan the man napisao:

Icon, kako si došao do 65W? eh, pardoniram se, dobro da si skužio, drljavi prstići, preskočili jednu "trojku".
Do toga sam došao pukim zbrajanjem na prste

Ispravak za navedeni zvučni tlak je potrebno pojačalo od minimalno 32W dok bi sa pojačalom od 64w dobili 93db zvučnog tlaka na traženoj udaljenosti


Objavio: dan the man
Datum objave: 13.studeni.2017 u 12:45
Originalno postano od strane člana: icon icon napisao:

Originalno postano od strane člana: dan the man dan the man napisao:

Icon, kako si došao do 65W? eh, pardoniram se, dobro da si skužio, drljavi prstići, preskočili jednu "trojku".
Do toga sam došao pukim zbrajanjem na prste

Ispravak za navedeni zvučni tlak je potrebno pojačalo od minimalno 32W dok bi sa pojačalom od 64w dobili 93db zvučnog tlaka na traženoj udaljenosti

Opet mi nešto ne štima. Jesi uzeo u obzir da imaš dva zvučnika? haha


Objavio: icon
Datum objave: 13.studeni.2017 u 13:05
haha, da, to je bio teoretski izračun baziran na jednom kanalu i jednom zvučniku, i nema veza sa stvarnim osobama i događajima, svi likovi su izmišljeni u korist radnje ali se mogu poistovjetiti sa stvarnim osobama i djelima


Objavio: dan the man
Datum objave: 13.studeni.2017 u 13:20
Originalno postano od strane člana: icon icon napisao:

haha, da, to je bio teoretski izračun baziran na jednom kanalu i jednom zvučniku, i nema veza sa stvarnim osobama i događajima, svi likovi su izmišljeni u korist radnje ali se mogu poistovjetiti sa stvarnim osobama i djelima

haha svejedno dobio petaka iz zalaganja.


Objavio: icon
Datum objave: 13.studeni.2017 u 13:35
Originalno postano od strane člana: dan the man dan the man napisao:

Originalno postano od strane člana: icon icon napisao:

haha, da, to je bio teoretski izračun baziran na jednom kanalu i jednom zvučniku, i nema veza sa stvarnim osobama i događajima, svi likovi su izmišljeni u korist radnje ali se mogu poistovjetiti sa stvarnim osobama i djelima


haha svejedno dobio petaka iz zalaganja.


Recimo da u nekom baš stvarno RL scenariju ni nemamo dva 90db zvučnika nego su oni realno mjereno nekih 87dB, pa onda skupa spojeni u stereo sustav sa adekvatnim (stereo) pojačalom snage iz gornjeg (teoretskog) primjera ipak daju famoznih 90dB na 4m udaljenosti sa već sad korigiranih 32w pojačalom


Objavio: dan the man
Datum objave: 13.studeni.2017 u 13:44
Originalno postano od strane člana: icon icon napisao:

Originalno postano od strane člana: dan the man dan the man napisao:

Originalno postano od strane člana: icon icon napisao:

haha, da, to je bio teoretski izračun baziran na jednom kanalu i jednom zvučniku, i nema veza sa stvarnim osobama i događajima, svi likovi su izmišljeni u korist radnje ali se mogu poistovjetiti sa stvarnim osobama i djelima


haha svejedno dobio petaka iz zalaganja.


Recimo da u nekom baš stvarno RL scenariju ni nemamo dva 90db zvučnika nego su oni realno mjereno nekih 87dB, pa onda skupa spojeni u stereo sustav sa adekvatnim (stereo) pojačalom snage iz gornjeg (teoretskog) primjera ipak daju famoznih 90dB na 4m udaljenosti sa već sad korigiranih 32w pojačalom

Ajde, nek ti bude. Lijepo si to pokratio :)


Objavio: VU metar
Datum objave: 13.studeni.2017 u 18:06
Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:


Pa da...misterija...
Mislim da su ovih 90W onako fini i odnjegovani. Mislim da su zaboravili napisati 2 x 90 finih wati dok je onih 2 x 180 brut wati. Ovih 2 x 90w je za fine zvučnike dok je ovih 2 x 180W za trome i brut zvučnike. Lijeni Japanci....kao da je bilo teško to napisati. Ali eto...misterij je riješen...

Zamisli ideš u radnju, pitaš trgovca na koji te je uputio Accuphase i on ti ponudi ovakav odgovor.ne


-------------
Čak i ako nisam u pravu - ja nisam u krivu...


Objavio: soundnewsdino
Datum objave: 13.studeni.2017 u 18:18
Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:


Pa da...misterija...
Mislim da su ovih 90W onako fini i odnjegovani. Mislim da su zaboravili napisati 2 x 90 finih wati dok je onih 2 x 180 brut wati. Ovih 2 x 90w je za fine zvučnike dok je ovih 2 x 180W za trome i brut zvučnike. Lijeni Japanci....kao da je bilo teško to napisati. Ali eto...misterij je riješen...

Zamisli ideš u radnju, pitaš trgovca na koji te je uputio Accuphase i on ti ponudi ovakav odgovor.ne


A što da ti velim? Prvo pokušavaš raspraviti pa ne ide pa nakon toga ozbiljno i opet ne ide. Kad je nekome nakon objašnjavanja apsolutno neprihvatljiva činjenica da pojačalo od 2 x 90 w ne mora biti jeftinije od pojačala 2 x 180 W  i da je integrirano pojačalo jedno a izlazno pojačalo nešto drugo što mi je drugo preostalo nego sarkazam.
Kod takve fiksacije Wattima nema pomoći. Žao mi je...haha


Objavio: icon
Datum objave: 13.studeni.2017 u 18:32
Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:


...
Kod takve fiksacije Wattima nema pomoći. Žao mi je...haha


nije on opsjednut watom, nego FatomObjavio: dan the man
Datum objave: 13.studeni.2017 u 19:05
Cigo, kolko ti je watno to pojačalo? Pa...NeveroWatno.


Objavio: VU metar
Datum objave: 13.studeni.2017 u 19:48
Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Kad je nekome nakon objašnjavanja apsolutno neprihvatljiva činjenica da pojačalo od 2 x 90 w ne mora biti jeftinije od pojačala 2 x 180 W  i da je integrirano pojačalo jedno a izlazno pojačalo nešto drugo što mi je drugo preostalo nego sarkazam.

Bedastoće. Nit' si nešto objasnio, nit' je meni neprihvatljivo (još pa i apsolutno) da je nominalno slabije pojačalo skuplje od nominalno jačeg, nit' mi je nejasna razlika između integralnog i izlaznog pojačala.
Pitam, ako wati nisu primarno mjerilo pri izboru, šta onda drugo gledati, koje podatke? Rečeno je da wat je wat...onda kako da ja utvrdim da je za određene zvučnike bolje investirati u ovih 90w umjesto u duplo jetinijih 180w istog proizvođača, bez da prvo završim elektro-tehnički fakultet ili (bar) kupim oba pojačala za probu? Ne radi se o maloj, već duploj razlici u watima i ako zvučnicima treba snaga logično da ću posegnuti za ovo drastično jače. Ali, gle čuda, to nije najbolja odluka, već trebalo bi odabrati ovo slabije...pa i sam konstruktor ga cijeni više! Onda čemu ovi podatci o watima kad manje je više, a više je manje? Svi se divimo visokim watt ciframa ("Wow pa to ti je mrcina od 300 wati, nema što neće ganjati"), ali kad se ovako susretnemo sa nominalno manjom snagom onda ništa od mrcine, krene se sa "Eee, ti to ne razumiješ, to su ti Accuphase wati, oni to mjere drugačije, konstrukcija je ne znam kakva, bla bla".  Niko ne kaže "To ti je mrcina od 90 wati sa bolje izvedenim napajačkim delom".
Zato, moliću lijepo, naročito Vas štovani trgovče Dino, da meni objasnite koji to viši kvalitet je sadržan u 90w kod P4200, a nedostaje kod 180 watnog E470?


-------------
Čak i ako nisam u pravu - ja nisam u krivu...


Objavio: tatamata
Datum objave: 13.studeni.2017 u 20:04
Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:


Zato, moliću lijepo, naročito Vas štovani trgovče Dino, da meni objasnite koji to viši kvalitet je sadržan u 90w kod P4200, a nedostaje kod 180 watnog E470?
Nisu Wati na kilo. Nit su pojačala uređaji koji se mjere samo Watima. Što će biti kad se netko ovdje dosjeti i u jednadžbu ubaci isto tako važnu osobinu pojačala kao što je Slew Rate (SR). Tek su tu pojačala nebo i zemla haha i iskazuju "viši kvalitet". A i to je samo jedna mjerljiva karakteristika pojačala, ima ih još (feedback, ulazne i izlazne impedance, šum, pojačanja itd.)


-------------
prava hifa svijetli u mraku.


Objavio: tatamata
Datum objave: 13.studeni.2017 u 20:25
Da ne spominjem pojačala sa sjajnom linearnošću koje traje otprilike godinu dana a onda mjere +6 i -6 DB na frek skali i usput gumbi otpadaju.
Da ne spominjem pojačala koji imaju nemjerljiv THD na 1Khz ali zato + 10 DB na ful snazi.
Ima toga dosta što utječe na cijenu pojačala, stoga pitanje zašto neko pojačalo koje ima duplo manje Wati košta duplo skuplje smatram glupošću.

-------------
prava hifa svijetli u mraku.


Objavio: Apparatus
Datum objave: 13.studeni.2017 u 21:00
A ja smatram glupošću silna pojašnjenja ovog tipa. Ili pak gubljenjem vremena.

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura


Objavio: olif
Datum objave: 13.studeni.2017 u 21:22
Kod pojačala specifikacije proćitaš onak, samo informativno (uglavnom).....

Pojačalo poslušaš (u svom sustavu, poželjno).....

I onda odlučiš......

Papir podnese sve, dobra vuha pak ne.......haha


Objavio: soundnewsdino
Datum objave: 13.studeni.2017 u 21:27
Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Kad je nekome nakon objašnjavanja apsolutno neprihvatljiva činjenica da pojačalo od 2 x 90 w ne mora biti jeftinije od pojačala 2 x 180 W  i da je integrirano pojačalo jedno a izlazno pojačalo nešto drugo što mi je drugo preostalo nego sarkazam.

Bedastoće. Nit' si nešto objasnio, nit' je meni neprihvatljivo (još pa i apsolutno) da je nominalno slabije pojačalo skuplje od nominalno jačeg, nit' mi je nejasna razlika između integralnog i izlaznog pojačala.
Pitam, ako wati nisu primarno mjerilo pri izboru, šta onda drugo gledati, koje podatke? Rečeno je da wat je wat...onda kako da ja utvrdim da je za određene zvučnike bolje investirati u ovih 90w umjesto u duplo jetinijih 180w istog proizvođača, bez da prvo završim elektro-tehnički fakultet ili (bar) kupim oba pojačala za probu? Ne radi se o maloj, već duploj razlici u watima i ako zvučnicima treba snaga logično da ću posegnuti za ovo drastično jače. Ali, gle čuda, to nije najbolja odluka, već trebalo bi odabrati ovo slabije...pa i sam konstruktor ga cijeni više! Onda čemu ovi podatci o watima kad manje je više, a više je manje? Svi se divimo visokim watt ciframa ("Wow pa to ti je mrcina od 300 wati, nema što neće ganjati"), ali kad se ovako susretnemo sa nominalno manjom snagom onda ništa od mrcine, krene se sa "Eee, ti to ne razumiješ, to su ti Accuphase wati, oni to mjere drugačije, konstrukcija je ne znam kakva, bla bla".  Niko ne kaže "To ti je mrcina od 90 wati sa bolje izvedenim napajačkim delom".
Zato, moliću lijepo, naročito Vas štovani trgovče Dino, da meni objasnite koji to viši kvalitet je sadržan u 90w kod P4200, a nedostaje kod 180 watnog E470?
Zašto misliš da ti želim objasniti? Tvrdoglav si, ne slušaš a razumjevanje pojačala ti ne ide dalje od količine Watta. Sad bi se ja trebao potrgati i pisati kobasice od postova da ti nešto objasnim a tebe zapravo zanima teorija koja bi potvrdila tvoje mišljenje. Koliko vidim kupac si Accuphasea pa se javi domaćem distributeru i kupi si njihovo najjače pojačalo. To bih respektirao...


Objavio: VU metar
Datum objave: 13.studeni.2017 u 22:53
Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Zašto misliš da ti želim objasniti? Tvrdoglav si, ne slušaš a razumjevanje pojačala ti ne ide dalje od količine Watta. Sad bi se ja trebao potrgati i pisati kobasice od postova da ti nešto objasnim a tebe zapravo zanima teorija koja bi potvrdila tvoje mišljenje. Koliko vidim kupac si Accuphasea pa se javi domaćem distributeru i kupi si njihovo najjače pojačalo. To bih respektirao...

Ovaj topik tretira nejasnoće u vezi deklariranih snaga pojačala, pa valjda zato bih očekivao da kad se već javljaš na isti imaš neku želju objasniti. Moje razumjevanje pojačala ide do watta i zato želim da od onih kojima ide dalje naučim nešto, preko makar i glupih pitaja (neki kažu takva ne postoje), što poništava tvoju kvalifikaciju da ne slušam i sam tvrdoglav, naprotiv. Mogao si do sada objasniti umjesto kreirati nepotreban konflkt. E to bih ja respektirao...


Objavio: VU metar
Datum objave: 13.studeni.2017 u 22:54
Originalno postano od strane člana: tatamata tatamata napisao:

stoga pitanje zašto neko pojačalo koje ima duplo manje Wati košta duplo skuplje smatram glupošću.

Znači deklarirani wati sami po sebe  = glupost. Dobro.


Objavio: Jackson
Datum objave: 13.studeni.2017 u 23:18
Imam viška watta u novom prostoru, ako se netko hoće mijenjati za manje kvalitetnijih, pristajem :)


Objavio: soundnewsdino
Datum objave: 13.studeni.2017 u 23:30
Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Zašto misliš da ti želim objasniti? Tvrdoglav si, ne slušaš a razumjevanje pojačala ti ne ide dalje od količine Watta. Sad bi se ja trebao potrgati i pisati kobasice od postova da ti nešto objasnim a tebe zapravo zanima teorija koja bi potvrdila tvoje mišljenje. Koliko vidim kupac si Accuphasea pa se javi domaćem distributeru i kupi si njihovo najjače pojačalo. To bih respektirao...

Ovaj topik tretira nejasnoće u vezi deklariranih snaga pojačala, pa valjda zato bih očekivao da kad se već javljaš na isti imaš neku želju objasniti. Moje razumjevanje pojačala ide do watta i zato želim da od onih kojima ide dalje naučim nešto, preko makar i glupih pitaja (neki kažu takva ne postoje), što poništava tvoju kvalifikaciju da ne slušam i sam tvrdoglav, naprotiv. Mogao si do sada objasniti umjesto kreirati nepotreban konflkt. E to bih ja respektirao...


Evo frekvencijske krivulje 3 zvučnika. Koji ti se čini najbolji i poželjan za sistem?


Objavio: icon
Datum objave: 13.studeni.2017 u 23:31
Mislim da bi trebali uvesti novu mjernu jedinicu; KgW (KilogramWat) koja bi objedinila deklariranu snagu pojačala i ukupnu težinu svih djelova koji su zaduženi za navedenu deklariranu snagu, jednostavnim potezom dobili bi mjeru koja bi svakom poštenom audiofilu odmah dala do znanja o kakvom se uređaju radi jer kako su stari audiofilski gurui znali odokativno odvagati pojačala i donjeti zaključak gledajući samo težinu uređaja, i da znate nebi puno ni fulali, ježi ga pojačalo od 80kg uglavnom svira bolje od pojačala od 8 kila


Objavio: icon
Datum objave: 13.studeni.2017 u 23:33
Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

...

Evo frekvencijske krivulje 3 zvučnika. Koji ti se čini najbolji i poželjan za sistem?ovaj je od razglasa sa glavnog kolodvora, priznaj!


Objavio: Edison
Datum objave: 13.studeni.2017 u 23:40
Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Pitam, ako wati nisu primarno mjerilo pri izboru, šta onda drugo gledati, koje podatke? Rečeno je da wat je wat...


Watt jest Watt. Nema cjevnih Watta ni finih Watta, ni grubih, to je jedinica za snagu. A ne znam zasto bi Watti bili primarno mjerilo pri izboru? Zato sto je to prvi podatak, ili onaj koji covjek najlakse zapamti? Sto gledati drugo, ako necemo Watte? Pa nista, ako mislis na podatke koje daju proizvodjaci uredjaja. Ti su podaci samo za informaciju, ali ne kupuje se uredjaj prema podacima proizvodjaca, ili prema slikama iz kataloga. Iz tih podataka tesko je znati kako nesto svira, a to nam je valjda najvaznije. Nekom je vazno zvucno i poznato ime proizvodjaca na uredjaju, nekima tezina, nekima ti Watti, nekima izgled uredjaja. Ali nista od toga ne govori kako taj uredjaj svira. A lakse je pohvaliti se u krugovima hifista: "Hej, imam Accuphase od 360W i sarenim VU metrima naprijed..." Nego reci: "Imam pojacalo koje dobro svira, a proizvodjac... nisi nikad cuo za njega, njje vazno." 

Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Svi se divimo visokim watt ciframa ("Wow pa to ti je mrcina od 300 wati, nema što neće ganjati")


Koji su to svi? Ja ne spadam u te, ne divim se tim visokim Watt brojkama. Ako ti je to osnovno mjerilo onda mi je jasno da te buni dilema o kojoj toliko pises. Na osnovu onog sto je do sad napisano u ovom threadu, trebao si zakljuciti koje je pojacalo od ta dva bolje, i koje bi trebalo bolje svirati. A bolje ce i pogoniti te "trome" zvucnike, bez obzira na brojke o snazi. Nije Accuphase od jucer, znaju oni kako se postavljaju cijene. A i SND ti je dobro rekao, oba pojacala su odlicna, i oba ce ti dobro tjerati zvucnike, a izaberi sam po nekm svom kriteriju. Koje god da odaberes, neces lose izabrati.

...


Objavio: VU metar
Datum objave: 13.studeni.2017 u 23:43
Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Evo frekvencijske krivulje 3 zvučnika. Koji ti se čini najbolji i poželjan za sistem?

Ne znam, ti mi reci koja je najbolja, kako i vezu sa onim pitanjem.


-------------
Čak i ako nisam u pravu - ja nisam u krivu...


Objavio: soundnewsdino
Datum objave: 13.studeni.2017 u 23:47
Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Evo frekvencijske krivulje 3 zvučnika. Koji ti se čini najbolji i poželjan za sistem?

Ne znam, ti mi reci koja je najbolja, kako i vezu sa onim pitanjem.


Pa radi se o biranju komponenti na temelju tehničkih podataka. Zvučnici ili pojačalo ista stvar. Ove krivulje nisu od proizvođača nego su nezavisno mjerene..


Objavio: VU metar
Datum objave: 14.studeni.2017 u 00:06
Originalno postano od strane člana: Edison Edison napisao:

A ne znam zasto bi Watti bili primarno mjerilo pri izboru? Zato sto je to prvi podatak, ili onaj koji covjek najlakse zapamti?

Ja vidim da se tako postupa u većini slučajeva. Proizvođač zvučnika kaže power handling toliko i tolliko pa to je prvo što se nastoji uslagoditi. Zato kažem primarno mjerilo pri izboru. 

Originalno postano od strane člana: Edison Edison napisao:Koji su to svi? Ja ne spadam u te, ne divim se tim visokim Watt brojkama. Ako ti je to osnovno mjerilo onda mi je jasno da te buni dilema o kojoj toliko pises.

Ne doslovno svi, ali fakat preovladava gledište da je više vati bolje, čak postoji preporuka "kupi jače pojačalo od deklarirane snage zvučnika da ne bi ulazilo u kliping, već da ih lakoćom može ganjati".
   
-------------
Čak i ako nisam u pravu - ja nisam u krivu...


Objavio: VU metar
Datum objave: 14.studeni.2017 u 00:09
Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Evo frekvencijske krivulje 3 zvučnika. Koji ti se čini najbolji i poželjan za sistem?

Ne znam, ti mi reci koja je najbolja, kako i vezu sa onim pitanjem.


Pa radi se o biranju komponenti na temelju tehničkih podataka. Zvučnici ili pojačalo ista stvar. Ove krivulje nisu od proizvođača nego su nezavisno mjerene..

Ako pokušavaš nešto objasniti - slušam...


-------------
Čak i ako nisam u pravu - ja nisam u krivu...


Objavio: soundnewsdino
Datum objave: 14.studeni.2017 u 00:15
Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Evo frekvencijske krivulje 3 zvučnika. Koji ti se čini najbolji i poželjan za sistem?

Ne znam, ti mi reci koja je najbolja, kako i vezu sa onim pitanjem.


Pa radi se o biranju komponenti na temelju tehničkih podataka. Zvučnici ili pojačalo ista stvar. Ove krivulje nisu od proizvođača nego su nezavisno mjerene..

Ako pokušavaš nešto objasniti - slušam...

Veliš da želiš nešto naučiti. Ok. Postavio sam ti pitanje i odgovori. Moraš razmisliti malo a ne čekati da ti netko ulije znanje u glavu. ..


Objavio: VU metar
Datum objave: 14.studeni.2017 u 00:30
Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:


Veliš da želiš nešto naučiti. Ok. Postavio sam ti pitanje i odgovori. Moraš razmisliti malo a ne čekati da ti netko ulije znanje u glavu. ..
Odgovorio sam ti, meni te krive ne znače ništa. Ako možeš bilo bi dobro iznjeti neko valjano objašnjenje na ono pitanje jezikom razumljivim prosječnom hi-fi kupcu.


-------------
Čak i ako nisam u pravu - ja nisam u krivu...


Objavio: soundnewsdino
Datum objave: 14.studeni.2017 u 00:36
Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:


Veliš da želiš nešto naučiti. Ok. Postavio sam ti pitanje i odgovori. Moraš razmisliti malo a ne čekati da ti netko ulije znanje u glavu. ..
Odgovorio sam ti, meni te krive ne znače ništa. Ako možeš bilo bi dobro iznjeti neko valjano objašnjenje na ono pitanje jezikom razumljivim prosječnom hi-fi kupcu.


Kako je moguće da ti frekvencijska krivulja zvučnika (dakle koliko glasno zvučnik svira ovisno o frekvenciji) ne znači ništa a 2 x 90 ili 2 x 180W ti se čini ključno?


Objavio: DeCe3
Datum objave: 14.studeni.2017 u 00:40
Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Ne doslovno svi, ali fakat preovladava gledište da je više vati bolje, čak postoji preporuka "kupi jače pojačalo od deklarirane snage zvučnika da ne bi ulazilo u kliping, već da ih lakoćom može ganjati".
Ova navedena "gledišta" i "preporuke" prolaze možda kod onih koji prvi put nakon kakve plastične linijice, kupuju "odvojive komponente"...
Jedino pravilo kod ispravnog izbora pojačala dolazi logičkim i čisto fizikalnim redoslijedom;
soba - zvučnici - pojačalo - izvor zvuka...
Poenta svega je što bolji zvuk, za koji su možda najmanje bitni Watt-i...Objavio: VU metar
Datum objave: 14.studeni.2017 u 00:49
Originalno postano od strane člana: DeCe3 DeCe3 napisao:

Ova navedena "gledišta" i "preporuke" prolaze možda kod onih koji prvi put nakon kakve plastične linijice, kupuju "odvojive komponente"...

Zanimljivije je od koga dolaze - od dilera. Osim u situacijama kada se treba prodati recimo 20 watni Luxman a klase. Onda slijedi teorija "ako svira - svira".


Objavio: VU metar
Datum objave: 14.studeni.2017 u 00:56
Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:


Kako je moguće da ti frekvencijska krivulja zvučnika (dakle koliko glasno zvučnik svira ovisno o frekvenciji) ne znači ništa a 2 x 90 ili 2 x 180W ti se čini ključno?

Moguće je jer naokolo se barata više watima nego krivuljama, a ja nisam pohađao tečaj audiofilstva već sklapao mozaik čime sam mogao.


-------------
Čak i ako nisam u pravu - ja nisam u krivu...


Objavio: zed_alive
Datum objave: 14.studeni.2017 u 01:38
Originalno postano od strane člana: DeCe3 DeCe3 napisao:

Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Ne doslovno svi, ali fakat preovladava gledište da je više vati bolje, čak postoji preporuka "kupi jače pojačalo od deklarirane snage zvučnika da ne bi ulazilo u kliping, već da ih lakoćom može ganjati".
Ova navedena "gledišta" i "preporuke" prolaze možda kod onih koji prvi put nakon kakve plastične linijice, kupuju "odvojive komponente"...
Jedino pravilo kod ispravnog izbora pojačala dolazi logičkim i čisto fizikalnim redoslijedom;
soba - zvučnici - pojačalo - izvor zvuka...
Poenta svega je što bolji zvuk, za koji su možda najmanje bitni Watt-i...


Nedavno je izašla super pjesma od I.Kindl, koja je pogodila moj osobni sukus kako želim i nastojim komunicirati, a to je da izvadim srž, bit iz sebe, i zatim da to najdirketnije i najjasnije izrazim, po mogućnosti bez da ikoga uvrijedim.

Uglavnom, po osobnom viđenju, nisu ni svi audiofili isti. Postoji tip audiofila kojemu je beskrajno zabavno stalno čeprkanje po zvuku, česta promjena komponenata u sustavu, vikend druženja uz slušanja raznih komponenti i kombinacija. To je onda hobi u pravom smislu, način života, način druženja, sve i svašta. S druge strane, postoje audiofili koji sve što u životu žele i što su željeli imati je isključivo intimni odnos njih i muzike, uživanje u umjetnosti i zvukovnom bogatstvu koje pogađa u srž naše genetske (možda i duhovne?) definicije. Ja, umjetnost-glazba, zvuk. Takvom čovjeku ne da se nužno prekopavati po bespućima zbiljnosti audio komponenata i isprobavati mnogobrojne kombinacije da bi došao do zvukovnog raja. Ilitiga: nekima je u audiofiliji vrlo bitan proces, dok bi drugi proces možda čak i rado preskočili, a vrlo im je bitan cilj.

I jasno, postoji pedeset nijasni sivog između jednog i drugog.

(Usputno, sja sam, ako sam kroz mladost i naginjao malo prvom, kroz vrijeme shvatio da sam daleko više ovo drugo. Proces mi je nužno zlo, ja bi rezultat. Volio bih gurua da mi složi sustav preko nekim mojim osnovnim idejama o tome što želim u zvuku i koje su mi kvalitete u njemu bitne, i da se ne moram  baktati dalje time. I jasno, pritom potrošiti na isto onoliko koliko baš moram a da bi bio zadovoljan, ne više smijeh jasno da je tu i kompromis vezan uz mogućnosti. Makar za temu i nije baš bitno di sam tu ja, ruku na srce...)

Uglavnom, ne znam da li dobro gađam da li je ova tema povezana na neki način s ovim, ili nije. Ali tip 2 audiofila želi saznati neke kriterije dobre predselekcije opreme, a da se ne mora zajebavati beskrajnim prekapčanjima i preslušavanjima. Jasno da će na kraju samo slušanje dati odgovor, no pretpostavka je da učenost može eliminirati u startu dobar dio pokušaja koji su unaprijed osuđeni na promašaj, obzirom na zadane preduvjete. Dakle, u konkretnom pitanju, radilo bi se o eliminaciji neadekvatnih i cijenom prenapuhanih pojačala, obzirom na stvarnu kvalitetu koje nude.

E sad, pretpostavka je da znalci mogu iz deklariranog ipak solidno toga makar dobro pretpostaviti o pojačalu. Isto bi voljeli i neki drugi audiofili znati, koji nisu znalci u elektronici, for the sake of music mig koliko se to skromno može pitati, te da li je puno to pitati a da se dobiju neki otkrivajući specifični odgovori, parametri ili kombinacije parametara na koje se naročito isplati obratiti pozornost, pojedine ključne cake i trikovi koji mogu pomoći u procjeni kvalitete pojačala, ili je to previše za pitati neukima, jer...quod licet Iovi, non licet bovi? smijeh

Ili pak sve deklarirane brojke, pa i najbanalnije kao što je snaga pojačala no matter kako deklarirana, svejedno ne otkrivaju skoro ništa bitnog? Pa svejedno, ako je i tako, volio bih osobno da najučeniji potvrde da to doista jest tako.

Eto tako sam ja shatio ovaj topic tj. njegovu srž, a ako sam krivo shvatio ispričavam se stvarno; no čak i tada, svejedno rado iznosim ovaj aspekt koji smatram interesantan ne samo sebi, nego i broju ljubitelja dobrog zvuka koji nisu toliko verzirani u elektronici kao pojedini uvaženi članovi foruma i dugogodišnji audiofili...
Objavio: amigo
Datum objave: 14.studeni.2017 u 07:22
Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Zašto misliš da ti želim objasniti? Tvrdoglav si, ne slušaš a
razumjevanje pojačala ti ne ide dalje od količine Watta. Sad bi se ja
trebao potrgati i pisati kobasice od postova da ti nešto objasnim a tebe
zapravo zanima teorija koja bi potvrdila tvoje mišljenje. Koliko vidim
kupac si Accuphasea pa se javi domaćem distributeru i kupi si njihovo
najjače pojačalo. To bih respektirao...

Ovaj topik tretira nejasnoće u vezi deklariranih snaga pojačala, pa valjda zato bih očekivao da kad se već javljaš na isti imaš neku želju objasniti. Moje razumjevanje pojačala ide do watta i zato želim da od onih kojima ide dalje naučim nešto, preko makar i glupih pitaja (neki kažu takva ne postoje), što poništava tvoju kvalifikaciju da ne slušam i sam tvrdoglav, naprotiv. Mogao si do sada objasniti umjesto kreirati nepotreban konflkt. E to bih ja respektirao...


Evo frekvencijske krivulje 3 zvučnika. Koji ti se čini najbolji i poželjan za sistem?
Ne može se samo pomoću grafa reći koji zvučnik je bolji, osim da srednji nikako ne može valjati. Treći izgleda najispravnije, ali ne svira ispod 100 Hz. Prvi kopa, ali je odziv dosta nelinearan.
Teško i da su mjereni u istim uvjetima.
Osim toga, da bismo znali kako nešto svira, barem okvirno, trebali bismo imati i druge nedostajuće grafove, a frekvencijski odziv uz mnogo iskustva, trebali bismo imati precizno izmjeren, takoreći herc po herc.
Osim toga, nije prikazana niti osjetljivost...

-------------
     http://www.audiofil.net/gal_news_item.asp?NewsID=147 - Moj HiFi


Objavio: kiko
Datum objave: 14.studeni.2017 u 08:17
To je koristan post, zed.
Bilo bi dobro znati koje zvučnike VU metar ima, tj. koje osjetljivosti konkretno. I koliku prostoriju?


Objavio: Edison
Datum objave: 14.studeni.2017 u 08:33
Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Originalno postano od strane člana: Edison Edison napisao:

A ne znam zasto bi Watti bili primarno mjerilo pri izboru? Zato sto je to prvi podatak, ili onaj koji covjek najlakse zapamti?

Ja vidim da se tako postupa u većini slučajeva. Proizvođač zvučnika kaže power handling toliko i tolliko pa to je prvo što se nastoji uslagoditi. Zato kažem primarno mjerilo pri izboru.[QUOTE=Edison]


To sto proizvodjaci napisu je samo informacija ili vodilja za one koji skoro nista ne znaju oko sastavljanja sistema. Najcesce napisu od 30W do 100W, a to pokriva 95% pojacala na trzistu, pa birajte audiofili... Ako po tom sistemu slazes sistem, nikad ti nece biti ni priblizno dobro slozen, osim ako se to ne desi sasvim slucajno... Audiofilstvo je hobi za strpljive, znanje dolazi sa slusanjem, s protokm vremena, s iskustvom. Tko zuri i ide precicama, stici ce na cilj malo kasnije...  mig

 


Objavio: Edison
Datum objave: 14.studeni.2017 u 08:39
Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

Ne može se samo pomoću grafa reći koji zvučnik je bolji


S ovim se slazem u potpunosti.

Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

osim da srednji nikako ne može valjati.


Tu se bas i ne slazem. Njegova krivulja izgleda bas lose, ali... vjerujem da bi i taj mogao dobro svirati i da nije neki bezvezni zvucnik. Samo hocu naglasiti da nam ti grafovi ne mogu reci kako nesto svira. Isto kao sto ni sama snaga u Wattima ne govori dovoljno o pojacalu.

 


Objavio: Johnny
Datum objave: 14.studeni.2017 u 08:43
To je vječita borba onih koje mjere i onih koji slušaju.

Mene zanimaju prirodne znanosti pa biram kompromis koji više naginje na stranu mjerenja.
I onda složit svoju priču i bok.

Opće je poznato da audiofili slušači oklijevaju raditi slijepe testove i da dosta lažu.
Zato ću ja ići korak dalje i lagati da sam sve poslušao i da ništa ne valja osim mojeg.


-------------
http://audiofil.hr/forum/forum_topics.asp?FID=25 - Audiofil klub Rijeka - pridruži se na e-mail listu


Objavio: soundnewsdino
Datum objave: 14.studeni.2017 u 08:44
Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Originalno postano od strane člana: VU metar VU metar napisao:

Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Zašto misliš da ti želim objasniti? Tvrdoglav si, ne slušaš a
razumjevanje pojačala ti ne ide dalje od količine Watta. Sad bi se ja
trebao potrgati i pisati kobasice od postova da ti nešto objasnim a tebe
zapravo zanima teorija koja bi potvrdila tvoje mišljenje. Koliko vidim
kupac si Accuphasea pa se javi domaćem distributeru i kupi si njihovo
najjače pojačalo. To bih respektirao...

Ovaj topik tretira nejasnoće u vezi deklariranih snaga pojačala, pa valjda zato bih očekivao da kad se već javljaš na isti imaš neku želju objasniti. Moje razumjevanje pojačala ide do watta i zato želim da od onih kojima ide dalje naučim nešto, preko makar i glupih pitaja (neki kažu takva ne postoje), što poništava tvoju kvalifikaciju da ne slušam i sam tvrdoglav, naprotiv. Mogao si do sada objasniti umjesto kreirati nepotreban konflkt. E to bih ja respektirao...


Evo frekvencijske krivulje 3 zvučnika. Koji ti se čini najbolji i poželjan za sistem?
Ne može se samo pomoću grafa reći koji zvučnik je bolji, osim da srednji nikako ne može valjati. Treći izgleda najispravnije, ali ne svira ispod 100 Hz. Prvi kopa, ali je odziv dosta nelinearan.
Teško i da su mjereni u istim uvjetima.
Osim toga, da bismo znali kako nešto svira, barem okvirno, trebali bismo imati i druge nedostajuće grafove, a frekvencijski odziv uz mnogo iskustva, trebali bismo imati precizno izmjeren, takoreći herc po herc.
Osim toga, nije prikazana niti osjetljivost...


Kako si zaključio da treći ne svira ispod 100 Hz a u 100Hz je na +5 dB?
No dobro. Mjerenje je napravljeno s DRA Labs MLSSA sistemom koji mi se čini prilično dobar. Misliš  da nađeš sistem koji bi mjerio "herc po herc" da bi isti dao radikalno drugačije rezultate i zaključke?


Objavio: Edison
Datum objave: 14.studeni.2017 u 08:51
Originalno postano od strane člana: Johnny Johnny napisao:

Opće je poznato da audiofili slušači oklijevaju raditi slijepe testove i da dosta lažu.


haha   haha

Johnny, evo sam poprskao monitor jutarnjom kavom...   haha
 


Objavio: amigo
Datum objave: 14.studeni.2017 u 09:11
Uzdignut je midbas baš jako. To čujemo kao nedoststak dubokog basa, koji je mnogo tiši.

Naravno, u nekoj sobi bi se to posložilo, koja uzdiže 30, 40, 50 i 60 Hz.

Vezano za mjerenje herz po herz, htio sam reći nešto drugo. Ne radi se o potrebi što veće ispeglanosti po svaku cijenu. Ako stignem, objasnit ću.

-------------
     http://www.audiofil.net/gal_news_item.asp?NewsID=147 - Moj HiFi


Objavio: amigo
Datum objave: 14.studeni.2017 u 09:17
Originalno postano od strane člana: Edison Edison napisao:

Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

Ne može se samo pomoću grafa reći koji zvučnik je boljiS ovim se slazem u potpunosti.

Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

osim da srednji nikako ne može valjati.


Tu se bas i ne slazem. Njegova krivulja izgleda bas lose, ali... vjerujem da bi i taj mogao dobro svirati i da nije neki bezvezni zvucnik. Samo hocu naglasiti da nam ti grafovi ne mogu reci kako nesto svira. Isto kao sto ni sama snaga u Wattima ne govori dovoljno o pojacalu.

 
Ovaj srednji ne može dobro svirati niti u kojoj varijanti, jer je neispravan.

-------------
     http://www.audiofil.net/gal_news_item.asp?NewsID=147 - Moj HiFi


Objavio: TomC
Datum objave: 14.studeni.2017 u 09:25
Na tragu zedovog zanimljivog posta dolazim do jedne zanimljive podijele audiofila. Očito je da postoje dva osnova tipa:
Tip A; koristi muziku da bi slušao komponente,
Tip B; koristi komponente da bi slušao muziku.-------------
All those moments will be lost in time like tears in rain...


Objavio: soundnewsdino
Datum objave: 14.studeni.2017 u 09:27
Originalno postano od strane člana: Edison Edison napisao:

Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

Ne može se samo pomoću grafa reći koji zvučnik je bolji


S ovim se slazem u potpunosti.

Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

osim da srednji nikako ne može valjati.


Tu se bas i ne slazem. Njegova krivulja izgleda bas lose, ali... vjerujem da bi i taj mogao dobro svirati i da nije neki bezvezni zvucnik. Samo hocu naglasiti da nam ti grafovi ne mogu reci kako nesto svira. Isto kao sto ni sama snaga u Wattima ne govori dovoljno o pojacalu.

 


Drago mi je da je netko shvatio zašto sam postavio ona 3 grafa....Clap


Objavio: Edison
Datum objave: 14.studeni.2017 u 09:30
Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

Ovaj srednji ne može dobro svirati niti u kojoj varijanti, jer je neispravan.


Mozda. Ali nekako ne vjerujem da bi SND za primjer stavio graf nekog neispravnog i bezveznog zvucnika. Radi se o clanu koji ima sasvim dovoljno godina i iskustva.Objavio: soundnewsdino
Datum objave: 14.studeni.2017 u 09:30
Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

Originalno postano od strane člana: Edison Edison napisao:

Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

Ne može se samo pomoću grafa reći koji zvučnik je boljiS ovim se slazem u potpunosti.

Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

osim da srednji nikako ne može valjati.


Tu se bas i ne slazem. Njegova krivulja izgleda bas lose, ali... vjerujem da bi i taj mogao dobro svirati i da nije neki bezvezni zvucnik. Samo hocu naglasiti da nam ti grafovi ne mogu reci kako nesto svira. Isto kao sto ni sama snaga u Wattima ne govori dovoljno o pojacalu.

 
Ovaj srednji ne može dobro svirati niti u kojoj varijanti, jer je neispravan.


Onaj srednji "koji nikako ne može dobro svitrati" je Eggleston Work Andra (15.000 USD) mjereno u osi visokotonca. Rezultati mjerenja se mogu dovesti u korelaciju s mojim izlaganjem o fazi i vremenu u temi AR 310 HO upgrade skretnice. Krivulja koja izgleda najbolje je od Wharfedale Diamond 9.1 (200 USD).


Objavio: amigo
Datum objave: 14.studeni.2017 u 09:32
Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Originalno postano od strane člana: Edison Edison napisao:

Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

Ne može se samo pomoću grafa reći koji zvučnik je bolji


S ovim se slazem u potpunosti.

Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

osim da srednji nikako ne može valjati.


Tu se bas i ne slazem. Njegova krivulja izgleda bas lose, ali... vjerujem da bi i taj mogao dobro svirati i da nije neki bezvezni zvucnik. Samo hocu naglasiti da nam ti grafovi ne mogu reci kako nesto svira. Isto kao sto ni sama snaga u Wattima ne govori dovoljno o pojacalu.

 


Drago mi je da je netko shvatio zašto sam postavio ona 3 grafa....Clap
Shvatili smo namjeru. Međutim, na 2. grafu moguće da na tweeter.u treba promijeniti polaritet, jer zvučnik s ovoliko dubokim i širokim propadom, ne radi ni izbliza ispravno. Ako je polaritet OK, midrange treba pustiti više, ili tweeter. niže, ili oboje.

-------------
     http://www.audiofil.net/gal_news_item.asp?NewsID=147 - Moj HiFi


Objavio: M.Djon
Datum objave: 14.studeni.2017 u 09:46
To je atraktivan Loudnes zvuk ? .Ispiši stranicu | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net