Ispiši stranicu | Close Window

Software playeri - zvučne razlike

Web: Audiofil - feel the sound -
Kategorija: Hi-Fi
Ime foruma: Računala i audio
Opis foruma: Snovi o High-End-u.
URL: Http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=15090
Datum ispisa: 11.srpanj.2020 u 13:19
Verzija Softwarea: Web Wiz Forums 11.10 - http://www.webwizforums.com


Tema: Software playeri - zvučne razlike
Objavio: olif
Tema:: Software playeri - zvučne razlike
Datum objave: 10.ožujak.2020 u 13:02
Malo nevezano za temu, ali da vas pitam za mišljenje:

-zašto software playeri (Roon, Foobar, J River, Clementine...) različito zvuče na istomPC-u i sa istim driverima i na istom OS-ui na isti ext DAC i ostatak sustava !

Ako zvuče  različito uopće...? migOdgovori:
Objavio: Apparatus
Datum objave: 10.ožujak.2020 u 16:00
Zvuče različito zato jer su različiti.

-------------
https://youtu.be/LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: olif
Datum objave: 10.ožujak.2020 u 17:03
Kud s navro tako....

....pa ne mogu tako odgovoriti samouvjerenim informatičarima, da su im softveri različiti, pa da onda radi toga različito zvuče...! ?huhhaha

Oni kažu da, ako je DSP i EQ i sve ostalo isključeno, da nema tu frke; iste nule i jedinice uniđu uunutra i jašta da iste i svekolike iziđu, pa lijepo u svršenom redu putuju u DAC na pretvorbu !

I nema majci drukčije....nema......ne

Imao sam Roon na dva mjeseca besplatno (dobio na poklon AQ Jiterrbug  haha, pa s njim i 60 dana licence...) i taj ga ipak kvalitetnije dere nego Foobarčina i JRiverčina.....

Ajde Gašo, Vdem. Zed....objasnite.....obrva
Objavio: kuzma
Datum objave: 10.ožujak.2020 u 17:58
Koristio winamp,windows media player,foobar i jriver.
Nikakve razlike nema.
Na kraju ostao na jriveru jer ima najbolje sučelje.
Roon nisam probao jer je preskup a i ne vjerujem da ima razlike u zvuku.


Objavio: olif
Datum objave: 10.ožujak.2020 u 18:25
Hm, čudno da nisi čuo baš nikakvu razliku u zvuku ?


Objavio: vdem
Datum objave: 11.ožujak.2020 u 00:43
Originalno postano od strane člana: olif olif napisao:

Kud s navro tako....

....pa ne mogu tako odgovoriti samouvjerenim informatičarima, da su im softveri različiti, pa da onda radi toga različito zvuče...! ?huhhaha

Oni kažu da, ako je DSP i EQ i sve ostalo isključeno, da nema tu frke; iste nule i jedinice uniđu uunutra i jašta da iste i svekolike iziđu, pa lijepo u svršenom redu putuju u DAC na pretvorbu !

I nema majci drukčije....nema......ne

Imao sam Roon na dva mjeseca besplatno (dobio na poklon AQ Jiterrbug  haha, pa s njim i 60 dana licence...) i taj ga ipak kvalitetnije dere nego Foobarčina i JRiverčina.....

Ajde Gašo, Vdem. Zed....objasnite.....obrva


Nema tu pravog objašnjenja osim opisa koliko je običan kućni pc komplicirana naprava. U današnje vrijeme čak i informatičari promatraju računalo kao crnu kutiju koja radi to što radi. Jer je sve skupa jako komplicirano. 

Nekakav popularni indikator kompliciranosti je brojanje tranzistora... pa kao informacija: Današnji procesori sadrže između 4 i 10 biliona tranzistora. Biliona... 4.000.000.000 tranzistora. Dodajte još toliko za grafiku i ostatak priče... i to se sve nalazi u vašem laptopu.

Šta se software-skog dijela tiče, naša player aplikacija je samo vidljivi vrh. Ogroman dio "računanja" obavljaju operativni sistem i driveri. Mi nikad nećemo saznati na koji način pojedine aplikacije koriste resurse i koliko opterećuju os i ostale komponente računala.

Po teoriji bi rezultat rada trebao biti isti, ali nije. Teško je ustanoviti da li i koliko na "zvuk" računalo utiče... recimo aktivno, nekim jitterom, bugovima, loše napisanim dijelovima koda... a koliko utiče pasivno... tipa komunikacijske greške i resendi unutar sklopovlja, memorijskih i periferijskih sabirnica... i koliko utiče svojim izrazitim elektroničkim šumom na komunikacijske sabirnice koje idu van računala.

Unutar računala ima još takvih upitnika koji mogu... ali i ne moraju čujno utjecati na naš zvučni rezultat.

Znači različite aplikacije koriste os i sklopove računala na različite načine. To se "čuje"... konkretan razlog zašto se čuje (razlika vezana za aplikacije) mislim da niko ne zna. Ako zna onda mudro šuti.


-------------


Objavio: kela
Datum objave: 11.ožujak.2020 u 07:31
prije svega hw u racunalu vise manje radi konzistentno ili konzistentno dobro bez obzira na kolicinu trandja i ostalog.
S tom premisom prelazimo na OS i softver. Vecina aplikacija se danas pisu u managed kodu koji uvelike ovisi o OS scheduleru, slojevima user-space i kernel poziva i sve to skupa zapravo nemas pod kontrolom. Da je tome tako probaj takav softver vrtit na 10+ godina starom hardveru (uz uvijet da je identican softver). Tada ces vidjet kolko aplikacij trza i bori se za resurse da bi nesto napravila.
To govori da kontrolu nad aplikacijom ima OS i kernel a ti tu nista ne mozes.
U slucavevima kada koristis RT kernel tada imas “slobodu” definirati prioritete izvrsavanja cjelina svojeg koda u aplikaciji na razini OSa i kernela (naravno to trebas znati isprogramirati) i u tom slucaju imas vecu pa gotovo da ne kazem kompletnu kontrolu nad izvrsavanjem rada aplikacije i time mozes barem kontrolirati resurse i prioritete izvrsavanja naspram svega ostalog. Dodatno cilje je da koristis direktno drivere ili cak ides direktno na sam kernel level da izbjegnes stotine nepotrebnih poziva funkcija koje ti to inace rade na high levelu da ne moras previse brinuti za detalje. Na taj nacin si natovaris hrpetinu dodatnog posla koju vecina developera ne radi ili smatraju da nije bitno i nema benefita jer nije Oas smislio neki kljinjo vec eksperti koji znaju sto rade. To je istina medjutim to je toliko high level i apstrahirano i generalno napravljenoo da nemas neku konkretnu uporabu. Stoga za neki real-tine prosessing ides sam raditi low level stvari da sve skupa ubrzas i optimiziras kolko se moze i ima smisla.
Naravno uvijek mozes sve to napisatu u _asembleru ali ti je to tesko odrzavati pogotovo treba paziti na kompatibilnost platformi (citaj procesora) i trebalo bi ti X godina :)
Sve zajedno takav pristup ti omogucuje da drasticno smanjis latenciju, minimiziras greske, nepotrebne pozive kroz slojeve OSa i da na kraju radis processing u aplikaciji kako si zamislio u stvarnom vremenu.
Kao rezultat takovg nacina je mnogo uvjerljiviji i jasniji audio stream koji ide izvan racunala bilo spdif ili usb. 
A zasto se i takvi softveri razlicito cuju, pa svatko je na svoj jedinstven nacin implementirao softver i razlike postoje. Najbolji softver je kad radis custom made a to traje najduze i najvise kosta i svi bjeze od toga u azad 15+ godina.
Imas za skinu razno razne playere na RT kernelu a to je onda ili Linux ili OSX, windowsi nemaju rt kernel i nemas pristup tim resursima stoga niti ne mogu parirati u smislu processinga bez obzira kolko komercijanlog softvera se radi za tu platformu.
Uzmite jedan Deadbeef player na linuxu bez ikakvih filtera i slusajte. Pusti sad UI i funkcionalnost, probaj se fokusirati na sound only i onda komparirati na taj nacin sa ostalim playerima.

Sve u svemu razlike u playerima su moguce kao i razlike u cd playerima. Na oboje utjece sam hardver i nacin kako je implementiran softver u njima.


Objavio: Apparatus
Datum objave: 11.ožujak.2020 u 08:34
Moje se znanje o kompovima svodi vjerojatno na razinu power usera, to jest, znam računalo fukcionalno sklopiti, instalirati što god treba, customizirati i održavati. Neke procese kužim isključivo periferno, a većinu uopće ne. Ono što za sebe znam je da sam si najveću uslugu učinio kad sam iz sustava izbacio laptop. I to ne bilo kakav već jako dobar HP. Ali laptop. Kad sam upogonio low power (pasiva) AS Rock matičnu, otpuhalo me u stratosferu. A nakon toga mi se jako svidjela ideja kompletnog ignoriranja Windows sustava, kad je riječ o plejanju mjuze, bez zavrzlame sa specifičnim USB driverom, sistemskim HDD-om... Kao i uvijek, na kraju se sve svodi na slušanje, preference, konkretni sustav u kojemu PC audio radi i napokon na lijenost, možda nesklonost konformizmu... Moglo bi se još ponešto probati, ali gdje je volja? Poslije svih silnih godina i metiljanja oko hife, na kraju dođeš na početak: uključi, izguštaj neki album ili dva i odi u krpe. Kao da se nisam time ni bavio. Osim što sam dosegao zavidnu razinu zvuka, ali to je toliko svakodnevno i opet normalno da bih toga postao svjestan vjerojatno jedino da mi netko uzme. Votevr...-------------
https://youtu.be/LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: Gašo
Datum objave: 11.ožujak.2020 u 08:57
Nemam pojma zasto zvuce razlicito.

Cak i na jednostavnijem(vizualno) hardveru poput rpia, cuje se razlika.

Navodno softveri uptavljaju svim procesima pa su sitnice drugacije konfigurirane. Nemaji ziher svi iste komandne linije, tu promjenis neku sitnicu i vec cini razliku iako svi imaju istu namjenu.

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: zed_alive
Datum objave: 11.ožujak.2020 u 09:42
zanimljivo mišljenje:
(izvor:  https://www.audiostream.com/content/media-player-qa-q4-what-makes-one-media-player-sound-different-another" rel="nofollow - https://www.audiostream.com/content/media-player-qa-q4-what-makes-one-media-player-sound-different-another  )

Dr. Rob RobinsonDirector of Engineering http://www.channld.com/" rel="nofollow - Channel D , (Pure Music)
This sort of question is impossible to answer without seeing the “innards” of all considered players, and comparing them. It is kind of like asking a question comparing high performance automobiles without taking a look under the hood. However, I can speak about the design of our products.

I have discussed signal flow and streamlined algorithm design elsewhere, see for example the 2010 Advances In Computer Audio panel session video on the  http://audiofest.info/2011/video_player.php?video_id=20" rel="nofollow - Rocky Mountain Audio Fest website  and Jim Smith’s  http://getbettersound.com/quarternotesv2i3.html" rel="nofollow - Get Better Sound website interview , among other places. There is no single or main factor or difference, it is a combination of many small things in the design, tied together in the implementation. On a high level, for example, the memory play feature that circumvents the need to access the music storage media / hard drive during music playback; the dithered volume control that reduces distortion caused by the word length reduction of a digital attenuator, and the upsampling feature which can deliver better performance. But these are comprised of many tiny pieces that must work together.

There are many ways of implementing a Memory Play feature, and we have probably tried all of them over the course of programming audio software on the Mac OS over the years. Circular buffer, double buffer; these easy to use and traditional techniques for handling streamed data have their place and are used in our other products. But we have diverged from the usual approach in Pure Music / Pure Vinyl and don’t use them, because a no-compromise music player allows an unconstrained choice of design approaches.

Then there are the not so concrete aspects of the design. This is part of our IP “sweat equity” that came about as a result of understanding best programming practices for smooth data throughput and instruction execution, developed over 27 years of experience writing software for the Apple Macintosh platform. This included writing driver level code to support custom hardware for specialized laboratory instrumentation.

Developing driver level code requires you to carefully contemplate the effect of small changes you might make. The timing of instruction execution and data transfers is critical. If you are designing a word processor or database application, those factors doesn’t matter much, if at all. But real-time processing such as audio playback is a different matter.

It’s a bit like designing a boat hull to carve through the water with the minimum of turbulence and drag. A small design change can cause an unexpected result (usually for the worse). Driver-level code has to run fast and smooth, and the same design principles apply to any real-time programming task such as audio player software. We want to create the minimum amount of “turbulence” (for example in the form of spikes in CPU usage) during the time when music is being played, parceling tasks to the CPU as smoothly as possible. As one example, computer power draw fluctuates with CPU usage, and these fluctuations can pollute power supply ground references, contributing to digital jitter (as I explained in the 2010 video referenced above). A steady-state, “non- turbulent” design circumvents this problem. Understanding driver design gives the insight needed for player software that uses the CPU and computer resources as smoothly and efficiently as possible.-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: hudo
Datum objave: 11.ožujak.2020 u 11:15
Kao programeru, malo mi je poznato kako stvari rade ispod haube, i tesko je generalizirati ili svesti stvari na jedan razlog. Ako je sve napravljeno kako treba (prvenstveno player koji koristi bit-perfect asio ili wasapi driver), i algoritam dekodiranja FLACa nisu radili priuceni indijci za 1$/dan, ne bi smjelo biti razlike, jer bitovi dolaze u USB izlaz neizmjenjeni i konstantnom brzinom koju asinkroni usb dac zahtjeva.

Isti rezultat se moze napraviti sa optimalnim algoritmom u 10 linija koda, ili neoptimalnim u 1000, ali ako je rezultat neke funckije isti, kako to utjece na kvalitetu zvuka, odnosno bitove dostavljenje USB portu?

Stvar koja moze utjecan na kvalitetu je neoptimalno dekodiranje, ili bilo kakva alteracija poput digitalne volume kontrole, dithering, upsampling i slicno. Predpostavnjam da foobar, roon i slicni provjereni programi ne rade sr*nja sa bit streamom.

Stvar koja teoretski moze utjecat: svaki player ima malo drugaciji kod, koji koristi drugacije djelove hardvera; jedan vise koristi RAM, drugi network i disk I/O , i slicno. Kada se ti djelovi "chipova" aktiviraju, mogu proizvest EM zracenje i smeca u elektrocnom signalu, sto moze uc u DAC kroz USB kabel, te iako su bitovi stigli savrseno, to smece moze kreirate ko zna kakve harmonike (ovo je samo moja pretpostavka, mozda sam totalno u krivu, jer neznam nis o elektronici).

Moja teorija: mnogi DACovi nemaju dobro rjesen USB sucelje, detekcija signala i dekodiranje, pa dosta ovise o tome sto im komp posalje i kako je ta elektronika USB prijemnika napravljena. Evo npr Schiit je bas izdao Unison USB upgrade (vec narucio), nadogradnju USB sucelja 5te generacije (znaci postojalo je 5 verzija USB sucelja u njihovom DACu!), koji konacno stavlja USB sucelje uz bok ostalim (aes/ebu, ...)
I Win i Mac podrzavaju bit perfect audio drivere, i misljenja sam da tu ne nema razlike (barem nisam cuo izmedju mog poslovnog MBPro i privatni Asus laptop).
Imao sam fanless barebone PC sa Daphile RT, i iako nisam mogao raditi A/B switching na laptop (jer mi treba 1min da prespojim), nisam cuo neku razliku. Ako je tamo, toliko je mala pa me ne brine.

RME ADI2 DAC koji sam imao posjeduje provjeru checksuma. Posebno napravljen FLAC fajl se playa i RME ga detektira, te prijavi dali su svi bitovi stigli nepromjenjeni, i nisam nikada vidio da RME prijavi gresku.

Ne kazem da nema razlike izmedju kompjuterskih playera, ali ja to jos nisam cuo. Kada sam bio na demonstraciji, sudionici su nabacivali "ovaj je prozracniji", "onaj je kontroliraniji", al ja iskreno u blind testu ne bi skuzio.


-------------
Pi2AES RoPieee - Yggdrasil / Music Hall 7.1 - PrimaLuna Prologue Prem pre - Nord NC500 mk2 power - Focal 1028be


Objavio: olif
Datum objave: 11.ožujak.2020 u 11:23
Eeeee...takve vas volim ! obrva Bravo

Za mene je neosporno da postoje slušne razlike, večinom male (na istom OS-u) a kod nekih implementacija, npr. Win (Roon) i veće razlike.
Da o Linuxu i njegovim playerime ne govorim.

Šteta što još kolega @Ilmzim  ne uzmogne vremena napisati koju......migObjavio: kela
Datum objave: 11.ožujak.2020 u 12:14
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

zanimljivo mišljenje:
(izvor:  https://www.audiostream.com/content/media-player-qa-q4-what-makes-one-media-player-sound-different-another" rel="nofollow - https://www.audiostream.com/content/media-player-qa-q4-what-makes-one-media-player-sound-different-another  )

Dr. Rob RobinsonDirector of Engineering http://www.channld.com/" rel="nofollow - Channel D , (Pure Music)
This sort of question is impossible to answer without seeing the “innards” of all considered players, and comparing them. It is kind of like asking a question comparing high performance automobiles without taking a look under the hood. However, I can speak about the design of our products.

I have discussed signal flow and streamlined algorithm design elsewhere, see for example the 2010 Advances In Computer Audio panel session video on the  http://audiofest.info/2011/video_player.php?video_id=20" rel="nofollow - Rocky Mountain Audio Fest website  and Jim Smith’s  http://getbettersound.com/quarternotesv2i3.html" rel="nofollow - Get Better Sound website interview , among other places. There is no single or main factor or difference, it is a combination of many small things in the design, tied together in the implementation. On a high level, for example, the memory play feature that circumvents the need to access the music storage media / hard drive during music playback; the dithered volume control that reduces distortion caused by the word length reduction of a digital attenuator, and the upsampling feature which can deliver better performance. But these are comprised of many tiny pieces that must work together.

There are many ways of implementing a Memory Play feature, and we have probably tried all of them over the course of programming audio software on the Mac OS over the years. Circular buffer, double buffer; these easy to use and traditional techniques for handling streamed data have their place and are used in our other products. But we have diverged from the usual approach in Pure Music / Pure Vinyl and don’t use them, because a no-compromise music player allows an unconstrained choice of design approaches.

Then there are the not so concrete aspects of the design. This is part of our IP “sweat equity” that came about as a result of understanding best programming practices for smooth data throughput and instruction execution, developed over 27 years of experience writing software for the Apple Macintosh platform. This included writing driver level code to support custom hardware for specialized laboratory instrumentation.

Developing driver level code requires you to carefully contemplate the effect of small changes you might make. The timing of instruction execution and data transfers is critical. If you are designing a word processor or database application, those factors doesn’t matter much, if at all. But real-time processing such as audio playback is a different matter.

It’s a bit like designing a boat hull to carve through the water with the minimum of turbulence and drag. A small design change can cause an unexpected result (usually for the worse). Driver-level code has to run fast and smooth, and the same design principles apply to any real-time programming task such as audio player software. We want to create the minimum amount of “turbulence” (for example in the form of spikes in CPU usage) during the time when music is being played, parceling tasks to the CPU as smoothly as possible. As one example, computer power draw fluctuates with CPU usage, and these fluctuations can pollute power supply ground references, contributing to digital jitter (as I explained in the 2010 video referenced above). A steady-state, “non- turbulent” design circumvents this problem. Understanding driver design gives the insight needed for player software that uses the CPU and computer resources as smoothly and efficiently as possible.


Ali nije rekao nista novog, vecinu tih stvari vise manje znamo ili zanju oni koji su radili softvare takvog tipa ili neke druge embeded sustave za koje trebas real-time data processing.

Slican princip vrijedi i kod kreiranja hardvera i softvera u cd playerima, dacovima i streaming uredjajimaObjavio: ear_drum
Datum objave: 11.ožujak.2020 u 19:32
Razlike postoje ! Isprobao sam niz verzija win / linux playera. Sada visim na ogoljelim distribucijama linuxa za arm procesore (rpi), prvo Archphile, sada GentooPlayer optimizirane za reprodukciju glazbe. One pametno upravljaju memorijom, periferijom i procesorom, cak do izoliranja pojedinih jezgara za specijalne namjene.
Na rpi-u imam allo digione signature + bnc na dac. Linearno napajanje za rpi, baterijsko za digione. Muzika je na nasu s lms, ili u zadnje vrijeme upnp serverom. Na rpi-u upncdli klijent koji direktno komunicira s mpd-om. Na tabletu ili mobu upnp upravljacka aplikacija.
Tako se za relativno malo suski moze sloziti respektabilan streamer. Win player nikada ne moze zvucati tako dobro, obzirom na gomilu istovremenih operacija, neoptimiziran os itd. Cak niti linux "opce namjene" + player ne zvuci tako dobro.
Manje je (ovdje) vise !


Objavio: Gašo
Datum objave: 11.ožujak.2020 u 19:41
Daj to pokusaj objasniti nekome ko uporno govori i misli da su neke tamo PC maticne sa hrpom rama i stajaznam, kraj svijeta za mjuzu.

Nemres

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: vdem
Datum objave: 11.ožujak.2020 u 20:05
U ovo današnje vrijeme se još uvijek nije iskristaliziralo koji pravac je najbolji. 

Svaki pristup ima teoretskih prednosti i mana u skoro jednakom omjeru.

SOC/IOT pristup je zgodan na svoj način i naravno odgovara verziranim osobama. PC / Linux je isto zgodan i odgovara drugoj kategoriji verziranih osoba. Custom serveri napravljeni na NAS platformi su isto jako zgodni... i odgovaraju određenoj kategoriji korisnika. PC / Win platforma odgovara svojoj kategoriji korisnika.

Uređaji na svim tim principima postoje već neko vrijeme. I kao brandirani uređaji... i kao DIY varijante. I niti jedan nije apsolutni pobjednik.-------------


Objavio: ear_drum
Datum objave: 11.ožujak.2020 u 21:20
Originalno postano od strane člana: vdem vdem napisao:

U ovo današnje vrijeme se još uvijek nije iskristaliziralo koji pravac je najbolji. 

Svaki pristup ima teoretskih prednosti i mana u skoro jednakom omjeru.

SOC/IOT pristup je zgodan na svoj način i naravno odgovara verziranim osobama. PC / Linux je isto zgodan i odgovara drugoj kategoriji verziranih osoba. Custom serveri napravljeni na NAS platformi su isto jako zgodni... i odgovaraju određenoj kategoriji korisnika. PC / Win platforma odgovara svojoj kategoriji korisnika.

Uređaji na svim tim principima postoje već neko vrijeme. I kao brandirani uređaji... i kao DIY varijante. I niti jedan nije apsolutni pobjednik.


Sada nismo razmatrali sto je zgodno ili komforno, vec sto je zvucno bolje.
Slazem se da jos ne znamo apsolutnog pobjednika, cak i kad novac ne bi bio u pitanju. No, svatko neka trazi svoj put. Ja sam pokusao podijeliti iskustvo da i mali i relativno jednostavan sustav koji vjerojatno kosta manje od brojnih kabela koji su spominjani na ovom forumu, moze dati vrlo dobre rezultate po pitanju zvuka i korisnickog komfora.Objavio: zuti mrav
Datum objave: 11.ožujak.2020 u 21:33
Čini mi se da na ovom području ljudi imaju najmanje iskustva.
Stvar je relativno nova, sumjnjam da je neko isprobao 10 kompova i 5 softwera.
Ako i je, takvih nema puno.
Svi su skloni proglasit best buy-om ono s čim su se oni zadovoljili.


Objavio: ear_drum
Datum objave: 11.ožujak.2020 u 21:43
Originalno postano od strane člana: zuti mrav zuti mrav napisao:

Čini mi se da na ovom području ljudi imaju najmanje iskustva.
Stvar je relativno nova, sumjnjam da je neko isprobao 10 kompova i 5 softwera.
Ako i je, takvih nema puno.
Svi su skloni proglasit best buy-om ono s čim su se oni zadovoljili.


Kompova 6, softwerskih kombinacija... > 10.


Objavio: vdem
Datum objave: 11.ožujak.2020 u 21:44
Ako se rpi3 i odroid računaju... ja sam isprobao više od 10 kompova i više od 5 playera. A i operativnih sistema i verzija istih nije manjkalo.
haha-------------


Objavio: zuti mrav
Datum objave: 11.ožujak.2020 u 21:45
Originalno postano od strane člana: ear_drum ear_drum napisao:

Originalno postano od strane člana: zuti mrav zuti mrav napisao:

Čini mi se da na ovom području ljudi imaju najmanje iskustva.
Stvar je relativno nova, sumjnjam da je neko isprobao 10 kompova i 5 softwera.
Ako i je, takvih nema puno.
Svi su skloni proglasit best buy-om ono s čim su se oni zadovoljili.


Kompova 6, softwerskih kombinacija... > 10.

Najs.


Objavio: vdem
Datum objave: 11.ožujak.2020 u 22:06
Originalno postano od strane člana: ear_drum ear_drum napisao:


Sada nismo razmatrali sto je zgodno ili komforno, vec sto je zvucno bolje.
Slazem se da jos ne znamo apsolutnog pobjednika, cak i kad novac ne bi bio u pitanju. No, svatko neka trazi svoj put. Ja sam pokusao podijeliti iskustvo da i mali i relativno jednostavan sustav koji vjerojatno kosta manje od brojnih kabela koji su spominjani na ovom forumu, moze dati vrlo dobre rezultate po pitanju zvuka i korisnickog komfora.
 
Sve ok, ali ni cijena ne može biti argument u raspravi gdje se govori o tome što je zvučno bolje.

Ako je RPI bolji od nekog nuc-a sa recimo volumiom... onda je bolji. Ja i ekipa smo probali i nije bio bolji. Probani su rpi3, odroid, laptopi, nucevi, pc-ovi.
-------------


Objavio: ZlyM
Datum objave: 11.ožujak.2020 u 22:43
Djelomično vezano za temu:
Od besplatnih player-a/sistema najbolji se pokazao Volumio.
Napajanje računala igra bitnu ulogu.
Netkome tko nema previše vremena i živaca ispitivati computer-audio ove dvije stvari su dobra polazišna točka, neovisno o hardwerskoj platformi koju će odabrati.
I slažem se da je to još uvijek najneistraženije područje hifi-a, odnosno relativno malo je nekih priznatih općevažećih pravila (po pitanju HW platforme, tehnologije - možemo reći malo je referenci ili referentnih uređaja), a relativno solidni rezultati se mogu postići sa ne-prevelikim ulaganjem.


-------------


Objavio: ear_drum
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 09:53
Originalno postano od strane člana: vdem vdem napisao:

 Sve ok, ali ni cijena ne može biti argument u raspravi gdje se govori o tome što je zvučno bolje.

Ako je RPI bolji od nekog nuc-a sa recimo volumiom... onda je bolji. Ja i ekipa smo probali i nije bio bolji. Probani su rpi3, odroid, laptopi, nucevi, pc-ovi.


Puno detalja tu odlučuje i zabavno je igrati se posavkama. Recimo, kad stavim cijeli RPI sustav u RAM disk, bolje je nego bez toga itd, itd.


Objavio: zed_alive
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 11:05
Originalno postano od strane člana: ear_drum ear_drum napisao:

Puno detalja tu odlučuje i zabavno je igrati se posavkama. Recimo, kad stavim cijeli RPI sustav u RAM disk, bolje je nego bez toga itd, itd.

kak to složiš?


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: zed_alive
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 11:11
Originalno postano od strane člana: ZlyM ZlyM napisao:

Djelomično vezano za temu:
Od besplatnih player-a/sistema najbolji se pokazao Volumio.

usporedio sam relativno nedavno s moode. Volumio je rezolutniji i živahniji, moode zvuči ispeglanije, uz gubitak fine razine informacije i ultimativne gornje ekstenzije. inače moode koristi Squeezelite player, dakle koristi isti player kao i Daphile
-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: zed_alive
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 11:20
Originalno postano od strane člana: vdem vdem napisao:

Ako je RPI bolji od nekog nuc-a sa recimo volumiom... onda je bolji. Ja i ekipa smo probali i nije bio bolji. Probani su rpi3, odroid, laptopi, nucevi, pc-ovi.

RPi je kao USB source jako loš (problem je vjerojatno najveći jer USB od RPi nema zasebnu dediciranu sabirnicu). Hifiberry Digi Pro digne sound bitno, ali i dalje je noisy. Gašin upgrade i napajanje je ono što diže RPi kao izvor podosta, i tu već mogu reći da je bolji i od mojeg najboljeg laptopa. RPi zvuk u toj konfiguraciji postane životniji, neposredniji, pozadina bitno tamnija, razina noise-a prisutnih u visokima se skroz reducira itd.

u stock stanju, moram reć da 502DAC nije loš kao digi izvor. nije 100% na razini modane Digi Pro, ali je zvukom puno bliže modanoj Digi Pro nego onoj stock


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: hudo
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 11:44
Ako uzmemo u obzir da svi OSove danas mogu slat bitove konstantnom brzinom u USB izlaz (dekodiranje FLACa trosi valjda 0.001% CPUa), problemi u zvuku znaci nastaju zbog smeca u naponu?
Dali bi onda dedicirani USB->AEB/SPDIF vanjski konverter (ala Singxer SU-1, m2tech hiface evo) rjesio problem playanja za shit PCa?

Takodjer, mislim da OS nema veze sa kvalitetom ako player i audio driver podrzavaju bit-perfect playback, problem je u hardveraju - neke maticne i USB chipovi su bolji, neki losiji za audio.
Jos nisam uspio naci nigdje zasto bi Linux bio bolji od Windowsa - oba vrte stotine threadova u pozadini, rade sto cuda, i imaju bit perfect drivere, znaci da se ne uplicu u audio zapis.-------------
Pi2AES RoPieee - Yggdrasil / Music Hall 7.1 - PrimaLuna Prologue Prem pre - Nord NC500 mk2 power - Focal 1028be


Objavio: zed_alive
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 11:59
nije samo stvar u brzini, ako kod asinkronog receiver traži slanje bloka od sendera, imaš i neku latenciju. i pitanje kolika je međuzavisnost USB sklopovlja od ostatka kompa kod slanja tih blokova, odnosno, koliko je latencija varijabilna ovisno o nekim drugim događanjima u kompu. i voila, u efektu imaš znatan jitter, a USB receiver nije primarno zamišljen kao dejitter naprava. i kako to sve skupa radi? bogzna...

pitaš za windowse? pa virtualna memorija, brate. da bi tu bio miran treba ti puno ram-a i stanje s minimumom instaliranog rezidualnog softvera. da ne velimo da su windowsi fejk preemptivni multitasking, to ti najbolje dokazuju npr. razni flash plugini koji ti ponekad skroz zarobe OS sa svojim procesima i skriptama - da je Win preemptivni multitasking, to bi bilo nemoguće, jer bi on bio u kontroli koliko aplikacijama dodijeljuje vremena. goli linux tj. unix je pravi preemptivni multitasking. zato mali androidići mogu puštati fluidnije filmiće od bitno jačih win strojeva, i to ti sve govori koliko je šeranje vremena među aplikacijama 'tehnički neispravno' haha

edit: dodatni dobitak oko linuxa što ga se za potrebe audio distribucije može oguliti od svih za potrebe audia suvišnih procesa na način na koji ti ne možeš oguliti windowse. dakle dobiješ sustav koji neće procesorsko vrijeme rasuti na nepotrebne procese i na taj način kreirati dodatne neravnomjernosti u procesiranju i transferu podataka


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: zed_alive
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 12:00
vanjski konverter s galvanskom izolacijom pomogne, ali ne riješi sve probleme, i dalje se čuje razlika između kompa i kompa

-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: hudo
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 12:26
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

nije samo stvar u brzini, ako kod asinkronog receiver traži slanje bloka od sendera, imaš i neku latenciju. i pitanje kolika je međuzavisnost USB sklopovlja od ostatka kompa kod slanja tih blokova, odnosno, koliko je latencija varijabilna ovisno o nekim drugim događanjima u kompu. i voila, u efektu imaš znatan jitter, a USB receiver nije primarno zamišljen kao dejitter naprava. i kako to sve skupa radi? bogzna...

pitaš za windowse? pa virtualna memorija, brate. da bi tu bio miran treba ti puno ram-a i stanje s minimumom instaliranog rezidualnog softvera. da ne velimo da su windowsi fejk preemptivni multitasking, to ti najbolje dokazuju npr. razni flash plugini koji ti ponekad skroz zarobe OS sa svojim procesima i skriptama - da je Win preemptivni multitasking, to bi bilo nemoguće, jer bi on bio u kontroli koliko aplikacijama dodijeljuje vremena. goli linux tj. unix je pravi preemptivni multitasking. zato mali androidići mogu puštati fluidnije filmiće od bitno jačih win strojeva, i to ti sve govori koliko je šeranje vremena među aplikacijama 'tehnički neispravno' haha


hmm, oke slazem se da je moguc jitter, ali playanje FLACa je toliko procesorski i memorijski nezahtjevno, da moras imati 20god star komp da se to osjeti. Ne vidim tehnicki razlog zasto bi virtualna memorija bila problem, na imalo modernijem hardveru. Govorim softverski, jer to jedino  koliko-toliko poznajem.

Takodjer, svakodnevno programiram multi-threading aplikacije za Linux i Windows, i windows ima pravi multi-tasking. Ovo sa flash pluginom je sasvim drugi problem, nevezan za audio driver i mutli-tasking. Isti problem je moguc i na Linuxu.
Valja pazit malo kod iznosenja ovakvih konstantacija ako se nema iskustva u programiranju:)


-------------
Pi2AES RoPieee - Yggdrasil / Music Hall 7.1 - PrimaLuna Prologue Prem pre - Nord NC500 mk2 power - Focal 1028be


Objavio: kela
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 12:45
Originalno postano od strane člana: hudo hudo napisao:

Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

nije samo stvar u brzini, ako kod asinkronog receiver traži slanje bloka od sendera, imaš i neku latenciju. i pitanje kolika je međuzavisnost USB sklopovlja od ostatka kompa kod slanja tih blokova, odnosno, koliko je latencija varijabilna ovisno o nekim drugim događanjima u kompu. i voila, u efektu imaš znatan jitter, a USB receiver nije primarno zamišljen kao dejitter naprava. i kako to sve skupa radi? bogzna...

pitaš za windowse? pa virtualna memorija, brate. da bi tu bio miran treba ti puno ram-a i stanje s minimumom instaliranog rezidualnog softvera. da ne velimo da su windowsi fejk preemptivni multitasking, to ti najbolje dokazuju npr. razni flash plugini koji ti ponekad skroz zarobe OS sa svojim procesima i skriptama - da je Win preemptivni multitasking, to bi bilo nemoguće, jer bi on bio u kontroli koliko aplikacijama dodijeljuje vremena. goli linux tj. unix je pravi preemptivni multitasking. zato mali androidići mogu puštati fluidnije filmiće od bitno jačih win strojeva, i to ti sve govori koliko je šeranje vremena među aplikacijama 'tehnički neispravno' haha


hmm, oke slazem se da je moguc jitter, ali playanje FLACa je toliko procesorski i memorijski nezahtjevno, da moras imati 20god star komp da se to osjeti. Ne vidim tehnicki razlog zasto bi virtualna memorija bila problem, na imalo modernijem hardveru. Govorim softverski, jer to jedino  koliko-toliko poznajem.

Takodjer, svakodnevno programiram multi-threading aplikacije za Linux i Windows, i windows ima pravi multi-tasking. Ovo sa flash pluginom je sasvim drugi problem, nevezan za audio driver i mutli-tasking. Isti problem je moguc i na Linuxu.
Valja pazit malo kod iznosenja ovakvih konstantacija ako se nema iskustva u programiranju:)
Mutlithreading nema veze s ovom pricom.
Ovdje se radi o tome sa linux kernel mozes osloboditi boli kakvih nepotrebnih servisa i druvera koji ti ne trebaju za dedicirani audio playback. Rekompajliras i vozi dalje, na windozama to ne mozes. Dodatno na linuxu mozes ukljuciti real time kernel i eksplicitno schedulirati operacije po prioritetima sto opet ne mozes na windowsima. Ako ides u tom smjeru onda ne koristis high level api os-a vec ides direktno na kernel driver sto nije slucaj ako koristis regularni linux ili windows os bez obzira na bit perfect pricu i drivere. U konacnici imas custom i specificno dizajniran os i softver koji radi samo to i to a ovdje pricamo o audio playbacku.


Objavio: zed_alive
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 13:20
Originalno postano od strane člana: hudo hudo napisao:

hmm, oke slazem se da je moguc jitter, ali playanje FLACa je toliko procesorski i memorijski nezahtjevno, da moras imati 20god star komp da se to osjeti. Ne vidim tehnicki razlog zasto bi virtualna memorija bila problem, na imalo modernijem hardveru. Govorim softverski, jer to jedino  koliko-toliko poznajem.

Takodjer, svakodnevno programiram multi-threading aplikacije za Linux i Windows, i windows ima pravi multi-tasking. Ovo sa flash pluginom je sasvim drugi problem, nevezan za audio driver i mutli-tasking. Isti problem je moguc i na Linuxu.
Valja pazit malo kod iznosenja ovakvih konstantacija ako se nema iskustva u programiranju:)

pa kad nije procesorsko vrijeme kritično nego HW organizacija računala, a onda povrh toga kako OS time upravlja. za tipične računalne zadatke ravnomjernost procesiranja je potpuno nebitna. za realtime aplikacije, vjerojatno za večinu toga je postojeće uvijek korektno. ali ljudski slušni aparat je osjetljiv i očito traži posebnu razinu ravnomjernosti

velim ti: ako flash skripta može u nekim preduvjetima blokirati OS da ne može deset sekundi ili čitavu minutu doći k sebi, a može, i da ne možeš uopće pokrenuti niti task manager dok se taj proces ne rasčisti (sukladno, više čak nećeš ni vidjeti na task manageru koji je to proces srao jednom dok se uspije pokrenuti isti, jer se već rasčistio prije nego je OS-u vratio punu kontrolu), to pokazuje da preemptivni multitasking ne funkcionira u punom smislu. ja znam da win na papiru to ima, ali me jebe što očito i dokazano postoje izuzeci koji u stvarnosti izigravaju preemptivni multitasking, jer sustav bi u kratkom roku morao imati kontrolu. tako unix funkcionira, tako pravi open source linux funkcionira

na kraju nije bitno kako ćeš to nazvati, ti znakovi ti pokazuju kako sve skupa funkcionira. ali isto tako, ja sam se mogao uvjeriti da zvuk preko linuxa neće biti dobar ako je hardware loš za audio iz bilo kojeg razloga - jel realtime procesiranje, jel previše noisea. tu sustav ne može ništa. i očito imamo puno čimbenika


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: Apparatus
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 13:30
Koristim Daphile real time kernel (Linux) i za sad nemam nikakve namjere mijenjati. Dosta davno sam čitao da postoje softverski kileri svih mogućih nepotrebnih procesa u Vindozama, s navodno nečuvenim pozitivnim posljedicama po zvuk. Koštali su sasvim pristojno, a koliko je to bilo uspješno nemam pojma. Osim što su autori toga sami sebe hvalili na sva zvona.

-------------
https://youtu.be/LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: hudo
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 13:32
Kuzim da Linux kernel moze biti prilagodjen i raditi kao real time OS (postoje vrste OSova koji su iskljucivo real time, uglavnom za embedded uredjaje)m ali i dalje mi nemozes objasniti zasto je tocno Linux bolji od Windowsa ("win vrti vise procesa od linuxa" nije objasnjenje, mene zanima tehnicki sto se desava u USB i audio driveru).

Da Win uzrokuje ikakav jitter, RME DAC bi to prijavio u testnom fajlu, a ima cak i brojac CRC gresaka u driveru.

Flash blokira aplikaciju u kojoj se hosta jer je tako napravljena ta aplikacija, ne dize flash u posebnom procesu (danas svi browseri to rade, cini mi se). Tako da nemoze blokirati OS, jos od vremena Win NT 3.5/2000 (znaci bilo koji NT kernel). Dali mi mozes pokazati gdje to Flash blokira cjeli OS? Dali mozes mis pomaknut u tom slucaju?
Audio driveri ne rade kao Flash player. Nemozes na osnovu Flasha govoriti da cijeli OS ne radi kako radi, kad treba prvo razumijeti kako taj Flash radi ispod haube, sto ocito uopce ne znas (bez uvrede).


-------------
Pi2AES RoPieee - Yggdrasil / Music Hall 7.1 - PrimaLuna Prologue Prem pre - Nord NC500 mk2 power - Focal 1028be


Objavio: zed_alive
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 13:43
miš mogu pokretati. nekad ne mogu ni to neko vrijeme, no recimo da češće mogu. no ne starta mi task manager. da li je to u skladu s time kako preemptivni multitasking treba funkcionirati? nije. zašto je proces pokretanja task managera privremeno blokiran? zašto mu sustav nije dodijelio potrebne vremenske segmente za izvršavanje? koji su to procesi zarobili procesiranje?

a zašto znam da je flash, zato što se to često dogodi kad je ostao upaljen neki flash proces u browseru, a ti ostaviš upaljeni komp i browser. i vratiš se, i onda počne cirkus. da li je flash jedini? nije. razne web skriptice mogu napraviti sličan cirkus

kako to točno radi RME, nemam pojma i ne mogu komentirati


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: zed_alive
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 13:48
ne moraš se sa svime time zamarati hudo ako ne čuješ razlike. na kraju krajeva nije nemoguće da je sami RME ispeglao unutar sebe neke stvari i da je dosta neosjetljiv na input. to ne znači da neki drugi DAC nije osjetljiv

-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: hudo
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 13:54
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

miš mogu pokretati. nekad ne mogu ni to neko vrijeme, no recimo da češće mogu. no ne starta mi task manager. da li je to u skladu s time kako preemptivni multitasking treba funkcionirati? nije. zašto je proces pokretanja task managera privremeno blokiran? zašto mu sustav nije dodijelio potrebne vremenske segmente za izvršavanje? koji su to procesi zarobili procesiranje?


to je znak "kupi novi komp" :)
ja nisam imao tih problema jos kraja proslog desetljeca, koji su bili sistematicni za jednojezgrene sustave.
Neznam kako se to moze desavati kod tebe, al da Windows nije preemtive OS, nije istina (guglaj, npr https://www.quora.com/Is-MS-Windows-10-a-multi-user-operating-system" rel="nofollow - https://www.quora.com/Is-MS-Windows-10-a-multi-user-operating-system , https://docs.microsoft.com/en-us/windows/win32/procthread/multitasking" rel="nofollow - https://docs.microsoft.com/en-us/windows/win32/procthread/multitasking )

Ja mislim da je puuuno veci problem u DACovom USB prijemniku, nego u izvoru, bio on Linux ili Windows. Mozda i Windows moze malo fulat tajming slanja, ali DAC to mora bufferirati i pravilno procitat na svojoj strani. Zato pol DACova radi lose sa USBom, dokle neki rade dobro, isto kao sa optikom i drugim vrstama veza.


-------------
Pi2AES RoPieee - Yggdrasil / Music Hall 7.1 - PrimaLuna Prologue Prem pre - Nord NC500 mk2 power - Focal 1028be


Objavio: hudo
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 13:55
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

ne moraš se sa svime time zamarati hudo ako ne čuješ razlike. na kraju krajeva nije nemoguće da je sami RME ispeglao unutar sebe neke stvari i da je dosta neosjetljiv na input. to ne znači da neki drugi DAC nije osjetljiv


fair enough, ako neki OS zvuci bolje, super! Nije cak niti vazno zasto:) 


-------------
Pi2AES RoPieee - Yggdrasil / Music Hall 7.1 - PrimaLuna Prologue Prem pre - Nord NC500 mk2 power - Focal 1028be


Objavio: zed_alive
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 14:05
Originalno postano od strane člana: hudo hudo napisao:

to je znak "kupi novi komp" :)
ja nisam imao tih problema jos kraja proslog desetljeca, koji su bili sistematicni za jednojezgrene sustave.
Neznam kako se to moze desavati kod tebe, al da Windows nije preemtive OS, nije istina (guglaj, npr https://www.quora.com/Is-MS-Windows-10-a-multi-user-operating-system" rel="nofollow - https://www.quora.com/Is-MS-Windows-10-a-multi-user-operating-system , https://docs.microsoft.com/en-us/windows/win32/procthread/multitasking" rel="nofollow - https://docs.microsoft.com/en-us/windows/win32/procthread/multitasking )

Ja mislim da je puuuno veci problem u DACovom USB prijemniku, nego u izvoru, bio on Linux ili Windows. Mozda i Windows moze malo fulat tajming slanja, ali DAC to mora bufferirati i pravilno procitat na svojoj strani. Zato pol DACova radi lose sa USBom, dokle neki rade dobro, isto kao sa optikom i drugim vrstama veza.

e viš, sa linux baziranim distribucijama ne moraš razmišljati ni o kakvim 'kupi novi komp' varijantama. pa asus eee laptopić star desetak jari s jednojezgrenim Atomom i gigom rama je moj najbolji laptop za muziku. svira najljepše. a PC je, ima i ventilator. svirao je najljepše i na standardnoj, neoguljenoj linux distribuciji. čemu za audio ulupavati uludo lovu na resurse za koje i sam kažeš da nisu potrebni za procesiranje audia, jer je nezahjtevno?


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: hudo
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 14:35
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

e viš, sa linux baziranim distribucijama ne moraš razmišljati ni o kakvim 'kupi novi komp' varijantama. pa asus eee laptopić star desetak jari s jednojezgrenim Atomom i gigom rama je moj najbolji laptop za muziku. svira najljepše. a PC je, ima i ventilator. svirao je najljepše i na standardnoj, neoguljenoj linux distribuciji. čemu za audio ulupavati uludo lovu na resurse za koje i sam kažeš da nisu potrebni za procesiranje audia, jer je nezahjtevno?


Win je consumer OS, znaci mozes igrati igrice, printati, spajati na razne mreze, itd. Sigurno je pametnije ne bacati pare ako ti treba samo audio player.
Linux je primarno server OS, i po defaultu su mu mnogi servisi iskljuceni, pa je teoretski bolji za vrtit muziku.
Ali to kazem teoretski, jer nisam nikada uspio nac ikako mjerenje USB Audio protokola na raznim OSovima da bi se mogla icija tvrdnja dokazati ili opovrgnuti. I to mjerenje integracije USB sucelja u DAC sa USB suceljem u kompu, a ne samo jedna od tih komponenti.
Slusanje mozemo nazvati mjerenjem, i to je ok, ali mene zanima softverska strana, da razumijem bolje ako je vec problem u OSu, zasto tocno?


-------------
Pi2AES RoPieee - Yggdrasil / Music Hall 7.1 - PrimaLuna Prologue Prem pre - Nord NC500 mk2 power - Focal 1028be


Objavio: ear_drum
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 15:07
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

Originalno postano od strane člana: ear_drum ear_drum napisao:

Puno detalja tu odlučuje i zabavno je igrati se posavkama. Recimo, kad stavim cijeli RPI sustav u RAM disk, bolje je nego bez toga itd, itd.

kak to složiš?

GentooPlayer (toplo preporučujem probati). Naku update-a sustava i svih podešavanja, izbora sučelja, playera (squeeze, MPD ili sl...), ostale periferije, ima opcija u WEB ili SSH izborniku da se kreira RAM disk i da se sustav starta u tom načinu. Može se birati i tip kernela, što je zgodno.
Objavio: ear_drum
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 15:09
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

Originalno postano od strane člana: ZlyM ZlyM napisao:

Djelomično vezano za temu:
Od besplatnih player-a/sistema najbolji se pokazao Volumio.

usporedio sam relativno nedavno s moode. Volumio je rezolutniji i živahniji, moode zvuči ispeglanije, uz gubitak fine razine informacije i ultimativne gornje ekstenzije. inače moode koristi Squeezelite player, dakle koristi isti player kao i DaphileTo nisam siguran. Koliko mi je poznato, i Moode i Volumio koriste po defaultu MPD, a oba playera mogu aktivirati Squeezelite plugin. Squeeze zvuči mekše i nešto prirodnije, ali s manje detalja od MPD-a.


Objavio: ear_drum
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 15:24
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

Win je consumer OS, znaci mozes igrati igrice, printati, spajati na razne mreze, itd. Sigurno je pametnije ne bacati pare ako ti treba samo audio player. 
Linux je primarno server OS, i po defaultu su mu mnogi servisi iskljuceni, pa je teoretski bolji za vrtit muziku.
Ali to kazem teoretski, jer nisam nikada uspio nac ikako mjerenje USB Audio protokola na raznim OSovima da bi se mogla icija tvrdnja dokazati ili opovrgnuti. I to mjerenje integracije USB sucelja u DAC sa USB suceljem u kompu, a ne samo jedna od tih komponenti.
Slusanje mozemo nazvati mjerenjem, i to je ok, ali mene zanima softverska strana, da razumijem bolje ako je vec problem u OSu, zasto tocno?

Neovisno o softwerskoj strani (samih playera), cijela arhitektura zvučnog sustava Linuxa i Windowsa bitno je različita.


Objavio: hudo
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 16:00
Originalno postano od strane člana: ear_drum ear_drum napisao:

Originalno postano od strane člana: Hudo Hudo napisao:

Win je consumer OS, znaci mozes igrati igrice, printati, spajati na razne mreze, itd. Sigurno je pametnije ne bacati pare ako ti treba samo audio player. 
Linux je primarno server OS, i po defaultu su mu mnogi servisi iskljuceni, pa je teoretski bolji za vrtit muziku.
Ali to kazem teoretski, jer nisam nikada uspio nac ikako mjerenje USB Audio protokola na raznim OSovima da bi se mogla icija tvrdnja dokazati ili opovrgnuti. I to mjerenje integracije USB sucelja u DAC sa USB suceljem u kompu, a ne samo jedna od tih komponenti.
Slusanje mozemo nazvati mjerenjem, i to je ok, ali mene zanima softverska strana, da razumijem bolje ako je vec problem u OSu, zasto tocno?

Neovisno o softwerskoj strani (samih playera), cijela arhitektura zvučnog sustava Linuxa i Windowsa bitno je različita.


Da, ali kako to utjece na bit stream? Driveri na Linuxu i Windowsima imaju direktni pristup USB hardveru, i exlusive/bit perfect playback bi trebao dati raditi isto na oba.
Ako postoje veliki problemi u isporici podataka tokom asinkronog rada, zasto proizvodnjaci DACova ne daju neka mjerenja? Svaki paket koji ide kroz usb ima svoj CRC, i lako je provjeriti dali je neki bit krivo detektiran i time uzrokovao jitter.  Schiit Yggdrasil ima "buy new computer" lampicu, naprimjer:)


-------------
Pi2AES RoPieee - Yggdrasil / Music Hall 7.1 - PrimaLuna Prologue Prem pre - Nord NC500 mk2 power - Focal 1028be


Objavio: zed_alive
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 17:52
Originalno postano od strane člana: ear_drum ear_drum napisao:

To nisam siguran. Koliko mi je poznato, i Moode i Volumio koriste po defaultu MPD, a oba playera mogu aktivirati Squeezelite plugin. Squeeze zvuči mekše i nešto prirodnije, ali s manje detalja od MPD-a.


imaš praf, krivo sam protumačio za moode da koristi Squeezelite po defaultu. no stvarno volumio i moode zvuče uvjetno rečeno dost različito, a na istoj platformi. očito nešto drugo čini razliku, ne player


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: ear_drum
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 18:56
[/QUOTE]

Da, ali kako to utjece na bit stream? Driveri na Linuxu i Windowsima imaju direktni pristup USB hardveru, i exlusive/bit perfect playback bi trebao dati raditi isto na oba.
Ako postoje veliki problemi u isporici podataka tokom asinkronog rada, zasto proizvodnjaci DACova ne daju neka mjerenja? Svaki paket koji ide kroz usb ima svoj CRC, i lako je provjeriti dali je neki bit krivo detektiran i time uzrokovao jitter.  Schiit Yggdrasil ima "buy new computer" lampicu, naprimjer:)

[/QUOTE]

Vise za "siru javnost", ali mozda baci malo svjetla ..


https://www.learndigitalaudio.com/how-linux-audio-works-vs-windows-audio-2017" rel="nofollow - ovo


Objavio: vdem
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 20:13
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

Originalno postano od strane člana: ear_drum ear_drum napisao:

To nisam siguran. Koliko mi je poznato, i Moode i Volumio koriste po defaultu MPD, a oba playera mogu aktivirati Squeezelite plugin. Squeeze zvuči mekše i nešto prirodnije, ali s manje detalja od MPD-a.


imaš praf, krivo sam protumačio za moode da koristi Squeezelite po defaultu. no stvarno volumio i moode zvuče uvjetno rečeno dost različito, a na istoj platformi. očito nešto drugo čini razliku, ne player

Umjesto da odvedemo diskusiju u smjeru linux/win ratova... veliki vs mali... jeftin vs skup...

... možda bi za početak bilo dobro pokušati proanalizirati upravo ovo gore napisano. Jer ipak smo u temi tog naslova.

Zašto MPD i Squeezelite zvuče različito? Na istom hw-u, os-u, setupu.
-------------


Objavio: zed_alive
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 20:39
Originalno postano od strane člana: vdem vdem napisao:

Zašto MPD i Squeezelite zvuče različito? Na istom hw-u, os-u, setupu.


ili produciraju malo različiti bitstream, ili ne performiraju u vremenskoj domeni identično jednoliko u realtime (što je logično), ili oboje

pa zato sam i nalijepio onaj engleski tekst, gdje majstor objašnjava da je koliko se ravnomjerno u realtime obavljaju stvari bitno, da čini razliku


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: zed_alive
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 20:42
ja se živo sjećam iskustva s Lerotinim AP linuxom, gdje je realtime kernel kod mene zvučao tvrđe i s pogubljenom rezolucijom. isti playeri su lošije funkcionirali pod realtime kernelom, a u teoriji, trebalo je imati manju latenciju i raditi bolje. i, naravno, bilo pod realtime, bilo pod 'normalnim' kernelom, dva instalirana playera (deadbeef i audacious) svirala su različito


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: vdem
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 21:22
Riječ realtime zvuči onako moćnije i sigurnije. Ali uvijek postoji ali... u računalnom svijetu, pogotovo vezano za transfere podataka postoje neka pravila.

Realtime i error correction nisu kompatibilni.

Ako je nešto realtime onda to garantira vremensku dosljednost. Ako se radi o transferu, garantira isporuku određene količine podataka u određenom vremenu. Zbog obaveze isporuke količine, ne može se garantirati pravi error correction već samo error detection uz eventualno ispravljanje manjih grešaka (crc). 

Ako je nešto error-free onda se garantira koherentnost podataka u neodređenom vremenu. Kod transfera... garantira se ispravnost podataka. I ne garantira se količina (ispravnih) podataka u jedinici vremena.

Realtime protokoli nisu error-free... i obrnuto.

Kod RTOS-ova postoje i negativne karakteristike. Organizacija memorije, fragmentacija, alociranje. Pa striktna kontrola interapata... obavezno share-ano upravljanje i kontrola periferije. RTOS troši puno više računalne snage na održavanje i kontrolu cijelog sustava od "običnog" os-a. I samim tim ostavlja manje resursa za aplikativni dio.

-------------


Objavio: ZlyM
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 21:43
Originalno postano od strane člana: vdem vdem napisao:

Zašto MPD i Squeezelite zvuče različito? Na istom hw-u, os-u, setupu.
Ne bih htio ugasiti temu, ali sam siguran da to nećemo otkriti ili zaključiti. Različiti softweri, različiti programeri, različiti kompromisi koje su programeri morali rješavati, različiti pristupi, nivoi, biblioteke, razvojni alati, kompajleri itd.
Očito da i stvari koje nekada izgledaju banalno jednostavno to nisu. Misliš otvoriš flac datoteku, učitaš je u memoriju, odkodiraš standardnom funkcijom flac biblioteke, otvoriš usb port u odgovarajućem modu i pošalješ odkodirani sadržaj. Sve to skupa možda stane u 200-300 linija koda, ali očito nije tako. Tako dokle god se u raspravu ne uključi top programer koji je to konkretno i uradio, nažalost samo drvimo bezveze. A i onda je to samo njegov pogled na problematiku, mada bi ipak dobili znatno više informacija.
Doduše moguć je i jedan totalno drugačiji scenarij:
svi su uradili na gore opisan način, dobili idealan bit perfect transfer u dac, i rezulatat toga je bio relativno loš zvuk. Što onda? Onda su počeli pegleti/modificirati idealan bit-perfect da dobiju nešto bitno bolje, i otvorila se vrata kreativnosti i genijalnosti.
Možda malo previše karikiram, ali nije nemoguće.
Očito u HiFi ništa nije lako i jednostavno hahahaha-------------


Objavio: vdem
Datum objave: 12.ožujak.2020 u 22:03
Otprilike zbog tih razloga sam ranije spominjao (indirektni) uticaj hardwarea i njegove utilizacije koja je različita za različito napisan kod. Različit kod koji daje isti rezultat... drugačije koristi (opterećuje) os i posljedično hardware tj memoriju, sabirnice, periferiju.

Sam naš cijenjeni "signal" se generira na samom kraju cijele brojčane makljaže. Kada 100% točne brojeve + numerički deklarirani clock treba pretvoriti u fizikalni clock tj stvarne vremenske intervale. To se događa na periferiji računala. Van našeg fokusa. U rijetko primjećenoj kvaliteti USB predajnika, drivera... izvornog (računalnog/usb chip) clocka.

Vremenska komponenta audio signala ne postoji u računalu tj softwareu. Ta vremenska komponenta je deklarirana. Zapisana je kao podatak iz kojeg se generira vremenski interval na samom kraju balade u trenutku (USB) transfera. Neovisno o brojčanim rezultatima aplikativnog dijela / softwarea.-------------


Objavio: Gašo
Datum objave: 13.ožujak.2020 u 10:59
Oke, i koji je zakljucak?

Sve zvuci razlicito i svako cuje na svoj nacin.

Tko ima vremena i volje isprobava do mile volje, tko nema, slozi nesto, potvika i koristi.

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Kalle242
Datum objave: 13.ožujak.2020 u 11:19
Originalno postano od strane člana: ZlyM ZlyM napisao:

Tako dokle god se u raspravu ne uključi top programer koji je to konkretno i uradio, nažalost samo drvimo bezveze. A i onda je to samo njegov pogled na problematiku, mada bi ipak dobili znatno više informacija.Mislim da programere boli uvo za to, pogotovo ako nisu audiofili, a moguće da većinu tih softvera nisu takvi ni radili, pa sad jel se jedan čuje malo ovako ili onako kog tangira osim šišmiša.

Eto upao par puta u nekakve rasprave sa FER-ovcima neaudiofilima o sličnim temama... majkoissova, Dorian je mala beba prema takvima i njihovoj količini ignorancije. haha


Objavio: hudo
Datum objave: 13.ožujak.2020 u 11:38
Kazi FERovcu da strujni kabel utjece, i sagni se brzo ...

Da, ja bi volio cut objasnjenje sto se desava u DAC USB prijemniku od nekog tko je napravio jedan ili zna kako radi.
Kroz tjedan-dva stize ovo https://www.schiit.com/products/unison-usb" rel="nofollow - https://www.schiit.com/products/unison-usb (bacite pogled na Faq, najsmjesniji opis proizvoda ikad), pa cemo cut kako to radi.


-------------
Pi2AES RoPieee - Yggdrasil / Music Hall 7.1 - PrimaLuna Prologue Prem pre - Nord NC500 mk2 power - Focal 1028be


Objavio: zed_alive
Datum objave: 13.ožujak.2020 u 11:51
ma ajde hudo, još će Schiit vjerojatno izdati deset tih verzija USB-a nakon ove... zlatni_zub


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: hudo
Datum objave: 13.ožujak.2020 u 12:27
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

ma ajde hudo, još će Schiit vjerojatno izdati deset tih verzija USB-a nakon ove... zlatni_zub


ovaj Unison USB je u biti 6ta generacija, ja trenutno imam 5. generaciju, sto mi je bas zanimljivo koliko im treba da naprave USB koji radi kako treba:)
S druge strane to mi je bas OK, kada proizvodjac nudi takve upgradeove. Za schiit dac su vec izdali "Analog 2" nadogradnju cjelog analognog pojacivackog stupnja koja je jako digla kvalitetu zvuka. Moj Nord power amp ima 4. reviziju input buffera, i svaku reviziju je bilo moguce samostalno nadograditi. PS Audio svako toliko izdaje nadogradnju FPGA firmwarea (Chord isto koristi FPGA, cudno je da oni nisu nikad izdali softversku nadogradnju).
Ako hardver krene u smjeru softverske industrije, uskoro cemo placat pretplatu na svaki preamp, poweramp i dac da bi radili i primali dnevne fixeve, jer ce sve biti spojeno na internet i u par chipova:(
Network streameri su jako blizu tome, jer je tamo softver skoro pa vazniji od hardveraja.
Idem ja radije gomilat vinile i NOS cijevi.


-------------
Pi2AES RoPieee - Yggdrasil / Music Hall 7.1 - PrimaLuna Prologue Prem pre - Nord NC500 mk2 power - Focal 1028be


Objavio: zuti mrav
Datum objave: 13.ožujak.2020 u 13:20
Originalno postano od strane člana: Kalle242 Kalle242 napisao:

Originalno postano od strane člana: ZlyM ZlyM napisao:

Tako dokle god se u raspravu ne uključi top programer koji je to konkretno i uradio, nažalost samo drvimo bezveze. A i onda je to samo njegov pogled na problematiku, mada bi ipak dobili znatno više informacija.Mislim da programere boli uvo za to, pogotovo ako nisu audiofili, a moguće da većinu tih softvera nisu takvi ni radili, pa sad jel se jedan čuje malo ovako ili onako kog tangira osim šišmiša.

Eto upao par puta u nekakve rasprave sa FER-ovcima neaudiofilima o sličnim temama... majkoissova, Dorian je mala beba prema takvima i njihovoj količini ignorancije. haha

Meni je takva komunikacija normalna sa stručnim ljudima koji nisu u hifiu.
Kaže mi neki dan jedan ajtievac, i to vrhunski-nema šanse da čuješ razliku u hardveru, samo u softveru.
Ja mu odgovorin-je, u pravu si.
Ono šta mi nije normalno je da puno takve komunikacije imamo ovdje na forumu.
Tu diskusija prestaje bit smislena.


Objavio: kela
Datum objave: 13.ožujak.2020 u 14:43
Originalno postano od strane člana: Kalle242 Kalle242 napisao:

Originalno postano od strane člana: ZlyM ZlyM napisao:

Tako dokle god se u raspravu ne uključi top programer koji je to konkretno i uradio, nažalost samo drvimo bezveze. A i onda je to samo njegov pogled na problematiku, mada bi ipak dobili znatno više informacija.Mislim da programere boli uvo za to, pogotovo ako nisu audiofili, a moguće da većinu tih softvera nisu takvi ni radili, pa sad jel se jedan čuje malo ovako ili onako kog tangira osim šišmiša.

Eto upao par puta u nekakve rasprave sa FER-ovcima neaudiofilima o sličnim temama... majkoissova, Dorian je mala beba prema takvima i njihovoj količini ignorancije. haha

Nije stvar ignorancije vec apsolutno nepoznavanje domene i tematike. Ogromna kolicina ih razmislja na high-levelu i realno nemaju pojma sto je ispod haube. Nije da ih se u danasnje doba to i trazi usporedivsi to sa generacijama od 20+ godina unazad..


Objavio: Gašo
Datum objave: 13.ožujak.2020 u 16:11
Al opet da nema softverasa i hardverasa, slusali bi nista

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: olif
Datum objave: 13.ožujak.2020 u 16:44
Iglu...iglu bi si pikali i slušali.....zlatni_zub


Uglavno, nismo baš (decidiran)o saznali zašto su razlike među softw. plejerima, ali nekih naznaka ima.
Ipak su programe za njih pisali različiti ljudi.
Tak da sam danas iz "protesta" na analognoj dozi igle...kljasik dakako....proteza


Objavio: vdem
Datum objave: 13.ožujak.2020 u 18:19
Zaključak je da jednostavnog i jednoznačnog rješenja nema. Kao i uvijek, bolji zvuk ima nešto u što je namjenski uloženo znanje i vrijeme, i što je testirano u odgovarajućim uvjetima.

Kućno bavljenje se svodi na povremena isprobavanja različitih kombinacija kada se ukaže prilika i ostavljanje onog što nama osobno zvuči bolje. I to bez razdvajanja u klanove linux/win, mali/veliki, skup/jeftin...-------------


Objavio: vdem
Datum objave: 13.ožujak.2020 u 18:29
Originalno postano od strane člana: olif olif napisao:

Tak da sam danas iz "protesta" na analognoj dozi igle...kljasik dakako....proteza


Pa i nije ti neki protest. Bez obzira na što na zvuk u komp audiu utiče svašta i dalje je to manja komplikacija od gramofona. Baza, tanjur, motor, ručka, zvučnica, ožičenje, phono, geometrija... mjesečeve mjene, ozonske rupe i klimatske promjene... sve to utiče na zvuk gramofona.
haha

-------------


Objavio: olif
Datum objave: 13.ožujak.2020 u 19:20
Je....svašta gremu smeta...
....ali je analogni.

Nije li svijet oko nas ipak analogni?

Nije li ono u "nula/jedan"; "ima/nema" sustavu ipak neka vrsta "patvorine" tj. "praktične (dvostruke) pretvorbe" ?


Objavio: kela
Datum objave: 13.ožujak.2020 u 20:04
Originalno postano od strane člana: olif olif napisao:

Je....svašta gremu smeta...
....ali je analogni.

Nije li svijet oko nas ipak analogni?

Nije li ono u "nula/jedan"; "ima/nema" sustavu ipak neka vrsta "patvorine" tj. "praktične (dvostruke) pretvorbe" ?
Je analogan je ali je kvantiziran da


Objavio: ear_drum
Datum objave: 13.ožujak.2020 u 21:46
Želio bih da ovdje bude čim manje "rata", dosta ratujemo u našoj neizvjesnoj svakodnevici.
Razlike mišljenja su dobrodošle. Konačno se ipak može izvući poneki zaključak, ili potaknuti sebe ili druge na isprobavanje, promjenu, istraživanje.
Da se vratim na zvučne razlike playera - ovdje niti iskustvo vrhunskog programera ne bi pomoglo previše (vidim da na forumu ima i programera). Cijeli je audio lanac prekompleksan da bi tu enigmu jednostavno riješili. Od klika na "power" (a i prije toga) do našeg "cerebralnog" doživljaja onog što čujemo, puno se toga dešava, uz dosta fiksnih i promjenjivih komponenti. 
Naravno, stalno relativiziranje svega ne pomaže previše; postoje uređaji, oprema, programi koji su bolji od drugih i to je potpuno jasno. 
Ono što mi je u zadnje vrijeme dobro je da se za relativno nepreviliki novac,  pažljivim izborom sustava može dobiti pristojan zvuk uz vrlo komforan način pohrane i izbora glazbe za slušanje. Zato je i RPI zabavna platforma, samo utakneš drugu SD karticu i imaš posve drugi OS, kernel, player...


Objavio: ZlyM
Datum objave: 13.ožujak.2020 u 23:32
Pozvao sam se na top programera koji je to radio, jer znam o čemu govorim. I sam sam programer koji je večinu svog životnog puta programirao kompleksne i nestandardne stvari (vlastiti nativni cad i gis). Zato dobro znam koliko u naizgled sasvim običnim zadacima može biti skrivenih problema, koliko se nekada mora raditi kompromisa, i koliko uistinu za vrhunske stvari moraš imati volje, vremena, želje, truda, iskustva i talenta. Nisam programio nikada audio, ali pretpostavljam, kada se radi na nižim razinam (moćnijim alatima koji su bliže os i hw) da su problemi uvijek slični. Zato govorim da bez nekoga sa direktnim iskustvom, malo informacija možemo dobiti iz kojih bi izvukli konkretne zaključke.

-------------


Objavio: Gašo
Datum objave: 13.ožujak.2020 u 23:52
Ukratko, usporedio sam trenutnu Rpi/digipro modanu hardversku napajaju linearnim napajanjem sa svim dig izvorima koji su mi prošli kroz kucu a tu je bilo raznih skupih cd playera i transporata (DCS, Esoteric, EC, Gryphon, Sony ES, Audio aero Capitole, Prestige) , i pokazalo se da boldana konfiguracija radi identicno ili uvjerljivije od samo ovdje navedenih.

Uspoređivano je dakle s namjenskim mašinama, i ne znam koji meni dokaz više treba za miran san i guštanje uz boldanu kombinaciju.

Napominjem, ne radi se o stock RPi/digi pro kombinaciji, nego o modanom hardveraju kojeg sam mic po mic dotjerao raznim eksperimentima prvenstveno u domeni snizavanja i cak anuliranja smeca u napajačkim sekcijama, njihovom odvajanju itd.
Rpi je i zamišljen kao mala diy igračka pa je samo dobra baza za dorade i ulaganje u poboljšanja.


-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: djigibao
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 08:29
Da li programi kao npr.  https://www.thesycon.de/eng/latency_check.shtml" rel="nofollow - DPC Latency Checker  mogu koristiti da se vidi moguca latencija (ili nesto drugo) ili bas i ne?
Objavio: Gašo
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 09:47
Latencija je nebitna

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: zed_alive
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 10:17
ok, da nabrojimo onda što je bitno?

- jitter, u svim svojim oblicima i načinima nastanka
- noise koji generira komp ili prijenos (primarno USB, kao ne-hifiaudio komponenta/način prijenosa)
- vibracije
- ... ? (npr. EM generiranje noise s uređaja na uređaj ili na ožičenje)


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: vdem
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 11:25
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Ukratko, usporedio sam trenutnu Rpi/digipro modanu hardversku napajaju linearnim napajanjem sa svim dig izvorima koji su mi prošli kroz kucu a tu je bilo raznih skupih cd playera i transporata (DCS, Esoteric, EC, Gryphon, Sony ES, Audio aero Capitole, Prestige) , i pokazalo se da boldana konfiguracija radi identicno ili uvjerljivije od samo ovdje navedenih. 

glup

Svaka čast.

haha
-------------


Objavio: vdem
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 11:37
Originalno postano od strane člana: djigibao djigibao napisao:

Da li programi kao npr.  https://www.thesycon.de/eng/latency_check.shtml" rel="nofollow - DPC Latency Checker  mogu koristiti da se vidi moguca latencija (ili nesto drugo) ili bas i ne?Ta konkretna aplikacija je imala smisla u vrijeme Windowsa 7 i sprecijaliziranih (Thesycon) Class2 drivera. Sada (win 10) više ne daje ispravne rezultate.

Tada je pomoću nje bilo jasno vidljivo koliko wifi/wireless unosi problema tj ogromnu latenciju u sistem. Ako se dobro sjećam žični ethernet je imao latenciju reda veličine 100 a wireless 1000 i više mikrosekundi.-------------


Objavio: djigibao
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 11:56
Latencija (graf) se promijeni kada se pusta nesto preko playera (Foobar, VLC...), zasto?
Objavio: donkimizer
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 12:14
Ne zamaraj se. Za primitivne zadatke poput reprodukcije jednog audio ili video filea, latencija na 99.9% sustava je posve adekvatna i nebitna.
A ako je latencija iz ne znam kojeg užasnog razloga prevelika, ne treba ti poseban softver da to vidiš, pustiš muziku/video i gledaš dal šteka, preskače. Tak jednostavno.


Objavio: vdem
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 12:25
Originalno postano od strane člana: djigibao djigibao napisao:

Latencija (graf) se promijeni kada se pusta nesto preko playera (Foobar, VLC...), zasto?

Latencija naravno ima više uzroka. Za ovo povećanje... pogađam.. nisu uzrok sami playeri niti čitanje podataka (sa diska) već izlaz. Slanje podataka preko komunikacijskog kanala na periferiju (DAC). Tada se aktivira usb, mreža, bluetooth... i ovisno o specifikacijama, protokolu, kvaliteti veze dolazi do većih ili manjih "zastoja" u paketnom prometu. Nepravilnosti, resendi i zastoji na tom jako niskom nivou se reflektiraju kao povećana latencija sistema.-------------


Objavio: vdem
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 13:10
Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:

Ne zamaraj se. Za primitivne zadatke poput reprodukcije jednog audio ili video filea, latencija na 99.9% sustava je posve adekvatna i nebitna.
A ako je latencija iz ne znam kojeg užasnog razloga prevelika, ne treba ti poseban softver da to vidiš, pustiš muziku/video i gledaš dal šteka, preskače. Tak jednostavno.

U našem slučaju latencija je posljedica tj indikator nepravilnosti u outputu. Ugrubo:

Relativno manji problemi koji mogu biti ispravljeni bez prekida komunikacijskog kanala su su čujni kao razlika u kvaliteti reprodukcije. Bez "štekanja".

Veći problemi, tipa kompletan zastoj,,, znači prekid i ponovna inicijalizacija uz velike gubitke paketa.... su čujni kao kao "štekanje".-------------


Objavio: Muzikman
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 16:26
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Ukratko, usporedio sam trenutnu Rpi/digipro modanu hardversku napajaju linearnim napajanjem sa svim dig izvorima koji su mi prošli kroz kucu a tu je bilo raznih skupih cd playera i transporata (DCS, Esoteric, EC, Gryphon, Sony ES, Audio aero Capitole, Prestige) , i pokazalo se da boldana konfiguracija radi identicno ili uvjerljivije od samo ovdje navedenih.

Uspoređivano je dakle s namjenskim mašinama, i ne znam koji meni dokaz više treba za miran san i guštanje uz boldanu kombinaciju.

Napominjem, ne radi se o stock RPi/digi pro kombinaciji, nego o modanom hardveraju kojeg sam mic po mic dotjerao raznim eksperimentima prvenstveno u domeni snizavanja i cak anuliranja smeca u napajačkim sekcijama, njihovom odvajanju itd.
Rpi je i zamišljen kao mala diy igračka pa je samo dobra baza za dorade i ulaganje u poboljšanja.Ovo je u skladu i s mojim iskustvom. Razdvojena linearna napajanja u digitalnim uredjajima imaju veliki utjecaj na cistiji i smireniji zvuk. Jednostavno je ugodnije slusati i ne umara tako brzo.

-------------
PS Audio P5, Innuos ZEN MkIII, PS Audio DSJr, EAR 864, Pass Aleph5 klon, GoldenEar Triton Reference, Martin Logan ESL (PS Audio AC10, AQ NRG Y3, Cardas Neutral Reference, AQ Cheetah, AQ Kilimanjaro)


Objavio: glava
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 17:32
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Ukratko, usporedio sam trenutnu Rpi/digipro modanu hardversku napajaju linearnim napajanjem sa svim dig izvorima koji su mi prošli kroz kucu a tu je bilo raznih skupih cd playera i transporata (DCS, Esoteric, EC, Gryphon, Sony ES, Audio aero Capitole, Prestige) , i pokazalo se da boldana konfiguracija radi identicno ili uvjerljivije od samo ovdje navedenih.

Gašo, ako nije tajna reci koji su uređaji bili bolji od tvoje dorađene Rpi/digipro kombinacije


Objavio: zed_alive
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 19:41
Originalno postano od strane člana: Muzikman Muzikman napisao:

Ovo je u skladu i s mojim iskustvom. Razdvojena linearna napajanja u digitalnim uredjajima imaju veliki utjecaj na cistiji i smireniji zvuk. Jednostavno je ugodnije slusati i ne umara tako brzo.


ova shema je zapravo realizirana samo s jednim linearnim napanjem (i ja sam jedan od zadovoljnih korisnika iste)

zašto je RPi shema zgodna: imaš dediciranu hifi digi karticu koja je direktnim sučeljem spojena na RPi, i snabdijeva ga u potpunosti sa svojim clockom - dakle sam RPi više ne koristi vlastiti, lošiji clock. izlaz nije računalni (USB) nego hifi audio (SPDIF coax), koji, premda nije savršen, ipak je realiziran preko hifi grade komponenti - dalje je na DAC strani kako će dobro othendlati signal. sam RPi je nezahtijevniji po potrošnji, a s dediciranim ULPS snabdijevan je u potpunosti s visokokvalitetnim napajanjem. tu se vide neke razlike i prednosti spram PC varijante. nadalje, modificiranjem je kvaliteta streamera podignuta iznad kvalitete standardnog računala, u smislu saniranog ukupnog noisea ali i prema izlazu iz RPi

znači, rezultat bi zapravo trebao biti na razini jednog solidnog hifi streamera


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: zuti mrav
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 19:47
Kažeš Zede-rezultat bi trebao biti.
Mene zanima jeli itko usporedio tu kombinaciju sa nekim drugim ozbiljnijim kompom? Bar nekim Intel Nuc-om.


Objavio: zed_alive
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 19:54
što ti je to ozbiljniji komp? nisam imao nikad NUC, da li ima kakvu prednost pred PC-jima?


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: zuti mrav
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 19:55
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

što ti je to ozbiljniji komp? nisam imao nikad NUC, da li ima kakvu prednost pred PC-jima?

Naveo random. Može i PC. Samo da nije
laptop.


Objavio: Gašo
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 20:22
Originalno postano od strane člana: glava glava napisao:

Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Ukratko, usporedio sam trenutnu Rpi/digipro modanu hardversku napajaju linearnim napajanjem sa svim dig izvorima koji su mi prošli kroz kucu a tu je bilo raznih skupih cd playera i transporata (DCS, Esoteric, EC, Gryphon, Sony ES, Audio aero Capitole, Prestige) , i pokazalo se da boldana konfiguracija radi identicno ili uvjerljivije od samo ovdje navedenih.

Gašo, ako nije tajna reci koji su uređaji bili bolji od tvoje dorađene Rpi/digipro kombinacije
Napisao sam, da su bili identicni ili losiji.
Kad naiđem na bolji bit ce zanimljivo.

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Gašo
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 20:25
Zuti mrav, a koji bolji izvor bi ti od vrhunskih cd transporata?
Zasto bi isao to uspoređivati s nekakvim kompovima i muciti se sa usb konekcijama kabelima?

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: zuti mrav
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 20:29
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Zuti mrav, a koji bolji izvor bi ti od vrhunskih cd transporata?
Zasto bi isao to uspoređivati s nekakvim kompovima i muciti se sa usb konekcijama kabelima?

Pa ko kaže da su vrhunski cd transporti bolji od istih takvih u komp varijanti!?
Ja ne kažem ni da nisu, al ako pričamo o komp audiu, onda bih usporedjivao s kompovima. Inače smo u kruškama i jabukama.
Ja sam probao od parsto kuna komp do jako skupog.
Zadržao se na relativno jeftinom. Al ne proglašavam ga najboljim, jer sam se uvjerio da nije.


Objavio: Gašo
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 20:35
Pa recimo cd transport nije softverski player i nije komp, nego je to sto je, i kao takav ima vece sanse biti neutrlan kao izvor.
To mi je potvda da je rpikombijacija s volumiom odlican dig izvor

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Gašo
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 20:36
Ne zanima me previse koristenje klasicnog kompa za hifi.

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: vdem
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 20:57
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

ova shema je zapravo realizirana samo s jednim linearnim napanjem (i ja sam jedan od zadovoljnih korisnika iste)

zašto je RPi shema zgodna: imaš dediciranu hifi digi karticu koja je direktnim sučeljem spojena na RPi, i snabdijeva ga u potpunosti sa svojim clockom - dakle sam RPi više ne koristi vlastiti, lošiji clock. izlaz nije računalni (USB) nego hifi audio (SPDIF coax), koji, premda nije savršen, ipak je realiziran preko hifi grade komponenti - dalje je na DAC strani kako će dobro othendlati signal. sam RPi je nezahtijevniji po potrošnji, a s dediciranim ULPS snabdijevan je u potpunosti s visokokvalitetnim napajanjem. tu se vide neke razlike i prednosti spram PC varijante. nadalje, modificiranjem je kvaliteta streamera podignuta iznad kvalitete standardnog računala, u smislu saniranog ukupnog noisea ali i prema izlazu iz RPi

znači, rezultat bi zapravo trebao biti na razini jednog solidnog hifi streamera

Pa i najobičniji klasični pc bi trebao biti ne na razini hifi streamera nego idealan streamer. I bibilioteka, i player. Sve bi trebalo biti savršeno.

Stvar je upravo u tome da sve "što bi trebalo biti" - nije.

Potpuno ista situacija je sa ovim mini - soc, ustvari mobitelskim tehnologijama. Treba sa dovoljnim brojem varijanti pokazati i slušno verificirati šta stvarno jest... a šta ostaje na "bi trebalo biti".

Do sada... štednja u specifikacijama, potrošnji, brzini periferije... uglavnom je davala lošije rezultate od komotnije specificiranih računalnih naprava. -------------


Objavio: vdem
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 21:05
FYI, ja svakodnevno koristim nešto što je pandan RPI-ju. U moj dac je tvornički ugrađen "streamer", "bridgde", "network"... to je industrijska pločica na toj tehnologiji. Zatvorenog tipa:  http://www.conversdigital.com/" rel="nofollow - http://www.conversdigital.com/
-------------


Objavio: zed_alive
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 21:07
Originalno postano od strane člana: vdem vdem napisao:

Pa i najobičniji klasični pc bi trebao biti ne na razini hifi streamera nego idealan streamer. I bibilioteka, i player. Sve bi trebalo biti savršeno.

Stvar je upravo u tome da sve "što bi trebalo biti" - nije.

Potpuno ista situacija je sa ovim mini - soc, ustvari mobitelskim tehnologijama. Treba sa dovoljnim brojem varijanti pokazati i slušno verificirati šta stvarno jest... a šta ostaje na "bi trebalo biti".

Do sada... štednja u specifikacijama, potrošnji, brzini periferije... uglavnom je davala lošije rezultate od komotnije specificiranih računalnih naprava.


meni je modani RPi nadsvirao sve od računalnog što imam, i to u kombinaciji sa solidnim Schiit Eitr USB/SPDIF konverterom, kao i drito USB na DAC, gdje sam to imao priliku isprobati (sadašnji DAC je isključivo SPDIF). rezultat RPi je na živoj, prirodnijoj strani muzike

a ono...kako bih isprobao a da si nisam složio takav RPi? pa imao sam ok PC izvor (u usporedbi s drugima), mini laptopić i na linuxu bazirane playere/distribucije, i dobro su odrađivali posao


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: vdem
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 21:16
Da, i ja sam složio i probao RPI u osnovnoj varijanti, ODROID u osnovnoj varijanti i sa jednostavnim linearnim napajanjem. I nekolicinu PC, te MAC varijante.

Svaka od tih varijanti je podložna modifikacijama. Linearno napajanje je jedna od više manje standardnih i lako izvedivih modifikacija.-------------


Objavio: vdem
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 21:23
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Ne zanima me previse koristenje klasicnog kompa za hifi.
Odlično, ni mene ne zanima previše RPI. Čitam da trojka zvuči nešto bolje od četvorke, a trojku sam probao.
-------------


Objavio: Edison
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 21:37
Nisam u digitalnom audiju. Nikako mi to ne ide, nije moja salica caja, sto bi rekli Englezi.

A imam USB dac odavno, a odavno je i mini laptop Acer Aspire kupljen samo za sviranje. Probao sam dva puta da li to radi, i radi. I otad je spremljeno na stranu. Laptopicu vise baterija ne radi, ali moze na struju.

Koristim CD-playere, i imam ih nekoliko, nista visoke klase, srednje... i s tim sam zadovoljan. Imam 1200 do 1500 CD-ova, trebalo bi to pobrojiti, ali cemu... U vise prilika razmisljao sam da prijedejm na nesto modernije, nesto bez mehanickih pokretnih dijelova. Dakle, izripao bih ono sto najvise slusam na memorijske kartice. Danas su velikog kapaciteta pa mi ih ne treba puno, fajlove bih ostavio u WAV formatu. Dosta puta sam pretrazivao po mrezi ne bih li nasao player kakav meni treba. A treba mi nesto sto ce citati tu karticu, provesti to kroz DAC i izbaciti vani na linijske izlaze na koje bih spojio pretpojacalo. Na to ne zelim spajati kompjuter, mobitel, mrezu... ma nista. Kabel za napajanje i izlazni interkonekti. Za upravljanje mi je dovoljan displejic s dva retka i par tipaka (naprijed, nazad, sviraj, stop).

U biti, bio bi to player u koji se ne bi ubacivao CD, nego kartica. Ali takvo sto bas i nisam nasao. Ne bi to trebalo biti u visokoj klasi, ali trebalo bi dobro svirati. Postoji nesto slicno s Raspberryjima i touch ekranima, ali ja bih i taj touch rado izbjegao. Pa ako netko zna za slican uredjaj... Malo je izvan ove teme, ali ne da mi se o tome pokretati novu temu. Ne vjerujem da bi drugima bilo interesantno.Objavio: zed_alive
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 21:39
kako si probao RPi, kao USB? ili preko digi kartice?

kao USB je loš, kako god
s Hifiberry  Digi Pro u stock je tak...slušljiv, al i dalje nije na razini boljeg PC, ima nekih neprirodnih crta
s Hifiberry kompletno modano (i RPi i Digi Pro) je već znatno bolji, prije svega prirodniji
s linearnim napajanjem pride (Tomanek, jednostavni ULPS) je malo bolji nego sa SMPS, ali nije velika razloka
s Gašinim linearnim napajanjem stvari dodatno živnu, udahnut je muzici život


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: nu!me!
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 21:53
Originalno postano od strane člana: Edison Edison napisao:

Nisam u digitalnom audiju. Nikako mi to ne ide, nije moja salica caja, sto bi rekli Englezi.

A imam USB dac odavno, a odavno je i mini laptop Acer Aspire kupljen samo za sviranje. Probao sam dva puta da li to radi, i radi. I otad je spremljeno na stranu. Laptopicu vise baterija ne radi, ali moze na struju.

Koristim CD-playere, i imam ih nekoliko, nista visoke klase, srednje... i s tim sam zadovoljan. Imam 1200 do 1500 CD-ova, trebalo bi to pobrojiti, ali cemu... U vise prilika razmisljao sam da prijedejm na nesto modernije, nesto bez mehanickih pokretnih dijelova. Dakle, izripao bih ono sto najvise slusam na memorijske kartice. Danas su velikog kapaciteta pa mi ih ne treba puno, fajlove bih ostavio u WAV formatu. Dosta puta sam pretrazivao po mrezi ne bih li nasao player kakav meni treba. A treba mi nesto sto ce citati tu karticu, provesti to kroz DAC i izbaciti vani na linijske izlaze na koje bih spojio pretpojacalo. Na to ne zelim spajati kompjuter, mobitel, mrezu... ma nista. Kabel za napajanje i izlazni interkonekti. Za upravljanje mi je dovoljan displejic s dva retka i par tipaka (naprijed, nazad, sviraj, stop).

U biti, bio bi to player u koji se ne bi ubacivao CD, nego kartica. Ali takvo sto bas i nisam nasao. Ne bi to trebalo biti u visokoj klasi, ali trebalo bi dobro svirati. Postoji nesto slicno s Raspberryjima i touch ekranima, ali ja bih i taj touch rado izbjegao. Pa ako netko zna za slican uredjaj... Malo je izvan ove teme, ali ne da mi se o tome pokretati novu temu. Ne vjerujem da bi drugima bilo interesantno.Bilo je ovo...ali meni preskupo

https://www.diyaudio.com/forums/group-buys/260565-gb-sdtrans384-micro-sd-card-digital-transport.html" rel="nofollow - https://www.diyaudio.com/forums/group-buys/260565-gb-sdtrans384-micro-sd-card-digital-transport.html

Ako mi dobro izbaci pretvarac iz jena u kune...oko 3500kn...
Trebao bi malom kontaktirati japava ako ti je zanimljivo..

Ali sve ovo gore ti moze odraditi i rpi...
Mozes utakti ekran, mozes samo par tipki...mozes upravljati i preko mobitela, tableta, pc-a....svasta...

U rpi mozes utakati usb stikic, vanjski hdd..nas...
Vjerojatno mozes nakeljiti one usb citace sd kartica...pa eto...mozes i kartice citati


-------------
volumio_rPi3_links usb zica_analog precision UP/DSP_kimber PBJ zica (nekoliko njih)_hypex ncore (puno njih)_bauhaus zica (dosta njih)_satori BE + satori 16P + peerless XLS10 / sve u kompresiji_sve diy


Objavio: Edison
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 22:09
Originalno postano od strane člana: nu!me! nu!me! napisao:

Bilo je ovo...ali meni preskupo

https://www.diyaudio.com/forums/group-buys/260565-gb-sdtrans384-micro-sd-card-digital-transport.html" rel="nofollow - https://www.diyaudio.com/forums/group-buys/260565-gb-sdtrans384-micro-sd-card-digital-transport.html

Ako mi dobro izbaci pretvarac iz jena u kune...oko 3500kn...
Trebao bi malom kontaktirati japava ako ti je zanimljivo..


3500 kn mi je previse, ako jos moram kupiti kuciste i to ugradjivati, pa bolje napajanje... Jeftinije mi je kupiti bolji polovni CD-player.

Originalno postano od strane člana: nu!me! nu!me! napisao:

Ali sve ovo gore ti moze odraditi i rpi...
Mozes utakti ekran, mozes samo par tipki...mozes upravljati i preko mobitela, tableta, pc-a....svasta...

U rpi mozes utakati usb stikic, vanjski hdd..nas...
Vjerojatno mozes nakeljiti one usb citace sd kartica...pa eto...mozes i kartice citati


Ma nisu mi bitne kartice, moze i USB stick. Sto se mene tice, nije to neka razlika.
Objavio: vdem
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 22:26
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

kako si probao RPi, kao USB? ili preko digi kartice?

kao USB je loš, kako god
s Hifiberry  Digi Pro u stock je tak...slušljiv, al i dalje nije na razini boljeg PC, ima nekih neprirodnih crta
s Hifiberry kompletno modano (i RPi i Digi Pro) je već znatno bolji, prije svega prirodniji
s linearnim napajanjem pride (Tomanek, jednostavni ULPS) je malo bolji nego sa SMPS, ali nije velika razloka
s Gašinim linearnim napajanjem stvari dodatno živnu, udahnut je muzici život

Napisao sam, sve je podložno LPS upgradeima. Od svih micro platformi preko Mac Minija do pravog PC stroja. 

Mislim da je krivo donositi sudove o tehnologijama na osnovu usporedbe teške modifikacije jedne strane vs nemodificirane i loše konfigurane druge. Kako bi svirao PC sa linearnim napajanjem opremljen SOtM upgradeima i dodatcima?

RPI jest pristupačan i zgodan za modifikacije... sa dodatcima očigledno postoji potencijal. Nema baš veliki izbor audio softwarea... i to je to. Ne treba se gurati gdje mu realno nije mjesto.

Conversdigital je primjer gdje su sve prednosti RPI-ja zadržane, dodatno pročišćene i time podignute na još višu razinu izbacivanjem nepotrebnih dijelova koda kao što je display, disk, korisničko sučelje... i to se nalazi već neko vrijeme ugrađeno u standardne proizvode.

Znam da to ugrađuje PS-Audio, Ayre, Krell u novom integrircu. Dakle ništa tu nije novo ni revolucionarno. Niti je uopće moguće reći da je RPI bolji od istih.
-------------


Objavio: zed_alive
Datum objave: 14.ožujak.2020 u 22:53
Originalno postano od strane člana: vdem vdem napisao:

Napisao sam, sve je podložno LPS upgradeima. Od svih micro platformi preko Mac Minija do pravog PC stroja. 

Mislim da je krivo donositi sudove o tehnologijama na osnovu usporedbe teške modifikacije jedne strane vs nemodificirane i loše konfigurane druge. Kako bi svirao PC sa linearnim napajanjem opremljen SOtM upgradeima i dodatcima?

RPI jest pristupačan i zgodan za modifikacije... sa dodatcima očigledno postoji potencijal. Nema baš veliki izbor audio softwarea... i to je to. Ne treba se gurati gdje mu realno nije mjesto.

Conversdigital je primjer gdje su sve prednosti RPI-ja zadržane, dodatno pročišćene i time podignute na još višu razinu izbacivanjem nepotrebnih dijelova koda kao što je display, disk, korisničko sučelje... i to se nalazi već neko vrijeme ugrađeno u standardne proizvode.

Znam da to ugrađuje PS-Audio, Ayre, Krell u novom integrircu. Dakle ništa tu nije novo ni revolucionarno. Niti je uopće moguće reći da je RPI bolji od istih.


pa i nije usporedba bila zamišljena u nekom 'fer' smislu, tipa +LPSU vs +LPSU, nego više kao 'gdje smo'

usporedbe sam napisao jer si spomenuo RPi u stock varijanti. usporedbe su se odnosile kako bi otprilike doživio razinu promjene kad s koristi ta modana konfiguracija, i to po stejdževima modanja. čisto da dobiješ sljedeću sliku: da ta konfiguracija u smislu zvuka praktički nema poveznicu sa stock varijantom RPi ili RPi+Hifiberry, ako si steknuo loše mišljenje o stocku, imao si razlog za to. no ovo je druga priča

Conversdigital ugrađen u svoj DAC koristiš i poznaješ ti, znaš svoje dojmove, i uspoređivao si sigurno s drugim kombinacijama, ja ih mogu jedino uvažiti, pače, nemam nikakvog razloga ne uvažiti te dojmove. veliš da je dobar, dobar je, vjerujem

kako to zvuči jedno spram drugog, ne može se ni pogoditi, trebalo bi usporediti, sve drugo je u biti nagađanje. zato ja i koristim takve opise 'trebalo bi biti...', jer samo nagađam da je ta konfiguracija u klasi solidnih streamera. imam argumente zašto mislim da bi to mogao biti slučaj. ali da li je doista tako, to bi trebalo stvarno istestirati

za ono što sam pak siguran je da je novac uložen u ovu RPI kombinaciju izvrsno uloženi novac


-------------
kupujem tehnički ispravni audioIspiši stranicu | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net