Ispiši stranicu | Close Window

Faital Pro pokućni zvučnici

Web: Audiofil - feel the sound -
Kategorija: Samogradnja
Ime foruma: Uradi sam
Opis foruma: Iskustva, tweak, savjeti ...
URL: Http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=15113
Datum ispisa: 05.lipanj.2020 u 20:57
Verzija Softwarea: Web Wiz Forums 11.10 - http://www.webwizforums.com


Tema: Faital Pro pokućni zvučnici
Objavio: donkimizer
Tema:: Faital Pro pokućni zvučnici
Datum objave: 16.travanj.2020 u 02:45
Eto, došlo je vrijeme da i ja napokon zadovoljim svoje zvučne potrebe. Priča je počela davnih godina kad sam bio prilično zadovoljan reprodukcijom glazbe, ali nikako reprodukcijom filmova. Ne znam što je bio inicijalni poticaj, no jedan od upečatljivijih doživljaja mi je bio nekim čudom zvuk iz kina, koji unatoč tipično obscenim glasnoćama uopće nije bio loš. Točnije, radilo se o filmu The Hobbit: The Desolation of Smaug i sceni gdje gospodin Smaug prvi put progovori i izbije te iz cipela. Naknadno repliciranje doživljaja na više kombinacija uređaja/sustava je rezultiralo u prilično razočaravajućem i mlakom iskustvu. Može se reći da sam se nakon toga brzo upoznao s limitacijama klasičnog hi-fi sustava, a onda sam jednog dana otkrio Econowave, odnosno njegove sada već evoluirane varijante.
Radi se o visokoosjetljivom dvosistemskom zvučniku, koji koristi pro audio drivere, dakle kompresijski driver u horni i woofer većeg promjera ( uglavnom >8" ), pa izgledom podsjeća na kojekakve neslavne pro audio kutije ili kakve vintage uratke (Heresy).
Ciljevi konstrukcije su sljedeći:
- visoka vjernost haha
- visoka osjetljivost
- dinamika
- headroom
- kontrolirana disperzija (što povlači i odličan stage)

Moj prvi pokušaj ovakve konstrukcije, iako je bio pogreška (jako loš odabir drivera) je svejedno svirao prilično impresivno, odnosno zadovoljio većinu kriterija, ali je i zakazao u mnogim dijelovima pa to treba ispraviti.
Od kandidata za konstrukciju imamo, u donjem dijelu kabineta: Faital Pro 12FH520, 12 inča, 8 ohma impedance i 98 decibela buke za 1W na 1m. Krasi ga i lagan neodimijski motor sa aluminijskim prstenom za demodulaciju, a može preživjeti maksimalno 1200W.
U gornjem dijelu kabineta imamo 1 inčni Faital HF108 kompresijski driver namontiran na SEOS 10 hornu. 16 Ohma, skromnih 109 dB osjetljivosti i 120W power handlinga je dovoljno da i susjedi, ako ne i cijeli kvart uživa u mom glazbeno-filmskom repertoaru.
SEOS horna je konstruirana tako da minimizira neželjene refleksije u otvoru horne (krivce za takozvani trubasti zvuk horni), a s obzirom na vertikalnu disperziju od 60 stupnjeva, pogodna i poželjna je u kućnim uvjetima jer minimizira refleksije od poda i stropa.

Kabineti su u izgradnji, cca 50-60 litara, bit će slike iznutrica kako budem šta dodavao. Najvjerojatnije će to zasad biti samo testni kabineti, osim ako nigdje ne bude tehničkih poteškoća, pa možda i ostanu.Odgovori:
Objavio: Gašo
Datum objave: 16.travanj.2020 u 09:24
To bi volio poslusati.

U novije vrijeme iskustva mi govore da ima nesto oslobađajuce za glazbu u ovakvim konstrukcijama.-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Neotech SOCT-18 TP,Canare 4S8, ATC SCM 19 V2


Objavio: soundnewsdino
Datum objave: 16.travanj.2020 u 11:23
Poslušao sam par takvih konstrukcija koje je Vuki dizajnirao. Spojiš to na kakve cijevi ala 300B i uživaš. U dućanu sam jednom HAD Audio monoblokove (6C33 25 w SE po monobloku) spojio s parom Wharfedale Pro razglasnih kutija iz vrha ponude. Vrlo živ i impresivan zvuk..ostao paf...huh

Mana su nezgrapni gabariti. Zato to nije u široj primjeni...Objavio: donkimizer
Datum objave: 16.travanj.2020 u 12:26
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

To bi volio poslusati.

U novije vrijeme iskustva mi govore da ima nesto oslobađajuce za glazbu u ovakvim konstrukcijama.Najgore je što uopće ne skužiš da ih slušaš preglasno jer se jednostavno ne muče dok sviraju.

Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Mana su nezgrapni gabariti. Zato to nije u široj primjeni...


Prije je bilo mali televizor, veliki zvučnici, a danas obrnuto. Iskreno i ne vidim neki problem osim u manjim stanovima di je sve nagurano, prostor oko TVa se rijetko koristi za išta drugom pa šta fali 10 cm širem zvučniku. Al eto...moda nalaže da budu vitki.


Objavio: Gašo
Datum objave: 16.travanj.2020 u 12:34
A jbg, zvucnici ovakvog ustroja jesu vaci, ali ionako, da bi glazba ozivjela i razmahala se na pravi nacin treba i malo više kubikaže.
A nemoš ni fiziku zeznut.

No, ukrako, jako mi se počeo sviđati taj smjer, svaki puta kad sam nabasao na dobru izvedbu zvučnika iz te nazovimo porodice, ostao sam oduševljen kako je zabavno slušati glazbu preko njih i kako bez zadrške lamaču dinamikom, i cini mi se da ovaj klasicni pristup hifi zvucnika, zvuči uglađeno i prostorno i svakako, ali nekako dinamički stisnuto naspram, recimo nekog JBLa ili ZuAudia....


-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Neotech SOCT-18 TP,Canare 4S8, ATC SCM 19 V2


Objavio: donkimizer
Datum objave: 16.travanj.2020 u 13:07
Da, klasičnu hifu je prilično lako sklepati da zvuči uglađeno, što je sasvim ok al nikako mi ne zvuči skroz ispravno, prvenstveno zato jer dinamika zna patit. Ovakve kutije to mnogo bolje prikazuju, unatoč prečesto kompresiranom materijalu.
Razmišljao sam i složit nešto veličine ormara, poput onih plavih velikih JBLa ili još bolje onih čudovišta sa Kendrick Audio, ali logistički problemi su me odgovorili. 
Aj, neki trosistemac do 300 litara bi se i mogao skutijat. haha


Objavio: Kalle242
Datum objave: 16.travanj.2020 u 13:33
A ne znam meni ovakvi koncepti ono koliko sam imao prilike čuti JBL i neke slične par puta zvuče kao malo uglađeniji razglas. U osnovi može to biti neloše no traže veliku sobu i trebaš se fest odmaknuti od zvučnika da se formira slika i povežu driveri.

Odervajz dobiješ inface za dugoročno slušanje napornu dernjavu i flat zvučnu sliku, no velim može se i to srediti.


Objavio: donkimizer
Datum objave: 16.travanj.2020 u 14:29
Istina je da treba malo više da se driveri stope, al nije tolko kritično, dva metra čist dosta, što mogu reći za praktički bilo koji zvučnik (osim možda za ona nekakva čudesa sa više ogromnih horni). Svoju prvu verziju, koja je imala 10" woofer sam doslovce držao na stolu pola metra od sebe, sa pasivnom skretnicom plus DSP korekcijom za bas regiju i to je sviralo skroz kulturno i nenametljivo (a prvi nenavedeni kriterij za svaki zvučnik mi je da mi ne pili uši).
No vjerujem da je vrlo lako napraviti da isti svira katastrofalno, neki od mojih pokušaja su rezultirali rezanjem ušiju, još sam biser kao testnu traku odlučio pustit Norah Jones. haha

Evo kutije, dimenzije su 53 x 36 x 46 (VŠD), što nosi unutarnji volumen od 65 litara. Imat ću dva porta, jedan za 60 Hz štim, a drugi za probnih 50 Hz u extended bass shelf varijanti u koju ne polažem baš puno nade. Unutarnji volumen nakon portova, ukruta i drivera planiram smanjit na 50 litara. MDF je 18mm, nekakav grundirani koji mi je bio viška, pa sam usput iskoristio priliku da isprobam na njemu horor zvan poliuretansko ljepilo. Jedna lijepa prednost takvog ljepila je što se izvana sasuši slično kao pur pjena pa se lako sastruže i nema više muke s njim, za razliku od običnog ljepila za drvo koje je muka brusit i skinut ako nije sve što iscuri obrisano ubrzo nakon ljepljenja (ili kad se skori namekano). Nedostatak je malo veća cijena i neugoda za rukovanje, rukavice su obavezne, a i maska.

Objavio: donkimizer
Datum objave: 17.travanj.2020 u 18:31
Što se portova tiče, najbolji su okrugli i bez zavoja. Svi drugi oblici, uglavnom kvadratični ili najtragičniji trokutasti proizvode gubitke kako se bliže limitima za koje su dizajnirani. Ti gubici se manifestiraju u vidu kompresije i distorzije. Također je poželjno da imaju i "trubicu" na oba kraja.
No u ovom slučaju mogu pristati na manji kompromis iz nekoliko razloga.
Za početak, promjenio sam konačni unutarnji volumen na 40 litara i štim na 66 Hz, koristit ću sub ionako, a ako ga baš i želim samostalno koristiti sa boljom bas ekstenzijom dovoljno je da smanjim presjek bas refleksa.


Takav model nudi maksimalnu glasnoću od 125dB na metar za 640W, nešto što se u manjoj prostoriji nikad neće dogoditi. Da to akomodiram trebam bas refleks promjera 16 cm i dužine 23 cm, koji mi jedino paše iznad visokotonca, ali malo strši i iza mida što mi je nepoželjno, pa ću složiti četvrtasti basrefleks dimenzija 24 x 9 cm. Max brzina zraka u portu na toj glasnoći će biti 22 m/s, što je malo iznad 18m/s (uobičajeno dobar maksimum), ali kao što sam rekao, do toga nikad neće doći u praksi, a sa highpass filterom na mjestu pogotovo.
Objavio: donkimizer
Datum objave: 22.travanj.2020 u 17:18

Eto i basrefleksa, dodao sam mu i pregradu na pola koja će se nadovezati na vertikalnu ukrutu. A dok se to suši igram se sa jednom graktavom skretnicom od Scanspeak dvosistemca. haha


Objavio: Darco
Datum objave: 22.travanj.2020 u 18:32
Ovo sve me podsjprotezaeća na ružno pače priču

-------------
Predstavnik neukih. Počnimo sa domaćim stvarima


Objavio: donkimizer
Datum objave: 22.travanj.2020 u 19:35
Vrlo je dobro poznato da najružniji zvučnici najbolje sviraju. Bez iznimke. haha


Objavio: Indrid Cold
Datum objave: 22.travanj.2020 u 19:54
Meni nešto nije jasno u toj priči, osobno već dugo radim sa Faital Pro no u kontekstu izmjena skurenih drajvera u profi kutijama za muzičare, što god mi dođe, jasno ako se klijent složi sa cijenom mjenjam u Faital Pro i svi su doslovno presretni sa zvukom.
Evo zadnji koje sam ugrađivao su baš bili ti 12FH520 i to mi je baš svježe, evo baš gledam serijske brojeve koliko su moji noviji B185298.
E sad ono što meni nije jasno s obzirom da su to drajveri za live svirke i imaju izrazito kruti ovjes treba ih onako žestoko natočiti strujom(snagom) da to prosvira kako se spada, evo konkretno baš to zadnje isprobavanje prije isporuke preko 300W sam im nagurao da bi mi sound onako sjeo kako se spada, što je ujedno i paklena buka.
Doslovno mi nije jasan smisao korištenja toga za kućni hifi jer kao što rekoh na nekim kućnim glasnoćama tu nema ništa od zvuka.


Objavio: donkimizer
Datum objave: 22.travanj.2020 u 20:38
Koliko je velik ili moćan driver mi ništa ne znači u kontekstu toga kako će svirati na različitim (nižim) glasnoćama. A ovaj isporučuje 98 dB za 1W, suspenzija ga tu neće osakatit, njen je posao da preživi torturu na velikim glasnoćama, a s ovakvim drajverima vjerojatno i da spriječi overekskurziju, koja znam da je za neke modele nemoguća bez obzira na to koliko W ugurao u njih.


Objavio: Indrid Cold
Datum objave: 22.travanj.2020 u 22:30
Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:

Koliko je velik ili moćan driver mi ništa ne znači u kontekstu toga kako će svirati na različitim (nižim) glasnoćama. A ovaj isporučuje 98 dB za 1W, suspenzija ga tu neće osakatit, njen je posao da preživi torturu na velikim glasnoćama, a s ovakvim drajverima vjerojatno i da spriječi overekskurziju, koja znam da je za neke modele nemoguća bez obzira na to koliko W ugurao u njih.
OK, ali kao što rekoh, meni je to potpuno neslušljivo u kontekstu hifi na malim snagama, basa jednostavno nema bez ekskurzije membrane, a da je pokreneš  moraš pošteno natočiti struje.
Ako si ti zadovoljan sa tim ma super.


Objavio: donkimizer
Datum objave: 22.travanj.2020 u 22:54
Zvučnik nisam ni zamislio kao samostalni sustav. Sa štimom od 66 herca unatoč veličini ovaj moj po bas ekstenziji parira jednom KEFu LS50, tako da o basu ne možemo ni pričat. hahaObjavio: soundnewsdino
Datum objave: 23.travanj.2020 u 01:07
Ako ce se ići na satelit + sub sistem po meni ne treba veća kutija od cca 25 litara bas refleksa. U većoj kutiji će to biti nominalno (na papiru) dublje, ali u ušima ne, zbog povećanog grupnog kašnjenja.
Rezime: Kutija od 25 litara će, na uho, zvučati dublje od one od recimo 50 litara i imati mogućnost prijema više snage.
Naravno, ne može se tu izvući neki pravi bas (bit će puno tanje od LS-50) no kao satelit bi mogao bit taman s rezom na cca 80-tak Hz.

p.s.
za onog drugog momka. bas se može postići hodom membrane ali i njezinom površinom...


Objavio: donkimizer
Datum objave: 23.travanj.2020 u 02:03
Grupno kašnjenje me najmanje brine. Premišljao sam se o varijantama nižeg štima, ali to bi mi potencijalno dodatno zakompliciralo i poskupilo skretnicu, te u jednoj varijanti i snizilo osjetljivost cijelog sustava.


Objavio: Indrid Cold
Datum objave: 23.travanj.2020 u 07:54
Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Ako ce se ići na satelit + sub sistem po meni ne treba veća kutija od cca 25 litara bas refleksa. U većoj kutiji će to biti nominalno (na papiru) dublje, ali u ušima ne, zbog povećanog grupnog kašnjenja.
Rezime: Kutija od 25 litara će, na uho, zvučati dublje od one od recimo 50 litara i imati mogućnost prijema više snage.
Naravno, ne može se tu izvući neki pravi bas (bit će puno tanje od LS-50) no kao satelit bi mogao bit taman s rezom na cca 80-tak Hz.

p.s.
za onog drugog momka. bas se može postići hodom membrane ali i njezinom površinom...
Slažem se, ovako nekako to izgleda u stvarnosti, dolje kod mene test soba je nešto malo manje od 90m2,
Hod + površina je na nekih cca.300W prosviralo, bas je postao kako treba taman se počela paliti clip ledica na 680W ampu, tada zvuk postaje kompletan i kako se spada, ne trebam napominjati da se to čuje treću ulicu od mene, a u prostoriji je bolje staviti čepiće, no sound je tada rekao bi vrhunski.


Objavio: tomislav1
Datum objave: 23.travanj.2020 u 09:15
Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:

Vrlo je dobro poznato da najružniji zvučnici najbolje sviraju. Bez iznimke. haha


to znači da Sonus Faber zvučnici nisu ni za svinje nahraniti zlatni_zub


-------------
http://www.audiofil.net/klub/


Objavio: Apparatus
Datum objave: 23.travanj.2020 u 09:17
Drugim riječima, to je kvalitetan razglas, a ne pokućni audio.

-------------
https://youtu.be/LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: zed_alive
Datum objave: 23.travanj.2020 u 09:29
a vidjet ćemo kako će ispasti
donki, dakle to ide uz sub(ove)?


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: soundnewsdino
Datum objave: 23.travanj.2020 u 09:49
Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:

Grupno kašnjenje me najmanje brine. Premišljao sam se o varijantama nižeg štima, ali to bi mi potencijalno dodatno zakompliciralo i poskupilo skretnicu, te u jednoj varijanti i snizilo osjetljivost cijelog sustava.


Svakim nižim štimom se gubi na osjetljivosti tamo gdje je potrebna. Nižim ugađanjem se neće dobiti na basu a povećati će se kutija. Kako se ionako ide na sub nema za tim ni potrebe. Da bi takvi sustavi dobro prosvirali treba maksimalno pojednostaviti skretnicu. Svako kompliciranje ubija...


Objavio: soundnewsdino
Datum objave: 23.travanj.2020 u 09:51
Originalno postano od strane člana: Apparatus Apparatus napisao:

Drugim riječima, to je kvalitetan razglas, a ne pokućni audio.


Pa kad natočiš Fabere s Krellom i to je isto razglas..haha


Objavio: Apparatus
Datum objave: 23.travanj.2020 u 09:53
Nije, to je audio. Sviri uvijek jednako, bez obzira na tlak.

-------------
https://youtu.be/LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: Gašo
Datum objave: 23.travanj.2020 u 10:27
Nista bez metiljanja.

Evo bio drmež pa mozete tam nastaviti

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Neotech SOCT-18 TP,Canare 4S8, ATC SCM 19 V2


Objavio: donkimizer
Datum objave: 23.travanj.2020 u 10:43
Originalno postano od strane člana: Indrid Cold Indrid Cold napisao:

Slažem se, ovako nekako to izgleda u stvarnosti, dolje kod mene test soba je nešto malo manje od 90m2,
Hod + površina je na nekih cca.300W prosviralo, bas je postao kako treba taman se počela paliti clip ledica na 680W ampu, tada zvuk postaje kompletan i kako se spada, ne trebam napominjati da se to čuje treću ulicu od mene, a u prostoriji je bolje staviti čepiće, no sound je tada rekao bi vrhunski.


Imao sam isti problem sa zvučnikom od 3 litre, naštimanim na 55 Hz. Jadničak jednostavno nije htio svirati dobro ako nisam nagurao 10-30 W u njega. Onda sam otkrio da sam kroz više iteracija skretnice smiješno mnogo griješio u tonalnom balansu, što na prvi pogled i nije bilo tako očigledno. No da, tako najčešće dobiješ sve one zvučnike koji ne zvuče dobro tiho, nego tek glasno.

Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

a vidjet ćemo kako će ispasti
donki, dakle to ide uz sub(ove)?


Pa naravno, kak će svirat bajs ak nema barem 18 inča? hahahahahaha


Objavio: donkimizer
Datum objave: 23.travanj.2020 u 10:52
Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Svako kompliciranje ubija...


Ima izjava jednog graditelja: "whatever works best", tak da, nema strahova kad treba birat kompromise. haha


Objavio: zed_alive
Datum objave: 23.travanj.2020 u 10:56
al nije ni meni onda jasno koja je poanta velike kutije horne, ako već ideš na subove?
što bi izgubio s manjim kutijama i višim rezom?


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: donkimizer
Datum objave: 23.travanj.2020 u 11:19
Pa s obzirom na veličinu drivera, doslovce najmanja kutija koju mogu napravit da driver i horna uopće stanu u nju je cca 20-25 litara unutarnjeg volumena samo praznog prostora. I onda još treba koja litra za port. Štim će ostat relativno sličan, krivulja malo drukčija, mjesta za ukrute jedva.
Favoriziram veću kutiju jer ima mjesta za sve, a i krivulja mi malo više odgovara. Prostor mi definitivno nije problem.
Može se složit i kutija sa jako ozbiljnom bas ekstenzijom i dosta nižom osjetljivošću, ali to je posao za aktivni sustav.


Objavio: Supersaša
Datum objave: 23.travanj.2020 u 11:27
Poanta je vjerojatno DIY, kao i obično i to je super...

Ja bih isto nešto takvo, ali radije da bude više pokućno, a manje razglasno. Može bit velikih dimenzija. I treba radit od najtišeg do gromoglasnog....

Iako nisu uobičajeni, ne fali danas visokoosjetljivih drivera sa natprosječno laganom netretiranom membranom i labavim ovjesom (SB acoustics npr) koji mogu preživjeti današnje snage uz niska izobličenja...

Dali bi se napravit lako pokretljivi zvučnici sa trubom ili kako ko želi za pojačala manje snage, realne osjetljivosti od 90 - 93 db na 8 ohma (što je jako puno u usporedbi sa 99 % audiofilskih zvučnika)...Tu čak ni truba nebi bila potrebna jer ima visokotonaca i srednjetonaca koji bi bili direktno dorasli zadatku bez atenuiranja i s jednostavnijom skretnicom...Truba je ionako više za krojenje odaziva izvan osi i smanjenje izobličenja oko reza nego za visoku osjetljivost kod manjih konstrukcija...

Zašto nitko ne želi proizvesti tako nešto za relativno normalne pare? Ne bi se prodavalo? Audiofili uvijek pile po istom? Moda? Uske visoke kutije bez pravih bajz jedinica?....


-------------
I found it hard
Its hard to find
Oh well, whatever, nevermind


Objavio: zed_alive
Datum objave: 23.travanj.2020 u 11:31
Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:

Pa s obzirom na veličinu drivera, doslovce najmanja kutija koju mogu napravit da driver i horna uopće stanu u nju je cca 20-25 litara unutarnjeg volumena samo praznog prostora. I onda još treba koja litra za port. Štim će ostat relativno sličan, krivulja malo drukčija, mjesta za ukrute jedva.
Favoriziram veću kutiju jer ima mjesta za sve, a i krivulja mi malo više odgovara. Prostor mi definitivno nije problem.
Može se složit i kutija sa jako ozbiljnom bas ekstenzijom i dosta nižom osjetljivošću, ali to je posao za aktivni sustav.


a znači odustao si od aktivnog sustava?


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: donkimizer
Datum objave: 23.travanj.2020 u 12:26
Originalno postano od strane člana: Supersaša Supersaša napisao:

Poanta je vjerojatno DIY, kao i obično i to je super...

Ja bih isto nešto takvo, ali radije da bude više pokućno, a manje razglasno. Može bit velikih dimenzija. I treba radit od najtišeg do gromoglasnog....

Iako nisu uobičajeni, ne fali danas visokoosjetljivih drivera sa natprosječno laganom netretiranom membranom i labavim ovjesom (SB acoustics npr) koji mogu preživjeti današnje snage uz niska izobličenja...

Dali bi se napravit lako pokretljivi zvučnici sa trubom ili kako ko želi za pojačala manje snage, realne osjetljivosti od 90 - 93 db na 8 ohma (što je jako puno u usporedbi sa 99 % audiofilskih zvučnika)...Tu čak ni truba nebi bila potrebna jer ima visokotonaca i srednjetonaca koji bi bili direktno dorasli zadatku bez atenuiranja i s jednostavnijom skretnicom...Truba je ionako više za krojenje odaziva izvan osi i smanjenje izobličenja oko reza nego za visoku osjetljivost kod manjih konstrukcija...

Zašto nitko ne želi proizvesti tako nešto za relativno normalne pare? Ne bi se prodavalo? Audiofili uvijek pile po istom? Moda? Uske visoke kutije bez pravih bajz jedinica?....


Razglasno je stvar funkcije rekao bih, ali ako patiš na brand drivera ima odličnih uradaka od Acoustic Elegancea, TADa, itd. Svakako pobjeđuju raznorazne pro varijetete po kvaliteti, a i cijeni. haha

Ne znam jel pri jače osjetljivim driverima misliš na razne manje jedinice, tipa SB, jer teško ćeš tu pobijedit fiziku, dvosistemcima ćeš rijetko nagurat osjetljivost do 90, prije si ispod 85 sa većinom konstrukcija...s trosistemcima i MTM varijantama je malo lakše.

Al da, razlozi zbog kojih se ovakvi jače osjetljivi ne rade baš previše su praktički svi koje si naveo. Ima par, pretežito američkih.


Objavio: donkimizer
Datum objave: 23.travanj.2020 u 12:27
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

a znači odustao si od aktivnog sustava?


Mda, možd povremeno neki bookshelf skutijam i uguram ampove u njega. I ak se odlučim napokon ikad pravit Synergy. haha


Objavio: Supersaša
Datum objave: 23.travanj.2020 u 15:08
Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:


Razglasno je stvar funkcije rekao bih, ali ako patiš na brand drivera ima odličnih uradaka od Acoustic Elegancea, TADa, itd. Svakako pobjeđuju raznorazne pro varijetete po kvaliteti, a i cijeni. haha

Ne znam jel pri jače osjetljivim driverima misliš na razne manje jedinice, tipa SB, jer teško ćeš tu pobijedit fiziku, dvosistemcima ćeš rijetko nagurat osjetljivost do 90, prije si ispod 85 sa većinom konstrukcija...s trosistemcima i MTM varijantama je malo lakše.

Al da, razlozi zbog kojih se ovakvi jače osjetljivi ne rade baš previše su praktički svi koje si naveo. Ima par, pretežito američkih.Ne patim na brend, zato sam naveo SB, driveri su im relativno jeftini za ono što nude. Razmišljam o nečemu što bi zapravo imalo 4 17ice ili 4 20ke (= 15 inchni lavor po površini membrane) samo za bas i čime bi se dobila visoka osjetljivost i ne preniska impedancija. Uz labave ovjese i zadržavanje pokretne mase membrane ispod 100gr...Srednji i visoki nikad nisu problem, a ako jesu onda u mtm plus truba ili nešto slično...

Znači nešto što bi imalo bajzove sa strane kao KEF Blade ili Audio physics i ostalo standardno naprijed...i moglo bi izgledati kao toranj, a ne kao veš mašina...

Bajzovi ass to ass spregnuti što može imati povoljne učinke na izobličenja  i vibriranje škatulje...

Just thinking...


-------------
I found it hard
Its hard to find
Oh well, whatever, nevermind


Objavio: donkimizer
Datum objave: 23.travanj.2020 u 15:44
Mda, skoro, al ne zaboravi gospodina Hoffmana. Nećeš dobit veš mašinu nego...pregradni zid. haha
Uzmi recimo jedan SBov 8" 8 ohmski NBAC, naštimao si ga na 25 Herca a on te moli za 85 litara kabineta. Sad tebi šusne da napucaš osjetljivosti pa uguraš unutra 4 drivera i dobiješ 320 litara. Tu relaciju osjetljivosti, volumena i ekstenzije ne možeš pobjediti. Ako smanjiš litražu, smanjio si ekstenziju ili osjetljivost. A s obzirom na jeftinu snagu danas svima je razumno smanjit osjetljivost...samo pukneš bočno dva veća drivera 10" ili 12" koji će uglavnom zahtjevati manje litraže nego 4 x 8" i zapravo moći svirati i glasnije i s manje izobličenja jer im je površina X ekskurzija veća. A opet si dobio kutiju "uglednog" i tankog formata.


Objavio: donkimizer
Datum objave: 23.travanj.2020 u 21:02
Mjerit triput, rezat jednom, a ponekad provjerit jel sve to skupa i paše ikako.Objavio: donkimizer
Datum objave: 02.svibanj.2020 u 19:20
Evo kabinet je dobio malo ukrućenja (treba još vertikalno), portovi su dobili otvore, a baffle je dobio udarne matice.
Drugi put prvo slažem ukrute pa oko njih ljepim kabinet, ovo je...komplicirano.


Objavio: nu!me!
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 08:47
Pa meni to nekako logicno da ces prvo poljepiti ukrute bar za 2 ako ne i tri strane pa na kraju sve skupa zatvoriti...
Mislio sam da je ono onako pro forma slozeno
Ali dobro
Kutije su ti onako ruzne

Slijedece ce bit jos ruznije

Ja ne volim ove T matice sa siljcima...
Cesto znaju biti napravljene os loseg materijala pa se uniste navoji...
A ako de to desi onds moras skidati glavu da bi odvidao drajver ( nis tesko sto se rijesi s bisilicom...ali opet zafrkancija)
I zna se desiti da ti vida ne legne ljepo te prilikom zavidavanja izgura T maticu iz "lezista", trnovi vise ne budu u mazerijalu, i pocne se sve skupa vrtiti...opet ne mozes ni zavidati ni odvidati drajver...
Ajd, mozes dodatno zaljepiti maticu za matrrijal...ali ne volim ih...

Puno su mi draze marice sa dvostrukim navojem...
Maolo je zeknuti dok skuzis koju velicinu rupe zreba uzbusiti za vanjski navoj, jer ako je usko zna "razoriti" rupu na nsjtanjem dijelu ali su pouzdane i mozes zavidavat i odvidavat do mile volje

A kad se radi u samogradnji onda je odvidavanje i zavidavanje nesto sto se odradi mali milion puta

I preporuka je da se grunt pobrusi na poziciji gdje ljepis dva konamada mdfa...
Jer je grunt zastitni sloj i ljepilo ne prodire dupoko kao kad imas sirovi mdd...sa gruntom ne prodire uopce...sve sto drzi je ljepilo preko tankog zastitnog sloja koji sam po sebi nije dobro vezan sa mdfom...

Ali kako su ukrute u pitanju vjerojatno ce bit ok, ali bi ja to pobrusio na poziciji ljepljenja

-------------
volumio_rPi3_links usb zica_analog precision UP/DSP_kimber PBJ zica (nekoliko njih)_hypex ncore (puno njih)_bauhaus zica (dosta njih)_satori BE + satori 16P + peerless XLS10 / sve u kompresiji_sve diy


Objavio: bepone
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 09:13
ja podrzavan svaki diy!! je doslo do zvuka??obrva


Objavio: bepone
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 09:15
ca se tice finisha sve morw dobro izgledat, tu su furniri, debeli katranski namazi, joke pusti covjeka da dela malo 😂


Objavio: demo995
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 09:16
Za PU ljepila ne treba nužno biti porozna površina, PU može lijepiti staklo tako da nije problem ni grundirani mdf.


Objavio: nu!me!
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 09:34
Originalno postano od strane člana: demo995 demo995 napisao:

Za PU ljepila ne treba nužno biti porozna površina, PU može lijepiti staklo tako da nije problem ni grundirani mdf.


Nije problem hvatanja nego "dubine" prodiranja ljepila
Ako zavrsno imas los sloj onda ce se on prije odvojiti od podloge nego sto se puknuti spoj ljepila (s kojim je zaljepljen okomiti komad mdf) sa tim slojem.


-------------
volumio_rPi3_links usb zica_analog precision UP/DSP_kimber PBJ zica (nekoliko njih)_hypex ncore (puno njih)_bauhaus zica (dosta njih)_satori BE + satori 16P + peerless XLS10 / sve u kompresiji_sve diy


Objavio: nu!me!
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 09:35
Originalno postano od strane člana: bepone bepone napisao:

ca se tice finisha sve morw dobro izgledat, tu su furniri, debeli katranski namazi, joke pusti covjeka da dela malo 😂


Nis ti ne kuzus bepo
Nikad to nece ljepo izgledati

-------------
volumio_rPi3_links usb zica_analog precision UP/DSP_kimber PBJ zica (nekoliko njih)_hypex ncore (puno njih)_bauhaus zica (dosta njih)_satori BE + satori 16P + peerless XLS10 / sve u kompresiji_sve diy


Objavio: nu!me!
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 09:46
By the way vidio sam da je donki uhvatio matice ljepilom...
Ali svejedno ih ne volim

-------------
volumio_rPi3_links usb zica_analog precision UP/DSP_kimber PBJ zica (nekoliko njih)_hypex ncore (puno njih)_bauhaus zica (dosta njih)_satori BE + satori 16P + peerless XLS10 / sve u kompresiji_sve diy


Objavio: demo995
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 10:26
Originalno postano od strane člana: nu!me! nu!me! napisao:

Originalno postano od strane člana: demo995 demo995 napisao:

Za PU ljepila ne treba nužno biti porozna površina, PU može lijepiti staklo tako da nije problem ni grundirani mdf.


Nije problem hvatanja nego "dubine" prodiranja ljepila
Ako zavrsno imas los sloj onda ce se on prije odvojiti od podloge nego sto se puknuti spoj ljepila (s kojim je zaljepljen okomiti komad mdf) sa tim slojem.


U nekim slučajevima je bolje ljepiti taj grundirani mdf nego sirovi, ako je sirovi loše kvalitete ljepilo ga "omekša" na samom spoju zbog vlage i onda se počne mrvit, pogotovo ako se koriste ljepila na vodenoj bazi...mislim, nije da ti pametujem nego inače radim u stolariji pa znam ponešto iz iskustva.


Objavio: nu!me!
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 10:33
Originalno postano od strane člana: demo995 demo995 napisao:

Originalno postano od strane člana: nu!me! nu!me! napisao:

Originalno postano od strane člana: demo995 demo995 napisao:

Za PU ljepila ne treba nužno biti porozna površina, PU može lijepiti staklo tako da nije problem ni grundirani mdf.


Nije problem hvatanja nego "dubine" prodiranja ljepila
Ako zavrsno imas los sloj onda ce se on prije odvojiti od podloge nego sto se puknuti spoj ljepila (s kojim je zaljepljen okomiti komad mdf) sa tim slojem.


U nekim slučajevima je bolje ljepiti taj grundirani mdf nego sirovi, ako je sirovi loše kvalitete ljepilo ga "omekša" na samom spoju zbog vlage i onda se počne mrvit, pogotovo ako se koriste ljepila na vodenoj bazi...mislim, nije da ti pametujem nego inače radim u stolariji pa znam ponešto iz iskustva.


Ma ni ja ne pokusavam pametovati...
Ovo ja isto iz iskustva s tin da nisam stolar

Ja sam ovo doduse probavao pred 10godina, metodom cekic vs ljepljeni spoj-------------
volumio_rPi3_links usb zica_analog precision UP/DSP_kimber PBJ zica (nekoliko njih)_hypex ncore (puno njih)_bauhaus zica (dosta njih)_satori BE + satori 16P + peerless XLS10 / sve u kompresiji_sve diy


Objavio: donkimizer
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 11:54
Originalno postano od strane člana: nu!me! nu!me! napisao:

Pa meni to nekako logicno da ces prvo poljepiti ukrute bar za 2 ako ne i tri strane pa na kraju sve skupa zatvoriti...
Mislio sam da je ono onako pro forma slozeno
Ali dobro
Kutije su ti onako ruzne

Slijedece ce bit jos ruznije

Ja ne volim ove T matice sa siljcima...
Cesto znaju biti napravljene os loseg materijala pa se uniste navoji...
A ako de to desi onds moras skidati glavu da bi odvidao drajver ( nis tesko sto se rijesi s bisilicom...ali opet zafrkancija)
I zna se desiti da ti vida ne legne ljepo te prilikom zavidavanja izgura T maticu iz "lezista", trnovi vise ne budu u mazerijalu, i pocne se sve skupa vrtiti...opet ne mozes ni zavidati ni odvidati drajver...
Ajd, mozes dodatno zaljepiti maticu za matrrijal...ali ne volim ih...

Puno su mi draze marice sa dvostrukim navojem...
Maolo je zeknuti dok skuzis koju velicinu rupe zreba uzbusiti za vanjski navoj, jer ako je usko zna "razoriti" rupu na nsjtanjem dijelu ali su pouzdane i mozes zavidavat i odvidavat do mile volje

A kad se radi u samogradnji onda je odvidavanje i zavidavanje nesto sto se odradi mali milion puta

I preporuka je da se grunt pobrusi na poziciji gdje ljepis dva konamada mdfa...
Jer je grunt zastitni sloj i ljepilo ne prodire dupoko kao kad imas sirovi mdd...sa gruntom ne prodire uopce...sve sto drzi je ljepilo preko tankog zastitnog sloja koji sam po sebi nije dobro vezan sa mdfom...

Ali kako su ukrute u pitanju vjerojatno ce bit ok, ali bi ja to pobrusio na poziciji ljepljenja


haha
Ma sve to tak radim jer radim s onim šta imam. haha U nabavci sam stolne pile, pa trenutno režem s poteznom koja nema baš talenta za precizne rezove, pa sam odlučio ukrute dodat naknadno s obzirom na to kak se kutija zaljepi.
T-matice mi začudo nikad nisu bile loše, trnovi mi se znaju savit ali ima trik i da se to spriječi, al navoj je bio ok, jedino što se moraju zalijepit da koliko toliko drži. A inače kad ih stavljam, namontiram driver i zašarafim pa tako budem siguran da ni jedna ne ide na koso.
Matice s dvostrukim navojem su mi ustvari noćna mora iako su mi zapravo bolje. Izbušiš rubu, ako je premala kaos, a ako ju ne upustiš ravno okomito pod 90, još veći kaos, pričam za MDF. Mislim da sam vidio da je neki lik koristio kao nekakvu nareznicu za izdrilat navoje u drvetu pa onda u to kulturno ušarafi maticu, to moram nabavit.

A grundirani MDF mi je isto bio višak pa ga iskorištavam, ljepljenje mi nije briga. Probao sam spoj sa običnim i pu ljepilom na grundu i isti je (sa pu ljepilom) preživio moje skakanje po njemu. To je dovoljno. Osim toga radi se o nekom napornom grundu, nema te sile pobrusit ga samo tako. 
I znaš kako kaže Ivan Drago: "If he dies, he dies!" haha


Objavio: donkimizer
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 11:56
Originalno postano od strane člana: bepone bepone napisao:

ja podrzavan svaki diy!! je doslo do zvuka??obrva


Testirao sam u nekoj staroj kutiji od OSBa, lijepo to svira, ali tek kroz idući tjedan budu prava mjerenja, pa onda dizajn skretnice i nabavka dijelova.


Objavio: nu!me!
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 13:01
Je s dvostrukim je malo zeznuto ali eto, ja samo s njima
Valjda sam uhvatio ruku

Ja se trudim sto manje rezati sam...
Sve nacrtam i onda dam da mi u nekom drvnom centru ispilaju sve komade s milimetar preciznosti...

Pa samo ljepim
Ljen sam

E...kupio sam si rucni cirkular sa vodilicom
Zahebao sam se...trebao sam i ja kupiti stolni...

Racunao sam da cu s rucnim lako odraditi precizno rezanje pod kutim...
Nista od tog...

Sad imam drugu taktiku...postam slikice kad pocnem slagati konacne kutije za satorije...

-------------
volumio_rPi3_links usb zica_analog precision UP/DSP_kimber PBJ zica (nekoliko njih)_hypex ncore (puno njih)_bauhaus zica (dosta njih)_satori BE + satori 16P + peerless XLS10 / sve u kompresiji_sve diy


Objavio: donkimizer
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 14:34
Ma dobra je ručna s vodilicom, pogotovo za velike plahte rezat, to ne možeš na manjoj stolnoj, al kutevi ti mogu bit zeznuti i na stolnoj i sa vodilicom, ovisi šta točno radiš. U biti nije problem, ali treba se malo pomučit, možda neki jig složit.


Objavio: bepone
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 15:11
Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:

Originalno postano od strane člana: bepone bepone napisao:

ja podrzavan svaki diy!! je doslo do zvuka??obrva


Testirao sam u nekoj staroj kutiji od OSBa, lijepo to svira, ali tek kroz idući tjedan budu prava mjerenja, pa onda dizajn skretnice i nabavka dijelova.

to ce bit oko 1.5-2k rez, drugog reda, induktiviteti oko 1.5mH, kondici od 8-15uF? ces stavljat zelezo u ba sinduktivitet ili zrak? ja sam teski audiofil i pri konstrukciji zvucnika mislin da odlucin u recimo 30tak sec da li cu rdjavi trafo ili novi rasturat :D :D
a ca se tice audiofilskih kondica i to da li su MKP MKT, uzimao sam i elektrolite od iskre i spajao ih kao "bipolarne" sve na basu prolazi


Objavio: bepone
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 15:14
i sva ova rasprava oko ljepila je nebitna, treba cim prije zalijepit i to zvakacom..jedino ca je bitno je skretnica i tu se vidi kako dela zvucnik.. znaci miljardu mjerenja u vrtu i pomalo navlacit na ravni graf koliko je to moguce


Objavio: zuti mrav
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 15:33
Kad vi uspijete poslušat glazbu pored toliko lipljenja!!😂


Objavio: zed_alive
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 15:53
još nisu, ali budu, polako...


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: donkimizer
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 17:33
Originalno postano od strane člana: bepone bepone napisao:

to ce bit oko 1.5-2k rez, drugog reda, induktiviteti oko 1.5mH, kondici od 8-15uF? ces stavljat zelezo u ba sinduktivitet ili zrak? ja sam teski audiofil i pri konstrukciji zvucnika mislin da odlucin u recimo 30tak sec da li cu rdjavi trafo ili novi rasturat :D :D
a ca se tice audiofilskih kondica i to da li su MKP MKT, uzimao sam i elektrolite od iskre i spajao ih kao "bipolarne" sve na basu prolazi


Mislim da će tako jednostavno bit samo u mojim mokrim snovima. haha
Bit će filteri drugog ili trećeg reda, ali sigurno ne gine i pokoji notch svakom driveru. Očekujem dost veliku skretnicu. Bit će željezna jezgra ak budu zavojnice nekulturnih vrijednosti. A kondovi, ne znam da li tko prodaje roze. hahahahahaha


Objavio: bepone
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 19:25


Objavio: bepone
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 19:27
treba jos sredit imp krivulju, treba snimit odaziv drivera u horni ja sam uzeo datasheet, offset drivera je 0.6 inca ali mozda treba i 1 inc, to ce isto trebat mjerit.. malo sam zadavio visoke preko 10kHz sa onim RC clanom pred visoki.. makar ovako kako je, bi bilo dobro probat za start :)
bass lepo pada, mozda se moze i drugacije on


Objavio: bepone
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 19:28
i normalno treba videt koliko ce bit baffle step pa ce to dat konacnu vrednost onog prvog induktiviteta na bassu 1.5mH


Objavio: nu!me!
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 19:59
bepo, pusti covjeka da dela malo haha

-------------
volumio_rPi3_links usb zica_analog precision UP/DSP_kimber PBJ zica (nekoliko njih)_hypex ncore (puno njih)_bauhaus zica (dosta njih)_satori BE + satori 16P + peerless XLS10 / sve u kompresiji_sve diy


Objavio: donkimizer
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 21:11
Originalno postano od strane člana: bepone bepone napisao:

treba jos sredit imp krivulju, treba snimit odaziv drivera u horni ja sam uzeo datasheet, offset drivera je 0.6 inca ali mozda treba i 1 inc, to ce isto trebat mjerit.. malo sam zadavio visoke preko 10kHz sa onim RC clanom pred visoki.. makar ovako kako je, bi bilo dobro probat za start :)
bass lepo pada, mozda se moze i drugacije on


Šta ti fali imp krivuljI? Zgodno je to al daleko od onoga kak će biti. Da si mi vidio odziv woofera u testnoj kutiji pao bi u nesvijest. haha Jedna varijanta za woofer mi je filter 3-reda sa prvom zavojnicom od 6.5 mh, ali mislim da neće doći do toga.
A rez nema šanse. Iznad 1500 Hz ne idem ni u ludilu.


Objavio: bepone
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 21:24
ali vufer ima lepi graf ne treba komplicirat s njime? mozda sam previsoko stavio rez da, jer je to 12", obicno su moji 6,8,10" pa od navike. sad tek malo bolje pogledao znasci 2x fs od visokotonca.. on bi trebao biti oko 1.4 kHz ?
oce radit lepo na 1kHz taj visoki?


Objavio: donkimizer
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 21:57
Originalno postano od strane člana: bepone bepone napisao:

ali vufer ima lepi graf ne treba komplicirat s njime? mozda sam previsoko stavio rez da, jer je to 12", obicno su moji 6,8,10" pa od navike. sad tek malo bolje pogledao znasci 2x fs od visokotonca.. on bi trebao biti oko 1.4 kHz ?
oce radit lepo na 1kHz taj visoki?


Zaboravljaš efekte kutije. Ovo je istina graf iz testne kutije, nearfield i farfield s 1 m sumiran na brzinu (trebao sam mjerit s 2 metra ali nije bilo potrebe za probu). Zavojnica od 1.6 mH da izravnam 200 Hz sa 1000 Hz (iako ću vjerojatno rušit odziv u odnosu na 100 Hz).
Grozni pik koji vidiš na 500 Hz je baffle step odnosno difrakcija kutije. Ponavljam, kutija je katastrofalna i bit će bolje u ovoj pravoj koju sad gradim, ali ako bude sličan odziv tu će trebat notch filter.
Pro kompresijske drajvere, ako ciljaš kućnu upotrebu (dakle ograničiš max glasnoću) možeš rušit jako nisko, ja se kladim da ovog mogu rezat i na 1000 Hz da mi dobro svira, možda i niže (samo s filterom drugog reda), ali mi je mali minus što mi tu horn loading baš ne drži vodu.

Objavio: bepone
Datum objave: 03.svibanj.2020 u 22:49
da svasta ce tu bit.. ala cemo videt kako ces na kraju to izvest!
ja se trunutno igram na kombou 12" bass od stiporora vintage Philips - 3" fullrange Fostex u kompresijama  mig


Objavio: donkimizer
Datum objave: 12.svibanj.2020 u 01:07
Evo jedne male preliminarne skretničice, šta kažeš Bepo? haha

Objavio: bepone
Datum objave: 12.svibanj.2020 u 10:29
super ravno, samo da prevec pasive ne zadavi sauuund! kako je imp,ispala? pitam za frenda😀


Objavio: Gašo
Datum objave: 12.svibanj.2020 u 10:58
Bude se to moglo poslusati?

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Neotech SOCT-18 TP,Canare 4S8, ATC SCM 19 V2


Objavio: donkimizer
Datum objave: 12.svibanj.2020 u 11:23
Originalno postano od strane člana: bepone bepone napisao:

super ravno, samo da prevec pasive ne zadavi sauuund! kako je imp,ispala? pitam za frenda😀


Ok je impedanca, pada do 4 Ohma. To mi je jedini kriterij. hahaObjavio: donkimizer
Datum objave: 12.svibanj.2020 u 11:28
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Bude se to moglo poslusati?


Naravno. Al tek za tjedan+ dana mi stignu dijelovi za skretnicu i dampinga šta mi fali.


Objavio: zed_alive
Datum objave: 12.svibanj.2020 u 13:33
Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:

Originalno postano od strane člana: bepone bepone napisao:

super ravno, samo da prevec pasive ne zadavi sauuund! kako je imp,ispala? pitam za frenda😀


Ok je impedanca, pada do 4 Ohma. To mi je jedini kriterij. hahanije li ovo malko zajebano?


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: zed_alive
Datum objave: 12.svibanj.2020 u 13:35
Originalno postano od strane člana: bepone bepone napisao:

super ravno, samo da prevec pasive ne zadavi sauuund!


ne kužim, što bi to moglo zadaviti sound? pojasniš?


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: Gašo
Datum objave: 12.svibanj.2020 u 13:55
Previse elemenata zbog kompenzacijskih mreža u skretnici.

Kad nesto previse zelis popeglati u simulatoru, u zivotu moze "zadaviti" sound.
Al to sad ostaje na konstruktoru.

Nemalo puta sam vidio da zbog odabira drivera skretnica postane toliko komplicirana da "pojede" zivost zvuka, i samu kvalitetu drivera.

Junaci se prepoznaju u žongliranju manama i vrlinama u finalnom rezultatu.

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Neotech SOCT-18 TP,Canare 4S8, ATC SCM 19 V2


Objavio: donkimizer
Datum objave: 12.svibanj.2020 u 15:29
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

nije li ovo malko zajebano?


Ne. haha


Objavio: zed_alive
Datum objave: 12.svibanj.2020 u 15:30
je, sa'š reć da samo treba 150-200W, i sve je u redu haha


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: donkimizer
Datum objave: 12.svibanj.2020 u 15:40
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Previse elemenata zbog kompenzacijskih mreža u skretnici.

Kad nesto previse zelis popeglati u simulatoru, u zivotu moze "zadaviti" sound.
Al to sad ostaje na konstruktoru.

Nemalo puta sam vidio da zbog odabira drivera skretnica postane toliko komplicirana da "pojede" zivost zvuka, i samu kvalitetu drivera.

Junaci se prepoznaju u žongliranju manama i vrlinama u finalnom rezultatu.


Ovo je prilično standardna skretnica za ovakav zvučnik. Sigurno se može još optimizirati, ali ako vidiš minimalniju od toga dobro se zapitat zašto je to tako.
No bez obzira na potencijalne prepravke (razina i nagib visokotonca, smirivanje horne ako "viče"), broj filtera se neće smanjit.
Da sam stavio neki 8" driver ispod horne da mogu pomaknuti rez na više, vjerojatno bih dobio i minimalniju skretnicu.


Objavio: donkimizer
Datum objave: 12.svibanj.2020 u 15:49
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

je, sa'š reć da samo treba 150-200W, i sve je u redu haha


Load je siguran za sva dobro konstruirana pojačala. hahahahahaha

Ali ako baš želiš vidjeti tragičan load...vidio sam još gori jednom ali ne mogu sad nać.
Objavio: Gašo
Datum objave: 12.svibanj.2020 u 16:07
Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:

Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Previse elemenata zbog kompenzacijskih mreža u skretnici.

Kad nesto previse zelis popeglati u simulatoru, u zivotu moze "zadaviti" sound.
Al to sad ostaje na konstruktoru.

Nemalo puta sam vidio da zbog odabira drivera skretnica postane toliko komplicirana da "pojede" zivost zvuka, i samu kvalitetu drivera.

Junaci se prepoznaju u žongliranju manama i vrlinama u finalnom rezultatu.


Ovo je prilično standardna skretnica za ovakav zvučnik. Sigurno se može još optimizirati, ali ako vidiš minimalniju od toga dobro se zapitat zašto je to tako.
No bez obzira na potencijalne prepravke (razina i nagib visokotonca, smirivanje horne ako "viče"), broj filtera se neće smanjit.
Da sam stavio neki 8" driver ispod horne da mogu pomaknuti rez na više, vjerojatno bih dobio i minimalniju skretnicu.
Oprosti, ugurao sam se sa hipotetskim objasnjenjem Zedu , nije islo konkretno tebi i ovoj skretnici.
Ne pada mi na pamet ulaziti u to i komentirati konkretan slucaj, ali krajnji rezultat me zanima.


-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Neotech SOCT-18 TP,Canare 4S8, ATC SCM 19 V2


Objavio: donkimizer
Datum objave: 12.svibanj.2020 u 16:28
Bravo
Pa istina da neki znaju pretjerat, najtipičniji slučaj je aktivna EQ pegla, ali tu se prečesto radi i o fokusiranju na nepotrebno, tj na ono što misle da je bitno ili nedostatku znanja/informacija. A isto se može primjenit i na aktivno i na pasivno, minimalne i kompleksne filtere. U krajnjoj liniji je uvijek najbolji onakav dizajn koji odgovara ciljevima sustava i naravno, najbolje zveči.


Objavio: zed_alive
Datum objave: 12.svibanj.2020 u 16:48
Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:

Ok je impedanca, pada do 4 Ohma. To mi je jedini kriterij. hahaimao sam ja neš drugo za pitat. ali ne samo tebe, nego i druge s malo iskustva ili bar teorijskog znanja o zvučnicima

glavnina frekvencijskog grafa impedancije je ovdje pod nekim ne baš toliko malim faznim kutem. da li to predstavlja po bilo kojem razlogu problem?


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: donkimizer
Datum objave: 12.svibanj.2020 u 17:21
Najteži load je tu na 100-150 herci, tipično. Pogle KEF LS50, ima sličnu impedancu ko moj. Samo je tiši. haha


Objavio: donkimizer
Datum objave: 12.svibanj.2020 u 19:47
Malo sam popravio graktanje na 2.5kHz.Objavio: bepone
Datum objave: 13.svibanj.2020 u 10:47
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

[
nije li ovo malko zajebano?

za lampasa je zlatni_zub ovo treba imat lampu sa niskim izlaznim otporom i dobrim feedbackom za drzat po kontrolom, tipa recimo neki PP 50W ili SE sa odasiljackim lampama 845-211 sa trafom sa katodnim feedbackom (rijetkost )


Objavio: bepone
Datum objave: 13.svibanj.2020 u 10:53
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

Originalno postano od strane člana: bepone bepone napisao:

super ravno, samo da prevec pasive ne zadavi sauuund!

ne kužim, što bi to moglo zadaviti sound? pojasniš?

usporedba - Sonido fullranger 93dB u horni  sa peakovima na nekim frekvencijama , popeglan aktivom zvucao odlicno, popeglao pasivom (par elementa) nije to bilo to.. reaktivni elementi induktiviteti, kapaciteti djeluju na ipak sirem spektru a mijenjaju imp i faznu krivulju..


Objavio: bepone
Datum objave: 13.svibanj.2020 u 10:54
Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:

Malo sam popravio graktanje na 2.5kHz.

C,Z,S,sibilanti, jesi imao nekog fostexa u zivotu da te to zivicra (isto kao i mene) hahahaha


Objavio: donkimizer
Datum objave: 13.svibanj.2020 u 21:25
Nisam, al zna smetat pogotovo ako drajver to naglašava. No u biti ju je dost dobro koristit za podešavanje glasnoće visokotonca. Al sve je to iznad ove frekvencije koju sam popravio, ovo je više zvuk onak "in your face" ak tu amplituda strši.


Objavio: zed_alive
Datum objave: 14.svibanj.2020 u 08:40
Originalno postano od strane člana: bepone bepone napisao:

usporedba - Sonido fullranger 93dB u horni  sa peakovima na nekim frekvencijama , popeglan aktivom zvucao odlicno, popeglao pasivom (par elementa) nije to bilo to.. reaktivni elementi induktiviteti, kapaciteti djeluju na ipak sirem spektru a mijenjaju imp i faznu krivulju..


znači, to s kompliciranijim skretnicama može biti problem upravo radi impedancijske+fazne krivulje?

gledam recimo kod ATC-a SCM19 v2 mjerenje:
http://www.avmentor.net/reviews/lab/2016/atc_scm19/display/atc_scm19_impedance.jpg" rel="nofollow - http://www.avmentor.net/reviews/lab/2016/atc_scm19/display/atc_scm19_impedance.jpg

očito u svijetu skretnica savršenstvo ne postoji nego se važu kompromisi, no ovo mi djeluje baš kao intencija dizajnera zvučnika/skretnice da gro frekvencijskog opsega drži unutar nekih 15 stupnjeva faznog pomaka


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: donkimizer
Datum objave: 14.svibanj.2020 u 22:38
ATC očito u sebi ima Zobel network, inače krivulja ne bi izgledala tak.


Objavio: bepone
Datum objave: 14.svibanj.2020 u 22:55
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

gledam recimo kod ATC-a SCM19 v2 mjerenje:
http://www.avmentor.net/reviews/lab/2016/atc_scm19/display/atc_scm19_impedance.jpg" rel="nofollow - http://www.avmentor.net/reviews/lab/2016/atc_scm19/display/atc_scm19_impedance.jpg

ovo su odlicni rezultati, vec je sve iskompenzirano, fazna je +-15st, od ovoga ne moze bolje. ustvari moze,  samo ako spojis 47 oma u paralelu svemu ovome za jos smanjit onaj peak na bassu :DObjavio: Darco
Datum objave: 14.svibanj.2020 u 23:44
Donki, u iščekivanju sam sljedeće epizode "male kućne radinosti". Ovo čak više iščekujem nego sljedeću epizodu neke SF serije. Pokoja dodatna slikica (umjesto grafa) kao trailer

-------------
Predstavnik neukih. Počnimo sa domaćim stvarima


Objavio: donkimizer
Datum objave: 15.svibanj.2020 u 00:41
haha

Evo jedna za tebe...

https://imgur.com/H48sl7d" rel="nofollow - https://imgur.com/H48sl7d

Pauza prek vikenda, idući tjedan tek ponovo trkeljam po kabinetu dok iščekujem komponente.


Objavio: Darco
Datum objave: 15.svibanj.2020 u 01:00
Nije loš ni ovaj ekrančić lijevo....jesi skinuo i koji crijep sa krova pa da posluži kao ljetno kino?

Bravo


-------------
Predstavnik neukih. Počnimo sa domaćim stvarima


Objavio: donkimizer
Datum objave: 15.svibanj.2020 u 11:56
Ljetno je ono i sa krovom kad udare vrućine. haha


Objavio: donkimizer
Datum objave: 21.svibanj.2020 u 22:41
Christmas has come early. hahaDampiram i kabinet polako, još malo pa gotovo,


Jedan mali bjelanjak od 4" mi se ugurao u sliku. haha
Objavio: bepone
Datum objave: 21.svibanj.2020 u 23:01
Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:


Jedan mali bjelanjak od 4" mi se ugurao u sliku.

steta postarine ako se nesto ne doda sa strane


Objavio: donkimizer
Datum objave: 21.svibanj.2020 u 23:10
Mda, ma pikirao sam ih već dugo, konačno došli na red.
Imam taj neki problem, zvučnik mora biti ili što manji, ili što veći. hahahahahaha


Objavio: Darco
Datum objave: 22.svibanj.2020 u 00:07
Nice , nice....idemo dalje delatiWinkSmilek

Nego donki, nekkao mi je ostao tvoj nick negdje u glavi, i to bas za focale neke na forumu hr. Jesi ti ono davao neki savjet kako se stavi neki flis oko visokih da se malo "stanji/smanji" to nešto?

Ovaj sivi materijal u kutiji me podsjetio na to...


-------------
Predstavnik neukih. Počnimo sa domaćim stvarima


Objavio: donkimizer
Datum objave: 22.svibanj.2020 u 00:15
Jeste taj sam. Preporučio sam čovjeku filc u oko visokotonca u stilu BBC LS3/5a zvučnika.
Pomoglo mu je, al prešao je on već na neke druge. hahaObjavio: Darco
Datum objave: 22.svibanj.2020 u 00:16
Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:

Jeste taj sam. Preporučio sam čovjeku filc u oko visokotonca u stilu BBC LS3/5a zvučnika.
Pomoglo mu je, al prešao je on već na neke druge. haha


Haha....radilo se baš o zvucnicima kao moji.....imaš još flisa?haha


-------------
Predstavnik neukih. Počnimo sa domaćim stvarima


Objavio: donkimizer
Datum objave: 22.svibanj.2020 u 00:21
Imam imam. Uvijek.
Hhmm, njegovi su bili Focali.


Objavio: djigibao
Datum objave: 22.svibanj.2020 u 12:18
Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:

Imam imam. Uvijek.
Hhmm, njegovi su bili Focali.

...a sad su Falcon (mozda)? Ispiši stranicu | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net