Ispiši stranicu | Close Window

Accustic Arts Drive1 Mk2 + DAC1 Mk4

Web: Audiofil - feel the sound -
Kategorija: Hi-Fi
Ime foruma: High-End
Opis foruma: Vrhunska reprodukcija glazbe.
URL: Http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=15118
Datum ispisa: 11.srpanj.2020 u 19:12
Verzija Softwarea: Web Wiz Forums 11.10 - http://www.webwizforums.com


Tema: Accustic Arts Drive1 Mk2 + DAC1 Mk4
Objavio: Sten
Tema:: Accustic Arts Drive1 Mk2 + DAC1 Mk4
Datum objave: 18.travanj.2020 u 23:05
Za ovu kombinaciju ćete naći samo dvije recenzije na netu (barem ja ne nađoh više, a nije da se nisam potrudio) i vrlo malo, skoro pa ništa, nekog drugog teksta.

Jedna je od "What HiFi"-ja, druga od "HiFi+"-a.

Ukratko (koga zanima sve, naći će, nije teško), prva recenzija playeru iz naslova (o kombinaciji govorim kao o "playeru", kao da je riječ o jednom uređaju, uglavnom zato jer ga tako i doživljavam, tako je kupljen, a i recenzent "Hifi+"-a smatra da su uređaji rijetko dobro izbalansirani u cjelinu, tako da - neka ostane "player" proteza) nalazi jednu jedinu zamjerku, a to je malo suzdržaniji, ne baš živahan karakter ("lacks a little verve"), dok "Hifi+" ne nalazi nikavu zamjerku i smatra ga "iskustvom za pamćenje".

Čemu uvod sa spominjanjem drugih recenzija, kad bi ovo trebala biti recenzija, pitat će se neki?

Na stranu što ovo neće biti neka klasična recenzija (nikad ih nisam pisao) već nešto kao detaljniji osvrt, no ove dvije su spomenute jer je istina, za mene, pomalo u obje od njih, ali ipak gotovo da bih potpisao ono što HiFi+ kaže.

Navedena suzdržanost, hajdemo to tako nazvati, iako se čini da je pomalo prisutna (uvijek počinjem s negativnostima, jer to je ono što nas, mene barem, udaljava od omiljene glazbe koju želimo slušati, pa je i osnovni problem, odnosno karakteristika) ni nakon više od 4 mjeseca druženja s uređajem nisam siguran je ona plus ili minus.

Zapravo, točnije rečeno, je li ona uopće tamo?

Ako ga uspoređujem sa, za svoju klasu odličnim, Gamut CD3 playerom (trećinu cijene jeftinijim), kojeg imah neposredno prije ovoga, u odnosu na njega Accustic Arts (AA, u daljnjem tekstu) je mirniji i sa manje "vatrometa", što može implicirati upravo to što spominje prva recenzija.

Ali ...

S druge strane kad slušate AA, a pogotovo kad završite sa slušanjem, imate osjetno više dojam da ste slušali glazbu, a ne nakupinu manje ili više dobro posloženog zvukovlja.

Isto tako, osjećaj digitalnog medija kod AA praktično ne postoji, dok je Gamut, sad kad uspoređujem unatrag, ipak zvučao "digitalnije", samim tim i malo napornije, pogotovo u visokima, a u krajnjem slučaju i sterilnije, što se u konačnici reflektira kao lagani zamor kod malo dužeg slušanja, pogotovo zahtjevnije ili općenito žešće glazbe.

Pošto meni nije problem priznati samom sebi da sam pogriješio s kupovinom, pa i nakon samo 2 tjedna od kupovine prodavati dalje (bilo je i toga, ne jednom), ovih više od 4 mjeseca, kako je player u sistemu, mi je nekako najbolji dokaz da stvari ipak idu u prilog HiFi+ recenziji.

Možda će to nekome biti čudno, no treba reći da sam uređaj morao usviravati jedno 2-3 mjeseca (prijašnji vlasnik ga je držao skoro stalno isključenog, dakle ne čak ni na stand-by), a za Gamut mi je trebalo čak nekoliko godina dok nisam odagnao sve sumnje kakav mu je točno zvuk i da se radi o vrhunskom uređaju (u svojoj klasi, naravno). Vjerujem da ovo zvuči još čudnije, no tako je kako je smijeh

To bi bili neki generalni dojmovi i trenutno "stanje u glavi" koje imam glede AA.


Ako ćemo ići klasično opisivati zvuk ... Ma, ustvari, najbolje pročitajte obje recenzije i uzmite tu "What Hifi" suzdržanost sa priličnom rezervom, pogotovo ako imate amplifikaciju koja je u rangu playera, ili još bolje, malo i više.

Ja bih uistinu morao skoro pa napisati što je već i napisano, a to baš i nema smisla. Rijetke su recenzije s kojima se slažem, ovdje se slažem (manje ili više) sa obje, ali zaključci se ipak malčice razlikuju.

Osnovni problem "What HiFi"-ja (uz nepotpisivanje autora recenzije, koliko se sjećam) je da ili testiraju u neadekvatnom okruženju ili taj test traje prekratko. Ovo zadnje je jasno samo po sebi, ovo prvo ću pojasniti kasnije.


No, ipak, idemo ukratko, jer mislim da recenzije nisu toliko stavile naglasak na neke stvari.

Bas je na AA super-moćan, tektonski što bi rekli, Gamut zvuči kao light verzija u usporedbi (iako uopće nema light bas) i kao da ima veći naglasak na srednjem ili gornjem basu (opet, takav balans daje malo življi sound), dok je AA iznimno uravnotežen, pa na prvu zvuči malo kao da ga nedostaje u tom dijelu gdje Gamut ima kao mali naglasak. No, ako imate na mediju snimljene vrlo niske frekvencije AA će ih "naći" i "gurati" velikom lakoćom i definicijom na koju nemam ni trunka zamjerke.

Srednjetonsko područje je vrlo "tekuće" i iznimno koherentno u kombinaciji sa detaljnim, ali ne "u facu" detaljnim zvukom, već onim koji ima takav rafirman i nijansiranje da to - treba čuti.

Visoki tonovi su mi, moram priznati, u početku zvučali malo "kratko", kao da ih nedostaje. Tu su, ali nekako kao da se ne mogu probiti do kraja. No, usviravanjem, a pogotovo dolaskom novog ampa (Goldmund, druga tema), sve je sjelo na svoje mjesto u smislu da se tu nema što negativno za reći. Štoviše, oni, zajedno sa srednjima, daju taj jedan zvuk potpuno oslobođen digitalnog prizvuka. A to je vrlo, vrlo rijetko.

Ako je netko opalio iz sve snage po čineli, to će tako i zvučati - kao da vas je netko zveknuo u glavu. I ako je snimljeno tako, naravno.

Ili, u primjerima, ako npr. stavite Shellacov - At action Park (ne sluša puno njih ovdje tu mjuzu, ali mi prvo palo na pamet), koji je malo čudno produciran, kao neki LP rip (ja imam CD, oriđinale), sa Gamutom će zvučati malo življe, bit će više "zvonjave" u zvuku, imat će veći impact na uši, no s druge strane sa AA ćete dobiti ništa manje energije, više muskulature, više druka, više makrodinamike, više koherencije i muzikalniju prezentaciju. I manje napornu kako se budete približavali kraju albuma koji traje nekih 38 minuta ako se dobro sjećam.

Kome je Shellac totalna nepoznanica može npr. i Mettallica - Black Album, koji baš preslušah neki dan. I moram odmah reći, najbolje što dosad čuh.

A ako sa Metallicom ne zvuči suzdržano (što, da je slučaj, obično vrlo brzo postane dosadno, a to kod mene znači - ide iz sistema), onda smatram da smo i to "riješili".

Sve gore navedeno za Shellac vrijedi i ovdje, i onda vam nekako postane jasno da više živosti lako moguće znači malo nekakve distorzije u tom spektru (što, iskreno, zvuči privlačno, ali očito postoji i druga strana medalje - zamornost na malo duže staze), pogotovo jer AA djeluje artikuliranije. I to po cijelom spektru.

Ta napornost u zvuku je ono zbog čega sam nedavno mijenjao amp (bit će u drugoj "recenziji" mig), no shvatih da je i CD svojevremeno imao svoje prste u tome. Ne jako, ali je ipak imao.

S druge strane, ako poslušamo klasiku, npr. Shchredinovu Carmen Suitu (DG, sa Pletnevim), fenomenalno snimljen CD ogromne dinamike, čistoće zvuka, separacije instrumenata, timbra ... jedan od najboljih u kolekciji glede zvuka, praktično bez zamjerke.

Sa Gamutom je to kao utrka na 100 metara, sa AA kao na 800 metara, sportskim rječnikom rečeno.

Gamut kao da naglašava taj gotovo "rokerski" dio u djelu, sve vrlo živahno, udarci lete na sve strane, tihi dijelovi su nasuprot samo tihi, no do kraja CD-a sve to pomalo postane zamorno. Sve je zapravo jako dobro, ako ću iskreno, ali dok ne čujemo bolje.

AA, s druge srane, kao da ima u vidu "širu sliku", pa vas kroz djelo vodi na takav način da isto ima i udarca, i druka, ali taj rokerski dio je gotovo pa napušten u odnosu na laganu gradaciju prema klimaksima i više nijansiranja a time i živosti u tihim pasažima.

On kao da s početka već vidi kraj, pa zna kako da "dozira događanja" u glazbi. Gamut je više, "idemo mi odmah raspaliti sve u 16".

Malo zvuči i pojednostavljeno u odnosu na AA kojemu je to najveća prednost - to fino nijansiranje, tom praktično apsolutnom nedostatku ikakve (digitalne) artificijelnosti u zvuku.

Kod još "klasičnije" klasike (kompozitori starijih epoha ... Vivaldi, Mozart ... nemam baš puno toga u kolekciji J) ta pozitivna strana AA još više dolazi do izražaja. Tamo je "rokerski" pristup Gamuta bio najmanje dobro došao (iako, ne treba sad misliti da je Gamut rokerski player, daleko od toga, ali koristim jaču polarizaciju da bih naglasio neke stvari, koje uživo i nisu možda toliko čujne, barem ne na prvu).

Naravno, vrijeme će pokazati koliko je AA zapravo dobar (Gamut je bio jedno 8 godina dobar - što znači da je jako, jako dobar) ...

AA je na jako dobrom putu, a pogotovo što mu nedavno društvo pravi Goldmund Telos 390.2 amp, s kojim je, po meni, tek sad dobio priliku pokazati što sve može i svakim danom zvuči sve bolje i bolje.

Toliko, da ono što sam jučer napisao kao nacrt ovog osvrta, sam morao malo korigirati.

Sa YBA-om i Musical Fidelityjem (oboje, odlične komponente u svojim klasama, čak možda više MF), očito je tu bilo malo previše prepreka u amplifikaciji da bi se čuo pravi zvuk playera.

Na to sam mislio kad sam rekao da mi se čini da What Hifi uređaje recenzira u, vjerojatno ponekad, neadekvatnom okruženju. Pogotovo što sumnjam da uvijek imaju na raspolaganju amp ranga spomenutog Goldmunda.

Za kraj jedan night-shot koji mi je baš fora, gdje sam prigušio sva nepotrebna svjetla, jer inače podsjeća na božično drvce (u stand-by modu) ili morate nositi sunčane naočale kad je uradnom modu - dvije plave ledice "ubijaju". A ono gore, osvjetljenje staklenog pokrova za CD, iako mi je na prvu bilo malo kičasto, zapravo u mraku djeluje prekokrasno, jer nježno osvijetli cijeli taj zadnji dio sobe protezaSigurno nešto bitno zaboravih, puno je tu sitnica, no na sva smislena pitanja ću odgovoriti. Na provokacije i totalni OT, neću. OT, ako netko treba neki info, ima PM.


Btw. font je ispao nekako bezveze i za broj prevelik ali ne mogu ga smanjiti (kopirano iz Worda, kao i mnogo puta do sada, ne znam u čemu je caka). Ako administracija može to popraviti, neka bude normalan font.
Odgovori:
Objavio: Dapo
Datum objave: 19.travanj.2020 u 09:58
Cestitam na novim igrackama i drago mi je da si zadovoljan. Font je ok, nije prevelik, bar kako meni izgleda.

-------------
Rule #1: Keep your moderator happy at all times


Objavio: zed_alive
Datum objave: 19.travanj.2020 u 10:27
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Za AA nisam jos siguran dali shvacam koliko je uspio u tome da glazba ozivi i bude uzbudljiva kod slusanja ili ona zvuci vrlo uglađeno i umirujuce, sto potencijalno moze dosaditi

prebacio sam ovo u pripadajući topic

ovako iz danih opisa, čini mi se da je na AA bolje riješen ringing nego na Gamutu i da bi to bio glavni razlog mirnijih visokih. da li je usputno ostao i sav onaj život u zvuku ili je malo 'isfilteriran', to je iz opisa doista malo teže zaključiti...

-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: Sten
Datum objave: 19.travanj.2020 u 12:37
Originalno postano od strane člana: Dapo Dapo napisao:

Cestitam na novim igrackama i drago mi je da si zadovoljan. Font je ok, nije prevelik, bar kako meni izgleda.
Hvala, Dapo. Zadovoljan za sada, znaš kako to već ide proteza

Btw. font kao da je boldan (a ne mogu ga "odboldati" i smanjiti, kao ovo sada),  ali ok, neka ostane ako se nema ništa protiv.Objavio: Sten
Datum objave: 19.travanj.2020 u 12:46
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Za AA nisam jos siguran dali shvacam koliko je uspio u tome da glazba ozivi i bude uzbudljiva kod slusanja ili ona zvuci vrlo uglađeno i umirujuce, sto potencijalno moze dosaditi

prebacio sam ovo u pripadajući topic

ovako iz danih opisa, čini mi se da je na AA bolje riješen ringing nego na Gamutu i da bi to bio glavni razlog mirnijih visokih. da li je usputno ostao i sav onaj život u zvuku ili je malo 'isfilteriran', to je iz opisa doista malo teže zaključiti...
Dobro zapažanje, oko kojeg sam još i ja pomalo u dvojbi, zato je i opis takav kakav je.
Htio sam naglasiti, i očito uspio, da još nisam siguran da li je malo "isfiltriran", kako kažeš, ili je jednostavno maknuto ono što se inače prihvaća kao uobičajeno, čak i kod boljih playera (pogotovo onih vrlo dojmljivih na prvu. entuzijastičnih zvukom), a radi se zapravo o određenom nivou distorzije, neprirodnosti, za koju treba proći nekad i dosta vremena da se detektira..

Kao što rekoh, činjenica da mi player zvuči sve zanimljivije s vremenom, a pogotovo kad sam ubacio novi amp, nekako mi govori u prilog da su u AA napravili dobar posao.
Dosadan nije sigurno, da sad ne ponavljam ono što već napsah, jer bi već letio iz sistema.
Nadam se da je sad malo jasnije.


Objavio: popol_vuh
Datum objave: 19.travanj.2020 u 14:16
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Sa Gamutom je to kao utrka na 100 metara, sa AA kao na 800 metara, sportskim rječnikom rečeno.

Gamut kao da naglašava taj gotovo "rokerski" dio u djelu, sve vrlo živahno, udarci lete na sve strane, tihi dijelovi su nasuprot samo tihi, no do kraja CD-a sve to pomalo postane zamorno. Sve je zapravo jako dobro, ako ću iskreno, ali dok ne čujemo bolje.

AA, s druge srane, kao da ima u vidu "širu sliku", pa vas kroz djelo vodi na takav način da isto ima i udarca, i druka, ali taj rokerski dio je gotovo pa napušten u odnosu na laganu gradaciju prema klimaksima i više nijansiranja a time i živosti u tihim pasažima.

On kao da s početka već vidi kraj, pa zna kako da "dozira događanja" u glazbi. Gamut je više, "idemo mi odmah raspaliti sve u 16".


Sten, hvala na detaljnim osvrtima, vrlo zanimljivo za pročitati i čestitke na pomaku u zvuku na još bolje.

Ovo gore sam citirao zato što me jako podjetilo na izmjenu gramofonske baze kod mene (rega p3-24 sa vanjskim napajanjem na gyrodec - usporedba rađena sa istom ručkom/zvučnicom i phonoom). Razlika koja me šupila po nosu istog trena na prvoj ploči, a koja se konzistentno ponavljala na svakom materijalu nakon toga je bila vrlo nalik ovome što opisuješ (ako te ispravno shvaćam). Rega je imala taj neki rokerski "drive", a gyro kad sam stavio kao da je sve značajno usporilo, "opustilo" (ali ne mislim na klimavost, labavost, nedefiniranost zvuka....više nekakvo "smirivanje") i dobilo puno više teksture i prostora "iznutra". I doista osjećaj da sporije svira. Teško za opisati. Meni je taj zvuk gyra bio puno realniji (svakako sofisticiraniji i meni se više sviđa, ali to nisu stvari koje me vode u izboru komponenti - ultimativno mi je bitno ono što zvuči realnije). Na forumima ima čak nekih ljudi koji pišu da imaju osjećaj da rega "žuri", međutim ja to ne mislim. I nema ništa što fundamentalno ne štima s njom, čak vidim da netko tko recimo sluša stvari poput punka, mainstream rocka i sl., da će mu rega jako dobro odgovarati. Meni nije bio moguć povratak.


Objavio: zuti mrav
Datum objave: 19.travanj.2020 u 14:52
Nije lako prominit cili sistem i to sve ušesnit.
Čestitke Sten.


Objavio: Sten
Datum objave: 19.travanj.2020 u 15:32
Hvala.
Iako, nije mi to uopće bila namjera prošle jeseni (kad sam prvo promijenio zvučnike), ali moram priznati kako skoro ne mogu vjerovati kako je (za sad barem, jel proteza) sve dobro (pače odlično) ispalo. Pogotovo što, kako rekoh, player i amp kao da su ista firma, ista filozofija ... kao da su rađeni jedno za drugo.

 Zvučnici su tu sad nominalno najslabija karika, ali uopće ne razmišljam da bi ih trebalo promijeniti, jer ničim ne pokazuju da se "pate", da su na nekom limitu i slično.


Objavio: Sten
Datum objave: 19.travanj.2020 u 15:38
 Popol ...

 ja nisam "u gramofonima" pa tu nemam što dodati. No, u hifiju su zakoni i događanja isti ili vrlo slični, bio u pitanju grem, CD ili bilo što drugo. Tako da ... bitno da se razumije što onaj drugi misli pri nekom opisu, iako se ovdje radi o promjeni posve druge stvari, no bitan je krajnji rezultat.
A mislim da se tu razumijemo smijeh


Objavio: Gašo
Datum objave: 19.travanj.2020 u 15:47
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Za AA nisam jos siguran dali shvacam koliko je uspio u tome da glazba ozivi i bude uzbudljiva kod slusanja ili ona zvuci vrlo uglađeno i umirujuce, sto potencijalno moze dosaditi

prebacio sam ovo u pripadajući topic

ovako iz danih opisa, čini mi se da je na AA bolje riješen ringing nego na Gamutu i da bi to bio glavni razlog mirnijih visokih. da li je usputno ostao i sav onaj život u zvuku ili je malo 'isfilteriran', to je iz opisa doista malo teže zaključiti...
Dobro zapažanje, oko kojeg sam još i ja pomalo u dvojbi, zato je i opis takav kakav je.
Htio sam naglasiti, i očito uspio, da još nisam siguran da li je malo "isfiltriran", kako kažeš, ili je jednostavno maknuto ono što se inače prihvaća kao uobičajeno, čak i kod boljih playera (pogotovo onih vrlo dojmljivih na prvu. entuzijastičnih zvukom), a radi se zapravo o određenom nivou distorzije, neprirodnosti, za koju treba proći nekad i dosta vremena da se detektira..

Kao što rekoh, činjenica da mi player zvuči sve zanimljivije s vremenom, a pogotovo kad sam ubacio novi amp, nekako mi govori u prilog da su u AA napravili dobar posao.
Dosadan nije sigurno, da sad ne ponavljam ono što već napsah, jer bi već letio iz sistema.
Nadam se da je sad malo jasnije.
Dobro, jos jedno pitanje koje bi trebalo biti jasno.

Dali sa AA (i Goldmundom) lakse razazanješ produkciju , tj. dali snimke zvuče razlicitije i slušljivije u smislu da su plasticnije i jasnije reproducirane, dali imaš dojam da ovaj digitalni front end i pojačalo dodaju manje svog pečata u zvuk nego prijašnja kombinacija.
Pečat sistema je nešto što se unatoc razlikama u snimkama pomalo čuje u svakoj, tipa naglašeniji bas, cinele zvuce dobro slicno na svim snimkama....-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Gašo
Datum objave: 19.travanj.2020 u 15:48
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:


 Zvučnici su tu sad nominalno najslabija karika, ali uopće ne razmišljam da bi ih trebalo promijeniti, jer ničim ne pokazuju da se "pate", da su na nekom limitu i slično.
Kako si onda zakljucio da su najslabija karika?


-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: popol_vuh
Datum objave: 19.travanj.2020 u 16:06
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

 Popol ...

 ja nisam "u gramofonima" pa tu nemam što dodati. No, u hifiju su zakoni i događanja isti ili vrlo slični, bio u pitanju grem, CD ili bilo što drugo. Tako da ... bitno da se razumije što onaj drugi misli pri nekom opisu, iako se ovdje radi o promjeni posve druge stvari, no bitan je krajnji rezultat.
A mislim da se tu razumijemo smijeh

Na to sam i mislio Sten. Potegnuo sam to iskustvo jer sam ga jasno doživio pa si dozvoljavam da pričam o tome, a čini mi se da se radi o promjeni koja je karakterno slična ovome što si opisao. Znam o kolikom poboljšanju je tu riječ. Uživaj!


Objavio: Sten
Datum objave: 19.travanj.2020 u 17:34
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Dobro, jos jedno pitanje koje bi trebalo biti jasno.

Dali sa AA (i Goldmundom) lakse razazanješ produkciju , tj. dali snimke zvuče razlicitije i slušljivije u smislu da su plasticnije i jasnije reproducirane, dali imaš dojam da ovaj digitalni front end i pojačalo dodaju manje svog pečata u zvuk nego prijašnja kombinacija.
Pečat sistema je nešto što se unatoc razlikama u snimkama pomalo čuje u svakoj, tipa naglašeniji bas, cinele zvuce dobro slicno na svim snimkama....

Naravno da svaki sistem, pa i neki koji bi bio 10x skuplji ima svoj neki pečat, zvuk. To je očito neminovno. No, ako ćemo ići u tom smjeru, onda se ništa ne bi moglo smisleno napisati o bilo čemu, jer sve ima neki svoj minimalni karakter.

"Plastičnije i jasnije" ...
Ova kombinacija ima precizniji zvuk (ne analitičniji - precizniji, velika je razlika), sa više kontrole, imaš dojam da je sa CDa odsvirano puno točnije ono što je snimljeno, dakle zvuči neutralnije. To automatski povlači i bolju plastičnost i jasnoću i bilo što, što ti padne na pamet - dakle manje nekog svog pečata u zvuku.
Da nije tako, da mi je zvučao lošije od Gamuta (govorim sad o AA, ipak je ovo tema o njemu, da ne miješamo koliko god je moguće to izbjeći, iako ista stvar vrijedi i za amp), vjeruj mi da ga ne bih uzeo, pogotovo što je bio solidan element rizika. I što je bio čisti keš u pitanju.

Pojašnjenje.
Player sam kupio nakon 3 tjedna slušanja, ali ni tada još nisam bio siguran kakav točno imam uređaj na polici. Hoće li mi vrijediti te novce tj. hoću li biti zadovoljan s njime i nakon godinu dana ili ne. Išao sam solidnim dijelom na rizik, iako je 3 tjedna slušanja, a da ti uređaj ne dojadi ili te iziritira (kad si već prije njga imao jako dobar uređaj) već samo po sebi vrlo dobra naznaka.

Produkcija ... ne znam, možda slušamo glazbu drukčije, ja nikada nisam slušao produkciju, mene zanima ukupni glazbeni dojam, koliko te nešto može uvjeriti da slušaš živu glazbu.
Moguće da malo drukčije slušamo svoje sisteme, jer ti si ipak tonski snimatelj pa ti sigurno uho malo više "bježi" na tu stranu. I ne mislim da je to nešto loše, dapače.


Objavio: Sten
Datum objave: 19.travanj.2020 u 17:42
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

 Zvučnici su tu sad nominalno najslabija karika, ali uopće ne razmišljam da bi ih trebalo promijeniti, jer ničim ne pokazuju da se "pate", da su na nekom limitu i slično.
Kako si onda zakljucio da su najslabija karika?
Rekoh "nominalno", ništa više.Objavio: Sten
Datum objave: 19.travanj.2020 u 17:45
Originalno postano od strane člana: popol_vuh popol_vuh napisao:

... Znam o kolikom poboljšanju je tu riječ. Uživaj!
Beer


Objavio: Gašo
Datum objave: 20.travanj.2020 u 13:07
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:


Produkcija ... ne znam, možda slušamo glazbu drukčije, ja nikada nisam slušao produkciju, mene zanima ukupni glazbeni dojam, koliko te nešto može uvjeriti da slušaš živu glazbu.
Moguće da malo drukčije slušamo svoje sisteme, jer ti si ipak tonski snimatelj pa ti sigurno uho malo više "bježi" na tu stranu. I ne mislim da je to nešto loše, dapače.
Nisam samo snimatelj nego i ono sve poslije , radim finalne proizvode.

Iz tog razloga i slusam drugacije, slušam između ostalog što i kako drugi rade stvari po pitanju finalnog proizvoda, odnosno produkciju.
Iz tog razloga verojatno i drugacije shvacam i percipiram samu reprodukciju preko sistema.

Glazbu naravno slusam kao neko emotivno iskustvo, ukupan dojam, ali slusam i aranžmane i same štosove i odnose u miksevima.
Sistem mi to mora jasno prikazati, ali ipak prilikom slušanja pokusavam izolirati zvuk snimaka od zvuka sistema, zato od sistema ne trazim da mi paše on sam, nego da me što manje laže, što bolje i jasnije prikaze ono sve u zapisu.


-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: dan the man
Datum objave: 20.travanj.2020 u 13:48
Ne znam koliko te tvoja profesija odvlači od čistog konzumiranja glazbe i hifi uređaja, ali mene je već samo iskustvo sviranja el. gitare dovoljno dekoncentriralo da potpuno uživam u audio reprodukciji. U svakoj snimci i na svakom sustavu osluškivao bi prvenstveno zvuk gitare, produkciju, pokušavao odgonetnuti model gitare i pojačala, koji efekti se koriste... Zatim tehnika sviranja, čistoća tonova, sve bi mi to odvlačilo pažnju. Tek kad sam gitaru objesio pošteno o klin i kad je prošlo dovoljno vremena počeo sam gledati širu sliku i osluškivati kabele :)) Postao sam pravi audiofilhaha

-------------
https://i.imgur.com/PlZNw71.jpg" rel="nofollow - Mjuza      
https://i.imgur.com/NXCdOtY.jpg" rel="nofollow - Mjuza 2


Objavio: Gašo
Datum objave: 20.travanj.2020 u 13:53
Uzashaha, uzmi gitaru nazad u ruke.

Ja nebi zelio slusati drugacije nego sto sada slusam-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: zuti mrav
Datum objave: 20.travanj.2020 u 14:01

Glazbu naravno slusam kao neko emotivno iskustvo, ukupan dojam, ali slusam i aranžmane i same štosove i odnose u miksevima.
Sistem mi to mora jasno prikazati, ali ipak prilikom slušanja pokusavam izolirati zvuk snimaka od zvuka sistema, zato od sistema ne trazim da mi paše on sam, nego da me što manje laže, što bolje i jasnije prikaze ono sve u zapisu.
[/QUOTE]
To je to. Nema se šta dodat.


Objavio: dan the man
Datum objave: 20.travanj.2020 u 14:58
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Uzashaha, uzmi gitaru nazad u ruke.

Ja nebi zelio slusati drugacije nego sto sada slusam


Ovo s kabelima je zezancija, trenutno vlada mir. Već dugo nisam osjetio želju za pretumbavanjem niti čuo nešto što bi me natjeralo na promjene u sistemu. To su efekti distanciranjahaha


-------------
https://i.imgur.com/PlZNw71.jpg" rel="nofollow - Mjuza      
https://i.imgur.com/NXCdOtY.jpg" rel="nofollow - Mjuza 2


Objavio: alexatpos
Datum objave: 20.travanj.2020 u 15:24
Teski Ot u stenovoj temi....mozda novi naslov 'sta zelite od sistema ?

Konkretno, meni price kako se ne zeli cuti zvuk sistema zvuce poput one narodne 'sta je babi milo, to se babi snilo' , pogotovo sto se velika vecina konzumenta ne moze niti rijesiti zvuka sobe, pa sukladno tome niti ne znaju kako im sistem zaista zvuci ( a kamoli da se njegov 'upliv' ne cuje)

Takodjer, a ovo je samo stvar mog osobnog ukusa, nista nezahvalnije za uzivanje u muzici nema od slusanja (uglavnom nesavrsenosti ) produkcije.
Osobno, zelim da me sistem 'laze' , ali da to radi na nivou.
Kada bih mogao naci takav, nabavio bih onaj sistem na kojem bi svaka snimka imala dubinu stage a, jasno pozicionirane glazbenike, savrsen timbar, izrazen sustain i gdje bi se 'cuo' prostor oko glazbenika...
I pritom, ne bih imao nista protiv kada bi mi sve snimke zvucale tako...
Objavio: Sten
Datum objave: 20.travanj.2020 u 15:41
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

... od sistema ne trazim da mi paše on sam, nego da me što manje laže, što bolje i jasnije prikaze ono sve u zapisu.
Shvaćam što želiš naglasiti, no mislim da ja ne bih mogao ni slušati sistem koji bi imao neki svoj preizražen zvuk (obično to bude preugodan sistem, takvih komponenti ima podosta, a onda i takvih sistema - doduše netko baš to i voli), jer onda bi vrlo brzo stvari postale dosadne.
Sve bi zvučalo s tim nekim prizvukom i samim tim ne bi ni čuo glazbu kako je zamišljena ... ne bi imala svoju uvjerljivost, a to je ono što ja tražim da mi sistem pruži.


 


Objavio: Sten
Datum objave: 20.travanj.2020 u 16:15
Originalno postano od strane člana: alexatpos alexatpos napisao:

... Osobno, zelim da me sistem 'laze' , ali da to radi na nivou...
Pa, zapravo, to svi i tražimo. Pošto svaki sistem ionako ima neki svoj zvuk, to uzimamo kao datost. Ali to ne znači da svaki CD odsviran na njemu (ili LP, FLAC, traka ...štogod) ne može zvučati dovoljno uvjerljivo, da nama to bude "autentično", odnosno da možemo uživati u glazbi s njega kao da sistema ni nema.


Objavio: Gašo
Datum objave: 20.travanj.2020 u 16:20
Originalno postano od strane člana: alexatpos alexatpos napisao:

Teski Ot u stenovoj temi....mozda novi naslov 'sta zelite od sistema ?

Konkretno, meni price kako se ne zeli cuti zvuk sistema zvuce poput one narodne 'sta je babi milo, to se babi snilo' , pogotovo sto se velika vecina konzumenta ne moze niti rijesiti zvuka sobe, pa sukladno tome niti ne znaju kako im sistem zaista zvuci ( a kamoli da se njegov 'upliv' ne cuje)

Takodjer, a ovo je samo stvar mog osobnog ukusa, nista nezahvalnije za uzivanje u muzici nema od slusanja (uglavnom nesavrsenosti ) produkcije.
Osobno, zelim da me sistem 'laze' , ali da to radi na nivou.
Kada bih mogao naci takav, nabavio bih onaj sistem na kojem bi svaka snimka imala dubinu stage a, jasno pozicionirane glazbenike, savrsen timbar, izrazen sustain i gdje bi se 'cuo' prostor oko glazbenika...
I pritom, ne bih imao nista protiv kada bi mi sve snimke zvucale tako...


To je kao da tražiš televizor koji ce u svaki film staviti žene s predivnim oblinama.-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: alexatpos
Datum objave: 20.travanj.2020 u 17:13
Pretpostvljam kako svi izvodjaci zele da njihovo djelo dodje do publike u sto autenticnijem obliku (barem kada se radi o neamplificiranoj glazbi tipa jazza ili klasike)

To sto tome cesto nije slucaj, da se objasniti konkretnim razlozima, no to svakako, vjerujem, nije bila njihova zelja, niti bi trebala biti zelja nas konzumenata.

U tom kontekstu, nekakava (pretenciozna, imho)) zelja da cujemo zapis onakakv kakav je (za razliku od iluzije koja bi nas trebala uvjeriti kakao to zaista zvuci u stvarnosti) je pogresna.

Meni je samorazumljivo da bi svi trebali zeljeti cuti reproduciranu muziku  na nacin da nas (najblize moguce) prevari kako slusamo 'zivu' ( opet, pricam o klasici ili jazzu) izvedbu.

Mislim (uvjerio sam se u to) kako u zelji za 'cijedjenjem' svih informacija koje postoje na mediju i nabavkom uredjaja koji ce nam to omoguciti, cesto znamo preci tu granicu, pa nam odredjeni uredjaji osim same glazbe, prenesu i nesavrsenosti produkcije do mjere kada to postane distrakcija.

Naravno, ovo je moj osobni dojam sa kojim se svi ne moraju sloziti, no, imho, treba pronaci granicu izmedju uredjaja koji itekako dobro reproduciraju, ali zadrzavaju esenciju glazbe (ili iluzije) i onih koji nemilosrdno otkriju sve, ukljucujuci i nesavrsenosti (opet kazem, kada pricamo o relativno starijoj ili nesavrsenoj produkciji)


Objavio: zed_alive
Datum objave: 20.travanj.2020 u 17:38
a nije li cilj produkcije, bar za određene žanrove muzike, da ti i uljepša zvučni doživljaj, a ne isključivo (pa čak ne ni nužno, ovisno o dubini produkcijskog zahvata) da ga rekreira kako je odsviran?

na kraju čak i na live (ali amplificiranim) eventima su prisutni tamo neki stričeki za pultom...


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: Gašo
Datum objave: 20.travanj.2020 u 17:47
Imas masu izvrsnih snimaka koje su kao da si tamo. Al sustav i soba moraju to sto manje promjeniti i maskirati

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Dapo
Datum objave: 20.travanj.2020 u 17:54
Ovo sto sad pisete ste prezvakali i napisali vec tisucu puta, ajde nemojte opet. Osim ako je Stenu to ok.

-------------
Rule #1: Keep your moderator happy at all times


Objavio: Gašo
Datum objave: 20.travanj.2020 u 18:33
Natrag na temu, ako ima jos sto oko toga.

Dapo nemos izbjeci ovakve diskusije, nemas sto diskutirati bas o AA cd playeru.

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Sten
Datum objave: 20.travanj.2020 u 19:04
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

... nemas sto diskutirati bas o AA cd playeru.
Nema se kad ga se nije čulo. Jer da je, tema bi automatski bila malo drukčija.

 No, ok, nisam ni mislio da ga je netko čuo (doma), pa niti osvrt nije pisan s namjerom nekakve razmjene iskustava u tom smjeru i slično. Lijepo sam rekao, odmah na početku (za obje teme) zašto sam ga/ih napisao.
 Dapo, dalje ostavljam tebi. I ovu temu i on drugu. Nema smisla da se ja nešto pitam oko toga, nisam moderator niti posjedujem prava na temu.

 Kao što rekoh, na sva suvisla pitanja odgovaram, ona koja nisu takva će ostati neodgovorena. Kao i OT.
Ja sam svoje, zpravo, napisao. Sve dalje ovisi o nečijoj želji da sazna, ako ga zanima, nešto više o uređajima, a što nije bilo spomenuto u osvrtu.
 No, pošto toga više nema novog, a ni u SH baš nisu bili zastupljeni, ne očekujem baš nešto više od teme. Dobro je i izdržala.Objavio: Gašo
Datum objave: 20.travanj.2020 u 19:21
Evo u vezi teme.

Pitanje za Stena. Kad si isao u zamjenu dig front enda, koje si jos kandidate imao, sto si trazio od digitale kao napredak?

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Sten
Datum objave: 20.travanj.2020 u 21:29
Nisam čak ni tražio napredak- Tražio sam samo da ne bude lošiji od Gamuta (koji se pokvario, ajdemo tako reći).
Nije bio baš ni neki izbor, da budem iskren, no već prvi koji imadoh priliku poslušati doma (što je bio uvjet) je pokazao u par dana da bi mogao zadovoljiti kriterije. I je, svom srećom.
Nešto skuplja nominalna cijena od GAmuta, i bolji zvuk. Ništa čudno zapravo. Iako, nije moralo tako biti.

Lažem, zaboravih, probah neku Wadiju, mislm da je 302 ili tako nekako, negdje 15 godina stara. To je bilo preugodno, pa onda i ne baš zanimljivo nakon cca. tjedan dana slušanja. Obzirom kako sam čitao o Wadijama, očekivao sam drukčiji tip zvuka, no ...

Da AA nije prošao, probao bih Audio Research CD7 (bez obzira što mi Božo reče da to ne bi bio baš zvuk za mene proteza), no do tog nije došlo.
Da ni taj CD7 nije zadovoljio, dalje nije bilo izglednih ponuda ... nemam pojma kud bi i kako dalje.


Objavio: alexatpos
Datum objave: 20.travanj.2020 u 21:52
Mislim da si napravio dobar izbor, pogotovo u omjeru cijene i kvalitete. Vjerujem kako je to dobar player. .Za cijenu koja se ta kombinacija nudila u sh,gotovo sam siguran kako nisi nista bolje mogao naci ni vanka, a pogotovo kod nas.
Objavio: Sten
Datum objave: 21.travanj.2020 u 01:17
Dobar je sigurno, ne bih ja izdržao s nečim 3 tjedna da nije dobro (a pogotovo +4 mjeseca), no sviđa mi se što je takav večim dijelom neusviran bio dobar. A sve dalje je sve bolje. Ja se nadam da će potrajati u sistemu dugi niz godina, što bi značilo da je i odličan.

Zato rećem da možda bolje temu pustiti na miru ako se nema nešto vezano oko playera (ne samo uvu temu, bilo koju, a u odnosu što je topic), pa nastaviti poslije kad bude nekih novih spoznaja.
Možda i od nekog drugog, zašto ne, to bih još više volio.


Objavio: Apparatus
Datum objave: 21.travanj.2020 u 13:39
Htio si probati Audio Research CD7? I nije te odbila činjenica od ukupno 7 cijevi unutra?
haha


-------------
https://youtu.be/LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: Sten
Datum objave: 21.travanj.2020 u 22:08
Tako bi vjerojatno i bilo. Ali ga ne bi gledao ni zbog cijene.

 CD5, sad mi se upalila lampica, tog je imao, možda još uvijek ima. Mislim da taj nema ni jednu cijev unutra, ali sjećanje nije više što je nekad bilo haha a meni se na da sad istraživati po netu.
Iako, jednu ili dvije bih možda i preživio proteza


Objavio: Sten
Datum objave: 20.lipanj.2020 u 17:12
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Za AA nisam jos siguran dali shvacam koliko je uspio u tome da glazba ozivi i bude uzbudljiva kod slusanja ili ona zvuci vrlo uglađeno i umirujuce, sto potencijalno moze dosaditi
prebacio sam ovo u pripadajući topic

ovako iz danih opisa, čini mi se da je na AA bolje riješen ringing nego na Gamutu i da bi to bio glavni razlog mirnijih visokih. da li je usputno ostao i sav onaj život u zvuku ili je malo 'isfilteriran', to je iz opisa doista malo teže zaključiti...
Dobro zapažanje, oko kojeg sam još i ja pomalo u dvojbi, zato je i opis takav kakav je.
Htio sam naglasiti, i očito uspio, da još nisam siguran da li je malo "isfiltriran", kako kažeš, ili je jednostavno maknuto ono što se inače prihvaća kao uobičajeno, čak i kod boljih playera (pogotovo onih vrlo dojmljivih na prvu. entuzijastičnih zvukom), a radi se zapravo o određenom nivou distorzije, neprirodnosti, za koju treba proći nekad i dosta vremena da se detektira..

Kao što rekoh, činjenica da mi player zvuči sve zanimljivije s vremenom, a pogotovo kad sam ubacio novi amp, nekako mi govori u prilog da su u AA napravili dobar posao.
Dosadan nije sigurno, da sad ne ponavljam ono što već napsah, jer bi već letio iz sistema.
Nadam se da je sad malo jasnije.

Nakon pola godine posjedovanja i svega dosad napisanog (pročitah ponovo cijelu temu, ne bi ništa mijenjao, no evo ide nadopuna i neka vrst zaključka) AA je ipak malo preuglađen i preugodan za moje poimanje glazbe, a onda i vjernog zvuka. To je najkraće moguće rečeno i samim tim možda i najbolje, najdirektnije dočarava moj dojam o navedenoj kombinaciji, a koji se iskristalizirao prije cca. mjesec dana.

Dakle, unatoč mnogim odličnim karakteristikama (prije svega jedan rafirman koji ne čuh do sad na bilo kojem playeru doma) AA se ipak neće zadržati u sistemu.

Kao što već rekoh, nije mi problem priznati da se nešto što inicijalno zvuči kao "jako dobra stvar" s vremenom pokaže kao "ne tako dobra stvar", barem za moje uši, pa jednostavno potraži novog vlasnika.


Tu se možda radi i o dosta čestom "pravilu", da ako komponenta briljira u nekom području (ili se tako čini u kraćem vremenskom periodu), to često znači da je to dobiveno nauštrb nečeg drugog u zvuku.

Je li to slučaj i ovdje, je li rafirman rezultat nekakvog filtriranja koje je "ubilo" nešto od živosti u muzici?

Ili je jednostavno nešto malo "zbrljano"? Ili je pak AA jednostavno htio da player točno tako zvuči, nemam pojma, niti me interesira previše.

Dakle, u odnosu na sve rečeno i poslušano mogu reći da je What Hifi bio više u pravu nego sam mislio u prvim mjesecima posjedovanja uređaja ) " lacks a little verve", rečeju oni) i sad se to čini kao vrlo dobro opažanje.

Sve drugo je izvrsno na playeru, no to nekakvo zaglađenje, negdje u sredini spektra, čini da zvuk bude … ne baš čemu sam se nadao kad sam ga uzimao, a dugo vrijeme usviravanja je samo manje ili više maskiralo tu karakteristiku, pa zato nisam mogao biti potpuno siguran ni u vrijeme pokretanja teme.

S druge strane, mogu lako shvatiti kako će nekome baš ta karakteristika playera biti vrlo privlačna, pogotovo tko voli, uvjetno rečeno, manje napadan zvuk.

Nije da ne bih mogao živjeti s ovom kombinacijom, ali znam da želim direktiniji zvuk, više uvučen u njega, jer tako doživljavam živi zvuk (AA ipak ostavlja slušatelja malo na distanci) tako da … idemo dalje proteza


Nije mi sad namjera lamentirati ovdje kud i kako dalje, jer ni sam nisam siguran trenutno, već je ovaj post nešto kao zaokruživanje teme, odnosno mog druženja sa AA kombinacijom, jer nitko drugi baš nije imao doticaja s time, kako smo vidjeli.

Probao, dao bih mu ocjenu 4 ili 4+, no traži se odlikaš. Za moj pojam, ponovo naglašavam. Netko će u ovom AA naći odlikaša, kako to već ide u hifiju koji je jednim dijelom ipak subjektivan, generalno gledano.Objavio: popol_vuh
Datum objave: 20.lipanj.2020 u 17:38
Sten, hvala za nadopunu. Zanima me samo, bi li mogao još malo objasniti što misliš sa ovime što ti nije po volji u zvuku. Na raznim dijelovima u svojem postu, to karakteriziraš kao - preuglađenost (u sredini spektra), preugodnost, manjak živosti. Znam da je teško govoriti o zvuku, ali na što točno misliš - povučenost tog dijela spektra, sirupastost, nedovoljan attack, sporost....ili nešto treće?


Objavio: Sten
Datum objave: 20.lipanj.2020 u 19:42
Lagana povučenost kao posljedica nedovoljnog attacka (mikro-ataka, možda bolje reći, jer uređaj ima dovoljno udarca generalno, samo ... u sredini kao da je netko malo previše zagladio ono gotovo nezamjetno "pulsiranje" glazbe) tako nekako bih rekao.

Nije sirupast, u smislu nekakvog fejk cjevnog zvuka, ali ljubiteljima cjevnog zvuka bi mogao biti po volji zbog svoje nenapadnosti.
Nije spor, jednostavno malo premiran, kao da su svi glazbenici uzeli neko sredstvo za smirenje, barem par sati prije snimanja haha

U biti, jednostavno je kad jednom postaneš siguran u to što čuješ, ali to nije očita karakteristika da bi je čuo na prvu. Barem ne u mjeri da možeš odmah donijeti sigran zaključak.
Čak i ja koji nikako ne volim easy zvuk nisam par mjeseci bio siguran gdje će taj player završiti sa zvukom.
Dakle, da, ima jedan easy pečat u zvuku, ali treba proći dosta vremena da bi se bio siguran je li ti to ok ili ti je ipak malo previše easy. Ukratko, gotovo pa nijansa. No, mnogo stvari u hifiju, baram za mene, je u nijansama.

Iliti možemo reći i ovako - nije za rokere ! Možda će biti razumljivije haha Iako, slušah i žešću glazbu na njemu ... ne mogu reći da sam bio nešto zakinut, samo malo uobičajene rokerske grubosti je bilo "pobrušeno", hajdemo tako reći.
Mislim, moglo bi se to sad reći na barem 10 načina, ali ne vidim smisla. Ionako, koga će zanimati taj će ga barem na kratko poslušati (nadam se), pa možda biti i pronicljiiji od mene i odmah shvatiti je li to za njega ili nije.

Iskreno, taj rafirman će mi nedostajati, no nadam se da će player koji će ga naslijedi biti "tu negdje" što se toga tiče, no življi i ne skuplji (ili barem ne puno proteza), što je isto vrlo bitno jer ovo je za mene već "kraj svijeta".


Objavio: Kalle242
Datum objave: 20.lipanj.2020 u 19:49
Ovo o čemu pricas je uglavnom tipičan problem vecine ovomilenijskih dacova i playera, nekakva ispeglanost.

Probaj sa Gasom dogovoriti da probas njegov dac, zanimljiv uredjajcic, a recimo upravo je meni npr u ovom sto zamjeras acustic artsu meni bolji od recimo mog audio Aero playera koji ima slican problem. Znaci vise zivota dinamike i direktnosti u zvuku a opet da zvuci mekano i prirodno kad treba.


Objavio: popol_vuh
Datum objave: 20.lipanj.2020 u 20:19
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Lagana povučenost kao posljedica nedovoljnog attacka (mikro-ataka, možda bolje reći, jer uređaj ima dovoljno udarca generalno, samo ... u sredini kao da je netko malo previše zagladio ono gotovo nezamjetno "pulsiranje" glazbe) tako nekako bih rekao.

Nije sirupast, u smislu nekakvog fejk cjevnog zvuka, ali ljubiteljima cjevnog zvuka bi mogao biti po volji zbog svoje nenapadnosti.
Nije spor, jednostavno malo premiran, kao da su svi glazbenici uzeli neko sredstvo za smirenje, barem par sati prije snimanja haha

U biti, jednostavno je kad jednom postaneš siguran u to što čuješ, ali to nije očita karakteristika da bi je čuo na prvu. Barem ne u mjeri da možeš odmah donijeti sigran zaključak.
Čak i ja koji nikako ne volim easy zvuk nisam par mjeseci bio siguran gdje će taj player završiti sa zvukom.
Dakle, da, ima jedan easy pečat u zvuku, ali treba proći dosta vremena da bi se bio siguran je li ti to ok ili ti je ipak malo previše easy. Ukratko, gotovo pa nijansa. No, mnogo stvari u hifiju, baram za mene, je u nijansama.

Iliti možemo reći i ovako - nije za rokere ! Možda će biti razumljivije haha Iako, slušah i žešću glazbu na njemu ... ne mogu reći da sam bio nešto zakinut, samo malo uobičajene rokerske grubosti je bilo "pobrušeno", hajdemo tako reći.
Mislim, moglo bi se to sad reći na barem 10 načina, ali ne vidim smisla. Ionako, koga će zanimati taj će ga barem na kratko poslušati (nadam se), pa možda biti i pronicljiiji od mene i odmah shvatiti je li to za njega ili nije.

Iskreno, taj rafirman će mi nedostajati, no nadam se da će player koji će ga naslijedi biti "tu negdje" što se toga tiče, no življi i ne skuplji (ili barem ne puno proteza), što je isto vrlo bitno jer ovo je za mene već "kraj svijeta".

Sten, hvala ti za odličan opis i trud. Potpuno razumijem sada o čemu govoriš. Beer

Komentirao bih samo poboldani dio: u tome je sada onaj problem kvantifikacije kvalitete uređaja. Ako bi se to što navodiš išlo kvantificirati, imam dojam da bi to bilo najviše 5% problematičnosti. Međutim, baš ta stvar može biti ključna u nekakvom kvalitativnom smislu. I može zahtijevati promjenu. To mi je zanimljivo koliko kvantitativno mala stvar može biti kvalitativno bitna, kad je zvuk u pitanju. Zato mi je općenito ocjenjivanje uređaja u brojkama i postocima nemoguća misija. Kako ocijeniti koliko poboljšanje ti ponekad donese neka "mala" stvar? Realno i brojčano - mali pomak. Ali ukupno/sintetički kad gledaš - može biti upravo bitna razlika. Nadam se da je razumljivo ovo što sam napisao.


Objavio: popol_vuh
Datum objave: 20.lipanj.2020 u 20:27
Originalno postano od strane člana: Kalle242 Kalle242 napisao:

Ovo o čemu pricas je uglavnom tipičan problem vecine ovomilenijskih dacova i playera, nekakva ispeglanost.

Probaj sa Gasom dogovoriti da probas njegov dac, zanimljiv uredjajcic, a recimo upravo je meni npr u ovom sto zamjeras acustic artsu meni bolji od recimo mog audio Aero playera koji ima slican problem. Znaci vise zivota dinamike i direktnosti u zvuku a opet da zvuci mekano i prirodno kad treba.

Kalle, ovo što opisuješ je po meni nešto ultimativno i što je teško postići.

Zanimljivo mi je da je moj pojam dobrog zvuka prošao nekakve tri makrofaze kroz dugi period vremena - vrlo ugrubo govoreći:

Prvo, što više detalja i s tim bitno povezana kupovna moć koja mi je donosila nerealno analitične, plošne, napadne uređaje. Nakon toga, spoznaja o karakteru zvuka ovih prvih uređaja i stremljenje uglađenom, milozvućnom (namjerno ć), lijepom, uglađenom, "hi-fi showroom" zvuku. Nakon toga spoznaja koliko je to pogrešan zvuk, svakako i dosadan (čak i kada je dovoljno rezolutan). I nakon toga sam skužio što znači zvuk koji je istovremeno rezolutan kao ona prva faza, ali "protočan", "nenapregnut" (što je jako različito od "opušten"), neposredan (što opet nije da ti viče u facu, naravno) - ta rezolucija, projekcija, prostornost, ali bez napornosti i teškoće. I naravno, takav zvuk mora imati taj attack, tu "nekulturnost" koju onaj drugi po redu nema. Ovo je jako teško postići.


Objavio: Sten
Datum objave: 20.lipanj.2020 u 20:36
Originalno postano od strane člana: popol_vuh popol_vuh napisao:

... Zato mi je općenito ocjenjivanje uređaja u brojkama i postocima nemoguća misija. Kako ocijeniti koliko poboljšanje ti ponekad donese neka "mala" stvar? ...
Ali ukupno/sintetički kad gledaš - može biti upravo bitna razlika. Nadam se da je razumljivo ovo što sam napisao.

Meni je potpuno razumljivo, nadam se i drugima, barem većini.


Objavio: Sten
Datum objave: 20.lipanj.2020 u 21:07
Originalno postano od strane člana: Kalle242 Kalle242 napisao:

Ovo o čemu pricas je uglavnom tipičan problem vecine ovomilenijskih dacova i playera, nekakva ispeglanost...

Slažem se, većine. Ali ne svih. I ne samo ovomilenijskih. Bilo je toga i u 90-ima, skoro isto kao i danas, pogotovo u drugoj polovici.

Da ponovim: Gamut CD3. Meni bolje nije trebalo, ali, jebaj ga, model je problematičan s čisto funkcionalne strane i morao je otići.
Ako je mogao Gamut napraviti odličan player za te neke novce, može ga vjerojatno napraviti i 20-30 drugih firmi. Samo mi do kraja prošle godine nije trebalo, pa nisam ni naslušavao što ima drugog, sličnog, u tom rangu (ili tu negdje). Sad je došlo vrijeme i za to.


Objavio: Kalle242
Datum objave: 20.lipanj.2020 u 22:26
Originalno postano od strane člana: popol_vuh popol_vuh napisao:

Kalle, ovo što opisuješ je po meni nešto ultimativno i što je teško postići.

Zanimljivo mi je da je moj pojam dobrog zvuka prošao nekakve tri makrofaze kroz dugi period vremena - vrlo ugrubo govoreći:

Prvo, što više detalja i s tim bitno povezana kupovna moć koja mi je donosila nerealno analitične, plošne, napadne uređaje. Nakon toga, spoznaja o karakteru zvuka ovih prvih uređaja i stremljenje uglađenom, milozvućnom (namjerno ć), lijepom, uglađenom, "hi-fi showroom" zvuku. Nakon toga spoznaja koliko je to pogrešan zvuk, svakako i dosadan (čak i kada je dovoljno rezolutan). I nakon toga sam skužio što znači zvuk koji je istovremeno rezolutan kao ona prva faza, ali "protočan", "nenapregnut" (što je jako različito od "opušten"), neposredan (što opet nije da ti viče u facu, naravno) - ta rezolucija, projekcija, prostornost, ali bez napornosti i teškoće. I naravno, takav zvuk mora imati taj attack, tu "nekulturnost" koju onaj drugi po redu nema. Ovo je jako teško postići.

Stajaznam dosao sam dosta blizu tog ideala, imam veliki zvucnik sa hrpom snage na 'gu**ici' znaci kad roka nema zayebancije, mogu maltene postici razglasne decibele u sobi bez kompresije i cviljenja sto se cesto cuje kod manjih konstrukcija.
S druge strane ima fin, rezolutan, prostoran zvuk, prezentan sa svim ostalim audiofilskim mambodzambo epitetima

Za to sam se borio zadnjih 20 godinahaha


Objavio: popol_vuh
Datum objave: 20.lipanj.2020 u 22:55
Uf, razglasne glasnoce, velis. Moj prostor je takav da mi je najugodnije slusati na glasnoci koja je u prosjeku nekih 85db. Soba bi podnijela mozda do 90db prosjeka, a iznad toga previse svira soba. Mjereno smartphone aplikacijom na mjestu slusanja, ali valjda je donekle tocno.


Objavio: Kalle242
Datum objave: 21.lipanj.2020 u 00:56
Ma nije da tako bas slusam, vise sam na umjereno glasnom ili tisem no soba tolerira i moze se 


Objavio: Gašo
Datum objave: 21.lipanj.2020 u 10:37
Da se vratimo na temu.

Posto AA ne paše, što ces sad?

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Sten
Datum objave: 21.lipanj.2020 u 11:01
Sjest i plakat haha
 Kao moderator moraš čitati sve postove, a u zadnjem sam upravo izrekao sukus mog razmišljanja otkad Gamut više nije kod mene.

 Nešto već poslušah, nešto je na slušanju, no to će eventualno biti za neku drugu temu, možda na jesen, ili na zimu ili nikad. Ovdje samo htjedoh završiti, a što se rijetko radi, i objasniti zašto je neka komponenta otišla iz sistema, a u početku je, ajmo reći, dosta obećavala. To je sve.


Objavio: Gašo
Datum objave: 21.lipanj.2020 u 11:24
Iznenađuje me to što je Gamut favorit, a slusao sam ga i on je meni zvučao umjetno u iznošenju glazbe.  Jedna "jeftina", izvještačena rezolucija, baš znaš da slušaš digitalu.


-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Edison
Datum objave: 21.lipanj.2020 u 11:41
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Iznenađuje me to što je Gamut favorit, a slusao sam ga i on je meni zvučao umjetno u iznošenju glazbe.  Jedna "jeftina", izvještačena rezolucija, baš znaš da slušaš digitalu.


Prekjucer sam bio kod covjeka kod kojeg je zavrsio Stenov Gamut. Covjek ima impresivan sistem. Veli da mu Gamut neke CD-ove cita, a neke nece, i da to nema veze s kvalitetom diska. Cita neke przene i izgrebane, a nove novcate originale ako nece, nece.

Slusali smo vecinom gramofon i taj je svirao jako, jako dobro. Kad smo presli na Gamut, to je bilo OK, ali meni malo "tvrdo". Na prvu bih rekao da je player zanimljiviji izgledom nego zvukom. Sistem ne poznajem, prvi put sam ga slusao i trajalo je oko tri sata. Premalo je to za donosenje detaljnijih zakljucaka, ali napisao sam kako sam je to cuo.


 


Objavio: Sten
Datum objave: 21.lipanj.2020 u 12:27
Evo, meni bi bilo zanimljivo čuti kako novi vlasnik doživljava zvuk Gamuta. Ne znam je li to ista osoba koja ga je kupila od mene, no to i nije bitno sad.

Naravno da ne mislim da se Gamut mora svima sviđati, zato i rekoh da bi AA kombinacija mnogima zazvučala bolje, upravo zbog ponešto drukčijih karakteristika. Meni nije. Vrlo jednostavno.

Priznajem da volim, uvjetno rečeno, čvršći, direktniji zvuk, netko bi to možda nazvao sirovijim ili tvrđim, no ja tako doživljavam živi zvuk, neamplificirani naravno.
Isto tako naravno da neću reći da moj sistem potpuno vjerno evocira zvuk uživo, ali za moje uši Gamut je tome bliži nego AA, da ostanemo u okviru teme.


Objavio: Sten
Datum objave: 21.lipanj.2020 u 12:30
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Iznenađuje me to što je Gamut favorit, a slusao sam ga i on je meni zvučao umjetno u iznošenju glazbe.  Jedna "jeftina", izvještačena rezolucija, baš znaš da slušaš digitalu.
Vjeruj mi, Gamut nije bio uzrok tome.


Objavio: Gašo
Datum objave: 21.lipanj.2020 u 13:27
Pa ne znam, imao sam u to vrijeme Wadiu koja je isto imala pak svoj neki prizvuk,al opet zvucala je rasno, dok je Gamut zvucao kako sam napisao.

Al otom potom, tema je o tvom trazenju dig izvora pa da ne svaštarimo.

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Sten
Datum objave: 21.lipanj.2020 u 14:28
Slušao sam i ja jednu Wadiju koja je bila dosadna za ne povjerovati i totalna suprotnost onome što uglavnom čitah o Wadijama.
Ne znam tko bi takav zvuk mogao slušati i nakon tog reći "ovo je skoro k'o na koncertu". Za background i općenito neobavezno slušanje - dušu dalo. No ne znam tko daje tolike novce za to.

No da, to nije tema, iako me sad malo zanima zašto si se riješio te Wadije ako ti je bila dobra. Odnosno, zvučala "rasno", što bi pretpostavljalo neku vrstu izvrsnosti, pa tim više.


Objavio: Gašo
Datum objave: 21.lipanj.2020 u 14:47
Ja sam konkretno posjedovao u svom sistemu Wadiju 581SE, i tu je Gamut kao tvoj bio prištekan umjesto nje i od tuda konkretna zamjerka Gamut zvuku. Nisam slusao tamo neki Gamut, jedan gamut...

Rijesio sam je se jer je bila samo CD/SACD player, nije imala ugrađenu opciju digitalnih ulaza, a iskreno koliko da je rasno zvučala, nije bila neutralna, vukla je na to da zvuči bombasticno i wow.


-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Sten
Datum objave: 21.lipanj.2020 u 15:19
U biti, nije ti se svidjela zvukom (da nema ulaze si vidio odmah, ili već znao, dakle rekao bih da to ipak nije bilo presudno), kao što ti se nije svidio ni Gamut, ali na drukčiji način. Sve je to ok.
Nekako sve više i mislim da je u tim klasama (sad govorimo o rangu 5-8k eura) bitnije kako tko doživljava glazbu/zvuk nego nekakva generalna kvaliteta playera. Za te novce (pa i za manje, da budem iskren) nisam vidio/čuo uređaj s nekom očitom manom, kojeg možeš diskvalificirati nakon par CD-a.

Tko zna, možda bi tebi baš AA zvučao prirodno, a možda bi se meni baš ta Wadija svidjela svojom neposrednošću.


Objavio: Sveti_Ilija
Datum objave: 21.lipanj.2020 u 15:22
Ti imaš posebno dac a posebno player od te firme ako se ne varam?
Kupi jedan dobar transport koji ne mora biti pre skup pa se onda igraj sa dac-ovima.


Objavio: Gašo
Datum objave: 21.lipanj.2020 u 15:25
Sten, da ne ulazimo u anale, zašto i kako.


Jednostavno, moja zapažanja Gamut cd playera su kakva jesu.

Nije mi to ni prvi ni zadnji kojeg sam slusao, ni najgori (iako je u mojoj kategoriji losijih pokusaja ako gledam cijenu).

Zapravo iz mog iskustva, cijena zapravo nema previse veze koliko neka digitala ima potencijala da prenese glazbu.
Slusao sam jeftine koja je zvucala jeftino, zvonjavo i nedefinirano, ali i koja je zaprepastila koliko zrelo, bogato, mocno i zivo zvuci.

Kod skuplje, pak nije bilo slucajeva da zvuci bas jeftino i jadnjikavo, ali opet vrlo malo toga sto je zaista ozivjelo glazbu, gotovo na prste ruke, veci je problem bio da je zvucala polirano, preuljudno, i da je rezolutnost bila ispred homogenosti, blooma, iznad glazbe same.
Dakle opet cudno i ne nesto sto te obori sa osjecajem direktnosti, uzbuđenja kao da si tamo.

Bla,bla, srač tu mač.

Idemo dalje

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Sten
Datum objave: 21.lipanj.2020 u 16:09
Jeftina digitalija (CD player u konkretnom slučaju), a da zvuči kao dobar player iz ranga o kojem govorismo ... to jednostavno ne postoji.
Kao ni kod pojačala, zvučnika, ni bilo čega drugog. Jer da postoji, svi bi to kupovali, prije ili kasnije.

Ako si ti uspio u DIY varijanti sebi složiti nešto što spada u tu kategoriju, a za malo love, good for you.
Ali, da, to stvarno više nema nikakve veze s temom.


Objavio: Gašo
Datum objave: 21.lipanj.2020 u 16:12
Postoji, al to su moja iskustva.

Nebi to svi kupovali, evo ti si prvi primjer, a i nema za kupiti, osim u sh.

I da navedem koji, vjerojatno ti nebi ištao za time da provjeriš, makar ti možda pomoglo.

Ti imas svoja iskustva, i vjerujes u svoje stavove.

DIY nema veze s tim, iako sto bolje razmisliš, sve je DIY, jer sve je netko sam izradio, i taj Acoustic arts je netko sam konstruirao i izradio.


-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Sten
Datum objave: 21.lipanj.2020 u 17:26
Ti već znaš i tko bi što kupovao, i što bi ja kupovao ili ne bi ...  Nema smisla. Bye.


Objavio: Gašo
Datum objave: 21.lipanj.2020 u 17:35
Dovoljno smo dugo tu da znam uzorak ponašanja nekih ljudi.

Neke ljude i izvan foruma pozanam dovoljno dugo da mogu predvidjeti i njihov uzorak ponašanja što se konkretno hife tice.

Pa i sam si rekao da jeftinije od ovoga nema šanse, jasan stav ko dan.

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Sten
Datum objave: 21.lipanj.2020 u 19:35
Ti samo misliš da ti je jasno, a ja pak nemam vremena ni volje odgovarati detaljno na takve postove.
Dat ću ti samo hint - rezervni player (jeftin, a dovoljno dobar) mig

I bilo bi uputno da kao moderator obrišeš cijelu ovu stranicu i dobar dio prošle. Dokle na prošloj, ostavljam tebi na procjenu, meni je svejedno.


Objavio: Gašo
Datum objave: 22.lipanj.2020 u 00:20
Necu nista brisati, nema potrebe.

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Sten
Datum objave: 22.lipanj.2020 u 13:27
Ok, možda i bolje, jer htjedoh otvoriti novu temu, ali može i u ovoj jer se ipak dobrim dijelom natavlja na moje dojmove (i dvoumljenje) o playeru, a šire gledano i na to kako biramo uređaje, na što (možda) prvo reagiramo i slično.

Originalno postano od strane člana: Edison Edison napisao:

... Slusali smo vecinom gramofon i taj je svirao jako, jako dobro. Kad smo presli na Gamut, to je bilo OK, ali meni malo "tvrdo" ... Sistem ne poznajem, prvi put sam ga slusao i trajalo je oko tri sata. Premalo je to za donosenje detaljnijih zakljucaka, ali napisao sam kako sam je to cuo.

Ne bih htio da se sad Edison nađe prozvan i da sam htio preispitivati njegov način "prikupljanja" dojmova, pogotovo jer je vrlo jasno objasnio koliko je trajalo, u kakvom okruženju i kolika je vrijednost takvih dojmova. Zapravo, taj dio njegovog posta je odličan početak za nastavak teme u tom smjeru. Samo zato je to ovdje.

Doma imam 2 playera na slušanju. Nebitno koja, nemojte ni pitati. Ionako će se čuti s vremenom, no sada još nije to vrijeme.

Jedan je, hajdemo reći, vrlo analogno zvučeći, djeluje vrlo prirodno, puno zraka oko instrumenata, podsjeća na dobar magnetofon.
S druge strane djeluje malo "nezainteresirano", malo dinamičko neuvjerljivijo kad treba potegnuti, kao da ne može prebaciti "u najvišu brzinu", te pomalo povučen, a u konačnici i dosadan s vremenom, toliko da skoro zaspim uz njega.

Drugi player ne skriva svoje digitalne korjene, nema toliko zraka između instrumenata, i zvuk nije toliko raskošan. Ukratko, u hipotetskom testu, odmah ćete skužiti da slušate digitaliju. Jako dobru, ali ipak digitaliju.
S druge strane, dinamički je osjetno življi, okretniji i nema šanse da zaspite uz njega.
Da ne bi bilo zabune, njegova "napadnost" nije takva da će vas umoriti, već se više može povezati sa većom prisutnošću svega u glazbi (snimci), dok je kod prvog playera, sve malo više povučenije.

Recimo da su oba playera (meni) vrijedni razmatranja, toliko su dobri, bez obzira kako zvučalo gore napisano, jer nemam volje ni želje pisati još dvije recenzije u detalje. I radi se o playerima u cjenovnom (i zvukovnom, gle čuda) rangu Gamuta i AA

Prvi player je dosta sličan trenutnoj AA kombinaciji, ali ipak nešto detaljniji, s više uvida u glazbu/snimku, dok je drugi player sličniji Gamutu ali sa još više zategnutosti u zvuku i manje prozračnosti, kojom zapravo otkriva te svoje digitalne korijene.

Iskreno, moja iskustva su takva da se s vremenom kod takvih playera (usviravanjem i navikavanjem - valjda) ta prozračnost obično pojavi na željejnoj razini, jer kao da se radi o većoj količini podataka za koju treba malo više vremena da bi ih pravilno percipirali. A ponekad s samo radi o usviravanju. Ovaj se, moguće, još nije usvirao, ali kad i bude sigurno neće zvučati kao onaj prvi player, u tom sam siguran.

Bilo bi sad besmisleno pitati - "što biste vi uzeli", pa rečenicu neću ni završiti upitnikom.

Svime ovime zapravo htjedoh potkanuti raspravu oko toga, generalno ili pojedinačno, na osnovu čega procjenjujete komponentu, oformljujete mišljenje, pogotovo ako kupujute nešto, no nije nužno.

Koliko dugo traje taj proces evaluacije:par CD-a, 2-3 sata, 2-3 dana, tjedan dana, 2 tjedna ... ili se uglavnom oslanja na tekstove po netu ili eventualno preporuku osobe od povjerrenja? Svoj sistem isključivo ili može i "frendov", sajamski, mix svega toga?
Ako netko napiše "prema izgledu", neka se suzdrži od javljanja u ovoj temi haha

Ono što zapravo htjedoh reći je da, meni barem, taj "prirodni" zvuk kod CD playera često bude vrlo zavodljiv u početku (možda par dana, možda par mjeseci) no prije ili kanije pokaže svoju drugu stranu koja više nije tako zanimljiva.
Iskreno rečeno, nije to ograničeno na playere nego na svu elektroniku, ali da ne širimo temu.

Svi meni dobri playeri su bili "malo tvrđi", što bi Edison možda rekao (ponavljam, nije prozivanje), nisu osvajali na prvu, no poanta je da ih ja nisam doživljavao tako na duže staze (iako, čuo sam neke stvarno tvrde i digitalne, ne malo broj - to je nešto posve drugo, ti odu iz sistema doslovno nakon 2-3 CD-a) nego upravo suprotno . s vremenom su obično bivali sve bolji i bolji (u smislu da su se mogli mjeriti sa osjetno skupljim uređajima i ostajali bi u sistemu) i samo ih je kvar (u većini slučajeva) izbacio iz igre.

Na kraju ovo ispadne i pitanje i ćisto neko moje razmišljanje. Tko hoće i ako može, neka nađe nešto sebi zanimljivog u svemu tome, pa možda možemo smisleno nastaviti temu u malo drukčijem smjeru.


Objavio: Edison
Datum objave: 22.lipanj.2020 u 14:27
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Ne bih htio da se sad Edison nađe prozvan i da sam htio preispitivati njegov način "prikupljanja" dojmova, pogotovo jer je vrlo jasno objasnio koliko je trajalo, u kakvom okruženju i kolika je vrijednost takvih dojmova. Zapravo, taj dio njegovog posta je odličan početak za nastavak teme u tom smjeru. Samo zato je to ovdje.

Bez brige, ne nalazim se prozvanim.

Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Svime ovime zapravo htjedoh potkanuti raspravu oko toga, generalno ili pojedinačno, na osnovu čega procjenjujete komponentu, oformljujete mišljenje, pogotovo ako kupujute nešto, no nije nužno.

Koliko dugo traje taj proces evaluacije:par CD-a, 2-3 sata, 2-3 dana, tjedan dana, 2 tjedna ... ili se uglavnom oslanja na tekstove po netu ili eventualno preporuku osobe od povjerrenja? Svoj sistem isključivo ili može i "frendov", sajamski, mix svega toga?


Ako nesto slusam i to mi u prvih 15 minuta nije dobro, najcesce mi ni na kraju nece biti dobro. Ono sto prodje taj "prvi dojam" moram analizirati malo duze u poznatom (svom) sistemu. Pitanje je da li je komponenta usvirana ili ne. Za neusvirane treba proci usviravanje, a za usvirane sve se pokaze nakon nekoliko dana, recimo tri ili cetiri. Treba napomenuti da pri procjeni ne slusam test snimke, cijepam atome i culim usi...  mig    Slusam poznatu mi glazbu, onu koju i inace slusam, i tu ne spadaju audiofilske snimke.

Posto sam dosta uredjaja napravio od nule, a jos uvijek ih radim, slusam ih od prvog zvuka. Taj je cesto audiofilskom uhu neslusljiv... grubo, hrapavo, zilavo... Ali i tad ima naznaka da li ce uredjaj na kraju biti dobar. Sve to dodje pomalo na svoje vec nakon par dana rada (radno vrijeme im je oko 15 sati dnevno). No neki uredjaji traze i do mjesec dana usviravanja dok se potpuno ne "opuste" i stabiliziraju. Tu spadaju nova tranzistorska pojacala u A-klasi i novi izlazni transformatori u cjevnim pojacalima. I oprema koja stoji par godina, a ne radi, trazi dosviravanje, i tu je dovoljno 2-3 dana.

Sto se misljenja kolega audiofila tice, za one koje znam da "dobro cuju" i imaju iskustva, svakako volim cuti misljenje, ali mi nije presudno. Prikaze u tisku i na netu citam iskljuicivo iz zabave, i uopce mi nisu mjerodavni. Sajmovi su prilika da se prvenstveno sretnu poznanici, neki dragi ljudi... a vidi se i sto je novoga u branshi, kuda idu trendovi, nesto se i cuje...

Ako imam priliku nesto cuti, sam mogu donijeti sud. Ako nesto nabavim, na kraju krajeva to cu ja slusati...
 


Objavio: zed_alive
Datum objave: 22.lipanj.2020 u 15:32
uvijek svira sustav sa svom svojom sinergijom komponenti koje ga sačinjavaju, u realnom prostoru i u sklopu smještaja zvučnika i mjesta za slušanje

Sten, ne razumijem bojazan napisati o kojim se uređajima radi. bez tog dijela sve što pišeš je skoro pa monolog. s time bi imalo ipak neku vrijednost informacije o slušnom dojmu, spram tog uređaja. ne mora to biti na razini recenzije da bi imalo vrijednost-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: Sveti_Ilija
Datum objave: 22.lipanj.2020 u 15:44
Nećeš reći što to slušaš no nisi propustio spomenuti cjenovnu klasu tih playera a po izboru tvojih komponenata sasvim je očito da patiš na neku ekskluzivnost a zvuk ako je dobar je još i dodatan plus.


Objavio: zed_alive
Datum objave: 22.lipanj.2020 u 16:03
po opisu, pogađao bih da prvi CD radi lagani roll off (možda rabi manje strmi izlazni filter pa ga pomalo izrolofa na vrhu), dok drugi rabi strmi filter, pušta visoke ali isproducira nešto pre ili post ringinga (ili oba), što izrezultira 'digitalnijim' zvukom

to što su skuplji playeri ne znači da ne rabe relativno klasična rješenja sličnija onima koje rabe i jeftiniji playeri

ja bih osobno za danu lovu tražio neki treći player. morti su bolji rijetki, ali ih ima


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: dan the man
Datum objave: 22.lipanj.2020 u 16:57
Nisam mjerodavan kad se radi procjena uređaja jer uvijek očekujem da mi od čuđenja ladica padne čim to nešto uštekam sustav. Napalim se na hvalospjeve po časopisima, forumima, portalima i onda se pitam WTF?! Dosta toga sam kupio po principu 'ma prosvirat će to kad tad' i na kraju odustao-prodao. Postoji i kronični nedostatak vremena i strpljenja za osluškivanje i usporedbe, a dugo vremena mi je i soba bila ograničavajući faktor (što saznaš tek u kasnijoj fazi). 
Moj stav je da ako čujem odličan sustav sastavljen od nepoznatih komponenti svaku od tih bi mogao bez razmišljanja kupiti jer sam već čuo da može odlično raditi (u nekoj kombinaciji). Da li ću to ikada postići drugo je pitanje... Npr. čuo sam Krell SACD Standard u sistemu tada skupljem 20X od mojeg. Sustav je radio fenomenalno. Kupio sam ga  i radio je i u mom odlično (dok nije krepao). I čorava koka nekad ubode :)
Šalu na stranu, vjerojatno je potrebno nekih mjesec dana da se uho adaptira i ispliva sve na površinu. Ako je i poslje toga sve uzbudljivo i tjera na slušanje onda je 'keeper'.  U jednom od sustava koji me svaki puta ponovo oduševi nalazi se Ayon Cd2s. Svakako preporučujem ako ikada bude prilike za poslušati. Da nemam svoju digitaliju to bi ganjao. 


-------------
https://i.imgur.com/PlZNw71.jpg" rel="nofollow - Mjuza      
https://i.imgur.com/NXCdOtY.jpg" rel="nofollow - Mjuza 2


Objavio: Sten
Datum objave: 22.lipanj.2020 u 19:13
Originalno postano od strane člana: Edison Edison napisao:

... Za neusvirane treba proci usviravanje, a za usvirane sve se pokaze nakon nekoliko dana, recimo tri ili cetiri. Treba napomenuti da pri procjeni ne slusam test snimke, cijepam atome i culim usi...  mig    Slusam poznatu mi glazbu, onu koju i inace slusam, i tu ne spadaju audiofilske snimke...
Bravo  za cijeli post

Da, nekih 3-5 dana je uglavnom dovoljno za potpuno usviranu komponentu koja je radila do nedavno, no ja to obično poduplam, pogotovo ako kupujem, a veći novci su u pitanju. Čisto for-my-peace-of-mind. proteza
 
No, viiše puta sam se našao u situacji, kao kod ovog AA playera, da nešto ima 5, 10 godina, dakle usvirano je, ali je toliko malo radio zadnjih godina, skoro pa ništa, tako da se de-facto mora ponovo usviravati.

No, ova slušanja na 15 minuta i slično, to mi nikad nije držalo vodu. Ipak treba player ostaviti 24-48h, jer samo ako si ga vozio par stotina kilometara već za to mu treba nekoliko sati da "dođe sebi". Eventulano ako je player već kod tebe par dana, uključen u struju, pa ga samo treba ubaciti u sistem.
Onda taj prvi dojam može biti vrlo sličan zadnjem dojmu.


Objavio: Sten
Datum objave: 22.lipanj.2020 u 19:29
Originalno postano od strane člana: dan the man dan the man napisao:

Nisam mjerodavan kad se radi procjena uređaja jer uvijek očekujem da mi od čuđenja ladica padne čim to nešto uštekam sustav....
Dobro, ne treba baš očekivati da to bude istog trena haha ali ako znaš što želiš, onda ćeš znati prepoznavati znakove koji se pojavljuju na tom putu obrva


Objavio: dan the man
Datum objave: 22.lipanj.2020 u 19:49
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Originalno postano od strane člana: dan the man dan the man napisao:

Nisam mjerodavan kad se radi procjena uređaja jer uvijek očekujem da mi od čuđenja ladica padne čim to nešto uštekam sustav....
Dobro, ne treba baš očekivati da to bude istog trena haha ali ako znaš što želiš, onda ćeš znati prepoznavati znakove koji se pojavljuju na tom putu obrva

Ma da... imam prevelika očekivanja. Mali skokovi mi nisu više napeti. Tražim senzacijuhaha


-------------
https://i.imgur.com/PlZNw71.jpg" rel="nofollow - Mjuza      
https://i.imgur.com/NXCdOtY.jpg" rel="nofollow - Mjuza 2


Objavio: Gašo
Datum objave: 22.lipanj.2020 u 19:53
Kak je Edison spomenuo, ako odmah ne osjetis da si ustekao nesto spešl, nece se taj osjecaj pojaviti ni nakon x dana, tjedana..


-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Sveti_Ilija
Datum objave: 22.lipanj.2020 u 20:35
Originalno postano od strane člana: dan the man dan the man napisao:

Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Originalno postano od strane člana: dan the man dan the man napisao:

Nisam mjerodavan kad se radi procjena uređaja jer uvijek očekujem da mi od čuđenja ladica padne čim to nešto uštekam sustav....
Dobro, ne treba baš očekivati da to bude istog trena haha ali ako znaš što želiš, onda ćeš znati prepoznavati znakove koji se pojavljuju na tom putu obrva

Ma da... imam prevelika očekivanja. Mali skokovi mi nisu više napeti. Tražim senzacijuhaha


Pa imaš od neki dan neku malu senzaciju tj bar polusenzaciju, šta ne?


Objavio: dan the man
Datum objave: 22.lipanj.2020 u 20:47
Originalno postano od strane člana: Sveti_Ilija Sveti_Ilija napisao:

Originalno postano od strane člana: dan the man dan the man napisao:

Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Originalno postano od strane člana: dan the man dan the man napisao:

Nisam mjerodavan kad se radi procjena uređaja jer uvijek očekujem da mi od čuđenja ladica padne čim to nešto uštekam sustav....
Dobro, ne treba baš očekivati da to bude istog trena haha ali ako znaš što želiš, onda ćeš znati prepoznavati znakove koji se pojavljuju na tom putu obrva

Ma da... imam prevelika očekivanja. Mali skokovi mi nisu više napeti. Tražim senzacijuhaha


Pa imaš od neki dan neku malu senzaciju tj bar polusenzaciju, šta ne?

Istina. Prava senzacija, ali ne trubim o tome (stealth mode) jer se bojim da mi ga ne otmu. :)  Ako ga udomim ići će u drugu (pravu) temu.


-------------
https://i.imgur.com/PlZNw71.jpg" rel="nofollow - Mjuza      
https://i.imgur.com/NXCdOtY.jpg" rel="nofollow - Mjuza 2


Objavio: tatamata
Datum objave: 22.lipanj.2020 u 21:57
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Kak je Edison spomenuo, ako odmah ne osjetis da si ustekao nesto spešl, nece se taj osjecaj pojaviti ni nakon x dana, tjedana..

Taj osjećaj da se upalilo nešto spešl imao sam kod Accuphase DP78 Sacd playera. Iz cuga je navukao osmjeh, upravo je uredno tukao  Badu dac. Sad taj već star player bi se mogao dobiti za trećinu njegove cijene. Da trebam player tražio bih isključivo njega.

Ili njegovog nasljednika  DP85 da sam spreman iskrcati veću lovu. Izostanak osjećaja da svira digitalija je njegova superiornost u odnosu na ostale playere. Zvukom tu je i Krell Sacd standard koji jednostavno otpada (šteta) zbog nepouzdanosti i kvarljivosti.

-------------
prava hifa svijetli u mraku.


Objavio: Sten
Datum objave: 22.lipanj.2020 u 22:36
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Kak je Edison spomenuo, ako odmah ne osjetis da si ustekao nesto spešl, nece se taj osjecaj pojaviti ni nakon x dana, tjedana..
U nekim slučajevima je tako (obrazložih već), no u nekima nije - uglavnom zbog neusviranosti, manje ili veće.
Ako ti je to test za sve što ti dođe pod ruku, vjeruj mi, propustit ćeš nešto dobro (odlično) prije ili kasnije. Ili već jesi. Mislim, ne govorim direktno tebi, vrijedi za svakog s takvim pristupom.


Objavio: Edison
Datum objave: 22.lipanj.2020 u 23:17
Mozda nije najjasnije napisano, o tih prvih 15 minuta. Tu ne mislim na neusvirane komponete, one koje su dugo stajale neaktivne, koje su upravo odnekud dovezene, ili su bile popravljane... Mislim na slozen sistem koji svira vec neko vrijeme i gdje je sve slozeno i usvirano. I onda dodjem kod covjeka, a on je vec taj dan slusao sistem i slusa ga kad dodjem. U 15 minuta mogu znati da li mi je to u redu ili nije. Naravno, ne mogu ocjenjivati pojedine komponente, samo cjelinu.

Inace, komponete koje se prevoze automobilom, na kojima je nesto mijenjano, ili koje su izvadjene iz sistema i samo im je skinut i ponovo stavljen poklopac... ne sviraju dobro, barem dan, dva. Dosta sam se puta u to uvjerio sa svojim komponentama. Nije pad kvalitete velik, ali se osjeti da ne daju koliko inace mogu.

I jos nesto cemu me je naucila dugogodisnja praksa. Ako ti nesto ne svira u pocetku kako treba, tesko da ce ga i usviravanje postaviti gdje zelis. A kod samogradnje, ako nesto ne svira kako treba s prosjecnim tj. obicnim dijelovima, nece dobro svirati ni kad ih zamijenis s najboljim i najskupljim dijelovima.
 


Objavio: Sten
Datum objave: 23.lipanj.2020 u 00:02
Originalno postano od strane člana: zed_alive zed_alive napisao:

...
ja bih osobno za danu lovu tražio neki treći player. morti su bolji rijetki, ali ih ima
Naravno, i to je solucija. Ionako poanta ovdje nije izabrati jedan od 2 koja su doma, nego neki (tko zna koji) na duže staze.

Zato ne treba sve dosad rečeno gledati kao re-izbor između 2 playera koja su mi doma na polici.
A btw. tih famoznih "15 minuta" je odavno prošlo za oba. I oba su dobra da razmišljam o udomljenju i ujedno nedovoljno uvjerljiva (za sad, ali napreduju) da bih se odlučio za jednog od njih. Što sad? Pitanje je hipotetsko, naravno.

Želim samo ukazati da se stvari u večini slučajeva ne mogu "riješiti" kad mi to želimo i da budemo sigurni u rezultat. Često moramo malo više čekati da se rezultat sam pojavi.


Objavio: Gašo
Datum objave: 23.lipanj.2020 u 00:11
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Kak je Edison spomenuo, ako odmah ne osjetis da si ustekao nesto spešl, nece se taj osjecaj pojaviti ni nakon x dana, tjedana..
U nekim slučajevima je tako (obrazložih već), no u nekima nije - uglavnom zbog neusviranosti, manje ili veće.
Ako ti je to test za sve što ti dođe pod ruku, vjeruj mi, propustit ćeš nešto dobro (odlično) prije ili kasnije. Ili već jesi. Mislim, ne govorim direktno tebi, vrijedi za svakog s takvim pristupom.
Iskreno iz mog iskustva i neusvirana špešl komponenta ima taj spešl u zvuku od prve minute.
Nikad nisam čuo da se od prosjecnog i dosadnog uređaja usviravanjem došlo zaista špešl rezultata.

Ako možda imam hanč zbog topologije i izrade da treba dati šansu jer "nemoguče da je ovo tako prosječno i dosadno", onda uopce ne slušam to u iscekivanju momenta kad će se desiti čudo, nego pustim da radi van sustava neko vrijeme, pa ponovim pokusaj slusanja. Ako ni tada nema pomaka u spešl, pišmevrit, adio.

Sve ostalo je mučenje samog sebe i opasnost da se naučis na taj prosjek i trazis razloge da nije tako.

Recimo temeljito refreshana komponenta zaista treba usviravanje jer je u prosjeku preko 50% toga unutra novo, kao recimo i sva lemna mjesta, ali tu spešle isto cujes u prvim minutama.

Ako vec sad cujes u ta dva "top secret" playera nešto što im ocito zamjeraš, vjeruj mi ni za par mjeseci mučenja neces biti zadovoljan, kao ni sa AA kombinacijom. I tako život prolazi.

Nevažno je što sad imaš na probi, ali smješno da to držiš pod velom tajne, kao da ce se nešto epohalno desiti ako napišeš tocan brend i model.


-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: zed_alive
Datum objave: 23.lipanj.2020 u 11:19
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Naravno, i to je solucija. Ionako poanta ovdje nije izabrati jedan od 2 koja su doma, nego neki (tko zna koji) na duže staze.

Zato ne treba sve dosad rečeno gledati kao re-izbor između 2 playera koja su mi doma na polici.
A btw. tih famoznih "15 minuta" je odavno prošlo za oba. I oba su dobra da razmišljam o udomljenju i ujedno nedovoljno uvjerljiva (za sad, ali napreduju) da bih se odlučio za jednog od njih. Što sad? Pitanje je hipotetsko, naravno.

Želim samo ukazati da se stvari u večini slučajeva ne mogu "riješiti" kad mi to želimo i da budemo sigurni u rezultat. Često moramo malo više čekati da se rezultat sam pojavi.


razmisli doista o soluciji da zadržiš sadašnji transport i tražiš si DAC za njega

ako nešto evoluira to je digitalija, a DAC je za moderno doba bitno atraktivniji i moderniji koncept od CD-a (ili SACD/CD-a), jer je otvoren svim formatima i jer je otvoren comp audiu (ali i specijaliziranim streamerima koji su comp audio u hifi ruhu). stoga vjerujem da je glavnina developerskog truda orijentirana prema DAC-ovima, što se logično negdje mora odraziti i na izbor kvalitete (pa i krajnje dosege)


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: Kalle242
Datum objave: 23.lipanj.2020 u 11:32
Uglavnom su DAC-ovi evoluirali na papiru i speksima, samim ubrzanjem procesora i napretkom računalne tehnologije, zadnjih recimo 15ak godina o zvuku bi se dalo :D

Što se tiče onog "ako na prvu nije dobro neće biti ni na treću".... moja iskustva su da pravila nema, nekad nešto sjedne odmah, oko nečeg drugoga se treba potruditi... isprobati više opcija. No zna sjesti i nakon koji mjesec.
Evo npr ja sam kupio izlazno pojačalo samo jel je bilo povoljno, radilo je dobro, malo bolje od starog ampa, no ne radikalno. Računao sam da ću ga lako prodati ako mi se ne svidi.

Tek sad nakon par mjeseci naslušavanja i setupiranja, se sustav pravo posložio, pa tek sad čujem da sam jako dobro izabrao, odnosno da imam konja za utrku na dulje staze. 
Ima još primjera od drugih ljudi koje poznam, nije hifi sport na prvu loptu i ajmo jedanaesterac s golom u rašlje, treba se zayebavati s tim.

 Tako da kužim Stena :D


Objavio: zed_alive
Datum objave: 23.lipanj.2020 u 12:10
Originalno postano od strane člana: Kalle242 Kalle242 napisao:

Uglavnom su DAC-ovi evoluirali na papiru i speksima, samim ubrzanjem procesora i napretkom računalne tehnologije


ne vidim kakve to veze ima, procesori, s razvojem DAC-ova


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: Kalle242
Datum objave: 23.lipanj.2020 u 12:16

Napredak u brzini, filtriranja, procesiranja i ostaloga je utjecao i na bolje performanse D/A konverzije kao i na DAC-ove općenito, da ja tu sad ne pokušavam drobit tehnički odnosno pokušavati prepisivati s neta. Ima tehnički potkovanijih od mene ako žele nek se uključe na tu temu. 

Za sve ostalo, gugl je tvoj prijatelj. haha


Objavio: Sten
Datum objave: 23.lipanj.2020 u 12:36
Originalno postano od strane člana: Kalle242 Kalle242 napisao:

...Što se tiče onog "ako na prvu nije dobro neće biti ni na treću".... moja iskustva su da pravila nema, nekad nešto sjedne odmah, oko nečeg drugoga se treba potruditi... isprobati više opcija. No zna sjesti i nakon koji mjesec.
 
Evo npr ja sam kupio izlazno pojačalo samo jel je bilo povoljno, radilo je dobro, malo bolje od starog ampa, no ne radikalno. Računao sam da ću ga lako prodati ako mi se ne svidi.
 
Tek sad nakon par mjeseci naslušavanja i setupiranja, se sustav pravo posložio, pa tek sad čujem da sam jako dobro izabrao, odnosno da imam konja za utrku na dulje staze. 
Ima još primjera od drugih ljudi koje poznam, nije hifi sport na prvu loptu i ajmo jedanaesterac s golom u rašlje, treba se zayebavati s tim.
 Tako da kužim Stena :D
Bravo Vidi se tko ima pravih utakmica u nogama.
Thanks, uštedio si mi dosta vremena oko tipkanja, nema se ovome gotovo ništa za dodati proteza smijeh


Objavio: Sten
Datum objave: 23.lipanj.2020 u 13:03
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

…Ako vec sad cujes u ta dva "top secret" playera nešto što im ocito zamjeraš, vjeruj mi ni za par mjeseci mučenja neces biti zadovoljan, kao ni sa AA kombinacijom. I tako život prolazi.
Nevažno je što sad imaš na probi, ali smješno da to držiš pod velom tajne, kao da ce se nešto epohalno desiti ako napišeš tocan brend i model.
Imaš pravo, totalno je nevažno što trenutno slušam. Samo mi je onda čudno zašto se to stalno spominje.
 
Ostalo objasnih, no očito nedostaje razumijevanja. Kao što je Kalle morao maloprije "objasniti" moj post iznoseći svoja iskustva, i iskustva još nekih koje poznaje, pa možda svime time neke stvari koje pokušavam reći budu sagledane u ispravnijem svjetlu.
A možda i neće, tko će ga znati.


Objavio: Sveti_Ilija
Datum objave: 23.lipanj.2020 u 13:20
Sam si spomenuo a spomenuo si i cijenovnu klasu obrva, 6-8 soma eura


Objavio: zed_alive
Datum objave: 23.lipanj.2020 u 13:36
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Bravo Vidi se tko ima pravih utakmica u nogama.


bogami ima i Gašo pravih utakmica u nogama, ali ti više paše ono što je Kalle rekao
u čitavoj priči postoji i faktor navikavanja na neki zvuk
s druge strane, s vremenom se mogu otvoriti vidici što sve može biti dodatno bolje, te apetiti za tim
i tako netko nešto jako hvali da mu ništa više ne treba, a za 3-4 mjeseca će tražiti bolje


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: zed_alive
Datum objave: 23.lipanj.2020 u 13:36
Originalno postano od strane člana: Sveti_Ilija Sveti_Ilija napisao:

Sam si spomenuo a spomenuo si i cijenovnu klasu obrva, 6-8 soma eura


to su očito bile bitne stvari. brand i model je nebitan


-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: Sten
Datum objave: 23.lipanj.2020 u 14:26
Originalno postano od strane člana: Sveti_Ilija Sveti_Ilija napisao:

Sam si spomenuo a spomenuo si i cijenovnu klasu obrva, 6-8 soma eura
Ovo je stvarno već zamorno, jer se iz aviona vidi da skoro jednoj te istoj publici stalno smeta novčani iznos toga nečega o čemu se govori. To ćete morati riješiti sami sa sobom.
 
I što sam točno spomenuo?
Spomenuo sam cjenovnu klasu da se zna da govorimo o istoj klasi playera kao što je uređaj iz naslova  i više puta spominjani Gamut, da ne bude još dodatnih pitanja oko toga. Pokušavam smanjiti mogućnost da tema odlazi u bespotrebni OT, ali nekima je to izgleda najzanimljivije od svega.


Objavio: Sveti_Ilija
Datum objave: 23.lipanj.2020 u 15:06
Ti spominješ novčane iznose i neke poloprazne kutije stavljaš u haj end. Kad budeš gledao isljučivo na zvuk i kvalitetu tamo više neće pisati "uvijek nezadovoljan".
Naravno to je samo prijedlog kojeg  vjerujem da nećeš poslušat.

Bez ljutnje iz aviona molim jer i ove kobasice od tekstova u kojima ne piše ništa su isto zanimljive haha


Objavio: Gašo
Datum objave: 23.lipanj.2020 u 15:09
Zamorno je jer si otvorio temu u kojoj ne želiš otvoreno diskutirati i uvažavati tuđa viđenja svoje potrage za digitalnim izvorom koji ce ti osigurati dugo zadovoljstvo slušanja glazbe.

Svaka tema je podložna diskusiji pa tako i ova, dok nema vrijeđanja i spuštanja na osobnu razinu, sve je ok.
Koliko vidim ljudi žele pomoći, ali s tvoje strane je otpor.

Mozemo zatvoriti ako želiš, ne vidim kako bi se ovo moglo moderirati da bude po tvome, a imam osjecaj da si sve rekao i da ne želiš dalje.


-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: goran st
Datum objave: 23.lipanj.2020 u 19:29
Ocijenit uređaj nakon par mjeseci je meni poprilicno upitno a bome i zamorno,kao sto je Edison rekao kod usviranih uređaja odmah na prvih 15 min vidis na cemu si..osobno mi se nikad nesto sto mi se dopalo nakon para dana pokvarilo nakon par mjeseci!


-------------
MNK-VOLE GRADELE SPLIT 2007
Opera Seconda SE / Pathos Logos / Slim Device Transporter / Project Carbon / H/K AVR255 / JBL SUB 250 / MIT MH-750 biwire / XLR HD audi&power cabels by Flikoman

Objavio: tomislav1
Datum objave: 24.lipanj.2020 u 07:51
Donijeti trajnu kvalitetnu odluku o kvaliteti testiranog uređaja nakon 15 minuta je totalna pogreška koliko god se na prvu činilo da je "sjeo".

Stenov primjer po pitanju digitalije to pokazuje. Ne kažem da je brzo donio odluku nego da su neki razlozi protiv, isplivali bitno kasnije. Prilikom uključenja nove komponente mozak se fokusira na ono što prevladava.

Iz mog iskustva dva očita primjera:

1. Izrada zvučnika:

Prilikom modifikacije i prilagodbe skretnice, nakon svake promjene sam se nesvjesno fokusirao na detalje koji su me do maloprije smetali i kada bi ta smetnja nestala intervencijom na skretnici mislio sam "to je to". No nastavkom slušanja u narednom periodu ispliva neki drugi detalj koji smeta.

2. Zamjena digitalije:
U sustavu je svirao tada Audio Aero Capitole classic SE i pojavila se prilika za poslušati i udomiti Wadiu 581se. Stigla Wadia doma, parkirana na policu i pustim ju da radi dan dva prije nego sam sjeo ozbiljno slušati. U toku tih dan dva bacim malo uho i velim "nije to dobro, biti će bolje". Nakon dva dna sjednem poslušati ozbiljnije i nula bodova. Da se razumijemo ne svira loše ali Aero radi bolje. I tako treći, četvrti, peti dan i i dalje nije to to. Nazovem vlasnika i kažem mu da vraćam player i dogovorimo se za nekoliko dana da se vidimo. I tako je player ostao upaljen na polici no nisam nešto pridavao više neku pažnju uređaju. No dan kada sam Wadiu trebao vratiti vlasniku rekao ajde da zadnji put upalim konkretno player (j****a nije svaki dan tako nešto na polici) i ja ostanem zatečen. Nakon 7 dana je taj player proradio kako treba punim plućima i pokazao svu svoju raskoš i ostao doma. Svaki puta kada sam odlazio od kuće na par dana i ugasio Wadiu nakon ponovnog paljenja je trebao j...i tjedan da to proradi onako kako treba i može.

Prvih 15 minuta je navlakuša samo takva.

-------------
http://www.audiofil.net/klub/


Objavio: zed_alive
Datum objave: 24.lipanj.2020 u 10:05
heh, nemoguće je čut sve u 15 min ne zbog sebe, nego ako uređaj treba mirovat i radit određeno vrijeme da bi isproducirao svoje najbolje, to je jednostavno tako

ali a propos slušanja, postoji slušanje na analitički način, uži fokus na određene aspekte zvuka pa šaranje po raznim aspektima, i postoji cjelovito slušanje, fokus je primarno na samu muziku i kako je ona iznesena (reproducirano), pri čemu promatramo impresije koje ta reprodukcija budi u nama, kao rezultat slušanja reproducirane muzike, bez pokušaja analitike. jasno, iz tog moda lako 'svičamo' po potrebi i na analitiku, jer bez toga se ne može raskriliti kakav je zvuk prema pojedinim aspektima, značajkama, kvalitetama i nedostatcima

slušanje na cjeloviti način (iz moje pozicije) je u biti relativno lak posao kad uspiješ dobiti živu a relativno izbalansiranu reprodukciju koja te naprosto poziva na slušanje sadržaja

-------------
kupujem tehnički ispravni audio


Objavio: popol_vuh
Datum objave: 24.lipanj.2020 u 10:14
Originalno postano od strane člana: tomislav1 tomislav1 napisao:

No dan kada sam Wadiu trebao vratiti vlasniku rekao ajde da zadnji put upalim konkretno player (j****a nije svaki dan tako nešto na polici) i ja ostanem zatečen. Nakon 7 dana je taj player proradio kako treba punim plućima i pokazao svu svoju raskoš i ostao doma. Svaki puta kada sam odlazio od kuće na par dana i ugasio Wadiu nakon ponovnog paljenja je trebao j...i tjedan da to proradi onako kako treba i može.

Ovo jednostavno ne mogu razumjeti.


Objavio: Kalle242
Datum objave: 24.lipanj.2020 u 13:48
Godinama živim sa AA Capitole, ako ga ugasiš odozada na main switch, zaboravi bar 3 dana na normalan zvuk iz tog playera. 

Slušao sam svojevremeno i tu Wadiu, također joj trebaju dani na štromu da se "smekša i otkravi". Jednostavno stalno treba biti pod naponom, ako želiš maksimum. Inače na hladno dobiješ one sve artefakte koji krase "digitalan zvuk"


Objavio: tomislav1
Datum objave: 24.lipanj.2020 u 17:43
Originalno postano od strane člana: popol_vuh popol_vuh napisao:

Originalno postano od strane člana: tomislav1 tomislav1 napisao:

No dan kada sam Wadiu trebao vratiti vlasniku rekao ajde da zadnji put upalim konkretno player (j****a nije svaki dan tako nešto na polici) i ja ostanem zatečen. Nakon 7 dana je taj player proradio kako treba punim plućima i pokazao svu svoju raskoš i ostao doma. Svaki puta kada sam odlazio od kuće na par dana i ugasio Wadiu nakon ponovnog paljenja je trebao j...i tjedan da to proradi onako kako treba i može.

Ovo jednostavno ne mogu razumjeti.

Nisam niti ja dok nisam doživio. Ponovilo se i sa Hypex NC400 monoblokovima. 
Nitko ne kaže da to radi loše ali nakon nekoliko dana se stvar popravi značajno. 
I nije autosugestija jer sam to ponovio u dosta navrata. 

Na nekim uređajima je taj fenomen dosta izražen a nekim uređajima je dovoljno nekoliko sati nakon paljenja da zasjaju punim sjajem.


-------------
http://www.audiofil.net/klub/Ispiši stranicu | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net