HOME FORUM KLUB KONTAKT
HI-FI KUĆNO KINO HOW TO VAŠ HI-FI INTERVIEW NOVOSTI PREPORUKA OGLASNIK  

Audiofil - feel the sound - Cambridge Audio 540D AzurV2 - DVD Player
Cambridge Audio 540D AzurV2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: DVD Player
napisao: Milan Rupić
 

(Ne)bitna poboljšanja


Kad se prije dvije i pol godine na tržištu pojavio DVD player 540D Azur, audiotiskovine diljem svijeta bile su prepune pohvala glede njegova zvuka i sveukupnih radnih i tehničkih performansa. Poglavito kad bi ih se pogledalo kroz prizmu cijene.Prvi zakašnjeli?
540D Azur je bio Cambridge Audijov prvi DVD player uopće. Što je sigurno podatak koji začuđuje. Jer otkako se prije kojih 15-ak godina DVD medij pojavio, gotovo da nije bilo tvrtke koja se bavi proizvodnjom uređaja za kućnu reprodukciju zvuka i slike da u svom programu nije imala barem jedan DVD player. Jasno je, stoga, da se nameće pitanje o razlogu takvog "kašnjenja". Svima je dobro poznato da je Cambridge Audio tvrtka čije je temljeno poslanje proizvodnja udeđaja za kvalitetnu reprodukcuju zvuka i to uređajaja za čiju kupovinu neće trebati dugotrajno štediti i odricati se ili se opasno zaduživati. I kroz tu prizmu gledajući, uređaj poput 540D Azura u Cambridgeovom programu zapravo i nije nedostajao. Ljubiteljima kvalitetne reprodukcije zvuka sigurno nije. Tim više što 540D Azur nije bio DVD player za reprodukciju SACD-a kao danas jedino relevantnog visokorazlučivog audioformata. To što je mogao reproducirati DVD-A diskove sigurno ne bi bio dovoljan razlog da bi ga audiofili poželjeli imati. Dakle, sve u svemu, 540D Azur je zapravo bio kvalitetan CD player kojem je pridodata funkcija reprodukcije DVD videozapisa. Što i nije bilo sasvim neinventivno rješenje. Naime, da je 540D Azur mogao reproducirati i SACD-ove, sigurno bi mu cijena bila viša. Iako bi i po takvoj cijeni to još bio jeftin uređaj, pitanje je koliko bi zanimanje probudio među ljubiteljima visokorazlučivih formata koji ipak teže imati specijalističkije uređaje. A onima koji ne teže doživljaju vrhunskih glazbenih finesa sigurno bi bio preskup. Kako danas uređaje za reprodukciju zvuka u stanu ne kupuju i ne koriste samo odrasli muški članovi obitelji (prije bi se reklo da su u potonjem i u manjini) sasvim je logično da će pri kupnji reproduktora zvuka veći dio obitelji dati prednost uređaju koji, osim što može kvalitetno reproducirati zvuk (čemu će zaigurno više težiti odrasli muški članovi obitelji) može zadovoljavajuće kvalitetno reproducrati i standardne videozapise. I to je ono što su sa 540D Azur sigurno dobili.

Drugi nepotpuni?
Danas je pred nama njegova druga inkarnacija, 540D Azur V2. Logički bi bilo očekivati da inačica bude unaprijeđenje, proširenje, nedogradnja… prvoga, ali… Gledajući s audioaspekta, što nas kao zaljubljanike u kvalitetno reproducirani glazbeni predložak najviše (jedino!) zanima, teško da se može govoriti i o kakvom unaprijeđenju i dobitku. Zapravo, ljubitelji zvuka su (na svoj način) - izgubili. Jer V2 model ne može više reproducirati ni DVD-A diskove. Što ipak, složite ćemo se, i nije neki veliki gubitak, promatramo li stvari u svjetlu gore rečenoga ili jednostavno stvarnog stanja na sceni. Ali ljubitelji filmova zasigurnio su s V2 za mali skok u cijeni dobili puno - HDMI sučelje i videoskaliranje na 1080i. Naravno, sad će se postaviti pitanje izostanka skaliranja na 1080p, no oni upoznatiji s videomedijem dobro znaju da na zaslonima manjima od 40 inča praktične, vidljive razlike između 1080i i 1080p - nema. Tako da se izostanaka progresivnog skaliranja kod uređaja ovakve cijene i ne može (ne smije!) smatrati nekom velikom manom.
V2 inačica 540D Azur playera nema ni mogućnost reprodukcije višekanalno snimljenog glazbenog zapisa. No, ni to nije mana, jer sustave za kvalitetnu reprodukciju višekanalnog zvuka ionako ne posjeduje iole respektabilni broj audiofila. Međutim, to ne znači da 540D Azur V2 ne može reproducirati višekanalni zvuk koji je pratnja filmskoj radnji, dakle surround zvuk, iako ni tu nije baš raskošan, jer reproiducira samo Dolby Digital kodirane zapise, a ne i one DTS.
Novi model ima set visokorazvijenih DVD čipova zaduženih za obradu signala bez unošenja izobličenja. Jedan od djelova tog sklopa je i vlastito razvijeni PLL (Phased Lock Loop) sustav koji značajno smanjuje jitter, povećavajići točnost primljenih informacija. Njegovim korištenjem sve zvukovne vremenske domene unutar sklopa rade usporedo s glavnim digitalnim davateljem takta čime se postiže izvrsna sinkronizacija rada uređaja u cjelini. Crystalov CS4382 digitalno/analogni pretvarač i anti-aliasing filtar govore da je V2 pravi audiofilski CD player koji uz to reproducira i sliku i zvuk preko HDMI sučelja, u nadskaliranju na 720p ili 1080i i to u PAL i NTSC formatu, putem anolognog komponentnog izlaznog videopriključka i HDMi izlaznog priključka.
Kvalitetni, akustički prigušeni transportni sustav i odlični 24-bitni/192 kHz Crystal/Cirrus Logic CS4382 šestkanalni DAC (koji je zamijenio Crystalov CD4360, isto 24-bitni/192 kHz, u prethodnom modelu) omogućavaju podjednako kvalitetnu reprodukciju audio i viodeozapisa. Control Bus ulaz/izlaz i IC odašiljač omogućavaju jednostavnu integraciju ovog playera u kućnu instalaciju u bilo kojem trenutku kad takvo što korisnik poželi. 540D Azur V2 je opremljen navigatorskim daljinskim upravljačem kojim je moguće upravljati i Cambridgeovim pojačalima i AV receivereima, a na njemu su i tipke za upravljanje Cambridge Audijovim vlastitim sustavom kućne instalacije Incognito. I za kraj opisa tehničkih osobina 540D V2 playera sigurno je važno napomenuti da uređaj može reproducirati i sažete audio i videoformate - MP3 i DiVX.Nepravedan naziv
Jedino o čemu se kod ovog DVD plejera ne može puno raspravljati i u čemu će se većina korisnika nedvojbeno složiti je kvaliteta reprodukcija zvuka uređaja koji se zapravo nepravedno zove DVD player. Jer, po cijeni ispod 3000.00 mogu se naći DVD playeri koji reproduciraju sliku bolje od 540D V2, ali teško da u tom cjenovnom razredu ima DVD playera koji zvuk reproduciraju bolje od njega. Pa je 540D V2 ipak prije svega CD player. Isto tako, u tom cjenovnim razredu nema puno bolje zvučećih CD playera od 540D Azur V2, a on k tomu može reproducirati i sliku i surround zvuk.
O slici stoga nećemo govoriti, no zvuk zavrijeđuje punu pozornost i potanku raščlambu. Zvuk u cjelini je bio iznimno čist. U tomu veliku ulogu zasigurno igra solidna izrada playera zbog čega nije osjetljiv na vibracije pa u pretvorbeni sustav ulazi sasvim precizno očitan signal što sustav za korekciju greške ostavlja gotovo sasvm besposlenim, a transportni sustav čita i diskove koji nisu baš u savršenom stanju.
Ta se osobina lijepo mogla doživjeti pri reprodukciji glasova i solo klavira, zvukovnih elemenata koje nijedan CD (DVD) player ne reproducira s lakoćom. Iako je pri reprodukciji složenijih dionica i dugotrajnijih nota bilo malo problema u održavanju transparentnosti i preciznosti, glasovi su zvučali razgovjetno, prirodno, tečno i uglađeno, puno bliže onome kako zvuče s vrhunskim CD plejerima nego s većinom pripadnika cjenovnog razrada u koji spada ovaj DVD player. Zvuk klavira, pak, odlikovao se izrazitom dinamičnošću, jasno se čuo i precizno je zvučao sraz batića i žica, a i tjelesnost instrumenta bila je odlično prenesena u sobu.
Zvuk u cjelini nije nedostajalo masivnosti, iako se bas nije spuštao u niskofrekvencijske ponore tako da se potmuli pedalni tonovi orgulja nisu mogli čuti. No, to će zabrinuti malo koga od onih kojima je 540D V2 player namijenjen. Jer, zapravo, nitko od njih zasigurno nema sustav na kojem bi se ta "mana" moglo uočiti. Ali zato će većina korisnika moći čuti da je bas brz, okretan, točan, pun i sočan i da je fino sljubljen sa pjevnim, artikuliranim i eufoničnim srednjotonskim područjem u kojem se čuje količina detalja dovoljna za potpuno uživanje u svim rodovima glazbe, uključujući i zahtjevnije zalogaje iz klasične literarure. Najviši dijelovi spektra zvučali su prirodno otvoreno, što je izravna posljedica preciznosti rada uređaja i očitavanja signala, tako da se na gotovo sasvim bešumnoj pozadini moglo uočiti pregršt detalja. Detalji u složenim glazbenim djelima nisu bili do kraja precizno izneseni, ali nikako se ne može govoriti o njihovoj izobličenosti ili na bilo koji način narušenom integritetu.
Dinamički 540D Azur V2 funkcionira vrlo dobro. Posebno se isticala reprodukcija mikrodinamike, što je prilično rijetka osobina za uređaja te cijene, poglavito za hibridne uređaje što ovaj u biti i jest. Slična priča mogla bi se ispričati i o načinu kako V2 slušatelju predočava prostorne dimezije zvuka zabilježene na kvalitetnoj snimci. Kvalitetu njihova iznošenja moguće je usporediti s onom dvostruko skupljih CD playera. Podebno se to odnosi na iznošenje dubinske komponente koja je bila tako dobro i jasno predočena da je na svoj način, na početku, dok se slušatelj na navikne, svojom izrazitošću čak i "ometala" slušanje. No, vrlo brzo se, nakon što se spozna kvaliteta reprodukcije i ostalih elemenata prostorne slike, uoči da ona uopće nije nametljiva.

 


 


info
540D (Version 2) HDMI DVD player

Cijena: 2890,00 kn

Vrste diskova: CD (CD-DA), DVD-V, CD-R/RW, DVD-R/RW, DVD+R/RW, DivX, MP4
Izlaz: Audio: Stereo and 5.1 (from Dolby Digital or Pro Logic II)
Video: Composite Video (CVBS), S-Video (SVHS), RGB/SCART, Component
HDMI output: Scaling/deinterlacing to 480p, 576p, 720i/p, 1080i
D/A pretvarači: Crystal/Cirrus Logic CS4382
Frekvencijski odziv: 5Hz - 20kHz ± 0.2dB
Odnos signal/šum: < -103dB
Dimenzije ( V x Š x D): 70 x 430 x 310mm
Masa: 3.8kg

Ustupio:
Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
ocjena
Perfomanse:


Cijena / kvaliteta:


Ocjena:


za
Kvalitetna izrada, dobar izgled, dobre specifikacije, lako podešavanje, kvaliteten zvuk u cjelini s pojedinim odličnim elementima, dobra i oštra slika, cijena
protiv
Ne reproducira SACD i DVD-a diskove, manje greške u reprodukciji zvukovnih finesa


ZADNJIH 10 ČLANAKA


NOVO U FORUMU

 Forum: High-End
  HiFi Tuning osigurači

 Forum: CD i ostali mediji
  Što slušate?

 Forum: Audio komponente
  Parasound Vs. Audiolab

 Forum: Audiofil.net klub
  KLUB 26.05. 2018 Unison&...

 Forum: Audio komponente
  Krell out of business..??

 Forum: Audio komponente
  New cabel...

 Forum: Audio komponente
  Koji amp na Opere Quinte SE

 Forum: Audio komponente
  Nadogradnja Rega RP3

 Forum: Audiofil web
  Apparatus referendum


NOVI ČLANOVI FORUMA

bravo1
Nonick
tderek
Miomir57
firemanYU
zbregar
Peter
cesarus
Gabrijela
Majti

BRZI LINKOVI
aktivne teme
Login