HOME FORUM KLUB KONTAKT
HI-FI KUĆNO KINO HOW TO VAŠ HI-FI INTERVIEW NOVOSTI PREPORUKA OGLASNIK  

Audiofil - feel the sound - Philips Pronto TSU-9200 - Daljinsli upravljač
Philips Pronto TSU-9200
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Daljinsli upravljač
napisao: žac
 

Ili kome treba skupi daljinac?


Kad vam jednom dosadi gledati hrpu daljinskih upravljača razbacanih ili ako ste opsesivno uredni, vojnički postrojenih po stolu, došlo je vrijeme za nabavku univerzalnog "daljinca". A tu je mogućnosti svakim danom sve više. Treba li vam jeftin pretprogramirani daljinac ili sofisticirani programabilni uređaj ili neka od bezbroj među-opcija?
Najjeftiniji uređaji bit će dostatni za one kojima je daljinac nužno zlo za kontrolu osnovnih funkcija televizora i DVD plejera, ali i tu treba imati na umu da ugrađena baza kodova obično ne uključuje marke uređaja koji se za par stotina kuna prodaju u trgovačkim centrima.
Za sve one koji od daljinskog upravljača očekuju potpunu kompatibilnost sa svim mogućim uređajima čije daljince treba zamijeniti preporuča se nabavka programabilnog upravljača. Za one kojima je daljinski potreban i za kontrolu dodatnih sadržaja poput raznih multimedijski sustava i sustava za automatizaciju doma, programabilni daljinac je obavezan. U kategoriji takvih daljinskih upravljača PRONTO uređaji nizozemskog elektronskog diva Philipsa postali su sinonim za tehničku perfekciju i inovativnost.

TSU-9200 pripada najnovijoj generaciji PRONTO daljinaca i odličan je odgovor na pitanje zašto te uređaje stručnjaci i konzumeti smatraju najboljima. Jednostavnost uporabe, programiranja i izvanredna ergonomija čine vrijeme prilagodbe na novi daljinac beznačajno kratkim, a velike mogućnosti dopuštaju potpunu zamjenu bilo kojeg dotad korištenog daljinca, pa i puno više od toga. Na prvi se pogled TSU-9200 veličinom, oblikom, pa i masom ne razlikuje od bilo kojeg sličnog uređaja koji se za nekoliko stotina kuna prodaje u specijaliziranim trgovinama. Tek se pažljivijim pregledom uočava da je LCD displej u boji neuobičajeno velik (2"), te da upravljač ima svoj stalak koji ujedno služi i kao punjač baterije. Obične baterije ovdje ne bi bile dobro rješenje jer je kod TSU-9200, kao i kod ostalih PRONTO daljinaca zapravo riječ moćnom mini računalu sa primjerenom potrošnjom struje, pa bi korištenje običnih baterija zahtijevalo često mijenjanje ili punjenje. S ugrađenom litij-ion baterijom i pripadajućim punjačem/stalkom korisnik je u potpunosti riješen "energetskih" briga.
Jako je dobro rješeno i osvjetljenje uređaja i displeja koji se pali čim se uređaj uzme u ruku, a gasi se nakon nekoliko trenutaka mirovanja. S obzirom na to da displej nije osjetljiv na dodir (kao u skupljim PRONTO uređajima) sve komande pridodane su tipkama i rotacionom (jog) upravljaču. Upravljanje se odvija kombinacijom tipki s fiksnim funkcijama i interaktivnom komunikacijom putem displeja i menija.
U prilog kvaliteti govori i podatak da su natpisi na tipkama laserski gravirani i tako, za razliku od uobičajeno tiskanih, potpuno otporni na habanje. Osim uobičajene IR komunikacije, uz dodatak RFX9200 jedinice, TSU9200 je potpuno opremljen i za RF komunikaciju. Ovo je osobito važno kad se uređaj koristi u multiroom sustavu ili automatizacijskom sustavu "pametne kuće", gdje daljnskim upravljačem moramo kontrolirati brojne uređaje razmještene po cijelom stanu / kući. Sa bogatom bazom kodova PRONTO uređaji su idealni za ovu namjenu, a i zahvaljujući stalnom obogaćivanju baze i mogućnostima programiranja potpuno spremni za sve buduće uređaje.

Mogućnosti individualizacije upravljača su gotovo neograničene, jer je osim korištenja standardnih instrukcija iz baze kodova, daljinski pomoću makro funkcija moguće programirati prema vlastitim navikama korištenja uređaja. Tome je namijenjen priloženi softver kojim se uređaj programira jednostavno, uz pomoć "čarobnjaka", no ipak zahtijeva vrijeme za potpuno savladavanje. Zato je možda programiranje nabolje prepustiti distributeru. Korisniku se preporuča sastaviti listu želja i zajedno s distributerom kreirati funkcije za upravljanje. Takve makro funkcije mogu objediniti rad više uređaja i zadati naredbe svakome prema željenom redosljedu uključujući i dužinu pauza među naredbama. Primjerice; odbirom funkcije "Film" možemo izdati naredbe za nekoliko uređaja odjednom: televizoru da se upali i prebaci na video ulaz, AV reciveru da se upali, prebaci na DVD ulaz i podesi glasnoću i DVD plejeru da se upali i pokrene film, a kod onih sretnijih ta će funkcija uključivati i naredbu za prigušenje svjetla u prostoriji.

Također je zgodno koristiti mogućnost pridavanja "ikona" pojedinim funkcijama, pa je tako moguće npr. pojedinim tv kanalima pridodati odgovarajuće simbole koji će uvelike poboljšati preglednost kad je dostupan velik broj programa, a i preskočiti zamorno utipkavanje broja kanala tako što se "jog" upravljačem odabere ikona/kanal i potvrdi odabir pritiskom na tipku.
Još jedna novost koju donosi TSU9200 je njegova mogućnost komunikacije i upravljanja glazbenim kolekcijama na PC računalu. U kombinaciji s dodatkom za računalo PCX9200 (u obliku USB dongla), TSU9200 može dvosmjerno komunicirati s programima kao što su WindowsMediaPlayer, iTunes i WindowsMediaCenter, što znači da, osim što daljincem upravljamo glazbenim datotekama, na displeju daljinskog upravljača vidimo i sve informacije vezane uz njih - npr. sliku albuma, popis pjesama na playlisti itd.

Ukratko, PRONTO TSU9200 nudi više mogućnosti od daljinskih upravljača bilo koje druge tvrtke, pa se za, u početku, naizgled visoku cijenu brzo nudi opravdanje. Brojne mogućnosti ne bi naravno same po sebi bile svrsishodne kad tu ne bi bili i odlično korisničko sučelje, vrhunska ergonomija i izvanredna prilagodljivost.
Nakon nekoliko tjedana korištenja ovog upravljača više zaista nema povratka onoj staroj hrpi plastike. I onda još netko pita "kome treba skupi daljinac?"


 


 


info
Philips Pronto TSU-9200

Ustupio:
Sonus Art
Preradovićeva 17, Zagreb
tel: 01/4813-025
www.sonus-art.com
ocjena
Perfomanse:


Cijena / kvaliteta:


Ocjena:


za
Ergonomija, jednostavnost uporabe, grafičko sučelje, mogućnosti...
protiv
Ništa posebno


ZADNJIH 10 ČLANAKA


NOVO U FORUMU

 Forum: High-End
  HiFi Tuning osigurači

 Forum: CD i ostali mediji
  Što slušate?

 Forum: Audio komponente
  Parasound Vs. Audiolab

 Forum: Audiofil.net klub
  KLUB 26.05. 2018 Unison&...

 Forum: Audio komponente
  Krell out of business..??

 Forum: Audio komponente
  New cabel...

 Forum: Audio komponente
  Koji amp na Opere Quinte SE

 Forum: Audio komponente
  Nadogradnja Rega RP3

 Forum: Audiofil web
  Apparatus referendum


NOVI ČLANOVI FORUMA

bravo1
Nonick
tderek
Miomir57
firemanYU
zbregar
Peter
cesarus
Gabrijela
Majti

BRZI LINKOVI
aktivne teme
Login