HOME FORUM KLUB KONTAKT
HI-FI KUĆNO KINO HOW TO VAŠ HI-FI INTERVIEW NOVOSTI PREPORUKA OGLASNIK  

Audiofil - feel the sound - Jamo S 608-HCS3 - Zvučničke kutije
Jamo S 608-HCS3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
 

Razlučiva mirnoća


Nama koji se bavimo testiranjem audiouređaja i pisanjem testova ponekad zaista nije lako. Samo testiranje, u stvari, nije teško. Naprotiv! Nije ni samo pisanje… U najvećem broju slučajeva nije teško doći ni do podataka o uređajima koje testiramo i o kojima pišemo. Međutim, kad se dođe do podataka, onda mogu nastupiti teškoće pred kojima moramo zastati i dobro se počeškati po tjemenu.

O čemu se tu radi?
Nedavno smo, tako, testirali Pro-Jectov gramofon RPM 1.3 Genie, kojeg u tvrtkinom katalogu – nema (li ga nije bilo u tranutku kad je test pisan i poslan). Sad imamo sličan, ali ipak drugačiji problem. U vrlo bogatom i lijepo (kao i obično!) dizajniranom katalogu danskog zvučničkog specijalista Jamoa, u poglavlju “SPEAKER TYPES”/“Floorstander Speakers”, odnosno u “SPEAKER LINES”/“Studio” pod nazivom S 608 nalazimo – dva para zvučničkih kutija!? I to prilično drugačije dizajniranih! Kutije koje smo testirali imaju na jednoj od bočnih strana veliku bas jedinicu i, barem na slici, djeluju dubljima od “onih drugih”, koje nemaju bas jedinicu. A tehnički podaci za obje kutije su – isti. I u njima piše da i “druge” S 608 kutije imaju bas jedinicu, ali ona se na slici ne vidi. U tehničkim podacima piše i da se kutije isporučuju samo u crnoj završnoj obradi. Model, pak, koji smo testirali ima stranice, sve osim prednje i donje, obučene u lijepu plastičnu imitaciju furnira – smeđe boje!
Dobro, možda će netko reći, čemu cjepidlačenje? Pa valjda vi koji ste testirali imate koliko-toliko dobar vid i znate koji ste zvučnički sustav testirali! Srećom, i vid nas, pored sluha, hvala na pitanju, za sada dobro služi. Međutim, problem nije u nama. Napišemo li da se radi o S 608 kutijama, a da pritom ne ukažemo na moguću zbrku u koju se može uvaliti potencijalni kupac, ne bismo dobro ni pošteno obavili posao kojim se bavimo. Istina, na lijepo, pregledno i informativno riješenoj Jamoovoj stranici za S 608 kutije, prijeđe li se mišom preko slika dvaju S 608 kutija, na onima smeđima, s postranično smještenom bas jedinicom, pojavit će se dodatna oznaka HCS3. Međutim, downloadira se .pdf dokument S 608 kutija, dobit će se stranica na kojoj piše da se radi o s 608 kutijama (bez HCS3 dodatka) koje ne izgledaju kao S 608, već kao S 608HCS3 kutije! Objašnjenja zašto je tomu tako, nigdje nema…
Šturi podaci
Osim najosnovnijih tehničkih podataka, Jamo o svojim S 608 kutijama detaljnije ne progovara. Ni slova o koncepciji, ustroju, jedinicama, skretnici, kabinetima… Ono što je navedeno uglavnom je promidžbene naravi. Tako stoji da S 608 kutije predstavljaju odličan odnos uloženog i dobivenoga, ali da to nije postignuto nauštrb kompromisnog dizajna odnosno kvalitete zvuka. U tom tonu iz Jamoa poručuju da ćete biti iznenađeni rezultatom usporedite li ove zvučničke kutije s drugima slične cijene, što bi trebalo značiti da će S 608 kutije svojim zvukovnim osobinama pomesti suparnike.
Od dostupnih tehničkih podataka imamo one koji govore da se radi o trostaznim zvučničkim kutijama bas refleksnog ustroja (otvor straga) s jednom visokotonskom jedinicom čija kupolasta membrana ima promjer 2.5 mm, trima srednjotonskim jedinicama s membranama promjera 130 mm i postranično postavljenom bas jedinicom promjera 254 mm. Zbog načina postavljanja bas jedinice kutije u paru nisu iste. Bas jedinice, stoga, ovisno o načinu postavljanja kuuijea, mogu gledati (jedna drugu) prema unutra, odnosno prema van. Takva koncepcija kutija trebala bi bi, prema podacima iz kataloga, osigurati preciznu reprodukciju glasova i instrumenata i moćan dubok bas. S 608 su priređene za bi-wiring i biamplifikaciju. Postavljene su na postolje vizualno odvojeno od kabineta. Postolje ima šiljke ponešto “izbačene” izvan kabineta tako da su lako dostupni za podešavanje i niveliranje zvučničkih kutija (a to je zahvat koji treba vrlo precizno obaviti!). S 608 kutije imaju polivalentnu namjenu – mogu funkcionirati kao dio srednjekvalitetnog hi-fi sustava, ali, uz odgovarajuće druge zvčnike koje Jamo preporučuju (međutim, isto tako, i po slobodnom izboru korisnika) i kao dio već i nešto zahtjevnijeg sustava kućnog kina. I to bi bilo to, što se tehnike tiče.

Zvukovno konkurentne
Već prema uvriježenom pravilu, komercijalne zvučničke kutije ne mijenjaju svoj zvuk drastično tijekom usviravanja. Tako je bilo i sa S 608. Već nakon 100-tinjak sati rada zvuk se uglavnom prestao mijenjati, a nakon 200 sati rada uočljivih promjena u zvuku više gotovo nije bilo.
Ono što je prvo privuklo našu pozornost je nešto što nije tako često kod zvučnikih kutija u ovom cjenovnom razredu i takve koncepcije. Radi se o vrlo upečatljivoj razlučivosti i tonskoj uravnoteženosti zvuka prilikom slušanja na nižim razinama glasnoće. To znači da je frekvencijski spektar zvučao uravnoteženo, tj. da su se svi njegovi dijelovi čuli podjednako glasno, bez izrazitog isticanja ili potisnutosti bilo kojega od njih. To je, istina, moguće postići tehničkim zahvatima na skretnici, ali takav zahvat u konačnici, kad se glasnoća zvuka poveća, vodi u potpuni debalans spektra. Srećom, to se ovdje, barem na općoj razini, nije dogodilo. Nije zvukovni spektar ostao potpuno ujednačeno reproduciran na višim razinama glasnoće – ekstremi spektra postali su nešto glasniji, ali ipak ne toliko da bi potisnuli srednjotonski i ostavili ga u “rupi” između sebe. To će se ipak dogoditi pretjera li se s glasnoćom. Međutim, pri slušanju amplificirane glazbe s puno sintetičkih tonova i naglašenim spektralnim ekstremima ili u sustavima kućnoga kina tijekom gledanja akcijskih filmova, ta se mana može, na stanovit način, prometnuti i u prednost.
Po općem zvukovnom karakteru S 608 kutije su neutralno zvučeće, bez naglašenog naklona prema toploj odnosno hladnoj nijansi. Međutim, to prilično ovisi o razini glasnoće slušanja. Odvrne li se preglasno, zvuk će dobiti agresivno svijetlu notu u najvišem dijelu spektra i izgubiti kontrolu na dnu. Sluša li se na nižim razinama glasnoće, nota topline može se sasvim lako uočiti.
Ipak, sve u svemu, na normalnoj razini glasnoće S 608 kutije isporučuju frekvencijski ujednačen zvuk, ugodan za slušanje, ne prebogat detaljima, ali niti lišen onih najznačajnijih koji karakteriziraju zvukovni sadržaj predloška i izvedbe. Dinamičku skalu prenose dobro, ali ni po čemu posebno u usporedbi sa zvučničkim kutijama slične cijene i dimenzija. Što se reprodukcije prostornih dimenzija zvuka tiče, S 608 postižu bolje rezultate od standarda koji se očekuju u tom cjenovnom razredu. Širinska dimenzija je standardno dobro iznesena, u dubinu orkstralnog tijela slušatelj se sasvim lako može zagledati gotovi do u posljednje redove, koje ipak zastire blaga koprena koja ne smeta lokalizaciji instrumenata, ali ne omogućava puni doživljaj stvarne nazičnosti orkestra pred slušateljem. Visinska komponenta dala se na kvalitetnim snimkama naslutiti, ali to nije osobina kojim bi se S 608 kutije isticale niti dičile među suparnicama.
Svoj zbrci s modelima, oznakama, tipovima, koncepciji, S 608, S 600HCS3, kutije su vrijedne pozornnosti svakoga tko želi kvalitetne samostojeća zvučničke kutije u cjenovnom razredu do tisuću eura. Osim što su zvukovno sasvim konkurentne svim izravnim suparnicima, koncepcijski i izvedbeno većinu njih bez problema nadmašuju.


 


 


info
Ustupio:
Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr


ZADNJIH 10 ČLANAKA


NOVO U FORUMU

 Forum: Retro audio
  Technis SU V9

 Forum: Audio komponente
  Kombiniranje AV sa stereo su...

 Forum: Predstavite se
  Ahoj

 Forum: Predstavite se
  Dobar dan

 Forum: CD i ostali mediji
  Što slušate?

 Forum: Audio komponente
  Opera Consonance Linear A 10...

 Forum: Prostorna akustika
  Apparatus Room

 Forum: Audio komponente
  Zujanje??

 Forum: CD i ostali mediji
  JAZZ KLUB


NOVI ČLANOVI FORUMA

noobservator
marko1303
bravo1
Nonick
tderek
Miomir57
firemanYU
zbregar
Peter
cesarus

BRZI LINKOVI
aktivne teme
Login