HOME FORUM KLUB KONTAKT
HI-FI KUĆNO KINO HOW TO VAŠ HI-FI INTERVIEW NOVOSTI PREPORUKA OGLASNIK  

Audiofil - feel the sound - SIM2 - Savršenstvo i minucioznost na kvadrat - Reportaža
SIM2 - Savršenstvo i minucioznost na kvadrat
Tip članka: Opis
Kategorija: Reportaža
napisao: Bojan Pavković
 

Vaš je dopisnik, zahvaljujući Audio Artu iz Zagreba, imao priliku posjetiti tvrtku SIM2, za koju Audio Art ima zastupstvo, smještenu u malom mjestašcu Pordenoneu na sjeveru Italije, tehnološki najrazvijenijem dijelu zemlje, gdje je smještena većina proizvodnje, naročito tehnološki zahtjevne.Iako je kod nas relativno nepoznata, tvrtka uživa velik ugled u svijetu.
Projektori, LCD televizori i profesionalni video zidovi, a nadasve inovativnost u dizajnu i tehnološkim rješenjima priskrbili su firmi reputaciju jednog od vodećih inovatora i proizvođača ekrana.


Tvrtka je osnovana 1995 odvojivši se od poznatog talijanskog proizvođača zabavne elektronike Seleco unutar kojeg je bila zadužena za ekrane od 1988, koji je pak nastao na temelju legendarne tvrtke Brionvega, a koja je sedamdesetih godina bila legenda kao Vespa pedesetih. SIM2 još uvijek ponosno pokazuje posjetiteljima proizvode obilježene tim genijalnim dizajnom i kvalitetom.

Od osnivanja, a i prije, kao Seleco, tvrtka je vlasnik nekoliko inovacija i implementacija tehnologija:

1990 su prvi ponudili HD projektor
1995 su prvi na svijetu ugradili udvostručivač linija na CRT projektor
1997 su najveći proizvođač CRT projektora
2000 su prva svjetska kompanija po proizvodnji front projektora dizajniranih posebno za kućno kino (Grand cinema serija, inovativna u tehnološkim i estetskim rješenjima)
2002 predstavljaju seriju stražnjih projekcijskih ekrana baziranu na DLP (digital light processing) HD2 čipu (Grand cinema serija) od Texas Instruments i optičkom kabelu.
2003 predstavljaju koncept prednje projekcijskog projektora sa optičkim kabelom.
2004/01 mj. lansiraju prvi DLP projektor sa tri čipa posebno dizajniran za kućno kino (HT 500 LINK) koji je mogao projicirati sliku širine 9 metara.
/02 mj. SIM2 implementira HDMI ulaz u sve svoje serije proizvoda
/09 mj. Lansiraju svoj prvi LCD ekran u seriji HTL40 koji kombinira najbolje od LCD tehnologije sa modernim dizajnom i vrhunskom kvalitetom slike.
/09 mj. SIM2 je prva kompanija koja je inkorporirala HD2 i DC3 čipove u H300E-volution line DLP front projektore.
2005 Alpha path light engine, put svjetla u obliku grčkog slova alfa, čime je omogućeno da se u manje kućište smjesti pravi 3 čip DLP projektor
2006 stalno se unaprijeđuje obrada signala uz inovacije kao što su Live color menagement , Green TIR system itd, uz konstatno smanjivanje dimenzija i težine uređaja, i podizanje rezolucije i za jeftinije projektore.
Tijekom godina ponuda ekrana se širila, tako da danas proizvode sve tipove osim plazme i pozadinskog CRT-a.Inovacije i kvaliteta rezultirali su i nagradama specijaliziranog tiska.Tvrtka danas zapošljava 130 radnika od čega 25 u istraživanju i razvoju (R&D team).
Proizvode distribuira u 45 zemalja a direktno je prisutna, osim u Italiji, u SAD, Njemačkoj,Kini i Velikoj Britaniji. 82% proizvodnje se izvozi, a najveće tržište Europa.

Projekcije kretanja svjetskog tržišta kažu da se isplati biti među najboljima.Sa ovakvim ciljevima tvrtke neće biti problema sa plasmanom proizvoda.Kratak pregled front projektora prema rezolucijamaVrhunske stvari nisu nikad jeftine, ali ni preskupe gledajući na kvalitetu i performanse.Proizvodnja je uzorno organizirana. Tvornica, kao što to i obično biva, sklapa, ugađa i provjerava proizvod, a većina elemenata dolazi od kooperanata. Koncepcija proizvodnje je strogo linijska sa 4 paralelne montažne trake sa po nekoliko stupnjeva operacija.Prvi dva stupnja koji mi se čini najteži:
Tu su dijelovi, ovdje je kutija, a iznad glave popis operacija koje treba napraviti. Vrlo jednostavno.Kad se kutija sastavi obavljaju se električna mjerenja. Komp je naravno neizbježan.Nakon toga projektori odlaze u prvu tamnu komoru gdje se ispituju njihovi "vizualni" dometi.Poslije tamne komore projektori idu na testiranje kvalitete tj. kontinuiranog rada čije se vrijeme prati na displeju. Ovdje vidimo na liniji D35 i C3X.Nakon toga idu u drugu tamnu komoru u kojoj se ponovo provjeravaju.Poslije druge komore mogu na pakiranjeI LCD i pozadinski projektori prolaze sličan put i imaju svoje crne komore gdje se ugađaju i provjeravaju.Naravno, isto vrijedi i za ove "zidne" monstrumeNakon kratkog obilaska tvornice vratili smo se do dvorane za projekcije pogledati reklamni film preko C3X projektora. Iako se radi o skupoj igrački od oko 20000 $ C3X je krajem 2005 postao najprodavaniji prednji projektor cjenovnog ranga iznad 10000 $ prema tržišnom istraživanju Quixel Research LLC, tvrtke za istraživanje tržišta. Nije ni čudno jer je slika koju taj projektor isporučuje jednostavno zapanjujuća. Boje su izuzetno žive, nema nikakve zrnatosti. Kontrast je izuzetan, nivo crne je apsolutan, a oštrina i kontrast su nevjerojatni.
Ostao sam zapanjen. Slika mi se čini bolja nego sa 35 mm filma u kinu. Gotovo predobra. Očito nisam navikao.Projektor baca svjetlo na desetak metara udaljeno platno jednolično po cijeloj površini i jasno osvijetljeno iako u dvorani nije bio potpuni mrak. Poslikao sam malo ekran, ali to ne može dočarati kvalitetu slike. Slika je dijagonale veće od 5metara. Dolje desno se vidi naš voditelj.Tri generacije prednjih projektora, svaka bolja i jeftinija od prethodne.Iako SIM2 daje naglasak na proizvodnju prednjih projektora, niti sa LCD ekranima, ni sa stražnjom projekcijom stvari ne stoje loše, dapače. Slika sa velikog LCD ekrana modela HTL 40 je bila odlična.kao i na stražnje projekcijskom televizoru RTX 55H.Sve u svemu, nagledao sam se lijepih slika i počeo malo razmišljati o nekom LCD-u u skorijoj budućnosti. Koliko vidim nisu svi LCD ekrani blijedi i beživotni.

Za kraj samo da velim da su me Talijani opet iznenadili, ovaj puta urednošću, inovativnošću i okrenutošću novim tehnologijama i razvoju.
Kad smo kod okrenutosti, nikako nismo uspjeli sparkirati kombi kako nam je znak nalagao. Možda bolje da nismo.


 


 ZADNJIH 10 ČLANAKA


NOVO U FORUMU

 Forum: High-End
  HiFi Tuning osigurači

 Forum: CD i ostali mediji
  Što slušate?

 Forum: Audio komponente
  Parasound Vs. Audiolab

 Forum: Audiofil.net klub
  KLUB 26.05. 2018 Unison&...

 Forum: Audio komponente
  Krell out of business..??

 Forum: Audio komponente
  New cabel...

 Forum: Audio komponente
  Koji amp na Opere Quinte SE

 Forum: Audio komponente
  Nadogradnja Rega RP3

 Forum: Audiofil web
  Apparatus referendum


NOVI ČLANOVI FORUMA

bravo1
Nonick
tderek
Miomir57
firemanYU
zbregar
Peter
cesarus
Gabrijela
Majti

BRZI LINKOVI
aktivne teme
Login