HOME FORUM KLUB KONTAKT
HI-FI KUĆNO KINO HOW TO VAŠ HI-FI INTERVIEW NOVOSTI PREPORUKA OGLASNIK  

Audiofil - feel the sound - Rotel RDV-1092 & RSX-1057 - Receiver & DVD-A player
Rotel RDV-1092 & RSX-1057
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Receiver & DVD-A player
napisao: žac
 

Kako sam do sada imao prilike isprobati nekoliko rotelovih višekanalnih uređaja (RSX 1067, RSDX-02E , RSX 1056) bilo je lijepo pratiti kako tehnologija napreduje. Svi ovi spomenutu uređaji szrlocal.netu išli u korak s vremenom i kako je tržište tažilo nove tehnologije tako su u Rotelu imali odgovor na to. Do sada su se zahtjevi većinom odnosili na zvučne zapise (DVD-A i SACD) te modove višekanalnog procesiranja zvuka. Novost iz rotelove radionice su ova dva uređalja koji od sada uz standardno dobar zvuk, zahvaljujući ugrađenim HDMI (High Definition Multimedia Interface) nude i sliku visoke rezolucije.

Rotel RDV-1092 DVD-Audio PlayerNova uzdanica među rotelovim DVD plajerima je RDV-1092. Ovo je prvi rotelov uređaj sa ugrađenom podrškom za HDMI 1.1 i koji je sposoban reproducirati 1080P (Progressive Scan) što svakako zaslužuje našu pažnju. Naravno tako nešto omogućuje mu ugrađeni HDMI izlaz iako proizvođač tvrdi da će slika i na običnim (čitaj starijim) televizorima biti bolja pri rezolucijama 480p, 720p ili 1080i. RDV-1092 je prilično fleksibilan u izboru materijala i formata s kojima je spreman uhvatiti se u koštac, tako će potencijalnim vlasnicima omogućiti reprodukciju DVD-Videa, DVD-Audio, standardnih CD audio, DVD-R, DVD-RW, SVCD i JPEG foto diskova, također će znati raditi i sa CD-R/RW diskovima ali to nadam se ne treba niti spominjati. Ukoliko posjedujete kolekciju MP3 i WMA audio zapisa niti tu vas RDV-1092 neće ostaviti na cjedilu, zapravo jedino sa čime ovaj player neće raditi je SACD zapis.
Posebna pažnja pri konstrukciji uređaja posvećena je napajanju što video i D/A konverterima osigurava optimalan napon i omogućuje perfomanse kakve i očekujemo od ovog proizvođača.
Od konekcijskih audio izlaza, uz analogne RCA tu su digitalni koaksialni i optički dok se za video koriste HDMI (High Definition Multimedia Interface) i kompozitni, S-video.
Što se dizajna tiče nema nekih revolucionarnih promjena u odnosu na prošle modele. Vanjština uređaja zadovoljava sve estetske i korisničke (ergonomske) zahtjeve. Možda će nekome značiti a na ovome playeru ništa ne izgleda jeftino. Mnogo je truda uloženo u završnoj fazi motaže uređaja, nema klimavih tipki, loše štampe i pogrešaka u finišu na koje ponekad znamo naletjeti, zapravo prava je šteta da uređaj ne podržava SACD zapise jer bi tada to bio pravi univerzalni player.

Rotel RSX-1057I RSX-1057 slijedi već provjeren dizajn predhodnika i ne namjerava iznenaditi nekim novitetima na vanjskom dijelu kućišta. Zahvaljujući naprednom Crystal Semiconductor procesoru receiver barata sa Dolby Digital, Dolby Digital EX, DTS, DTS ES Discrete and Matrix, DTS 24/96, DTS Neo:6 i Dolby Pro Logic II X kodiranim materijalima. Ugrađenoi 5.1 pojačalo može razviti snagu od 75 W/kanal. U Rotelu tvrde da nećete osjeti potrebu za još malo snage niti pri najzahtjevnijim scenama ali otom potom... Kao i kod svih rotelovih uređaja i ovdje se najviše pažnje posvetilo napajanju koje pojačalu omogućuje dovoljno napona da stvarno može i odraditi tih 75 W po kanalu što baš priznat ćete i nije jednostavan zadatak. Tehnologija koja omogućuje ovu konstrukciju je već prokušani rotelov Balanced Design po kojem su sve komponente unutar sustava uparene i tako dovedene u optimum potreban za robustan rad. Kako tehnologija ne ostavlja traga samo na izvorima slike i zvuka tako i RSX-1057 ima 2 HDMI (High Definition Multimedia Interface) ulaza čime je spreman uhvatiti se u koštac sa zahtjevima slike nove generacije. Od ostalih konekcija tu se nalaze ulazi za 7 drugih uređaja. Možda je zgodno napomenuti da su u Rotelu mislili na krajnjeg korisnika omogućujući mu da RSX-1057 nadogradi na 7.1 sustav bez da prodaje stari uređaj i ponovno kupuje novi čime se na razlici cijene naravno uvijek gubi.


Ukoliko ste već imali mogućnost podešavati neki od multikanalnih uređaja vjerujem da niti sa ovim rotelovim nećete imati problema. Prođe se kroz par jednostavnih menu-a i to je to. Na prvu loptu se primjeti koliko su rotelovi uređaji međusobno kompatibilni i kako dobro surađuju. Nakon usviravanja od nekih petnaest dana, kao zaljubljenika u glazbu, siguran sam da pogađate, prvo me zanimalo kako radi stari dobri stereo mod. A zvuku se teško može nešto zamjeriti. Ugodno me iznenadilo da zvuk naginje na topliju stranu sa finim detaljima u visokotonskom spektru i lijepo definiranim bas i srednjetonskom području sa vrlo dobrom dinamikom po kojoj su rotelovi pojačivački uređaji zapravo i poznati. Pravo malo iznenađenje za jedan receiver i DVD player.

Kako se većina proizvođača kune u novu tehnologiju, iskreno i mene je zanimalo kako taj HDMI radi. Iskreno kod kuće nemam televizor koji bi bio spreman prihvatiti ovaj signal pa sam to sve skupa jednostavno spojio preko skarta i jednostavno pustio da radi. U Rotelu kako ste već mogli pročitati tvrde da u i ovim uvjetima morate vidjeti poboljšanja kvalitete slike, mislim da su pravu. U odnosu na moj stari dobri Pioner 565-A razlika je toliko dramatična kao da se ne radi o dva DVD playera. Kako kod slike a tako i kod zvuka.

Pregledavanjem DVD filmskih zapisa mogu zaključiti samo jedno, kada su u rotelu tvrdili da je za normalne uvjete 5.1 pojačalo sa 75 W snage po kanalu sasvim dovoljno, bili su u pravu. U scenama zaglušujućih bitaka u filmu Spašavanje vojnika Rayana jednostavno osjećate da ste u žiži zbivanja dok oko Vas fijuču meci i padaju topovska zrna. Receiver je sposoban vrlo dobro rekreirati zvučnu kulisu sa nevjerojatno dobrom kontrolom i dobro odmjerenim dimenzijama. Tako da nemate osjećaj da eksplozije "gutaju" ostatak zvuka nego je sve na svome mjestu tako da se ne gube vokali glumaca i pozadinska glazba koja daje još jednu dimenziju ovako tmurnom događaju. Dakako dobar dio toga odrađuje i player koji cijelu stvar zapravo dekodira i šalje signal receiveru. Slika je je bogata bojama i teče glatko bez primjetnih digitalnih artefakata. Istina da doma nisam mogao provjeriti što radi taj HDMI ali nisam izdržao da ne "natjeram" distributera kada sam vraćao uređaje da provjerimo kako ta stvar radi. Dakle koliko sam doma bio zadovoljan slikovnom prezentacijom, ovo je bila sasvim druga priča. RDV-1092 spojen na Loewe televizor je proizveo potpuno novu dimenziju slike sa toliko detalja i tako dobrim kotrastom u sretnoj kombinaciji boja. Ova tehnologija definitivno ima smisla i donosi pravu revoluciju u reprodukciji slike koju će pozdraviti svaki filmofil.

Sve u svemu jedna vrlo zanimljiva kombinacija koja bi trebala uzbuditi svakog filmofila ili ljubitelja višekanalnog zvuka. Ukoliko želite stvoriti ugođaj kućnog kina spremnog da uz novi standard digitalne distribucije tv programa koji će i kod nas uskoro zaživjeti nastavile logičnim izborom DVD playera i receivera koji imaju ugrađenu podršku za HDMI a da se pri tome ne odreknete glazbe (stereo) možda bi ovo bio razuman korak s obzirom na kvalitetu reprodukcije i količinu zabave koju je ovaj dvojac u stanju pružiti.


 


 


info
Rotel RSX 1057
Cijena: 11.000,00 kn

Rotel RDV-1092
Cijena: 10.600,00 kn

Ustupio:
Sonus Art
Preradovićeva 17, Zagreb
tel: 01/4813-025
www.sonus-art.com
ocjena
Perfomanse:


Cijena / kvaliteta:


Ocjena:


za
Razuman omjer cijene i kvalitete. Vrlo dobra stereo reprodukcija, dinamika, kontrola.
protiv
Ništa posebno


ZADNJIH 10 ČLANAKA


NOVO U FORUMU

 Forum: High-End
  HiFi Tuning osigurači

 Forum: CD i ostali mediji
  Što slušate?

 Forum: Audio komponente
  Parasound Vs. Audiolab

 Forum: Audiofil.net klub
  KLUB 26.05. 2018 Unison&...

 Forum: Audio komponente
  Krell out of business..??

 Forum: Audio komponente
  New cabel...

 Forum: Audio komponente
  Koji amp na Opere Quinte SE

 Forum: Audio komponente
  Nadogradnja Rega RP3

 Forum: Audiofil web
  Apparatus referendum


NOVI ČLANOVI FORUMA

bravo1
Nonick
tderek
Miomir57
firemanYU
zbregar
Peter
cesarus
Gabrijela
Majti

BRZI LINKOVI
aktivne teme
Login