HOME FORUM KLUB KONTAKT
HI-FI KUĆNO KINO HOW TO VAŠ HI-FI INTERVIEW NOVOSTI PREPORUKA OGLASNIK  

Audiofil - feel the sound - Yamaha DVD 2700 - Univerzalni DVD player
Yamaha DVD 2700
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Univerzalni DVD player
napisao: Milan Rupić
 

Prije nepune četiri godine, kad se pojavio prvi Yamahin i jedan od prvih univerzalnih DVD plejera na svijetu, DVD 2300, činilo se da je takvim uređajim budućnost zajamčena. U to su se vrijeme još ljuto lomila koplja na polju borbe za prevlast između DVD-A i SACD medija, pa su se univerzalni plejeri činili jedinim i najboljim rješenjem.

Danas su stvari puno jasnije, barem što se tiče ishoda borbe između DVD-A i SACD medija. Prvi je gotovo sasvim nestao s poprišta, a drugi je izvojevao Pirovu pobjedu. SACD, naime, unatoč čistoj pobjedi nad suparnikom, nije osvojio svijet, kako je bilo planirano. Iako danas stoluje kao najkvalitetniji audiomedij i iako su probici njime dobiveni jasni i očiti, SACD nije postao široko rasprostranjen medij, čak ni usprkos činjenici da pojedine diskografske tvrtke u posljednih par godina svoje naslove izdaju isključivo u hibridnom obliku (na jednom disku su CD sloj, SACD sloj i sloj s višekanalnim zapisom). No, to su uglavnom mali izdavači s audiofilskim tendencijama. Među naslovima velikih izdavača, onih u kutijama zaobljenih kutova i bridova je malo. Jako malo.Kome trebaju univerzalci?
Pa, kakva je onda svrha univerzalnih plejera danas? Kad se gleda s audiofilskog stajališta, još kakva-takva. Jer, audiofil koji u kući nema kvalitetni SACD plejer, prilično je zakinut za jedan zaista poseban zvukovni doživljaj, kakav omogućava taj medij. Sa stajališta, pak, ljubitelja glazbe - pogotovo u svjetlu činjenice postojanja ipak prilično malo i k tomu žanrovski jako ograničenih naslova - zanemarivo mala. No, DVD plejeri su i - ili prije svega, pitanje je sad - reproduktori slikovnog i višekanalnog zvukovnog zapisa. I dok audiofili imaju alternativu u kvalitetnom CD plejeru, filmofilima ostaju, za sada, jedino DVD plejeri. Njima, pak, zvuk nikad nije bio tako jako bitan, poglavito ne dvokanalni ili kvalitetni višekanalni, da bi im univerzalni DVD bio nužan.
I tako dolazimo do onih kojima bi ovakav DVD plejer mogao biti dobro, pravo, rješenje. Pogotovo ako je ovako dobro napravljen i opremljen poput Yamahinog DVD-2700. To su, dakle, audiofili koji već imaju kvalitetan CD plejer - pa ih neminovni ustupci koje taj dio uređaja mora trpjeti u univerzalnim kombinacijama, ne moraju previše zamarati i uzbuđivati - a žele imati kvalitetni reproduktor SACD (i DVD-A, nek' se nađe!) diskova, ali i uređaj koji će moći kvalitetno reproducirati filmske video i audiozapise. A kad se radi o novim univerzalnim reproduktorima, onda ti moraju biti sposobni pročitati i prema nekom od zaslona proslijediti HD videozapis. I to je najglavnije po čemu se DVD-2700 razlikuje od svojeg odličnog predšasnika od prije četiri godine, DVD-2300 modela.
Yamaha tvrdi da njihov trenutno najbolji DVD reproduktor ima sve to - od najnovijeg HDMI, danas na DVD plejerima nezaobilaznog izlaznog priključka s 1080p videosignalom, do izvanredne reprodukcije 2-kanalnog analognog audiozapisa. A uz to je minuciozno izrađen i djeluje luksuzno. HDMI sučelje je Ver. 1.1 (što nije nebitno znati!), a u videoodijelu ovog univerzalca nalazi se još Faroudjain DVD procesni sklop, Noise Shaped Video, viskokovalitetni 216 MHz/12-bitni video DAC i, naravno, progressive scan sklop. U audiodijelu uređaja nalazimo vrlo postojani sustav za iznimno učinkovito prigušivanje vibracija, veliki mrežni transformator isključivo za napajanje audiosklopova i četiri vrhunska 192 kHz/24-bitna 2-kanalna audio DAC-a. Audiodio je ustrojen tako da omogućava, u Audio Direct postavi, najkraći mogući prolaz audiosignalu kroz uređaj, bez ikakvog dodira s videosignalom, osiguravajući mu tako da kroza nj prođe gotovo netaknut ikakvim oblikom kontaminacije. U toj postavi automatski se isključuje predočnik na prednjoj ploči, što je pravi audiofilski zahvat.
DVD 2700 očitat će i procesirati i MP3, JPG, DivX i WMA zapise, kao i sve vrste CD i DVD diskova i ima RC-232 sučelje za upravljač s površinom osjetljivom na dodir, a plejerom je, u kućnim instalacijskim sustavima, moguće upravljati i računalom. Predočnik je 35-jezični za DivX titlove i uključuje jezike poput ruskog, poljskog, hebrejskog i turskog, ako je to kome bitno i potrebno.
Dvije se širokozaslonske postave mogu izabrati za optimalno gledanje putem HDMI i komponentnih videopriključaka: Non-Linear Stretch i Pillar Box. Non-Linear Stretch smanjuje izobličenja slike 4:3 formata, "stanjujući" gornji i donji dio slike, čineći je tako sličnijoj onoj 16:9 formata.
Unutrašnjost uređaja podijeljena je u više odvojenih komora u kojima su smješteni napajački sklop, operacijski, video i audio sklopovi. Pregrade komora su vrlo čvrste, dodatno učvršćene i još k tome svaka zatvorena posebnim poklopcem kako bi se na minimim svele vibracije koje bi mogle narušiti harmoničnost rada u njima smještenih sklopova.
I svi elektronički dijelovi od kojih se sastoji ovaj plejer su vrhunski i pomno probrani, sukladno namjeni. Sve je na kraju pažljivo i minuciozno ugođeno od ljudi koji su u Yamahi posvećeni ostvarivanju njihovog temeljenog načela - "prirodnog zvuka" ("Natural sound" je, naime, slogan Yamahinog audiodsjeka).
HDMI (High Definition Multimedia Interface) izlazni priključak omogućava izravni prijenos digitalnih audio i videosignala u HDMI priključak na TV prijemniku ili projektoru, bez nepotrebnog, i štetnog, pretvaranja u analogne. Osim najkvalitetnijeg videosignala, 1080p, DVD 2700 može odaslati i 480p, 576p, 720p i 1080i videosignale.
Noise Shaped Video™ tehnologija iz Analog Devicesa koristi naduzorkovanje i napredne tehnike procesiranja, poput multi-bit sigma-delta i bit-shufflinga, kojima se šum DA pretvarača prebacuje u više dijelove audiospektra gdje može biti nečujno uklonjen analognim filtrima i tako se poboljšavaju radne osobine pretvarača. Učinak toga je poboljšana točnost signala čime i slika dobiva na razlučivsti. DCDi Progressive Scanning osigurava najveću razlučivost pa su slike na zaslonu naglašeno ujednačene i filmilčne, posebno kad ih se gleda na HD TV-ima ili velikim projektorskim zaslonima. Ostale napredne tehnologije koje povećavaju kvalitetu reprodukcije slike su Motion Adaptive Noise Reduction, Cross Colour Suppression, Aspect Ratio Conversion i TrueLife Enhancer.
A sve to je samo dio onoga čega još ima u videosekciji ovoga plejera. No, time se ovdje više nećemo baviti. Ovo je, ipak, kutak za ljubitelje zvuka. Zato se njemu i posvetimo.

Dostojan nasljednik
Zahvaljući činjenici da već nekoliko godina koristim Yamahin prvi univerzalni DVD plejer, DVD-2300, prije svega kao reproduktor SACD i DVD-A diskova, ali i kao videreproduktor, bilo mi je vrlo zanimljivo usprediti ga s njegovim nasljednikom. Prije iznošenja elemenata od kojih će se sastojati konačna ocjena, važno je odmah na počeku postaviti okvir za ocjenjvanje. A to je cijena. Dakle, u grubo, DVD-2300 je prije gotovo četiri godine stajao preko 10.000 kn, a DVD-2700, stoji manje. I to gotovo dvostuko manje, oko 6000 kn. Izgledom prednje ploče gotovo su identični, ali je model 2700 ipak nešto niži i lakši. Ni predočnik mu nije tako raskošan kao u starijeg brata. Naravno, stariji brat nema HDMI priključak, tehničku novinu koja je u vrijeme rođenja modela 2300 bila još u povojima.
Prema bilješkama koje sam upoređivao, vidjelo se da je obima urađajima bio potrebno dosta vremena za usviravanje i da im se tijekom inicijacije zvuk prilično mijenjao. Na početku, gotovo 300 sati, ništa se bitnoga i nije zbivalo ni osobito mijenjalo. Zvuk je bio plošan i ne osobito zanimljiv, a nije pokazivao ni tendenciju pozitivne promjene. Ipak, nakon tog razdoblja sve se, iako vrlo sporo, počelo mijenjati na bolje. Najprije je nestalo tvrdoće, potom se zvuk oslobodio hladnoće i staklastosti, a nakon toga su se stidljivo počele pojavljivati i naznake prostora. Zvuk se mijenjao ne samo sporo, već i kontinuirano, neprestano, iz trena u tren, tako da je u to doba bilo nemoguće bilo što koncentrirano slušati. Tijekom reprodukcije pojedinih kompozicija detalji koji nisu bili čujni u jednoj glazbenoj frazi pojavili su se malo potom prilikom njezina ponavljanja! To je trebalo izdržati! Nakon kakvih 500-tinjak sati rada stvari su napokon sjele na svoje mjesto. Rasap zvuka postao je takav da gdje se god sjedilo, pa čak i kad se stajalo ili šetalo po sobi, visoke su se frekvencije mogle čuti na svakom mjestu u sobi u svoj njihovoj punini, bez gubitka energije, intenziteta i detalja. I ne samo to, bilo kojeg mjesta mogle su se vrlo jasno, gotovo palpativno, osjetiti i sve prostorne dimenzije zvuka. Klavir je s DVD-2300 zazvučao zastrašujuće realistično (osobito u srednjem i visokom registru), gitara eksplozivno tranzijentno, puhači baršunasto i s puno zraka oko sebe, gudački instrumenti protočno i konzistentno, okupani morem detalja koji se, iako jasno zamjetni, nijednog trenutka nisu izdvajali iz orkestralne cjeline. DVD-2700 nije bio daleko od toga, ali zvuk mu je ipak bio za nijasu sporiji i ne tako koheretan. Vokali su s oba plejera zvučali naglašeno čisto, točno artikulirani, kristalno bistri i zvonki, s onolikom količinom sibilanata koliku držimo prirodnom. Da sve ipak ne bude panegirički intonirano, valja reći da se u gornjem dijelu visokotonskog spektra kod oba plejera čuo blagi eksces koji se očituje kroz stanovitu stisnutost, pa i jedva čujan nazalni prizvuk. Jasno, te su mane kod 2700 modela bile nešto jasnije izražene. No, ni u jednom trenutku nisu prelazile granicu ekscesnoga. To je prije svega bilo uočljivo pri reprodukciji CD-ova, dok se s SACD i DVD-A diskovima to puno manje osjećalo. Bas područje u cijelosti odlikovalo se finom brzinom, točnosti i preciznim udarom, a i volumen je, premda ne baš primjeran, bio vrlo dobar. DVD 2700 ne ide tako duboko u basu kao 2300, ali to će se čuti samo na velikim sustavima. Dinamički oba DVD-a vrlo dobro funkcioniraju s bilo kojom vrstom diska u sebi, odlično čitaju i nasitnije distinkcije u dinamičkim kontrastima, zvuku nije bila narušena harmonička struktura, a i fazno i vremenski je bio vrlo skladan.
Bez obzira koju vrstu vrhunski snimljenog diska položili u njihove ladice plejeri će u sustav odaslati precizan, muzikalan, dobro ugođen i za slušanje vrlo ugodan zvuk izražene trodimenzionalnosti koja je s SACD i DVD-A diskovima u DVD-2300 poprimala i holografske konture, što je kod 2700 modele izostalo. Dinamički kontrasti na svim su razinama bili sjajno iznesni, uslijed čega su za reprodukciju složeni munjeviti prijelazi djelovali sasvim prirodno i sami po sebi razumljivi. Od vrha do dna tonskog spektra vladala je puna kontrola, a rak-rani digitalnog medija, sterilnim i zrnatim visokim tonovima izgubio se gotovo svaki trag. Na pitanje kad su ovi DVD plejeri zvučali bolje - kao DVD-A ili kao SACD reproduktori - nije moguće dati sasvim određen i univerzalan odgovor. Ipak, s rijetkim DVD-A snimkama pune rezolucije (poput "1812." na Telarcu) zvuk je bio bolji nego s bilo kojom od klasičnih SACD snimaka koje su mi tada i sada bile na raspolaganju. No, s druge strane, ako se izuzme "1812.", manje zahtjevna glazba pohranjena na SACD i DVD-A diskovima zvučala je uvjerljivije s SACD-ova. Kako većina budućih korisnika ovog i sličnih plejera ipak ima najviše CD-ova, važno je znati i kako DVD-2700 reproducira njihov sadržaj. Odlično bi bila preteška riječ. No, kad se pogleda cijeli kontekst uređaja, i zvuk s CD-a može se bez velikog krzmanja i zadrške proglasiti barem - vrlo dobrim.
Zbog svega toga, Yamahin DVD-S2700 univerzalni plejer je nezaobilazan uređaj za sve one koji žele koračati s vremenom, za posjednike kolekcije SACD i DVD-A diskova, za ljubitelje dobrog zvuka i slike. DVD-S2700 nije tako dobar zvukovni reproduktor kao prethodnik, nema tu izrađenu audiofilsku notu u zvuku, ali u ogromnom broju bitnih tehničkih elemeneta sasvim mu je ravan. I boje reproducira sliku, bez ikave dvojbe. I da, stoji skoro dvostzruko manje. A upravo cijena je bila razlogom zašto 2300 model nije imao toliko poklonika koliko je osobinama zaslužio. Zato je nedvojbeno da će se 2700 naći u puno više domova.


 


 


info
Proizvođač : Yamaha
Model : DVD 2700
Cijena : 6.690,00 kn

Tehničke karakteristike:
Odnos signal/šum 120 dB
Dinamički raspon 106 dB
Frekvencijski odziv
DVD (96 kHz uzorkovanje) 2 Hz - 44,000 kHz
DVD (48 kHz uzorkovanje) 2 Hz - 22,000 kHz
SVCD (48 kHz uzorkovanje) 2 Hz - 22,000 kHz
SVCD (44.1 kHz uzorkovanje) 2 Hz - 20,000 kHz
CD/VCD (44.1 kHz v) 2 Hz - 20,000 kHz
Harmonička izobličenja + šum 0.001%
Dimenzije (Š x V x D) 435 x 107 x 309 mm
Masa 6.3 kg

Info:
Audio&Cinema Art
Tel: 01-4847-875
www.audiocinema-art.hr
ocjena
Perfomanse:


Cijena / kvaliteta:


Ocjena:


za
Kvalitetna izrade, uporabljivost, razumna cijena, opremljenost, zvuk u cjelini, slika
protiv
Ne sasvim audiofilski zvuk


ZADNJIH 10 ČLANAKA


NOVO U FORUMU

 Forum: High-End
  HiFi Tuning osigurači

 Forum: CD i ostali mediji
  Što slušate?

 Forum: Audio komponente
  Parasound Vs. Audiolab

 Forum: Audiofil.net klub
  KLUB 26.05. 2018 Unison&...

 Forum: Audio komponente
  Krell out of business..??

 Forum: Audio komponente
  New cabel...

 Forum: Audio komponente
  Koji amp na Opere Quinte SE

 Forum: Audio komponente
  Nadogradnja Rega RP3

 Forum: Audiofil web
  Apparatus referendum


NOVI ČLANOVI FORUMA

bravo1
Nonick
tderek
Miomir57
firemanYU
zbregar
Peter
cesarus
Gabrijela
Majti

BRZI LINKOVI
aktivne teme
Login