HOME FORUM KLUB KONTAKT
HI-FI KUĆNO KINO HOW TO VAŠ HI-FI INTERVIEW NOVOSTI PREPORUKA OGLASNIK  

Audiofil - feel the sound - NAD T 515 - DVD Player
NAD T 515
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: DVD Player
napisao: Milan Rupić
 

To se može kupiti za 200-tinjak kuna! Bit će to vrlo česta reakcija svih onih koji vide T 515 DVD player, a ne poznaju značanje i ulogu tvrtke NAD na suvremenom tržištu audio i videoopreme. Ipak, tvrdnja i nije ni tako prazna niti bezazlena. Jer, gotovo deset puta višu cijenu treba opravdati dobivenim.Drukčiji od sličnih
Što se izgleda tiče, NAD 515 player ne izgleda puno bolje ni zanimljivije od ogromnog broja "bezimenih" uređaja te vrste kakvi se mogu kupiti čak i u trgovinama živežnim namirnicama. Za takve uređaje uobičajeno tanko kućište solidnije je izrađeno od onih u koja su smještani najjeftiniji uređaji. Vidi se to već izvana, ali ono što je bitnije je da NAD-ov DVD player puno kompaktniji od sličnih uređaja jer mu kućište puno manje vibrira na mehanički podražaj. Ono što nije tako dobro kao na jeftinim DVD playerima je mali i funkcionalno ne baš raskošni ni osobito pregledni predočnik, smješten sasvim po strani. Kao da uopće nije bitan…
Glavni razlog zašto je NAD-ov DVD player (ali i mnogi slični uređaji renomiranih tvrtki) toliko skuplji od ogromnog broja najjeftinijih, nalazi se na stražnjoj strani. Svi priključci na stražnjoj ploči T 515 playera - komponentni i kompozitni video, analogni i digitalni (optički i koaksijalni) audio - manje-više standardni su. Jedino nema SCART priključka. Ali zato je tu njegova "zamjena" - HDMI priključak koji omogućava visokokvaliteni prijenos audio i videoinformacija u TV prijemnik. I to je taj glavni razlog zašto T 515 stoji toliko više od bezbrojnih "konkurentskih" uređaja tvrtki čije ime nikome ništa na znači.
Ono što se ne vidi, a također utječe na višu cijenu, je i kvaliteta dijelova od kojih se sastoji T 515 player, koji u velikoj mjeri jamče njegov pouzdan, dugotrajan i kvalitetan rad. DAC-ovi su audiofilske kvalitete, 24-bitni/192 kHz, sklop za progresivno skeniranje piksel po piksel procesira videozapis smanjujući tako procesne artefakte, a player se automatski prebacuje s PCM na Bitstream. Player reproducira zapise na DVD-Video, DVD-R, DVD +/-RW, VCD 1.0. VCD 2.0, DVD-Audio, CD, CD-R, CD-RW diskovima, na kojima se mogu naći J-PEG, DivX, MP3 i WMA zapisi, kao i oni Dolby Digital i DTS kodirani. Sve u svemu, gotovo da neme relevantnog audio i videoformata koji T 515 nije u stanju pročitati i kvalitetno ga odaslati u bilo koju vrstu TV prijemnika ili audiosustava.
T 515 je i funkcionalno vrhunski opremljen i ljubiteljima videozapisa omogućava kojekakve "zahvate" - poput Multi-Angle, Multi-Sound, Multi-Subtitle, Frame, 100x Zoom, Marker Search, Smooth Scan, Slow Motion i Repeat - koji će povećati ugodu uživanja u omiljenim filmovima, dokumentarcima, koncertima. Mnogi će s veseljem pozdraviti funkciju Auto-Play kojom se preskaču ona dugačka upozorenja i reklame prije početka filma, i odmah dolazi na početak samoga filma. Ništa manje dobrodošla nije ni Last Scene Book marking funkcija koja korisniku omogućava - kao da čita knjigu - bilježenje mjesta na kojem je prestao gledati film i nastavak gledanja otuda kad prestane razlog zašto je prekinuto gledanje.
HDMI sklop je najnovije genaracije s HDCP (High Definition Copy Protection) sklopom koji omogućava izravno prenošenje nesažetog HD audio i videozapisa u čistom digitalnom formatu. Zato što HDMI može prenijeti jedan gigabajt informcija u sekundi, vrlo je važno da i HDMI kabel bude čim kvalitetniji kako bi i podaci koji njime kolaju do odredišta stigli čim očuvaniji. Zahvaljujući videoprocesorskom čipu, standardna 480i i 576i isprepletena slika može se "naduzorkovati" na razlučivost do 1080i. Da bi se to dobilo nužno je da TV prijemnik bude HDCP kompatibilan.

Za ciljanu skupinu
Moglo bi se još toga (na)pisati o tehničkim mogućnostima T 515 playera, ali važnije od toga što neki uređaj može je kako radi to što može. Slikom se ovdje nećemo puno baviti. Reći ćemo tek da je vrlo dobra i da svojom razlučivosti, mirnoćom, glatkoćom i dubinskom oštrinom obilno nadmašuje svu jeftiniju konkurenciju, ali i da će se odlično nositi i s dosta skupljim uređajima. Pogotovo kad se radi o vjernosti tumačenja boja i iznošenju kontrasta i tonskih prijelaza. U svakom slučaju, ljubitelji kvalitetno reproducirane slike kojima kvaliteta reprodukcije videozapisa nije od presudnog značenja, ali razlikuju kvalitetno od prosječnoga, neće biti nezadovoljni. Kako je T 515 zapravo player koji je zamišljen kao svojevrsna kućna AV središnjica koju će moći koristiti svi - djeca kao MP3/WMA player, otac kao reproduktor glazbenih DVD-ova i CD-ova, majka kao reproduktor video DVD-ova, na primjer - u NAD-u su svakom od vidova reprodukcije posvetili podjednaku pozornost. No, nekako na kraju ispada, premda nitko neće ostati razočaran, da će najviše profitirati ljubitelji glazbe. I to oni zahtijevniji, konzumenti stereo zapisa, poglavito s CD-ova. Zato će o tomu ovdje biti i najviše riječi.
Krenimo od dna spektra. Glavna osobina bas područja je da je bilo čvrsto i puno. Nije da se moglo čuti što se zbiva na njegovom samom dnu, ali to se ionako ne nalazi na puno glazbenih zapisa. Audiofili bi to zamjerili, ali T 515 nije audiofilski uređaj. Mada ne ekstremno dubok, bas je imao snagu, bio je okretan i fino ugođen. Još da je bio finije strukturiran, moglo bi ga se ocijeniti i vrlo dobrim. Srednjotonsko područje logično se i bez pukotine nastavljalo na bas. Bilo je glatko i puno detalja, koji nisu bili do krajnosti filigranski cizelirani, ali niti grubi i neotesani. Cijelo je područje zvučalo privlačno, muzikalno i više eufonično nego analitično. U najvišem dijelu spektra sve do pred sami ekstrem sve je zvučalo uredno i na svome mjestu. Visokotonsko područje je nesputano disalo, detalji su bili solidno dotjerani, otvorenost dobra, brzina tranzijenata prirodna. Jedino se u ekstremu dalo uočiti nešto stisnutosti i zrnatosti pri reporodukciji glasnih ženskih glasova.
Prostrorne dimenzije zvuka T515 je predočavao bolje nego dosta skupljih CD playera. Nije to bila zapanjujuće raskošna prezentacija, ali gotovo ničega nije nedostajalo. Naravno, najslabije je išlo s iznošenjem visinske komponete zvukovne slike, ali ostalo je bilo sasvim dobro. Zapravo, način kako je player iznosio prostorni raspored insrumenata na bini može se usporediti s onim kako to rade dosta skuplji plejeri, a i dinamički je funkcionirao bez većih zamjerka, pogotovo s lakšim glazbenim materijalom.

Skupo ili ne?
Ovako dobro urađen i radno složeni uređaj koji sve svoje zadaće ispunjava pouzdano i precizno, sa značajnom dozom profinjenosti, teško je naći na tržištu. Jest, on stoji do deset puta više od sebi slično ustrojenih konkurenata, ali oni se ni u jednom reproduktivnom elementu - zvuku pogotovo - ne mogu nositi s njime. Zato bi prije kupnje svi ozbiljniji ljubitelji kvalitetno reproducirane slike i zvuka trebali promisliti ima li smisla kupiti DVD player za 200-tinjak kuna u Konzumu/Mercatoru i sl., ili ipak otići u trgovinu specijaliziranu za prodaju uređaja namijenjenih zahtijevnijoj korisničkoj klijenteli. Iako je 2250 kn deset puta više od 225 kn, prvospomenuti iznos, kad se radi o kvalitenom AV uređaju, danas se ne smatra previsokim. Na kraju, na tržištu ima i jeftinih automobila slabo poznatih proizvođača, koje malo tko i pomisli kupiti.

 


 


info
NAD T 515
Audio
Frequency Response CD Audio 4Hz to 20kHz
Frequency Response DVD (96kHz) 4Hz to 44kHz
DVD Video
Signal to noise 60dB
Signal system PAL/NTSC
Output
Digital coaxial - PCM, DTS, MPEG, AC3 0.5 p-p 75?, RCA x 1
Digital optical - PCM, DTS, MPEG, AC3 3V p-p 75?
Composite video 1v p-p 75? 1 x RCA
HDMI yes
S-Video Y/C 4 pin x 1 (S-Video output 120V only), (SCART output 230V only)
Component Video RCA x 3 Y/Cb/Cr
Remote control NAD DVD-6
Physical Specification
Metric 436 x 39 x 240mm)
Metric 2.2kg

Ustupio:

Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
ocjena
Perfomanse:


Cijena / kvaliteta:


Ocjena:


za
Radne osobine, izrada, pouzdanost u radu, svestranost. Dobar zvuk na svim formatima. Kvalitetna slika.
protiv
Mali i nepregledni zaslon. Razmjerno visoka cijena


ZADNJIH 10 ČLANAKA


NOVO U FORUMU

 Forum: High-End
  HiFi Tuning osigurači

 Forum: CD i ostali mediji
  Što slušate?

 Forum: Audio komponente
  Parasound Vs. Audiolab

 Forum: Audiofil.net klub
  KLUB 26.05. 2018 Unison&...

 Forum: Audio komponente
  Krell out of business..??

 Forum: Audio komponente
  New cabel...

 Forum: Audio komponente
  Koji amp na Opere Quinte SE

 Forum: Audio komponente
  Nadogradnja Rega RP3

 Forum: Audiofil web
  Apparatus referendum


NOVI ČLANOVI FORUMA

bravo1
Nonick
tderek
Miomir57
firemanYU
zbregar
Peter
cesarus
Gabrijela
Majti

BRZI LINKOVI
aktivne teme
Login