Hi-Fi

pretraga  


KEF XQ 3 - Audiofil - feel the sound - Zvučnik

KEF XQ 3

Nakon podužeg vremena na testni panel Audiofil.neta je stigao zvučnički proizvod kompanije koju u zadnje vrijeme prate razne kontroverze. Tradicija je zanimljiva stvar.Nekima pomaže da godinama stvaraju ime i postanu u neku ruku nedodirljivi, dok opet drugi nemaju dovoljno snage da se odupru starosjediocima na tržištu. Britanska kompanija KEF spada u one koji zahvaljujuči tradiciji dugo godina opstaju na tržištu.

Tradicija protkana inovativnošću
Na testnom panelu Audiofil.neta se našao mali zvučnik (uvjetno rečeno) iz KEF-ove produkcije. Model XQ3 dolazi iz serije koja se izravno oslanja na tehnologiju Reference serije. Generalno gledajući, zvučničke jedinice, kabineti, skretnice i tehnologija su preuzeti iz Reference serije ali za mnogo nižu cijenu. Model XQ3 je 4 -stazni bass reflex zvučnik. Moram priznati da ovo spada u domenu ugodnih iznenađenja, mali zvučnik i još k tome četverostazni. Na prednjem panelu se nalazi polukružni bass reflex otvor a iznad njega su elegantno poslagane zvučničke jedinice. Za reprodukciju dubokih tonova brine se bass jedinica od 165mm koja ima dugi hod, druga zvučnička jedinica je zapravo poznata UNI-Q jedinica koja se sastoji od srednjetonca 165mm i visokotonca od 25mm koji je centriran u unutrašnjost jedinice. Posebna zanimljivost je hypervisokotonac od 19mm koji je smješten na vanjskom djelu kućišta. Funkcija hypervisokotonca je da proširuje frekvencijski raspon do 55kHz kako bi zvučnici postali kompatibilni sa visokorazlučivim formatima kao što su SACD i DVD-Audio. Stražnji panel sačinjavaju dva para zvučničkih terminala sa pripadajućim natpisom imena modela i tehničkim karakteristikama. Sam zvučnički kabinet je zanimljivo koncipiran. Naime, prednji panel je od stražnjeg viši za 5 centimetara dok su bočne stranice i krovna ploha zaobljene do te mjere da kutija ne poprima klasičan kvadratni oblik. Zaobljenost kabineta nije samo estetsko rješenje, nego kao takvo ima svrhu spriječiti pojavu - rezonancije - na oštrim rubovima kutije. Iznutra zaobljenost dovodi do toga da prilikom konstrukcije inženjeri nemaju problema sa stojnim valovima. Frekventni raspon se kreće od 55Hz pa sve do 55kHz. Preporučena snaga pojačala je od 15 - 125 watta, dok je impedanija 8 ohma. Osjetljivost zvučnika je 89 db(2,83 V/1m), dimenzije su : 231mm(širina), 570mm(visina), 310mm(dubina). Masa zvučnika je 15.5kg/komad što baš i nije malo. Kompletan kabinet leži na tri zakošena šiljka. Dva šiljka nose prednji panel dok jedan šiljak je umontiran na stražnjem dijelu kabineta. Kako bi se iz zvučnika izvukle maksimalne perfomanse, KEF-ovi inženjeri preporučuju korištenje njihovog stalka. Finiš zvučnika je dobavljiv u više varijanti : Grafitni, Black Ash, Marranelo red, Silver.

Zvučni crteži
Kako bi našao pravog partnera u amplifikaciji, moja malenkost se poigrala sa više brandova. Nakon svega se kao najbolji partner pokazala Rotel amplifikacija. Dok se u ladici playera vrtio disk Louisa Armstronga, iz zvučnika su dopirali tonovi ispunjeni informacijama. Brass sekcija s kojom je poznati Satchmo osvojio svijet djelovala je tako svježe i plastično kao da je jučer snimka ugledala svjetlost dana. Bez obzira na blagu zatvorenost koju su ispoljavali KEF-ovi zvučnici dojam o zadimljenoj jazz atmosferi nije izostao. Plastičnost detalja se ispoljavala u šumovima koji su bili posljedica kretanja kontrabasiste za vrijeme sviranja, dapače i bubnjar je dao svoj obol tako što se mogao osjetiti zvuk njegovih metlica koje su nježno milovale kožnu plohu bubnjeva, također ni činele nisu ostale pošteđene od dodira metlica. U ovom slučaju se UNI Q jedinica pokazala kao odlično rješenje, naime srednjetonski i visokotonski spektar su bili bezprijekorno ocrtani, a da bude stvar još uvjerljivija izostala je koloriranost koja zna pratiti slične zvučničke konstrukcije.
Pošto ovaj model zvučnika posjeduje hyper visokotonac, odlučio sam se poigrati sa glazbenim materijalom visokorazlučivog formata. Katinka Wilson i njezin album One Life izdan na SACD formatu ostavili su rijetko čujan dojam. Naime, ma kako to zvučalo čudno srednjetonski i visokotonski registar su imali takvu ekstenziju u dubini i visini kao da se radi o dva puta skupljim zvučnicima. Bez obzira što sam nivo glasnoče povečavao, zvučna slika nije izgubila na ljepoti i definiciji. Posebna pohvala ide na račun visokih zbog velike količine informacija koje su bile zaobljene sa svilenkastim prizvukom.
Iako su rap i r&b danas najpopularniji glazbeni žanrovi, ne možemo se oteti dojmu da ipak klasična verzija rocka zadržava primat među ljubiteljima glazbe i dobroga zvuka. Nekadašnja grupa The Police je opet zaživjela u punom sjaju. Naime, kompilacija poznatih uspješnica je zaživjela na SACD albumu Every Breath You Take - The Classics. Zahvaljujući dobrom konceptu u modelu XQ3 gore spomenutom rock bandu nije ništa nedostajalo, iako bass sekcija nije bila posebno duboka taj nedostatak je nadoknađen u raskoši dubokotonskog spektra. Detaljnost reprodukcije ni ovdje nije izostala, posebno se to moglo primjetiti kod samog početka poznate pjesme DE DO DO, DE DA DA kada bubnjar nakon udarca po bubnju sa palicama lupa po čineli, a ona nakon udarca se lagano zaustavlja te širi rasap zraka oko sebe. Kako su pjesme prolazile jedna za drugom tako je iz XQ3 izlazilo sve više detalja koji su tvorili protočnu glazbenu cjelinu.

Zaključak
Koji zvučnik kupiti ? To je pitanje koje se stalno nameće mnogim audiofilima. Današnji veliki izbor može zbuniti i iskusnijeg audiofila. Nakon mnogo godina britanski KEF opet nudi nešto hvalevrijedno a da za to ne treba raditi poseban financijski proračun. Kako opisati zvuk ovog zvučnika ? Pa u najkraćim crtama kao dosta detaljan s minimum koloracija. Posebno se može pohvaliti ideja o ugradnji hypervisokotonca kojim se nastoji pratiti trend visokorazlučivih formata. Manja zamjerka se odnosi na blagu zatvorenost prilikom reprodukcije zvuka. Iako KEF u svojoj specifikaciji navodi podatke po kojima ne treba posebno snažno pojačalo, to može ponekad zavaravati potencijalne korisnike. Dosadašnja praksa je pokaza da KEF zvučnici najboljeg prijatelja imaju u Rotel amplifikaciji kao što PMC ima u Brystonu ili Sonus Faber u Gryphonu. Dakle ako želimo da KEF zvučnici budu izdašni onda treba dobro razmisliti o pratečoj elektronici jer loš odabir može pokvariti sve naše ideje i kombinacije.INFO BOX

Model: XQ 3
Proizvođač : KEF
Cijena : na upit
ustupio:
Komteh
Trg sportova 11
Tel: 01/3650-452
www.komteh.hr
OCJENA
Izrada: 90%

Performanse: 90%

Cijena / kvaliteta: 90%

Ukupno: 90%


pozitivno
Dinamičan i voliminozan zvuk
moglo bi bolje
Osjetljiv finiš kabineta

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Retro audio
- RIZ 604 UKV Radio
Forum: Uradi sam
- Strujni kabel
Forum: Uradi sam
- RCA konektori za zadnju stranu uređaja
Forum: Audio komponente
- Vintage
Forum: High-End
- Krell
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Audio komponente
- Cardas Golden Reference

UPRAVO SE ČITA


Sumić Audio - Silver Cotton 3.L.E.
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski kabel
napisao: Darko Brlečić
Jamo uzvraća udarac
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Darko Brlečić
Shanling STP - 80
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano cijevno pojačalo
napisao: Darko Brlečić
Rotel - RA-1062
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: žac
KEF Q 4
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Darko Brlečić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu