Hi-Fi

pretraga  


Unison Research - Simply Two - Audiofil - feel the sound - Integrirano cijevno pojačalo

Unison Research - Simply Two

Neodoljivo Šarmantan Italijan


Eesto se pitamo zašto ovi "malci" zvuče tako slatko. Samo 12 Watta? Pitali bi se mnogi. Da! Samo 12W, ali ovaj malac bez obzira na malu snagu zvuči tako svježe i šarmantno da mu je nemoguće odoljeti.
Dizajn je neobičan, sa povećanom dubinom na uštrb širine. Jedna zanimljivost. Linijski ulazi se nalaze sa lijeve strane uređaja, tako da bi se supruge i djevojke mogle "nasekirati" jer se vide žice, a to ih uvijek nervira. Međutim kompletnom izgledu teško da mogu odoljeti. Vrlo lijep dizajn, decentno ukrašen vanjskim drvenim detaljima odaje kvalitetu i pouzdanost te govori sam za sebe i nagovještava ono u sebi. Zvučnički terminali su vrlo kvalitetni i omogućuju prihvat kvalitetnih kabela kao i RCA priključci koji su standardne kvalitete. Priloženi daljinski upravljač je na liniji cijelog uređaja te je vrlo elegantan sa ergonomskim svojstvima.

Upotrijebljene cijevi su legendarne EL-34 iz produkcije Electro Harmonicsa, premda na njima nalazimo Unison Logo. Jedna po kanalu razvija 12 W i to zato što radi u single ended ustroju kao pentoda. Zanimljiva je i mogućnost utjecanja na količinu povratne sprege (-6 i -18 db ako sam dobro informiran) pa je olakšana i onako teška interakcija sa zvučnicima uzrokovana malom snagom. Masa uređaja je respektabilnih 17 kg.

Šarmantan zvuk?
Mnogi bi se prevarili u očekivanjima i predviđanjima kakav zvuk će poteći iz zvučnika uključujući ovog malca u sustav. Klišeizirani stavovi o cijevnom zvuku uključuju spor i sirupast zvuk sa nekorektno odrađenim ekstremima spektra. Ovo pojačalo ne da nema veze s tim, nego mu je reprodukcija toliko svježa i čista da bi se oni koji razmišljaju klišeizirano grdo prevarili i možda ne bi prepoznali da svira cijev u sustavu. U visokotonskom području ne nalazimo nikakva ograničenja te je ono vrhunske ekstenzije, blago, podatno i timbralno zastrašujuće precizno s obzirom na cijenu uređaja. Logično se nadovezuje na srednjotonsko područje koje krasi vrhunska rezolucija te jasno raspoznavanje glazbenika i instrumentalnih redova u kojemu oko instrumenata uvijek ima dovoljno zraka i svaki je sa svojom prepoznatljivom aurom. Zbog svega toga reprodukcija manjih sastava predstavlja čisto zadovoljstvo u kojem lako zaboravljate na HI-FI. Bas je precizan, bečki opojan, no ne i raskalašen. Slušajući Jazz glazbu reprodukciji bas područja nisam mogao naći nikakvu zamjerku. Prelaskom na klasičnu glazbu i kada sam svoj "front end" počeo puniti velikim simfonijama Mahlera, Beethovena, Tchaikovskog, Mozartovim Requiemom i sl. postalo je razvidno koliko je važan odabir zvučnika. U tom slučaju nikako ne preporučujem strujno "gladne" zvučnike jer zbog ograničenja tehnologije njihove bas membrane neće biti "hranjene" kako treba. Da bi udarci timpana i koncertnog bubnja, kao i red kontrabasa bili korektno izvedeni, uz neupitan atak a željom za ispravnim fundamentom nužno je dobro odabrati zvučnike. Sve preko 90 dB/1W odličan je odabir a pri tome treba paziti da impedancija ne šeće previše. Zašto? Zato što na tržištu postoji cijela sila zvučnika koji su deklarirani na 8 Ohma a impedancija im ponegdje pada na 3 Ohma. U tom slučaju preporučujem spajanje na priključak za 4 Ohma zvučnike.Zaključak
U nekim parametrima ovo pojačalo nadmašuje višestruko skuplje tranzistorske pa i cijevne uređaje. Osudio bih se reci da je po nekim osobinama to čisti high-end. Nedostaci snage i problematika "šetajuče" impedancije ukazuje na kritičan odabir zvučničkih kutija. Ukoliko ovom pojačalu nađete pravog zvučničkog partnera, svoj sustav nećete morati tako brzo mijenjati.
Nema nikakve sumnje da se radi o jednom vrhunskom uređaju koji je namijenjen audiofilima koji će znati cijeniti njegovu preciznost, opojnost i timbralnu korektnost. Naravno, takvima neće biti problem za ovo pojačalo odabrati adekvatne (vrhunske) zvučnike.
Moja preporuka.INFO BOX

Unison Research - Simply Two
Cijena: 10500,00 kn

Ustupio:
Audio Art
Tel: 4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Fantastična rezolucija, ispravan timbar, prostor i sposobnost "uvlačenja" u glazbu.
moglo bi bolje
Mala snaga

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Akustyk RD12 - Fight club
Forum: High-End
- ATC-Acoustic Transducer Company
Forum: High-End
- Krell FPB
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB
Forum: Računala i audio
- Komp audio
Forum: Uradi sam
- Što radim ovih dana
Forum: Audio komponente
- Neobavezne slušalice ;)

UPRAVO SE ČITA


Wilson Audio Sasha W/P prezentacija
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
Pro Ject RPM 1.3 Genie
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Gramofon
napisao: Milan Rupić
Pathos Inpol2 - Pathos Endorphin
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo / CD Player
napisao: Nebojša Uglješić
Gradient Revolution Active
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik sa aktivnom skretnicom
napisao: Daniel Modrić
Unison Research P70
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Cijevno integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu