Hi-Fi

pretraga  


Hornet - Audiofil - feel the sound - Sponzorirani članak

Hornet

Hornet d.o.o. je tvrtka sa registriranom primarnom djelatnošau projektiranja audio uređaja, ali i sa zastupništvima biranih proizvoda i proizvođača vezanih uz specifieni segment visoko-osjetljivog audia. Unutar ovog, mi se zasad bavimo konstrukcijom i dizajnom horni, zasad specifično back loaded horni baziranih na Lowther zvučničkim jedinicama. Budućnost će nam sigurno donijeti i razvoj barem jednog dizajna front horne, ali to je zasad dalja budućnost.
Od horni koje su komercijalno dostupne, tu je zasad samo naša modifikacija Hedlund horne, dok se tokom ove godine očekuje i potpuno novo razvijena horna pod imenom Veliki, a čiji je funkcionalni prototip već završen. Slijedi organizacija proizvodnje i komercijalna varijanta koja bi svakako negdje do kraja ljeta trebala biti u ponudi. Dosad smo Hedlund horne izvezli u gotovo svaki dio svijeta od dalekog istoka do Amerike, a što je tim zanimljivije ako se zna da je svaka horna teška 70kg i visine preko 2m.

HORNE
Ukratko o nekim podjelama horni. Kao i kod drugih vrsta zvučničkih sistema i ovdje imamo dizajne koje se oslanjaju na jedan širokopojasni driver (full range driver je uobičajeni naziv u engleskom jeziku), i to su onda takozvane single driver horne; te dizajne koji su bazirani na više jedinica u jednom sistemu. Ovi potonji često koriste različite vrste kompresijskih drivera i obično su front loaded. Ovdje treba spomenuti da je single driver princip kod horni dosta uobičajen, dok je kod "klasičnih" zvučničkih principa (zatvorene kutije, .ventilirane kutije i sl.) to vrlo rijetko slučaj. Horne se mogu podijeliti i prema 2 vrste loadinga (opterećenja) drivera, i to u front i back loaded (ili prevedeno opterećenjem sprijeda i straga). Jednostavno rečeno front horne se nastavljaju na driver s njegove prednje strane, back loaded sa stražnje. Podjela bi se moglo napraviti još podosta, ali to nije namjera ovog članka, recimo samo ukratko da su horne jedan od najkontroverznijih zvučničkih principa i dosta čvrsto odjeljuju one koji ih vole od onih koji ih mrze. Jako je malo onih koji prema hornama ostaju ravnodušni.
U pravilu su sve horne vrlo velike osjetljivosti (od 95dB na više) i vrlo su pogodne za korištenje u kombinaciji sa pojačalima male snage (poput triodnih SE pojačala). Za one koji nikad nisu čuli horne topla je preporuka da ih poslušaju, jer one donose jedan podosta drugačiji karakter zvuka od onog koji smo naviknuli kod "klasičnih" kutija. Pogodi li se područje koje je kod vas kritično za stvaranje iluzije "živog" sa načinom na koji horne reproduciraju tonske zapise, mogli biste, poput nekih od nas, pronaći reproduktor s kojim ae slušanje glazbe dobiti novo značenje. Ako pak ste "školovani audiofil" koji nemože razumjeti zašto bi netko izdvojio tako veliki iznos novaca za nešto što čak nije ni linearnog frekvencijskog odziva, onda se možete veseliti tome što vam je znanje/iskustvo sada kompletnije i što vam nije potrebna tolika količina novca da bi u glazbi istinski uživali. Nastavite ili tražiti svoj zvuk ili uživati u onome koji "does the trick for you". I ovdje bih želio apelirati da ni u kojem slučaju (sviđale vam se horne ili ne) ne postanete propovjednici ni jednog zvuka ili pristupa kao apsolutnog, jer ćete time samo umanjiti vlastitu vjerodostojnost. Ljudi koji znaju što hoće i osjećaju što vole nemaju potrebu nikoga uvjeriti u istinitost istog, ni promjeniti mišljenje drugih "edukacijom" o tome što bi i kako trebalo slušati

CIJEVI
Mnogi će van reći da horne idu samo s cijevima i da je revival horni isključivo vezan uz revival cijevnih uređaja. To nije točno, ili barem može dovesti u zabludu. Mnogi zaljubljenici u horne bi to bili i bez da su cijevi ikad izmišljene. Netreba ovdje brkati stvari. Nekoliko drugih einjenica povezuje horne i cijevi. Jedna je da su tipiena tranzistorska pojačala iz "zlatne" ere audia rađena za drugu vrstu zvučnika i ona jednostavno nisu primjerena zvučniku od 100 i više decibela osjetljivosti. Ona su možda rađena da rade dobro od 5W naviše, ali nikako 0.2W, a što je uobičajena potrošnja takvih horni na oko 90dB glasnoće. Drugi bitan razlog je da cijevi jednostavno zvuče prirodnije od tranzistora i sa reproduktorom kakav je horna to igra veliku ulogu. Kad već ovo spominjem odmah npomena da su horne obieno vrlo nemilosrdne i okrutne prema manjkavostima uređaja ili snimaka. Dakle, generalizirano govoreći, dobro cjevno pojačalo snage ne veće od 10W je najbolji moguai izbor sa hornama, no sama izvedba, korištene cijevi itd. bit ae dakako ograničeni ili dubinom džepa ili vlastitim sposobnostima gradnje takvog uređaja. Osobno preferiram 2 male direktno grijane izlazne triode, a to su VT25/10 i 45, no odlične rezultate daju i druge popularne izlazne triode u single ended ustroju, kao što su 2A3, 300B i sliene.
Za samograditelje cijevnih uređaja je u Hrvatskoj situacija više nego dobra, jer se proizvodnjom najkritienijih dijelova takvih uređaja - transformatora - bavi više ljudi, a od kojih bi istaknuo gn. Mladena Krkleca eiji su proizvodi na razini gornje klase trenutne svjetske produkcije, a uz značajno nižu cijenu. Treba spomenuti da je veća količina njegovih izlaznih trafoa i raznih prigušnica već našla put i do samograditelja širom svijeta (uz našu malu pomoa). Komentari/ocjene su više nego sjajni i danas već postoje kompletna rješenja cijevnih uređaja baziranih na njegovom "željezu". Ponosni smo na to što smo i mi djelomieno zaslužni da se za komponente iz Krklec radionice zna širom svijeta.

ZASTUPNIŠTVO
Orjentirani smo na segment visoko-osjetljivog audia, a što uključuje kompletne zvučnieke sisteme/horne, širokopojasne zvučničke jedinice za ugradnju u horne (Lowther, Supravox, AER), ali i elektronske cijevi (TJ, Valve Art, NOS) i materijal/dijelove vezane uz samogradnju ili nadogradnju cjevnih uređaja (DACT, Krklec). Ponuda proizvoda/proizvođača će se i dalje širiti do kompletiranja cijelog segmenta, no mi smo ipak primarno orijentirani na proizvodnju horni zastupstva/distribucija ae biti ograničeni na one proizvode i tvrtke za koje budemo smatrali da su toga vrijedne ili pak postoji veći interes.

Za sve dodatne informacije molim posjetite naše web stranice na : hornet.hi-fi.hrMiroslav Ivanek
Hornet d.o.o
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB
Forum: Prostorna akustika
- Novi prostorni plan slušaonice
Forum: Uradi sam
- Izada maske za zvuničke kutije
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Triode festival
- Triode festival 2020. - Pula
Forum: Audio komponente
- Pojačalo za Focal Aria906/Supersonic DAC
Forum: CD i ostali mediji
- O dobrom zvuku - nova knjiga o hifi

UPRAVO SE ČITA


Unison Research - Simply Two
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano cijevno pojačalo
napisao: Dražen Kokanović
Dynaudio Focus 140
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Erden Radončić
Focal Electra 1027 Be
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Zoran Botić
PMC TB2+
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: žac
Cambridge Audio Azur 340A + 340C + Pacific analog
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo & CD player & Interkonekt
napisao: Vlado Tomašević

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu