Hi-Fi

pretraga  


Sonic Impact T-amp - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo

Sonic Impact T-amp

Gadget, budget, nugget


Sonic Impact?! T-amp? Nikad čuli? Sasvim moguće! Bilo je vrlo slično, sjećam se, i prije kojih sedam godina, kad sam na test dobio integrirano pojačalo Gaincard, tada malo kome poznate japanske tvrtke Laboratory 47. Bio sam tada, najvjerojatnije, prvi novinar u Europi (u svakom slučaju među prva tri) koji je napisao veliki test ovog danas slavnog pojačal(c)a. Pojačalo je dobilo hvalospjevne ocjene, ali to je u većine ovdašnjih audiofila izazvalo sumnje u objektivnost autora testa (ni prvi ni posljednji puta!). Pogotovo onih koji su o tom pojačalu već ponešto znali (ali ga nisu uživo vidjeli niti čuli). U prihvaćanju hvalospjeva nedvojbeno ih je ponajviše kočila spoznaja o veličini "pojačivačke kartice" (kako bi se mogao prevesti pojam "gaincard") i njezine snage. Njihovo dotadašnje iskustvo s pojačalima sprječavalo ih je da prihvate činjenicu da nešto tako malo može tako moćno svirati. Do tada su svoja nabolja iskustva doživljavali samo s velikom i masivnim pojačalima velike snage. A Gaincard je razvijalo tek 25 W po kanalu. Premda samo Gainacard pojačalo zaista nije veliko, uza nj dolazi odvojeni, prilično masivni napajački sklop, Power Humpty. I da je pojačalo dizajnirao koji drugi dizajner, i Gaincard se mogao naći u velikom kućištu koje bi cijeli sklop učinilo "dovoljno" velikim i masivnim da pobudi povjerenje, pa i unatoč skromnoj snazi koju bi razvijala njegova nutrina.T-amp…
Integrirano pojačalo Sonic Imapct T-amp očito već stanovito vrijeme doživljava ovacije audiofila diljem globusa. Pisalo se o njemu po internetu, ali osobno nisam znao o čemu se radi pa sam i sam, na svoj način, bio nevjerni Toma. A onda mi je prije mjesec dana slovenski kolega audiofil pokazao o čemu se radi. Onome što sam dobio u ruke mogao sam se samo podsmijehnuti. No, čovjek je inzistirao da to svakako moram čuti. Netom po povratku doma, ispričao sam priču prijateljima. Već nakon pet minuta, jedan od njih bio je za računalom, tražeći o čemu se radi. U narednih pet minuta narudžba je već bila na odredištu. Odluku o kupnji nije bilo teško donijeti. T-amp je koštalo manje od 30 dolara (bez prijevoza)… Tijekom naknadnih pretraživanja interneta nađene su i povoljnije cijene, ali na tim adresama T-ampa više nije bilo za kupiti.
I tako, dok sam uživao u miru godišnjeg odmora, javlja prijatelj da je pojačalo stiglo. I da svira fantastično! Prva pomisao, naravno, bila je usporedba sa Gaincardom! Ali, Gaincard je dosta veće pojačalo (i bez Power Humptyja) i otprilike 160 (slovima: stošezdeset) puta skuplje od Sonic Impactovoga! Jednostavno nije moguće da mu se T-amp približi, nekmoli dostigne ili čak prestigne. I nije, naravno. Ali…
Dno ovog pojačala je trapezoidnog oblika, s prednjom, duljom stranicom, nešto preko 15 cm i stražnjom, malo kraćom, malo iznad 13 cm. Iznad toga je kupolasto sivo plastično kućište, u sredini visoko oko 8 cm, s dvije kvadratične istake na bokovima. Okrugli potenciometar glasnoće, upušten u kosoj prednjoj strani, ujedno je i mrežni prekidač. Na stražnjoj strani su zvučnički priključci, plastični, na oprugu, onakvi kakvi se nalaze na najjeftinijim minilinijama, u koje može stati samo tanka gola žica, priključak za mrežni 12 V adapter i ulazni mini jack priključak kakav se koristi kod discmana i tome sličnih uređaja. Kako mrežni adapter nije dio opreme Sonic Impact T-amp pojačala, pojačalo se može pogoniti baterijama - 8 komada AA (1.5 V) koje se umeću u pretinac na donjoj strani, zauzimajući najveći dio njeghove nutrine. Koja je inače, napaja li se pojačalo iz adaptera, prazno. Zato mu masa jadva prelazi 250 grama. Bez baterija, naravno. One su zajedno teže od njega. Još jedna sličnost s Gaincardom … Da, 12 V odmah navodi na pomisao o korištenju automobilskog akumulatora. Moguće i dobrodošlo, u svakom slučaju.A unutra? T-Amp ustrojem spada u tzv. T-pojačala, koje zapravo čini Tripath TA 2024 čip. Prema riječima proizvođača - tvrtke Sonic Technologies iz San Diega koja potpisuje dizajn, a uređaj se proizvodi u Kini - radi se o digitalnom procesoru snage (Digital Power Processing), zapravo o pojačalu D-klase s izrazito velikom brzinom promjene binarnih vrijednosti. Otuda i naziv "digitalno", premda tu nema ničega istinski digitalnoga. Radi se jednostavno o jednostavnom pojačalu koje pojačava analogni signal iz izvora sukladno svojem ustroju i tehičkim specifikacijama. Kako ima samo jedan linijski ulazni priključak, kakav se koristi za spajanje discmana na mini linije, može primiti signal iz samo jednog izvora. Želi li se na nj spojiti kvalitetna audiokomponenta s RCA izlaznim priključcima, potrebno je nabaviti odgovarajući adapterski kabel (ima ih u svakoj specijaliziranoj prodavaonici elektropotrepština). No, bolje je da kabel, jer radi se o interkonekcijsklom kabelu, bude što kvalitetniji. Ja sam koristio Monster Cableov ICable koji se dobije s iPodom, mada zasigurno ima i boljih. Osim što se u igru unosi jedan spoj više, dobra je mogućnost koristiti uobičajene interkonekte za vezu izvora zvuka i (pred)poojačala, uporabom RCA/mini jack adaptera koji se može jeftino nabaviti u svakoj trgovini elektroničkim potrepštinama.
Proizvođač tvrdi da pojačalo razvija 15 W snage, ali to je više reklamni potez nego uporabljiva stvarnost. Da, razvija 15 W, ali na 4 ohma i uz THD od 10 %. A to je nešto po čemu sigurno ne bi postalo poznato i hvaljeno. U normalnim okolnostima, treba računati na oko 6 W po kanalu pri 8 ohma, odnosno 9 W na 4 ohma, uz izobličenja koja ne narušavaju glazbeni sklad koji je ovo pojačalo i učinilo tako zanimljivim.

…top sound
Iako i ovo sve do sada napisano djeluje prilično svetogrdno, poglavito gledano iz panasovskih izmaglica high enda, i sama pomisao da bi se za 30 dolara mogao dobiti uređaj koji će zvukovno parirati Gaincardu, pa i bilo kojem drugom visokokvalitetnom pojačalu, sasvim je blasfemična. Usprkos tomu, ono što T-amp može i daje vrijedno je pozornosti.
Kao i svakom pojačalu, i T-ampu je potrebno usviravanje, standardnih 100-tinjak sati. Mala snaga jasno govori da bi ga, za iskazivanje punog potencijala trebalo spregnuti s učinkovitim zvučničkim sustavom (>90 dB) i koristiti u manjim sobama. Ali…
Počeo sam s lakšim glazbenim zalogajima i manjim zvučničkim kutijama. Iz njih je izašao zavidno dubok, brz, poletan, ne doduše sasvim precizan, ali sasvim pristojno ugođen bas. Bio je to jasan signal da T-amp može više od onoga što se očekuje od nečega što razvija 6 W snage. Stavio sam zato u CD plejer nešto zahtjevnije. Opet isto. T-amp je u bas području radio nepokolebljivo uvjerljivo. Priča se na isti način protegnula u srednjotonsko područje. Glasovi su zvučali tako kristalno čisto i prilično neutralno da se to zaista doimalo "čudom", a zvuk instrumenata u srednjem registru bio je naglašano prozračan s obiljem fino iznesenih detalja. Cijelo područja je zvučalo ugodno, bez hladnih, ali niti s pretjarano eufoničnim primjesama. U najvišem dijelu spektra logično bi, s obzirom na ustroj (ali i snagu), bilo očekivati najviše zvukovnih ekscesa. I bilo ih je. Ali, ne onakvih grubih, presvijetlih, tvrdih, analitičnih, kakve predumišljamo kad se radi o digitalnim pojačalima i digitali kao takvoj. Naprotiv, najviši dijelovi spektra zvučali su mirno, razmjerno toplo, pa i blago zatvoreno, zbog čega se nisu čuli najfiniji detalji i zvuk je u cjelini dobio notu zaobljenosti (dodatno potenciranu moćnim basom). Zvuk u cjelini bio je strukturno bogat, pun, dovoljno čvrst tamo gdje treba biti takav, i dovoljno lepršav na mjestma gdje se traži ta osobina.
T-amp nije posrnuo ni u iznošenju dinamike. Nije baš suvereno izlazio na kraj sa skokovitim prijelazima iz tihog u glasno, iz sporog u brzo, ali je zadaću korektno odradio, bez mana koje bi na bilo koji način ometele slušnu koncentraciju. No, zato je nevjerojatno precizno i postojano prikazivao i u prostoru između zvučnika, pa i obilato oko njih, ocrtavao prostorne dimenzije zvuka. I to ne samo širinsku i dubinsku, već i onu tako teško dostižnu, visinsku. Tu treću ne ni približno tako pouzdano kao prve dvije, ali sasvim dovoljno uvjerljivo i skladno s ostalima.
Osobine poput transparencije i tranzijentnosti nisu bile iznesene kao u Gainacarda, naravno, ali ni ništa slabije nego što to čine solidna pojačala. Možda najveća mana u zvuku T-apma je mali nedostatak profinjenosti koja izdvaja vrhunske od dobrih pojačala. Ali to se osjećalo samo pri reprodukciji kvalitetno snimljenih i struktruno složenih glazbenih zapisa.Nakon svega, vrag mi nije dao mira. Pitao sam se što će se dogoditi spojim li na T-amp veeeliki, lijeni, kompresijski ustrojen zvučnički sustav. Ništa! Odnosno, svašta… Naime, (uglavnom) sve ono što sam čuo slušajući putem malih zvučnika i s lakšom glazbom, moglo se čuti i na velikima. Naravno, i sve mane bila su lakše uočljive. Sve više kako sam "pojačavao" glazbeni izbor. Završio sam s velikim orkestralnim djelima. T-amp se otimao, ponekad i borio za golu egzistenciju, grijao se više nego ikad (ali ni tada nije bio vruć!), ali nije izobličavao zvuk. Prestao sam ga zlostavljati tek kad se pri vrlo glasnom slušanju u njega sručio masivni orkestralni klimaks, i iz zvučnika se začulo jedva čujno cvrčanje koje je signaliziralo kliping…
Probao sam ga i s baterijama, ali ne i s akumulatorom. Sve osobine ostale su iste, jedino je srednjotonsko područje zazvučalo nešto toplije i nježnije, a dinamički pojačalo više nije bilo tako postojano.
A tko bi te sitne mane T-ampa uopće mogao ili se usudio zlonamjerno tumačiti? Pogotovo što, gledano kroz prizmu najniže cijeni po kojoj se mogao dobiti (ispod 20 dolara), stoji kako kvalitetniji disk ili u najgorem slučaju dva. Za kraj valja ponoviti lošu vijest negdje iz sredine teksta. Oni koji prošetaju internetom (adresa proizvođača je www.si-technologies.com), vidjet će da na mnogim mjestima T-amp u testiranom obliku više nije u prodaji. Šteta! Ali nije nestao. Samo se preobukao. I prodaje se pod drugim imenima, 4-5 puta skuplje. U krasnim kućištima, s kvalitetnim zvučničkim priključima, nizom RCA priključaka, mrežnim adapterom…
I na samom kraju, na sam početak. Jer, možda naslov nije bio svima jasan. Gadget - zgodna napravica koja malo čemu služi. Zgodna - da, beskorisna - ne nikako. Budget - jeftino. Da, svakako! Nugget - gruda samorodnog zlata. Da, itekako!OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Prirodan zvuk bez koloracija, dinamički i prostorno iznimno korektan i naglašeno muzikalan. Mogućnost rada s baterijama. Cijena
moglo bi bolje
U svjetlu cijene, baš ništa. Osim što ga se može zametnuti

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Retro audio
- RIZ 604 UKV Radio
Forum: Uradi sam
- Strujni kabel
Forum: Uradi sam
- RCA konektori za zadnju stranu uređaja
Forum: Audio komponente
- Vintage
Forum: High-End
- Krell
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Audio komponente
- Cardas Golden Reference

UPRAVO SE ČITA


Revel Concerta F12
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
NAD C355BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Magnepan Magneplanar MG12
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnički sustav
napisao: Milan Rupić
VPI Scout
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Gramofon
napisao: Milan Rupić
Cambridge Audio Azur P640
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Fono stupanj
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu