Hi-Fi

pretraga  


Audio Video Show - Zagreb 2006 - Audiofil - feel the sound - Hi-Fi sajam

Audio Video Show - Zagreb 2006

Kako smo navikli, Zagreb je i ove godine počašćen nama audiofilima vrijednom manifestacijom. Organizator kao i toliko puta do sada je HiFi Media a mjesto radnje Sheraton. Bilo je vrlo opušteno, ljudi taman kolko treba, dakle relativno "malo", u svakoj se sobi u svakom trenutku moglo sjesti i slušati na miru. Kao i i uvijek do sada mišljenja o kvaliteti zvuka a i kompletnog dođađaja su oprečna, Nekom se dopalo što su potpuno odvojeni multimedija i hifi sustavi dok neki posjetitelji žale za postavom kakvu smo do sada navikli ali tko bi svima udovoljio...



Jedini domaći uratci bili su Black Master zvučnici konstruktora Branka Baričića (kojeg danas nisam vidio, šteta. drag čovjek), i Sumićevi kabeli (njega jesam, posvuda i stalno) koji su korišteni u nepoznatom sistemu koji je Black Master pogonio. Zašto nepoznat? Zato što su prezentatori sistem okrenuli leđima prema slušačima, da bi se bolje vidjelo ožičenje. Taj hir je malo tko pozdravio, jer vjerujem da su posjetitelji osim žica sigurno poželjeli i vidjeti koja je elektronika zaslužna za pogon ovog tek nastalog proizvoda.



O ostalome bez nekog reda, po načelu struje toka svijesti:

Kao prvo (jer takva je to svijest...) o hostesama ... Dirnula me jedino jedna koja mi je pet minuta smrtno ozbiljno objašnjavala ambilight na Philipsovim LCD-ima i plazmama, kao da ga je osobno smislila, konstruirala i patentirala. Poklonila mi je i Philipsovu kemijsku, htjela je i katalog kojeg sam odbio da ga ne cukam sa sobom. Ali pošto sam potkupljive naravi, pozdravljam i nju. Djevojčica s olovkama u blijedom svjetlu ambilighta. Šmrc.



Doljnji dio sajma su drugi već opisali, pa na njega ne treba trošiti riječi. Opća gužva koja podsjeća na Zagrebački velesajam i potpuno odudara od dosadašnje prirode sajma. Ali što se može, a i ne treba se ništa moći, to je ionako dio koji audiofile manje zanima.

Ipak, jedna svjetla točka prizemlja - pohvala dvojici mladih i ljubaznih momaka, Sophos Lab, prezentirali su Microsoftov X Box na najpametniji način za sebe i druge - igrajući se na njemu. Grafika zapanjujuća, bar za mene koji sam prije dosta godina napustio igranje na (još) Playstationu 1 i PC-u. Dobio sam opet volju. Dečki su naravno dali i publici da se malo igraju, pa smo vozili jedan rally, a htio sam probati i boks ali nije bilo vremena. Dakle, igrajte se ljudi. Ova dvojica su u potpunosti obavili ono za što su došli i mogu konkurirati za najbolje prezentatore na sajmu.



Dobar je bio i mladi (hm, meni su svi mladi, kaj je sad to?) prezentator iz Media Audija koji je u pravoj splitskoj maniri s puno duhovite ironije predstavljao JBL i Harman Kardon ... NEŠTO, u što gurneš iPod pa trešti. Lipo smo ćakulali, ima je par baza za umrit od smija. Najbolja, za jednog čovjeka kojeg ću ovaj put poštediti pa će ostati anoniman, ali znate ga svi: "Ma nije, dobar je on, kakvih ima u zatvoru." Provala sajma. Računam ga samo polovično u prizemlje jer ga je strast prema hifi stalno vukla gore na kat u sobu gdje su postavili Sonus Faber Guarneri s najboljim Audio Research preampom i nekim prebijesnim Burmester monoblokovima. Što reći nego - (skoro) najbolji zvuk na sajmu. Zašto skoro? O tome malo kasnije.



Dečko je sklon ekstremima pa mi je povjerio kako je on htio umjesto Burmestera spojiti nekakve OGROMNE Krell monoblokove. E to bi bilo nešto zanimljivo, ali jednostavno im nisu stali u policu koju su dofurali. Zašto ih nisu jednostavno stavili na pod ostaje mi zagonetkom. Minus.

U prizemlju je bila i promocija novog CD-a legendarne grupe Boa koja se, kao što svi znamo, jelda, reaktivirala. Kratko sam popričao s Puljizom (vokal) i Bučom (bas) a Slavko Remenarić (gitara, muzika, tekstovi) nažalost nije mogao doći jer mu se zakuhalo u drugoj karijeri (tajnik bilježničke komore). Tak da dobijete i malo informacija iz društvenog života i estrade. Preporuča se onima preko 40 godina.

Gore na katu je bilo dobro što su stereo sustavi sad postavljeni u salonima, a ne više po sobicama/škuljicama na drugom katu kao ranijih godina, iako se time izgubio jedan dio one prisnosti i intimnosti koja je vladala kad bi se zagužvalo po tijesnim hodnicima.

Već sam rekao da je Media Audio postigao gotovo najbolji zvuk sajma. I jest, ali po kojoj cijeni? Zato je po meni najbolji sistem ipak složio Sonus Art, odnosno TD Elektronika - Rotel CD RCD 06 i pojačalo RA 06, Nordost Blue Heaven zvučnički, Bowers&Wilkins CM1. Koji je interkonekt bio - nisam pogledao, jer je zvuk bio takav da sam jednostavno zaboravio i prepustio se slušanju. U istoj sobi bili su izloženi, ali ne i spojeni, jači modeli iz 800 serije, na čelu s impresivnim 801. Pathos hibridna pojačala (mnogima) atraktivnog dizajna. Vrhunska Classe elektronika. Još je toga bilo, ne sjećam se. Sve je zanimao samo gore spomenuti mali sustav, isključivo na račun toga kako je svirao. Slične dojmove su imali i drugi, do te mjere da su svoje oduševljenje i (pre)glasno izražavali, pa su bivali ljubazno udaljeni iz prostorije gdje su vladali dobar zvuk i emocije. A sve to za solidno ispod 20.000 kuna. Bravo.



Audio Dream je tradicionalno bio uspješan s PMC zvučnicima, Bryston amplifikacijom i, novost ovogodišnjeg sajma, Audio Aero CD-ima koji su osvojili srce već mnogog člana ovog foruma i kluba. Ako sam dobro izbrojao već su trojica zaorala po obiteljskom srebru kako bi udomili Audio Aero Prima CD player s lampama u izlazu. Bit će takvih još, kažem vam ja.



Jedina primjedba Audio Sanjarima ide na račun forsiranja onog razglasnog čudovišta koje se, za razliku od Ljubljane gdje je bilo u crnom studijskom finišu, u Sheratonu pojavilo u svojoj kućnoj, furniranoj varijanti. Ali kakva bi to kuća trebala biti, ljudi moji... Zvuk koji i podsjeća na razglase u dvoranama, užasno puno basa koji je impresivan, ali zvuk koji pati od nedostatka transparentnosti, rezolucije i, najvažnije od svega, emocija. Manji PMC modeli (ovaj put je izostala tradicionalna postava "jedan drugom do uha" svih modela) DB1 i OB1 pružili su puno više i to je bila soba u kojoj se moglo i duže zadržati. Ali onda stupaju golijati na scenu, pak mi odosmo dalje.

U prostorijama Audio Centra svirali su već spomenuti veliki Davis Acoustics pogonjeni, ako se ne varam, EAR elektronikom koja jedina konkurira Burmesteru po uglačanosti prednje ploče i svojoj posljedičnoj multifunkcionalnosti (možemo se pred njom brijati i slušati glazbu, recimo). Glede zvučnih dometa mogu reći samo da su mišljenja oko ovog sustava vrlo podijeljena.



Nagradu za najradikalniji pristup premoćno i bez konkurencije osvaja Audio (Cinema) Art, koji su sajmu pristupili nihilistički. Izložili su mali i naglašeno najjeftiniji dio svoje ogromne ponude (Onkyo, Yamaha, Cambridge Audio) i par komada iz srednje cjenovne klase (Opera, Triangle, Dynaudio, NAD M serija, Primare, Unison). Možda sam nešto previdio, ali onog najvrednijeg iz njihove Ali Babine pećine nije bilo (Wadia, Wilson, Thorens, Jamo 909)... No! Kod Audio Arta NIŠTA ne svira, ništa nije spojeno, Kako reče Ricky "sound of silence".



Koga zanima, neki modeli nekih firmi su bili na sajamskom popustu od 15%. I to dobri modeli dobrih firmi. Za one koji žele znati više - uz pravilan pristup i odgovarajuću količinu casha s kojim ćete taj pristup potkrijepiti, ovaj popust je moguće izvući i kad nema sajma, naročito ako je vani jako vruće ili jako hladno. Eto, da ne kažete da vam nikad ništa nisam dao.

Pokraj Audio Arta smjestio se Dacco, svirala kombinacija Admantesa zvučnika, NorthStar CD DAC/konvertera i GRAAF cijevnog pojačala .



Sophos Lab, firma koja se još uvijek čudi zašto svi misle da oni prodaju antivirusni software, i dalje inzistira na kineskim debelim bužirima za spajanje komponenti i na Shanling lampaškom elektronikom. Sistem koji su postavili uopće nije svirao loše, što je uglavnom bila zasluga zvučnika Stirling (Rogers?) BBC LS 3/5a postavljenih na pripadajuće im AB-1 subwoofere. Pogon su bili od spomenute Shanling korporacije cijevni monoblokovi, a izvor Shanling SACD reproduktor SCD-T200C kojeg smo jednom imali u Klubu. Dalo se to slušati, dalo, itekako. Volio bih te zvučnike jednom spojiti i na nešto drugo...



Nove Boje Zvuka postavile su Dali Ikon 6 kojeg su naizmjence hranile s Macintosh pilama i s najnovijim malim Musical Fidelity komponentama - CD X Ray V8, pojačalce X-T100 i napajanje za to dvoje Triple-X (dakle XXX, jel? Marketinški odjel firme Musical Fidelity mora biti jedno veselo mjesto...). E pa tu je bilo svega. I lijepog zvuka, i čudnog zvuka i raznih zanimljivih komentara. Lijepi zvuk - kombinacija uvjetno rečeno malih MF i Dali Ikon 6 (dobar zvučnik) postigla je čisto pristojnu sinergiju, iako kao da je nešto malo, malo falilo da bude i stvarno vrhunski. Čudan zvuk - Macintoshu ipak treba nešto ozbiljnije kao partner za pravi tango, tako da to baš i nije bilo to, iako bi bilo nepravedno reći da nije sviralo. Zanimljivi komentari - sluša jedan veseljak Maca s Dalijem, vrti glavom, misli, misli, pa raspali "Ovo super svira, ko da ima lampe unutra!"



Komteh je na žalost samo izložio komponente u "donjem" dijelu sajma.



AVMax se predstavio sa proizvodima iz Marantz, Monitor Audio i Mordaunt Short produkcije.



I što još? CD-i i nisu baš dramatično jeftini, ali izbor je neloš pa je bilo lako obogatiti kolekciju. Izbor kao da je nešto bolji nego u Ljubljani, ali su tamo cijene bile primjereno sajamski niske. Dakle, na mostu dobiš na ćupriji izgubiš. Je li bilo vrijedno potegnuti do sajma? Je li bolje bilo prošlih godina? Jesmo li sami u svemiru? Časni suče, dozvolite da preformuliram svoje pitanje: događa li se, u audio smislu, tijekom godine još nešto ovakvih razmjera? Nešto gdje se okupe svi, ili skoro svi...




NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Clock reset Yamaha rx-e810
Forum: Audio komponente
- Stream/Cast i sl
Forum: Uradi sam
- Strujni kabel
Forum: Audio komponente
- izvor direktno u amp ili sa preampom
Forum: Računala i audio
- Peporuka za usb kabel
Forum: Audiofil.net klub
- Klub 01.07.2017g. - BW 800 D3 !!!
Forum: Live
- Najave koncerata i festivala
Forum: Retro audio
- Kazetofoni

UPRAVO SE ČITA


IFA 2006.
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
NAD M3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Top Audio & Video Show - Milano 2006
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
Focal Chorus 706 V Amati
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić
Multimedia HIFI Show - Audio & Video - 2006
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Nebojša Uglješić / fotke: Gašo

POSLJEDNJE NOVOSTI


Multipak 2017
Opera Grand Callas
Opera Callas Diva
Anthem STR integrirano pojačalo