Hi-Fi

pretraga  


High End Munchen 2007 - Audiofil - feel the sound - Hi-Fi sajam

High End Munchen 2007

Još jedno druženje ljubitelja high-end AV elektronike je iza nas. Uz CES u Las Vegasu, najznačajniji sajam ove kategorije na svijetu, pod službenim nazivom "Der beste ton, das beste bild" održao se po 23. puta, a četvrti uzastopno u velikom minhenskom sajamskom kompleksu M.O.C. od 17. do 20. svibnja u organizaciji High end society udruženja. Audiofili ove godine baš i nisu imali prilike pretjerano uživati u dobrome zvuku. Naime, od preseljenja iz ugodnih soba frankfurtskog hotela Kempinski u velike paviljone minhenskog sajamskog centra, kompletan sajam sve više poprima odlike rezerviranosti za poslovne ljude iz ove branše, a sve manje otvorenosti za slušne demonstracije namijenjene audiofilima. Otprilike, probajte zamisliti kada bi se naš, zagrebački AV sajam preselio u neki od paviljona Zagrebačkog velesajma gdje bi distributeri u pregradama improviziranim prostorima izložili svoju opremu, a oni ambiciozniji instalirali kontejnere namijenjene za prezentacije AV sustava. Iako je takva situacija s jedne strane razumljiva jer svaki sajam u sebi sadrži više ili manje poslovnu komponentu, ipak su oni u hotelskim prostorima puno primjereniji za AV demonstracije. Primjer da se može organizirati dobar sajam poslovnog karaktera, a da se ne izgubi audiofilski štih, definitivno je sve značajniji milanski TOP Audio & Video s kojega smo izvještavali posljednjih godina, te kojega istinski preporučamo svim audiofilima. U redu, bilo je nešto soba na prvom i drugom katu minhenskog M.O.C. centra, ali su one akustički inferiorne onim hotelskim. Stoga nije bilo niti za očekivati da bi skupi, od provjereno kvalitetnih uređaja formirani audio sustavi, mogli zasvirati u punom sjaju. Tim više što smo ih u nekim drugim okruženjima imali prilike čuti u sasvim drugom izdanju. Pridodajmo tome i već standardno loš odabir glazbenih brojeva prezentatora koji nisu imali previše sluha za želje posjetitelja. Nešto više truda iskazao je poznati njemački časopis Stereoplay, koji je u svojem izdanju neposredno pred sajam poklonio čitateljima testni disk sa 10-minutnim glazbenim brojem koji je sadržavao presjek različitih glazbenih žanrova sa karakterističnim sekvencama idealnim za testiranja i usporedbu audio sustava. U suradnji sa organizatorima sajma dogovoreno je da svi izlagači sa aktivnim audio sustavima u točno predviđenome terminu osiguraju prezentaciju toga diska što je pobudilo veliki interes publike, koja je doživljene zvučne impresije kasnije mogla komparirati sa vlastitim sustavima. Zanimljivo! No, kako bilo minhenski je AV sajam najznačajniji ovoga tipa u Europi, te su gotovo sva relevantna imena iz toga područja participirala na njemu predstavljajući svoje aktualne programe i novitete. Više od 220 izlagača i ukupno više od 600 brandova kroz štandove i improvizirane izložbene prostore tražilo je svoj put do AV publike. Dio atmosfere i noviteta, donosimo Vam kroz slike koje slijede.


Jedan od najvećih KEF-ovih projekata u povijesti pobudio je iznimni interes. 100000 Eura vrijedan par zvučnika, naziva MUON pokretala je snažna i pouzdana Mark Levinson elektronika. S obzirom na neadekvatan prezentacijski prostor, zvuk je čak bio značajno iznad očekivanja. Za konačan sud vrijednosti ipak će trebati vremena i testova u kontroliranim uvjetima.Lyngdorf je nakon uspješne zagrebačke prezentacije svojih proizvoda sa implementiranim najnaprednijim digitalnim tehnologijama u prostoru Audiofil.net kluba predstavio nove zvučnike open-baffle ustroja, idealne za uparivanje sa njihovim poznatim kutnim subwooferima. Iza njihove konstrukcije stoji veliko inženjersko ime Henrik Mortensen, tvorac legendarnih Oriela, Concert serije i R909 zvučnika iz Jamo produkcije.Avalon Acoustics je predstavio nove Indra zvučnike u kombinaciji sa Pass Labs mono-blokovima X600.5, Hovland HP-200P predpojačalom, Bladelius CD playerom i Transparent kabelima.

Uz novu, standardno vrhunsku liniju AV namještaja, njemački Finite Elemente je sve iznenadio zanimljivim modelom zvučnika iz vlastite produkcije.

McIntosh linija, iako na pasivnom displayu, izazivala je uzdahe brojnih audiofila.

Gužva u uskim sajamskim hodnicima.B&W već po tradiciji ima jedan od najvećih izložbenih prostora. Njihov "flagship" Nautilus.Gramofoni ne samo da su u ponovo u modi, već pogledajte ovo čudo! Komentari su suvišni.

Iako ovaj sajam ne pokriva auto-program, ipak je prezentirano nekoliko impresivni multimedijalnih sustava za automobile. Među njima izdvajamo audio sustav high-end performansi za BMW M5 seriju.Nezaobilazni, legendarni Linn Sondek LP12.

Tannoy Prestige zvučnici sa top elektronikom tvrtke Accuphase, dok je za zvuk sa vinila bio zadužen VPI.

Martin Logan je nakon umirovljenog CSL modela, pokazao novi CSX prototip u potpunosti panelne konstrukcije. Nažalost, fotografiranje nije bilo dozvoljeno. Na slici je Vista, a tu su i sve popularnije žice tvrtke Crystal Cable.

Referentna Primare linija, CD31 player, PRE30 predpojačalo i A32 izlazno pojačalo, Audiovector zvučnici, a stabilno napajanje jamči IsoTek Solus strujni filtar.Impresivan high-end sustav tvrtke MBL.Vrhunska cijevna elektronika Ayon Audio: modeli Spheris, CD-1 i Sunrise.Radio aparati retro dizajna tražena su roba. Dio ponude tvrtke Sonora.Nova KEF Reference serija, model 207/2 i 209 aktivni subwoofer pogonjeni snažnom Electrocompaniet amplifikacijom.Trendu proizvodnje prijenosnih radio aparata pridružio se i Meridian. Ali na poseban način, sa luksuznim modelom F80 kojega su razvili u suradnji sa slavnim automobilističkim gigantom Ferrari-jem. Njega nam je s ponosom osobno predstavio domaći zastupnik g. Tonči Dumičić iz tvrtke Media Audio.Novi CD player balansirane topologije tvrtke Electrocompaniet oznake ECC-1.Njemačka preciznost i pedantnost utjelovljena u Brinkmann gramofonima, modeli Balance i Oasis.

PrimaLuna cijevni integrirci izvrsnog zvuka i pristupačne cijene, dobro prihvaćeni i kod nasEISA nagrađeni gramofon godine - ProJect RPM 9.1 sa Sumiko Blue Point No.2 zvučnicomErgela Clearaudio ručki, Ambient gramofon i Smart Matrix čistač vinilnih ploča.Pogled na foaje prvoga kata.Transrotor Super Seven i ZET 3.

KR Audio cijevna elektronika.

Legendarne Morch ručke.Avantgarde Acoustic Trio horne i centralno smještena velika Basshorna.Novi model MG-20.1 SE Magneplanara pružao je jedan od boljih zvučnih doživljaja na sajmu.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Utjecaj različite duljine kablova
Forum: Uradi sam
- Strujni kabel
Forum: Dodatni pribor
- Preporuka - XLR interkonekt i zvučnički kablo
Forum: CD i ostali mediji
- CD vs.hi-res audio
Forum: Audio komponente
- Pojačalo za dynaudio X16
Forum: Retro audio
- Marantz kutak
Forum: Audio komponente
- Preporuke bookshelf zvucnika
Forum: Audiofil.net klub
- Klub 01.07.2017g. - BW 800 D3 !!!

UPRAVO SE ČITA


Rega Apollo
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Deba
Jamo C 603
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić
Xindak DAC-5
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: DAC
napisao: Daniel Modrić
Gramofon Pro-Ject Debut III SE/USB
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Gramofon
napisao: Milan Rupić
PS Audio XStream Statement SC
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Mrežni kabel
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Vivid GIYA G1 SPIRIT
Monitor audio Silver 6G serija
Roxan Xerxes.20 plus
Scandyna Podspeakers