Hi-Fi

pretraga  


PS Audio XStream Statement SC - Audiofil - feel the sound - Mrežni kabel

PS Audio XStream Statement SC

Aktivno protiv smetnja


Ne može se reći da je put koji je od osnutka do danas prešla tvrtka PS Audio sasvim logičan i uobičajen u audiosvijetu. Upućenijima u povijest audija - a tvrtka koju je s partnerom Stanom Warenom 1970-ih godina osnovao Paul McGowan, i danas je njezina idejna i pokretačka snaga, nakon raznih problema kroz koje je brodila tijekom razvoja, jest važan kamenčić u šaroliku mozaiku audiopovijesti - dobro je znano da PS Audio mjesto u njoj izborio svojim prvim proizvodom, izvrsnim predpojačalom, istinskih high-end osobina, ali sasvim popularne cijene.
Premda stereo komponenata, pa i onih za reprodukciju višekanalnih glazbenih zapisa, i danas ima podosta u njihovom programu i iako su i dalje vrlo kvalitetni i ne preskupi, PS Audio je danas puno poznatiji kao proizvođač vrhunske opreme za rješavanje problema koji se javljaju u važnom segmentu reprodukcije zvuka - napajanju audiouređaja naponom iz kućne električne mreže.Važan dio sustava
Među najpoznatijima takvima, i oni koju su se prvi pojavili, svakako su mrežni kabeli. Dugo vremena mrežnim kabelima, čak i nakon što je nedvojbeno dokazan utjecaj interkonekcijskih i zvučničkih kabela na kvalitetnu reprodukciju zvuka, nije pridavana značajna uloga u tom procesu. I danas među poklonicima kvalitetno raproduciranog zvuka ima onih koji ne prihvaćaju neumitne fizikalne činjenice koje jasno ukazuju na značajan upliv mrežnih kabela na zvuk audiosustava u cjelini.
A one govore da klasični mrežni kabeli, oni koji se isporučuju s uređajima, nisu u u stanju prigušiti šumove u samoj mreži, ali što je još bitnije, vrlo su osjetljivi na prodor RF i EMI smetnja. A najveći izvor RF I EMI smetnja nisu ništa drugo do li sami uređaji koji čine audiosustav. Specijalni mrežni kabeli u većoj ili manjoj mjeri uspijevaju s tim problemima izaći na kraj i pridonijeti više ili manje čujnom poboljšanju zvuka sustava u cjelini. Problemi se rješavaju ili saniraju na različite načine, a dva su osnovna - konstrukcijom/geometrijom kabela i izborom materijala od kojeg su izrađeni pojedini dijelovi kabela (vodiči, dielektrik, oplet...). Važnu ulogu igraju i promjer vodiča i kvaliteta priključaka ("štekera"), te način kako su združeni s vodičima.
PS Audio tvrdi da su jedini proizvođač mrežnih kabela na svijetu čiji vrhunski kabeli, a oni xStream serije spadaju u takve, uspijevaju u najvećoj mjeri "očistiti" mrežni napon koji iz zidne utičnice dolazi u audiouređaje, zahvaljujući aktivnom feritnom materijalu koji se nalazi u njihovom opletu kao i u vanjskoj pletenoj košuljici.
Premda će se korištenje kvalitetnih mrežnih kabela osjetiti kroz poboljšanje zvuka svakog uređaja u kućnom AV sustavu, ipak će najveći probitci biti ostvareni kad ih se koristi s najvećim potrošačima - pojačalima u audio i projektorima i LCD i plazmatskim TV prijemnicima u AV sustavu.

Složena konstrukcija
PS Audijov xStream Statement SC kabel drugi je u hijerarhiji njihovih mrežnih kabela. U promjeru je debeo gotovo 2 cm i prilično masivan. Što prestaje čuditi nakon što se malo zaviri u njegove tehničke podatke. Radi se o kabelu s osam punih vodiča (solid core) iz posebno tretiranog bakra (PCOCC), jednokristalne strukture (otuda oznaka SC - single crystal), za kojeg u PS Audiju tvrde da je po provodljivosti gotovo ravan srebru, a ipak jeftiniji od njega. Takvi posebni vodiči u kojima nema kristalne rešetke, pa stoga ni granica između pojedinih kristala, proizvodi se samo na jednom mjestu u svijetu - u japanskoj tvornici Furukawa. Odgovor zašto su skupi (deset puta skuplji od OFC kabela) leži i u činjenici da strojevi koji ih proizvode mogu raditi tek svaki drugi dan. Jedan dan moraju se hladiti da bi bili spremi za daljni rad. Vodiči su za priključke pričvršćeni hladnim i toplim postupkom- najprije u hidrauličnj preši zbog čega dolazi do gotovo fizičkog sjedinjavanja dvaju materijala, a potom još i lemljenjem tinolom s visokim postotkom srebra u sebi. Svi vodiči su hermetički zatvoreni i od štetnih upliva zaštićeni višestrukim opletima. Priključci vlastite PS Audijove proizvodnje su vrlo kvalitetni, s niklom presvučenim kontaktima, ustrojeni tako da je vrlo lako odspojiti žicu uzemljenje pojavi li se u sustavu petlja koja izaziva brujanje.
Statement SC jesu debeli i masivni, ali su začuđujuće savitljivi i podatni za takvu debljinu i puno jednostavniji za korištenje nego brojni drugi vrhunski mrežni kabeli istog promjera.

Bez štetnih upliva
Što se dobiva u zuku sustava kad se koriste xStream Statement SC mrežni kabeli? Kako će se takvi kabeli, zbog visoke cijene, prije svega naći u vrhunskim sustavima sposobnima iznijeti i one najprofinjenije nijanse u zvuku, neće biti teško uočiti povećanu brzinu zvuka koja se osjećala u većem tranzijentnom odzivu, poboljšanoj dinamici, snažnijem ataku i izrazitijoj definiranosti svakog pojedinog tona. Nestlo je razmazanosti krajeva tonova, pa su tonski prijelazi djelovali ujednačenije i točnije. Poboljšala se i u ugođenost zvuka u cjelini, ali je posebno bilo uočljivo produbljenje fokusa u basu. Naravno, zvuk u cjelini bio je naglašeno čišći. Bas se doimao dubljim i okretnijim, no puno se više osjetilo smekšavanje najviših dijelova spektra, ali bez gubitka definicije i otvorenosti. Vrlo značajno poboljšala se reprodukcija prostornih dimenzija zvuka. Zvukovna slika očito se proširila izvan vanjskih bočnih stranica zvučničkog sustava, po dubini jasno su se uočavali redovi okrekstralnog tijela, a po visini jednostavno mogao doživjeti vertikalni raspored instrumentalista. Naravno, ako je orkestar tako bio razmješten i ako je taj podatak bio točno zabilježen na snimci.
Zvuk je s Statement SC kabelima u sustavu postao još ujednačeniji i protočniji. Tome sigurno značajno pridonosi pomno odabrana debljina vodiča, čime se postiže ujednačena reprodukcija najviših i najnižih tonova koji u značajnoj mjeri determiniraju ujednačenost, pa i karakter, zvuka u cjelini.
Sasvim je vjerojatno da je audiosustav u kojem će se naći xStream Statement SC mrežni kabeli i prije napon dobivao putem kvalitetnih kabela. No, pridodatkom već samo jednog Stetement SC kabela čut će se napredak u svim elementima zvukovne reprodukcije. U kolikoj mjeri će to mjeri biti dojmljivo, ovisi o kvaliteti prethodno korištenih mrežnih kabela. Naravno, i o neizbježnoj sinergiji stare postave kabela s novopridošlim. Dogodi li se taj sklad, zvuk će postati još poticajnijim za dugotrajno slušanje i dublje će uvući slušatelja u glazbeno zbivanje. I, kako se to ponekad zna reći, slušatelj će vrlo brzo prijeći često dugačak put između slušanja zvuka i istinskog uživanja u glazbi.INFO BOX

PS Audio XStream Statement SC
Cijena: na upit

Ustupio:

Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Sve
moglo bi bolje
Ništa. No, unatoč svemu, toliko novaca za komad mrežnog kabela uvijek se čini (pre)velikim izdatkom.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Hi Fi Osiguraci
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- KLASIKA
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Audio komponente
- Zvučnici za 35 kvadrata
Forum: Računala i audio
- Music download sites
Forum: Audio komponente
- NBS Monitor IV XLR dojmovi
Forum: Uradi sam
- Ugradnja daljinskog za Volume POT

UPRAVO SE ČITA


Monster PowerCenter HTS 1000
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Mrežna letva
napisao: Milan Rupić
NAD M5 Master Series
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD/SACD player
napisao: Milan Rupić
Burmester 061
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić
Usher S-520
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Daniel Modrić
NAD C325BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu