Hi-Fi

pretraga  


Top Audio & Video Show - Milano 2012 - Audiofil - feel the sound - Hi-Fi sajam

Top Audio & Video Show - Milano 2012

Nakon 4 godine pauze ponovo Vas izvještavamo sa za HiFi izuzetno važnog milanskog Top Audio & Video Show sajma, koji se ove godine, u svojem 25. izdanju, od 13. do 16. Rujna održao u Atahotel Quark hotelu. Podsjetićemo da je milanski sajam tijekom godina prerastao u jedan od najznačajnijih i najvećih, ne samo u Europi (odmah iza minhenskog) već i u svjetskim razmjerima, a naročito posljednjih godina kada je poprimio i internacionalni karakter. No, i dalje ga izdvaja specifična, slobodno se može kazati audiofilska atmosfera kakve se pomalo sa sjetom prisjećamo sa nekadašnjeg frankfurtskog sajma koji se održavao u hotelu Kempinski prije preseljenja u Minhen. Tome zasigurno pridonose vrlo ambiciozni i vrijedni izlagači koji daju sve od sebe kako bi svoje eksponate prezentirali u što boljem svjetlu, a i sasvim solidne sobe i izložbeni prostori spomenutog milanskog hotela koji im to omogućuju, za razliku od uglavnom neadekvatnih velesajamskih paviljona (Minhen, Berlin – IFA). Naravno i Italija, koja je uvijek bila jedno od najznačajnijih tržišta na Audio/Video mapi svijeta.Organizator sajma je APAF - (Associazione per la Promozione dell' Alta Fedelta) - asocijacija za promicanje HiFi-a koju danas čini 16 najznačajnijih uvoznika i distributera AV opreme u Italiji. Po službenoj evidenciji ukupno je 129 izlagača predstavilo na stotine brandova i tisuće proizvoda iz svojih prodajnih programa u hotelskim sobama na +1, -1, -2 i prizemlje razinama, te u konferencijskim salama i 4 velike dvorane od kojih je jedna (Mizar 1) tradicionalno rezervirana za Top Audio & Video Car Show. Ulaz za posjetitelje, bilo poslovne ili privatne, kao i uvijek do sada bio je besplatan, uz obvezatnu registraciju pri kojoj se dobivaju, također besplatan, detaljni vodić kroz sajam.

Na sajam smo po prvi puta ove godine stigli u četvrtak, odmah na njegov prvi dan (nakon kišom potopljenog i ohlađenog Zagreba, Milano nas je dočekao u sunčanom i toplom vremenu). Tog prvog dana izostala je gužva, čak se može reći da nas je pomalo neugodno iznenadio po našoj slobodnoj procjeni malen broj posjetitelja, što je posebno dolazilo do izražaja na tako velikoj izložbenoj površini. Izostanak izlagača na drugome katu (+2) koji je ove godine bio potpuno zatvoren od strane organizatora, a koji je uglavnom bio rezerviran za domaće manufakture i entuzijaste, uz također značajno smanjenje broja izlagača iz kategorije kućnih kina i automatizacije (doduše bilo ih je nekoliko s vrlo ozbiljnim i profesionalnim demonstracijama), kao i skromnije površine izlaganja nekih od tradicionalno najeksponiranijih i najznačajnijih talijanskih distributera, pokazali su da je i ovaj segment u Italiji ozbiljno zahvatila sveopća recesija. Ali da sve nije tako crno, kao i vjera u poklonike i ljubitelje dobroga zvuka i HiFi-a, pokazao nam je već petak ujutro kada smo ugledali ogroman red i vojsku posjetitelja koji čekaju na ulaz u sajam. Subotu i nedjelju nismo bili na sajmu, ali indikator od petka i vreva po sajamskim hodnicima i prostorima, daje nam za pravo procjeniti da se ukupan broj posjetitelja ovoga sajma niti ove godine nije spustio ispod brojke od 20000. Imajući u vidu da je ovo zapravo usko specijalizirani sajam (posebno u odnosu na CES u Las Vegasu i IFA u Berlinu), ispada da je najposječeniji, čak u odnosu i na minhenski High-End Show kojemu je ta brojka, za sada, nedostižna (ove godine po službenom izvješću oko 15000).

Kada se govori o specijaliziranosti sajma ove je godine još više do izražaja došla dominacija ponude stereo HiFi sustava, uključujući i audiofilima uvijek najzanimljiviji high-end segment. Uz sve prisutnija računala kao izvore zvuka u različitim varijantama, na drugoj – analognoj „front-end“ strani primjetili smo da se gramofonima sve više pridružuju i magnetofoni. Očito je to svojevrsni trend u svijetu (ali i kod nas). Diskografska ponuda također je tradicionalno bogata i to po pitanju svih mogućih formata (od vinila i magnetofonskih vrpca, preko CD-a i SACD-a, do vanjskih memorija sa pohranjenim visokorazlučivim master audio zapisima), kao i brojne specijalizirane publikacije. Iako smo spomenuli pad broja prezentiranih sustava kućnoga kina i automatizacije, nekoliko vrlo ozbiljnih i očito iskusnih tvrtki sa jakim referencama iz tog područja, pokazale su i demonstrirale današnje standarde i kretanja u tom području. Iako nešto skromnije nego ranijih godina, nisu izostala niti popratna događanja milanskog sajma poput zanimljivih koncerata, seminara, predavanja, izdvojenih prezentacija i demonstracija, konferencija za medije, dodjele nagrada i ostali popratnih sadržaja.

U Milanu smo ranijih godina znali sretati i Hrvatske proizvođaće, Audio Epilog, Sumic Audio i ALB (Audio Lab Baričić), no ove ih godine, nažalost, nije bilo. Zato ćemo istaknuti još jedan veliki internacionalni uspjeh Franca Kuzme iz susjedne nam Slovenije, koji priznanja niže diljem svijeta, uključujući i Italiju gdje je distributer njegovih gramofona tvrtka Audio Natali, jedan od najboljih i najcjenjenijih uvoznika HiFi opreme na talijanskom poluotoku. Tako se Kuzma gramofoni nalaze uz bok dCS digitalije, Audio Research, VTL, Krell i D'Agostino amplifikacija, Wilson Audio zvučnika, Transparent kabela, itd.


Djelić atmosfere s ovogodišnjeg milanskog sajma donosimo Vam kroz sljedeće slike.

McIntosh sustav
Kombinacija sestrinskih tvrtki Unison Research i Opera Loudspeakers sa najnovijom inačicom Quinta modela zvučnika.
Novi cijevni Simply Italy integrirac iz Unison Research-a, nasljednik legendarnog Simply Two
EISA nagrađeni Cambridge Audio dvojac: Azur 851A pojačalo i Azur 851C CD player/Hi-Res DAC/preamp.
Gama popularnih M2Tech proizvoda.
Referentni Vaughan Hi-Res DAC tvrtke M2Tech i premijera njihovog najnovijeg proizvoda – 384/24 Hi-Res AD pretvarača naziva Joplin sa 32-bitnim USB izlazom i gramofonskom ekvilizacijom (čak 49 krivulja). Tako je tvrtka poznata po izvrsnosti u digitalnoj domeni sa Marcom Manuntom kao glavnim inženjerom na čelu i jednim od najvećih autoriteta na tom polju, sada napravila sponu i prema analognom „front-end“-u, tj. gramofonu. Demonstracija je doista bila zanimljiva i upečatljiva.
U svakom pogledu impresivna Focal perjanica Grande Utopia EM u kombinaciji sa Moon by Simaudio elektronikom.
High-end sustav koji se sastojao od najnovijeg, premijerno predstavljenog referentnog dCS Vivaldi sustava koje čine 4 komponente (Hi-Res DAC, Upsampler, SACD/CD transport i Master Clock), Spectral amplifikacija, Magico Q7 zvučnici i MIT ožičenje. Kao analgni izvor koristio se i Studer A816 magnetofon.


Izvrstan Bryston dvojac BDP-1 i BDA-1 za Hi-Res digitalni audio.
EMM Labs SACD/CD player, PASS Labs elektronika i Proac Carbon Pro 8 zvučnici.
Esoteric K-03 SACD/CD player, Classe amplifikacija i B&W 802 Diamond zvučnici.
Kompletan Burmester sustav.


Uvjerljivo najbolji sustav na sajmu i jedan od najboljih koji smo ikada imali prilike poslušati (čak i u sajamskim uvjetima). Glazba je jednostavno prirodno tekla, bez bilo kakvih ograničenja, osim onih povezanih sa prostornom akustikom. Dinamika, timbar, rezolucija, emocije ... jednostavno glazba! Za to su se pobrinuli Wilson Audio Alexandria XLF zvučnici u svojoj europskoj premijeri, flagship ove cijenjene tvrtke koji se inače iznimno rijetko viđa po sajmovima upravo zbog ograničavajućih akustičkih uvjeta (Rycky Stalman iz AudioCinema Arta pozira uz XLF), potom Dan D'Agostino amplifikacija uključujući i premijerno predstavljeno pretpojačalo, također premijerno Audio Research Reference DAC u kombinaciji sa računalom kao izvorom zvuka, Audio Research Reference CD8 player, dok je čast analogije branio Kuzma Stabi XL2 gramofon sa Stogi Ref 313 VTA ručkom, uz kompletno Transparent ožičenje.


Audio Research Reference 75 stereo izlaz.
Krell S-300i integrirac, S-350a CD/DVD player i izlazno pojačalo iz Evolution serije.
Avalon Idea zvučnici u Acustica Applicata sobi sa njihovim vlastitim akustičkim tretmanom i magnetofonima kao primarnim izvorima zvuka.
Najnovija Adamantes III N.W. verzija poznatih „standmount“ zvučnika tvrtke Diapason u kombinaciji sa Luxman elektronikom.
Audio Technica AT-LP1240USB gramofon i AT-OC9ML3 zvučnica.
Sustav sa Wilson Audio Sasha W/P zvučnicima i Nagra elektronikom, od koje izdvajamo Nagra VI profesionalni hard disc recorder i Nagra IV-S reel-to-reel analog recorder.


Meridian elektronika i EISA nagrađeni Dali Epicon 8 zvučnici.

Omnipolarni German Physiks The Borderland Mk IV zvučnici u kombinaciji sa Solution elektronikom.
Nakon napuštanja tvrtke Sonus Faber, njezin tvorac Franco Serblin ponovo ima svoje projekte Ktema i Accordo pod svojim vlastitim imenom.
Veliki interes izvrsnim zvukom i razumnom cijenom privukla su dva trenutno najeksponiranija KEF modela – slavljenički monitori povodom 50 godina tvrtke LS50 i revolucionarni model Blade.
Tannoy Kensington SE zvučnici iz njihove Prestige serije u sprezi sa McIntosh elektronikom i Clearaudio Ovation gramofon uz vinile iz jedinstvene i vrhunske Fone produkcije.


Izvrstan zvuk reproducirao je i sustav sa Tidal Amea zvučnicima, VAC Sigma 160i cijevnim integrircem i vrhunskom transport/Hi-Res DAC kombinacijom iz MSB Technology kataloga.
Zanimljivi Montagna Spark 03 zvučnici, ujedno i jedan od proizvoda koji je ponio Top Award Milano 2012 nagradu.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Uradi sam
- Sub za kamper
Forum: Uradi sam
- SB Acoustics mini čvarak
Forum: High-End
- Accustic Arts Drive1 Mk2 + DAC1 Mk4
Forum: Dodatni pribor
- Podlošci ili šiljci
Forum: Dodatni pribor
- Lux postelja za komponente
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Retro audio
- Kazetofoni

UPRAVO SE ČITA


GamuT Audio sustavi u Pakracu
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: Nebojša Uglješić
Opera Mezza
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Klipsch RB-81
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Rega Elicit
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: žac
Krell KID
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: iPod Dock
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu