Hi-Fi

pretraga  


Sota Comet - Audiofil - feel the sound - Gramofon

Sota Comet

Može li bolje? Za te novce vjerojatno ne!


Sota (www.sotaturntables.com), je ime iz povijesti gramofona, ime s kojim nas je upoznao pokojni Duško Dragović, ime koje smo svi poštovali a samo su rijetki imali priliku vrtjeti ploče na njihovim proizvodima.
Danas, zahvaljujući tvrtki Alter Audio, Sota gramofoni dostupni su i na Hrvatskom tržištu i ovo je, bar za mene bilo čisto putovanje vremeplovom. Na recenziju je stigao drugi model s početka ponude, Comet s tvornički montiranom ručicom S301. U ponudi su, redom od najsavršenijeg do početnog modela Millennia, Cosmos, Nova, Star, Sapphire, Jewel, Satellite, Comet i Moonbeam. Prva četiri modela imaju vakuumski mat, koji s pločom i tanjurom čini kompaktnu cjelinu.
Prvi Sota gramofon ponuđen je tržištu 1982. godine pod imenom Sapphire. Vrlo brzo prepoznat je kao sjajan uređaj i, u osvit digitalne ere, ulio nadu ljubiteljima analogije da nije sve izgubljeno. Gledajući s vremenskim odmakom, bilo je poprilično hrabro pokrenuti proizvodnju uređaja koji su, po svim projekcijama bili na zalazu.Za glazboljupce, koji su zadržali svoje kolekcije dragocjenih vinila, gramofoni nikad nisu odbačeni u ropotarnicu nepotrebnih i nepoželjnih uređaja, već su cijelo vrijeme služili kao izvor istinski prirodne reprodukcije glazbe. Iako se proizvodnja i prodaja LP ploča smanjivala i postala sasvim marginalna pojava, za mnoge je reprodukcija s vinila ostao standard prema kojemu se mjerila kvaliteta svih novopridošlih uređaja i nosača zvuka. Štoviše, dizajneri gramofona i dalje su popravljali svoje konstrukcije, primjenjivali nove materijale i tehnologije, te su održavali ponudu gramofona življom, raznolikijom i kvalitetnijom nego do tad. Mnogi su CD reproduktori onoga doba težili oponašati zvuk s vinila, a danas, nakon smjene generacija, od kojih najmlađi nemaju iskustva s dosezima vrhunskih gramofonskih kombinacija, gramofoni, ti carevi analogije reproduciraju glazbu s (digitalno) novosnimljenih i remasteriranih ploča u kakvoći osrednjeg CD uređaja.
Jedan od najvećih komplimenata koje je dobio sustav za reprodukciju glazbe temeljen na gramofonu bio je komentar kćerkinog prijatelja: Striček, ovo vam tak lepo svira, skoro ko CD!
Naravno, novim generacijama je standard dobre reprodukcije kompakt disk, računalo, odnosno MP3 komprimirani zapisi i mladi je čovjek dao najljepši kompliment koji je znao i mogao. Ipak, današnje tehnologije dovele su do zaista kvalitetne reprodukcije s računala uz pomoć sve razvijenijih streamera / DA pretvarača, snimki visoke razlučivosti i zaobilaženja računalnih zvučnih kartica.No, vratimo se gramofonu…

Sota Sapphire bio je u svoje doba jedini high-end gramofon proizveden u Americi i, zahvaljujući odličnim prodajnim rezultatima, potaknuo je mnoge da se počnu baviti konstrukcijom i proizvodnjom.
U djelomičnom vlasništvu Kirka i Donne Bodinet, danas je SOTA (State Of The Art) respektabilan proizvođač ne samo gramofona, već i uređaja za čišćenje ploča, a bave se i servisiranjem, popravcima, unaprjeđenjima, modifikacijama te prodajom dijelova i pribora vezanih uz reprodukciju s crnih ploča. Dizajnersku ekipu, osim navedenih, čine David Fletcher, kao dizajner elektronike i savjetnik za fiziku analogne reprodukcije, Jack Shafton i John Gilmore. Svi su bili uključeni u osmišljavanje Comet, Moonbeam, Millenia gramofona i oba modela uređaja za čišćenje ploča. Današnji proizvodi svojom kvalitetom nastavljaju tradiciju, a zahvaljujući postprodajnoj brizi i održavanju, broj zadovoljnih korisnika raste.

Danas, kad se gramofoni i LP ploče vraćaju u modu (?!) u slučaju Sote, ne možemo govoriti o povratku na scenu, već o zauzimanju mjesta koje mu cijelo vrijeme pripada - pri vrhu.
Kako je proizvodnja ručki, koje bi kakvoćom pratile gramofone vrlo zahtjevna i mukotrpna, inteligentni proizvođači uzimaju modificirane ručice dokazanih kvaliteta i ugrađuju ih na svoje gramofone. Comet je standardno opskrbljen ručicom Rega S301 što se pokazalo kao vrlo dobra kombinacija. Pakiranje je odlično, čini se da ni pri padu iz zrakoplova ne bi bilo posljedica, tako da oslobađanje od ambalaže može trajati dulje od sklapanja.

Zahvaljujući novim materijaliam, danas se proizvođači gramofona protiv vibracija bore odabirom i kombinacijom materijala, a sve rjeđe ovješenim subšasijama. Kućište Cometa izrađeno je iz jednog debelog komada kompozita sjajne završne obrade i još boljeg unutarnjeg prigušivanja vibracija. Takvo kućište je, uz pomoć tri nožice čiji je dosjed načinjen od ljepljivog apsorbirajućeg polimera, otporno na utjecaj vibracija iz okoline. Asinkroni 24-polni motor preko gumenog remena pogoni subtanjur od tvrdog polimera, na koji se s preciznim usmjerenjem usmjerenjem, stavlja crni tanjur izrađen sendvič tehnikom. Sendvič subtanjura i tanjura su dva sloja Plexi stakla između kojih je sloj polimera visoke gustoće i apsorcijskih sposobnosti. Čašica ležaja je izrađena od materijala zvanog Turcit, samopodmazivajućeg polimera impregniranog teflonom.

Za razliku od mnogih gramofona slične konstrukcije, Comet je relativno neosjetljiv na pozicioniranje u slušaonici. O ručki, Rega 301 ne treba trošiti riječi, jer se o tom odličnom proizvodu zna manje-više sve. Jedina uvjetna mana je nemogućnost podešavanja VTA (kako se to danas po novoj terminologiji zove SRA - Stylus Rack Angle), ali je s priloženim podložnim pločicama (koje se stavljaju ispod vijaka koji učvršćuju ležište ručke) ipak moguće intervenirati. Teoretski i praktički, VTA je važan parametar, ali teorija brzo pada u vodu. Zbog različite debljine gramofonskih ploča i VTA se konstantno mijenja. Za savršeno podešavanje bilo bi ga potrebno korigirati za svaku ploču što je, osim u iznimnim slučajevima, teško izvedivo. Dakle, podesite ručicu na onu visinu gdje će VTA biti ispravan za debljinu većine ploča iz kolekcije i uživajte u glazbi.
Za recenziju je korištena zvučnica Audio technica OC10, izlaznog napona 0,4 mV, komplijanse 9 x 10-6 cm/Dyn. Impedanca je podešena na 100 Ohma a gazna sila na 1,6 g.Prvo što je upalo u uši je mračna, crna, tamna pozadina iz koje je izranjala glazba. Mikrodinamika je odmah zasjala u čujnoj i prepoznatljivoj međuigri tiho svirajućih instrumenata, glatko i bez napora. Kroz cijelo čujno područje vladao je red, spokoj i suradnja glazbenika, a vodeći instrumenti i/ili pjevači zakoračili su u prostor. Iako su solisti dominirali (ovisi, naravno, o snimci), orkestar u pozadini nije gubio na razgovjetnosti i detaljnosti. Sve nijanse bile su prepoznatljive i glatko se pretapale. Srednjotnsko područje, gdje se ionako događa veliki dio glazbe, bilo je bešavno integrirano s rubnim područjima, glatko i protočno. Kombinacija gramofon-ručka-zvučnica vrlo je jasno otkrivala čak i najsitnije razlike u produkciji, jasno ocrtavajući sve tri dimenzije prostora u kojem su glazbenici muzicirali. Dio se zasluga svakako može dodijeliti zvučnici, ali ne smijemo zaboraviti da gramofon i ručica moraju spriječiti generaciju i regeneraciju bilo kakvih parazitskih vibracija koje bi stigle do ansambla igla/nosač igle i uzrokovale njihovo nepoželjno gibanje i, posljedično, reproduciranje informacija koje nisu zapisane na vinilu. Osim toga, gramofon mora stalno održavati točnu brzinu bez kolebanja bilo koje vrste, što Cometu ne predstavlja nikakav problem.

Udarci klavirskih tipki, trajanje tona i nestanak u mraku pozadine jako su životni, bez ikakva kolebanja i deformacija. Posebno su impresivni limeni puhački instrumenti koji zadržavaju poželjnu količinu prštave zvonkosti i životne snage, a tehnika svirača je jasna i razgovjetna. Manje kvalitetna gramofonska kombinacija imala bi problem pretjerane agresivnosti i neumjerenog bolnog drečanja puhača, posebno truba. Potvrda da je Comet odličan gramofon došla je pri reprodukciji briljantne snimke Stimela s albuma Hope i dionici krilnice Hugh Masekele. Tehnika, držanje tona, stacatto dijelovi i dinamika sviranja izneseni su besprijekorno. Jednakim žarom reproducirana je sva raskoš velikog jazz orkestra Harryja Jamesa s ploče King James Version, gdje forte naleti puhača ruše sve pred sobom. Udarci pedale bas bubnja, oštri trzaji debelih žica kontrabasa, bunarske dubine tube kontrolirani su, duboki i razgovjetni. Držanje tona i vrijeme trajanja doprinijeli su razlikovanju vrste i snage udarca pojedinih udaraljki, a činele su imale ispravnu veličinu jasno oslikavajući vrstu i veličinu palice ili metlice i dio činele po kojoj se udara.

Gudači su razgovjetni i umilni, dobro pozicionirani u prostoru. S ostatkom orkestra postignut je sklad uz jasnu distinkciju između grupa puhača. Ljudski su glasovi bogato oslikani, jasnih sibilanata. Zborovi su prepoznatljivih gabarita i dobro poredani po visini.

Sota Comet u društvu S301 ne ujednačava različite snimke i produkcije, već pri reprodukciji iskazuje bitnu ali ne drastičnu razliku. Kroz višetjedno slušanje različite glazbe s različitih vinila, kombinacija je pokazala da se i danas proizvode gramofoni koji glazbu reproduciraju u pravoj analognoj maniri koje se stariji audiofili rado sjećaju a mlađi, na žalost, dovoljno ne poznaju.Ako želite gramofon koji reproducira glazbu onako kako bi gramofon trebao, a ne podilazi novim standardima i ukusima, ovu kombinaciju svakako treba uzeti za ozbiljno. Pratitelji novih trendova, gdje gramofoni i vinilni nosači zvuka reproduciraju glazbu koja je izgubila analognu prirodnost u preciznost i kao da dolazi iz digitalnih izvora, trebali bi sreću potražiti drugdje.
Comet i S301 čine komplet jednostavan za rukovanje i umjesto beskrajih patnji u traganju za savršenom geometrijom podešavanjima dostojnim urarskog majstora, prepustite se dugom i veselom uživanju u glazbi.

Nemojte zaboraviti da kupovinom gramofona nisu riješeni svi problemi vjerne reprodukcije. Svi znamo da je lanac jak koliko je jaka najslabija karika. U skladu s tim potrebno je pažljivo odabrati zvučnicu i na kraju, ali ne i manje važno, što bolji phono predstupanj koji će jamčiti da će slab signal biti pojačan kako valja uz ispravnu i preciznu RIAA ekvalizaciju. Samo tada će sve sastavnice ovog sjajnog izvora analognog zvuka postizati rezultate iznad očekivanja.

Može li bolje? Naravno! Ali, za tu cijenu, teško.INFO BOX

Sota Comet
Cijena: 10.900 kn sa S301 ručkom

Tehničke specifikacije:

Rumble: -65db (10cm/sec@1000 Hz)
Wow & Flutter (zavijanje i podrhtavanje): manje od 0,1% RMS (DIN 45-507)
Tanjur: Dva sloja 10 mm plexiglasa, između njih apsorbirajući polimer, mat
Motor: Izmjenična struja, sinkroni
Ležaj: Polirana osovina na kaljenoj kuglici od krom-čelika u samopodmazujućoj čašici od TURCITA®
Pogon: gumenim remenom
Brzine: 33-1/3 i 45 okretaja u minnuti
Masa: 12 kg
Poklopac i clamp se dodatno naplaćuju.

Ustupio:
Alter Audio
Kalabarovo vrelo 12
10000 Zagreb, Croatia
01 4675 887
www.alter-audio.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Kombinacija koja pokazuje svu čaroliju reprodukcije snimki s vinila, bez suvišne nostalgije. Prirodno, živo i veselo.
moglo bi bolje
Nemogućnost podešavanja VTA, dodatno naplaćivanje poklopca i clampa

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Retro audio
- Kazetofoni
Forum: Vinyl
- Čišćenje ploča
Forum: Audio komponente
- Olive One 3HD
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB
Forum: Uradi sam
- Schaffner EMI/RFI filteri
Forum: Uradi sam
- SB Acoustics mini čvarak
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?

UPRAVO SE ČITA


Music Hall A25.2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
IFA 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
B&W 685
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: žac
Music Hall CD 25.2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić
Multimedia Hifi Show Ljubljana 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Mario Horvatić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu