Hi-Fi

pretraga  


Mikrotrend DAC 1C - Audiofil - feel the sound - DAC

Mikrotrend DAC 1C


Domaća tvrtka Mikrotrend je većini audiofila nepoznata i to iz dva razloga. Prvi što uopće ne plaćaju reklame u specijaliziranim medijima, već se oslanjaju na onu "dobar glas se daleko čuje" i drugi zato što im je proizvodnja audio uređaja tek popratna djelatnost nastala iz ljubavi osoblja tvrtke za kvalitetno reproduciranim zvukom, dok je glavna djelatnost tvrtke industrijska elektronika te razvoj specijalnih električnih uređaja.
Svi audio proizvodi nastali u Mikrotrendu nastali su kao plod samogradnje za osobne potrebe te su se polako, uz stalna istraživanja u cilju poboljšanja, dotjeravali do stupnja na kojem predstavljaju respektabilan uređaj konkurentan mnogim poznatijim hi-end proizvodima, a cijenom puno pristupačniji od njih. Kao takvi su i izbačeni na tržište, bilo u kit verziji ili ako gotovi uređaji. U procesu dizajniranja svih njihovih uređaja poseban naglasak se stavlja na subjektivno ocjenjivanje rada koje mora potkrijepiti zaključke stvorene na osnovi izmjerenih karakteristika, te ispravno tumačenje istih. Veliku pažnju poklanjaju izboru svih dijelova u svojim uređajima te koriste najbolje dijelove i tehnologije proizvodnje ali sa naglaskom na isplativost, tako da nema nepotrebno skupih pomodnih dijelova samo radi ekskluzivnosti. Ali također tvrde da neke stvari ne mogu biti jeftinije nego što jesu, a da se zadrži određena kvaliteta zvuka.

DAC 1c je D/A pretvarač namijenjen unapređenju reprodukcije muzike u sustavima baziranim na digitalnom izvoru. Nastao je nadahnut originalnom idejom japanskog konstruktora Ryohei Kusunoki-a da preispita neke stvari koje danas konstruktori uzimaju zdravo za gotovo. Kusunoki je pažljivim razmatranjem teoretskog modela prema kojem je izveden 44.1kHz/16bit format zaključio da mi zasad nemamo dovoljno dobru tehnologiju da bi u praksi mogli dobro izvoditi D/A pretvarače s oversamplingom koji su postali standardni u današnjim izvedbama pretvarača. Glavni razlog je jitter(nepravilnost uzrokovana lošim tajmingom u prijenosu digitalnog signala), koji je priznat od svih proizvođača kao velik problem u digitalnoj reprodukciji.
Naime, sama ideja oversamplinga nije toliko loša ali s današnjom tehnologijom je neostvariva jer se ne mogu izvesti uređaji s toliko malim jitter-om koliko ta tehnika zahtijeva za potpuno ispravan rad. Kasnije je zaključio da sama količina jitter-a nije toliko bitna koliko njegova struktura i promjena u vremenu. Uz to zapazio je i da upotreba digitalnog filtera stvara određene negativne efekte na signalu, o čemu su među prvima upozorili stručnjaci iz Wadie koji su razvili svoj "Wadia decoding computer" s kojim su dramatično podigli kvalitetu svojih CD plejera i pretvarača (zato su njihovi plejeri među najboljima danas). Njihova ideja je bila "pojednostavniti" digitalni filter dok je Kusunoki zaključio da za stavljanje digitalnog filtera u pretvarač nema razloga, odnosno da radi više štete nego koristi, pa ga je potpuno izbacio iz pretvarača. DAC 1c je nekonvencionalan pretvarač jer ne koristi oversampling, ni digitalni filter, ni analogni filter, dok za UI pretvorbu koristi posebno odabran otpornik spojen direktno na izlaz iz tri paralelno spojena konvertera umjesto uobičajenih operacionih pojačala. Posebna pažnja posvećena je napajanju koje radi u A-klasi (shunt regulatori) sa posebno izvedenom predregulacijom mapajanja i to potpuno odvojeno za analogni i digitalni dio pretvarača. Put signala maksimalno je skraćen i u najčišćem mogućem obliku ga dobivamo na kvalitetnim pozlaćenim izlaznim konektorima. Štampana pločica je profesionalno izvedena dok je upotrebljeni materijal vrhunske kvalitete. Sve to zapakirano je u elegantno i kvalitetno izvedeno nemagnetično kućište od eloksiranog aluminija i postavljeno na antivibracijske nogice. Svaki uređaj je ručno sastavljan i podešen na mjernim instrumentima prije isporuke. A što se zvuka tiče u Mikrotrendu ističu da se ovaj uređaj može mjeriti s bilo čim na tržištu bez obzira na cijenu.

Na vama je da provjerite... Više informacija na www.mikrotrend.com/dac1c.htm


Karakteristike:

MKP/MKT folijski kondenzatori, 1% metal-film otpori, koaksialni ulazni
transformator, optički ulaz (opcija), 3xTDA1543 Philips DAC,
CS8412 low jitter digital receiver, trostruki shunt regulatori,
dvostruki serijski regulatori, trostruki choke filteri,
dvostruki transformatori u napajanju.

Ulaz: SPDIF koaksialni, transformatorski ulaz,
Izlaz: 1Vrms,
Izlazna impedancija: 100 ohma,
Dimenzije: 235x55x285mm
2mm aluminijsko, brušeno, crno eloksirano kućište.

Cijena gotovog uređaja: 2.950,00kn + PDV.INFO BOX

Mikrotrend DAC 1C
Cijena: 2.950,00kn + PDV

Ustupio:
Mikrotrend d.o.o
Drvinje 63
10000 Zagreb
tel:+385 1 3667114
fax:+385 1 3667115
www.mikrotrend.com

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Zvučnici za 35 kvadrata
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Uradi sam
- Ugradnja daljinskog za Volume POT
Forum: Komponente
- Bowers and Wilkins CM8 S2
Forum: Prostorna akustika
- Tretman dnevne sobe
Forum: Audio komponente
- Ion
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB
Forum: Računala i audio
- BT receiver - molim preporuku

UPRAVO SE ČITA


Revel Concerta F12
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
NAD C355BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Magnepan Magneplanar MG12
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnički sustav
napisao: Milan Rupić
VPI Scout
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Gramofon
napisao: Milan Rupić
Cambridge Audio Azur P640
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Fono stupanj
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu