How To

pretraga  


Home cinema - Audiofil - feel the sound

Home cinema

Planirate li kupnju kućnog kina? U nedoumici ste i neznate na što treba pripaziti, što vam treba za kućno kino, kakvi sistemi postoje, što je AC3, treba li vam sub-woofer ? Pročitajte ovaj članak možda vam pomogne da se lakše odlučite.

Zašto netreba kupiti televizor sa ugradenjm surround pojačalom ?
Naravno da možete kupiti ono što vama odgovara ali znajte da su televizori sa ugradenim surround sistemima kompromisno rješenje izmedu cijene, kvalitete i vizualnog doživljaja. Iz tog razloga mnogi ljudi kupuju odvojene audio sisteme, time dobijaju na snazi izlaza, na kvaliteti komponenti te na dizajnu komponenti dok vam televizori nude samo osnovno.

Što mi treba za sustav kućnog kina ?
Treba vam stereo komponenta kao što je stereo video ili dvd player ili stereo tv sa izlaznim audio konektorima. Takvu komponetntu ćete spojiti sa surround pojačalom ili surround receiverom. U takvim sistemima se filmovi mogu reproducirati mnogo jasnije i na velikim snagama kako bi se bolje doživjeli zvučni efekti kao što su eksplozije.... Zato morate paziti da vam zvučnički sustavi odgovaraju snazi pojačala kako se nebi desilo da jednostavno pregore. Morate izjednaciti snagu audio sistema sa veličinom sobe, jer sama snaga ne znači i kvalitetu.
U prosječnom sistemu imamo : centralni zvučnik kroz koji čujemo većinu dijaloga ... , stereo zvučnike ( lijevi i desni ) koji u ovom slucaju služe kao efekti, te stražnje zvučnike koji su takoder u službi efekata. Centralni zvučnik je u pravilu najbliži televizoru pa zato pazite da bude dobro oklopljen ( magneti su izolirani ).

Što je AC3 ?
Do sad su u većini slučajeva surround pojačala bila u Dolby pro-logic sistemima. Što je znacilo da stražnji zvučnici rade mono. U AC3 sistemima to je promjenjeno i stražnji zvucniči su sad stereo što proširuje zvučnu sliku. Ali da bi to mogli i čuti treba vam i izvor sa ugrađenim AC3 dekoderom, to su obično DVD playeri. Zato pripazite na to prilikom kupnje.

Da li trebam sub-woofer ?
Sub-wooferi služe za reproduciranje niskih tonova. Ako ste vec kupili zvučni sistem malih dimenzija koji nemogu kvalitetno reproducirati niske frekvencije, razmislite o ovom. U većini slučajevima home cinema pojačala imaju ugrađen sub out konektor pa tu nebi trebalo biti problema. Postoje dvije vrste sub-woofera, pasivni koji koriste snagu pojačala da bi se pogonili i aktivni sub-wooferi koji imaju ugradeno vlastito pojačalo. Pri kupnji sub-woofera morate imati na umu da će jeftine komponente vrlo dobro glumiti eksploije i slične efekte ali za slušanje muzike su prilično loša rješenja.

Na što paziti kod zvučnika ?
Kad kupujemo zvučnike za kućno kino treba paziti da su iste kvalitete. Kroz centralni zvucnik dolazi većina informacija zvucne slike filma. Što bi značilo da bi lijevi i desni zvučnici mogli zvučati prilično zbunjujuće ako nemamo kvalitetan i centralni zvučnik. Možda je bolje slušati filmove samo sa lijevim i desnim zvučnikom u phantom modu ako je centralni zvučnik loš. Stražnji zvučici su manje ovisni o ostalima ali trebalo bi paziti da su iste kvalitete kao i ostali kako bi davali vjerniju zvuču sliku.

Zašto centralni zvučici moraju biti oklopljeni ?
Današnji zvučici imaju priličo velike magnete, što uzrokuje stvaranje magnetskog polja. Ako zvučik koji nije oklopljen približimo televizoru vidjet cemo kako se boje počnju preljevati i sličti duginim bojama. Duže izlaganje tv ekrana takvim magnetima ubrzo završi odlaskom do servisera, stoga pripazite kakav centralni zvučik koristite.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Stigla komponenta veoma lijepa
Forum: Audio komponente
- Vintage
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Uradi sam
- Strujni kabel
Forum: Audio komponente
- Zvučnički kabeli za OPERE
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Vratio se gramofon
Forum: Uradi sam
- DIJELOVI: TREBA MI...

UPRAVO SE ČITA


Simaudio Moon i-3 & Moon Equinox
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo i CD player
napisao: Milan Rupić
Lyngdorf Audio u Hrvatskoj
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija
napisao: Milan Rupić
Shanling SLM-A40Mk II
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Daniel Modrić
Prezentacija Sonus Faber - Elipsa
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: SB
PSB Alpha T1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu