How To

pretraga  


DVD-A i SACD kupiti ili ne !? - Audiofil - feel the sound

DVD-A i SACD kupiti ili ne !?

Osamdesetih smo bili svjedoci izlaska novog medija. Novi kompakt disk (CD) nudio je rješenje pohrane muzike kao zamjena klasičnim vinilskim pločama. Novi medij trebao je biti praktičan, zauzimati manje mjesta, olakšati održavanje a zvuk je trebao biti isti ako ne i bolji nego što smo navikli na spomenutim vinilima. Audiofilska zajednica se odupirala koliko je mogla navodeći beskrajne razloge što sve nevalja na tom novom mediju. Proizvođači komponenti su sve to pomno pratili i unaprijeđivali svoje proizvode, da bi devedesetih CD postao opće prihvaćen od jednih i drugih. U zadnje vrijeme povijest se ponavlja samo što su ovaj put glavni akteri DVD-A i SACD mediji. Ponovno su se strasti uzburkale, jedni su za drugi nalaze razloge protiv. Kupiti ili ne, That is the question !


Na tržištu se sve više pojavljuju uređaji koji su specijalizirani za određeni medij dok se neki proizvođači busaju u prsa kako njihovi puleni mogu svirati baš sve medije koje im ponudite. Naravno da su velike izdavačke kuće poput EMI, BMG, Sony Entertaiment i slični od samog početka u igri te očekuju svoj dio kolača. Polako ali sigurno izdaju se novi naslovi na novim medijima, prebacuju se stari na nove formate, nema ih mnogo ali tržište se tek zahuktava ...

Što nam nude novi formati ?

SACD (Super Audio Compact Disk) je prvi uzburkao tržište novom kvalitetnijom reprodukcijom, unatrag kompatibilan sa starim CD medijem. Nova feneracija playera nudi nove mogućnosti poput multi kanalnog zvuka, povećan je frekvencijski raspon na 100 kHz-a, dinamički raspon je povećan na 120 dB, sampling rate je 64 puta veći nego kod starog medija. Za snimanje se koristi potpuno nova DSD tehnologija ... Prvi dojmovi su bili više nego obećavajući, reprodukcija je zašla u novu eru, čak i okorjeli audiofili su morali priznati da je ovo korak unaprijed u odnosu na stari medij. Nakon što su se stišale prve strasti, izdano je ponešto albuma, svi su očekivali uzlet nove naprave. Ali SACD je imao jednu manu. Novi disk se lako da presnimiti na hard diskove te vrlo lako umnožavati što se spomenutim izdavačima nikako nije dopalo, tako da je SACD posustao prije nego što je uopće i zaživio. Euju se glasine o novom SACD II mediju koji bi trebao zadovoljiti izdavačke kuće i zadržati dostignutu kvalitetu reprodukcije, dok neki drugi tvrde da je SACD tek najava za potpuno novi proizvod koji bi se tek trebao pojaviti na tržištu.

DVD-Audio kao i predhodni format nudi multikanalni i stereo muzički ugođaj. Stari CD zapis je limitiran na 20 kHz dok DVD-A nudi 192 kHz pri dinamičkom rasponu od 144 dB dok je stari medij ograničen na 96 dB. Ovo je bio još jedan korak unaprijed, tehničke mogućnosti nadilaze već i ne tako novi SACD a i zdavačke kuće su zadovoljne. Ovaj medij je moguće mnogo bolje zaštititi od kopiranja. Pošto je ovaj medij nastao na standardnom DVD mediju koji može pohraniti 4,7 GB podataka, nastali su opet novi hibridni diskovi koji nude najrazličitije kombinacije audia i videa.

Da sve nebi bilo tako jednostavno na tržištu se pojavljuju novi hibridni playeri koji su u stanju reproducirati po nekoliko formata a neki od njih "žvaću" sve ponuđeno na tržište. Pojavljuju se i hibridni diskovi koji omogućuju video i audio kombinacije te mogućnostima privlače potencijalne kupce. Multimedija široko kuca na vrata. Klasični usko specijalizirani svirači ili reproduktori filmskih zapisa polako se uklapaju u jedno kućište te preuzimaju više funkcija. Krajnjem korisniku se to čini zgodno, jedan player a sve to zna reproducirati pravi multipraktik !! No dali je i kvaliteta same reprodukcije dovoljno dobra da bi se isplatilo kupiti takvu napravu ? Sjedne strane je praktičnost, univerzalnost, smanjenje broja nezaobilaznih daljinskih upravljača dok se s druge strane vage i dalje nalazi ono nešto što specijalizirani playeri imaju a to je kvaliteta reprodukcije onog formata za koji su i zamišljeni dok ostale formate ni ne pokušavaju svirati jer ih nebi dovoljno dobro niti mogli reproducirati. Sigurno je da će se naći vrlo mnogo kupaca koji će kupovati univerzalne playere kako bi uštedii, ili zato jer ih ni ne zanima sama kvaliteta reprodukcije nego im je dovoljno zadovoljstvo što njihov novi player može baš sve.

Zaključak

Možda bi bilo mudro pričekati još neko vrijeme da se sami proizvođači dogovore što će zapravo ostati na tržištu a što ne. I onako nema dovoljno ni DVD-A niti SACD naslova da bi se kupnja takvog uređaja već sad isplatila. Jedno je sigurno ovi uređaji sigurno imaju budućnost a dali će se to zvati DVD-A ili SACD ili nekako treće vrijeme će pokazati. Dakle novčanike i kartice još neko vrijeme držite u novčaniku i nek vrijeme radi za vas.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Stigla komponenta veoma lijepa
Forum: Audio komponente
- Vintage
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Uradi sam
- Strujni kabel
Forum: Audio komponente
- Zvučnički kabeli za OPERE
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Vratio se gramofon
Forum: Uradi sam
- DIJELOVI: TREBA MI...

UPRAVO SE ČITA


PSB Alpha T1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić
Rega Brio3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Daniel Modrić
High End Munchen 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
Lyngdorf CD-1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić
Rega Apollo
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Deba

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu