How To

pretraga  


Subwoofer: sve što trebate znati - Audiofil - feel the sound

Subwoofer: sve što trebate znati

S porastom popularnosti kućnog kina porasla je i proizvodnja zvučnika specijaliziranih za neku namjenu. Tako na tržištu nalazimo zvučnike namijenjene reprodukciji filmskih dijaloga (centralni zvučnik), zvučnike za reprodukciju filmskih efekata (prednji i surround) te specijalizirane zvučnike kodnog imena subwoofer namijenjen reprodukciji niskih tonova. U ovom članku pročitajte par osnovnih naputaka koji vam mogu pomoći pri odabiru.

Subwoofere možemo podijeliti u dvije skupine: aktivne i pasivne.

Pasivni Subwooferi
Poput svih ostalih zvučnika u sistemu pasivne subwoofere pogoni vanjsko pojačalo. Jedino što trebate imati na umu prilikom kupovine ovog zvučnika je da za reprodukciju niskih tonova treba imati prilično jako pojačalo. Zahtjevi za snagom pojačala ovise o veličini zvučnika i veličini vaše sobe.

Aktivni Subwooferi
Kako bi riješili nedostatke snage prosječnih pojačala na tržištu inženjeri su u kabinet pasivnog subwoofera ugradili pojačalo te tako oslobodili resurse glavnog pojačala za ostale zvučnike u sustavu.

Dodatne karakteristike
Nakon podjele na aktivne i pasivne subwoofere možemo podijeliti i u nekoliko slijedećih skupina : Front-firing i Down-firing, te koriste li bas refleks portove ili pasivne membrane.

Front-firing subwoofer koristi driver ugrađen sa bočne ili sa prednje strane kabineta.
Down-firing subwoofer ima driver ugrađen na donjoj strani kabineta te ispušta zvuk prema podnoj površini.
U većini slučajeva oba dizajna kabineta koriste bas refleks otvore koji pomažu pri bas odzivu. Da bi se postigao sličan učinak neki proizvođaći koriste pasivne membrane. Pasivne membrane mogu biti driveri bez magneta i zavojnice ili ravne dijafragme.

Skretnice
Obično "dobar" subwoofer koristi skretnicu podešenu na oko 100 Hz. Skretnica će obraditi sve signale ispod te frekvencije dok će ostale frekvencije preuzeti ostali zvučnici u sustavu. Samim time gotovo da prestaje potreba za velikim samostojećim zvučnicima u sustavu, dovoljno je kupiti kvalitetne satelite. Pošto niske frekvencije nisu uske i usmjerene poput visokotonskih i srednjetonskih, subwoofer se može postaviti bilo gdje u prostoriji. U principu najbolje mjesto za subwoofer je pokraj prednjih efekt zvučnika u sustavu kućnog kina ali postoje i odstupanja zavisno od veličine prostorije, podne podloge, zidnih površina i sl.

Odabir
Prilikom kupovine bilo bi dobro poslušati kako subwoofer zvuči u vašem sistemu. Većina subwoofera na tržištu će raditi odlično prilikom reprodukcije raznih filmskih materijala ali kad pustite glazbu nisu baš svi subwooferi sposobni uklopiti se u sustav i odsvirati kvalitetno pred njega postavljene zadatke. Zato obavezno tražite demonstraciju ili se raspitajte za mogućnost probe na vašem sustavu.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Vintage
Forum: Audio komponente
- Stigla komponenta veoma lijepa
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Uradi sam
- Strujni kabel
Forum: Audio komponente
- Zvučnički kabeli za OPERE
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Vratio se gramofon
Forum: Uradi sam
- DIJELOVI: TREBA MI...

UPRAVO SE ČITA


Cambridge Audio 350A & 350C
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo & CD player
napisao: žac
Rotel RA-05 SE & RCD-06 SE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo / CD player
napisao: žac
Zagreb Audio Video Show 2010
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
NuForce CDP-8
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: žac
Sumić - Black Hole 27
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski kabel
napisao: Baxa

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu