How To

pretraga  


Osnovne preporuke za kupovinu zvučnika - Audiofil - feel the sound

Osnovne preporuke za kupovinu zvučnika

Zvučnici su komponenta stereo sistema koja ima vrlo zahtjevan zadatak pretvorbe električnog signala u pravilno reproduciran zvučni signal. Složenost tog postupka je izuzetna jer se električni signal koji dolazi kablovima prema zvučniku mora precizno rekonstruirati u vremenu i prostoru, a sam zvučnik mora imati određene električne karakteristike da ne predstavlja problematičan teret pojačalu koje ga tjera.

Sam proces dizajniranja zvučnika uključuje donošenje mnogih kompromisa, naprimjer ako želite da zvučnik reproducira dublji i glasniji bas moraćete upotrebiti bas jedinicu većeg promjera koja će onda lošije reproducirati srednje tonove, imaće lošiji tranzijentni odziv itd. Svaka, baš svaka odluka u dizajniranju zvučnika ima svoje razloge za i protiv, zato je potrebna jedna općenita filozofija koju mora imati dizajner koja ga vodi prema nekom cilju. Tako se neki dizajneri/proizvođači odlučuju za određene karakteristike zvuka svojih zvučnika što znači da su neke karakteristike žrtvovane u korist onih istaknutih u određenom proizvodu.

Zašto sam sve ovo ispričao? Zato jer se pri izboru zvučnika od vas traži da postavite svoje zahtjeve što uključuje donošenje nekih kompromisa i sa vaše strane, tako da onda imate konkretnije zahtjeve pri traženju zvučnika. To bi trebalo rezultirati puno boljim izborom i manjim vremenom traženja u moru proizvoda koji su danas prisutni na audio tržištu. Bitne stvari pri odabiru su: namjena, muzika koju slušate, glasnoća na kojoj slušate, veličina i akustičke karakteristike prostora u kojoj će biti zvučnici, mjesto za smještaj zvučnika, novac koji ste spremni izdvojiti itd... Najbolje bi bilo da prije kupovine stavite na papir svoje zahtjeve i malo razmislite o njima jer velike su šanse da ćete morati donositi neke kompromise pri izboru i bitno je znati koje su vam karakteristike važnije od drugih.

Što se tiče namjene zvučnika bitno je znati da li će zvučnici biti korišteni samo za slušanje muzike ili će biti dio kućnog kina. Ako će biti dio kućnog kina onda je dobro uzeti neke koji imaju dobar prateći centralni zvučnik iz te serije ili bar od tog proizvođača. Za stražnje zvučnike nije toliko kritično da budu iste marke/serije.

Vrsta muzike koju će te pretežno slušati je jako bitna jer iz tog podatka vadite bitne informacije o karakteristikama zvučnika na koje će te se skoncentrirati pri izboru. Ukoliko slušate techno neće vam biti bitan podatak o ocrtavanju zvučne slike i ukupnog tonskog balansa nego količina basa i velika glasnoća reprodukcije. Zvučnici koji su dobri za klasičnu muziku znaju zvučati anemično i suho kad na njih pustite npr. Metallicu, što ne znači da su sami po sebi loši nego je njihov dizajner, u namjeri da što bolje reproduciraju klasiku, podesio što linearniju frekvencijsku karakteristiku da dobije što prirodniji timbar akustičnih instrumenata, a to ne pogoduje reprodukciji heavy metala kod kojeg je dobro imati zvučnike sa malo izraženijim bas područjem. Dobar primjer bi bili zvučnici JM lab iz utopia serije (jako skupe igračke) koji fantastično zvuče sa klasičnom muzikom ali rock ili heavy metal jednostavno ne zvuče dobro na njima. Da bi saznali više o karakteristikama koje su bitne za muziku koju najčešće slušate pitajte iskusnije prodavače ili se poslužite vlastitim ušima i počnite skupljati iskustvo slušanjem muzike uživo (najbolji način) ili slušanjem zvučnika raznih priozvođača tako da imate neke reference pri odabiru vaših budućih zvučnika. Što će te imati više iskustva moći će te bolje procijeniti kakav vam zvuk odgovara, odnosno koje karakteristike su vama najbitnije.

Veličina i akustičke karakteristike prostorije u kojoj će zvučnici biti smješteni je još jedan bitan faktor u odabiru. Što veća prostorija to snažnije i glasnije (osjetljivije) zvučnike trebate da vam popune prostor zvukom. To znači veće membrane i kutije a i cijena koja drastično raste. Imajte na umu da za istu ukupnu kvalitetu zvučnika veliki zvučnici koštaju znatno više od manjih. Znači kompromis ili kvalitetniji manji ili glasniji s dubljim basom veći zvučnik. Tonski balans zvučnika se narušava utjecajem prostorije i ukoliko imate nakrcanu, akustički "mrtvu" prostoriju bilo bi dobro da kupite zvučnike svijetlijeg (s malo naglašenijim srednjetonskim i visokotonskim područjem) karaktera, dok oni sa slabo namještenim, ječnijim prostorijama trebaju birati zvučnike malo tamnijeg karaktera. Da bi dobili bolji uvid kakav je to svijetliji ili tamniji zvuk poigrajte se malo s ekvilajzerom u winampu ili nekom sličnom programu. Počnite s potpuno ravnim položajem ekvilajzera, to nek vam bude referenca, zatim podesite ekvilajzer da najniža frekvencija bude izdignuta npr. 5~6dB a najviša isto toliko prigušena dok ostale po liniji koja povezuje dvije krajnje. To bi bio tamniji zvuk (karikirano). Svjetliji zvuk bi dobili da najvišu frekvenciju 5~6dB izdignemo a najnižu prigušimo dok ostale opet po liniji koja povezuje krajnje dvije. Snimite si te postavke pa poslušajte muziku malo na jednoj a malo na drugoj varijanti te na ravnoj karakteristici.

Zvučnik u osnovi možemo podijeliti na tri sastavna dijela: zvučničke jedinice (visokotonci, basevi, srednjetonci), električnu skretnicu i kutiju. Bez velikog iskustva jedino što možemo bez slušanja procijeniti je kvaliteta izrade kutije dok kvalitetu jedinica i skretnice možemo procijeniti samo slušanjem. Da bih vam dočarao važnost kutije u kvaliteti reprodukcije uzmimo jedan prosječan smostojeći dvosistemski zvučnik dimenzija 90x20x30cm sa midbasom promjera 16cm. Kad svira umjerenom glasnoćom membrana tog midbasa radi pomake od cca 1mm. Da bi proizvele jednaku glasnoću stranice kutije tog zvučnika trebaju vibrirati srednjom amplitudom od 11.7 mikrometara!!! Zato je jako bitno za kvalitetu reprodukcije imati što čvršću i umrtvljeniju kutiju. Pri odabiru zvučnika kucnite malo po njegovoj kutiji da vidite koliko je čvrsto napravljena.

Prikazane karakteristike nekog zvučnika uzmite s velikom rezervom jer jako variraju o uvjetima mjerenja (i poštenju proizvođača) i iz prikazanih karakteristika ni najveći znalci ne mogu znati kako određeni zvučnik svira. Najčešća greška je zaključivanje da neki zvučnik ima jači bas jer mu u karakteristikama piše da ide od 30Hz a drugom piše da ide od 50Hz. Uzet ću za primjer zvučnik Audiopro Black Diamond kojem piše da ide od 28Hz a pošto mu je frekvencijska karakteristika prilično linearna zvuči tanje u odnosu na neki zvučnik koji ima malo izraženiji bas kao npr. KEF Q3 kojemu piše da ide od 42Hz. Jedina karakteristika u koju se možete koliko toliko pouzdati je nazivna impedancija. Sve ostalo uzimajte s velikom rezervom jer je u krajnju ruku nepotrebno znati (pogotovo podatak o snazi), a važno je jedino kako određeni zvučnik svira.

Kupovina novog zvučnika je stvar u kojoj nema mjesta brzanju jer su velike šanse da će te kupljeni zvučnik slušati neko duže vrijeme, pa je potrebno dobro poslušati svakog kandidata i dobro razmisliti o kvalitetama i nedostacima pojedinih zvučnika. Pri slušanju se koristite muzikom koju inače slušate i dobro vam je poznata, a bilo bi dobro da ste tu muziku slušali i uživo (po mogućnosti bez razglasa kao npr. sastavi koji sviraju jazz ili klasiku).Jednu stvar bih napomenuo početnicima u hifiju: hifi kao hobi ima smisla ako želite ostvariti što vjerniju reprodukciju muzike i zato vam možda neki kvalitetniji sistemi zvuče pomalo čudno i neatraktivno jer je još uvijek i najkvalitetniji sistem za reprodukciju tek blijeda kopija svirke uživo. Svi oni koji žele da im sistem zvuči superataktivno ne moraju kupovati skupe uređaje, jer je to potpuno besmisleno ako će upaliti loudness, tonske kontrole i razne ekvilajzere jer tako zvuči atraktivno i zabavno za slušati. To nije poanta hifija i bolje je onda kupiti jeftinije zvučnike tipa Jamo (ima jamo i ozbiljnijih modela), Boyin, Sony (odnosno bilo koje japanske) i slične jer će vam to biti puno jeftinije a isto će te uživati.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Stigla komponenta veoma lijepa
Forum: Audio komponente
- Vintage
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Uradi sam
- Strujni kabel
Forum: Audio komponente
- Zvučnički kabeli za OPERE
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Vratio se gramofon
Forum: Uradi sam
- DIJELOVI: TREBA MI...

UPRAVO SE ČITA


ProAc Response D2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Tomislav Gašparić
Transparent Audio PowerIsolator Reference
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Strujni filter
napisao: Milan Rupić
SIM Audio Moon LP5.3RS
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Fono pretpojačalo
napisao: Milan Rupić
AudioCinema Art & Colibri Labs u Rijeci
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
Wadia 170iTransport
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: iPod dock
napisao: Milan rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu