HOME FORUM KLUB KONTAKT
HI-FI KUĆNO KINO HOW TO VAŠ HI-FI INTERVIEW NOVOSTI PREPORUKA OGLASNIK  

Audiofil - feel the sound - Interview: Dražen Kokanović
Interview: Dražen Kokanović
napisao: Vlado Tomašević
 

Valjda nije neskromno...
Domaće tržište i domaći konstruktori audio opreme iz prve ruke

Za većinu vas forumaša koj niste znali, pod nickom "soundnewsdino" krije se Dražen Kokanović. Domaći konstruktor zvučničkih kutija, audio novinar, trgovac i veliki zaljubljenik u audio tehniku. Njegov nastup odaje osobu vedra duha koja sa velikim žarom i interesom pristupa svemu što radi. No moram priznati da sam se dosta pomučio dok ga nisam uspio nagovoriti da napokon odradimo ovaj interviewich. Ali nema veze. Dražen dao, ja pisao, a razgovor tekao:

Anet: Sound News, kako je, kada i zašto nastala ova tvrtka? Koje su joj temeljne smjernice?

D.K.: Sound News je prava milenijska tvrtka i nastala je 2000. godine. Razlozi su, rekao bih, uobičajeni. Ljubav prema glazbi i audiu. Jednostavno sam shvatio da imam dovoljno znanja i iskustva da ponudim nešto svoje i to sam učinio. Mada sam se zvučnicima bavio otprije prvi komercijalni modeli za samogradnju su se pojavili 2000. godine i recenzirao ih je časopis HI-FI.

Anet: Poznato je da male manufakture možda i nisu najpopularnije kod domaće audiofilske populacije. Kako vidite svoju tvrtku u trenutnoj tržišnoj situaciji?D.K.: Ta skepsa je razumljiva. Razlozi za kupovinu audio opreme su različiti pa osim zvuka ljudi osim sonične kvalitete gledaju na pedigre i mogučnost lakše prodaje jednog dana. Ne treba i zanemariti ni tradiciju koju etablirani proizvođaći na našem tržištu imaju. Osobno, nisam opterečen količinom prodanih zvučnika. Svi se na kraju prodaju. Sasvim je jasno da manjak zvučnog imena ograničava tržište i s tim se treba pomiriti. Sound News kupci su oni neopterečeni imenom i koji prepoznaju naš odličan odnos uloženo/dobiveno. Nažalost još su u manjini.

Anet: Prvi komercijalni model bio je "Dino". Koja je bila ideja vodilja za stvaranje ovog zvučnika?

D.K.: Dino je bio moj prvi projekt zamišljen kao gotov zvučnik. Kalkulirajući sa odličnim odnosom cijena/kvaliteta Focalovih drivera koji su se mogli nabaviti u ono vrijeme odlučio sam konstruirati kutije koje će biti samostoječeg tipa, lake za pogon, širokog frekvencijskog opsega i mirne impedancije pa time i pogodni za rad sa malim pojačalima. Naročito cijevnog ustroja. Mislim da sam uspio, naročito uzeči u obzir cijenu zvučnika (7500 kn).Anet: Modelom "Falcon" polučili ste razmjeran uspjeh, stvaranjem kvalitetnog i cijenom atraktivnog uratka. Očekuje li se nasljednik ili možda serija "Falcon"?

D.K.: Trenutno je u fazi razvoja samostoječi brat Falcona koji će koristiti iste bas drivere kao i Falcon ali će biti promjena na visokotoncu jer postoječi u Falconu u zamišljenoj konfiguraciji nebi dao dobre rezultate. Očekivana osjetljivost bi trebala biti oko pravih 91 db što če razveseliti mnoge vlasnike slabašnih pojačala, što mi je bila i namjera.

Anet: Možete li nam išta reči o pristupu i trajanju razvoja, tehnologijama i alatima kojima se koristite prilikom izrade zvučničkih kutija?

D.K.: Moj pristup je vidljiv iz odgovora na predhodna pitanja. Dakle, po meni, je puno lakše za zadane novce naći malo pojačalo sa odličnim soničnim perfomansama nego jako. Jaka pojačala za iste sonične perfomanse jako mnogo koštaju pa zato treba omogućiti audiofilima zvučnike za koje će trebati kvalitetno pojačalo ali ono nužno ne mora biti jako pa time i skupo.
Što se razvoja tiće on je relativno spor i traje makar godinu dana. Možda sam preoprezan, ali ne izlazim sa modelom dok nisam potpuno siguran da zadovoljava ono što od njega tražim. Fina podešavanja u odnosu na različite prostore i pretpostavljenu elektroniku oduzimaju najviše vremena. Tako je to....

Anet: Na našem tržištu postoji još domicilnih proizvođača zvučnika te samim time i konkurencija. Kako gledate na svoju konkurenciju?

D.K.: Svi smo mi u istom čamcu pa imamo i iste probleme. Podozrenje domaćeg kupca i nedovoljni kapital za pokretanje značajnije proizvodnje. Zanimljivo je da svaki ima neku svoju karakteristiku i individualni pristup konstrukciji tako da za sada i ne možemo govoriti o nekakvoj hrvatskoj školi konstrukcije zvučnika.
Svakako treba napomenuti kolegu Deana Leđenca iz Audio Epiloga čija je produkcija novih modela u zadnje vrijeme za manufakturu više nego impozantna. Modeli su ukusno i dobro marketinški praćeni a ostalo će pokazati povijest. Modele drugih proizvođaća za sada nisam ozbiljno poslušao pa nebih komentirao...Anet:I za kraj. Gdje vidite svoju tvrtku u budućnosti?

D.K.: Kad god osjetim izazov ili dobru ideju pokušati ću napraviti iz nje dobar zvučnik. Konstrukcija zvučnika vam je kao pjesma. Nisu važne dobre rime, važan je konačni rezultat koji ima smisla i šire je primljenjiv. Volio bih Sound News zvučnika vidjeti u sve više audiofilskih domova. Valjda nije neskromno......


 


 


ZADNJIH 10 ČLANAKA


NOVO U FORUMU

 Forum: CD i ostali mediji
  Što slušate?

 Forum: Audio komponente
  Parasound Vs. Audiolab

 Forum: Audiofil.net klub
  KLUB 26.05. 2018 Unison&...

 Forum: Audio komponente
  Krell out of business..??

 Forum: Audio komponente
  New cabel...

 Forum: Audio komponente
  Koji amp na Opere Quinte SE

 Forum: Audio komponente
  Nadogradnja Rega RP3

 Forum: Audiofil web
  Apparatus referendum

 Forum: Uradi sam
  Kvazi Bodega


NOVI ČLANOVI FORUMA

 bravo1
 Nonick
 tderek
 Miomir57
 firemanYU
 zbregar
 Peter