Glazbena preporuka


ROBBIE WILLIAMS - Swing when you're winning - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

ROBBIE WILLIAMS - Swing when you're winning

format: CD
label: Chrysalis/EMI
godina izdanja: 2001
web stranica: http://www.robbiewilliams.com/

Na prste obije ruke možemo nabrojiti muzičke dezertere koji su se odvojili od svojih matičnih grupa i pri tom dostojno preživjeli ili postali još više popularni. Jedan od ovakvih dezertera je svakako i Robbie Williams koji se danas može samo nasmjehnuti kad se spominje mjesec srpanj godine 1995 kad se odvojio od grupe Take that i počeo samostojnu karieru. Nakon četirih izdana albuma Robbie postao je više drzak i počeo opet težit k grupiranju. Ali ovaj put na mnogo istinitiji način i u peti album Swing when you're winning uložio dušu i tjelo. Pri tom iskazuje duboko poštovanje i naklonjenost umjetnicima iz doba u kada su vladali velikani kao što su Frank Sinatra, Sammy Davis jr., Bobby Darin, Nat Cole, Dean Martin...

Produkcija je ustvarena u legendarnom studiu Capitol u Los Angelesu, gdje je snimao Frank Sinatra. Producenti su se izvanredno potrudili da ostvare čudo u malom, kad su u pjesmi It was a very good year spojili vokala Robbieja Williamsa i pokojnog Franka Sinatre. Ovo bi moglo kod oboževatelja ove dvojice ispuniti snove ali se Robbiejev vokal ne može se približati vokalnim sposobnostima izvanrednog interpretatora Franka Sinatre.

Album Swing when you're winning je kolekcija starih evergrina koje je Robbie Williams uz simfonijsku podporu odpjevao sam ili u duetima sa raznim izvođačima (Nicole Cidman, Jon Lovitz, Jane Horrocks).

Album je vrlo dobro djelo a stari audiofili će si radije zavrtiti originalne pjesme koje su našim roditeljima tada izvodile prave legende.

Kvaliteta snimke je dobra. Preporuka !


DEAD CAN DANCE - Into the labyrinth - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

DEAD CAN DANCE - Into the labyrinth

format: CD
label: 4AD
godina izdanja: 1993
web stranica: http://www.deadcandance.com/

Muzičari, Brendan Perry, rođen je 1959. godine u Londonu englesko-irskiog porijekla i Lisa Gerrard rođena godine 1961 u Melbournu irskog porijekla, prvi put sta se srela godine 1980 u Melbournu. U sljedeče dvije godine formirali su duo Dead can dance, preselili se u London i podpisali ugovor sa labelom 4AD. Do prestanka postojanja 1998 godine sudjelovali su sa mnogo muzičara i u raznim projektima. U vremenu svojeg djelovanja izdali su slijedeće albume:
- godine 1984 Dead can dance, godine 1986 Spleen and ideal, godine 1987 Within the realm of a dying sun, godine 1988 The serpent's egg, godine 1990 Avion, godine 1991 A passage in time, godine 1993 Into the labyrinth, godine 1994 Toward the within, godine 1996 Spiritchaser. Kao već navedeno, takođe su sudjelovali sa drugim muzičarima u raznim projektima kao što su godine 1984 it'll end in tears, godine 1987 Lonely is an eyesore, godine 1992 Sahara blue, godine 1993 Angels of perversity, iste godine Baraka, godine 1994 All virgos are mad, godine 1995 The mirror pool, godine 1998 Duality.
Dead can dance je duo koji je sa medicinskom točnošću do ekstrema definirao svoj muzički stil i prepoznatljivost tako da ga je nemoguće kategorizirati jer primjerena kategorija jednostavno ne postoji. Približno bi se moglo opisati kao nešto između gotskog, new age, world, neoklasičnog i darkerskog stila ali za ovo brzo ponestaje rječi. Ukratko, njihova muzika je tamna, u njoj ide za nazorno i dobro interpretirano uskrštenje umrlih natrag u život te protjerivanje demona. Pa kako več njihovo ime dobro kaže - mrtvi mogu plesati...
Kao zanimivost navodim 150 godišnju Irsku crkvu Quvvy church u mjestu Belturbet. Ovo mjesto je oko 120 kilometara udaljena od Dublina i kao da je od svjeta odrezana stadima ovaca i pastirima. U toj crkvi je Dead can dance snimao svoju muziku.
Album Into the labyrinth predstavlja ultimativno slušno iskušenje koje bi morao bar jednom u životu čuti svaki audiofil. Kvaliteta snimke je dobra i još uvijek se može naći u mnogim hifi dućanima te audiofiliskim policama širom svijeta, iako je od izlaska več minulo 11 godina. Album predstavlja jednu od referenci kod testiranja audio uređaja.

P.S. Ne slušajte ovaj album samo uz svjetlo svječa u tami. Ne odgovaram za posljedice hehe....


Compay Segundo - Duets - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

Compay Segundo - Duets

format: CD
label : DRO EAST WEST/GASA
godina izdanja: 2002

Legendarni muzičar i skladatelj Compay Segundo pravog imena Francisco Repilado rođen je godine 1907 u gradu Siboney u kubanskoj provinciji Santiago. Do 1920 godine več je svirao klarinet i sudjelovao sa znanim muzičarima kao što su Sindo Garay, Nico Saquito, Miguel Matamaros i Benny More. Do 1939 godine sudjelovao je sa više ili manje znanim bendovima uključujući poznati El conjunto matamaros kojem se priključio te godine kao klarinetist i u njem ostao sljedečih 20 godina. Njegov veliki uspon u karireri počeo je sasvim slučajno godine 1942 kad je šišao kosu Lorenzu Hierrezuelosu (oba potiču iz grada Siboney) te su tada osnovali duo imenovan Los compadres u kojem surađivali sljedečih 13 godina. U tom vrlo uspješnom vremenu Francisco Repilado preimenovao se u Compay Segundo. Godine 1956 je Segundo formirao svoj bend imenovan Compay Segundo y sus muchachos koji je u startu bio trio i dalje se proširio u kvartet. Bend je djelovao sve do njegove smrti u srpnju 2003 kad je umro zbog dugotrajne bolesti u starosti 95 godina. U vremenu djelovanja u njegovom bendu bilo je mnogo poznatih članova, bend bio je jedan među najboljim kubanskim bendovima i Compay Segundo dobio je status otaca kubanske muzike.
Svjetski poznat je postao sa Albumom Buena vista social club s kojim je osvojio Grammy. Na tom albumu je sudjelovao sa najboljim kubanskim muzičarima kao što su Ruben Gonzalez, Ibrahim Ferrer, Eliades Ochoa i američkim gitaristom i producentom Ry Cooderom. Godine 1996 Compay Segundo slavio je svoj 90 rođendan i tim povodom napravio album Lo Mejor de la vida (najbolje u životu) koji je izdan u Americi kod labela Nonesuch/DRO East west u rujnu 1998. Ovaj događaj važi za veliku stvar u njegovoj karieri jer je taj album bio njegovo debi izdanje u Americi. Njegovo sljedeče izdanje bilo je Calle salud 1999 godine.

Album DUETS je zbirka 16 pjesma-njegovih dueta sa znanim muzičarima kao što su Lou Bega, Khaled, Charles Aznavour, Cesaria Evora, Eliades Ochoa i mnogo drugih. Spomenuti treba 15 pjesmu, duet sa Antonijem Banderasom sa kojim je odpjevao svima poznani i prekrasni hit Beautiful Maria of my soul. Djelo spada među one koje se lako slušaju i kojih čovjek ne čuje baš svaki dan. Ali brzo se dobije feeling i suosjeća sa vokalom Compay Segunda te kubanskim ritmovima brzo odputuje u Havannu na cigaru.
Kvaliteta snimke varira od pjesme do pjesme sve od solidne do odlične. Topla preporuka svim ljubiteljima kubanske muzike i svima koji žele kratku muzičku promjenu.


Arhiva stranica:   << Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17  18  19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   Next >>

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Akustyk RD12
Forum: Audio komponente
- Neobavezne slušalice ;)
Forum: Audio komponente
- Pojačalo za Focal Aria906/Supersonic DAC
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Network player , streamer
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB
Forum: Audio komponente
- Novi gramofon + pojačalo + zvučnici / sugesti
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?

UPRAVO SE ČITA


NAD-C-542
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Dražen Kokanović
GamuT CD1  MkII
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Daniel Modrić
PMC OB1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Monitorski zvučnik
napisao: Roko Žodan (Helicon)
47 Laboratory - Gaincard
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Daniel Modrić
HI-END show 2005 Munchen
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: tekst: Vlado JR / slikali: Damir, Vlado Jr

POSLJEDNJE NOVOSTI

Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu