HOME FORUM KLUB KONTAKT
HI-FI KUĆNO KINO HOW TO VAŠ HI-FI INTERVIEW NOVOSTI PREPORUKA OGLASNIK  

Audiofil - feel the sound - Compay Segundo - Duets - Glazbena Preporuka
Compay Segundo - Duets
napisao: Aljoša

format: CD
label : DRO EAST WEST/GASA
godina izdanja: 2002

Legendarni muzičar i skladatelj Compay Segundo pravog imena Francisco Repilado rođen je godine 1907 u gradu Siboney u kubanskoj provinciji Santiago. Do 1920 godine več je svirao klarinet i sudjelovao sa znanim muzičarima kao što su Sindo Garay, Nico Saquito, Miguel Matamaros i Benny More. Do 1939 godine sudjelovao je sa više ili manje znanim bendovima uključujući poznati El conjunto matamaros kojem se priključio te godine kao klarinetist i u njem ostao sljedečih 20 godina. Njegov veliki uspon u karireri počeo je sasvim slučajno godine 1942 kad je šišao kosu Lorenzu Hierrezuelosu (oba potiču iz grada Siboney) te su tada osnovali duo imenovan Los compadres u kojem surađivali sljedečih 13 godina. U tom vrlo uspješnom vremenu Francisco Repilado preimenovao se u Compay Segundo. Godine 1956 je Segundo formirao svoj bend imenovan Compay Segundo y sus muchachos koji je u startu bio trio i dalje se proširio u kvartet. Bend je djelovao sve do njegove smrti u srpnju 2003 kad je umro zbog dugotrajne bolesti u starosti 95 godina. U vremenu djelovanja u njegovom bendu bilo je mnogo poznatih članova, bend bio je jedan među najboljim kubanskim bendovima i Compay Segundo dobio je status otaca kubanske muzike.
Svjetski poznat je postao sa Albumom Buena vista social club s kojim je osvojio Grammy. Na tom albumu je sudjelovao sa najboljim kubanskim muzičarima kao što su Ruben Gonzalez, Ibrahim Ferrer, Eliades Ochoa i američkim gitaristom i producentom Ry Cooderom. Godine 1996 Compay Segundo slavio je svoj 90 rođendan i tim povodom napravio album Lo Mejor de la vida (najbolje u životu) koji je izdan u Americi kod labela Nonesuch/DRO East west u rujnu 1998. Ovaj događaj važi za veliku stvar u njegovoj karieri jer je taj album bio njegovo debi izdanje u Americi. Njegovo sljedeče izdanje bilo je Calle salud 1999 godine.

Album DUETS je zbirka 16 pjesma-njegovih dueta sa znanim muzičarima kao što su Lou Bega, Khaled, Charles Aznavour, Cesaria Evora, Eliades Ochoa i mnogo drugih. Spomenuti treba 15 pjesmu, duet sa Antonijem Banderasom sa kojim je odpjevao svima poznani i prekrasni hit Beautiful Maria of my soul. Djelo spada među one koje se lako slušaju i kojih čovjek ne čuje baš svaki dan. Ali brzo se dobije feeling i suosjeća sa vokalom Compay Segunda te kubanskim ritmovima brzo odputuje u Havannu na cigaru.
Kvaliteta snimke varira od pjesme do pjesme sve od solidne do odlične. Topla preporuka svim ljubiteljima kubanske muzike i svima koji žele kratku muzičku promjenu.
 

Audiofil - feel the sound - Compay Segundo - Duets Audiofil - feel the sound - NORAH JONES - Come away with me - Glazbena Preporuka
NORAH JONES - Come away with me
napisao: Aljoša

format: CD
label : Blue note (godina izdanja 2002)

24 godišnja pianistkinja i pjevačica Norah Jones važi za največe muzičko odkriće u poslednje dvije godine. Njen prvijenac Come away with me, izdan kod audiofilskog labela Blue note je jedan od najprodavanijih pop albuma u poslijednje vrijeme. Do sada je prodan u više od 16 milijuna primjeraka. Sa fenomenalnom prodajom albuma i izuzetnim koncertima po cijelom svjetu, Norah Jones se u manje od jedne godine razvila u najnoviju super zvijezdu muzičke industrije. U prosincu 2001, prije izlaska njenog prvijenaca ugledni magazin Rolling Stone opisao ju je kao jednu od deset "Artists to watch in 2002" a magazin Entertainment Weekly predstavio ju je kao jednu od najboljih novih izvođačica svjetske muzičke scene. A to su bili tek počeci...
U kolovozu 2002 Norah Jones je nastupila u prepunoj legendarnoj dvorani House of blues u New Orleansu. Snimka tog koncerta izašla je na njenom prvom DVD izdanju-Live in New Orleans. Godina 2003 za Norah Jones bila je prava uspješnica, 8-puta je nagrađena Grammy nagradom, među ostalima za najbolji album godine, za najbolju debitanticu godine i za pjesmu godine. Nakon serije izvanredno uspješnih koncerata sa poznatim izvođačima kao što su John Mayer, Willie Nelson i Dave Matthews, njeni koncerti su se pokazali kao velika senzacija.
Album Come away with me je folk / pop / jazz / country mješavina prekrasnih balada, prekrasnih melodija i izvrsnog vokala. Snimka je odlična a album je obaveza za sve ljubitelje dobrog zvuka i za sve one koji žele šarmirati djevojku na prvom izlasku...

 

Audiofil - feel the sound - NORAH JONES - Come away with me Audiofil - feel the sound - NORAH JONES - Feels like home - Glazbena Preporuka
NORAH JONES - Feels like home
napisao: Aljoša

format: CD
label : Blue note

Dvije godine nakon multi platinastog, Grammyem nagrađenog prvenca Come away with me se Norah Jones vraća se s veličanstvenom kolekcijom novih pjesama. Na novom albumu Feels like home, koji je izašao kod audiofilskog labela Blue note 9-og veljače ove godine, nadarena pjevačica, autorica i pianist opet sudjeluje sa producentom Arifom Mardinom, tehničarem Jayjem Newlandom i svojim pratećim bandom. Pjesme na albumu je napisala u suradnji sa svojim bandom i kantautorom Richardom Julianom. Iako je za ovaj projekt Norah je dobila brojne ponude raznih izvođača za suradnju prevagnuo je njen vlastiti band u sastavu: gitarist Adam Levy i Kevin Breit, klavijaturist i back vokal Daru Oda, basist Lee Alexander i bubnjar Andrew Borger.
Kao i u prvencu Come away with me, na ovom albumu Norah Jones predstavlja različite muzičke stilove i napunjuje muziku sa bojama countryja, popa i jazza. U suprotnosti sa umirenim, baladnim raspoloženjem prvijenca Norah je odlučila se igrati sa tempom u prikazu evolucije njezinih nastupa u živo. Prvi single sa ovog albuma Sunrise ima sjajan i živahni slog, Above Ground je funky, a In the morning odiše blueserskim ritmom na Wurlitzeru. Jedna od najsvetlijih točki na koncertima, pjesma Creepin' in umalo nije bila ubačena na album, odluka o njenom snimanju na album pala je tek nakon dueta sa Dolly Parton, na dodjeli Country music awards u Nashvilleu, kada se odlučila da zamoli legendarnu country pjevačicu za uslugu i sudjelovanje koja je ispala više nego odlično.
Jednako velik doživljaj za Norah Jones bilo je sudjelovanje sa bubnjarem Levonom Helmom i harmonikašem / organistom Garthom Hudsonom. Kao velika obožavateljica skupine The band, dvojac je surađivao u finaliziranju njene pjesme What am I to you, koja je ranije snimljena ali autorica nije bila zadovoljna sa rezultatom.
Norah Jones je autorica ili koautorica mnogih pjesma na ovom albumu. Među njima je i pjesma Duka Ellingtona-Melancholia za koju je napisala liriku i preimenovala ju u Don't miss you at all, te napravila demo snimak. Nakon odličnog uspjeha ove pjesme kod publike i savjeta predsjednika labela Blue note, Bruce Lundvalla i ova pjesma je snimljena na album.

Europska turneja Norah Jones počne se 15-og travnja ove godine u Dublinu i do svršetka u srpnju nastupit će u 34 grada u 14 država.
Album Feels like home je savršen je nastavak prvijenca koji čovjeka dotakne u srce i svakako se može svrstati u avangardu nove vrste pop muzike.

Snimka je dobra do odlična. Topla preporuka
 

Audiofil - feel the sound - NORAH JONES - Feels like home
Arhiva  Page:   << Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17  18  19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   Next >>

 NOVO U FORUMU

 Forum: HIFI komponente ...
  Sennheiser HD600/Muziker.hr

 Forum: Retro Audio
  Telefunken S81

 Forum: HIFI komponente ...
  KEF Q300 ili B&W 685 s2

 Forum: Predstavite se
  Dobar dan

 Forum: Audiofil.net Klub
  Klub 18.02. '17 Flikoma...

 Forum: Dodatni pribor
  Prepuruka za lampe

 Forum: Uradi sam
  Antenska i ethernet instalac...

 Forum: Vinyl
  Zadnji LPi koje ste kupili/d...

 Forum: CD i ostali mediji
  JAZZ KLUB


NOVI ČLANOVI FORUMA

 vescom
 kroto
 Viktor M.
 Pojanac
 rzeljko
 karlo84
 delboy