Glazbena preporuka


Miroslav Vitous - Universal Syncopations - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

Miroslav Vitous - Universal Syncopations

Label : ECM 1863 / Dinaton
Format : CD

Jazz kao glazbeni žanr se odvaja od drugih žanrova, između ostalog, i po učestalom "gostovanju" pojedinih glazbenika na albumima svojih kolega, odnosno prijatelja.
Jedno takvo prijateljsko druženje dogodilo se i ovdje, na albumu Miroslava Vitousa - Universal Syncopations (CD, ECM 1863 / Dinaton). Da se zaista radi o prijateljima, najbolje govori sama glazba koju sviraju, odnosno rečenice i fraze koje međusobno izmjenjuju svirajući.
S druge strane, da bi druženje i razgovor protekli u najboljem raspoloženju, potrebno je i odabrano društvo. Na svu sreću ovdje se to društvo i okupilo, tako da su se za istim "stolom" našli, uz Vitousa (bass), Jan Garbarek (soprano i tenor saksofon), Jack DeJohnette (bubnjevi), Chick Corea (klavir) i John McLaughlin (gitara). Povremeni sugovornici su bili Wayne Bergeron (truba), Valerie Ponomarev (truba i flugelhorn) i Isacc Smith (trombon).
U nešto više od 54 minute razgovora, teško je reći tko je vodio glavnu riječ.
Temu za razgovor ("Bamboo Forest") je otvorio sam Vitous, nastavio Garbarek, i tu se dalo naslutiti da ovo druženje, za razliku od ostalih, neće završiti u svađi i nerazumijevanju, već u onom što se rijetko može danas naći (izuzev glazbe), u sinergiji.
Iz teme u temu, razgovor niti u jednom trenutku nije postao dosadan, nametljiv i naporan. Naprosto je užitak bilo čuti što ima za reći svaki od glazbenika.
Niti jedan od njih se nije ponavljao, niti jedan nije nadglasavao drugoga, čak i kad su svi govorili u isti čas svakog od njih ponaosob se jasno razumjelo što govori. Fantastično. Glazba jest svjetski jezik i čini mi se jedini razumljivi.

Mislio sam napisati par riječi o samom Vitousu i njegovim prijateljima s albuma, kako su se sreli, gdje su se još družili, itd., ali nekako ipak dajem prednost samom albumu, odnosno druženju. Iz tog razloga pokušat ću vam prenijeti i dočarati tijek razgovora. Vjerujem da će to biti puno zanimljivije.

Kao što sam napomenuo u uvodnom dijelu teksta, razgovor je počeo s kompozicijom "Bamboo Forest", dakle jednim vedrim tonom kakvog često nalazimo u ritmu Bossa Nove. Ovoga puta sa slavenskim ugođajem. Pritom mislim na relaciju Vitous - Garbarek (češko - poljski korijeni). Nemojte ni slučajno pomišljati da bi naručili kakav koktel i zanemarili razgovor, jer već u drugoj kompoziciji "Univoyage", DeJohnette i McLaughlin serviraju tekstove za najveće hedoniste. I dok DeJohnette vodi neponovljivu dinamiku razgovora, do riječi dolazi Bergenon i "smiruje" kontekst za nadolazeću raspravu u "Tramp Bluesu".

Kako se druženje nastavlja, sve je jasnije da prisustvujemo izrazito intelektualnom razgovoru, kakvog sam otprilike čuo u zadnje vrijeme na odličnom Tomasz Stankovom albumu "Suspended Night". Možda se netko neće složiti s napisanim, ali treba uzeti u obzir da oba albuma predstavljaju sami vrh današnjeg modernističkog pristupa jazz glazbi. Doduše, "Universal Syncopations" se može uspoređivati i s Vitousovim albumom "Infinite Search" iz 1969. godine kada je snimio, pod europskim utjecajem, izuzetno moderan album za to vrijeme. Tada kao i sad, na ovom albumu, Vitous svira bas u potpunom kontekstu s drugim instrumentima, te ga ne dovodi u ulogu ritam sekcije. Šezdesetih godina prošlog stoljeća, takav pristup sviranju je bio ispred svog vremena. Danas pak, izražajna je afirmiranost i artikuliranost kod ovakvog načina sviranja.

U nastavku razgovora stvari će se pomalo "zakomplicirati" kroz "Faith Run", "Sun Flower" i "Miro Bop". Izrečene fraze u tim kompozicijama će možda stvoriti iluziju "galame", ali na svu sreću u tim trenucima dosežemo klimaks albuma i naprosto upijamo sve ponuđene rečenice razgovijetno i u istom trenutku. Kao i svako društvo dobrih prijatelja, tako i ovo poštuje riječ sugovornika do maksimalnih razmjera. Razgovor privode kraju kroz kompozicije "Beethoven" i "Medium", dok završnu riječ na kraju albuma Vitous prepušta Garbareku i DeJohnettu kroz baladu "Brazil Waves". Kako je počeo razgovor, tako je i završio. U prijateljskom tonu.

Kad će se društvo ovakve "literarne naobrazbe" ponovo naći u istom sastavu teško je reći. Do tada, zahvaljujući tehnologiji i mogućnosti da se zapiše sve što se izgovorilo na ovakvom druženju, prepuštam vas (i sebe) opetovanom preslušavanju i uživanju.

Dobro je slušati jazz(iste) ovih dana...


Anouar Brahem – Le Voyage de Sahar - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

Anouar Brahem – Le Voyage de Sahar

Label : ECM
Format : CD

Prvi i jedini uvjet za nabavku malo zlata ne mora nipošto biti odlazak u zlatarnicu. Naprotiv, odlazak u CD dućan mogao bi biti dostojna zamjena, pogotovo ako govorimo o zlatu visoke kakvoće kao što je ovo najnovije ECM izdanje.
Le Voyage de Sahar (CD, ECM 1915 / Dinaton), posljednji album «alkemičara» Anouara Brahema, Tunižanina koji je svoj instrument (arapska lutnja) počeo svirati već sa deset godina i do današnjih dana ga potpuno stavio u kontekst jazza, odiše fantastičnom lakoćom slušanja. Moram priznati da kao ljubitelj jazz glazbe ponekad pokazujem skepticizam prema «nestandardizaciji» jazza kao takvoga, ali u ovom sam slučaju jednostavno ostao bez daha. Iako će neke album nepogrešivo podsjetiti na glazbu iz filmova i ako uzmemo u obzir da se u stvaralačkom opusu gospodina Brahema i nalaze napisana djela za film i kazalište, ne dajte se zavarati. Ovdje je zaista riječ o jazz albumu koji iz kompozicije u kompoziciju isporučuje takvo fino tkanje, kakvog možemo naći opisanog samo u knjigama tisuću i jedne arapske noći. Brahemovo «lutanje» glazbom zajedno s Francoisom Couturierom na klaviru i s Jean-Louis Matinierom na harmonici, donosi pravo osvježenje u jazz ponudi posljednjih godina.
«Les Jardins de Ziryab» će vas primorati da razmislite kada ste zadnji put ljubili, dok će vas «Zarabanda» otjerati na daleki put prepun emocija, i to bez povratka.

Govoreći o produkcijskoj strani ovog CD-a, gotovo da je isuvišno reći da je besprijekorna. Manfred Eicher, koji je i zaslužan za popularizaciju Anouara Brahema pozvavši ga 1990. godine na suradnju s ECM-om, nastavlja oko svoje izdavačke kuće okupljati «Crème de la Crème» jazz svijeta. Više od preporuke.

Draga, bio sam kod zlatara...


Giovanni Morandi - sonate, sinfonie, pastorali - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

Giovanni Morandi - sonate, sinfonie, pastorali

Label : E Lucevan Le Stelle
Format : CD

Ulazak u cd shop obično podrazumijeva veliku želju za povečanjem vlastite kolekcije naslova. Da bi se poduzeo prvi korak nije dovoljno imati samo gotovinu ili kreditnu karticu, nego i zamišljeni popis noviteta koji bi na duže vrijeme smirio audiofilske strasti. Dok dobar dio populacije kupuje naslove upitne produkcijske kvalitete, nesuvisla tekstualna sadržaja s pomalo iskrivljenim durovima i molovima vi stremite k novoj dimenziji glazbe. Na probnom preslušavanju kod vašeg recenzenta se našao disk - GIOVANNI MORANDI- (sonate, sinfonie, pastorali) iz talijanske kuće E Lucevan Le Stelle. Giovanni Morandi (1777 - 1856) bio je svestrani umjetnik. Njegova osebujna biografija je bogata kompozicijama za pjevaće i instrumentaliste.Svoje prve glazbene korake je napravio uz svestranu pomoć svoga oca Pietra Morandia koji je u to vrijeme slovio kao neprikosnoveni autoritet u umjetničkim krugovima. Svoju ljubav prema orguljama je stvarao kao mališan koji je s ocem obilazio poznate crkve diljem sjeverne Italije. Zbog svojega talenta i upornosti G.Morandi stvorio je sebi respektabilni status poput etabliranih imena kao što su Donizetti, Farinelli, Fioravanti, Rossini.
Album sonate, sinfonie, pastorali je podjeljen u tri djela. Prvi dio se sastoji od tri kompozicije pod zajedničkim nazivom Quinta raccolta di Sonate, drugi dio je nešto veći te se sastoji od pet kompozicija pod naslovom Dodicesima raccolta di Sonate a treći ima samo jednu kompoziciju pod naslovom Undicesima raccolta di Sonate. Dok sam preslušavao album primjetio sam određenu dozu sakralnosti koja se provlačila kroz sve kompozicije. Uz sam cd se dobiva zgodno koncipirana knjižica u kojoj piše sve o autoru, njegovu životnom putu i o kompozicijama koje su nastale za vrijeme njegova umjetnička djelovanja. Kada se malo bolje pogleda ponuda naših cd shopova mora se konstatirati negativna činjenica, da je ovakvih kvalitetnih uradaka malo, zapravo njihov broj spada u domenu rariteta. Svi ljubitelji dobre glazbe koji preferiraju stilove iz ovog povijesnog razdoblja neka obrate pažnju na ovaj naslov.


Arhiva stranica:   << Prev   1   2   3   4   5   6   7   8  9  10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   Next >>

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Dodatni pribor
- Zvučnički terminali za Quad 11L2
Forum: Retro audio
- Kazetofoni
Forum: Uradi sam
- Strujni kabel
Forum: Audio komponente
- Denon PMA 1510 AE - problem
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB
Forum: Audio komponente
- izvor direktno u amp ili sa preampom
Forum: Predstavite se
- Dobar dan
Forum: Audio komponente
- Multipak 2017

UPRAVO SE ČITA


Olive Opus No. 4 Hi-Fi Digital Stereo
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Univerzalni player
napisao: Tekst & Foto Milan Rupić
Zagreb Audio Video Show 2009
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Foto: Dapo & žac; Tekst žac
Pro-Ject Box serija
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Pro-Ject Box
napisao: Milan Rupić
Sumić Audio Black Hole 5
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Strujni kabel
napisao: Daniel Modrić
Wilson Audio Sasha W/P prezentacija
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI

Multipak 2017
Opera Grand Callas
Opera Callas Diva
Anthem STR integrirano pojačalo