Help Help  Pretraži forum   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Comp audio vs CD

 Odgovori Odgovori Stranica  <1234 10>
Korisnik
  Tema Pretraži Pretraži u temi  Opcije teme Opcije teme
Edison View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
PeaceMaker

Pridružen:
24.travanj.2006
Status: Offline
Postova: 9068
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Edison Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.rujan.2015 u 11:36
Originalno postano od strane člana: Kristijan Kristijan napisao:

Navodno se BADA ne smije uvoziti radi nekakvog lema s olovom koji u EU nije dozvoljen, a kojeg u BA smatraju superiornijim naspram ostalih lem žica. Ako su lagali mene i ja lažem vas.


Lem s olovom jest bolji od bezolovnog. Lemim iskjucivo s olovnim, dok ga budem mogao nabavljati. Kod nas se jos uvijek moze kupiti, a i mi smo u EU. Ili vise nismo?

NASA je u svemirskom programu koristila iskljucivo olovni lem, ne znam da li se jos uvijek toga drze, i ima li sto od tog programa. No odluka nije bez veze, olovni lem se pokazao kao dobar, a bezolovni je jos uvijek jedna vrsta eksperimenta, tj. nije istrazen do kraja, kao i njegovo ponasanje u kriticnim aplikacijama.

Cuvanje okoline je u redu, ali ne treba ni pretjerivati... Tko lize ili jede lem, pogotovo kad je sve vec zalemljeno?
Draga, pojeo sam BADU...     
Na vrh
tomislav1 View Drop Down
Hiper aktivan
Hiper aktivan
Avatar

Pridružen:
23.listopad.2004
Status: Offline
Postova: 1062
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj tomislav1 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.rujan.2015 u 11:56
Uvedeni RoHS standard traži da se ne koriste opasne supstance kao što je olovo u lemu. olovo u lemu tj. lemnom mjestu daje elastičnost i postojanost prilikom promjena temperature.

korištenje bezolovnog lema u zadnje vrijeme uzrokuje probleme posebno vidljive u laptopima gdje matične ploče krepavaju kao nikad. Preporuka servisera je obavezno platiti produženje garancije na 5 godina.

Koliko je olovo korisno na lemnom mjestu čisto gledano električki, koliko pomaže boljem spoju, manjem prijelaznom otporu ... ne bi znao
http://www.audiofil.net/klub/
Na vrh
Gašo View Drop Down
Best of the Best
Best of the Best
Avatar
analogni šnelšvaser

Pridružen:
16.srpanj.2004
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Postova: 24293
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Gašo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.rujan.2015 u 12:09
Zaboravio si i više talište bezolovnog, viša temperatura u proizvodnom procesu, komponente doživljavaju još veće temperaturne stresove.

Zato u zadnje vrijeme sve kraće traje.


Editirao Gašo - 25.rujan.2015 u 12:11
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless NOS DAC , Marohei Maduro S, Sony TA-A1ES, Marohei Statement zvučnički, ATC SCM 19 V2
Na vrh
Gašo View Drop Down
Best of the Best
Best of the Best
Avatar
analogni šnelšvaser

Pridružen:
16.srpanj.2004
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Postova: 24293
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Gašo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.rujan.2015 u 12:11
Ne znam jedino ako je neki proizvodu u EU zabranjen zbog korištenog lema s postotokom olova, kako po svim dučanima ima još na tone "olovnog" tinola.
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless NOS DAC , Marohei Maduro S, Sony TA-A1ES, Marohei Statement zvučnički, ATC SCM 19 V2
Na vrh
zuti mrav View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
17.siječanj.2012
Status: Offline
Postova: 917
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj zuti mrav Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.rujan.2015 u 12:27
Originalno postano od strane člana: Kristijan Kristijan napisao:

Wadia 581SE vs. BADA - BADA wins. Barem u mom slučaju
Navodno se BADA ne smije uvoziti radi nekakvog lema s olovom koji u EU nije dozvoljen, a kojeg u BA smatraju superiornijim naspram ostalih lem žica. Ako su lagali mene i ja lažem vas.

Koji komp je korišten, USB kabel, konverter, ako može koja informacija.
Na vrh
Kristijan View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan


Pridružen:
24.rujan.2008
Status: Offline
Postova: 276
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Kristijan Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.rujan.2015 u 12:43
@zuti mrav
Macbook pro, I5, ssd, 8 GB ram...
M2Tech Hi Face Evo s vanjskim napajanjem spdif/usb adapter
BADA
kablovinje aes, usb sve Sumić
Sa Wadie Cardas Golden Reference XLR
Na vrh
ZlyM View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
18.svibanj.2012
Status: Offline
Postova: 617
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj ZlyM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.rujan.2015 u 12:56
Od aktualnih dac-ova na tržištu najviše bi me interesirala poredba BADA vs Auralic Vega. Da li netko bio u prilici to usporediti?
Na vrh
amigo View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
28.siječanj.2004
Status: Offline
Postova: 5359
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj amigo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.rujan.2015 u 14:25
Slažem se da u entry level sistemima, nema dvojbe, DAC-ovi su zvučno superiorniji.

Kod ultimativnih sistema bez obzira na cijenu, pitanje nema smisla, jer se radi o uređajima koji su kompletni. Mogu služiti kao playeri i kao DAC-ovi. Doduše, ima nešto specijaliziranih ultimativnih DAC-ova uz koje nejde transport, ali dCS primjerice nudi kompletna rješenja, Krell također nudi vrhunski SACD player koji može služiti i kao vrhunski DAC itd.
Za naše razmatranje interesantna je srednja klasa i uređaji koji su cijenom viša srednja klasa i teže High-Endu.

Ja ću se referirati temeljem vlastitog iskustva s uređajima koje sam imao u vlasništvu, odnosno iskustva slušanja uređaja u drugim, meni dobro poznatim setupima.
Od pažnje vrednijih uređaja u vlasništvu imao sam ili imam:
Linn Karik/Numerik transport/DAC kombnaciju,
Arcam Delta CD transport, Audiolab DAC, Rega Planet CD player, Marantz CD 17, Audio Aero Prima CD player, M2Tech Young DAC, Berkeley Alpha DAC/Berkeley Alpha USB interface.

U kvalitetnim i poznatim setupima preslušao sam još dosta toga, od Krella, dCS-a, Accuphase-a i niza drugih proizvođača playera i dacova.

Nakon što mi je posljednji player, modificirani, dragi Audio Aero Prima, otplovio u vječna lovišta, odlučio sam se za prelazak na kompjuter audio.
Sada vidim da u tom trenutku nisam bio sasvim svjestan svih implikacija takve odluke. Naime, ključna stvar koju je netko naveo je da je player kompletan uređaj, a DAC treba i transport.

Teza da svi imamo PC koji može poslužiti kao transport i je i nije točna. Kroz bavljenje kompjuter audiom na vlastitoj koži naučio sam da se PC od PC-a, u pogledu kvalitete zvuka, iznimno mnogo razlikuju. Možete dobiti sasvim prosječan, ili fantastičan zvuk, koristeći PC-e slične cijene i konfiguracije. I tu nastaje problem kojeg većina korisnika nisu svjesni. Korisnici najčešće spoje laptop i misle da je to to. Međutim, zvuk PC-a kao transporta određuju ponajviše napajanje PC-a, izbor matične ploče, program za reprodukciju glazbe i operativni sustav. I to tim redom. Kao sigurno i dobro rješenje iskristaliziralo se korištenje Apple računala, koji pazi na kvalitetu napajanja i matične ploče, a iOS ima najbolje drivere za audio. No, ja sam uzeo HTPC s Windiwsima i prošao sam dosta toga da bih napokon složio, ako ne najbolju, a onda svakako jako dobru konfiguraciju.

Znači, i najbolji DAC s loše složenim transportom, neće pokazati svoje kvalitete. Kod CD playera tih problema nema, uređaj ima HiFi napajanje.

Nakon što sam oko godinu dana koristio M2Tech Young DAC, koji je vrlo dobar uređaj, nabavio sam Berkeley Alpha DAC, koji nema USB ulaz pa sam nabavio i Lynx AES/EBU zvučnu karticu. Kartica je OK, međutim ima poseban konektor tako da se ne mogu isprobavati digitalni kabeli. Nabavio sam Mogami 110 ohmski kabel, koji je dobar, ali dosta daleko od kvalitete koja iz DAC-a izvlači maksimum.

Nakon nevolje s kvarom sjajno pogođene matične ploče i muka s nabavkom dobre nove ploče, kako bih kompenzirao utjecaj matične ploče na zvuk, nabavio sam i Berkeley USB interface. Napredak koji sam dobio u početku nije ispunio očekivanja, niti uložena sredstva. Ne zato što Berkeley USB ne valja, nego zato što još uvijek nisam riješio transport, nove matične ploče nisu zvučale dobro. Kad sam na Njuškalu pronašao matičnu ploču kakva mi se pokvarila, sve je sjelo na svoje mjesto, BADA USB i BADA DAC zasjali su visokim sjajem.

Znači kao PC transport preporuča se pažljivo složen PC s odličnim napajanjem i odabranom matičnom pločom, ili Apple računalo, a u obzir naravno dolaze i specijalizirani digitalni transporti, ili streameri kao Aurender, Auralic i sl.

Nakon toga, počeo sam dodatno eksperimentirati s kabelima na tim uređajima. Tu imam možda dobru, a možda i lošu vijest, zavisi kako se na stvar gleda. Berkeley DAC i USB vole kvalitetne i otvorene kabele. BADA uvijek blista s HDCD materijalom, dok s običnim red book materijalom može zvučati od dobro do fantastično. Kad se uistinu dobro setupiraju BADA DAC i USB mogu zvučati uistinu u klasi vrhunskog high-enda i sa red book materijalom. Ali to naravno košta.

Trebamo 2 strujna kabela. Ja sam ih izradio od OCC srebra, a s obzirom na količinu žice i teflona, nemojte pitati za cijenu. Svjestan sam da su to vrlo dobri kabeli, ali sigurno nisu najbolji. Shunyata King Cobre zasigurno bi radile još bolje (imao sam nekoliko dana jednu na probi pa ne pričam napamet).

Kao USB kabel koristim Belkin Gold, koji je vrlo dobar, ali vrhunski srebrni USB kabel provjereno diže zvuk za koju stepenicu. Radim na rješavanju tog problema.
Kao AES/EBU kabel, koristim DIY srebro odlične konstrukcije. O tome ću nešto pisati u posebnoj temi. Kao analogni interkonekt koristim nezamjenjivi Audioquest Amazon, također od srebra.

Vjerujem da se tako setupirani Berkeley DAC i USB interface mogu nositi sa digitalijom bilo koje cijene.

Znači, onome tko misli kupiti Berkeley Alpha DAC i samo ga spojiti s bilo čim, investicija se možda neće isplatiti.

Ali onoga tko se voljan poigrati i dodatno potrošiti, čeka, ne nirvana, nego uzbuđenje uživanja u sjanoj glazbi izuzetno preciznog i dinamičnog zvuka, po mojem mišljenju, bez čujne mane.   
    
Nadam se da će ovaj post nekome pomoći.   
    
    
    

Editirao amigo - 25.rujan.2015 u 14:51
    Moj HiFi
Na vrh
Sten View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
Nikad zadovoljan

Pridružen:
09.listopad.2005
Status: Offline
Postova: 8713
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Sten Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.rujan.2015 u 15:12
Originalno postano od strane člana: Kristijan Kristijan napisao:

...
Macbook pro, I5, ssd, 8 GB ram...
M2Tech Hi Face Evo s vanjskim napajanjem spdif/usb adapter
...
Koliko novaca je to dvoje + ta 2 (Sumić) kabela kojem je to sve skupa bilo povezano s BADA-OM?
 
 BADA je, ako se dobro sjećam, cca. 30k kuna.
 
 
 
 
 Amigo ... 
 odličan post  Ništa bez predanosti sitnicama. To uvijek treba naglasiti. A kod comp audia je to, očito, još dosta izraženije.
 


Editirao Sten - 25.rujan.2015 u 15:13
Na vrh
Kristijan View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan


Pridružen:
24.rujan.2008
Status: Offline
Postova: 276
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Kristijan Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.rujan.2015 u 17:55
@amigo
Mislim da je i ostatak tu negdje 25-30.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1234 10>
  Podijeli temu   

Skoči na drugi Forum Forumske ovlasti View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,281 sekundi.


Audiofil.net @ 2017   l   Hosted by PLUS


ZADNJIH 20 POSTOVA
Forum: Retro audio
Lenco L75 priča
Forum: Audio komponente
Dobre SH prilike
Forum: High-End
Umro je Tatamata
Forum: Audiofil web
Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
Spajanje subwofera i receive...
Forum: Audio komponente
HeatKit AR1500
Forum: Audio komponente
Pomoć oko odabira
Forum: Audio komponente
Proac D30 Rs
Forum: Računala i audio
Volumio
Forum: Audio komponente
Zvučnica od cca. 1000 kn za ...
Forum: Audio komponente
E80CC umjesto ECC82 ?
Forum: Dodatni pribor
Strujni kabeli
Forum: Audio komponente
Neobavezne slušalice ;)
Forum: Audio komponente
HRT Music Streamer II+
Forum: High-End
Što je high-end?
GLAZBENI FORUMI
Forum: CD i ostali mediji
JAZZ KLUB
Forum: Vinyl
Koje LP-e slušate?
Forum: CD i ostali mediji
MP3 320 kpb/s vs flac čuje l...
Forum: CD i ostali mediji
Što slušate?
Forum: Vinyl
Zadnji LPi koje ste kupili/d...
Forum: Vinyl
Čišćenje ploča
Forum: Vinyl
Vratio se gramofon
Forum: CD i ostali mediji
Zabranjena TABU tema - Dobr...
Forum: Vinyl
Test ploce za podesavanje gr...
Forum: Vinyl
Redoslijed upgradea: ručka v...
NEVEZANO UZ HI-FI
Forum: Ostalo
Vic!!!
Forum: Ostalo
RIP
Forum: Ostalo
Night Club
Forum: Ostalo
DANAS
Forum: Ostalo
Stare kuke ovog foruma
Forum: Ostalo
Moderiranje foruma
Forum: Ostalo
Dobri linkovi
NOVI ČLANOVI
drng001
jangguwon78
Damir 1212
utsource
plustest
rmofevzuld
jehopa5486