Help Help  Pretraži forum   Registracija Registracija  Prijava Prijava

FILM POINT

 Odgovori Odgovori Stranica  <12345 497>
Korisnik
  Tema Pretraži Pretraži u temi  Opcije teme Opcije teme
Notax View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
Guverner

Pridružen:
15.travanj.2004
Status: Offline
Postova: 6610
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Notax Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.veljača.2007 u 18:48
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Titanic je zaslužio pobijediti svoje rivale u utrci za Oskare - ipak se radi o mnogo važnijem filmu. O kvaliteti naravno ne treba raspravljati kada su Oskari u pitanju.


Važniji zato što je nametnuto da je važniji. Ja lično ne vidim zašto je važniji od ostalih. Prva dva koja sam naveo su bez problema, što se mene tiče bolji filmovi. Full Monty obradjuje gomilu tema, jako dobro oblikovano i duhovito realizovano.
Činjenica da ja slabo varim "filmske radnike" koji su miljenici vaskolikog američkog društva, i stalno imaju neke "inside informacije" i to ne slučajno. Kao i npr. Oliver Stone. Slučajno ili namreno. Filmska umesnost ili propaganda? Tačnije mainstreama. Čim neki film zagrebe u tamnu stranu života u obećanoj zemlji biva skoro jednoglasno i vrlo efikasno marginalizovan. Koliko god da je dobar, slikaj se za ličnu što će postati popularan.
Doživeo sam veliko iznenadjenje kada je film "American Beauty" dobio oskara za najbolji film. Izgledalo mi je skoro kao diverzija liberalnog dela Hollywooda protiv dominantne linije potrošaćkog američkog društva.
A Kapenter sa Escape from L.A.? Skoro nepoznat film. Nikada nisam shvatao većinu kojima je prvi, Escape from Newyork bolji film.
A extra zabavna akcija "Long Kiss For Goodnight" u kojoj je glavna potka "odmetnuti" šef CIA-e koji u kooperaciji sa bivšim teroristima, a sada njegovim "neformalnim" saradnicima pokušava da sprovede plan za pogibiju 4.000 USA civila na tlu USA u hemijskom napadu, za koji bi optužio muslimanske teroriste, a sve zarad odobrenja Kongresa za povećanje vojnog i obaveštajnog budžeta. A film je snimljen 1996. godine. i "slučajno" je (još tada) totalno marginalizovan.

Setih se da bih mogao još jednom da pogledam Bowling for... i Fahrenheit 9/11.
    E=mC^2 +/-3dB
Na vrh
Jango Fett View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
nadobudan i nezreo

Pridružen:
04.rujan.2003
Status: Offline
Postova: 13320
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Jango Fett Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.veljača.2007 u 18:51
Originalno postano od strane člana: Notax Notax napisao:


Ja nisam primetio da Scott prikazuje Aliena kao native zlog.

A ovo ostalo, to je ono kako si ti shvatio. I sam znaš da fanovi znaju da razviju cele gomile teorija o svakom detalju nekog filma, a kada u nekom interview-u pitaju režisera i navedu mu 5-6 od tih detalja sa razradjenom pričom o svakom detalju šta je pisac hteo da kaže, njegov odgovor je: Oink!?
 
 
Većina umjetnika ima određenu poruku prema konzumentu, ali nema određeno značenje prema konzumentu, jer značenje dolazi naknadno.
 
Ja se bavim značenjem, ne porukom. Autori ne znaju što će njihovo djelo značiti.
Better sound through Vorsprung durch technik.
Na vrh
Notax View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
Guverner

Pridružen:
15.travanj.2004
Status: Offline
Postova: 6610
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Notax Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.veljača.2007 u 18:55
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Većina umjetnika ima određenu poruku prema konzumentu, ali nema određeno značenje prema konzumentu, jer značenje dolazi naknadno.
 
Ja se bavim značenjem, ne porukom. Autori ne znaju što će njihovo djelo značiti.


Jesi li siguran da dobro tumačiš značenje (koje može biti različito i zavisiti od više faktora kao što je i vreme u kome se značenje tumači)? Ipak boluješ od hiperrealizma.   Što u krajnjem slučaju nije ni bitno. Iako se to više ne zove filmska umetnost, već filmska industrija, možda možemo bar malo da smatramo i umetnošću (nekada i malo više, zavisi od filma i našeg tumačenja) što će reći da nam daje slobodu da dosta aspekata protumačimo kako svakome od nas lično odgovara. Svako doživljava na svoj način.


Editirao Notax - 15.veljača.2007 u 18:58
    E=mC^2 +/-3dB
Na vrh
Jango Fett View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
nadobudan i nezreo

Pridružen:
04.rujan.2003
Status: Offline
Postova: 13320
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Jango Fett Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.veljača.2007 u 19:51
Originalno postano od strane člana: Notax Notax napisao:Jesi li siguran da dobro tumačiš značenje (koje može biti različito i zavisiti od više faktora kao što je i vreme u kome se značenje tumači)?
 
 
Kod tumačenja nije bitno da se dobro tumači (tu nema ispravnog i neispravnog), već samo da se tumači.
Tumačenje je dio općeg diskursa, a ne znanstveno baziranog dokazivanja. To bi bila kontradikcija jer se bavimo društvenim a ne fizikalnim veličinama.
 
Za svaku produkciju (u likovnoj umjetnosti, glazbi, filmu, knjževnosti, politici, ekonomiji, religiji) postoji neka kritička misao koja ju obuhvaća. Tek takva misao tumačenja određuje vrijednost nečega, a ne to samo po sebi.
 
Osobno se bavim tim stvarima, izučavam tuđa mišljenja i kreiram svoja, pokušavam što dalje doći u svojim zaključcima. No nisam ja taj koji određuje što je što, već višestrukost mišljenja. Moje se eto slaže s postmodernističkim nazorom na svijet. Postoje naravno i alternative, iako se većina priklonila postmodernizmu jer daje najviše zadovoljavajućih odgovora.
 
Originalno postano od strane člana: Notax Notax napisao:

Iako se to više ne zove filmska umetnost, već filmska industrija, možda možemo bar malo da smatramo i umetnošću (nekada i malo više, zavisi od filma i našeg tumačenja) što će reći da nam daje slobodu da dosta aspekata protumačimo kako svakome od nas lično odgovara. Svako doživljava na svoj način.
 
Razlika je između tumačenja značenja i tumačenja poruke. Poruka je od strane umjetnika enkodirana u medij (samo djelo) i dekodira ju konzument. Poruku osmišljava umjetnik ali ne preuzima odgovornost za individualna tumačenja.
Dakle on preuzima odgovornost za poruku ali isto tako nema odgovornosti za značaj te poruke u svijetu umjetnosti.
 
Lucasovi Ratovi zvijezda nisu imali poruku koja govori da su oni kultni artefakt našeg doba, to Lucas definitvno nije tako zamislio. Njegova poruka bila je jedno a značenje prema svijetu drugo.
 
Razumiješ li sada razliku između poruke koju svatko individualno doživljava i značenja za svijet umjetnosti koju određuje ukupnost kritičke misli?
 
Pitam zato što većina tu razliku ne zna niti percipira.
 
Poruka nastaje prije djela, a značenje nastaje poslije.
 
Poruku osmišljava umjetnik a individualno konzumira pojedinac.
 
Značenje stvara sustav društvene vrijednosti a globalno ga konzumira kritička misao.
 
Npr. ako je Solaris Tarkovskog imao određenu poruku onda je shvaćena od strane svakog od nas individualno. No ono što je Solaris značio za povijest filmske umjetnosti Tarkovski nije zamislio i nije znao što će značiti, to je došlo naknadno kao rezultat njegovog rada.


Editirao Jango Fett - 15.veljača.2007 u 20:04
Better sound through Vorsprung durch technik.
Na vrh
tatamata View Drop Down
Hiper aktivan
Hiper aktivan
Avatar
grnčarija rules

Pridružen:
20.svibanj.2004
Lokacija: podstolom
Status: Offline
Postova: 4069
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj tatamata Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.veljača.2007 u 20:23
 
"Lucasovi Ratovi zvijezda nisu imali poruku koja govori da su oni kultni artefakt našeg doba"
 
Ratovi zvijezda sigurno nekome nešto jesu, no nipošto nisu "kultni artefakt" našeg doba u svijesti ukupne populacije.  
prava hifa svijetli u mraku.
Na vrh
robot View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
27.rujan.2004
Status: Offline
Postova: 4561
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj robot Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.veljača.2007 u 20:23
Sto se tice Jodorovskog, poznato je da je on jedan od najvecih (eksponiranih) poznavalaca Kabale, židovskog tajnog učenja, te da je Peter Gabriel jedan od njegovih velikih fanova, ucenika i praktikanata. Nisam poznavao njegov puni rad, tako da jazzdilu moram zahvaliti na iscrpnim informacijama, premda nisam neki ljubitelj prakticiranja miksa visoke magije i filma, jer se u konacnici pretvori u dalija ili hieronimus boscha.... malo je poznato da je lynch u svojim filmovima iznosi zavidno poznavanje simbolike magije, i u naizgled banalnim i halucinogenim zbivanjima njegovih filmova iskusni poznavatelj problematike moze pronaci kriptirane poruke.

sto se tice camerona, premda je aliens bravurozno reziran (premda nategnutog trajanja), u principu je rijec o partizanskom sci fi filmu, dakle veljko bulajic u svemiru. prvi alien je minuciozna zatvorena prica u kojoj je alien samo subjekt a ne objekt, prica je ljudska, dok je cameron od toga napravio tipicni hightech karneval. otprilike kao da usporedite odiseju 2001 sa "battlestar galactica" ili slicnim uratcima.

Ja bih naveo nekoliko filmova koje sam pogledao, te ih smatram kvalitetnim bez obzira na žanr.
Dakle Abel Ferara, okorjeli policajac, mracno remek djelo u kojem briljira harvey keitel, scorseseovo posljednje kristovo iskusenje, easy rider (zaboravio redatelja), psi od slame - peckimpoah, originalni čovjek od pruća, fitzgeraldo (fassbinder mislim), kurosawini sedam samuraja i rashomon, naked (leigh mislim)....drugi put nastavak....
Na vrh
robot View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
27.rujan.2004
Status: Offline
Postova: 4561
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj robot Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.veljača.2007 u 20:29
Originalno postano od strane člana: tatamata tatamata napisao:

 
"Lucasovi Ratovi zvijezda nisu imali poruku koja govori da su oni kultni artefakt našeg doba"
 
Ratovi zvijezda sigurno nekome nešto jesu, no nipošto nisu "kultni artefakt" našeg doba u svijesti ukupne populacije.  


U jednom interviewu Lucas je naveo da je direktnu inspiraciju za Ratove Zvijezda našao u Kurosawi, i time svaka rasprava o njegovoj revolucionarnosti mislim moze prestati....Kurosawa je izvrsio golem utjecaj na moderni filmski izricaj, svi ti redatelji nisu dostojni Akiri drzati suncobran na setu.....
Na vrh
Jango Fett View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
nadobudan i nezreo

Pridružen:
04.rujan.2003
Status: Offline
Postova: 13320
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Jango Fett Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.veljača.2007 u 20:32
Originalno postano od strane člana: tatamata tatamata napisao:

 
"Lucasovi Ratovi zvijezda nisu imali poruku koja govori da su oni kultni artefakt našeg doba"
 
Ratovi zvijezda sigurno nekome nešto jesu, no nipošto nisu "kultni artefakt" našeg doba u svijesti ukupne populacije.  
 
 
Nikad nisi čuo za "Star Wars kultura"?
 
Isto se odnosi na Star Trek. No kultni artefakti su čak i manje od toga. Sjeti se "Kuma", "Bladerunnera", "Odiseje u svemiru", "Zameo ih vjetar" itd. Sve su to kultne stvari koje su ostavile traga u našoj kulturi. Zato i jesu kultne. Na njih se pozivamo i reproduciramo ih kroz kulturno ponavljanje.
Better sound through Vorsprung durch technik.
Na vrh
tatamata View Drop Down
Hiper aktivan
Hiper aktivan
Avatar
grnčarija rules

Pridružen:
20.svibanj.2004
Lokacija: podstolom
Status: Offline
Postova: 4069
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj tatamata Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.veljača.2007 u 20:34
Robot, Akira - jel to onaj japanac koji je snimio "Dersu Uzala"
prava hifa svijetli u mraku.
Na vrh
Jango Fett View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
nadobudan i nezreo

Pridružen:
04.rujan.2003
Status: Offline
Postova: 13320
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Jango Fett Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.veljača.2007 u 20:34
Originalno postano od strane člana: robot robot napisao:U jednom interviewu Lucas je naveo da je direktnu inspiraciju za Ratove Zvijezda našao u Kurosawi, i time svaka rasprava o njegovoj revolucionarnosti mislim moze prestati....Kurosawa je izvrsio golem utjecaj na moderni filmski izricaj, svi ti redatelji nisu dostojni Akiri drzati suncobran na setu.....
 
To što je našao inspiraciju u Kurosawi nije nikakav faktor u revolucionarnosti. Kurosawa jest dio kulture, ali ne toliko koliko se SW. Razlikuj revoluciju u tehnici, pristupu i vještini stvaranja djela od njegovog revolucionarnog utjecaja na kulturu? Zar moram naglašavati da su to dvije različite stvari, nije vam dovoljno samo to što su očigledno različite? 
Better sound through Vorsprung durch technik.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12345 497>
  Podijeli temu   

Skoči na drugi Forum Forumske ovlasti View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,338 sekundi.


Audiofil.net @ 2017   l   Hosted by PLUS


ZADNJIH 20 POSTOVA
Forum: Audio komponente
Dobre SH prilike
Forum: High-End
Umro je Tatamata
Forum: Audiofil web
Što bi s forumom?
Forum: Retro audio
Lenco L75 priča
Forum: Audio komponente
Spajanje subwofera i receive...
Forum: Audio komponente
HeatKit AR1500
Forum: Audio komponente
Pomoć oko odabira
Forum: Audio komponente
Proac D30 Rs
Forum: Računala i audio
Volumio
Forum: Audio komponente
Zvučnica od cca. 1000 kn za ...
Forum: Audio komponente
E80CC umjesto ECC82 ?
Forum: Dodatni pribor
Strujni kabeli
Forum: Audio komponente
Neobavezne slušalice ;)
Forum: Audio komponente
HRT Music Streamer II+
Forum: High-End
Što je high-end?
GLAZBENI FORUMI
Forum: Vinyl
Koje LP-e slušate?
Forum: CD i ostali mediji
JAZZ KLUB
Forum: CD i ostali mediji
MP3 320 kpb/s vs flac čuje l...
Forum: CD i ostali mediji
Što slušate?
Forum: Vinyl
Zadnji LPi koje ste kupili/d...
Forum: Vinyl
Čišćenje ploča
Forum: Vinyl
Vratio se gramofon
Forum: CD i ostali mediji
Zabranjena TABU tema - Dobr...
Forum: Vinyl
Test ploce za podesavanje gr...
Forum: Vinyl
Redoslijed upgradea: ručka v...
NEVEZANO UZ HI-FI
Forum: Ostalo
Night Club
Forum: Ostalo
RIP
Forum: Ostalo
Vic!!!
Forum: Ostalo
DANAS
Forum: Ostalo
Stare kuke ovog foruma
Forum: Ostalo
Moderiranje foruma
Forum: Ostalo
Dobri linkovi
NOVI ČLANOVI
drng001
jangguwon78
Damir 1212
utsource
plustest
rmofevzuld
jehopa5486