Hi-Fi

pretraga  


Celestion 3 mkII - Audiofil - feel the sound -

Celestion 3 mkII

UVOD
Krenimo od pretpostavke (praktički činjenice) da dobar dio domaće populacije u današnje vrijeme po financijskom pitanju ne stoji pretjerano dobro. Da bi se stvar zakomplicirala dogodi se da čovjeka ugrize buba koja prenosi neizlječivu bolest po imenu "Audiophilia Nervosa".
Nabrijan, mladi, euforičan wannabe audiofil brzo pada u očaj nakon primanja prvih savjeta iskusnijih jer shvaća da si većinu nabrojanih sjajnih igračkica ne može priuštiti. Eešljanje po oglasnicima je neizbježno, no kako znati koja je "starudija" uopće vrijedna zamaranja, slušanja ili novaca koje ponosni vlasnik traži?
Odgovor? Pa.. nikako. But (!), obično pomaže kada netko sa određenim komponentama ima iskustva i spreman je isto podjeliti sa našim wannabe audiofilom. Cilj ove recenzije (jedne od više njih u nizu, nadam se) je spomenuti i preporučiti jednu od komponenti koja je i više nego vrijedna spomena te za uložen novac nagrađuje istinski dobrim zvukom.
Pošto je red i običaj review započeti sa opisivanjem tvrtke (njihove duge tradicije i sl) i pregledom turističkih atrakcija koje krase mjesto proizvodnje.. to je nešto što neću učiniti :) Zašto nepotrebno produljivati tekst kojega svi čitaju samo zbog opisa zvučnih performansi? Mozda recenzenti tim putem pokušavaju naglasiti kako doista znaju o čemu pišu, prate razvoj tvrtke od prvih dana ili su posjetili tvornicu?
Ovo gotovo nikad nije slucaj, čast izuzecima. Ako čitate ove retke velika je vjerojatnost da imate pristup internetu, pa koga zanima povijest tvrtke neka ju pročita na http://www.celestion.com/history.html .

TEHNIČKI OPIS
Tema recenzije je kao što se iznad spominje Celestion 3 mkII. Dakle, druga inkarnacija mini-monitora za kojega Celestion sa pravom tvrdi da je postavio nove standarde u budget klasi. 3 mkII je predstavljen 93/94-e godine te je ubrzo nakon toga okičen prestižnom "1994/95 European Loudspeaker of the Year" (EISA - http://www.eisa-awards.org/) nagradom. Radi se o malom dvosistemcu (30.5 x 19.5 x 20.5cm) sa papirnatim midbass-om promjera svega 10cm te metalnim visokotoncem. Impedanca je 8 ohma, osjetljivost pristojnih 88dB/W/m a frekvencijski raspon 62Hz-20kHz (vrlo realno). Od nebitnih podataka spomenuti ću snagu koja je 75W. Bassreflex otvor nalazi se na stražnjoj strani iznad terminala za spajanje zvučničkih kabela (nema bi-wiring).
Kvaliteta izrade je na iznadprosječnom nivou ako se uzme u obzir cijena (o kojoj ćemo nešto kasnije). Terminali služe svrsi iako su preblizu postavljeni.
Zvučnike sam slušao približno godinu dana, uglavnom u svom sistemu (Musical Fidelity A2, Marantz CD-67SE, van den Hul CS 122 i D102mkIII) no par dana je pojačalo zamjenila jedna cijevna samogradnja (2x EL34 po kanalu, push-pull, triodni mod i 12-13W po kanalu).
Soba je velika 14m2.

ZVUK
Konačno je došao na red i najnezahvalniji dio recenzije. Opis zvuka. Nadam se da ću u ovih par redaka koliko-toliko uspješno opisati što me oduševljavalo kod ovih zvučnika.
Celestioni su igrom slučaja došli nakon 3 para trostruko (i više) skupljih zvučnika koje sam slušao 4-5 godina prije (KEF Q55, Sonus Faber Concertino, B&W CDM1). Kad bi rekao da zvuče bolje od svih zajedno siguran sam da bi rekli da pretjerujem (imam i jedne takve za jedan od idućih recenzija) no takva konstatacija ne bi bila daleko od istine.

Celestion nakon Sonusa dolazi kao osvježenje. Mala trica prije svega oduševljava brzinom, dinamikom, osjećajem za ritam i otvorenošću
kompletne prezentacije. Krenimo od najbitnijeg dijela spektra; sredine. Zvuk nikada ne postaje umjetno topal, no opet vokali su prikazani izuzetno prirodno. Uz vokale posebno oduševljavaju žičani instrumenti, pogotovo akustična gitara. Odredena koloracija u vidu slatkastog prizvuka čini zvuk prirodnijim i realnijim te ju uvijek smatram dobrodošlom (naravno, ne treba pretjerivati sa istima).
Mala zamjerka ide na prezentaciju nešto dubljih muških vokala poput Cockera ili L. Armstronga. Naime, već tu se osjetilo koliko je zvucnik ograničen u ekstremima što me dovodi do.. bass-a. Kako se radi o zvučniku od svega par litara nije realno očekivati čuda. Mala trica niti ne pokušava odsvirati ono što ne može tako da ono što svira zvuči vrlo dobro. Tvornicki podatak 62Hz -3dB se čini realan. Primicanje stražnjem zidu će bass napuhati oko 100Hz (bar u mojoj sobi) i dati privid većeg zvučnika, no brzo postaje naporno. Bass je brz/agilan, odlično integriran sa ostatkom i skroz nenametljiv. Gotovo da bi rekao kako je suh, no onda se sjetim iskustva sa nekoliko B&W zvucnika ;)
Bass nakon 70-75Hz vrlo naglo opada (ali izuzetno glatko, nema "rupa"), kao da je odrezan na samoj skretnici (mozda i je?) pa to zvučnik čini dobrim izborom ako planirate koristiti subwoofer (možda je bolje potraziti model 5)
Zbog izostanka dubokog bass-a visoki se ističu. Zapravo, cijeli zvučnik je moguće opisati kao lagano svijetal, no bez tipičnog B&W-ovskog "glare"-a pa nikada ne postaje naporan. Detalji znaju biti i glasniji nego što je realno no to će početnicima itekako odgovarati, a oni iskusniji će to znati smiriti.
Oko "standardnih" audiofilskih kategorija (soundstage, imaging itd) se neću previše zadržavati jer ih smatram manje bitnima. Recimo samo da je mala trica bez problema parirala Sonus Faberu po širini prostora i odvajanju izvođača no dosta je zaostajala sa dubinom pozornice koja je ponekad znala zazvučati dvodimenzionalno.

ZAKLJUČAK
Celestion 3 mkII je izuzetno lak teret za pojačalo pa je 25W po kanalu u A klasi malog Fidelity-a većinom zjapilo neiskorišteno čak i kada su u pitanju bile glasnoće koje ne bi preporučio na duže staze. Ovo ga čini idealnim partnerom malim jeftinim pojačalima poput NAD-a 312 i Rotela RA-931 koji se mogu naći rabljeni za 800-1000kn.
Najbolji dio tek slijedi. Naime, Celestioni 3 mkII se u second-handu mogu naći vec za 700kn. Maksimalni iznos često nije iznad 800kn. Ako nemate puno novaca, imate malu sobu (do 15m2) i dovoljno kuna.. go for it!

P.S. Ne zaboravite uživati u glazbi!OCJENA
Izrada: 90%

Performanse: 95%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 95%


pozitivno
dobar omjer uloženo / dobiveno
moglo bi bolje
Bass ispod 70Hz

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


Predstavljanje Wilson Audia u Hrvatskoj
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: Milan Rupić
Pathos Classic ONE MKIII
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Zoran Botić
Audio Video Show - Zagreb 2006
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Mario Horvatić
Pulse 16.1 DAC
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Digitalno analogni konverter
napisao: Dražen Kokanović
Triangle Comete ES 25eme Anniversaire
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu