Hi-Fi

pretraga  


Audio Epilog - Jana - Audiofil - feel the sound -

Audio Epilog - Jana

Audio Epilog se sprema izbaciti cijelu novu seriju zvučnika namijenjenih stereu i kućnom kinu. Imali smo zadovoljstvo prvi dobiti na test njihov samostojeći model Jana i to toliko nov da se još uvijek osjeća onaj miris tek dovršenog proizvoda (serijski broj 00005). Cijenom za 2900 kn za par ovaj model ulazi u najokruniji segment hifi tržišta. Zašto sam rekao najokrutniji ? Zato jer u cjenovnom rangu od oko 3000 kn postoji toliko zvučnika da ih je sve teško i pobrojati. Za plasirati proizvod u kategoriji gdje postoji tolika konkurencija stvarno treba imati hrabrosti i vjerovati u rezultate učinjenog posla. Hoće li proći na tom i takvom tržištu vrijeme će pokazati, a sad se bacimo na test !

Opis
Nova Jana serija sastojat će se od pet modela zvučnika : Jana kao prednji samostojeći zvučnici, Jana Walk kao stražnji zvučnici u kućnom kinu ili kao zvučnici za stalke u stereu, centralni Jana Talk i aktivni subwoofer Jana Shock. Dakle,cijeli set zvučnika za višekanalni audio. Predmet ovog testa su upravo Jana prednji zvučnici koji zapravo i nose cijeli teret zvuka jer će ih potencijalni kupac koristiti kako za filmove tako i za slušanje omiljenih glazbenih uradaka. Prvo što vam upadne u oko je vitkost zvučnika koju mu daje njegova visina od 115 cm i naravno finiš koji je više nego neobičan. Zvučnik će se isporučivati u šest finiša te će se moći izabrati između Black, White, Tiger, Zebra, Leopard i Jaguar. U našem slučaju, testirani model je u finišu Zebra. Kabineti su načinjeni od MDF materijala debljine 19mm dok je bas reflex otvor smješten na prednjoj strani kabineta što bi moglo biti od pomoći ukoliko ste zvučnike prisiljeni postaviti blizu stražnje zidne površine. Zvučnički kabinet je postavljen na masivno podnožje u koje su ugrađeni šiljci čime je onemogućena interakcija sa podnom površinom. Terminali su vrhunske kvalitete i omogućuju spajanje zvučničkog kabela sa vilicama ili bananama te naravno golog vodiča promjera do 16 mm2. Jana je dvostazni zvučnik sa "obrnuto" postavljenim zvučničkim jedinicama. Na ovaj položaj drivera konstruktor se odlučio zbog visine kabineta kako bi visokotonac bio u fokusu zvučne slike u odnosu na slušateljev položaj. Ugrađene drivere proizvodi tvrtka Peerless, ali ovaj puta po Audio Epilog specifikacijama što sigurno govori o dobro promišljenom projektu. Skretnica je sastavljena od kvalitetnih dijelova kao što su Mundorf MCap kapaciteti, Metal Oxid Film otpornici, OFC aircore zavojnice presjeka 2mm2, dok je za ožičenje upotrijebljen VDH CS16 posrebreni kabel. Bas srednjetonska jedinica je 135mm, a visokotonska svilena membrana promjera 25mm. Deklarirana snaga zvučnika je 100 W, frekventni raspon je od 40 Hz - 20 kHz u granicama +- 2dB, uz je osjetljivost od 87dB/W/m i impedanciju 8 Ohm-a. Masa zvučnika / komad je 15 kg.

Kako svira ljepotica?
Kako je spomenuto u uvodu na test smo dobili tek proizvedene zvučnike tako da ih je trebalo usviravati nekih 48 sati. Nakon toga zvučnik poprimi onaj prepoznatljiv zvučni potpis Audio Epilog radionice. Ako ste ikad bili u prilici poslušati neki od modela ovog proizvođača jednostavno morate prepoznati zvuk. Već pri puštanju prvog CD naslova može se primjetiti da je ovaj zvučnik kvalitetan proizvod. Jana jednostavno uživa u akustičnoj glazbi. Tako je recimo Eric Bibbov album Good Stuff zvučao vrlo prirodno sa odlično pogođenim timbrom akustičnih glazbala. Svaki instrument od akustične gitare, mandoline do harmonike ima svoj prepoznatljivi timbar i svi su lijepo smješteni u prostoru. John Sharp - Better Than Dreams me impresionirao na Janama svojim prirodnim zvukom jazz gitare i banda koji je spreman na brze promjene ritma što je zvučniku samo godilo. Oko umjetnika se mogao osjetiti onaj osjećaj zraka koji uspjevaju stvoriti samo kvalitetni zvučnici. Obrađena Kraftwerkova kompilacija The Mix, uz pomoć Jana uspijeva izuzetno vjerno rekreirati sintetički, umjetno stvoren svijet glazbenika okruženih sintetizerima i ritam mašinama. Glazba se obojala duginim bojama kao da ste na elektronskom tripu. Sve u svemu Jana je zvučnik koji se može pohvaliti dobro izbalansiranim i ugodnim zvukom, gdje nema nekih odskakanja u zvučnom spektru.Visokotonsko područje je nenaglašeno, a u isto vrijeme detaljno i ugodno za slušanje, srednjetonski pojas je gladak i ugodno zaokružen što se fino osjeti pri slušanju vokala. Bas je odsviran mirno i dobro definirano, iznenađujuće nisko i uz dobru definiciju za veličinu drivera koji je upotrijebljen. Naravno, od Jane nemojte očekivati čuda pri snalaženju sa velikim komornim orkestrima i big band-jazz postavama. Njena prava domena su mali sastavi sa naglaskom na akustiku gdje je u stanju prezentirati svaki detalj. Ukoliko ste ljubitelj velikih simfonija ili velikih jazz orkestara morat ćete dublje poseguti u džep.

Zaključak
Moram priznati da mi je ovaj zvučnik pravo iznenađenje. Konstruktor je očito prije nego što se upustio u ovaj projekt, dobro razmislio kakve rezultate želi postići ako se želi probiti u ovom cjenovnom razredu. Konkurencija je ovdje najjača i tu se može pronaći modela gotovo svih proizvođača. Jana govori za sebe i spremna je dati mnogo više glazbe nego što govori njena cijena. Raduje nas činjenica da na tržištu napokon možemo naći i vrhunski uradak iz našeg podneblja koji svojim atributima konkurira inozemnim proizvodima i zahtjevima modernog tržišta. Uz jamstvo od 24 mjesica i zasigurno najbrži i najsigurniji servis, ponuda kvalitetnih hifi zvučnika je dobila oštrog takmaca. Na slušanje...


Testni sustav:
Classe preamp CP-35
Classe izlaz CA-100
Cd Player: Rotel RCD 1072, Vecteur L4.2
Interkonekti: Straight Wire Maestro II(XLR) (preamp>amp), Straightt Wire Rhapsody
Zvučnički Kablovi: Synergistic ResearchINFO BOX

Audio Epilog - Jana
cijena: 2900 kn

ustupio:
Audio Epilog
Tratinska 24
Zagreb
tel: 01/3691-237
www.audioepilog.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Detaljnost, dinamika, dizajn, kvaliteta izrade, glatkoća reprodukcije
moglo bi bolje
ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB
Forum: High-End
- Umro je Tatamata
Forum: CD i ostali mediji
- MP3 320 kpb/s vs flac čuje li se razlika?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?

UPRAVO SE ČITA


Xindak XA3250 & XA8550
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Pojačalo & Pretpojačalo
napisao: Daniel Modrić
Crystal Cable Piccolo
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnički, interkonekcijski i mrežini kabeli
napisao: Milan Rupić
Simaudio Moon i-3 & Moon Equinox
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo i CD player
napisao: Milan Rupić
Lyngdorf Audio u Hrvatskoj
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija
napisao: Milan Rupić
Shanling SLM-A40Mk II
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Daniel Modrić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu