Hi-Fi

pretraga  


Rotel - RCD 1072 - Audiofil - feel the sound - CD Player

Rotel - RCD 1072

Kako vrijeme odmiče, tako se mijenjaju i trendovi proizvodnje hifi uređaja. Trenutni modni krik su univerzalni playeri koji mogu reproducirati gotovo se multimedijalne zapise koji danas postoje. Ali to ponekad može biti i loše rješenje za kupca, pogotovo u nižim cjenovnim razredima. Vjerojatno se proizvođač umjesto bavljenja raznim kompromisima pri konstrukciji univerzalnog playera, što bi vrlo vjerojatno rezultiralo lošijim perfomansama, upravo zato i odlučio na plasiranje CD playera koji će solidno odraditi zadaću kojoj je i namjenjen.Opis uređaja
RCD 1072 je naslijednik RCD 1070 modela, od kojeg je preuzeo najbolje osobine. Novi model je nadograđen novim Burr-Brown PCM1732 delta-sigma DAC-om s osmerostrukim oversamplingom koji prema riječima proizvođača ima mnogo veću otpornost na jitter. Ugrađena je podrška za diskove snimljene HDCD tehnologijom. Prednji panel dizajnom ne zaostaje za skupljim modelima ovog proizvođaća. Masivna aluminijska prednja ploča, dobro dizajnirani gumbi, pregledan i intinuitivan display... Uz standardne RCA izlaze na stražnjem panelu nalazi se i koaksialni digitalni izlaz za povezivanje sa eksternim DAC-om te 12V trigger. Za kvalitetno napajanje strujom brine se masivni toroidni transformator. Ukupna masa uređaja je 5,8 kg. Jedino što bi se općem izgledu uređaja moglo zamjeriti je priloženi daljinski upravljač.

Kako zvuči ?
Kao prvi CD naslov koji smo isprobali bio je Willie Nelson - The Great Divide. Vrlo dobro snimljen disk je odmah prikazao sve dobre strane uređaja. Vrlo detaljno prikazana pozornica je bila gotovo opipljiva. Posebno se među ostalima istaknuo duet sa Lee Ann Womack Mendocino County Line u kojoj sve obiluje instrumentima od violina, gitara, ritam sekcije pa sve do pratećeg zbora. Vrlo lijepo glazbeno iskustvo za sve ljubitelje country / pop stila glazbe. Svi instrumenti su detaljno predstavljeni sa vrlo dobrom dinamikom i prirodnim timbrom instrumenata. Glas pjevačice je bio vrlo lijepo zaokružen, gladak i ugodan za slušanje te se odlično preplitao sa Nelsonovim vokalom.
Cubismo, domaći band koji njeguje izvorni kubanski melos sa albumom Motivo Cubano nije predstavljao nikakav problem za ovaj player. Iako se band sastoji od dvadesetak glazbenika koji u vrućim latino ritmovima podižu adrenalin slušatelja, svi su lijepo prikazani u prostoru sa svom energijom koja isijava iz glazbenika. Svi instrumenti od timpana, gitara, duhačkih instrumenata, zvežki bas gitare pa do bubnjeva sa brzim i zvonkim činelama djelovali su vrlo živo i vjerno poput pravog koncerta ali smještenog u sobi.
Soundtrack O Brother Where Art You je kombinacija country i bluses skladbi. Snimljen je instrumentima kakvi su se mogli naći na početku prošlog stoljeća u koji je i smještena radnja istoimenog filma. Uz skladbu I`m A Man Of Constant Sorrow u izvedbi Soggy Bottom Boys Feat. Dan Tyminski brzo se vraćate u prošlost i stvorite si predodžbu kako je glazba nekad izgledala. Iako ovaj naslov možda i nije primjer audiofilske snimke reprodukcija se mogla okaraktezirati samo epitetima.

Zaključak
Rotelov player RCD 1072 sa cijenom od oko 6000 kn spada u neku srednju kategoriju playera koji se mogu kod nas naći na tržištu. Njegov se zvuk može opisati kao brz i dinamičan sa sposobnošću da precizno iscrta pozornicu i svu silu instrumenata na njoj, sa njihovim prirodnim timbrom. Reprodukcija glasa je vrlo dobra, glatka i lagano zaokružena kao kod nekih skupljih playera. Moja jedina zamjerka ovom uređaju bi bila ta što između glazbenika nekako nema zraka koju su skuplji uređaji u stanju reproducirati. Ali zato i postoje skuplji playeri koji neće imati ovu manu, pa ko voli...

Testni sustav:
Classe preamp CP-35
Classe izlaz CA-100
Zvučnici: Audio Epilog - Jana, Dahlquist CA1
Interkonekti: VDH Thunderline (preamp>amp), Straightt Wire Rhapsody
Zvučnički Kablovi: Synergistic ResearchINFO BOX

Rotel - RCD 1072
cijena: 6200,00 kn

Ustupio:
Sonus Art
Preradovićeva 17, Zagreb
tel: 01/4813-025
www.sonus-art.com
OCJENA
Izrada: 95%

Performanse: 90%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 95%


pozitivno
Detaljna reprodukcija, dinamika, HDCD podrška
moglo bi bolje
daljinski upravljač

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB
Forum: High-End
- Umro je Tatamata
Forum: CD i ostali mediji
- MP3 320 kpb/s vs flac čuje li se razlika?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?

UPRAVO SE ČITA


Nuforce Icon / KingRex T20 + PSU / JohnBlue No. 3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Desktop audo sustav
napisao: Nebojša Uglješić
Triode Festival - Krasno 2010
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Događaji, Reportaža
napisao: žac
Audio Physic Tempo 25
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: žac
ASI LiveLine kabeli
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnički kabeli
napisao: Nenad Grakalić
LivingVoice Auditorium 2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Nenad Grakalić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu