Hi-Fi

pretraga  


Soundstring Cables - Audiofil - feel the sound - Interkonekcijski kabel

Soundstring Cables

Kako se razvija tržište audio/video uređaja u Hrvatskoj tako se postupno proširuje ponuda kabela za sve namjene. Danas osim standardnih analognih i digitalnih kabela ponudu popunjavaju i strujni vodovi različitih presjeka i ustroja. Proizvođači kabela da bi opstali na nestabilnom tržištu moraju zadovoljavati tehničke i proizvodne standarde odnosno kriterije. Dobar dio odnosa na tržištu kreiraju i cjenovne kategorije, nažalost vrlo često smo svjedoci ponekad nerealnih zahtjeva i nemuštih objašnjenja. Poznati brandovi koji dominiraju hrvatskim tržištem danas su: Kimber Kable,VDH, Cardas, SUPRA, Audioquest, Monster. Po navedenom izboru se može zaključiti da dominiraju američki proizvođači, zašto ? Na to pitanje mogu odgovoriti trgovci ali i također mnogobrojni kupci koji znaju prepoznati kvalitetu. Nakon završenog audio/video showa u hotelu Sheraton, hrvatsko tržište je postalo bogatije za još jedan američki brand- Soundstring Cables.

Koncepcija razvoja
Kompanija Soundstring Cables dolazi iz okolice New Yorka. Netko će reći da je to još jedan proizvođač sa istim razvojnim programom, ali stvar je zapravo drugačija. Kompanija je prije svega poznata po strujnim vodovima za prijenosne uređaje. S vremenom se taj program proširio na kabele za profinjene audio proizvode. Tvrtka za izradu interkonekcijskih kabela i vodova koristi Oktophasnu tehnologiju. Oktophasni spojevi sastoje se od 8 vodiča, 4 vodiča su centralna 4 tvore bazu. Svi ugrađeni vodiči su visoke čistoće. Nakon elektro- fizikalne obrade svaki se vodič presvlači PVC slojem te svaki od njih varira u tzv.baždarskoj mjeri, naime ta mjera je zaštićeni patent kompanije. Kompaktnost spoja je izvedena tako da su spiralni i centralni vodič spojeni s najmanjom količinom lema a zatim je na njih nalegnuta specijalna pribadača. Konektor kabela je presvučen slojem 24 karatnog zlata a potom uvučen u drvenu košuljicu koja ima zadatak da minimizira rezonancu. Moram priznati da cjelokupan tehnološki postupak odskače od uobičajenih metoda.

Zvučni domet
Za usviravanje je trebalo nešto više od stotinjak sati. Nakon nekoliko proba odlučio sam ga ostaviti na Classe cd reproduktoru,naime taj kanađanin je nešto živahnijeg karaktera u odnosu na Adcom. Prvo vrijeme u ladici reproduktora su se vrtjeli blues naslovi, od Taj Mahala pa sve do Erica Claptona. Svugdje je električna gitara prikazana u punoj veličini s pratećim nizom boja. Glasovne mogućnosti poznatih blues velemajstora su bile precizno interpretirane, zapravo informacije su bile razvidne ali ne razbacane kao što u ponekim slučajevima zna biti. U odnosu na Kimber KS 10101, Soundstring je djelovao vrlo smireno.
Ostatak testa je prošao u izmjeni žanrova, od muških zborova pa sve do jazz glazbe u izvedbi poznatih ženskih interpretatora. Svugdje se provlačila ista informacijska crta, velika količina detalja vezana za timbralni spektar. Pozornica je bila pomaknuta malo naprijed s velikom količinom zraka između izvođača dok su instrumenti bili prepoznatljivi u svakom trenutku,naime zvuk klavira kod Diane Krall se mogao osjetiti tako da slušatelj sebi predoči o kojoj se tipki u datom trenutku radi. Bass područje nije imalo naglašenu atraktivnost kako kod KS 1010 ali nije djelovalo zamorno, dapače vrlo ugodno za slušanje na duge vremenske staze. Rubovi kod najviših djelova visokotonskog spektra su bili fino zaobljeni.

Zaključak
Kakav kabel kupiti, za koju geometriju se odlučiti ? To je pitanje koje najčešće muči ljubitelja dobrog zvuka i glazbe. Izbor ove opreme je toliko velik da može zbuniti i iskusnog audiofila. Prije svake kupovine bilo bi poželjno da se ta ista oprema isproba u vlastitom sustavu, naravno ako je to moguće. Soundstring kabeli dosta odskaču od svoje američke braće, što svojim tehnološkim metodama, što geometrijom, što kvalitetom zvuka. Ukoliko vaš sustav pati od velike količine informacija koje zvuče dosta oštro ili mislite da zvučne informacije oskudijevaju detaljima onda je ovo kabel za vas. Njegova cijena se ne može baš svrstati u domenu lako dostupnih širokim masama, naime za iznos od 3500 kuna kabel spada u viši cjenovni rang (recimo high-end razred). Sonične kvalitete ovoga kabela su nesumnjivo velike, kako će se on uklopiti u vaš sustav ovisi o front-endu. Moram napomenuti da prije nabavke kabela za sustav treba dobro promisli koja cjenovna klasa odgovara vašem sustavu, naime skuplji kabeli mogu donijeti poboljšanja ali isto tako pokazati sve mane sustava što vjerujem nitko ne želi čuti.INFO BOX

Soundstring Cable
Dužina 1m
Cijena: 3500kn
OCJENA
Izrada: 90%

Performanse: 90%

Cijena / kvaliteta: 90%

Ukupno: 90%


pozitivno
dizajn, kvaliteta zvuka
moglo bi bolje
cijena

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB
Forum: High-End
- Umro je Tatamata
Forum: CD i ostali mediji
- MP3 320 kpb/s vs flac čuje li se razlika?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?

UPRAVO SE ČITA


NuForce CDP-8
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: žac
Sumić - Black Hole 27
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski kabel
napisao: Baxa
Sonus Art u novom prostoru
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
M2TECH hiFace Evo
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: USB to S/PDIF konverter
napisao: dM
KEF Q500
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Nenad Grakalić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu